Miksi meillä nuorilla, ei vanhoilla?!

Kumma juttu...

Minulla ja siskollani on aivan sairas siitepölyallergia. Ulkona pystyy olemaan, mutta SISÄLLE TULTAESSA alkaa niin kova pärskintä että viisi nenäliinaa kastuu minuutissa. Silmät syhyää niin että ne on raavittava aivan punaisiksi. Ei pysty olemaan. Tänään on ollut pahin päivä. Niin kuuma että pakko pitää vähän ikkunaa auki, ja tuuli puhaltaa siitepölyt sisälle!

Se mikä tässä on merkillistä, niin ei meidän suvussa ole kenelläkään muulla ikinä ollut allergioita. Muutenkin näyttää siltä, että alle kolmikymppiset kärsii siitepölyallergiasta. Vanhemmilla ei tunnu missään. Onko meille nuoremmille tullut jostain kummasta erityinen altistus, tai mistä voi johtua että niin monet nuoret kärsii siitepölyallergiasta?

Tästä on kohta pakko lähteä saariston puhtaaseen ilmaan, nenä ja silmät ei enää kestä tätä rasitusta... terveisiä Turusta.

7

806

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nyt tasan 50 v

      silmät vuotavat, nenä vuotaa ja on tukossa, korvakäytävät kutisetvat, urticaria vaivaa jne.....eli se siitä nuoruus ja siitepölyallergia-asiasta...

      • sama juttu

        ei kestä tätä allergiaa, nyt se onkin tosi kamala. Ja ei se siellä saaristossa mitenkään parempi ole sielläkin pöllyää siitepölyt. Jossain meren rannalla saattaisi kenties olla kevyempi hengitellä, en tiedä mutta ajattelin että siellä haihtuu paremmin nämä pölyt.
        Näin vanhempana tuntuu että tää allergia vaan pahenee, vaikka joskus sanottiin että saattaa häipyä kokonaan. No ei minulta ainakaan. Näin pahana tämä ei kyllä ole ollut vuosiin, kun lääkkeetkään eivät auta.
        Onneksi on Buranaa kun päätä särkee ja kuume nousee, niiden avulla jaksaa tässäkin istua. Tässä tuntee itsensä ihan lääkeaineiden orjaksi jo. ;(


    • Melkein 50

      Kokeile kotiin tullessa tai tuuletuksen jälkeen sumutella asuntosi kattoa vaatteiden silityksessä käytettävällä sumutuspullolla. Vesihöyryn tapainen sumu laskeutuu halki huoneen ja sitoo mukaansa suuren osan pölystä. Lisäksi vesisumeen alla kiertely saattaa hetkellisesti tasata pahimpia oireita kosteuttavalla vaikutuksellaan.

      Toinen asia mikä kannattaa muistaa, on ettei nenää kannata pölynyhan aikana koskaan niistää ihan tyhjäksi, koska silloin kuivaksi niistetyt limakalvot altistuvat välittömästi uudelleen pölylle. Kevyt limakerros sitoo pölyn itseensä ja oireet voi onnistua unohtamaan pitkäksikin ajaksi, ainakin kotioloissa. Kuulemma uusi Nasaleze-valmiste toimii samalla periaatteella, eli muodostaa luonnollista limakerrosta jäljittelevän kalvon limakalvoille. En ole valmistetta kokeillut, mutta idea kuulostaisi hyvältä, koska siitä ei aiheudu lääkkeiden mahdollisia haittavaikutuksia.

      Omat oireeni ovat olleet tänä vuonna pahimmillaan sellaisia, että minuutissa saa aivastaa kymmenen kertaa, jos limakalvot pääsevät "kuumenemaan", eli ovat kuivina ja suoraan kosketuksessa pölyyn. Mutta jos en niistä röörejä ihan kuiviksi, saan tilanteen yleensä pysymään lähes tasapainoisena (pientä kutinaa silmissä ja sieraimissa) ja ulkona liikkuminenkin onnistuu kaupunkioloissa.

    • tätä

      Syy allergioiden yleisyyteen on kaiketi siinä että nykyään lapset joutuu kasvamaan liian hygieenisissä oloissa.

      On myös tutkittu juttu.

    • molemmat kärsitään

      Molemmilla on 30v ollut allergista nuhaa, tosin 30v sitten ei edes kurkku/nenä/korvalääkäri vielä tunnistanut oireita allergiaksi...

    • superallerginen

      ...vanhemmallakin ikäpolvella allergiaa esiintyy runsaasti, mutta totta tuo on että se on hieman yleisempää nuorilla, juurikin alle 30-vuotiailla.

      Yksi syy (en sano että se olisi ainoa syy ja aiheuttaisi kaikki allergiat) on se, kun tuossa naapurimaassa räjähti ydinvoimala taannoin, 80-luvulla se vissiin oli (valitettavasti en nyt tarkkaa vuotta muista). Tutkimusten mukaan sieltä kulkeutuneet haitalliset aineet vaikuttivat huomattavimmin lapsiin, eli juuri tähän nykyään 20-vuotiaiden sukupolveen. Myrkyt tutkitusti aiheuttavat kaiken muun lisäksi allergioiden puhkeamisen todennäköisyyttä.

      Mutta en siis tosiaan halua yleistää, ja tiedän, ettei allergiat ainosastaan siitä johdu, mutta vaikutusta silläkin on ollut.

    • tervelapsi

      tarkkailin sukulaisia ja kavereitani. näyttää siltä että allergiaa on niillä kenen vanhemmista edes toisella on. kenen vanhemmilla ei ole allergiaa, ei ole lapsillakaan. yksi poikkeus löytyi. kuten teillä, vanhemmat terveitä mutta toisella lapsella ruoka-allergiaa. oon tuntenut äidin ala-asteelta, ja sillä oli syömishäiriötä murrosiässä ja pitkään sen jälkeenkin. söi enemmän vitamiinipillereitä kuin ruokaa. että mä luulen noiden allergioiden (tai mitä lie herkkyyksiä) johtuvan jostain siitä. tää nyt on aika suppea otanta eikä mitään tieteellistä näyttöä kuin "kyselytutkimus", eikä mulla terveydenalasta koulutusta. mutta kertonee jotain. ikäkysymys ei ole tässä porukassa, koska yhden edesmennyt isoäiti oli astmaatikko. astma kai voi tulla muustakin kuin allergiasta? tää oli tupakoitsija. mutta olen samaa mieltä että enemmän mun mielestä nuoret kärsii kuin vanhat. olisko allergia helposti periytyvä. sen lisäksi että ihmisen elimistöä rasitetaan ilmansaasteillakin, ei ole ihme jos kaikki ylimäärä alkaa aiheuttaa oireita vaikka olisikin luonnosta peräisin, eikä geenitkään vaikuta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4903
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2320
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1836
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      37
      1530
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1338
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1257
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1176
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1171
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1166
    Aihe