Mikä kiire punaisiin valoihin?

säästäkää bensaa

Taloudellistahan on ajaa niin, että välttää pysähtymisen liikennevaloihin, sillä liikkeellelähdöissä palaa kaikkein eniten bensaa. Itse yritän pyrkiä ajamaan niin, että jos edessä palaa punaiset alan hiljentää jo ajoissa nostamalla kaasun, ehkä myös jarruttamalla. Yritän ennakoida, ettei tarvitse pysähtyä vaikka aina se ei onnistukaan. Harjoittelen vasta. Pidän kuitenkin valojen ennakointia järkevänä senkin takia, ettei kotteroni ole mikään tykki kiihtymään ja näin ajaen pääsen ripeämmin etenemään valojen vaihduttua. Luulisi sen olevan eduksi perässä tulevillekin. On vaan alkanut tuntumaan, että takaa tulevat eivät useinkaan ymmärrä hidastelua. Voin hyvin kuvitella ”mitä tuokin tuossa nysvää” –mietteet. Joskus joku koukkaa ohi viereiselle kaistalle. Joskus se kannattaakin, jos siellä on jono lyhyempi, ja koukannut pääsee muutaman auton verran edelle ja siitä suoraan jatkamaan valojen vaihtuessa juuri. Olen vaan alkanut ihmetellä, miksi monilla on niin kiire punaisiin valoihin. Eikö ymmärretä taloudellisesta ajosta hölkäsen pöläystä? Eikö katsota edes sen verran eteen, että nähtäisiin edessä olevat valot jo vähän kauempaa? Vai onko valoista lähteminen ja kiihdyttäminen niin hauskaa, että sinne oikein ehdoin tahdoin halutaan pysähtyä?

18

2470

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • prius

      Juuri noin minäkin teen, eli hidastelemalla punaisiin. Välillä tosin hiukan alkaa syyllisyys kalvamaan siksi, että samalla hidastan niitä jotka olisivat ehkä aikeissa kääntyä ja heille olisi vihreä valo. Mutta oma napa on tässäkin tietysti tärkein, eli kulutuksen minimointi ennen takana tulevien aikataulua.

      Samaa periaatettahan noudatan myös muutenkin, eli nopeusrajoituksen mukaan ajan, mutta en sitä normiylinopeutta. Monasti todellinen nopeus on siis 2-4km/h ali rajoituksen.

      Mutta se mihin haluaisin puuttua, on se miten niistä valoista lähdetään. Jostain ihmeen syystä 90% autoilijoista lähtee niistä kuin täit tervassa, jolloin kulutus ei kyllä pidemmän päälle ole hyvä. Ymmärrän sen, jos edessä on traktori tai painava rekka, mutta kun vähän uudemmatkin henkilöautot tekevät noin.

      • Apiina

        Sitten se leuhottaa täällä, kuin se prius syö litran vähemmän... alle rajoitusten... myötätuuleen.
        Mitä jos jättäisit sen priuksen talliin, ei söisi ollenkaan, ja me muut päästäisiin sinusta, jooko?


      • prius
        Apiina kirjoitti:

        Sitten se leuhottaa täällä, kuin se prius syö litran vähemmän... alle rajoitusten... myötätuuleen.
        Mitä jos jättäisit sen priuksen talliin, ei söisi ollenkaan, ja me muut päästäisiin sinusta, jooko?

        Minkäs teet, kun kyseisellä autolla liikennestressi loistaa poissaolollaan ja sillä on niin älyttömän mukava ajella. Tuon kun vielä yhdistää siihen tosiasiaan, että mihinkään ei ole oikeastaan kiire. Eikä se pieni säästö polttonesteessäkään nykyään mikään huono asia ole.

        Ihmekkös tuo, jos sitä sitten ottaa tavoitteekseen kulutuksen pienentämisen ja nauttii jokaisesta lisäminuutista jonka se auton kanssa tuo tullessaan.


    • make

      esim 3.tien liittymä on valoilla ohjattu ja kääntyvillä on oma kaista. huvittavaa kattoa kun takana ajava on ajamassa kääntyvien kaistalle ja kummasti pitää sillä kaistalla kiihdyttää nopeuden kovemmaksi ku mun ja sit lyödä liinat tiskiin punaisiin valoihin..


      tässäkin pätee se kirjoittamaton sääntö... vasemmala ajava on aina ajettava hiuka kovempaa kuin oikealla kaistalla ajava AINA!


      sairasta

      • hauska juttu

        Moottoritiellä jos ajan alle satasta, ja takana on joku joka on takanani siksi että aikoo kääntyä seuraavasta liittymästä, niin eikös se sinne liittymään kiihdytä niin että pääsee hetkeksi mun rinnalle ja vähän ohikin.

        Tämä tosiaan on sääntö. Jos joku tulee tällaisessa tilanteessa perään niin aina menee noin. Säästö ehkä 1 sekunti, ja polttoainelasku kasvaa 2 cents.


    • hauska juttu

      Etenkin BMW kuskit näyttää olevan tällaisia törppöjä. Luulen että niillä on päällä vauhtisokeus eivätkä oikein hahmota aikaa ja paikkaa. Ja sitten jäävät tukkeeksi niihin punaisiin, kun hidastelemalla olisi päässyt valojen läpi aiemmin ja kovemmalla vauhdilla.

      • Vappu ei ole ohi

        Minäkin olen tehnyt tuon saman huomion bmw-kuskien kohdalla. Hirveä kiire valoista pois ja hirmujarrutus taas seuraaviin punaisiin. Välillä otetaan vasen kaista jos oikealla on auto(ja) ja ups, seuraavissa valoissa käännytäänkin myös vasemmalle ja siihen jäädään letkaan odottamaan että vastaantulijat loppuisi ja että muut pääsisivät kääntymään edestä pois. Oikealle kaistalle ei enää pääse kun autoja kulkee jonossa jatkuvana virtana ohi. No, täytyy sanoa, että iso osa näistä bmw-kuskeista ajaa näillä vanhoilla malleilla ja lippalakki päässä, joten nuorisoahan nämä ovat...


    • idiootteja riittää?

      Ajaako nämä hölmöt aina suoraan?
      Normaaliälyinen huomaa, että tuollainen ajotapa aiheuttaa vain ruuhkia risteyksiin.
      Jos kaikki ajaisivat noin, niin joutuisit kääntyessäsi vähintään yhtä usein pysähtymään toisten takia, kuin nyt onnistut pääsemään pysähtymättä.
      Kun ottaa vielä huomioon ylimääräiset odotteluajat risteyksissä, niin polttoaine säästösi menee kummasti miinukselle.
      Toivottavasti saat paljon samanlaisia törttöjä eteesi kun olet kääntymässä.

      • autokouluissa järjestettävää taloudellisenajon kurssia.


      • BC kortti

        Taloudellinen ajo taitaa olla sinulle vieras käsitys..

        Kuorma-autolla tuo on hyvin taloudellista ja suositellaan tekemään näin. Myös autollakin sama punaisiin hidastelu on taloudellista ja säästää polttoainetta. Totta on, että polttoainetta palaa kiihdytyksissä paljon.

        Ei kulutus mitenkään miinukselle mene, nollaan voi mennä. moottorijarrutus (polkimen nostaminen ylös ja vaihde päällä) vie erittäin vähän polttoainetta. Lisäksi joutuu vähemmän aikaa odottaamaan liikennevaloissa pysähdyksissä, jos ei valot kerkeä vaihtumaan.


      • hauskajuttu
        BC kortti kirjoitti:

        Taloudellinen ajo taitaa olla sinulle vieras käsitys..

        Kuorma-autolla tuo on hyvin taloudellista ja suositellaan tekemään näin. Myös autollakin sama punaisiin hidastelu on taloudellista ja säästää polttoainetta. Totta on, että polttoainetta palaa kiihdytyksissä paljon.

        Ei kulutus mitenkään miinukselle mene, nollaan voi mennä. moottorijarrutus (polkimen nostaminen ylös ja vaihde päällä) vie erittäin vähän polttoainetta. Lisäksi joutuu vähemmän aikaa odottaamaan liikennevaloissa pysähdyksissä, jos ei valot kerkeä vaihtumaan.

        Moottorijarrutuksessa liikennevaloja kohti hyvä puoli on juuri se, että se on ajantappoa nollakulutuksella. Eli moottorijarrutus ei ollut turha vaikka joutuisitkin lopulta pysähtymään lähes kokonaan pikku hetkeksi.


      • säästäkää bensaa

        Pyrin kyllä huomiomaan kääntyvät. Jos niille on oma ryhmittymiskaista, erilliset nuolivalot joihin ehtisivät ja perässäni autoja en ala isommin jarruttelemaan, ennen kuin pääsevät sinne. Samoja reittejä kun usein ajelee, niin jonkun verran oppii ennakoimaan näitä.


    • Säästäkää myös hermoja

      Suomessa jo käytännössä kaikki liikennevalot on säädettyy vaihtumaan liikenteen mukaan. Mitä hiljempaa lirutellen ensimmäinen auto ajaa valoihin sitä myöhemmin vihreät tulevat.

      Suurempi ongalma on esimerkiki silloin kun vasemmalle kääntyville on omat valot. Niihin kannattaa tosiaan ajaa täyttä vauhtia, muuten käy niin että jäät seuraavalla kierrokselle. Minun kotinurkilla on useampikin tällainen paikka ja saan päivittäin odotella seuraavaa valokierrosta edessä hidastelleen ansiosta.

      Sinun perässä on muuten tosi ikävä lähestyä valoja. Voi tuntua ekasta hauskalta lipua pikkuhiljaa eteenpäin, mutta ei enää seuraavista.

      • säästäkää bensaa

        En suinkaan lähimainkaan aina ole ensimmäinen jonossa. On vaan aika nautinnollista kun huomaa, että edessä ajavat viisi autoa joutuu pysähtymään punaisiin turhaan kiirehdittyään ja itse laskettelee perässä nollakulutuksella ja valot vaihtuu juuri kun saavuttaa jonon pään ja pääsee jatkamaan pysähtymättä. Mutta kiitos kommentista: pitää tutkailla noitakin pointteja.


    • Juippi

      Varsinkin PK-seudulla näyttää siltä, että moni autoilija ei näe viittä metriä kauemmas eteensä. Edessäpäin odottavien punaisten valojen lisäksi tämän huomaa mm. reagoinnista (reagoimattomuudesta) kauempana edessä pysäkiltä lähtevään bussiin, pitkältä rampilta moottoritielle tulevaan rekkaan tai tietyömaan tms. vuoksi käytöstä suljettuun kaistaan. Aika monelle kaikki nuo näyttävät tulevan yllätyksenä siinä vaiheessa kun toimenpiteiden kanssa alkaa olla jo kiire.

    • taaksepäin

      "valuttelija pässit" Mitä siellä takana tapahtuu?

      • hohhoijaa...

        No jonon päässä voi tällöin ajaa kokoajan kahtakymppiä, ilman turhaa 0-40km/h nykimistä.


    • miihkali

      Ei voi ajaa punaista päin jos joku on edessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      106
      1570
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      160
      1062
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      1039
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      153
      829
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      82
      742
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      699
    7. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      640
    8. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      636
    9. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      34
      634
    10. Ihan yleisesti

      Mitä kautta sun pöksyihin pääsee? Pitääkö luvata kuut taivaalta vai riittääkö jokin muu arkisempi asia?
      Ikävä
      42
      605
    Aihe