Miten pontikkaa valmistetaan ?
Elikkäs
4
2523
Vastaukset
- de Stiller
Alkoholipitoista rankkia kuumennetaan suljetussa astiassa, josta höyry pääsee poistumaan ainoastaan jäähdyttimen kautta. Alkoholit haihtuvat jo veden kiehumispistettä (100 °C) alemmissa lämpötiloissa. Jäähdyttimessä ne tiivistyvät nesteeksi ennen poistumistaan laitteistosta. Puhutaan jakotislauksesta.
Ensimmäisenä haihtuu myrkyllinen metanoli, jota rankissa on pieni määrä. Fiksu tislaaja heittääkin ensimmäisen torvesta tippuvan tilkan pois. Lämpötilassa 79,3 °C haihtuu etyylialkoholi eli etanoli eli se, jota hommalla haetaan. Kun lämpötila yhä nousee ja etanolin tulo alkaa ehtyä, haihtuvat ns. korkeammat alkoholit eli sikuna-alkoholit, jotka antavat pontikalle sen luonteenomaisen maun.
Vettäkin haihtuu alkoholin ohessa pieniä määriä jo alle 100 asteessa, joten yhdellä tislauskerralla ei päästä lähellekään puhtaaseen tulokseen vaan ehkä jonnekin 50-60-prosenttiseen tavaraan. Jos saatu pontikka tislataan toiseenkin kertaan, saadaan väkevämpää ja puhtaampaa tavaraa.
Viski ja konjakki valmistetaan pontikan tapaan pannutislausmenetelmällä, jossa jokainen rankkierä tislataan erikseen. Tuoreeltaan ne ovatkin varsin pontikkamaisia. Useamman vuoden tynnyrikypsytyksen aikana sikuna-alkoholit muuntuvat kemiallisesti; niistä tulee juoman makua pehmentäviä estereitä.
Kirkkaat viinat (~votka) tislataan nykyisin kertapanosteisten tislauspannujen asemesta jatkuvatoimisilla kolonneilla, joissa tislaus tavallaan tapahtuu kymmeniäkin kertoja. Torvesta tippuva tavara on hyvin puhdasta, neutraalin makuista ja väkevää väkiviinaa eli pirtua.- Olli
Pontikassa on ongelmana maku, se ei hivele mieltä. Sikunasta, kun tehdään Vodkaa, karvautta aiheuttava sikuna-alkoholi poistetaan kokonaan, jolloin juomasta saadaan pehmeän makuista. Menetelmän keksi ainoinaan eräs ruotsalainen johon perustuu myös Absolut Vodkan menestyksen alku.
- de Stiller
Olli kirjoitti:
Pontikassa on ongelmana maku, se ei hivele mieltä. Sikunasta, kun tehdään Vodkaa, karvautta aiheuttava sikuna-alkoholi poistetaan kokonaan, jolloin juomasta saadaan pehmeän makuista. Menetelmän keksi ainoinaan eräs ruotsalainen johon perustuu myös Absolut Vodkan menestyksen alku.
...ettei vain juuri tuo mainitsemani jatkuvatoiminen kolonnitislausmenetelmä olisikin se ruotsalaiskeksintö, josta puhut?
Ei taida oikein soveltua kotipolttajille.
Sopiva määrä sikunaa ei ole välttämättä hirveän huono asia. Monet etelämpänä Euroopassa valmistettavat tislatut juomat, erityisesti hedelmäviinat, tislataan käsitykseni mukaan pannutislausmentelmällä eikä niihin jäävää sikunaa pehmennetä edes tynnyrissä kypsyttämällä. Silti monet grappat, Himbeergeistit, Kirschit ja Kirschwasserit, pálinkat, Zwetschgenwasserit, slivovitsit sun muut uppoavat minuun ihan mielisuosiolla! Niissä on särmää ja persoonallisuutta johonkin tylsään votkaan verrattuna. Mielipiteitä ne saattavat jakaa, se myönnettäköön! - Olli
de Stiller kirjoitti:
...ettei vain juuri tuo mainitsemani jatkuvatoiminen kolonnitislausmenetelmä olisikin se ruotsalaiskeksintö, josta puhut?
Ei taida oikein soveltua kotipolttajille.
Sopiva määrä sikunaa ei ole välttämättä hirveän huono asia. Monet etelämpänä Euroopassa valmistettavat tislatut juomat, erityisesti hedelmäviinat, tislataan käsitykseni mukaan pannutislausmentelmällä eikä niihin jäävää sikunaa pehmennetä edes tynnyrissä kypsyttämällä. Silti monet grappat, Himbeergeistit, Kirschit ja Kirschwasserit, pálinkat, Zwetschgenwasserit, slivovitsit sun muut uppoavat minuun ihan mielisuosiolla! Niissä on särmää ja persoonallisuutta johonkin tylsään votkaan verrattuna. Mielipiteitä ne saattavat jakaa, se myönnettäköön!Olet hieman väärässä, tislausmenetelmän lisäksi vaaditaan puu tai kivihiilisuodatus jotta sikuna jäisi kokonaan pois, tämä yhdistelmä mullisti tisleen laadun.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2053121Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391600Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus931451- 891349
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461314Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1551228Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121168Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze123999Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89922Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44803