Pääsiäissaarna

Naturalistisen tieteen ja uskontojen välille yritetään raivokkaasti löytää ja rakentaa synteesiä: esimerkkeinä vaikkapa ID-liike tai teistinen evolutionismi.

Tarve moiseen kumpuaa tietysti uskontojen ja naturalististen tieteiden aseman valtavasta muutoksesta. Keskiajalla raamattu oli ehdoton auktoriteetti, jumalan sana pyhää, tiede ja muu yhteiskuntaelämä pyöri kirkon navan ympärillä; ihmiset uskoivat ja kävivät kirkossa. Nykyään uskontoja pidetään tiedepiireissä sivuutettavana asiana, kansa maallistuu ja mitään "pyhää" ei perinteisessä mielessä länsimaissa enää käytännössä ole. Uskonnoilla näyttää olevan kiire "tieteellistää" itsensä - tai kurjistua ja kadota. Totuushegemonia on naturalistisella tieteellä, ja "totuus" on aina ollut uskontojen myyvin argumentti.

Miten tässä näin kävi? Ensin tulivat renessanssi ja valistuksenaika, jolloin kirkon totuushegemonia murtui: Galilei, Kopernikus ja monet muut osoittivat erehtymättömänä pidetyn kirkon ajattelussa virheitä ja uhmasivat tuota aikansa kiistattoman auktoriteetin asemaa. Kirkko toki kävi pakollisen viivytystaistelunsa, puolustautui aggressiivisesti, mutta joutui antamaan periksi: tiedettä alettiin yhä enenevässä määrin tekemään irrallaan kirkosta ja sen opeista. Kirkon ote höltyi ja maallistuminen yleistyi. Tiede kehittyi hiljalleen, mutta uskontojen asema säilyi edelleen vahvana, kunnes Darwin julkaisi Lajien synnyn 1859, ja maailma ei ollut enää entisensä: luoja oli haastettu! Vai oliko sittenkään...

Evoluutioteorian ja muun luonnontieteen filosofinen ydin ei ole uskontovastaisuudessa vaan luonnon itsensä ominaisuuksissa ja muutosvoimissa: luonto ei naturalismin mukaan ohjaudu yliluonnollisen ohjaajan mielenoikkujen mukaan vaan sen ilmiöt on selitettävissä luonnollisin syin. Uskonnolliset piirit kiistivät tietysti tuon kaiken jo Darwinin aikaan. Tuo tie on kuitenkin käytännössä kaluttu jo vuosikymmeniä sitten loppuun ja siksi uskonnot ovat kriisissä: uskovaiset ovat itse tuolla tieteen näennäiskritiikillään kuoppansa kaivaneet.

Jos uskonnot arvelevat ratkaisevansa "eloonjäämisongelmansa" tieteellistymällä, herää tietysti kysymys mihin sitä tähän asti on uskottu? Selitysten tarve olisi valtava. Ottamatta nyt mitenkään kantaa siihen, olisiko uskonnot ylipäätään pelastettava, sanoisin että näennäinen tieteellistyminen ei uskontoja voi pelastaa vaan kurjistuminen jatkuisi.

Uskomisen ei ylipäätään tulisi perustua tietoon: jos ihminen ei voi aidosti uskonvaraisesti luottaa vaikkapa jumalan olemassaoloon, ja muihin opinkappaleisiin, niin kuinka "uskovana" häntä silloin ylipäätään voidaan pitää?

Ihmiset, jotka väittävät päätyneensä rationaalisen ajattelun kautta uskovaiseksi ovat joko ymmärtäneet jotakin väärin, eivät tiedä tarpeeksi tai laskevat uskonsa tieteen aukkojen varaan. Erityisesti tieteen aukkoihin nojaavien on syytä varautua kohtaamaan vakava uskonkriisi ennemmin tai myöhemmin, koska noilla aukoilla on taipumus täyttyä.

Rehellinen uskonnollisuus, ja sen tietyt inhimillistä "tahdonvoimaa" ja luottamusta omiin kykyihin arjesta selviytymiseksi antavat piirteet, ovat mielestäni paras uskontojen olemassaolon oikeuttava peruste. Olen varma, että moni saa "voimaa" uskostaan, ja on esim. selvinnyt vakavista henkilökohtaisista vaikeuksistaan tuon voiman avulla. Rehellinen uskonnollisuus tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että tuo luottamus omiin opinkappaleisiin poistaa tarpeen sotkeutua esim. tieteen tekemiseen. Tiede toimii oman filosofiansa pohjalta, jonka näkemyksille rehellisen uskovaisen pitäisi voida mielestäni viitata kintaalla.

Pointti on siinä, että nautitaan kaikki tieteen saavutuksista: viitatkaa vaan kintaalla, mutta antakaa ihmeessä tieteelle sen tarvitsema työrauha. Naturalismi voi loukata, mutta onko sillä oikeasti väliä?

Hyvää Pääsiäistä! Julistan yksipuolisen tulitauon ensi tiistaihin asti.

8

614

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ant1Ev0

      Usko ollakseen edes vähän järkevää ei voi olla täysin tiedon vastakohta. Ei taitaisi olla kovin mielekästä uskoa Jeesuksen ylösnousseen, jos hänen luunsa olisivat edelleen haudassa?

      • squirrel

        Uskon asiat eivät ole tiedon asioita.

        Siinä missä tiedon asioissa toden vastakohta on epätosi, on uskon asian totuusarvo määrittelemätön.
        Olisi tyhmää uskoa Jeesukseen, jos Jeesus ei koskaan olisi ollut kys. haudassa - jos minä rakentaisin takapihalle tyhjän haudan, ei se olisi "todiste" tieteellisessä mielessä.

        Uskon mielessä se voi olla: Oikealle uskolle kun riittää että tosiasiat eivät suoranaisesti ole *vastaan*.
        (Tältä kannalta totuusarvottomuusjuttu selittyy: Jos pihallani on tyhjä hauta, voin väittää että se oli aina tyhjä ja joku voi väittää että Pave the Great nousi sieltä ja heitti perään parit RAP -sonetit..)

        Sitten on tietysti se fundisusko, joka muuttaa havainnot väärennöksiksi, jos sen katsoo vähänkin haittaavan.. Nämä ovat niitä saarnaajia, jotka pelottelevat ateistit pysymään ateisteina, fundamentalistit fundamentalisteina ja pakottaa aidosti uskovaiset kypsymään mikä johtaa joko eriytymiseen näistä tai sitten ateistiksi ryhtymiseen. (tai laillani agnostikoiksi, ateismin kautta. Tämä saattaa olla se "luonnollisin" reitti.)
        Fundamentalisti on siis niin uskon kuin tiedon vastustaja, josta ei minulla siis ole mitään hyvää sanottavaa. Melken Harmsin kapusiinimunkin ajatuksetkin (niitä saksanpaimenkoiria ja pikkulapsia kohtaan) hyväksyy heidän suhteensa..


      • V1vaEv0

        Iltasanomat 13.04.2006
        Hautausmaan työntekijät veivät sormuksia

        Helsingin Hietaniemen hautausmaan neljän työntekijän epäillään varastaneen haudoista vainajille kuuluneita arvoesineitä.

        Toiminnan epäillään jatkuneen useita vuosia. Ainakin osa epäillyistä on työskennellyt hautausmaalla yli kymmenen vuotta.

        Heidän epäillään vieneen vainajien mukana haudattuja koruja ja sormuksia, kun hautoja on avattu uudelleen käyttöön otettaviksi.

        Varkauksien epäillään kohdistuneen yli 20 vuotta sitten haudattuihin arkkuhautoihin, koska hauta voidaan ottaa uudelleen käyttöön vasta 20 vuotta hautauksen jälkeen. Avattavista haudoista löytyneitä jäänteitä ja muita esineitä ei saisi kuitenkaan ottaa pois haudasta.


      • juutas

        "Usko ollakseen edes vähän järkevää ei voi olla täysin tiedon vastakohta."

        - Niinpä. Tällä perusteella ei taida olla kovin mielekästä uskoa maailman olevan nykyiseen muottiin luotu, kun kaikki todisteet osoittavat eliöiden kehittyneen nykyiselleen vuosimiljoonien kuluessa.


      • squirrel
        V1vaEv0 kirjoitti:

        Iltasanomat 13.04.2006
        Hautausmaan työntekijät veivät sormuksia

        Helsingin Hietaniemen hautausmaan neljän työntekijän epäillään varastaneen haudoista vainajille kuuluneita arvoesineitä.

        Toiminnan epäillään jatkuneen useita vuosia. Ainakin osa epäillyistä on työskennellyt hautausmaalla yli kymmenen vuotta.

        Heidän epäillään vieneen vainajien mukana haudattuja koruja ja sormuksia, kun hautoja on avattu uudelleen käyttöön otettaviksi.

        Varkauksien epäillään kohdistuneen yli 20 vuotta sitten haudattuihin arkkuhautoihin, koska hauta voidaan ottaa uudelleen käyttöön vasta 20 vuotta hautauksen jälkeen. Avattavista haudoista löytyneitä jäänteitä ja muita esineitä ei saisi kuitenkaan ottaa pois haudasta.

        Suunnittelin yhdessä vaiheessa tekeväni sitäkin(koska se nyt olisi jotain ihan erilaista, kuin mitä aiemmin oli puuhannut), mutta koska kirkko maksaa palkat, olisi kiusallinen tilanne maksaa kirkkoon kuulumattomalle. Suositeltiin liittymään, mutta se sitten jäi...


    • Antonidus

      Omasta mielestäni ID-liike ei yritä olla tieteen ja uskonnon synteesi, sillä sen energiahan kuluu pääasiassa evoluutioteorian vastustamiseen. Näen sen osana samaa turhaa taistelua, jonka osapuolina ovat aikoinaan olleet kirkko ja Galilei sekä kirkko ja Darwin. Muutamissa liikkeen perusajatuksissa on silti hyvää, sillä ainakin ID-väki tietää, mitä merkitsee uskominen johonkin. Kaikkein pahimmin ovat eksyksissä ne, jotka väittävät, että ”uskonto ja tiede eivät voi olla ristiriidassa keskenään, sillä ne käsittelevät eri asioita”. Eristäytyessään tuohon parallelismin norsunluutorniin uskonto tosiasiassa tappaa oman uskottavuutensa – tuollaisella uskolla kun ei ole f-kriteeriä.



      Usko ei tietenkään ole sama asia kuin varma tieto, mutta on olemassa uskottavuuden dimensio, jossa erilaiset uskomukset voidaan sijoittaa eri kohtiin. Uskonnollisen uskon ei siis tarvitse olla todistettua faktaa mutta kuitenkin uskottavaa. Tosin sillä tavalla usko tahdonvaraisena asenteena on primaarisempi kuin tieto, että yleensä usko tulee ensin ja sitä koskeva rationaalinen pohdinta vasta sitten. Lopulta usko ei kuitenkaan voi olla vain jokin tieteen aukkoihin tungettu mielivaltainen konstruktio. Jos Jumala on olemassa, niin hänen olemassaolonsa ja ominaisuutensa pitäisi ainakin jonkinasteisesti voida päätellä tieteen tuloksien, ei sen aukkojen, perusteella. Mielestäni näin voidaan tehdäkin, mutta se on toinen tarina se 



      Samaa mieltä.



      Hyvää pääsiäistä myös rintamalinjan sille puolen!

    • Jos tuota saarnaa tarvitsee ruotia, teen sen pääsiäisen jälkeen.
      Iloista pääsiäistä sinulle Illuminatus ja samoin kaikille palstalaisille!

    • Hurrikas

      Tulitauko tuskin pitää, sillä tutut miehet sun SUP:it ja muut joilla ei muuta elämää ole kuin pelkästään rajattomasti aikaa kirjoitella näille palstoille, eivät halua harrastuksestaan luopua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta ikuisesti

      Olet niin mukava ja ihana ihminen rakas. ❤️
      Ikävä
      17
      5800
    2. Jouluinen bonus VB:ltä 250 ilmaiskierrosta 0x kierrätys min 20e talletuksella

      No nyt pätkähti! Ainutlaatuinen tarjous VB:ltä. 250 ilmaiskierrosta peliin Blue Fortune, 0x kierrätys ja minimitalletus
      Kasinopelit
      0
      4641
    3. Minä häviän tämän taistelun

      Ikä tekee tehtävänsä. En enää miellytä silmääsi.
      Ikävä
      50
      2849
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      226
      2846
    5. Minua nainen harmittaa, että en pääse sun rahoihin käsiksi

      En pysty myöskään pilaamaan elämääsi niin kauan kun sulla on fuck off pääomaa. Harmittaa myös etten tiedä kuinka paljon
      Ikävä
      33
      2286
    6. Onko muita oman polkunsa kulkijoita

      Jotka ei oikein pärjää kenenkään kanssa eli on niin omat ajatukset ja omat mielenkiinnon kohteet yms. On tavallaan sella
      Iisalmi
      45
      2280
    7. Sydän karrella

      Jos yritän olla niin rehellinen kuin pystyn paljastamatta mitään tärkeää. Ensiksi mä huomasin sun tuijottavan mua. Ihme
      Ihastuminen
      21
      1825
    8. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      73
      1747
    9. Miksi halusit

      Tällaisen suhteen?
      Ikävä
      38
      1500
    10. Mikä älykkäissä naisissa pelottaa?

      Miksei heitä uskalla lähestyä?
      Ikävä
      171
      1363
    Aihe