Elikkäs

hmmmm

Miten pontikkaa valmistetaan ?

4

2523

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • de Stiller

      Alkoholipitoista rankkia kuumennetaan suljetussa astiassa, josta höyry pääsee poistumaan ainoastaan jäähdyttimen kautta. Alkoholit haihtuvat jo veden kiehumispistettä (100 °C) alemmissa lämpötiloissa. Jäähdyttimessä ne tiivistyvät nesteeksi ennen poistumistaan laitteistosta. Puhutaan jakotislauksesta.

      Ensimmäisenä haihtuu myrkyllinen metanoli, jota rankissa on pieni määrä. Fiksu tislaaja heittääkin ensimmäisen torvesta tippuvan tilkan pois. Lämpötilassa 79,3 °C haihtuu etyylialkoholi eli etanoli eli se, jota hommalla haetaan. Kun lämpötila yhä nousee ja etanolin tulo alkaa ehtyä, haihtuvat ns. korkeammat alkoholit eli sikuna-alkoholit, jotka antavat pontikalle sen luonteenomaisen maun.

      Vettäkin haihtuu alkoholin ohessa pieniä määriä jo alle 100 asteessa, joten yhdellä tislauskerralla ei päästä lähellekään puhtaaseen tulokseen vaan ehkä jonnekin 50-60-prosenttiseen tavaraan. Jos saatu pontikka tislataan toiseenkin kertaan, saadaan väkevämpää ja puhtaampaa tavaraa.

      Viski ja konjakki valmistetaan pontikan tapaan pannutislausmenetelmällä, jossa jokainen rankkierä tislataan erikseen. Tuoreeltaan ne ovatkin varsin pontikkamaisia. Useamman vuoden tynnyrikypsytyksen aikana sikuna-alkoholit muuntuvat kemiallisesti; niistä tulee juoman makua pehmentäviä estereitä.

      Kirkkaat viinat (~votka) tislataan nykyisin kertapanosteisten tislauspannujen asemesta jatkuvatoimisilla kolonneilla, joissa tislaus tavallaan tapahtuu kymmeniäkin kertoja. Torvesta tippuva tavara on hyvin puhdasta, neutraalin makuista ja väkevää väkiviinaa eli pirtua.

      • Olli

        Pontikassa on ongelmana maku, se ei hivele mieltä. Sikunasta, kun tehdään Vodkaa, karvautta aiheuttava sikuna-alkoholi poistetaan kokonaan, jolloin juomasta saadaan pehmeän makuista. Menetelmän keksi ainoinaan eräs ruotsalainen johon perustuu myös Absolut Vodkan menestyksen alku.


      • de Stiller
        Olli kirjoitti:

        Pontikassa on ongelmana maku, se ei hivele mieltä. Sikunasta, kun tehdään Vodkaa, karvautta aiheuttava sikuna-alkoholi poistetaan kokonaan, jolloin juomasta saadaan pehmeän makuista. Menetelmän keksi ainoinaan eräs ruotsalainen johon perustuu myös Absolut Vodkan menestyksen alku.

        ...ettei vain juuri tuo mainitsemani jatkuvatoiminen kolonnitislausmenetelmä olisikin se ruotsalaiskeksintö, josta puhut?

        Ei taida oikein soveltua kotipolttajille.

        Sopiva määrä sikunaa ei ole välttämättä hirveän huono asia. Monet etelämpänä Euroopassa valmistettavat tislatut juomat, erityisesti hedelmäviinat, tislataan käsitykseni mukaan pannutislausmentelmällä eikä niihin jäävää sikunaa pehmennetä edes tynnyrissä kypsyttämällä. Silti monet grappat, Himbeergeistit, Kirschit ja Kirschwasserit, pálinkat, Zwetschgenwasserit, slivovitsit sun muut uppoavat minuun ihan mielisuosiolla! Niissä on särmää ja persoonallisuutta johonkin tylsään votkaan verrattuna. Mielipiteitä ne saattavat jakaa, se myönnettäköön!


      • Olli
        de Stiller kirjoitti:

        ...ettei vain juuri tuo mainitsemani jatkuvatoiminen kolonnitislausmenetelmä olisikin se ruotsalaiskeksintö, josta puhut?

        Ei taida oikein soveltua kotipolttajille.

        Sopiva määrä sikunaa ei ole välttämättä hirveän huono asia. Monet etelämpänä Euroopassa valmistettavat tislatut juomat, erityisesti hedelmäviinat, tislataan käsitykseni mukaan pannutislausmentelmällä eikä niihin jäävää sikunaa pehmennetä edes tynnyrissä kypsyttämällä. Silti monet grappat, Himbeergeistit, Kirschit ja Kirschwasserit, pálinkat, Zwetschgenwasserit, slivovitsit sun muut uppoavat minuun ihan mielisuosiolla! Niissä on särmää ja persoonallisuutta johonkin tylsään votkaan verrattuna. Mielipiteitä ne saattavat jakaa, se myönnettäköön!

        Olet hieman väärässä, tislausmenetelmän lisäksi vaaditaan puu tai kivihiilisuodatus jotta sikuna jäisi kokonaan pois, tämä yhdistelmä mullisti tisleen laadun.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      205
      3121
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1600
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      93
      1451
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      89
      1349
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1314
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      155
      1228
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1168
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      999
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      922
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      44
      803
    Aihe