Ihmeen määritelmä

Joku väitti, että ihme on mahdottomuus. Eipä hän tainnut sitten uskoakaan ihmeisiin.
Mutta riippumatta siitä, uskooko ihmeisiin vai ei, olisin kiinnostunut kuulemaan, miten määritettelet ihmeen, johon et usko (tai uskot).

Ja kaikkein kiinnostavinta olisi löytää sellainen ateisti, joka uskoo ihmeisiin (-;

Mitä tuohon ihmeen määritelmään tulee, voisi toivoa, että se jotenkin kattaisi ihmekertomuksissa mainittuja tapahtumia, esim. kuolleen heräämisen. Jos siis määrittelee ihmeen naapurin lehmäksi ja sanoo uskovansa siihen, on käsittänyt tämän aiheen hieman oudosti. Ja vaikka ei uskoisikaan.

19

1101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kristitty

      Jumalallinen parantuminen eli ihmeparantuminen tarkoittaa sitä, että henkilö joka kokee ihmeparantumisen huomaa että syöpäkasvain, joka ennen oli kehossa, on kirjaimellisesti ihmeen jälkeen kadonnut, siis kokonaan pois.

      Jos potilaan olo vain paranee ja hän kuvittelee parantuneensa, mutta syöpäkasvain on yhä kehossa, ei silloin ole tapahtunut Jumalallista parantumista eli ihmettä.

    • Tuhtuh

      Jos vaikka jollekin sotaveteraanille kasvais menetetyn jalan tilalle uusi toimiva jalka.

      Jos vaikka, sanotaan kymmenen autoa nousisi ilmaan ja leijuisi ympäriinsä.

      Jos vaikka lentokone, joka putoaa maahan matkustajineen ja räjähtää, mutta jokainen selviää naarmuitta.

      • Tuhtuh

        Mitäs tällä kyselyllä nyt sitten ajettiin takaa? Uskovaiset katosivat kuin pieru saharaan.


    • Isti Ate

      Erästä filosofia mukaellen:

      Tapahtuma on ihme silloin, jos olisi vielä suurempi ihme, että ihmeestä kertova on erehtynyt tai ei valehtele.

      Hyvää päivän jatkoa :]

    • aina vaan

      Jos näille palstoille usein kirjoitteleva nimimerkki Sydämmen Usko Parantaa alkaisi ymmärtää logiikkaa ja rationaalisia perusteluja sekä kunnioittamaan tieteen saavutuksia, niin se olisi kyllä niin ylivertainen ihme että olisin täysin vakuuttunut siitä että käsittämättömiä ihmeitä voi sittenkin tapahtua...
      (tämähän tarkoittaisi sitä että aivokuollut voi sittenkin herätä uuteen todelliseen elämään)

    • mahdollista

      Kaikki on mahdollista, ihmeet vain maksavat enemmän. Näin siis markkinataloudessa.

    • The Rat

      Ihme on yleisluonteeltaan positiivinen, yliluonnollinen tapahtuma.

      positiivisuus on subjektiivista, ja siten jonkun ihme voi olla toisen katastrofi. :)

      Yliluonnollinen tapahtuma on sellainen joka rikkoo tuntemiamme luonnonlakeja. Toisin sanoen sekin on subjektiivinen käsitys (koskapa käsityksemme luononnlaeista on vahvasti sidoksissa henkilöön ja aikaan).

      Niinpä esimerkiksi kappaleen valoa nopeampi liikkuminen paikasta toiseen (saatu aikaan labraoloissa) on yliluonnollista (meille jotka emme tunne sen mahdollistavia luonnonlakeja), muttei ihme, koska siihen ei liity mitään varsinaisia arvoja, saati sitten positiivisia.

      Mitä raamatun kertomuksiin tulee. Esimerkiksi nykyaikainen kuolleen herättäminen sähköshokeilla olisi varmasti ollut ihme tuohon aikaan. Sehän olisi rikkonut luonnonlakeja (sähkö, sydämen toiminta), ja ollut yleisvaikutukseltaan positiivinen. Samoin sairauksien parantaminen, jne.

      Olen (ainakin vielä) virallisesti ateisti ja uskon ihmeisiin edellisen määritelmän mukaisesti.

      • ainakinkohan

        Hyvä toi:"ainakin vielä" Voi olla, että olet hautaan asti ja viisi päivää sen jälkeen ateisti. Kuitenkin olet ensimäinen näillä sivuilla tapaamani "ateisti", joka sanoo: "ainakin vielä" Uskiksia en ole vielä nähnyt yhtään, joka sanoisi "ainakin vielä uskis".Enkä mitä luultavimmatummis näekään. Sulla on harvinaisen terve elämänasenne, jos vertaa tämän sivun juoksuhautoihin kaivautunutta enemmistöä.
        Joskus aiooneja ( 70-luvulla)sitten keskustelin (uskosta) nuoren miehen kanssa, joka sanoi olevansa ateisti. Hän ei voi uskoa. Kun vuotta myöhemmin tapasin saman häiskän, oli hän paavillisempi kuin paavi itse. Jos vähän valehtelen, niin tunsin syvää alemmuudentunnetta hänen "hengellisyytensä" edessä.
        Jos usko tulee, se tulee kuin paskahätä. Uskoon ei voi "ruveta", mutta ei ehkä myöskään kieltäytyä. En tiedä.
        Paskat sinä mikään ateisti ole, olet agnostikko.
        Hyvää kevättä t: entfuntmentlkrist


    • hattiwatti

      Mielestäni on ihme että se tulee paikalle yleensä silloin kun taotaan ronskisti puhdasta valuuttaa.

    • plää plää

      Ihme ja käsittämätön on eriasia.

      Käsittämätön on käsite jota ei ole määritelty, eli kuolleista herääminen on käsittämätön asia, tuolle tapaukselle ei ole käsitettä pystytty määrittelemään, johtuu siitä että siitä ei ole kokemuksia. Eli voidaan puhua toiminnasta, mutta sitä ei voida määritellä, ennen kun se tapahtuu.

      Ihme taas on käsite, jota voidaan suhteuttaa todennäkösyyteen, jos pieni todennäkösyys ja asia tapahtuu, niin voidaan puhua isosta ihmeestä, jos suuri todennäkösyys, niin ihme ei enää olekkaan niin iso. Ihmeitä tapahtuu kokoajan. kuinka suuria ihmeitä ne sit ovat on eriasia. Ihmeiden
      suuruuteen/pienuuteen vaikuttaa tieto tapahtuman todennäkösyydestä. Joku voi pitää jotain asiaa suurenakin ihmeenä, vaikka todellisuudessa todennäkösyys asian puolesta on ollut suuri, subjekti ei ole vain todennäkösyyteen vaikuttavia tekijöitä ymmärtänyt...

    • Kristittyjen herätysjuhlissa tapahtuvat "ihmeparantumiset" ovat pelkkää mainontaa, tai kuten uudessa taloudessa pitää sanoa: hypeä.

      Samaten kaikki tunnetut "kuolleista heräämiset." Tapauksiin liitty aina se, että henkilö on juuri kuollut ja hetken päästä herääkin sitten henkiin. Mielestäni tämän ihmeen takana on itse diagnoosiin liittyvä virhe, potilas ei ollutkaan kuollut. Potilas oli tajuton, kataleptinen, kenties sydänpysähdys, tai sivustakatsojat vain "tiesivät" että potilas kuoli ja heräsi.

      Sen sijaan en ole nähnyt raportteja ihan oikeasti kuolleiden heräämisestä. Tarkoitan siis vaikka jonkun mummoa, joka on haudattu 1975, ja olisi noussut eilen kuolleista. Se olisi ihme.

      Master Eq

    • absurdisti

      Ihmeet ovat hyvin kulttuurisidonnainen juttu. Entisaikaan ihmeitä pidettiin itsestään selvyytenä, näin myös Jeesuksen aikana. Ihmisiä ei kiinnostanut tapahtuuko ihmeitä, vaan minkä Jumalan/voiman avulla niitä tehdään.

      Kaikki kiertävät saarnaajat tekivät ihmeitä, jos eivät itse niitä tehneet niin niitä tapahtui kumminkin aina kyseisen saarnaajan/profeetan käydessä kylässä.

      Mitäpä jos Jeesus ei olisi tehnyt yhtäkään ihmettä? Ottaen huomioon ajan ja kulttuurin pidän todennäköisenä että näitä ihmeitä olisi Jeesuksen tilille kumminkin karttunut. Olihan niitä kaikilla muillakin kiertävillä saarnaajilla.

      Mielestäni ihme on turha käsite. Todellisuus on yksi, vaikka uskoisikin siihen kuuluvan jotain metafyysisiä ominaisuuksia. Voidaan sanoa että kaikki tai ei mitään on ihmeellistä.

      • plää plää

        "Voidaan sanoa että kaikki tai ei mitään on ihmeellistä."

        Täysin samaa mieltä. Tapahtumat tapahtuu, se kuinka perustellusti tapahtuman syyt ymmärrämme tekee asioista ihmeellisiä tai ei niin ihmeellisiä. Kun ymmärrämme tapahtuman ja sen syyt, niin emme enää puhu ihmeestä. Kun emme ymmärrä tapahtuneelle syitä, niin puhumme ihmeestä/ihmeellisestä tapahtumasta. Kysymys on tapahtuman syiden ymmärtämisestä ja suhtautumisesta niihin.

        Mielestäni tuo lause, jonka tuohon kirjoituksestasi pöllin, kuvaa parhaiten ihmeen luonnetta.


    • Atte Ateisti

      McGyver on IhmeMies.

    • Pastorin Nelli ja Ruskaa Pa...

      Sain viikonloppuna. En tiedä oliko jumalan tekosia vai ei, mutta ihme se oli.

    • Kristityn ihme(parantumisen) tunnusmerkki lienee epäjatkuvuus, hyppäyksellisyys. Kasvaimethan voivat hoidolla joskus hävitä, mutta vain asteettain (tai sitten leikkaamalla).

      Tuhtuh antaa esimerkkejä tapauksista, jotka olisivat selittämättömiä, ja siksi ihmeitä.
      Raajaa ei normaalisti kasva katkenneen tilalle ihmisellä, mutta kylläkin jollakin vesiliskolla tms. Jos tuo ominaisuus saataisiin aktivoitua ihmisessä, olisiko se uusi raaja sitten enää ihme?

      Painovoiman kumoutumista ei olla koskaa havaittu, mutta kylläkin ihmeellisen voimakkaita pyörremyrskyjä (-;

      Isti Ate pisti pahan määritelmän, joka pohjautuu uskottavuuksien vertailuun, kait?

      SUP:n mielenmuutos olisi ihme "aina vaan" mielestä. Kyse toistaiseksi havaitsemattomasta ilmiöstä?

      Rat otti ihmeeseen mukaan positiivisuuden ja yliluonnollisuuden. Yliluonnollisuus on hänelle yli tunnettujen luonnonlakien menevää.
      Tästä tuli mieleeni, että jos luonnonlait ovat tilastollisia (esim. rajalliseen havaintoaineistoon perustuvia yleistyksiä), niin onko harvinaiset poikkeukset ihmeitä?

      Hattiwatille ihmeeseen liittyy talousulottuvuus, rahastus.

      Plää plää:lle ihme on epätodennäköinen tapahtuma, muttei käsittämätön. Ihmeen suuruus on todennäköisyyden kääteislukuun verrannollinen.

      Master Eq vaatisi, että kuolleista heräämisen pitäisi tapahtua vuosia kuoleman jälkeen, jotta olisi kyse ihmeestä. Kolme vuorokautta ei kait riittäsi diagnosointivirheen mahdollisuuden takia. Jossakin on tosin kertomuksia tämmöisistäkin kuolleistaheräämisistä. Uskookohan Master Eq näitä kertomuksia, vai pitäisikö olla itse nähnyt sen kuolleen ensin elossa ja sitten haudassa?

      Absurdisti näkee ihmeen ihmisen kulttuurin sidottuna havaintojen tulkinta-asiana, jolla ei ole käyttöä yhtenäisessä todellisuudessa.


      Ihmeeseen minusta liittyy selittämättömyys. Sähköshokilla henkiin herätetty ei ole oikeasti kuollut, kun henkiin herättämisen voi selittää. Ei siis ole ihmettäkään.
      Pelkkä epätodennäköisyys tai ainutlaatuisuus ei minusta riitä ihmeeksi, koska jokainen lumihiutale on ainutlaatuinen ja jokainen tapahtuma historiassa on ainutlaatuinen. Voiko niille ennalta laskea todennäköisyyttä, jos täsmennetään tarkasti se ilmiö, esim. lumihiutaleen rakenne?

      Ihmettelyn kyky on ihmiselle ominaista. Kaikesta saanee ihmeen, jos osaa kysyä/ihmetellä oikein. Toinen ihmisen kyky on kyky luokitella. Ihmeellinen tapahtuma ei sopine ennalta laadittuihin luokkiin. Onko vika luokittelussa?

      • Tuhtuh

        "Raajaa ei normaalisti kasva katkenneen tilalle ihmisellä, mutta kylläkin jollakin vesiliskolla tms. Jos tuo ominaisuus saataisiin aktivoitua ihmisessä, olisiko se uusi raaja sitten enää ihme? "

        No, eihän tuo olisi ihme. Ihme olisi, jos se jalka kasvaisi ilman minkään molekyylien sormeilua.

        Esim. näin:

        Jalkapuoli veteraani istuu pyörätuolissaan ja hänen eteensä käppäilee hallelujaa-mies. Tämä sitten sanoo jotain loitsuja Jeesuksesta ja jumalasta ja puf, jalka alkaisi kasvaa täyteen mittaansa tai vaikka puhfuf, jalka olis yhtäkkiä taas kokonainen ja toimiva.


      • Tuhtuh kirjoitti:

        "Raajaa ei normaalisti kasva katkenneen tilalle ihmisellä, mutta kylläkin jollakin vesiliskolla tms. Jos tuo ominaisuus saataisiin aktivoitua ihmisessä, olisiko se uusi raaja sitten enää ihme? "

        No, eihän tuo olisi ihme. Ihme olisi, jos se jalka kasvaisi ilman minkään molekyylien sormeilua.

        Esim. näin:

        Jalkapuoli veteraani istuu pyörätuolissaan ja hänen eteensä käppäilee hallelujaa-mies. Tämä sitten sanoo jotain loitsuja Jeesuksesta ja jumalasta ja puf, jalka alkaisi kasvaa täyteen mittaansa tai vaikka puhfuf, jalka olis yhtäkkiä taas kokonainen ja toimiva.

        Jalan kasvaminen on siis ehkä ihme niin kauan, kuin ei sen mekanismia ymmärrä. Ymmärretty tai selitetty ihme ei olekaan enää ihme?

        Jos myöhemmin voitaisiin ainakin uskottavan oloisesti selittää, että jalan kasvu johtui siitä, että tuo rukous sai aikaan jonkun endorfiini-ihmeaineen erittymisen, joka taas sai ihmisen DNA:ssa toimimaan saman mekanismin kuin vesisammakolla (vai mikä lienee lisko), niin jälleen olisi ihme selitetty, eikä se olisi enää ihme. Oikeastaan ihmeen ihmeellisyys olisi hävinnyt selittämällä, vaikka selitys olisi väärä!!!

        Kyseinen DNA:n aktivoituminen ei toki voisi kasvattaa ihan hetkessä sitä raajaa. Epäjatkuvuus tekisi jalan syntymisestä ihmeen, vaikka edelläkuvattu mekanismi osoitettaisiin toimivaksi.
        Vai olisiko kyse sittenkin taikatempusta?


    • EiNiinYksioikoista

      Kissani on kyllä ykllä ihme, se jahtaa kärpäsiä, rakstaa syödä kurkkua ja hyppii jopa kolmen metrin loikkia. Mutta sen kauniimpaa ihmettä ei kuitenkaan ole kuin luonto itse, kaikki se rauha ja tyyneys, ja kaikki se tunnelma, niin syksyiset yön pimeät kuin kesäillan iltarusko. Sitten on myös nämä 7 maailman ihmettä, ja olis kiva käydä kiertämässä kaikki antiikin ihmeet sekä kaikki nykypäivän ihmeet kuten Taj mahal Intiassa. Ja vaikken uskokkaan yliluonnolliseen tai taikuuteen niin uskon kuitenkin luonollisiin ihmeisiin, varsinkin arjen- ja luonnonihmeisiin. Puolestaan on tökeröä jopa sulkea ihmeen määritelmä pelkästään yliluonnolliseen, sillä maaimassa on asioita jotka jaksavat hämmästyttää ja ihmetyyttä meitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tirkistelijä T...

      Tirkistelijä T... ei ole sokeutunut, vaikka näin juorutaan. Asuu nykyään Limingassa ja jatkaa sekopää touhujaan ainakin
      Haapavesi
      5
      2115
    2. Liian kiltti.. ?

      Tässä jo jonnunaikaa olen tuumaillut tätä kiltti ja kunnollinen juttua. Siis miksi oikeasti kiltit eivät muka kelpaa?
      Sinkut
      266
      1814
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      293
      1775
    4. 1982 syntynyt Mahdi Alcheikh tuomittiin törkeästä lapsenraiskauksesta

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-raiskasi-15-vuotiaan-uimahallissa-turussa/8964984 Yli 4 vuotta vankeutta Oike
      Oulu
      68
      1753
    5. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      109
      1605
    6. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      30
      1463
    7. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      55
      1307
    8. Kansan vihaama elokapina aikoo pysäyttää moottoritien ruuhka-aikana

      Mielenosoitus alkaa perjantaina kello 15 Länsiväylän ja Porkkalankadun risteyksessä. On se kummallista, että tuollainen
      Maailman menoa
      292
      1242
    9. Voiko 40 tai yli

      Enää rakastua vai onko se jo game over?!
      Ikävä
      159
      1234
    10. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      66
      1213
    Aihe