Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

kulttuurierot

plöö

Hei! onko kenelläkään tietoa hyvästä lähteestä jossa kerrottasiin suomen ja ruotsin kulttuurieroista? netti tai kirja lähteitä siis?!

9

2063

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysyn vaan

      semmonen kirja olis tehty?

      • plöö

        saahan sitä aina kysyy. kyllä täällä maailmassa on muustakin aiheesta kirjotettu kirjoja siis turhan päiväsistäkin. ja tosta on sitä paitsi kirjotettu kirja,mut nimee en muista.


    • verkkofan

      Jos osaat ruotsin kieltä tarpeeksi niin löytyy tietoa kirjoista ja verkosta.

      Åke Daun on kirjoittanut parinkin kirjaa eroista. Jonkin verran hänen esitelmiään on luettavissa internetistäkin.

      Jos haet googlen avulla skillnader svensk finsk mentalitet, niin saat esille melkoisesti tietoa

      ja jopa suomeksi asiasta löytyy tietoa
      kokeilin eniron avulla hakua
      suomalaisten ruotsalaisten erot
      ja tietoa löytyi.

      • plöö

        Kiitos verkkofan. sain ensimmäisen asiallisen vastauksen. menenkin heti etsimään tietoa...


    • asiantuntija

      Olen asunut molemmissa valtioissa ja erot ovat todella suuret. Paljon suuremmat kuin yhteinen raja edellyttäisi. Paitsi,että Ruotsi on kuningaskunta niin yhteiskuntajärjestelmä on täysin erilainen. Tässä lyhyesti.

      1) Kielienemmistön kieli on valtakunnan julkishallinnon ainoa kieli (mm. lainsäädäntö on vain kielienemmistön kielellä).

      2) Koulujärjestelmä toimii kielienemmistön kielellä

      3) Kielivähemmistöt opettelevat enemmistön kielen koulussa.

      4) Enemmistökieltä puhuvilla ei ole vähemmistökielen opiskelupakkoa.

      5) Vähemmistökieliä kotikielenään puhuvat voivat opetella kotikieltään peruskouluissa koulupäivän jälkeen, jos ryhmä on riittävän suuri. Oikeudesta ko. opetukseen päättää kunta, ei lapsen perhe.

      6) Vähemmistökieliä puhuvat voivat opiskella yksityiskouluissa, jos haluavat opiskella kotikieltään. Valtionapu on kuitenkin pienempi niissä kuin kunnan ylläpitämissä kouluissa.

      7) Kaikki kunnat toimivat valtakunnan kielienemmistön kielellä paitsi muutama kunta, joissa asukkaat saavat esittää asiansa vähemmistökielellä. Virkailijoiden ei tarvitse kuitenkaan osata sitä (tulkki- ja käännöspalvelut).

      8) Valtion virkoihin ei ole vähemmistökielen osaamisvaatimusta, mutta jokaisessa virassa on osattava valtakunnan enemmistökieli.

      9) Kaikki kansalaisoikeuden omaavat tilastoidaan ruotsalaisiksi ilman äidinkielen kirjaamista (Ruotsi ja Norja lopettivat kansalaistensa kielen tilastoinnin jo 1930-luvulla. Tilastointi aiheuttaa vain epäsopua, kuten Suomen esimerkki osoittaa.)

      10) Maahanmuuttajien tilastointi: Sellaiset maassa asuvat kansalaiset tilastoidaan ulkomaalaistaustaiseksi, joiden vanhemmista toinen tai molemmat ovat syntyneet ulkomailla. Näin osoitetaan, miten avo- ja vapaamielisesti Ruotsi ottaa vastaan ulkomaalaisia maahanmuuttajia. (Kts. Ruotsin tilastollinen vuosikirja).

      11) Entisen Neuvostoliiton alueelta muuttavat/muuttaneet ovat tietenkin ulkomaalaisia maahanmuuttajia eikä paluumuuttajia.

      12) Vähemmistökieliä ei mainita perustuslaissa. Perustuslaki on kirjoitettu vain kielienemmistön kielellä.

      13) Eduskunnan ainoa virallinen kieli (asiakirjat ja keskustelu) on enemmistön kieli. Tarvittaessa muunkielinen kansanedustaja saa tulkkaus- ja käännöspalveluita.

      14) Valtio voi määritellä hallinnollisella päätöksellä vähemmistökieleksi tarvittaessa jonkun kielen murteen (ks. ”meänkieli”).

      15) Vähemmistöjä koskevat kysymykset käsitellään tarvittaessa esim. maatalousministeriössä. Silloin kun Euroopan Neuvosto vaatii vähemmistökieliä puhuvien asemasta selvityksiä.

      16) Katukilvet ja tienviitat ovat vain kielienemmistön kielellä. Harvinaisena poikkeuksena paikkakuntalaiset voivat anoa erikseen vähemmistökielistä kilpeä enemmistökielisen alapuolelle oikeusistuimelta. (Kts: Bäckesta - Päkkilän tapaus Ruotsin Tornionlaaksossa)

      17) Kielikiintiötä yliopistoissa ja muissa opetuslaitoksissa ei ole. Kaikki opiskelevat tasapuolisesti enemmistön kielellä.

      18) Vähemmistökielisiä yliopistoja ei ole, koska kaikki opiskelevat tasa-arvoisesti valtakunnan kielienemmistön kielellä.

      19) Kaikki armeijayksiköt toimivat vain kielienemmistön kielellä

      20) Kansalaisten kieltä ei rekisteröidä väeöstönlaskennassam, koska yksilön intimiteettisuoja menee sen edelle. Valtion ei urki kansalaisten kieli-identiteettiä.

      21) Vähemmistökielen puhumista ei tietenkään ole kielletty minkä johdosta Ruotsilla on avaramielisen valtion maine myös Suomessa.
      Vähemmistökieliä puhuvien koululaisten fyysiset rangaistukset lopetettiin jo v. 1958 Ruotsin kouluylihallituksen määräyksestä.

      22.) Ruotsissa ei ole mitään valtion sisäisiä autonomisia alueita eikä erillistä hallintojärjestelmää vähemmistöille.

      Tämä on paras näkemäni analyysi Ruotsin ja Suomen kulttuurieroista. Lista on vielä lyhyt,mutta kuitenkin aika kattava eri elämänalueilta.

      • svennofoobikon tunnistaja

        ...ei ollut kyse mistään kulttuurieroista, vaan kuvaus Ruotsin hallinnollisesta järjestelmä kielipolitiikan näkökulmasta. Sen esille ottaminen ja vain siihen keskittyminen osoittaa sen kirjoittajan potevan lapsellista Ruotsi-vihaa, joka todennäköisesti lähte hänen alitajuisesta ruotsinpelostaan eli svennofobiasta.


      • sivullinen tarkkailija
        svennofoobikon tunnistaja kirjoitti:

        ...ei ollut kyse mistään kulttuurieroista, vaan kuvaus Ruotsin hallinnollisesta järjestelmä kielipolitiikan näkökulmasta. Sen esille ottaminen ja vain siihen keskittyminen osoittaa sen kirjoittajan potevan lapsellista Ruotsi-vihaa, joka todennäköisesti lähte hänen alitajuisesta ruotsinpelostaan eli svennofobiasta.

        En nähnyt mitään vihaa ketään kohtaan vaan analyysin jonka parempaan ei kritiikin esittäjä ilmeisesti pysty.

        Jos henkilö x kiinnostunut jostakin valtiosta niin onko silloin kysymys vihasta ko.valtiota kohtaan. Ei minusta.

        Mitä tulee kulttuuriin niin yhteiskuntajärjestelmä on seuraus kulttuurista ja kulttuuri yhteiskuntajärjestelmästä. Ei niitä voi erottaa toisistaan.

        Itse asia jäi kommentoijalta kommentoimatta ja vastaamatta kulttuurieroista kiinnostuneen kysymykseen. Jos tietää niin kertoo sitten. Jos ei tiedä niin ei sitten moiti niitä jotka kommentoivat ja pohtivat alkuperäistä kysymystä.

        Kysyttiin kulttuurieroista ja vastaaja alkoi herjata toista kirjoittajaa! Se jos mikä on tosi lapsellista.


      • Lelina81

        Loistava kirjoitus, mielenkiintoista tietoa tällaiselle Ruotsissa vasta 3 kuukautta asuneelle.Kiitos!


    • kv-työläinen

      Tottahan toki aiheesta on kirjoitettu. Kyseessä on kaksi hyvinkin erilaista kulttuuria, joka tosiasia varsinkin työelämässä tulee eteen. Tähän ovat törmänneet monet fuusioituneet firmat (Tieto-Enator mm. josta on paljon esimerkkejä mm. tv-sarjassa Kulttuurikompassi)

      Mutta kannattaa ehdottomasti lukea kirja "Kohtaaminen" (Mötet) tuo on tehty sekä suomen- että ruotsinkielisenä versiona. Kirjoittajina ovat Anita Ekwall ja Svenolof Karlsson.

      Meidän firmassa pidettiin kulttuurivalmennuksia otsikolla "Työskentely ruotsalaisten kanssa". Ajattelin, että kuka nyt tuollaista kurssia tarvii. Mutta toiset oli ajatukset kun sitten muutin töihin konsernin Linköpingin-toimipisteeseen. Onneksi kulttuurikoulutusta järjestettiin vielä sielläkin. Pahimmista kompastuskivistä päästiin.

      Ruotsi on oikein kiva maa ja kiinnostava kulttuuri, jahka sen oppii tuntemaan.

      Netissä tuota kirjaa esitteli ainakin tämmöinen taho
      http://www.storkamp.com/finskt_fi.html

      Lycka till!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2444
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2143
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1798
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1591
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1525
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1478
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      87
      1296
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe