palautusjuomat

sandra

Täytyy tunnustaa oma tietämättömyys ja kysyä viisaammilta, kuinka palautusjuoma vaikuttaa treenien jäkeiseen ruuan tarpeeseen. Treenaan 6 krt vko ja olen pärjännyt terveellisellä ruokavalioilla kivasti, mutta nyt tuntuu, että tarvitsee tukea lihasten palautumiseen. Otin tänään eka kerran palautusjuomaa (dexal) ja olen silti syönyt normaalimäärän treenien jälkeisruokaa eli n. 1desi punaisia linssejä, kaksi päärynää ja ajattelin vielä ennen nukkumaan menoa syödä mustikkaa ja maitorahkaa. Mutta kuuluisiko treenien jälkeistä syömistä vähentää palautusjuoman yhteydessä. Olen hoikka ja kiinteä ja lihastakin on. En laihduta, mutta en halua yli tarpeenkaan syödä, ettei lössähdä=) Neuvokaas fiksummat.

30

23367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sandra

      Tyhmä korjaus, mutta luettuani oman viestini rupesi häiritsemään se, että kuulostaa kuin söisin AINA saman määrän treenin jälkeen SAMOJA ruokia. Kyseessä vain esimerkki, useimmiten kyllä rahka ja pari hedelmää, mutta lisäksi vaikka puuroa tai jopa perunamuussia yms. Viilaan nyt itse pilkkua... (liikaa opiskelua) =)

    • .....

      "Treenaan 6 krt vko ja olen pärjännyt terveellisellä ruokavalioilla kivasti, mutta nyt tuntuu, että tarvitsee tukea lihasten palautumiseen."

      Aika paljon kulutat syömiseesi nähden. Itse kehottaisin etsimään hiukan paremman balanssin syömisen ja treenamisen suhteen. Lihakset "palaa" loppuun tolla menolla.

      Palautusjuomista senverran, että pystyt juoman sisällön perusteella määrittelemään kuinka se suhteutetaan "normaaliin" ruokaan. Eli paljonko proteiinia ja hiilareita drinkki sisältää. Ei treenien jälkeen tarvitse "ylitankkausta" vetää. Pääasia että lihakset saavat protskut ja hiilarit käyttöönsä mahdollisimman nopeasti.

      Treenaamisen kolme tärkeintä: treeni,ravinto ja lepo. Nuo laitat balanssiin, nii lihas jaksaa toimia/kehittyä.

      • sandra

        Asia selvä. Olen samaa mieltä, että pitää kyllä katsoa tarkkaan, että saa myös tarvittavan levon. Mulla on tuo kuudes "treeni" ihan bodybalance ja stretching peräkkäin,e ttä enemmänkin lihaksia huoltavaa ja hellivää harjoittelua. Yritän korostaa lepoa vielä itselleni. En vaan meinaa malttaa jäädä kotiin=)


      • .....
        sandra kirjoitti:

        Asia selvä. Olen samaa mieltä, että pitää kyllä katsoa tarkkaan, että saa myös tarvittavan levon. Mulla on tuo kuudes "treeni" ihan bodybalance ja stretching peräkkäin,e ttä enemmänkin lihaksia huoltavaa ja hellivää harjoittelua. Yritän korostaa lepoa vielä itselleni. En vaan meinaa malttaa jäädä kotiin=)

        Ymmärrän mitä tarkoitat, mutta kannattaa panostaa lepoon. Ei oo kivaa huomata ylikuntoa. Sit ei tarvii treenata piiiiitkään aikaan :(

        Ainii ja tietenkin ravintoon pitää kiinnittä huomiota. Kannattaa pikkasen "tunnustella" itseään. Kokeile kuinka kroppasi käyttäytyy, kun vaihtelet ruokamääriä, treenimääriä jne..Ei kannata vetää toisessa ääripäässä koko aikaa. Saattaa jotain oleellista jäädä huomaamatta. Hyviä treenihetkiä kesää odotellessa...:)


    • MrMan

      Täytyy nyt hieman antaa vinkkiä, millainen palautusvaiheen ruokailun tulisi optimaalisesti olla:
      1) puolen tunnin sisällä treenin päättymisestä pitäisi juoda heraproteiinia 1-2 mitallista
      2) tunnin - puolentoista sisällä treenin päättymisestä tulisi syödä hiilihydraatteja, esim. banaani tai maltodekstriiniä
      3) tunnin kuluttua kohdasta 2 pitäisi syödä kevyehkö täysipainoinen ateria.

      Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta monet yhdistävät kohdat 1 ja 2 juomalla palautusjuoman, jossa heraproteiiniä ja maltodekstriiniä ja syömällä tästä tunnin kuluttua kevyesti.

      Se, mitä kerroit itse kokeilleesi, ei sisällä kohtaa 1 lainkaan (dexal sisältää vain hiilihydraatteja ja mineraaleja), joka on palautusmisprosessin puolesta se kaikkein tärkein. Toivottavasti selvennykseni auttaa.

      • sandra

        osaisitko suositella jotain muuta palautusjuomaa kuin dexal? Käyn 1,5-2h aerobictunneilla päivässä sen 5 kertaa vko ja sitten huoltavilla tunneilla kuudentena päivänä. Aamuisin käyn kevyellä lenkillä ennen aamupalaa. Tunneista on 60% lihaskuntoon keskittyvvää kuten bodypump, body ja loput sitten nopeatempoista koreografista. Palautusjuomaa haluaisin käyttää lihaskuntotunneista palautumiseen. Kiitos jo etukäteen.


      • weider--
        sandra kirjoitti:

        osaisitko suositella jotain muuta palautusjuomaa kuin dexal? Käyn 1,5-2h aerobictunneilla päivässä sen 5 kertaa vko ja sitten huoltavilla tunneilla kuudentena päivänä. Aamuisin käyn kevyellä lenkillä ennen aamupalaa. Tunneista on 60% lihaskuntoon keskittyvvää kuten bodypump, body ja loput sitten nopeatempoista koreografista. Palautusjuomaa haluaisin käyttää lihaskuntotunneista palautumiseen. Kiitos jo etukäteen.

        Voit sekoittaa palkkarin itse esim näin: 30grammaa heraproteiini-isolaattia ja sekaan maltoa. (myös konsentraatti käy).

        Tai sitten voit ostaa valmista palautumisjuomaa kuten optimum nutrition aftermax,evolution phase3,fast reco2 jne..
        tutki näitä sivuja:

        http://www.fast.fi/

        http://www.ufs.fi/index.php

        http://www.wrange.fi/epages/wrange.storefront/4415881c0009936327195274eb0705f2/Catalog/1009

        http://www.go4fit.com/

        http://www.boosman.fi/catalog/

        Löydät monenlaisia tuotteita luontaistuotekaupoista ja lisäravinteiden erikoisliikkeistä, mutta myös marketeissa kuten citymarket ja prisma myydään urheiluravinteita


    • niina25

      Tämäkin on tietysti ihan suhteellista, mutta mua kiinnostaisi tietää, että koska tuollaisia palautusjuomia olisi hyvä alkaa juomaan? Itse harrastan liikuntaa 5-6 krt/vko, joista 2 krt on kuntosaliharjoittelua ja loput lähinnä aerobista liikuntaa. Voiko palautusjuoman "korvata" jollain ruualla? Entäs, kuuluuko se palautusjuoma sitten jokapäiväiseen "ruokailuun", vai vain niille päiville kun treenaa? Hölmöjä kysymyksiä, mutta kun ei tiedä niin ei...:) Kiitos jokatapauksesa jo etukäteen vastauksista!

      • weider---

        Kyllä palautusjuoma kannattaa ottaa joka harjoituksen jälkeen, mutta erityisen tärkeä se on saliharjoittelun jälkeen. Palautusjuoma otetaan vain treenipäivinä, mutta toki lisäravnteita voi muuten käyttää myös lepo päivinä lähinnä varmistamaan ravinnon saanti.Palautusjuomaa ei sellaisenaan täysin voi korvata ruualla, mutta tärkeintä on, että elimistö saa harjoittelun jälkeen laadukasta proteiinia ja hiilihydraattia. Rasvaa EI siis palautusjuomaan!


    • MrMan

      Palautusjuomaa ei tarvitse juoda kevyiden aamulenkkien jälkeen, mutta varsinkin lihaskuntotreenien ja rankempien aerobistenkin treenien jälkeen kannattaisi sellaista nauttia.

      Palautusjuoman voi toki korvata proteiinipitoisella ruoallakin (kananmuna tms), mutta koska tuo optimaalinen aikaikkuna on vain puolen tunnin mittainen, ei ruoka ehdi oikein sulaa. Heraproteiini sen sijaan menee 'suoraan suoneen'.

      Hyviä proteiineja on monia, itse käytän Evolutionin Whey2:a (www.ufs.fi, kauppa Asematunnelissa), mutta esim. Twinlab ja Fast ovat myös hyviä. Pidän Evolutionin tuotteista myös siksi, että eivät ole liian makeita kuten monet jenkkituotteet.

      Vielä palautusjuoman proteiinia valitessa kannattaa muistaa, että ostaa heraproteiinia, kaseiini on hitaamin sulavaa ja soijaa taas ei kannata ostaa lainkaan, jos ei ole vegetaristi.

      • jumppaaja_

        Mitä vikaa soijassa on verrattuna noihin muihin?


    • ukkeli71

      Dexalin palautumisjuomat on sokeria höystettynä natriumilla. Ne kelpaa ainoastaan nestevajeen palauttamiseen hikilenkin jälkeen. Ne eivät sisällä tarpeeksi hiilareita eikä yhtään proteiinia lihasharjoittelun jälkeiseen palautumiseen.

      Itse käytän FAST:n reco2 jauhetta (kaakao), 2 mittaa puoleen litraan vettä. Toiminut tosi hyvin. Vie akuutin näläntunteen heti. Kiinteän ruoan tarve vasta tunnin päästä.

      Syöt liian vähän ja liian proteiiniköyhää ruokaa.
      Lihaa, maitotuotteita, tummaa leipää, rahkaa, raejuustoa, leikkeleitä yms.

      Itse teen iltapalaksi proteiinipirtelön:
      Kananmunan valkuainen x2, banaani, maitoa 3dl, kaakaota 2RKL, proteiinijauhetta 1dl(FAST maito90), sekoita sauvasekoittimella.

      Pitää muistaa että kroppa tarvii rakennusainetta myös yöllä, lihakset kehittyy levossa.

      Oikean syömisen oppii, syö mieluummin liikaa kuin liian vähän ja tarkkaile painoa, yritä pitää paino samassa ja hallitse sitä ravinnolla ja muista että paino vaihtelee päivittäin -0.5kg helposti eli älä tee liian hätiköityjä ratkaisuja.

      • palautumisesta

        Palautusjuoma on tarpeellinen harjoittelun ollessa lähes jokapäiväistä. Tärkeintä nopean palautumisen kannalta ovat hiilihydraatit.

        Saliharjoittelu on luonteeltaan anaerobista.
        Tällöin energia harjoitteluun otetaan lähinnä elimistön glykogeenivarastoista.
        Kalorinkulutus ei ole järin suurta verrattuna esim. vastaavan pituiseen juoksulenkkiin.
        Liikunnan aikana proteiinien osuus energiankulutuksesta on vain noin 5% eli noin 1000 kcal kuluttavan liikunnan aikana energiaksi käytetään hieman yli kymmenen grammaa proteiinia.
        Jos syödään kunnollisesti useamman kerran päivässä (positiivinen energiatasapaino) ja proteiinia saadaan ruoasta riittävästi (positiivinen proteiinitasapaino) saliharjoittelun kannalta n.2 g/kg/vrk, kaikki on hyvin.
        Palautumisen kannalta tärkeintä on täyttää huvenneet glykogeenivarastot ja ne täyttyvät vain hiilihydraateilla.

        "Mitä pitkäkestoisempaa ja tehokkaampaa liikunta on, sitä enemmän rasituksen aikana käytetään elimistön hiilihydraatteja energiaksi lihasten ja maksan glykogeenivarastoista. Glykogeenivarastojen riittävyys rasituksen aikana riippuu pääosin glykogeenivarastojen täyttymisasteesta, lähtötilanteesta sekä liikunnan tehosta ja kestosta.
        Glykogeenivarastot voivat tyhjentyä noin 1-2 tuntia kestävän kovatehoisen liikunnan aikana. Rasituksen jälkeen nämä huvenneet glykogeenivarastot tulee täyttää seuraavaan harjoitukseen tai kilpailusuoritukseen mennessä.
        Glykogeenivarastojen täyttäminen perustuu nopeaan ja tehokkaaseen hiilihydraattien nauttimiseen ensimmäisinä liikunnan jälkeisinä tunteina, jonka jälkeen riittää normaali energiantarpeen kattavan ja hiilihydraatteja sisältävän ruoan nauttiminen. Suhteellisen vähän energiaa kuluttavissa lajeissa (mm. taito- ja voima-nopeuslajit) glykogeenivarastojen korvaaminen on helppoa eikä vaadi erityishuomiota, mutta runsaasti energiaa kuluttavissa lajeissa (kestävyyslajit, monet palloilulajit ja mailapelit) glykogeenin palautuminen on usein puutteellista ja vaatii erityistä huomiota hiilihydraattipitoisen ja tarpeeksi energiatiheän ravinnon valitsemiseen.
        .....
        Glykogeenivarastojen maksimaalinen palautuminen saadaan alkuun nauttimalla noin 1-1,5g hiilihydraattia kehon painokiloa kohti rasitusta seuraavan tunnin aikana.
        .....
        Tehokkaan glykogeenin palautumisen jatkamiseksi hiilihydraattien sopiva kokonaismäärä seuraavan vuorokauden aikana on kestävyyslajien urheilijoilla 6-8g/kg......
        Lajeissa, joissa energiankulutus (ja siten glykogeenin kulutus) on vähäisempi ei harjoituksen jälkeisen ja vuorokautisen hiilihydraattien nauttimisen tarvitse olla yhtä suurta.
        .....
        Nopeasti imeytyvät eli suuren glykemiaindeksin hiilihydraatit ovat suositeltavin valinta harjoituksen jälkeisiksi hiilihydraateiksi. Hiilihydraatit, joiden glykemiaindeksi on suuri, voivat olla jopa kaksinkertaisesti tehokkaampia glykogeenin palauttajia kuin hyvin pienen glykemiaindeksin hiilihydraatit. Tämä vaikutus johtuu sekä nopeammasta imeytymisestä että suuremmasta insuliinivasteesta. Hiilihydraatin lähteen muodolla (neste vs. kiinteä) ei ole merkitystä glykogeenin palautumisen kannalta, joten esimerkiksi nestemäiset glukoosipolymeeripohjaiset hiilihydraattivalmisteet ja vähäkuituiset viljavalmisteet ovat yhtä tehokkaita glykogeenin palauttajia.
        Mitä nopeammin hiilihydraattien nauttiminen aloitetaan rasituksen jälkeen, sitä tehokkaammin glykogeenivarastot palautuvat.
        Ensimmäisinä liikunnan jälkeisinä tunteina lihassolut varastoivat normaalia tehokkaammin glykogeenia, koska glykogeenia syntetisoivan entsyymin aktiivisuus ja insuliinista riippumaton glukoosin imeytymismekanismi soluun on tehostunut. Nämä tunnit tulisikin käyttää hyödyksi.
        Lisääntyneen varastointikyvyn lisäksi pelkästään lisääntynyt varastointiaika ennen seuraavaa suoritusta suosii hiilihydraattien nauttimista mahdollisimman pian harjoittelun jälkeen. Tilanteissa, joissa palautumisen tulee olla erittäin nopeaa, tulee hiilihydraattia nauttia jo rasituksen aikana 30-60g/t, esimerkiksi urheilujuomana."
        .....
        ......
        Toisin kuin glykogeenin palautumisessa, harjoittelun jälkeisen ravinnon ajoituksella ei ole vaikutusta proteiinisynteesiin - sama vaste saadaan nautimalla ravintoa heti tai tunti harjoituksen jälkeen. Syynä tähän lienee harjoituksen aikainen tehokkaampi verenkierto, joka mahdollistaa aminohappojen tehokkaamman kulkeutumisen lihaksiin.
        .......
        Hiilihydraattipitoisen ruoan tai juoman nauttiminen ennen tai jälkeen liikunnan kohottaa insuliinipitoisuuksia ja vähentää näin lihasten hajoamista vaikuttamatta merkittävästi proteiinisynteesin kasvuun - kokonaistuloksena on lihasmassan ylläpito tai vain pieni kasvu.
        Olennaisesti suurentunut proteiinisynteesi saadaan vasta, kun ruoan mukana saadaan riittävästi proteiinia. Tässä tapauksessa sekä hiilihydraateilla että proteiineila on itsenäinen vaikutus proteiinisynteesiin, joten samanaikaisella nauttimisella saadaan suurempi yhteisvaikutus.
        ....
        Hiilihydraattien sopivat määrät ennen ja jälkeen harjoittelun on järkevää suhteuttaa ajatellen glykogeenin palautumisessa tarvittavia määriä ja vatsan sietokykyä: lajityypistä riippuen määrät 0-50g - mitä energiaa kuluttavampi liikunta sitä suurempi määrä - ennen harjoittelua ovat sopivia ja harjoittelun jälkeen 0-1g/kg.
        Proteiinin määrän annos-vastesuhde proteiinisynteesiin harjoittelun jälkeisessä palautumisessa ei ole selvä, mutta todennäköisesti lyhyen aikavälin (1-2t)maksimaalinen vaste saavutetaan noin 0,5-1g/painokilo annoksella hyvälaatuista proteiinia.
        On mahdollista, että optimaalinen proteiinisynteesi saavutetaan hiilihydraatin kanssa nautittuna pienemmilläkin määrillä tai vaikutus saadaan, kun proteiini nautitaan pienempinä kerta-annoksina, mutta tasaisesti - esimerkiksi palautumisvälipala, ateria, iltapala - liikunnan jälkeisinä tunteina.
        .....
        Ruoasta saadun proteiinin nopeaa imeytymistä on ehdotettu positiivista proteiinitasapainoa suosivaksi tekijäksi - varsinkin harjoittelun jälkeisessä palautumisessa.....
        Tutkimuksia aiheesta on kuitenkin liian vähän, jotta hyötyä rasituksen jälkeisessä palautumisessa voitaisiin arvioida.....
        Ilmeisesti proteiinien imeytymisnopeuksien erot eivät kuitenkaan aiheuta pitkällä aikavälillä suuria eroja proteiinisynteesiin....
        tutkimuksia on vasta vähän, niitä ei enimmäkseen ole tehty urheilijoilla, ne on toteutettu edeltävän paaston jälkeen - mikä ei vastaa arkielämän tilannetta - ja harjoittelun jälkeisen proteiinin saannin ajoituksen merkitys on vielä epäselvä.
        Näistä ongelmista seuraa, että käytännön suositukset proteiinien nautimisesta ennen ja jälkeen liikunnan saattavat vielä muuttua lisätutkimusten myötä."

        Liikkujan ravitsemus - teoriasta käytäntöön: Borg/Fogelholm/Hiilloskorpi 2004 Edita
        (käytetään mm. ammattilaisten oppikirjana)


      • MrMan
        palautumisesta kirjoitti:

        Palautusjuoma on tarpeellinen harjoittelun ollessa lähes jokapäiväistä. Tärkeintä nopean palautumisen kannalta ovat hiilihydraatit.

        Saliharjoittelu on luonteeltaan anaerobista.
        Tällöin energia harjoitteluun otetaan lähinnä elimistön glykogeenivarastoista.
        Kalorinkulutus ei ole järin suurta verrattuna esim. vastaavan pituiseen juoksulenkkiin.
        Liikunnan aikana proteiinien osuus energiankulutuksesta on vain noin 5% eli noin 1000 kcal kuluttavan liikunnan aikana energiaksi käytetään hieman yli kymmenen grammaa proteiinia.
        Jos syödään kunnollisesti useamman kerran päivässä (positiivinen energiatasapaino) ja proteiinia saadaan ruoasta riittävästi (positiivinen proteiinitasapaino) saliharjoittelun kannalta n.2 g/kg/vrk, kaikki on hyvin.
        Palautumisen kannalta tärkeintä on täyttää huvenneet glykogeenivarastot ja ne täyttyvät vain hiilihydraateilla.

        "Mitä pitkäkestoisempaa ja tehokkaampaa liikunta on, sitä enemmän rasituksen aikana käytetään elimistön hiilihydraatteja energiaksi lihasten ja maksan glykogeenivarastoista. Glykogeenivarastojen riittävyys rasituksen aikana riippuu pääosin glykogeenivarastojen täyttymisasteesta, lähtötilanteesta sekä liikunnan tehosta ja kestosta.
        Glykogeenivarastot voivat tyhjentyä noin 1-2 tuntia kestävän kovatehoisen liikunnan aikana. Rasituksen jälkeen nämä huvenneet glykogeenivarastot tulee täyttää seuraavaan harjoitukseen tai kilpailusuoritukseen mennessä.
        Glykogeenivarastojen täyttäminen perustuu nopeaan ja tehokkaaseen hiilihydraattien nauttimiseen ensimmäisinä liikunnan jälkeisinä tunteina, jonka jälkeen riittää normaali energiantarpeen kattavan ja hiilihydraatteja sisältävän ruoan nauttiminen. Suhteellisen vähän energiaa kuluttavissa lajeissa (mm. taito- ja voima-nopeuslajit) glykogeenivarastojen korvaaminen on helppoa eikä vaadi erityishuomiota, mutta runsaasti energiaa kuluttavissa lajeissa (kestävyyslajit, monet palloilulajit ja mailapelit) glykogeenin palautuminen on usein puutteellista ja vaatii erityistä huomiota hiilihydraattipitoisen ja tarpeeksi energiatiheän ravinnon valitsemiseen.
        .....
        Glykogeenivarastojen maksimaalinen palautuminen saadaan alkuun nauttimalla noin 1-1,5g hiilihydraattia kehon painokiloa kohti rasitusta seuraavan tunnin aikana.
        .....
        Tehokkaan glykogeenin palautumisen jatkamiseksi hiilihydraattien sopiva kokonaismäärä seuraavan vuorokauden aikana on kestävyyslajien urheilijoilla 6-8g/kg......
        Lajeissa, joissa energiankulutus (ja siten glykogeenin kulutus) on vähäisempi ei harjoituksen jälkeisen ja vuorokautisen hiilihydraattien nauttimisen tarvitse olla yhtä suurta.
        .....
        Nopeasti imeytyvät eli suuren glykemiaindeksin hiilihydraatit ovat suositeltavin valinta harjoituksen jälkeisiksi hiilihydraateiksi. Hiilihydraatit, joiden glykemiaindeksi on suuri, voivat olla jopa kaksinkertaisesti tehokkaampia glykogeenin palauttajia kuin hyvin pienen glykemiaindeksin hiilihydraatit. Tämä vaikutus johtuu sekä nopeammasta imeytymisestä että suuremmasta insuliinivasteesta. Hiilihydraatin lähteen muodolla (neste vs. kiinteä) ei ole merkitystä glykogeenin palautumisen kannalta, joten esimerkiksi nestemäiset glukoosipolymeeripohjaiset hiilihydraattivalmisteet ja vähäkuituiset viljavalmisteet ovat yhtä tehokkaita glykogeenin palauttajia.
        Mitä nopeammin hiilihydraattien nauttiminen aloitetaan rasituksen jälkeen, sitä tehokkaammin glykogeenivarastot palautuvat.
        Ensimmäisinä liikunnan jälkeisinä tunteina lihassolut varastoivat normaalia tehokkaammin glykogeenia, koska glykogeenia syntetisoivan entsyymin aktiivisuus ja insuliinista riippumaton glukoosin imeytymismekanismi soluun on tehostunut. Nämä tunnit tulisikin käyttää hyödyksi.
        Lisääntyneen varastointikyvyn lisäksi pelkästään lisääntynyt varastointiaika ennen seuraavaa suoritusta suosii hiilihydraattien nauttimista mahdollisimman pian harjoittelun jälkeen. Tilanteissa, joissa palautumisen tulee olla erittäin nopeaa, tulee hiilihydraattia nauttia jo rasituksen aikana 30-60g/t, esimerkiksi urheilujuomana."
        .....
        ......
        Toisin kuin glykogeenin palautumisessa, harjoittelun jälkeisen ravinnon ajoituksella ei ole vaikutusta proteiinisynteesiin - sama vaste saadaan nautimalla ravintoa heti tai tunti harjoituksen jälkeen. Syynä tähän lienee harjoituksen aikainen tehokkaampi verenkierto, joka mahdollistaa aminohappojen tehokkaamman kulkeutumisen lihaksiin.
        .......
        Hiilihydraattipitoisen ruoan tai juoman nauttiminen ennen tai jälkeen liikunnan kohottaa insuliinipitoisuuksia ja vähentää näin lihasten hajoamista vaikuttamatta merkittävästi proteiinisynteesin kasvuun - kokonaistuloksena on lihasmassan ylläpito tai vain pieni kasvu.
        Olennaisesti suurentunut proteiinisynteesi saadaan vasta, kun ruoan mukana saadaan riittävästi proteiinia. Tässä tapauksessa sekä hiilihydraateilla että proteiineila on itsenäinen vaikutus proteiinisynteesiin, joten samanaikaisella nauttimisella saadaan suurempi yhteisvaikutus.
        ....
        Hiilihydraattien sopivat määrät ennen ja jälkeen harjoittelun on järkevää suhteuttaa ajatellen glykogeenin palautumisessa tarvittavia määriä ja vatsan sietokykyä: lajityypistä riippuen määrät 0-50g - mitä energiaa kuluttavampi liikunta sitä suurempi määrä - ennen harjoittelua ovat sopivia ja harjoittelun jälkeen 0-1g/kg.
        Proteiinin määrän annos-vastesuhde proteiinisynteesiin harjoittelun jälkeisessä palautumisessa ei ole selvä, mutta todennäköisesti lyhyen aikavälin (1-2t)maksimaalinen vaste saavutetaan noin 0,5-1g/painokilo annoksella hyvälaatuista proteiinia.
        On mahdollista, että optimaalinen proteiinisynteesi saavutetaan hiilihydraatin kanssa nautittuna pienemmilläkin määrillä tai vaikutus saadaan, kun proteiini nautitaan pienempinä kerta-annoksina, mutta tasaisesti - esimerkiksi palautumisvälipala, ateria, iltapala - liikunnan jälkeisinä tunteina.
        .....
        Ruoasta saadun proteiinin nopeaa imeytymistä on ehdotettu positiivista proteiinitasapainoa suosivaksi tekijäksi - varsinkin harjoittelun jälkeisessä palautumisessa.....
        Tutkimuksia aiheesta on kuitenkin liian vähän, jotta hyötyä rasituksen jälkeisessä palautumisessa voitaisiin arvioida.....
        Ilmeisesti proteiinien imeytymisnopeuksien erot eivät kuitenkaan aiheuta pitkällä aikavälillä suuria eroja proteiinisynteesiin....
        tutkimuksia on vasta vähän, niitä ei enimmäkseen ole tehty urheilijoilla, ne on toteutettu edeltävän paaston jälkeen - mikä ei vastaa arkielämän tilannetta - ja harjoittelun jälkeisen proteiinin saannin ajoituksen merkitys on vielä epäselvä.
        Näistä ongelmista seuraa, että käytännön suositukset proteiinien nautimisesta ennen ja jälkeen liikunnan saattavat vielä muuttua lisätutkimusten myötä."

        Liikkujan ravitsemus - teoriasta käytäntöön: Borg/Fogelholm/Hiilloskorpi 2004 Edita
        (käytetään mm. ammattilaisten oppikirjana)

        On tunnettua, että suomalaisten ravintoterapeuttien suositukset ovat vanhakantaisia ja jälkijättöisiä nimenomaan suhtautumisessaan proteiiniin. Mutta jokainen voi luonnollisesti seurata haluamansa laista dieettiä.

        Oma suositukseni nimenomaan on lähteä liikkeelle Zonen kaltaisesta ravintojaosta 30% proteiinia ja rasvaa kumpaakin ja loput 40% hiilihydraattia. Tämä siis kokonaiskaloreista, grammoiksi tämän saa muutettua, kun muistaa proteiinin ja hiilihydraatin sisältävän n. 4kcal/g ja rasvan 9 kcal/g. Eli grammoiksi muutettuina suhdelukuina vastaavat luvut ovat proteiini 38 %, hiilihydraatti 50 % ja rasva 12 %. Mitä aerobisempaa harjoitus on luonteeltaan, sen enemmän energiaa vaaditaan ja hiilihydraatin määrää tulee lisätä.

        Ja vielä palautumisvaiheen ruokailusta, aiemmista maileistani käy ilmi nykyaikaiset suositukset. Niissä ei siis väheksytä hiilihydraatteja, mutta otetaan huomioon proteiinitarve välittömästi treenin jälkeen.


    • erinomainen teho

      syö baanani tai pari treenin jälkeen ja juo vettä reilusti. Banaaneista ei ole todettu haittavaikutuksia, ja siinä tulee magnesiumia kaupan päälle.

      Hedelmäsokeri ei keräänny läskiksi vaan keho pystyy käyttämään sen tehokkaasti.

    • jumppaaja_

      Me naiset ei kuitenkaan olla kasvattamassa lihasmassaa, sen takia vähän arveluttaa noissa ravinnejutuissa nuo proteinisuositukset. Onko ne paremminkin kehonrakentajille kuin tavallisille jumppareille?

      • tarvitsee

        päivässä n.1-2 g proteiinia/painokilo.
        Mitä enemmän lihaskuntoharjoittelua, sitä enemmän proteiinia.


      • jumppari

        kyllä niin on että kuntoilijan ei tarvitse rasittaa kehoa ja läskivarastoja palautusjuomilla, ainakana proteiinivalmisteilla. Lisä proteiinit kerääntyvät rasvaksi ja rasittavat munuaisia.

        Suosittelen banaaneja 1-2 treenin jälkeen ja vettä päälle. Halvin ja luonnonmukaisin tapa palauttaa energiat.

        Jos haluaa makeutus ja väriainepitoisia tuotteita syödä (juuri värin ja makeuden vuoksi), niin se ei perustu enää terveelliselle pohjalle. Moni tekee niin, tosin moni syö/juo myös muuta epäterveellistä tietoisesti päivittäin (ja ihmettelee läskivarastojen kasvua).


      • weider--
        jumppari kirjoitti:

        kyllä niin on että kuntoilijan ei tarvitse rasittaa kehoa ja läskivarastoja palautusjuomilla, ainakana proteiinivalmisteilla. Lisä proteiinit kerääntyvät rasvaksi ja rasittavat munuaisia.

        Suosittelen banaaneja 1-2 treenin jälkeen ja vettä päälle. Halvin ja luonnonmukaisin tapa palauttaa energiat.

        Jos haluaa makeutus ja väriainepitoisia tuotteita syödä (juuri värin ja makeuden vuoksi), niin se ei perustu enää terveelliselle pohjalle. Moni tekee niin, tosin moni syö/juo myös muuta epäterveellistä tietoisesti päivittäin (ja ihmettelee läskivarastojen kasvua).

        Ei kyllä pelkkä banaani riitä voimaharjoittelun jälkeen jos/kun haluaa täydet tehot harjoitteluta irti.


      • karkkivihaaja
        weider-- kirjoitti:

        Ei kyllä pelkkä banaani riitä voimaharjoittelun jälkeen jos/kun haluaa täydet tehot harjoitteluta irti.

        Kyllä nämä jumpparimuijat siihen uskoo, ne syö päivisin vaan näkkileivän palan ja yhden omenan, kun pelätään että perse turpoaa. Tämä on harvinaisen totta, ja sitten ihmetellään kun ei tuloksia synny ja ei enää jaksa.


      • "pirtelön syöjä"?
        karkkivihaaja kirjoitti:

        Kyllä nämä jumpparimuijat siihen uskoo, ne syö päivisin vaan näkkileivän palan ja yhden omenan, kun pelätään että perse turpoaa. Tämä on harvinaisen totta, ja sitten ihmetellään kun ei tuloksia synny ja ei enää jaksa.

        "jolla ei napaa eikä sixpäckiä koskaan ole näkynyt palkkareiden vuoksi"


    • mietteliäs.....?

      kaupasta kun hommaa palautusjuomia (salitreeniin) niin kannattaako ostaa valmis seos kuten muscle ym.
      vai kannattaako ne tehdä itse ostamalla protskut ja hiilarit erikseen..? jos ostaa erikseen niin kannattaako sekoittaa eri proteiineja ja hiilareita yhteen kuten hera80, maito90 ja malto6... vai pelkästään vaikka american pro whey malto6...

      pliis jotkut vähän kokeneemmat vastatkaa ja neuvokaa mua....

      • Nimetön

        miten on,onko esim gatorade hyvä palautusjuoma salitreenin jälkeen?


      • .öp
        Nimetön kirjoitti:

        miten on,onko esim gatorade hyvä palautusjuoma salitreenin jälkeen?

        no siitä en ite tiiä.. riippuu vähän mitä treenaa.
        itse harrastan voimanostoa ja voi sanoa että jos treenaatte kovaa niin voitte syödä todella paljon ruokaa eikä silti läski ala lillua.. raskasta urheilua harrastaville suosittelen 1dl hera80 ja 0.5dl malto9 puoltuntii ennen ja heti treenin jälkee
        ja seuraavan ruuan voisi syödä jo 1.5-2h treenin jälkeen. sitten vaan semmosset 8h yöunet niin lihas saa kaiken tarvittavan.. ja kannattaa myös syödä kalanmaksa öljyä joka estää tukkeutumia verisuonissa
        ja vähentää ehkä hieman treenin jälkeistä lihas jäykkyyttä


      • .öp
        .öp kirjoitti:

        no siitä en ite tiiä.. riippuu vähän mitä treenaa.
        itse harrastan voimanostoa ja voi sanoa että jos treenaatte kovaa niin voitte syödä todella paljon ruokaa eikä silti läski ala lillua.. raskasta urheilua harrastaville suosittelen 1dl hera80 ja 0.5dl malto9 puoltuntii ennen ja heti treenin jälkee
        ja seuraavan ruuan voisi syödä jo 1.5-2h treenin jälkeen. sitten vaan semmosset 8h yöunet niin lihas saa kaiken tarvittavan.. ja kannattaa myös syödä kalanmaksa öljyä joka estää tukkeutumia verisuonissa
        ja vähentää ehkä hieman treenin jälkeistä lihas jäykkyyttä

        tarkotin malto6 enkä 9


      • namnam...
        .öp kirjoitti:

        tarkotin malto6 enkä 9

        Voiko treenin jälkeen syödä maitorahkaa, vai onko siinä jotain vikaa niinkun kuulemma banaaneissa? ite vedän kyl banaaneja ja se on mun mielest ok... mut, kukin tyylillään. maitorahkas on proteiineja ja se on sellast mössöä, vai onks se liian kiinteetä ruokaa heti treenin jälkeen?


      • .öp
        namnam... kirjoitti:

        Voiko treenin jälkeen syödä maitorahkaa, vai onko siinä jotain vikaa niinkun kuulemma banaaneissa? ite vedän kyl banaaneja ja se on mun mielest ok... mut, kukin tyylillään. maitorahkas on proteiineja ja se on sellast mössöä, vai onks se liian kiinteetä ruokaa heti treenin jälkeen?

        kyllä rahkaa voi syödä heti treenin jälkee kunhan syö hillitysti..
        mut jos jykevän paukun lisäravinteita kiskoo treenin jälkee niin ei siinä heti tee miel syödä mitää.. mut ei rahkassa mitää vikaa oo


    • jjjg

      KUKA ON NOIN TYHMÄ?! ÄLÄ KYSY TIETOA KESKUSTELU PALSTAILTA!

      • Anonyymi

        Sinä oot tyhmä. Saahan ihmiset kysellä. Peräkylän väkkee taiat olla.


    • hyväasia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1184
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      694
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe