Integraatio

luokanopettaja

Mitä mieltä olette, arvon kollegat, integraatio-oppilaista? Siis siitä, että erityisoppilas sijoitetaan tavalliselle luokalle. Onnistuuko tämä ja hyväksyvätkö tavalliset lapset erityislapset ryhmäänsä? Entä miten opetus? onnistuuko?
Olen saamassa syksyllä erityislapsen ryhmääni ja jännitän uutta tilannetta. Avustajaa ei tule.

8

826

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OKL-opiskelija

      Olen vasta opiskelija, mutta kerron mielipiteeni silti :) Tarkentaisitko vielä, että onko erityisoppilaasi esim. down-lapsi, lievä autisti vai käytöshäiriöinen "tavallinen" lapsi?


      Lapsen hyväksyminen joukkoon riippuu kovasti luokastasi, minkä kokoinen ja tyyppinen se on? Myös opettajan täytyisi tuollaisissa tilanteissa reflektoida tarkoin, mitä ajattelee lapsen integroimisesta luokkaan, sillä huomaamattaan sitä voi sivulauseen sivulauseessa antaa luokan ymmärtää, että et ole itse innostunut asiasta. Jos lapset huomaavat tällaista (kuten helposti tekevät), se vaikuttaa paljon siihen, millä tavalla he uutta, erilaista luokkakaveriansa kohtelevat.

      Jos karkeasti yleistän, niin isoihin luokkiin en erityisoppilasta integroisi, sillä esim. 30 oppilaan luokka on jo "tavallisillakin" lapsilla liian iso siihen, että opettajalla olisi oikeasti aikaa kohdata kaikki yksilöinä.

      Jos taas luokkasi on pieni, voi erityisoppilas olla tosi mukava ja muiden oppilaidenkin kannalta opettavainen juttu. Ihmettelen vaan sitä, että oppilaalle ei ole määrätty koulunkäyntiavustajaa.
      Olen siinä (utopistisessa?) käsityksessä, että tavalliseen luokkaan integroidulla erityisoppilaalla olisi oikeus kka:han?

      Ei luokanopettaja ole erityisopettaja, ei häneltä voida olettaa esim. autistin opettamista niin, että spesifiä sairausta sairasta lapsi oppisi hänelle ominaisimmalla tavallaan. Tai tokihan ope voi opettaa mutta kuulostaisi oudolta lähteä haasteeseen yksin, ei se ole oppilaallekaan parhaaksi. Koulunkäyntiavustajan ja erkan avulla päästään parempiin tuloksiin.

      Erityislasten integrointi on aina vähän kaksipiippuinen juttu, jos esim. ylivilkas lapsi laitetaan erityisluokalle häiriköiden kanssa, lapsi helposti sosiaalistuu ryhmään jäljittelemällä heidän (mahdollisesti huonoja) tapojaan. Toisaalta luokanopettajan resurssit ovat rajalliset, ja varsinkaan ison luokan kanssa työskenneltäessä se on muun luokan etu, että selkeästi muiden työtä häiritsevä lapsi laitetaan erityisluokalle, jos mitkään toimenpiteet eivät ole auttaneet, yrityksestä huolimatta.

      • riippuu kunnasta

        Käytäntö avustajien suhteen riippuu kovasti kunnasta, mutta ainakin täällä Itä-Suomessa henkilökohtaista avustajaa ei yleensä yleisopetuksen luokkaan tule, ellei oppilas ole kehitysvammainen tai liikuntavammainen. Luokka-asvustaja on sitten eri juttu.


    • integroida?

      En ymmärrä nykyajan suuntausta siihen, että kaikki pitää integroida "samaan läjään". Kuka ihme siitä voi hyötyä.

      • onkin...

        Erityislapsi kuuluu erityiskouluun. Tätä vain ei nykyään enää haluta myöntää.

        Integroinnin on keksinyt joku kasvatusteoreetikko, jolla ei ole mitään tuntumaa käytännön opetustyöhön.


      • ei täysin totuus
        onkin... kirjoitti:

        Erityislapsi kuuluu erityiskouluun. Tätä vain ei nykyään enää haluta myöntää.

        Integroinnin on keksinyt joku kasvatusteoreetikko, jolla ei ole mitään tuntumaa käytännön opetustyöhön.

        Minä olen sitä mieltä, että integraatio oikein toteutettuna on kaikkein paras ratkaisu. Mutta nimenomaan vain oikein toteutettuna, eli siis siten, että erityisoppilaasta tulevat valtion avut todella kohdennetaan oppilaan ja koko sen luokan hyväksi, jossa oppilas on (siis myös opettajan jaksamiseen). Se integraatio, mitä nykyisellään toteutetaan ei kuitenkaan ole mitään oikeanlaista integraatiota vaan säästökeino. Toisin sanoen erityisoppilas laitetaan yleisopetuksen luokkaan oppilasta, opettajaa ja muite oppilaita ajattelematta. Ne valtion avut menevät jonnekin aivan muualle kuin kouluille, korvamerkittyä rahaa kun valtiolta ei enää kouluille tule, vaan kunnat saavat itse määrittää sen, mihin rahat käyttävät. Siksipä ainakin esim. Itä-Suomessa tilanne useassa kunnassa on se, että kunnat käyttävät kouluihin vähemmän rahaa kuin mitä valtio siihen osoittaa...


      • mutta
        onkin... kirjoitti:

        Erityislapsi kuuluu erityiskouluun. Tätä vain ei nykyään enää haluta myöntää.

        Integroinnin on keksinyt joku kasvatusteoreetikko, jolla ei ole mitään tuntumaa käytännön opetustyöhön.

        Integraatiollahan juuri pyritään siihen, etteivät erityislapset "läjäytyisi" omaan porukkaansa, vaan pääsisivät mukaan muiden saman ikäisten kanssa. Erityislapsia ei saisi eristää muista saman ikäisistä. Usein pienluokan oppilaat eivät välituntisin leiki kuin oman luokkansa oppilaiden kanssa,joten täytyyhän heidän jotenkin tutustua muihinkin ihmisiin. Meidän luokkamme oppilaat ovat ainakin hyvin eristettyjä muista, yleisopetuksen puolen,lapsista. Tämä ihan jo opettajan käskystä! Mielestäni integraatio on tällöin erittäin tarpeellinen, ja meidän lapsemme on otettu hyvin vastaan näillä tunneilla. He saavat näillä tunneilla olla "tavallisia" oppilaita, siinä missä muutkin. Tosin aina joku meistä avustajista on mukana, esim, käsityön tunneilla. Mutta silti, lapsi saa kokemuksia isossa, oman ikäisten lasten ryhmässä työskentelyssä. Samalla muut lapset tutustuvat meidän erityisluokkamme lapsiin, ja oppivat tietämään, että pienluokkalaiset ovat ihan samanlaisia lapsia ja koululaisia kuin he muutkin. Uskon, että erityislapsille on myös hyvä työskennellä erilaisten aikuisten kanssa, huomata, että asioita voi tehdä muullakin tavalla, kuin oman opettajan opettamalla tavalla. Hankala selittää tätä asiaa, koska se on niin moniulotteinen, ja minulle itselleni arkipäivää, ja ehdottomasti positiivinen asia. Näen sen toki lapsen kannalta. Meidän luokkamme lapset odottavat innolla omia integraatio tuntejaan;ne ovat tervetullutta vaihtelua. Ja siis mielestäni tarpeellisia.


    • hyvä.malli

      minusta hyvä malli

    • Muistan kun ammattikouluun tuli aikoinaan oppilaita, joilla oli jonkun sortin henkilökohtainen ja mukautettu oppimisjärjestely. Se liittyi johonkin koulutuspoliittiseen käsitykseen, ettei yhtäkään nuorta saanut enää jättää syrjäytymään, mikä oli minusta aivan loistava pyrkimys.

      Työskentelin tuolloin tuntiopettajana muutamia kuukausia kerrallaan lukukaudessa, enkä sinä aikana aina kyennyt sanomaan, kuka tai ketkä oppilaista olivat tällaisen järjestelyn parissa. Tiedot oppilaista olivat varmasti jossain järjestelmässä, mutta minulla ei ollut oikeuksia, aikaa taikka mielenkiintoa alkaa niitä penkomaan. Tein siis havaintoja työskentelyn yhteydessä ja vakituisessa virassa olevat kollegat paljastivat minulle tahattomasti havaintojeni paikkansa pitävyyden enemmän taikka vähemmän epäsuorasti.

      Useassa tapauksessa kyseisiä oppilaita ei millään tavalla erottanut muusta oppilasjoukosta ja muutaman kerran oletin jopa normioppilaan kuuluvan käytöksensä perusteella mukautettuun järjestelyyn. Toisinaan erot olivat kuitenkin ilmeiset.

      Meidän alallamme vaadittiin perusteiden ymmärtämistä varten auttavaa käsitystä aritmeettisesta laskemisesta ja jollain tavalla sen osaamistakin. Yksinkertaistettuna kyse oli yhteen- ja vähennyslaskusta, mutta lukujen saamiseksi laskutoimitusta varten oli käytettävä viivotinta kartalla ja erotettava käsitteen tasolla sentit metreistä.

      Eräissä tapauksissa annoin tukiopetusta työajan jälkeen ilman korvausta, koska en halunnut vetää peruskurssia, jonka läpäiseminen vaati ainoastaan yllämainitut toimet ja kyvyt, ja joutua antamaan jollekulle oppilaalle hylätyn arvosanan siitä.

      Yhden kurssin osalta sitä ajatteli, että vika oli omassa opetuksessani, ja loppukokeen arvostelukriteerit tulivat sen vuoksi lasketuksi luokattoman alas, niin että joukon viimeinenkin pääsi riman yli hipoen.

      Vähitellen tuli kuitenkin selväksi, että perustaidot, kuten lukeminen ja aritmetiikka, olivat eräissä tapauksissa hyvin kyseenalaiset. En yksinkertaisesti voinut syyttää itseäni tai ainakaan saada heitä iltaisin oppimaan kaikkea sitä, mitä eivät peruskouluvuosiensa aikana olleet oppineet, eivätkä ilmeisesti tulisi ikinä oppimaankaan.

      Oli myös otettava huomioon työelämän vaatimukset, mitkä valmistuneelle opiskelijalle sälytetään. Olisi ollut suorastaan rikollista joustaa opetussuunnitelman vaatimuksista ja katsoa tasottomia suorituksia läpi sormien. Puhuin asiasta kollegoideni kanssa ja pian kyvyttömät oppilaat poistuivat muonavahvuudesta.

      Muutama vuosi vierähti ja opetussuunnitelma uusittiin. Ketään-ei-jätetä-näkemys voimistui. Arvosteluperusteet uusittiin. Lopulta oli lähes mahdotonta hylätä oppilasta, ellei hän laiminlyönyt käytännössä hyvin suurta osaa opinnoistaan, kun aiemmin se oli mahdollista jo muutaman kurssin perusteella.

      Aikaisemmin työnantajilla oli selkeä käsitys valmistuneen ammattilaisen osaamisesta. Uudistusten myötä ei osaaminen ollut enää koulutuksen ytimessä. Sen sijaan oli tullut mahdollisuuksien antaminen, yhteiskuntaan integroiminen ja onnistumisen kokemuksen tarjoaminen.

      Nykyään en enää tee töitä ammattiopetuksen parissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7949
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4522
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2210
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2109
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1925
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1795
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1689
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1633
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe