Mitä on henkinen väkivalta työpaikalla?

Nostan vielä esiin vaikean ongelman: henkisen väkivallan työpaikoilla. Kuulisin mieluusti kommentteja ja esimerkkejä tästä asiasta.

Olisi myös hyvä käydä keskustelua siitä, mitä henkinen väkivalta työpaikalla oikein on. Miten vetää raja esim. vitsien heiton ja loukkaamisen välille? Onko henkistä väkivaltaa, jos joku subjektiivisesti kokee vaikkapa esimiehen toiminnan epäasiallisena, mutta jos esimies sanoo vain käyttävänsä työnjohto-oikeuttaan? Entäpä mitä työntekijä voi tehdä, kun kokee joutuneensa henkisen väkivallan kohteeksi?

Tämä on vaikea ja monimutkainen aihe. Jos joku lyö sinua silmään, se on väkivaltaa. Mutta entä jos työpaikalla käytetään "sanan säilää", mutta väitetään, että se on vain huumoria, tai että oma persoona nyt vain on sellainen, että joku voi kokea toiminnan henkisenä väkivaltana?

22

7157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Taavi
      • Kyllä aiheesta varmaan löytyy keskustelua, ja unohdin aiemmasta viestistäni sen pääasian: miten työsuojelun keinoin voidaan puuttua henkiseen väkivaltaan?

        Paljon keskusteluja ja työpaikan tilanteita seuranneena voin sanoa, että henkiseen väkivaltaan puuttuminen näyttää olevan käytännössä mahdotonta. Tai puuttua voi, mutta näyttö ja todentaminen ovat niin vaikeita, että tilanteet tuntuvat vain raukeavan. Tosi paikan tullen työntekijät usein pelkäävät niin paljon, että mieluummin vaikenevat kuin "nostavat kissan pöydälle".

        Siksi toivoin keskustelua aiheesta tällekin palstalle. Hienoa olisi esimerkiksi kuulla esimerkkejä siitä, onko jossain onnistuttu löytämään ratkaisu tässä asiassa, ja miten sellaiseen on päästy!


      • tutuliini kirjoitti:

        Kyllä aiheesta varmaan löytyy keskustelua, ja unohdin aiemmasta viestistäni sen pääasian: miten työsuojelun keinoin voidaan puuttua henkiseen väkivaltaan?

        Paljon keskusteluja ja työpaikan tilanteita seuranneena voin sanoa, että henkiseen väkivaltaan puuttuminen näyttää olevan käytännössä mahdotonta. Tai puuttua voi, mutta näyttö ja todentaminen ovat niin vaikeita, että tilanteet tuntuvat vain raukeavan. Tosi paikan tullen työntekijät usein pelkäävät niin paljon, että mieluummin vaikenevat kuin "nostavat kissan pöydälle".

        Siksi toivoin keskustelua aiheesta tällekin palstalle. Hienoa olisi esimerkiksi kuulla esimerkkejä siitä, onko jossain onnistuttu löytämään ratkaisu tässä asiassa, ja miten sellaiseen on päästy!

        Työpaikalla päästiin ratkaisuun purkupalavereiden avulla.
        Kiusattu ilmoitti irtisanoutuvansa, koska ei kestänyt tilannetta enää.
        Esimies haki apua tilanteeseen työterveyshuollosta ja keskusteli ensin erikseen kummankin osapuolen kanssa ja sen jälkeen pidettiin yhteinen purkupalaveri.

        Erimielisyydet käytiin läpi ja kiusaajalle tehtiin selväksi, ettei ko. työpaikalla sallita henkistä väkivaltaa.

        Jämäkästi oltiin sitä mieltä, että jos häiriköinti ei lopu on vaihtoehtona 1 kirjallinen varoitus ja irtisanominen.

        Henkinen väkivalta sillä työpaikalla loppui siihen.
        Kyseessä on erään ystäväni työpaikka ja armeijataustainen työtoveri, jonka kanssa ystäväni tulee toimeen nykyään varsin hyvin.

        Esimiehen toiminta tapauksessa oli esimerkillistä.


    • HENKINEN VÄKIVALTA TYÖPAIKOILLA

      Henkiseksi väkivallaksi määritellään toiminta, joka rajoittaa ihmisen yhteistyömahdollisuuksia, vahingoittaa sosiaalisia suhteita ja mainetta, huonontaa ammatti- ja työtilanteen laatua, vaarantaa terveyden sekä tähtää ihmisen jättämiseen työyhteisön ulkopuolelle.

      Henkinen väkivalta rehottaa useimmin yhteisöissä, joissa työilmapiiri ja työolot ovat huonot. Huono ilmapiiri puolestaan synnyttää sortoa. Joissakin tilanteissa voi yksittäinen työntekijä joutua kiusaamisen ja painostuksen kohteeksi, vaikka muiden työyhteisön jäsenten mielestä työyhteisössä ei ole mitään ongelmia.

      Henkisen väkivallan yleisyyttä työpaikoilla ei ole helppo saada selville, sillä monien ilmenemismuotojensa vuoksi sitä on vaikea erottaa muista ihmissuhdeongelmista ja ristiriidoista. On vaikeaa määritellä mikä on kiusoittelua ja leikinlaskua ja mikä taas henkistä väkivaltaa. Se minkä joku kokee kiusoitteluksi tai työpaikan arkipäivään kuuluvaksi leikinlaskuksi, on jonkun toisen mielestä kiusaamista ja hänen ihmisarvoaan loukkaavaa.

      TYÖPAIKKAKIUSAAMINEN

      Työpaikkakiusaamisella tarkoitetaan työtovereiden välisiä, esimiehen ja alaisen välisiä tai esimiesten välisiä ristiriitatilanteita, joissa kiusattu alistetaan: yksi tai useampi henkilö hyökkää järjestelmällisesti joko suoraan tai epäsuoraan kiusattua vastaan pitkän ajan kuluessa. Kiusaamisen tavoitteena ja/tai seurauksena on kiusatun” erottaminen” työyhteisöstä.

      Tilastollisissa tutkimuksissa ”pitkään jatkuvaksi ja järjestelmälliseksi kiusaamiseksi” määritellään vähintään kerran viikossa vähintään puoli vuotta yhtäjaksoisesti tapahtuva kiusaaminen.

      Termistö

      Vallalla oleva kiusaamista käsittelevä termistö ei ole yksiselitteinen. Eri tahot kuten työsuojelupiirit, tutkijat ja työturvallisuuslaki käyttävät erilaista termistöä. Työpaikalla tapahtuvasta kiusaamisesta yleisesti käytettyjä termejä ovat esimerkiksi henkinen väkivalta työssä, henkinen väkivalta työelämässä, työpaikkakiusaaminen ja työssäkiusaaminen. Näillä termeillä kuvataan pääasiallisesti samaa asiaa. Termiä työpaikkakiusaaminen käytetään tällä hetkellä eniten.

      Työpaikkakiusaaminen voi ilmetä:
      - terrorina työtoverin tai ryhmän taholta
      - esimiehen tai työantajan alaisiin kohdistamana
      - alaisten tai alaisjoukon esimieheensä kohdistamana
      - esimiesten välillä

      Tuottamuksellinen työpaikkakiusaaminen johtuu usein yksilökohtaisista ja inhimillisistä tekijöistä, esimerkiksi:
      - kateudesta
      - mustasukkaisuudesta
      - alistamisriippuvuudesta
      - vallanhalusta
      - epäkypsyydestä
      - osaamattomuudesta

      Lähde: Vartia & Perkka-Jortikka 1994

      TYÖPAIKKAKIUSAAMISEN MUOTOJA

      Mustamaalaaminen

      Puheita vääristellään, puhutaan pahaa selän takana, levitellään vääriä ja perättömiä puheita, pilkataan muiden kuullen, työtä tai yksityiselämää arvostellaan väärin perustein.

      Nonverbaaliset viestit

      Nonverbaaliset viestit ilmenevät kielteisinä eleinä, ilmeinä, äänensävyinä, loukkaamisina, naurunalaiseksi saattamisena, väärien tietojen levittämisenä, nöyryyttämisenä, pilkkaamisena tai ylenpalttisena kritisointina. Henkilön ei sallita ilmaisevan mielipiteitään tai hänet keskeytetään jatkuvasti.

      Työyhteisöstä eristäminen

      Eristäminen on henkisen väkivallan ehkä tehokkain muoto. Henkilölle ei puhuta, häntä ei kuunnella, häntä kohdellaan kuin ilmaa eikä häntä kutsuta yhteisiin tilaisuuksiin. Eristäminen voi olla myös fyysistä, joku työskentelee käytävässä, joku varastossa, joku eri rakennuksessa kuin muu työyhteisö.

      Tehtävien yksipuolistaminen, vähentäminen tai lisääminen

      Kyseessä on tarkoituksellinen kiusaamisen kohteen ali- tai ylikuormittaminen. Työntekoa vaikeutetaan tai aliarvostetaan, jätetään tiedonvälityksen ulkopuolelle, annetaan tarkoituksettomia tehtäviä, annetaan vain vähän tai ei lainkaan työtehtäviä tai annetaan osaamisen kannalta vähäpätöisiä tehtäviä.

      Uhkailu ja huutaminen

      Henkilölle huudetaan tai häntä haukutaan kovaäänisesti. Hän saa suullisia tai kirjallisia uhkauksia. Hänen työtään tai sen tulosta moititaan jatkuvasti.

      Fyysinen väkivalta tai sen uhka

      Fyysinen väkivalta koetaan lähinnä uhkana: uhria uhataan fyysisellä väkivallalla. Fyysisen väkivallan uhaksi koetaan myös sellainen käyttäytyminen, jossa uhrin ääntä, kävelytyyliä, ilmeitä ja eleitä jäljitellään kielteisessä tarkoituksessa. Myös puhelinterrori koetaan fyysisen väkivallan uhaksi.

      Mielenterveyden kyseenalaistaminen

      Pitkälle menevä henkinen väkivalta työyhteisössä ilmenee esimerkiksi siten, että henkilön mielenterveys asetetaan kyseenalaiseksi, häntä pidetään psyykkisesti sairaana, hulluna, tasapainottomana, hänet halutaan lähettää psykiatrisiin tutkimuksiin tai työkyvyn arviointiin.

      Lähteet: Vartia & Perkka-Jortikka 1994, Perkka-Jortikka 2002

      Mikä ei ole työpaikkakiusaamista?

      esimerkiksi:
      · Työhön liittyvät yleisessä käsittelyssä olevat asiat. Esimerkiksi päätökset ja tulkinnat, jotka aiheuttavat ristiriitaa. - Henkilöt joutuvat kohtaamaan ristiriidan aiheuttaman paineen ja epävarmuuden.

      · Totuudellisesti perustellut kurinpidolliset rangaistukset ja huomautukset.

      TYÖPAIKKAKIUSAAMISEN SEURAUKSIA

      Vaikutukset yksilöön:
      · depressio
      · psykoosi
      · epämääräiset stressioireet
      · yleinen levottomuus
      · unettomuus
      · painajaiset
      · epätoivo
      · alentunut itsetunto
      · epävarmuus
      · häpeän ja syyllisyyden tunteet
      · pakkoajatukset
      · äkillinen vatsahaava
      · ihottuma
      · rytmihäiriöt

      Lisäksi
      · Ihmissuhteiden ylläpito ja kommunikointi muiden kanssa voi vaikeutua
      · Arvonannon saaminen ja kokeminen vähentyvät tai lakkaavat
      · Työn hoitaminen ja koko elämäntilanne vaikeutuvat
      · Fyysinen ja psyykkinen työkyky heikentyy
      · Äärimmäisissä tapauksissa pitkään jatkunut työpaikkakiusaaminen voi johtaa jopa itsemurhaan

      Vaikutukset työyhteisöön, organisaatioon ja yhteiskuntaan:
      · taloudelliset seuraukset
      · työyhteisön toimivuuden heikkeneminen
      · työyhteisön jäsenten hyvinvoinnin ja jaksamisen väheneminen

      Työpaikkakiusaaminen tulee myös kalliiksi terveydellisten haittojen, sairauspoissaolojen, eläkkeelle hakeutumisen sekä erilaisten hallinnollisten ja juridisten prosessien kustannusten seurauksina. EU:n mitassa työpaikkakiusaamisen on laskettu maksavan vuosittain noin 20 miljardia euroa, josta Suomen osuus on muutama miljardi.

      Lähteet: Perkka-Jortikka 2002, Parvikko 2003

    • MITÄ TEHDÄ JOS ON JOUTUNUT TYÖPAIKKAKIUSAAMISEN KOHTEEKSI?

      1. Kerro esimiehellesi.

      2. Ota yhteys tarvittaessa
      - ylempään esimieheen
      - työsuojeluvaltuutettuun
      - luottamusmieheen
      - työterveyshuoltoon
      - työsuojelupiirin työsuojelutarkastajaan

      3. Hanki sairauspoissaoloista aina lääkärintodistus. Pidä alkuperäiset todistukset itselläsi ja anna kopiot eteenpäin.

      4. Pidä kirjaa työpaikan tapahtumista. Kuvaile tilanteet niin tarkasti kuin muistat: Mitä on tapahtunut, kenen tai keiden toimesta ja milloin ja mitä seurauksia tapahtuneista on sinulle aiheutunut.

      5. Vaadi päätökset / kokousten pöytäkirjat / muistiot aina kirjallisina. Pidä myös itse kirjaa palaverin kulusta.

      6. Hanki itsellesi tarvittaessa avustaja (mieluummin työpaikan ulkopuolelta) palavereihin, joissa asiaasi käsitellään. Avustaja voi olla kuka tahansa oikeustoimikelpoinen henkilö. Varaudu todistamaan, että avustajallasi on oikeus olla paikanpäällä myöntämällä hänelle avoin asianajovaltakirja.

      7. Hanki tarvittaessa kaikki itseäsi koskevat muistiinpanot / asiakirjat esimerkiksi työterveyshuollosta.

      • tehdä mitään

        valittaminen yhtä tyhjän kanssa. Minä olin kirjanpitäjänä eräässä perheyrityksessä. Jouduin tekemään monen ihmisen työt. Kirjanpitäjät tietävät, että kuukautta ei voi päättää, jos ei ole kaikkia tositteita saatu. Johtaja kuitenkin vaati aina kuukauden tuloksen jo kuun ensimmäisenä päivänä, jolloin ei edes tiennyt mitä edellisen kuun viimeisenä päivänä oli tapahtunut. Eli johtajalla ei ollut hajuakaan kirjanpidosta. Tehtäviini kuului myös palkanlasku. Osakkeenomistajan poika oli varastossa töissä ja kävi minulle sanomassa miten hänen palkkansa piti laskea. Yhtä komentelemista kaikkien osakkeenomistajien ja heidän lastensa taholta. Muissa firmoissa olin tottunut siihen, että on osaava pomo ja vain hän määrää minua. Virallisesti olin tässäkin firmassa toimitusjohtajan alainen. Hän ei ottanut mitään kantaa kuitenkaan näihin "komenteluihin". Kaiken lisäksi, jos firmassa sattui jotakin, ihan mitä tahansa, se oli minun vikani jollain tavalla. Esimerkiksi jos tulostin meni rikki, syy oli minun vaikka en edes käyttänyt sitä tulostinta. En sitten jaksanut enää vaan otin lopputilin. Vielä työssä ollessani työterveyslääkäri ja -hoitaja ottivat yhteyttä työsuojeluviranomaisiin ja joku sieltä kävi sitten johtajan juttusilla. Siinä vain kahvia joivat. Mitään ei tapahtunut työsuojeluviranomaisten taholta. Johtaja oli oikein hyvä puhumaan. Mitä muka voi tehdä, jos johtaja itsekin kiusaa? Vain lopputilin ottamalla siitä pääsee irti.


      • tehdä mitään kirjoitti:

        valittaminen yhtä tyhjän kanssa. Minä olin kirjanpitäjänä eräässä perheyrityksessä. Jouduin tekemään monen ihmisen työt. Kirjanpitäjät tietävät, että kuukautta ei voi päättää, jos ei ole kaikkia tositteita saatu. Johtaja kuitenkin vaati aina kuukauden tuloksen jo kuun ensimmäisenä päivänä, jolloin ei edes tiennyt mitä edellisen kuun viimeisenä päivänä oli tapahtunut. Eli johtajalla ei ollut hajuakaan kirjanpidosta. Tehtäviini kuului myös palkanlasku. Osakkeenomistajan poika oli varastossa töissä ja kävi minulle sanomassa miten hänen palkkansa piti laskea. Yhtä komentelemista kaikkien osakkeenomistajien ja heidän lastensa taholta. Muissa firmoissa olin tottunut siihen, että on osaava pomo ja vain hän määrää minua. Virallisesti olin tässäkin firmassa toimitusjohtajan alainen. Hän ei ottanut mitään kantaa kuitenkaan näihin "komenteluihin". Kaiken lisäksi, jos firmassa sattui jotakin, ihan mitä tahansa, se oli minun vikani jollain tavalla. Esimerkiksi jos tulostin meni rikki, syy oli minun vaikka en edes käyttänyt sitä tulostinta. En sitten jaksanut enää vaan otin lopputilin. Vielä työssä ollessani työterveyslääkäri ja -hoitaja ottivat yhteyttä työsuojeluviranomaisiin ja joku sieltä kävi sitten johtajan juttusilla. Siinä vain kahvia joivat. Mitään ei tapahtunut työsuojeluviranomaisten taholta. Johtaja oli oikein hyvä puhumaan. Mitä muka voi tehdä, jos johtaja itsekin kiusaa? Vain lopputilin ottamalla siitä pääsee irti.

        Menee, kiusattu joko irtisanoutuu itse tai hänet irtisanotaan, kuten omassa tapauksessani ja samalla työpaikan huono työilmapiiri kaadetaan kiusatun syyksi.

        Lisää omasta tapauksestani voi lukea täältä:
        http://forums.cjb.net/mobbinfo-about4.html


    • ....)

      siinäpä kysymys.Siivousalalla sen mielestäni huomaa kun tehdään työntekijän olo vaikeaksi liian vähillä siivous ajoilla tai annetaan työt ripotellen pitkin päivää, ja tämä kaikki sen vuoksi ettei työntekijän naama miellytä.Jos vielä vähän uskaltaa arvostella systeemiä niin kyllä toiminta vaan pahenee.Toimistoissa saattaa eläkeiän kynnyksellä oleva päällikkö (yleensä nainen) haukkua ja arvostella työntekijää suoraan päin naamaa ja vielä tekee sen kahdenkesken ettei ole todistajia.Henkistäväkivaltaa on monenlaista ja jokainen kokee sen omalla tavallaan. Tuntuu että ne jotka sitä käyttävät ovat itsekeskeisiä ja työhönsä turhautuneita.Työterveys lääkärit ovat hyvin perillä näistä asioista sillä heidän vastaanotoillaan käy uskomaton määrä ihmisiä joille on tullut masennusta ,unettomuutta,päänsärkyä, pahoinvointia ja haluttomuutta mennä töihin.Räikeimmissä tapauksissa "kiusaaja" nolaa työntekijän muiden kuullen käyttäen nälvimis tekniikkaa.Pahinta tässä kaikessa on se että aina ei lääkärin antama sairasloma riitä laukaisemaan tilannetta, vaan työntekijä saattaa olla samassa tilanteessa mennessään töihin.Tällaisesta kärsii myös "uhrin" perhe.

      • Kiusimiseenkyllästyy

        Yhdenlaisen muodon saa siivousalalla työtiimitoiminta rehottamaan. Kun nuorempi, osaava ja tekevä ihminen tekee töitä, kiusaava työpari puhuu yksityispuheluitaan/ on tekevinään, ja toinen niska limassa tekee ettei ajat pitene. Kohteen ihmisten kanssa tulee erinomaisen hyvin, ja ajallisesti kauankin kerrallaan puhumalla toimeen. Ja työaika juoksee.
        Myös työnantajan kanssa keskustelee työtoverin elämän asioista- toisen tietämättä. Päin naamaa ehdotellut monta vuotta vakinaisena jo olleen tilalle kohteisiin työllistettyä- ei sitä työllistettyä sitten tullut. Mutta asiaa piti pomolta tarkistella, että miten on.
        Huippu, kun ei merkitse kohteessa toisena ollutta edes kohdekuittikopioon. Silloin tällöin... Ja pitää saamastaan toisen työn hedelmästä(palkasta) kiinni... Itse otan tavaksi joka kk lopuksi, käydä läpi- kaikki kuitit, koko kk ajalta ennen palkanlaskentaa. Seuraavasta kerrasta soitan jo työsuojelupiiriin.
        Ei sitä voi muuten kokea kuin raskaana kiusantekona tuommoista.
        Työnantaja ei ole puuttunut. Nyt viimeksi... oli varattu joululahjat. Ihan selvästi osasin lukea kummassa on oma nimeni. Mutta työpari olisi nimenomaan sen lahjan halunnut itselleen.(oli ihan itse ne laittanut takapenkille) Kerroin tilanteessa kummassa on nimeni, että ottaisin itse sen.

        Tämmöistä kaikkea. Ilta, työt tältä pv ohi.


    • Kertomukseni..................

      Jos kerron omia kokemuksiani lähes vuoden takaa, miltä tuntuu joutua pien yrityksen omistajan/ johtajan terrorin kohteeksi:
      Menin vuonna -79 pieneen keski-Uusmaalaiseen metallialan yritykseen töihin, olin silloin 32 vuotias. Kaikki sujui hyvin aina vuoteen 2000 saakka, mutta sitten alkoi tapahtua jotain ihmeellistä johtajan käytöksessä. Hän etääntyi kaikista työntekijöistä (sulkeutui omiin ajatuksiin) puheyhteys katkesi, hän ei keskustellut kenenkään työntekijöiden kanssa. yhteyden pito muuttui mm.päivittäisissä työasioissakin kirjeen vaihdoksi,( toi jonkun kirjoittamansa lapun työpyödälle kahvi ja ruokatauon aikana, jolloin työntekijä ei ollut paikalla). Tilanne muuttui hiljalleen pahemmaksi, sen kaikki työntekijät huomasivat. Samalla hän siirtyi "kyttäys" linjalle- seurasi työn tekoa jostain hyllyjen takaa. Ainoastaan luottamusmiehen välityksellä hän antoi negatiivistä palautetta työntekijöistä. Noin vuonna 2002 huomasin, että minä olen erityisen tarkkailun kohde, olin jatkuvasti tarkkailtavana. Tein työni kunnolla ja tunnollisesti, (Susia ei tullut yhtään).Ainoa työtä hidastava piirre oli osien ja tarvikkeiden jatkuva puute,koska johtaja keskittyi työntekijöiden seuraamiseen ja tarvikkeet jäivät hankkimatta.Sairauslomilla en ole ollut 24 vuoteen yhtään päivää ,mutta vuonna 2002 minulla alkoi tulla sydän oireita, rytmihäiriötä ja verenpaineen nousua ja myös rannenivelien oireita.
      Sydän oireiden takia menin työterv. lääkärin vastaan otolle. Siellä verenpainemittaus näytti lukemia 226/114 ja pulssi oli 118. sain lähetteen Malmin sairaalaan, olin siellä päivän ja sain lääkityksen ja sairauslomaa 4 päivää, jonka jälkeen palasin töihin. Vein sairauslomatodistuksen johtajalle, hän totesi,että tämä työpaikka ei ole sairastupa. Sydän oireet uusiutuivat noin puolen vuoden päästä. Silloin tein virheen- TILASIN ITSE ajan työterv. lääkärin vast. otolle. Kävin lääkärillä ja hän totesi että verenpaine on korkea , 214/116 ja pulssi 126. Hän muutti lääkitystä sopivammaksi ja kirjoitti sairauslomaa 2 pv. Kun menin töihin, niin sittenhän se sota syttyi. Johtaja riehui, että hän ainoastaan tässä talossa tilaa ajan lääkärin vastaanotolle. Sen jälkeen alkoi sitten todellinen "hiillostus" jota kestin viime vuoden toukokuulle jolloin otin lopputilin, sillä tilanne oli kestämätön.Olin silloin 58 vuotias. Kysyin ohjeita Metalliliitosta,sieltä kerrottiin , että voit säästyä 3 kk:n karenssilta. Jos panet kaikki tapahtumat paperille ja otat muutamien työ kavereiden nimet todistajiksi paperiin. Tein näin ja työvoimatoimikunta hyväksyi asian,sain ainoastaan 7 pv:n karenssin Nyt olen ns. eläkeputkessa. Elämän tilaanteeni on tällä hyvä vaikka tulot ovat pienemmät. MUTTA NE VIIMEISET KUUKAUDET SIELLÄ TYÖPAIKALLA OLIVAT SELLAISIA, ETTÄ NIITÄ EI KYLLÄ UNOHDA KOSKAAN. En tosiaan olisi kestänyt olla siellä.
      Tälläisia tapauksia on varmaankin paljon.
      Olisi hyvä jos muutkin kertoisivat tällä palstalla omista kokemuksistaan.Jos jollain on kysyttävää asiasta niihin vastaan mielelläni.

      • +++

        Työskentelin Valtion laitoksessa runsaat kolmekymmentä vuotta. Työpaikassa on aina ollut hierarkinen johtamismalli, missä suorittavaa työtä tekevillä ei ole ollut puhe- tai ajatteluoikeutta.

        Kun ko. laitoksesta tehtiin liikelaitos, luvattiin toimintatapojen muuttuvan ja kyllä ne muuttuivat.

        Kun pitkään jatkuneen mielivaltaisen alistamisen seurausena sairastuin vakavasti. Työnantaja on tukenut toipumistani, suullisilla ja kirjallisilla työsuhteen purku-uhkauksilla, todennut voivansa ratkaista erikoilääkärin todistuksen pätemättömäksi, urkkinut potilastietoja sairaalasta, väärentäntänyt eläkelaitoksen kuntoutustukipäätöksen työkyvyttömyyseläkepäätökseksi, ja sillä perusteella evännyt työterveyspalvelut,jne, jne.

        Että näin oikeusvaltiossa.


    • minä väsyin

      Onko puhumattomuus henkistä väkivaltaa, jos kuitenkin puhutaan ns. pakolliset työasiat?

      Minulla oli parin-kolmen vuoden ajan oikein hyvät suhteet työkaveriini. Tunnelma oli lämmin ja rento, suorastaan ihanteellinen, ja työt sujuivat kivasti.

      Kävi kuitenkin niin, että tämä hyvä työkaverini loukkaantui minuun anteeksiantamattomasti ja hänen käytöksensä muuttui täysin toiseksi. Hän halusi pitää minuun välimatkaa, lopetti kaiken juttelun kanssani, kielsi kaikki yhteydenotot eli teki stopin kaikelle vapaaehtoiselle kanssakäymiselle.

      Minuun koski todella paljon, koska en ollut loukannut häntä tahallani, ja olin pitänyt häntä hyvänä ystävänä. Nyt olin välteltävä ihminen, kun taas toisten kanssa nauru raikui ja jutustelu jatkui niin kuin ennenkin. Mitkään anteeksipyynnöt ja sovittelut eivät auttaneet, päin vastoin levensivät kuilua entisestään. En edes tajua, mitä pahaa itse asiassa olin tehnut.

      Poistuin sairaslomien kautta työpaikalta, koska uuvuin henkisesti tilanteen jatkuttua toista vuotta paheten koko ajan.

      Työterveyshuollossa sanottiin, että puhumattomuus on täysin luvallista (myös valikoiden), ja se on vain kestettävä. Sanottiin myös, että yksi henkilö ei voi olla kiusaaja.

      Työpaikalla kaikki jatkui iloisissa merkeissä, lähtöäni ei liiemmin mietitty. Tämä kyseinen työkaverini suhtautui lähtööni välinpitämättömästi ("itsepähän tietää mitä tekee").

      Minulla on edelleen, oltuani nyt työttömänä pitkälti toista vuotta, sellainen tunne, että millään ei vain ole mitään väliä. Jos väsyy mykkäkouluun, se on oma syy, eikä sille kukaan haluakaan tehdä mitään. Kun on oikeus olla puhumatta.

      • Työllistäjä

        Kyllä minun mielestäni puhumattomuus, sekä huutamanen ja työtoverin huono kohteku ovat ovat psyykkistä väkivaltaa. Se on asia erikseen, jos joku on ujo ja hiljainen, sen varmasti kyllä varmasi jokainem tervejärkinen ymmärtää ryyä ujous ja mökttäminen eivät ole sama asia, Minä olen työantajana joutunut käärdsimään mököttävästä työntekijästä.


      • Kyllähännoitaon

        Huutaminen, käskevä sävy äänessä, vahtiminen, vittuilu, ulkopuolelle jättäminen, silmien pyörittely,selän takana puhuminen, nauraminen päin naamaa tilanteessa missä on epäsopivassa tilanteessa. Eli huono käytös joka alentaa ja halventaa toista.


      • Asenneongelmaiset

        Ainahan näitä mielensä pahoittajia löytyy. Kantavalla äänellä varustettu työkaveri huutaa, tiukka esimies käskee ja kohtelee kaltoin, kaikki mikä ei mene oman tahdon tai toiveen mukaan on vittuilua.


      • Loppuumallenyt
        Asenneongelmaiset kirjoitti:

        Ainahan näitä mielensä pahoittajia löytyy. Kantavalla äänellä varustettu työkaveri huutaa, tiukka esimies käskee ja kohtelee kaltoin, kaikki mikä ei mene oman tahdon tai toiveen mukaan on vittuilua.

        Niin no, puhuttiin kai työkavereista, samanvertaisista. Mutta juurikin näin työporukan itse itsensä nimittäjä "johtaja"-..työntekijä..lopulta palkkansa saa. Aliarvioimalla muita. Sekä kiusaamalla.


    • kiusaamiselleloppu

      http%3A%2F%2Fsuomenkuvalehti.fi%2Fjutut%2Fkotimaa%2Fkiusaaminen-tyopaikoilla-nain-toimit-kun-sinua-kiusataan%2F%3Cbr %2F%3E%3Cbr %2F%3Ehttp%3A%2F%2Fwww.ebm-guidelines.com%2Fdtk%2Fltk%2Favaa%3Fp_artikkeli%3Dttl00089%26amp%3Bp_haku%3Dmit%E4%3Cbr %2F%3E%3Cbr %2F%3Ehttps%3A%2F%2Ffi.wikipedia.org%2Fwiki%2FTy%C3%B6paikkakiusaaminen%3Cbr %2F%3E%3Cbr %2F%3Ety%C3%B6suojelu nopeasti mukaan%2C ett%C3%A4 loppuu.

    • toisestakorvasta

      En tiedä olenko joutunut koskaan kiusatuksi koska töissä teen vain työni ja lähden kotio. Mua ei kiinnosta muiden tekemiset tai sanomiset enkä edes kuuntele.

    • kiusattuuhri

      Työpaikkakiusaaminen naisvaltaisilla aloilla yleistä. Se on kuin päiväkodissa mutta aikuiset leikkii ei lapset. Yleenstä se lähtee sairaista puheista joka leviää kulovalkean tavoin,,,kohde voi olla kuka vaan ja yleenstä taudin aiheuttaja on piilossa ..hän käytää muita välineenään kiusaamiselle. Sairaita ihmisiä ovat. Hoitoon ohjattavia. Jokainen kiusaaja tietää olevansa kiusaaja jos on terve..mutta nämä ihmiset eivät tajua he ovat sairaita.

      • loppuunyt

        Juurikin näin. Joskus se mitta itse kullakin vaan täyttyy ja antaa takaisin. Kenenkään ei pitäisi kiusaamiseen/mitätöimiseen alistua, varsinkaan jos ei siihen ole aihetta. Mikäli kiusaus ei lopu, kannattaa asia viedä virallista tietä eteenpäin.


    • Anonyymi

      meillä yksi myrkyttää muuten hyvää ja tiivistä työ-tiimiä. Hän ei halua osallisatua yhteisiin projekteihin mitenkään vaan sulkeutuu omaan keksimäänsä työtehtävään jodsta kukaan ole perilläkään mitä tekee. Johtajaa ei kiinnosta/uskalla puuttua. johtaja pelkää että ,menee se vähäkin yhteistyö hänen kanssaan. me muut sitten teemme asiat niin ettei tämän yksi suuttuisi. kaikki uudistuminen ja uusi on tämän vanhan työntekijän mielestä myrkkyä vaikka uudistukset toisi lisää asiakkaitakin. Hän ei koskaan huuda vaan myrkyttää hiljaisella olemuksellaan ja vihaisilla katseillaan. henkistä jatkuvaa väkivaltaa. koska hän ei arvosta meitä pätkääkään. Työpaikan terveyshuollossa myönnettiin etytä mistään ei ole mitään hyötyä jos ei tämä henkilö suostu itse tulemaan keskusteluun ja ketäähän ei voida pakottaa. hänen vuokseen on jo moni lähtenyt muualle töihin. puhutaan hienoista keskusteluista ja työhyvinvointi mittauskia tehdään mutta vaikka annamme kuinka negaa: ei kukaan voi asialle mitään! ainoastaan odotamme hänen eläköitymistään ja siihenkin on aikaa vielä vuosia. täysin tuottamaton jarru ja työyhteisön myrkyttäjä saa jatkaa koska systeemi sen sallii

    • Anonyymi

      Ainoa työpaikka, jossa olen kokenut kiusaamista, on tämä nykyinen, missä olen jo vuosia ollut. Työnantajani kyllä kohtelee ok, ja muut työtoverit, paitsi 1 joka on samassa kohteessa kuin minäkin, aina vain vähentyvässä määrin. Alun perin oli sovittu 50/50 että hoidetaan homma.
      Olen kurkkuani myöten jo täynnä. ensinnäkin työkamu ei hommiaan suinkaan aina, eli aina, hoida kunnolleen, milloin on enemmän milloin vähemmän jätetty vuorosta hoitamatta työtehtäviä- ja sehän on minulle lisätyötä omaan työaikaani, että sitten huhkinkin urakkavauhtia.
      Työvuoro-show. Tekeekin vaikka x päivän- eikun, eikun eikun, tai muuttelee viikon mittaan sitä päivää, olen pyytänyt työpäivät kalenteriin. Ei laita. En voi siis minnekään varata mitään oman elämän asioita(hammaslääkäri, lääkäri jne).
      Sitten vasta edellisenä iltana monestikin ilmoittaa, että onkin huomisen vuorossa.
      Vapaa-ajan sotkenta. Eli kun pääsen vuorosta, ja sattuu, alkaa päivittely, palkan moittiminen, jne mitä en millään jaksaisi etenkään juuri vuoron jälkeen.
      Työkohteessa tiedetään tilanne, joka ikinen sen talon työntekijä suhtautuu ihmisenä onneksi. Heitä vartenhan teen. Sinne sentään on melko mukava mennä.
      Mutta tuota ihmeellistä kiusimista työkamun taholta minä inhoan, enkä ymmärrä syytä moiseen kun mitään pahaa en ole hänelle tehnyt. Työt koitan hoitaa niin, että seuraavaan vuoroon voisi mennä aivan kuka tahansa, ettei edellisen vuorolaisen työrajoitteisuus tms kaadu päälle.
      Mitä tälle tuommoiselle toiminnalle on tehtävissä? Eniten rassa se etten tiedä milloin on töissä.
      Niinsanotulla normityöpaikoilla tuommoinen ei mitenkään onnistuisi- mutta näköjään siellä rehottaa, missä pomo pitää omaa hommaansa muualla kuin osa ihmisiä on työssä.
      Sitten erikoinen kuvio on ollut joka kesä. Pari viikkoa ennen minun lomaani on alkanut sen lomani kääntely, miten joku(tämä yksi) muu haluaa sen.
      Jopa yhden talvilomankin halusi runtata jouluun minulta.
      Ennen kuin päreet palaa, ja lähden ovet paukkuen muutoin hyvästä työpaikasta,hyvä olisi saada työvuoroluettelo rullaamaan, ja muutenkin viestinnän laatu koskemaan työasioita, eikä mitään muuta kukkua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5484
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      21
      2440
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1957
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      50
      1674
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1297
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1259
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe