mikä erottaa

B- ja A-luokan leffan

Tyhmä kysymys, mutta kuitenkin. Arvosteluissa aina sanotaan: "tämä leffa meni Suomessa suoraan videolle" jne.
Mutta mikä määrittää sen, että joku leffa menee leffaan ja joku suoraan videolle (eli nykykielessä dvd:lle)?
Mikä siis on b-luokan leffa ihan saunanpuhtaana sanottuna?

9

754

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • negaatio

      b-leffahan ei välttämättä ole sama kuin "suoraan videolle." se on totta, että b-leffat ovat teatterilevityksessä vain jos omaavat kulttimainetta ja kiitos sen pääsevät isolle kankaalle. suoraan videollehan on tullut sellaistenkin tähtien kuin Al Pacinon elokuvia (People i know aka Eye witness.) sitä harva kuitenkaan pitää siitä syystä b-leffana. b-leffan tuntomerkkeinä voidaan pitää luonnollisesti pientä budjettia (ei pidä kuitenkaan sekoittaa indie-tuotantoon.) ex-staroja pääosissa (Rutger Hauer ja kaverit. totta on että Hauer oli mukana Sin cityssä, mutta katsellen hänen repertuaariaan niin siinä on mies joka laatuleffojen välissä suoltaa ulos kymmeniä leffoja tyyliin Omega doom. parhaimmillaan hän on kyllä loistava näyttelijä.) usein b-leffoja kuvataan maissa kuten Ukraina, tms. ns. halpatuotanto-maat (nyt etenkin keskieurooppa on entisten isojen tähtien leikkikenttänä. kts. Wesley Snipes.) poikkeuksia luonnollisesti löytyy. mutta parhaiten oppii tunnistamaan b-leffan vertailemalla huonoja ison budjetin leffoja (esim. Catwoman, Elektra) huonojen pienen budjetin leffojen kanssa (lähes poikkeuksetta mikä tahansa elokuva jossa on Coolio.) kyllä sen eron oppii nopeasti. ja aiemmin mainitut indie-leffat ovat kyllä myös halpoja johonkin Catwomaniin verrattuna, mutta indie-leffoiksi harvoin luokitellaan mitään elokuvaa jossa Elvis taistelee sieluja imevää muumiota vastaan. elokuvaa ei kannata jättää missään nimessä katsomatta sen mahdollisen b-statuksen vuoksi. sillä muuten jäisi näkemättä sellaisia helmiä kuten Bad taste, Evil dead, etc. eli b ei tarkoita että elokuva oikeasti olisi huono. b-leffathat ovat yleensä tunnelmaltaan huomattavasti vapaantuneempia kuin isot hollywood-tekeleet.

    • kkkmmaa

      Tässä yksi hyvä esimerkki hyvästä b-leffasta.

      Evil Aliens

      http://us.imdb.com/title/tt0383353/

      Aika hillitön tekele, suosittelen!

      Mielstäni noilla b-leffoillakin on eroja, on b-leffoja ja b-leffoja. Huonoa b-leffaa ei kyllä jaksa selvinpäin katsoa ei sitten millään, sellaista jossa ei osata näytellä jne..Mutta puolestaan hyvää b-leffaa jaksaa katsoa vaikka kuinka, esim bad taste ja edellä mainostamani evil aliens.

    • Baxter

      Hiljan luin Total Filmistä tai Empirestä, en muista kummasta, että B-leffan tunnusmerkkejä olisivat paitsi pieni budjetti ja tekoajankohtanaan ei-kuuluisat näyttelijät, myös selkeä ja helppo lokeroituminen johonkin genreen, esim. scifi, jännäri, toiminta tai kauhu.

      • Dead Man walking

        musiikkivideoista juttuja,sarjakuvista,B-kauhun sisällä B-kauhua,Usa actionia,kliseistä,leffa koukeroista/käänteistä pilaa....oikeastaan voi olla mistä tahansa,koska leffat rakentuu niin.Aivan alussa kun taivas oli musta ja valoa ei pahemmin näkynyt leffamaailmassa,yhtäkkiä taivas aukesi ja B-leffat ilmestyivät toisesta mustasta maailmasta ja yhtäkkiä ei silloin tiennyt 70-80 luvulla että mikä B:tä ja mikä ei.....koska käsitteenä oli hiukka erillainen,vähän kuin nämä tietokone nörtti käsitteet.80-luvulla oli muutenkin tyylinä saada ulos niin monta leffaa markkinoille kuin mitä oli mahdollista koska vhs-vallankumous oli meneillään ja kukaanhan eii sitten osannut odottaa muuta....oltiin niin David Hasselhofia ja jotain teini kyttää että.


    • LordF

      Aikanaan kun USA:ssa oli ns. drive-in leffateattereita, niin niissä näytettiin 2 leffaa samaan hintaan. (Systeemi oli siis että autollinen porukkaa pääsi samalla lipulla sisään ja leffan ääni kuului auton radiosta.) Jälkimmäinen näistä oli yleensä joku halpatuotantoleffa. Mutta jotkut näistä ns. B-leffoista olivat tosi hyviä. Esim. Herschell Gordon Lewis (jos joku pitää miestä tyhmänä goremeisterina, niin tiedoksi: hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri)ja Russ Meyer aloittivat uransa B-leffoilla.
      Se siis ei tarkoita "B-luokan leffaa", vaan sitä lleffaa joka esitettiin toisena kun eka lleffa oli jo näytetty.

      • tapasko

        Minä kun olin luullu että b-luokan leffa tarkottaa vaan semmosta huonompaa elokuvaa, halvalla tuotettua tai floppia joka menee suoraan video- tahikka dvd-levitykseen. Vähän samaan tyyliin lajiteltuna kuin vaikka a-luokan makkara ja b-luokan makkara.. :D Tämä tieto (että b-luokan leffa oli drive-in -teattereissa se jälkimmäinen) olikin jo ihan uutta. Kiinnostavaa =)


    • Dead Man walking

      B=leffa missä tehdään parodiaa kliseistä kliseillä.Esimerkiksi pilaa ylinäyttelystä,kömpelyydestä,mahtavuudesta,jenkki käsitteistä tai kunnian osoituksia jotka liittyvät 50-60-luvun sci-fi monstrous pätkii...drive-in leffoihin.Näihin mitä on joskus tehty niin tosissaan kuin mahdollista.Tavallaan kuin genre jossa sisällä toinen genre.Jotkut B-leffat sellaisia että niitä on ruvettu tekemään tosissaan/liian tosissaan ja mennyt sen takia pieleen,resurssit antaneet periksi.Budjetti ,näyttelijät,ohjaus.....ym....Toiset b-leffat taas ns.väliprojekteja:jatkoosia ja ykkös osan kunnialla ja maineella rahastusta,nopeasti tehtyjä.Sitten löytyy näitä sispiiri leffa huumori juttuja,sekä sellaisia missä joku itsenäinen pieni porukka tekee pilaa toisen B-porukan pätkistä.Aikoinaan oli tarkoitus tehdä mahdollisimman pienessä ajassa tehdä mahdollisimman monta pienen budjetin leffaa.Joissakin taas viittauksia musiikkin,sarjakuviin.Kyseessä ei oikeastaan ole genre ja joskus on vaikea luokitella mitkä on tehty tahallaan muuta? monent monet 70-luvun ja 80-luvun leffat vedetty aivan tahallaan overiksi.Toisaalat löytyy mysö paljon 80-luvun liukuhihna sci-fiä ja toimintaa mitä ei ole yksinkertaisesti osattu tehdä kunnolla tai ei ole jaksettu koska oi raha ratkaisee.Joskus taas etenn voi tulla leffoja jotka tekevät koko B-käsitteestä parodiaa yms....esim Bad taste,Brain Dea,Monster man.dvd:lle julkaistaan eniten leffoja jota ei oteta vastaan teattereihin,halpa kaukaloista voit ihan yhtä hyvin löytää aivan ällistyttäviä B-pätkiä tai sellaisia jotka halventavat ja kyseenalaistavat koko ihmisen olemassa olon ja taidon.Katsokaa varovasti mutta? jättäkää katsomis varaa,älkää heti tuomitko.Monet Beet ovat hyvän maun omaavan henkilön huonon maun tuotoksia kuten Peter Jackson,Sam Raimi.

    • Apina

      Kattelin tos yks päivä scifi genrestä dokkaria ja siellä mainittiin että Star warsit olivat ensimmäisiä b-luokan leffoja mis oli törkeen iso budjetti.Mut ku se menestyi hyvin ni alettiin tekeen niitä liuku hihnalla,ni porukka alko pitään niitä normi leffoina ja nyky päivänäkin porukka taitaa pitää niitä main streamina.Kyl jos alkaa kelaan jotain star warsin läppää ni onhan se aika roskaa/b:tä.

      • the teenage zombie.

        leffoihin ja niiden hahmo ym..kehitykseen ja vaikuttaa siltä että senlaisia tehosteita ei ole pahemmin ennen käytetty.Koska ne ovat sen verran omaperäisiä ja sopivat tarinaan ja muuhun,jokainenn tehoste todellakin on paikallaan.Käänteiden kanssa ja kehittyvät tavallaan ,muiden juttujen hahmojen ja tapahtumien myötä.Todellakin tuossa näkee että tehoste ei ns.kaksiulotteiseksi/pelkäksi kuvaksi ja tehokeinoksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritin nainen

      Kaikkeni ettei meidän välille syntyisi mitään. Tiesin jo hyvin alussa että sinä olet minun heikko kohta. Lopulta kuitenk
      Ikävä
      98
      1950
    2. Miksi et voi

      Soittaa tai laittaa viestiä
      Ikävä
      119
      1548
    3. Käärijä jättäytyy pois illan viisufinaalista

      https://www.is.fi/viihde/art-2000010420075.html Voi voi sentään! Kuka nyt Suomen pisteet jakaa. Tosi pölvästiä käytöstä
      Maailman menoa
      117
      1080
    4. Iso ikävä sinua nainen

      Aina vain, ei helpota millään. Ainoa varma helpotus olisi se et oltais yhdessä. Mutta se ei sinulle sovi.
      Ikävä
      32
      1009
    5. Mistä tykkäät

      Erityisesti kaivattusi olemuksessa
      Ikävä
      47
      929
    6. Kaikkien Vuosien Äitien Äiti

      Huomenna aamulla MTV:ssä vaihteeksi taas linssiluteet Martina ja isällään asuva tytär Vicotria ylistämässä toisiaan . Ai
      Kotimaiset julkkisjuorut
      162
      829
    7. Tunnustan nyt

      Tykkään katsella sua😍
      Ikävä
      35
      750
    8. Nainen, joskus päivällä kun tulet mieleen

      Olen puuhailemassa jotakin, yhtäkkiä ajattelen sinua, että olisit minun ja pääsisin iloitsemaan läsnäolostani, silloin k
      Ikävä
      30
      741
    9. Nainen, monta kertaa epäilin sinua

      ja koit sen syytöksinä ja ehkä jonkinlaisena vihan tai antipatian osoituksena, etten esim. sietänyt sinua tai oletin sin
      Ikävä
      51
      721
    10. Hyvää yötä

      Naiselle, joka ikävöi. 🩷
      Ikävä
      25
      643
    Aihe