Lista jurppivista asioista.

Baxter

Alunperin piti kirjoittaa kommentti tuohon digiefektien kritisointikeskusteluun, mutta kun huomasin että pari muutakin asiaa näin maanantaina syö miestä niin päätinpä suoltaa ne kaikki yhdellä kertaa ulos. Eli.


1. Digitaaliefektit. Jos Indiana Jonesin vierivä kivi olisi tehty tietokoneilla, se olisi kiiltävä marmorimötikkä joka hyppii seinille ja rotkojen yli, kasvattaa piikit, jakaantuu kahdeksi, rikkoo äänivallin ja paljastuu ufoksi. Vaikka sen tarvitsisi vaan vieriä.

2. Uusintaversiot. Viimeksi leffateatterissa näin trailerit When a Stranger Calls ja Omen, itse leffahan puolestaan oli The Hills Have Eyes. Piru vie, suurin osa tämän hetken uusioversioista on lähes poikkeuksetta seventies-kauhua (The Fog, Texas Chainsaw, Amityville) tai aasialaishorroreita (Ring, Kauna, Dark Water).
Ocean's Eleven onnistui varmaankin siksi, että kohteeksi valittiin totutusta poiketen HUONO elokuva.

3. Pelileffat. Super Mario Bros., Mortal Kombat, Street Fighter, Resident Evil, Doom - ja vieläkin uskotaan että videopelistä voi vääntää hyvän leffan.

4. TV-sarjasovitukset. Takaa-ajettu aikanaan onnistui, mutta sitten tuli Flintstones, Myrskylinnut ja Charlien Enkelit, puhumattakaan niistä joiden alkuperää ei pohjan perukoilla tunneta. Nyt puuhataan leffaa Dallasista ja Baywatchista eikä kenenkään hälytyskellot soi.

5. Jatko-osat ilman kannattelevia alkuperäiselementtejä. Terminator 2 toimi, samoin X-Men 2 ja Spider-Man 2. Mutta miksi pitää väkisin vääntää jatkiksia joista puuttuu se olennainen peruspilari, kuten Predator 2 (Arnold), Speed 2 (Keanu), Batman Forever (Burton ja Keaton), Terminator 3 (Cameron), xXx2 (Diesel), Ocean's 12 (tarina) ja Basic Instinct 2 (kaikki paitsi Sharon)?

6. MTV-leikkaus. Esimerkkinä mikä tahansa Bruckheimerin tuotos, jossa katsoja altistetaan keskimäärin kolmelle leikkaukselle sekunnissa. Tasan ainoa joka on musiikkivideoleikkausta onnistunut hyödyntämään on Oliver Stone Natural Born Killersissä, tarkoituksenaan aiheuttaa katsojassa pahoinvointia.

7. Pop-musiikki. Katsotaanpa vaikka Pahat Pojat läpi oikein korva kädessä ja etsitäänpä perustelu ääniraidalla käytetylle biisipaljoudelle. Löytyikö muitakin kuin levymyynti tai oheismarkkinointi? Fiilistely ei riitä, tematiikkaa kehään. "Haaveet kaatuu"? No miksi sen kertomiseen leffassa tarvitaan erikseen joku laulu? (Huolestuin lisää kun tajusin juuri käyttäneeni esimerkkinä kotimaista leffaa.)

8A. Coolius. Ensin Tarantino onnistui tekemään siitä mukavasti taidetta. Mutta Matrixin jälkeen saatiin liukuhihnallinen roolihahmoja, jotka käyttävät yölläkin aurinkolaseja, kävelevät hidastuksella, kommunikoivat lause kerrallaan ja lahtaavat pikkukylän verran roistoja, mutta kasvoilla ei vilahda mitään mitä voisi ilmeeksi saati tunteeksi sanoa.

8B. "Vahvat" naishahmot. Ei siis Scarlett O'Hara tai Amelie tai Rakkaudella-Maire, vaan Tomb Raider, Kissanainen, Electra, uudet Charlien enkelit, Resident Evilin Alice jne. eli nämä joilla on timmi mallikroppa ja sen päällä ihomyötäiset trikoot/shortsit/hepeneet/ei-mitään, ja joiden päivärutiini kiteytyy suurimmaksi osaksi kohdassa 8A.

9. Realistiset nuorisoleffat. Eli ne joissa teinejä ahdistaa ja katsojaa myös, ja sitten kun siitä huomauttaa niin kuulee vaan että "No niin mutta sellasta se nuorten elämä nykyään on." Jaa että Hymypoikaa ja Sairaan kaunista maailmaa? Just.

10. Viiden tähden arvostelusysteemi. Miksi siitä on muodostunut jokin yleinen normi? Miksi ei vaan voida sanoa että "Jos tykkäsit elokuvista A, B ja C, mene katsomaan myös tämä nyt arvosteltavana oleva X" tai "Verrattuna elokuvaan A X onnistuu paremmin mutta häviää B:lle perustein että..."? Voidaanko olla varmoja, etteivät nämä trendilehtien levyraatilaiset jaa pisteitä vain osoittaakseen kuuluvansa samaan leiriin kollegojensa kanssa? Eikös keskivertokriitikon tunnista siitä että se antaa Citizen Kanelle täydet pisteet?

11A. Orlando Bloom.
11B. Hayden Christensen.
11C. Jean-Claude Van Damme.
11D. Jasper Pääkkönen.

12. Elokuvien kestot. Kaksi tuntia on aina tuntunut sopivalta maksimipituudelta. Mutta jos vakavasti otettavaa spektaakkelia lähdetään tekemään niin kyllä sen pitää olla vähintään kolmetuntinen AV-happening, ja lopputuloksena on joku Titanic tai Pearl Harbour, puutunut persaus ja kolossaalinen kusihätä. (Ja jos tämä on viimeinen raapustelmani niin se johtuu siitä että lauma vihaisia fanaatikkoja poltti minut roviolla mainittuani Sormusten Herrat tässä samassa asiayhteydessä.)



Tämän vuodatuksen jälkeen se olennainen kysymys: Olenko ainoa?

9

885

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sulevi

      oo tarkempia ajanmukaasen kaluston suhtehen.esim.koivusalon filmeissän ei näy 80-luvun autoja jos leffa kertoo 60-70 luvustan.

    • Sulevi

      uusia autoja vaikka oltihin muka 70-luvullan.

      • jere

        no aika lailla samaa mieltä...paitti van damme on mielenkiintone potkija vaikka voi kuulostaa vähä naurettavalta sillä kaverilta ei näyttelijä taitoja löydy ollenkaan mutta hänen leffansa olen aika viihdyttäviksi huomannut


    • ottomaddox

      Hienoa tekstiä, Baxter.

      Itseäni ärsyttää tämä vuosituhannen vaihteessa uudelleen keksitty film-noirista kopioitu neo-noir. Teennäistä angstia. Esimerkkeinä leffoista: Memento, unelmien sielunmessu, magnolia, pitkä liuta vastaavia.

      Toinen on visuaalisuuden ihannointi. Esim. gladiaattori voisi olla hyvä, jos juonen olisi kirjoittanut joku yli 12v. Unelmien sielunmessu voisi olla hyvä jos siinä olisi tarttumapintaa. Nythän elokuvan tehtävänä on näyttää hyvältä kun on paha olla.

    • fani...

      rupesin miettii et tykkäätkö sä oikein mistään...
      kaikesta ei tarvii nimittäin tykätä! yksi elokuvantaiteen hienouksia on se että nykyään löytyy leffoja joka makuun!! tosta sun "avautumisesta" sai kuvan että et oikein pidä elokuvista ollenkaan ja kaikki muut on väärässä!
      musta on hienoa et esim. nykypäivänä voi tietokoneteknologian avulla valkokankaalle tuoda mitä vain ja ainoastaan mielikuvitus on rajana...jokainen saa olla eri mieltä ja tässä tapauksessa olen eri mieltä kanssasi tietyistä asioista... pitää olla avoimempi! kaikkee ei tarvii kahtoo...:)

      -Elokuvien ystävä-

      • ...

        tarkemmin :) eihän siinä niin sanottu. kirjottaja aiheellisesti kritisoi nykypäivän elokuvaa, jossa muoto menee sisällön ohi.

        ja siitä olen samaa mieltä, että suuntaus on huono.


    • Lisäys: 11E Vin Diesel

      Hyviä huomioita nykyelokuvien piirteistä. Moni näistä kismittää itseänikin. Tosin elokuvien pituus on sellainen asia, että jos filmiä riittää, niin siitä vaan. Turha mitään rajoituksia pistää, vaan antaa ohjaajan kertoa tarinansa jos kerrottavaa riittää.

    • hghghghgh

      minuu ärsyttää kun tappaja on aina niin hidas ja tyhmä.esim kompastuu mattoon,tuoliin sun muuhun esteeseen,tappaja odottaa yleensä liian kauan tappaessaan sankaria.
      sankarit taas esim takaaajossa jättää autonsa ja lähtee juoksee perään

    • ...sanoissasi on järkeä vaikken ehkä kaikkea noista itse niin vakavana asiana pidäkään.

      Esimerkiksi elokuva saa mielestäni kestää vaikka neljä tuntia jos se on tarinan kannalta oleellista. Harvoin se kuitenkaan on sitä.

      Esimerkiksi mainitsemasi TSH-elokuvat olisivat olleet yksinkertaisesti mahdottomia toteuttaa alta kahteen tuntiin. Alkuperäisteos oli niin laaja kokonaisuus, että koko projektiin ryhtyminen vaati aimo annoksen hulluutta. Siihen nähden Jackson onnistui varsin hyvin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe