Taidekoulu Maa?

vanha.

Onko kukaan käynyt Taidekoulu Maan valintakurssilla? Olisi kiva kuulla hieman kokemuksia... ja ovatko kaikki osallistujat teinejä, vai mahtuuko sinne tällainen melkein kolmekymppinenkin..?

Taitaa olla aika vaikeaa päästä opiskelijaksi? Tietääkö joku pääsyprosentteja; onko yhtä vaikeaa kuin Taik?

21

2098

Vastaukset

 • Taidekoulu Maan hakijamäärä on vaihdellut aika paljon. Muutama vuosi sitten koulun huonona aikana lähes kaikki hakjiat otettiin sisään, nyt hakijoita on ollut enemmän. Taik:iin Taidekoulu Maata ei kannata verrata. Taik on valtion tukema koulu, Taidekoulu Maa taas pieni vastarannan kiiski taidemaailmassa.

  Itse koin kouluaikana raskaaksi koulun huonon maineen, vaikka muuten viihdyin. Oli ikävää, kun koulu oli yleinen vitsi ja hippilahkon maineessa. Pienten taidekoulujen kohdalla kannattaa miettiä, että koulujen resurssit ovat tavattoman pienet. Kun koulut ovat pieniä, kouluissa muodostuvat verkostotkin muodostuvat pieniksi. Opintososiaalisia verkostoja ei ole varaa tarjota, vaihto-opiskelumahdollisuuksia ei ole ja niin edelleen.

  Kannattaa ilman muuta hakea Taidekoulu Maahan, jos ei muualle pääse.

  • Eikös Taidekoulu Maahan haeta hakukurssin kautta.. siis valintakoe kestää noin viikon ja se on samalla kurssi. Koeviikko taiteen parissa on antoisa, vaikka ei sisään pääsisikään. Aurinko paistaa ja kynät sauhuaa ulkona puuhatessa. Hakijamääristä nykyisin en tiedä, mutta hakumenettelyt ovat joskus herättäneet ihmetystä. Kouluun ei ole otettu kuvataideakatemiaan samana vuonna päässeitä hakijoita. Koulu haluaa ilmeisesti profiloitua Taik:ista ja Kuvataideakatemiasta mahdollisimman paljon eroavaksi oppilaitokseksi.


  • hakija2 kirjoitti:

   Eikös Taidekoulu Maahan haeta hakukurssin kautta.. siis valintakoe kestää noin viikon ja se on samalla kurssi. Koeviikko taiteen parissa on antoisa, vaikka ei sisään pääsisikään. Aurinko paistaa ja kynät sauhuaa ulkona puuhatessa. Hakijamääristä nykyisin en tiedä, mutta hakumenettelyt ovat joskus herättäneet ihmetystä. Kouluun ei ole otettu kuvataideakatemiaan samana vuonna päässeitä hakijoita. Koulu haluaa ilmeisesti profiloitua Taik:ista ja Kuvataideakatemiasta mahdollisimman paljon eroavaksi oppilaitokseksi.

   Sinä vuonna, jona minä hain, hakijoista 1/3 pääsi Taidekoulu Maahan sisään eli samaa luokkaa kuin jotkut Taik:in linjat. Iltalinjoille sen sijaan pääsee kuka vain ja sieltä on hyvä hakea eteen päin.


  • entinen maalainen kirjoitti:

   Sinä vuonna, jona minä hain, hakijoista 1/3 pääsi Taidekoulu Maahan sisään eli samaa luokkaa kuin jotkut Taik:in linjat. Iltalinjoille sen sijaan pääsee kuka vain ja sieltä on hyvä hakea eteen päin.

   Ei ollut vain teinejä silloin kun olin Maassa. Ikähaitari 19-30 vuotta.


  • ei teini kirjoitti:

   Ei ollut vain teinejä silloin kun olin Maassa. Ikähaitari 19-30 vuotta.

   Eikös Maassa ja Vapaassa ole ikähaitarikin 18 vuotta eli ei senkään puolesta vain teinejä? Se onkin mielenkiintoinen kysymys, että minkä ikäisille ja missä vaiheessa taiteellisella urallaan oleville Maan tai Vapaan kaltainen koulu sopii parhaiten.


 • Maan pienestä kouluyhteisöstähhäan puuttuu kokonaan perustavanlaatuiset opintososiaaliset edut kuten oppilaanohjaus, vaihto-opiskelumahdollisuudet ja oppilasterveydenhuolto.

 • Kun itse hain kouluun neljä vuotta sitten, niin hakijoista kolmasosa otettiin sisään. Taidekoulu Maassa on ollut monenlaisia vaiheita. Olisi hienoa, jos opiskelijamääriä, hakumääriä ja valmistuneiden sijoittumista seurattaisiin Taidekoulu Maassa niin kuin valtion tukemissakin kouluissa tehdään. Nykyinen rehtori Karsten osaa asiansa ja on parantanut koulun mainetta ja tasoa. Hakijan on kuitenkin vaikeaa tietää, että minkälainen vaihe koulussa kullakin hetkellä on, kun koulua seurataan ulkoa käsin niin vähän.

 • Kun itse hain kouluun neljä vuotta sitten, niin hakijoista kolmasosa otettiin sisään. Taidekoulu Maassa on ollut monenlaisia vaiheita. Olisi hienoa, jos opiskelijamääriä, hakumääriä ja valmistuneiden sijoittumista seurattaisiin Taidekoulu Maassa niin kuin perinteisissä valtion tukemissakin kouluissa, kuvataideakatemiassa, yliopistoissa ja Taikissakin tehdään. Nykyinen rehtori Karsten osaa asiansa ja on parantanut koulun mainetta ja tasoa. Koulun asioita voisi kuitenkin seurata enemmän ulkoa käsin, jolloin hakija voisi luottaa, että koulun taso on hakuhetkelläkin hyvä.

 • Mielestäni Maan pääsykokeeseen kannattaa osallistua, jos ovet muihin kouluihin eivät heti aukea. Vaikka Maan jälkeen ei pääsisikään jatkamaan esimerkiksi Kuvataideakatemiaan, niin jo Maa antaa pohjan toimia taiteilijana Suomessa.

  • Kun hain kouluun, puolet hakijoista otettiin sisään -ja neljäsosa luokkalaisistani jätti opinnot kesken.

   Taidekoulu Maastahan puuttuu kokonaan oppilasterveydenhuolto, opinnonohjaus, opintopsykologin palvelut, opiskelijatuutorit tai esimerkiksi yliopistojen ainejärjestöjen tapaiset yhteisöt. Näin siitä huolimatta, että koulun johtokuntaan on kuulunut ja kuuluu tunnettuja yhteisötaiteilijoita, kuten Petri Kaverma ja Minna Heikinaho.Koulussa on sattunut itsemurhatapauskin, kun eräs oppilas hukuttautui koulun viereen. Vaikea tietenkin sanoa, että olisiko tragediaa jotenkin voitu välttää ja taidekouluissa ikäviä tilanteita taitaa joskus tapahtua.

   Koska koulu on yksityinen, ei yhteistyötä toisten oppilaitosten kanssa ole. Kun koulu on siis melko eristyksissä ja lisäksi pieni, ei oppilaille aina voida tarjota kovin monipuolisia ja laajasti taidealaa valottavia opintoja.


 • Ja mitäköhän tuollakin koulutuksella tekee, ei mitään.

 • ei kulttuurialat oo humpuukia, vaan niitäkin tarvitaan

  • Tämmöset opistot on juurikin sitä humpuukia ja pahimmasta päästä!


 • Joillain vaikeapääsysillä aloilla on monien pakko käydä joku opisto päästäkseen eteenpäin alalla. Mutta totta, pelkän opiston käyminen on aika huuhaata.

 • Tämmöisiin opistoihin yleensä pääsee sisään helposti. Minusta nuorille ihmisille tehdään karhunpalvelus, kun sisään otetaan alalle soveltumattomia ihmisiä. Koulun tehtävä pitäisi olla auttaa oppilaita löytämään ala, jolla heillä on motivaatiota ja lahjakkuutta.

 • musta taas taidealalla onnistumista ei mitata sillä, minkä koulun on käynyt..

 • minusta on hyvä, että Kuvataideakatemialle on pääkaupunkiseudulla vaihtohehtoja. On olemassa hyviä taiteilijoita, jotka eivät pärjää Akatemian pääsykokeissa, mutta menestyvät alalla muuta kautta. Vaikka taidekoulua pyörittäisi miten ammattimaisia taiteiljoita, niin henkilökohtainen maku vaikuttaa opiskelijavalintoihin. Taidekoulu Maasta on viime vuosina päässyt moni opiskelija Taideteollisen korkeakoulun Pallas-ohjelmaan ja pari opiskelijaa myös Kuvataideakatemian maisteriopintoihin.

  • Antaako taidekoulu Maassa opiskelu muka oikeuden hakea Kuvataideakatemian maisteriopintoihin? Ja onko joku tosiaan sinne päässyt maisterilinjalle opiskeltuaan Maassa?


 • kun perinteisiä taidekouluja suljetaan, niin näiden yksityiskoulujen ja opistojen rooli taidealalla kasvaa..

 • Maan nykyinen rehtorihan on Isse Karsten ja pääsykoe- ja hakusysteemi muuttunut aiemmasta

 • Kun Maan aikoina kysyin opettajilta kirjasuosituksia, niin vastaus oli aina sama:" hei lue toi Helena Sederholmin Tämäkö taidetta".

  Koulun nettisivuilla luki vuosien ajan, että "Taidekoulu Maassa opetetaan nykytaiteen keskeisiä oppisisältöjä". Yleensähän oppi-sanalla viitataan esimerkiksi uskonnollisiin näkemyksiin ja uskonlahkojen ajatuksiin. Aika erikoista taidealan ammattilaisilta rinnastaa taide uskontoon.

Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.