Esikoislestadiolaisten pysäkki

lars leWis

Olisi kiva kuulla esikoisten LL mielipiteitä, miks pois on jääneet seuroista yms.

14

3420

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • synnintekijä

      En jaksanut olla kuuliainen, enkä noudattaa niitä neuvoja joita kristillisyydessä annetaan. Tie kävi niin ahtaaksi ettei siinä enää pysty kulkemaan edes kontaten.

      Se on ihana joukko kunpa olisin jaksanut kilvoitella, siellä hoidetaan ihmistä ja pestään syntejä pois

      Mutta en ole sen arvoinen että minua jumalanlapseksi kutsuttaisiin.

      • Muukalainen vieraalta maalta

        Muistathan rakas ystävä, ettei Jumala omalta puoleltaan päästä irti, sinun on itse turha yrittääkään omilla voimilla taistella vihollista vastaan. Aina ei voi jaksaa käydä seuroissa, mutta pidä kiinni siitä uskosta, mikä sinulla on! Kukaan ei ole liian syntinen saadakseen tuntea armon valoa.


      • Pertsa
        Muukalainen vieraalta maalta kirjoitti:

        Muistathan rakas ystävä, ettei Jumala omalta puoleltaan päästä irti, sinun on itse turha yrittääkään omilla voimilla taistella vihollista vastaan. Aina ei voi jaksaa käydä seuroissa, mutta pidä kiinni siitä uskosta, mikä sinulla on! Kukaan ei ole liian syntinen saadakseen tuntea armon valoa.

        Olen harvoin tavannut sellaista ystävällisyyttä kuin esikoisten piirissä. Siellä hyväksytään sellainenkin jolla on vaikea pysyä polulla. Anteeksi antaminen , tukeminen ja kantaminen on käytännössä totta. Ei vain puheissa.
        Pikkuesikoisuus (rauhansanalaisuus)on paljolti samaa, mutta on siinä vieraantumistakin tapahtunut. Samoin uusiherätys.Vanhoollisuudessakin on vielä jäljellä paikka paikoin alkuherätyksen henkeä(rakkauden henkeä käytännössä) Olis tärkeää , että "en yhtä olisivat" olisi yksi joukkko" yksi lammashuone".

        Pertsa


      • Siunausta sinulle

        ..meitä käsittämättömällä rakkaudellaan.

        Niin alhaalla ei kukaan kulje, ettei siellä Jeesus oo ....


      • Realisti

        "pestään syntejä pois".
        Ihana joukko, niin kauan kuin jaksat "kilvoitella" syntisi anteeksi.
        Tilanne tosin muuttuu täysin, kun haluat YKSIN USKOA - ilman ilmansuuntasidonnaista luottamusta - syntisi sovitetuksi.


      • Melissa

        ...seuroihin...

        Tahdon koko sydämeni pohjasta rukoilla sinulle voimia palata takaisin seuraamme. En tiedä, kuka olet, mutta tiedän, että sinua kaivataan takaisin. Sinut on Jumala luonut ja nimeltä kutsunut, vihollinen on vain saanut langettaa sinut ja painaa mielesi alas. Nosta kallis ystävä katseesi ylös ja pyydä voimia. Sinä tulet niitä saamaan. Katuvalle kuuluu armo ja syntien anteeksiantamus


      • VAIN!

        Tiesitkö sinä, että siellä on väärää opetusta, eli lihan henki puhuu, jos se tuollaiseksi on mennyt. Jeesuksen armoa ei toiseen kertaan kukaan voi tienata, sillä Jeesus tienasi sen kertakaikkisesti ristillä ja Hän sovitti syntisi.

        Riittää, että sinä uskot Jeesukseen ja jos et ole vielä saanut uskon lahjaa, niin rukoile sitä.
        Se on parasta mitä ihminen voi ikinä saada.
        Jeesus on luvannut avata kolkuttavalle ja kun Hän antaa uskon lahjan täyttää Hän sinut Pyhällä Hengellään ja näin sinä synnyt uudeksi ylhäältä ja saat voiman tulla Jumalan lapseksi.


      • kdjfigjepgijer
        Siunausta sinulle kirjoitti:

        ..meitä käsittämättömällä rakkaudellaan.

        Niin alhaalla ei kukaan kulje, ettei siellä Jeesus oo ....

        Onhan siellä aika epämiellyttävää, jos sattuu naapureiksi tupakkaa käryyttelevää porukkaa, joka lisäksi pitää yöaikaan melua. Nuorisohan siellä yökaudet ramppaa pitkin ja poikin ja ääntähän siitä tietysti tulee.
        Tällä kertaa, siis Oripäässä, on kova maapohja, kun ollaan lentokentällä, mutta jos haluaa päästä varsinaiselle kentälle, on paikalle tultava aikaisin. Hitaat syövät nopeat tässäkin, eli viimeiset eivät tule ensimmäisiksi, vaan heidät ohjataan kentän syrjäsiin laitapaikkoihin, joissa maaperä on ties mitä riuskkoa ja kannokkoa.
        Kokemusta on, että viimeisille ei jää kovaa pohjaa, vaan ryteikköinen kentän laita, jonne on matkaa, palvelut on kaukana.
        Ja kyllä sieltä on työlästä selvitä ulos, jos tarvii kesken kaiken lähteä.
        Jos suviseurat ovat pellolla ja sattuu sadeaika, muuttuvat suviseurat saviseuroiksi. Autosi, kalustosi, kenkäsi ja lapsesi, jos niitä on, sotkeutuvat pahan kerran. Savia on turkasen hankala saada puhdistettua auton pohjasta ja lokasuojista.
        Saviseuroissa juutut peltoon, etkä pääse aivan heti pois, sillä vetopeliä saa odottaa kauan.

        Paras suviseurasää olisi tietysti pilvipouta ja lämpötila 20 astetta sekä heikkotuulinen.
        Kun sataa, tuulee voimakkaasti tai lämpötila on vain 15 astetta, on seuroissa olo sietämätöntä värjöttelemistä. Minua ainakin jatkuva tungeksiminen ja jonotus rasittaa.
        Vessat ovat sangen epämiellyttäviä. Moni suravieras käveleekin metsään tarpeilleen inhottavien löyhkävessojen sijaan.
        Paras tapa on ja joka yleistyy koko ajan varsinkin vanhemman väen keskuudessa, että suviseuroihin lähdetään tilaamalla pakettimatka.
        Pakettimatka sisältää kuljetukset lähimpään hotelliin ja sieltä kuljetus seurakentälle ja illalla seurojen päätyttyä takaisin ihanaan majapaikkaan. Seurakentällä kun ei ole yöpyminen miellyttävää. Vain nuoriso tykkää hangailla yöaikaan seurakentällä jas vetää sitä röökiä.

        Mutta jonkinlainen levähdyspaikka olisi oltava päiväsaikaan suviseurakentälläkin.
        Oikein vanhoille on ollut vanhusten lepopaikka, jossa voi käydä goisaamassa päivällä, mutta ei terveille ihmisille.
        Jos istut koko päivän seurateltan epämukavilla lankuilla ja seisoskelet ja jonotat, olet illalla reporankana, väsynyt ruummillisesti ja henkisestikkin, sillä kova kaijuttimien melu rasittaa korvia ja psyykettäkin.
        Että ei siellä jaksa olla koko päivää.
        Jaksaminen riippuu niin monenlaisista tekijöistä.

        Jos on kysymyksessä ison perheen äiti, jolla on pieniä lapsia, sanoisin, että yhtä rääkkiä on olla suviseuroissa. Iso perhe muuta joudakkaan tekemään, kuin lykkimään upottavassa peltomaastossa lastenvaunuja, litramyynnistä päniköillä sapuskaa, jätesäiliöitä ja roskia kuskaamaan pitkien matkojen päähän.
        Suviseurojen lauantai-illan jonotushuipennus on seisoa kilometrin pituisessa ehtoollisjonossa. Tungoksen huippuja ovat lauantai-illan ehtoollisen jälkeinen alustus isossa teltassa, jossa on tiivis tunnelma.
        Minulla on käynyt monta kertaa mielessä, että miksikän viranomainen ei ole laatinut kattoa väkimäärälle sulloutua yhteen paikkaan ääriä myöten.
        Entäpä, kun tulisi katastrofi, joku mielipuoli keksisi heittää polttopullon teltan sisään, niin 6000 ihmistä palaisi tai talloutuisi kuoliaaksi väen yrittäessä rynntä ulos yhtä aikaa ja nopeasti.
        Jos polttopullon nakkaisi ulkoa teltan katolle, tuli ehtisi levitä salaman nopeasti.
        Mutta kyllähän Herra varjelee omiaan.    


           


    • eksä

      -jäin pois koska osaan jo ulkoa saarnojen aiheet. samat raamatunkohdat ja saarant pyörii. Miksi istua joka pyhä kuulemassa kuinka ihminen on syntinen (ei ihme että on itsetunto-ongelmia) ja kuinka liikkeen ulkopuolella ei ole pelastusta ja maailma on paha. Nämä ongelmat ovat kyllä olemassa mutta pitäsi nähdä vähän laaja-alaisimmin asioita.

      -oma ajattelu kielletään. pitää pysyä tietyssä fomaatissa.

      -ulkonaisesti pitää olla tietyn lainen kodin sisustus jne. eli mun viherkasvit ja taulut seinillä on maailman rakkautta.

      -mä kun luulin että se on jumalan lahja, että jollakin on taito maalata kaunis kuva tai säveltää

      -en jaksa uskoa, että liikkeen ulkopuolella ei ole pelastusta. siis menevätkö kaikki ne ihmiset todella hevettiin jota eivät ole koskaan kuulleetkaan mistään lestadiolaisuudesta

      -miksi yksi kangaskaistale (solmio) on syntiä. samalla perusteella sitten koko miesten puku.

      -miksi joulukuusi on syntiä mutta kun ottaa varren pois ja pistää oksat vaasiin, niin on ok (alkaa ihan naurattaan)

      • VALHEITA

        Jeesus tuli vapauttamaan omansa. Ei meidän tarvitse olla sellaisia tai tälläisiä, vaan me kelpaamme Jeesukselle syntisinä.
        Kun Hän täyttää meidät Pyhällä Hengellä ja saamme siirtyä Jumalan valtakuntaan, joka on sisäisesti uskovaisissa, saamme voiman muuttua Jumalan kuvan kaltaisuuten.
        Emme halua enää syntejä tehdä, mutta niitä syntejä eivät ole edes koskaan olleet nuo mainitsemasi kodin viihtyisyyttä koskevat asiat.

        Syntejä ovat itsensä korottaminen ja toisten alentaminen, katkeruus, kateus, valehtelu, aina oikeassa oleminen, juoruilu, panetteleminen, välinpitämättämyys lähimmäisestä jne.

        Jeesus tuli tehdäkseen meistä vapaita eikä armoa tienaavia. Vapaudessa on Jumalan rakkaus ja niin kuin Raamattu kertoo, että Jumala on Henki ja missä Jumalan Henki on, siellä on vapaus.

        Pyydä Jeesusta avamaan sinulle portti, Hän on luvannut antaa anovalle ja etsivälle lahjan ja se on uskonlahja. Loput Jeesus sitten tekeekin itse, Hän täyttää omansa Pyhällä Hengellä ja antaa uuden elämän ja siirtää Jumalan valtakuntaan ja antaa voiman Jumalan lapseuteen. Ei sinun tarvitse ikinä armoa tienata, vaan sinä muutut syntyessäsi uudeksi ja kasvun myötä vapaudut lihan hengestä itsessäsi, sillä Jumalan Henki valtaa sinussa sijan. Jumalan Hengessä eläminen on iloa ja rauhaa ja sen kertoo Raamattu.


    • Peltopaavo

      Mikä on "syntien pois peseminen". Miten se tapahtuu?

      Mikä on kaita polku Raamatun mukaan?

    • leila32

      Jäin pois esikoislestadiolaisten kokouksista, koska en kyennyt enkä kykene edelleenkään käsittämään niitä ihmisten asettamia ulkoisia kriteerejä, jotka kuuluvat ns. uskovaiselle. Jotenkin minulla oli sellainen "tekopyhä" fiilis: Kun puet päällesi hameen, vedät tukkasi tiukalle nutturalle, kiskaiset huivin päähän ja istut seurapenkissä kysymättä koskaan kysymystä:"miksi?" silloin olet kunnioitettu seurakuntalainen. Mutta, mikäli jokin näistä ulkoisista kriteereistä ei täyty voidaan sinusta tehdä huono esimerkki muille.Ei ketään tunnu kiinnostavan se mitä sinulla on sisälläsi...

      En liion voinut hyväksyä ajattelutapaa, jonka mukaan esikoislestadiolaisilla on lupa tuomita toiset ihmiset ulkoisen olemuksen perusteella uskottomaksi tai uskovaiseksi...halusin keskustella uskonasioista, mutta aina minut hiljennettiin sillä perusteella, että asiat on ollut aina näin ja niin ne ovat edelleen. Käskettiin tehdä parannus...se oli vastaus jokaiseen kysymykseen..

      No menin sitten naimisiin ns. "uskottoman" miehen kanssa ja olinkin täydellisen "epäonnistunut" ja kaikenlaisten juorujen aihe.

      Muistan aina sen saarnan, jota kuuntelin tavattuani juuri tulevan mieheni. Saarnaaja sanoi tähän tapaan: "älkää nuoret tytöt seurustelko uskottomien miesten kanssa ne vain pettävät ja jättävät..." Vuosikaudet kannoin avioliitossani syyllisyyttä ja pelkäsin ikäänkuin rangaistusta siitä että olin tehnyt vastoin sanaa..vuosien jälkeen tajusin, että Jumala on tämän miehen minun vierelleni asettanut ja minullahan se oli anteeksipyynnön paikka mieheltäni epäiltyäni hänen tarkoitusperiään avioliitossamme..ja sen ymmärryksen välähdyksen jälkeen osasin nauttia avioliitostani...

      Totuushan on se, että aika yksin on esikoislestadiolainen, jolla on omia mielipiteitä ja uskaltaa tuoda ne vielä julki

      • esles

        Kirjoituksestasi kuvastuu, että olet pieneltä paikkakunnalta, jossa kaikki tietävät toistensa asiat. Tässä on kyllä eroja ja on nykyjään vielä enemmän kuin ennen. Liian vähän varoitetaan vaaroista ja keskusteluja kyllä käydään.


      • OLEN

        kokenut, mutta tuolla kirkko uskovaisten joukossa. Kävin raamattupiirissä vuosia ja sitten sairastuin vakavasti ja nämä uskon ystäväni rukoilivat puolestani ja sain koke ihmeen. Valtavan ihmeen, Jeesus paransi minut aivan yhtäkkiä täysin terveeksi vakavasta sairaudesta.

        Luulin, että nämä raamattupiiri ystäväni iloitsisivat kanssani, mutta ei. Eivät halunneet edes ihmeestäni kuulla. Eivät vaikka olivat itsekin rukoilleet paranemiseni puolesta.

        Raamattupiirissä yritin muutaman kerran ottaa tämän ihmeen ja Jeesuksen elävyyden ja Pyhän Hengen toiminnan esille, mutta minut vaiettiin hiljaiseksi.
        He jatkoivat vain puhumista siitä, minkälainen tulee uskovaisen olla, saako naiset tehdä sitä ja tätä, saako miehet tehdä sitä ja tätä ja mitä pitää tehdä, että on kelvollinen uskovainen.

        Aikani kuuntelin heitä ja heidän tekopyhyyttään, sillä päälle päin he olivat hyvin hurskaita ja uskoivat tuntevansa Sanan ja kirjanoppineiden tavoin he tunsivatkin Raamatun, mutta koska Pyhän Hengen toiminta ei kuulunut heidän ymmärryksensä piiriin, eivätkä he uskoneet, että tämä Henki annetaan uskovaiseen ja että tässä Hengessä on kaikki mitä Jeesukseen uskova tarvitsee. Henki todistaa, puolustaa, opastaa, nuhtelee, neuvoo, parantaa, vapauttaa ja joka ikinen hetki rakastaa, ei sana tehnyt heitä uudeksi, he eivät siis syntyneet Sanan lupauksen mukaan vedestä ja Hengestä ylhäältä, vaan jäivät lihallisuuteen.

        Erään kerran, kun he taas olivat niin lihanhenkeänsä täynnä ja miettivät millainen tulee uskovaisen olla, ahdistuin ja olin lähdössä ovesta ulos, mutta samassa sain jälleen kokea ihmeen, Pyhä Henki ikään kuin tuli ylhäältä pyörteen muodossa minuun ja vapautti minut ahdistuksesta.
        Se on ollut ainoa kerta, että olen paranemiseni jälkeen kokenut ahdistuksen tunteen, niin kamalaa minusta oli se, että puhutaan omista teoista, eikä Jeesuksen valtavasta teosta, jossa meille on jo kaikki.
        Sen kerran jälkeen Jeesus ilmoitti minulle, että minun ei enää tule mennä siihen raamattupiiriin ja Hän erotti minut kasvamaan kasvojensa eteen antaen hyviä uskon ystäviä, jotka eivät mihinkään lahkoon kuulu. Ja olen saanut tuntea Jumalan täydellisen rakkauden ja Jeesusken täydellisen uhrityön ja olen saanut olla yli kaksikymmentä vuotta onnellinen, vapaa ja iloinen.
        Ei toki elämä ole aina ollut helppoa, mutta olen saanut ihmeellisen voiman vaikeidenkin asioiden ylitse katsoa Jeesukseen ja näin ollen itse olen kaiken keskellä omistanut Jeesuksen lupaaman rauhan. Kertaakaan tämä rauha ei ole poistunut minusta, niin uskollinen on Jeesus.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4849
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1732
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1468
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1337
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1218
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      895
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      859
    Aihe