Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

aita / hankalat naapurit

paukku

Aiomme rakentaa (lauta)aidan tontin rajalle. Naapuri ei halua osallistua kustannuksiin. Miten aita tulisi rakentaa suhteessa tontin rajaan?

Jos laitamme aidan aivan rajalle, naapuri hyötyy siitä ilmaiseksi. Ei kuulosta reilulta. Olen kuullut, että rajalle saisi kaivaa 70cm leveän ojan (35cm naapurin puolelle), jolloin naapurin tontti loppuisi ojaan eikä aitaan. Pitääkö tämä paikkansa? Entä jos maasto ei mahdollista ojan kaivuuta, miten kannattaisi toimia?

8

15125

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pms68

      eri kunnilla on omia säämtöjään ja määräyksiään ja lisäksi yleiset rakennus yms määräykset. Ojan kaivuu ja kaikki muukin on sallittua omalla pihalla, mutta ojan kaivaminen ihan huvikseen rajalle ei todellakaan onnistu. On tietrysti paikkoja joissa oja on pakko syystä tai toisesta tehdä ja silloin se tehdään tasapuolisesti.

      Aita tulee olla omalla puolella niin että pystyt sen huoltamaan omalta tontiltasi. Naapurin nurmelle ei mennä maalaamaan jne. Hoitamaton aidan takamus taas saa naapurin äkkiä toimimaan jos välit eivät ole ruusuiset...

      Tietyn korkuiselle muistaakseni yli metri maasta aidalle pitää olla jo rakennuslupa kunnasta riippuen ihan virallinen tai toimenpide..

    • paras

      viisasta rakentaa täysin omalle puolelle suosiolla -- muistelen että rakennusvaiheessa saisi -- jos aidan rakenne vaatii että anturaa valettu maahan -- kaivaa kuoppaa ja anturaa osin naapurinkin puolelle KUN se lopulta jää maan alle ja siistii jälkensä. taisin huonosti kirjoittaa mutta omassa kunnassa käytäntö meni jotenkin näin. Elikkä aita omalla tontilla niin että sen voi omalta puolelta huoltaa.

      Joskus maailmassa voi naapuri rajalla olevaa aitaa ruveta omin päin muokkaamaan -- nähnyt olen aidan joka toiseen taloon pun ja toiseen vihreä -- ja monenlaisia yllätyksiä voi yhteisen aidan kanssa ilmetä.

      Itse laitettiin pensasaita ja täysin omalle puolelle. Syynä kaverin kokemus -- rajalinjalla pensasaita, naapuri hyvää hyvyyttään oli vetäissyt
      hoitomielessä keväällä maata myöten alas; tosi kiva, suojaisaa elämää omalla tontilla...

      • aita

        tulee rakentaa. Pienillä asuintonteilla ei rajavyöhykettä tarvita. Kunnan määräyksissä voi olla määräys molempien osallistumisesta aidan rakentamiseen.


    • muuten

      saat kaivaa rajalle ilman naapurin lupaa. Toki tästä ei varmaan naapurisopu parane jos naapuri ei ojaa halua. Laita se aita vaan kokonaan omalle puolelle. Kunta ei voi velvoittaa molempia naapureita osallitumaan aidan kustannuksiin ja tekoon jos vain toinen naapuri aitaa haluaa. Sopu kannattaa naapurin kanssa kuitenkin pitää. Eihän sen kanssa kaveerata tarvi mutta mukavanpi elää molemmilla jos ei riidoissa.

      • sanotaan

        Maankäyttö- ja rakennusasetus
        82 §
        Aidan rakentaminen

        Kiinteistönomistajalla on, jollei asemakaavassa tai rakennusjärjestyksessä toisin määrätä tai kunnan rakennusvalvontaviranomainen erityisestä syystä toisin päätä, oikeus rakentaa aita tontin rajalle. Rakennusvalvontaviranomainen määrää tarvittaessa aidan rakentamisvelvollisuudesta, aidan laadusta ja sijoituksesta sekä kustannusten jakautumisesta naapurien kesken.
        83 §


    • ehdottomasti

      Ihminen tietenkin haluaa päättää itse mitä omalle tontilleen laittaa.Naapurisi ei ehkä halua mitään näkösuojaa tai estettä rajalleen.Naapurin mielipidettä täytyy kunnioittaa.Eihän häntä voi pakottaa olemaan samaa mieltä kanssasi.Tietenkin sinulla on oikeus kuitenkin tehdä se aita,kun sellaisen haluat.Eli tee se tosiaankin omalle tontillesi ja jätä sen verran tilaa toisellekin puopleelle,että pääset sitä sitten myös leikkaamaan omalla tontillasi ja muutenkin hoitamaan.Tiheä kuusiaita muutenn olisi pirun hyvä näkösuoja läpi vuoden,kun se on talvellakin vihreä ja kaunis kun vaan hoitaa sitä alusta alkaen huolella.

    • Näin meillä

      Heh-heh, hauskaa nämä Naapurin aita jutut. Tänään yllätyin kun naapurin madam, tuli vihaisena harava kädessä huutamaan;" Etten saa laittaa kiviä omalle puolelleni heidän raja-aidan viereen" Heh-heh-heh, lystikkäitä mielipiteitä. He saa tehdä mitä haluaa ja komennella naapurinkin toimintatapaa heh-heh, lystikkäitä nämä madamet.
      Ei kannata välittää, taitaa olla aamulääkkeet jääneet väliin ;) tai kuivuus vaivaa, sillä rajalta kasvimmekin kuolee ovat niin kuivaa porukkaa heh-heh, jospa madamellakin samat ongelmat siis kuivuus ; ) .

    • näinseon

      Pysy vain omalla tontillasi. Kustannukset joudut itse maksamaan.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2067
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1773
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1644
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1460
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1394
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      19
      1331
    7. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1318
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1292
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      11
      1245
    Aihe