seinän reunakivetys

vendela

Talon ulkoseinän vierustaan suositellaan ilmeisesti tekemään kivetysalue, pyrittäneen ehkäisemään kosteusvahinkoja? Miten toteuttaa tyylikäs ja helppohoitoinen reunus? Kuinka leveä sen tulee olla?

12

18246

  Vastaukset

  • useimmiten seinustalla suoja-alue on 50-60cm leveä, mutta riippuu vähän maastosta ja talon koosta. Koriste se lähinnä on ja kieltämättä sen tarkoitus on estää kasvillisuuden aiheuttamaa vahinkoa rakenteille, mutta kosteutta kiveys ei poista ellei sen eteen ole muuta tehty..

   Reunus kannattaa rajata laudalla tai muovinauhalla oman maun mukaan tai jopa graniittikiveyksellä.. Materiaaleina voi olla karkeaa hiekkaa, sepeliä, mursketta, seulanpääkiveä yms karkeaa materiaalia jossa kasvit eivät kasva. Alle suodatinkangas tai muovi niin helpottaa hoitoa ettei alta tuppaa rikkaruohoa, muovin kanssa huolehdittava ettei vesi siltä ohjaudu rakenteeseen joten eri kankaat ja vaikka mansikkakangas sopivia, vanhat kevytpeitteetkin voi laittaa. Isojen kivien väliin voi laittaa kivituhkaa tai heikan ja sementin seloitusta jonka sadevesi kovettaa.

   Makuja on monia ja todella talon tyyliin sopivin on aina tyylikkäin. Tekee yleensäkkin pihasta huolitellun näköisen jos vielä samaan tyyliin reunustaa muutkin viheralueet yms.

  • Seinän viereen tehdään kivetys useimmiten siitä syystä, että nurmikko ei tahdo menestyä nykyisin yleistyneiden pitkien (yli 50 cm) räystäiden alla.
   Itse mietin pitkään sopivaa ja helppohoitoista ratkaisua. Joskus olen nähnyt varoittavana esimerkkinä suurista nyrkkiä isommista kivistä tehtyjä latomuksia, jotka puskevat epäsiististi ruohoa joka välistä. Tällaisia on todella suuritöistä kitkeä ja pelkkä siistiminenkin vaatii trimmerin käyttöä. Lisäksi tekeminen varsinkin betonin kanssa on todella aikaa vievää latoa kivi kerrallaan.
   Viime kesänä kypsyttelin teoariani toteutukselle. Kaivoin seinän vieret auki lähes lämmöneristysstyroksiin asti räystään leveydeltä. Merkitsin sokkeliin näkyviin jäävän alueen mitan, muotoilin alueen sopivan levyistä lankkua apuna käyttäen seinästä pois päin viettäväksi kivituhkalla. Levitin suodatinkankaan estämään murskeen sekoittumista kivituhkan kanssa ja estämään ruohon kasvua. Päälle levitin ohuen kerroksen kattosinkilää, joka on pestyä peukalonpään kokoista pyöreää sepeliä. Kun ohuen kerroksen jyräsi kivituhkaan "kiinni", lopputulos oli siisti ja huoliteltu. Lisäetuna on, että jos ruohoa joskus alkaa kasvaa alueella, alueen saa siistittyä helposti normaalin ruohonleikkauksenkin yhteydessä ilman trimmeriä tai kitkemistä.
   Mielestäni ulkonäkökin on siistimpi, kuin kivilatomuksissa. Pientä koristekiveä saa myös monen värisenä. Toisaalta makuasia, mutta itse olen ainakin tyytyväinen.

   • on helppo torjua rikkaruohot ilman myrkkyjä kosanipulloon vain "tohotin" tulitappaa rikkaruohot huom: ole tulen kanssa varovainen ettei tupapala huolehdi myös ettei jää mihinkään kyteviä pesäkkeitä.


  • Talon sokkelin vierus täytetään salaojasepelillä, niin että sepelikerros ulottuu salaojitukseen asti (salaojienkin tulee olla salaojasepelillä ympäröity. Pintaan voi sitten jättää sepelin näkyviin taikka latoa kiviä. Sepelikerroksen tarkoitus on estää kosteuden siirtyminen maaperästä sokkeliin.
   Pintaan voi latoa n. 80-150 mm:n luonnonkiviä tai jättää sepelipinnalle (raekoko n. 16-32 mm). Missään tapauksessa mitään kukkapenkkejä ei laiteta seinän vierelle (ja jos on leveät räystäät ei siinä mikään oikein menestykään). reunuksen leveys yleensä n. 40 senttiä.

  • Laitettiin viime kesänä neliön muotoisista (10 cm kokoinen) perinnekivistä talon reunus. Ensimmäiset kolme riviä sokkelista on samaa harmaa kuin kivijalka ja kaksi ulommaista reunaa on tummanharmaata. Talon kulkuväylillä on sepeliä ja muuten nurtsia. Molempiin hyvän näköinen.

   Laitettiin kangas kivien alle ja kivituhkalla välit umpeen.

   Suosittelen, on nätti ajaa nurtsia, ei tarvi trimmeriä hankkia. Ja ruukkuja voi laittaa reunoille...

  • Me laitoimme heti ensimmäisenä kesän sepeliä koko talon ympärille ja jo 3. kesänä huomasimme että aina siinne joku roska lentää ja heti alkoi kasvamaan ruohoa ja jopa kukkiakin.
   Muutaman vuoden jaksoimme kitkeä, mutta innostuin tekemään isoista kivistä saman homman. Laitoimme vielä tiilenkokoisista reunakivistä polun menemään ympäritaloa, säästyi nurmikkokin huomattavasti.Elikkä kivijalan lähellä isoja kiviä jotka pienenee ulommas mentäessä ja heti sitten tulee se laattapolku.Nurmikon leikkuukin sujuu nyt helposti.Lumet sulaa aikaisin, helppo pitää siistinä.

  • En ole vielä nähnyt paikkaa, jossa rikkaruoho ei kasvaisi. Se kyllä kasvaa kivituhkassa ja erikokoisten kivien välissä ja missä vain - ennemmin tai myöhemmin eli siinä mielessä noilla neuvoilla ei ole paljoa eroa. Kuta myöhemmin rikkaruohot tulevat, sitä vaikeampi niitä on kitkeä, koska ne ovat joutuneet juurtumaan hankalaan paikkaan.
   Nykyisin on saatavilla erilaisia torjunta-aineita, joita voi laittaa vähän tarvittaessa sokkelin vierustojen kiveyksille tai erilaisten laatoitusten väliin.

  • Kokemuksesta voin sanoa, että ainut toimiva vaihtoehto seinän reunakivetykseen on betonikuviointi.
   Siitä ei kasva rikkaruohot lävitse ja se näyttää hienolta.

  • Rakentaja messuilla oli tänä vuonna jotain uutta ja se oli nimenomaan tämä betonikuviointi. Olemme kokeilleet kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja talon seinustan reunalle ja aina sieltä ne rikkaruohot kuitenkin kasvavat. Nyt tuntuisi löytyneen toimiva ratkaisu tähän ongelmaan. Nyt kun vain lumet sulaisivat, että päästäisiin hommiin. Toivottavasti nyt viimeisen kerran tätä projektia tehdään.

  • Kesän pihankunnostukseen osallistuu Uudenmaan Betonikuviointi Ky
   www.ubk.fi, osaavat ammattilaiset pääkaupukiseudulla.

   • Eli aikaisemmat firman mainoksia..... M


  • Hei, täällä kun on asiantuntevaa porukkaa vastaamassa, niin samalla kysyn tässä itsekin asiaan liittyen.

   Jos Seinän viereen laittaa sepeliä ja Pyöreitä kiviä, halauaisi siihen sellaisen kovikkeen joka näyttäisi hiekalle ei sementille. Eli jos ei halua harmaata. Mikä olisi silloin sementin ja hiekan suhde, jos sen pinnan haluaa sitten suihkuttaa kevyesti että kovettuisi?

   Kiittää vastauksesta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   195
   7735
  2. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   5285
  3. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   4209
  4. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   101
   3143