Luin yhden ihmisen "kirjanpitoa" hankkimistaan ja viljelemistään kärhöistä muutaman vuoden ajalta. Muutama kymmenen lajia, joista osa menestyi loistavasti, osa huonosti ja osa kuoli vuodessa. Ei ollut merkitystä sillä, kuinka kestävänä ko. lajia pidettiin yleisesti. Vaativat saattoivat menestyä ja kestävät kuolla käsiin huolellisesta hoidosta huolimatta.
Tiedän erään tumpelon (erotti voikukan ja nokkosen mutta ei muuta), joka sai 50-vuotis lahjaksi todella kauniin kärhön, nimilappu katosi juhlapäivänä roskiin, mutta joku ehti tunnistaa nimestä sen, että kyseinen laji on vaativa kasvupaikaltaan, hoidoltaan, kestävyydeltään jne. Tumpelo sitten ajatteli jotta jos homma on vaikea niin samapa se kai on mihin kasvin istuttaa - kuolee se joka tapauksessa. Tumpelo kaivoi talon kulmalle kuopan, heitti kärhön perään, multaa päälle ja kasteli. Silloin tällöin muisti kastella koska paikka oli päivän auringossa, mutta aika omillaan kärhö siinä eleli. Se kukki hieman ensimmäisenä vuotena. Ei leikattu syksyllä...
Keväällä joku naapuri kehotti leikkaamaan kärhön. Tumpelo ajatteli se on jo kuollut, mutta leikkasi ennen kuin kasvu alkoi. Ja kärhö nousi, isäntä laittoi tukiverkon taakse. Kärhö kukki komeasti kesäkuusta syksyyn, jolloin tumpelo ymmärsi leikata, vaikka ajatteli ettei se enää kolmatta kesää näe. Vaan kärhö näki kaikkiaan seitsemän loistavaa ja vahvaa kesää ennen kuin tumpelo muutti muualle. Joskus hän kertoi muistaneensa lannoittaa keväällä, joskus ei. Mutta ensimmäistä vuotta lukuunottamatta hän sitten leikkasi ennen talvea kuten naapuri oli kehottanut.
Kasvien kestävyyttä olen miettinyt muutenkin. Miksi "ennen vanhaan" kasvit kestivät ja nykyään eivät? Maalla mummolassa oli iät ja ajat olleet samat kasvit, eikä niitä sen kummemmin hoidettu. Vastaavia lajeja on nykyään vaikea saada ja jos jostain saakin ne eivät kestä kuin vuoden, pari. Uudet jalostetut lajit tuntuvat olevan vielä herkempiä.
Olisiko syy kenties siinä? Niin kasvi- kuin eläinmaailmassakin. Jalostus. Mitä alkukantaisempi laji tai rotu, sen kestävämpi se on? Ja mitä kauempana jalostetun lajin emokasvit ovat alkuperäisestä (ts. sukutaulu täynnä jalostettuja lajikkeita) sen vaikeampi kestoltaan? Onko ns. alkukantaisia lajeja (joita siis kasvaa myös luonnonvaraisena) edes saatavilla? Tai lajeja, joiden emokasvit olisivat alkukantaisia?
Varmasti risteytyksissäkin löytyy kestäviä, mutta kun osaisi löytää juuri sellaisen, joka ei vaadi taikakonsteja elääkseen edes muutaman vuoden. Vaikka nykyään monet "tumpelotkin" yrittävät pihaansa kasveja istutella, niin en jaksa uskoa että he kaikki olisivat niiin tumpeloita että kasvit eivät menesty sen takia. Varmasti kaikenlaista viheltäjää löytyy, mutta luulisi että kasvitkin kestäisivät hieman paremmin kunhan ne ovat maassa, saavat vettä ja aurinkoa jonkin verran.
Ihan tällaisia vaan tässä aamutuimaan aloin mietiskellä.
Kestävyydestä
7
1468
Vastaukset
- Puuhanuri
kestävyys on heikentynyt varmasti myös jalostuksen seurauksena, kaupoissakinhan myydään surutta I-II vyöhykkeen kärhöjä vielä täällä IV -vyöhykkeellä. En sitten tiedä kuinka mahdollinen ilmasto muutos vaikuttaa, märät syksyt ja vähälumiset/räntäiset talvet vaikeuttavat talvehtimista.
- pms68
todella moni taimi on ulkolaista alkuperää jolloin ekat talvet ovat kriittisiä aikoja. Itselläni odottaa pihalla siirtoa muutama rodo koska paleltuvat aina lumen päältä. Tosin ensin oletin niiden palaneen..
Kärhöissä monasti myös hoidetaan liikaakin ja kasvi kuolee. Kun huolehtii oikeasta istutustavasta ja paikasta niin ei se kärhö tai mikään muukaan kasvi muuta tarvitse.
Tuo esimerkin kärhö kyllä oli aika sinnittelijä jos tuolla istutuspaikalal selvisi, mutta aina niinkin käy kieltämättä. Vaativa- kasvi on myös usein harhaan johtava ilmaisu sillä oman kokemukseni mukaan vaikeimpia kasvatettavia on yleensä ne kaikkialla kasvavat ja kaikkialla viihtyvät niin sisällä kuin pihalla..
- anna_
Hauska kertomus tumpelon kärhönkasvatuksesta! Kiitos! Tätähän tämä puutarhaharrastus on: Yllätyksiä tulee, onneksi iloisiakin.
Mukavaa puutarhakesää!- pohjoisessakin
Jalokärhöjenkään kasvuvyöhykemerkinnöillä ei ole suurta merkitystä. Jos kärhön laittaa tarpeeksi syvään ja hyvään multaan, peittää kasvupisteen hiekalla tms. sinne noin 20 cm syvyyteen ja mahdollisesti vielä peittelee talveksi vaikka turpeella/havuilla, niin nehän kyllä selviävät.
- kika
Kasvien kestävyys on suhteessa tuottajamaahan. Suomeen tuodaan halvalla taimea jos jonkinlaista, joiden talven sieto ja kestävyys suomalaisessa happamassa maastossa ovat kyseenalaisia. Laadun perään ei osata kysellä. Kasveja on jalostettu aina, joten sen suhteen epäilen heikentyykö kasvi. Yleensä hyvä jalostus tuottaa uusia, vahvempia lajikkeita ja sen vuoksi tarkkana vain, mistä taimensa ostaa.
Lempikasvini kärhö on juuri niin kuin tumpelokaverisi kärhö. Kärhö päättää missä kasvaa ja missä ei. Minun pihani on kärhönkasvattajien mukaan oikea helvetti ja arvaappas monta menestyvää kärhöä minulla on? Ihmeiden aika ei kai sitten ole :D Heh! Enkä tosiaankaan tuhlaa aikaani niiden kasteluun tai lannoittamiseen. Meillä vain sattui erään kaivuutyön yhteydessä selviämään, että alla on maanalaisia lähteitä ja niin teoria soramaan kauheudesta romuttui heti.- erilaisia kärhöjä
pahin paikka lienee yleensä se, että yritetään kasvattaa kasveja aivan seinän vieressä. Siellähän ei kosteus riitä ja taloaan ei kannata kastella ellei harrasta homeita.
Toissa kesänä istutin erään kärhön kukkapenkkiin. Kärhö kasvoi vain hieman ja viime kesänä siitä ei näkynyt lainkaan mitään versoja. Olin varma että se on kuollut.
Olen rauhallinen kärhöjen kanssa eli ei kannata kaivella juuria pois. Jonain kesänä on vasta kesäkuussa tullut lehdet vaikka asumme ruuhka-suomessa.
Mitäpä huomasinkaan viime viikonloppuna? Se viime kesänä täysin näkymätön kärhö oli venyttänyt itsensä 25cm pitkäksi.
Oletan, että nyt on juuret kasvatettu ja kasvi jaksaa työntää versotkin näkyville. Luonto tekee välillä omia virityksiään.
- Nimetön
Justiin tuommoista on kasvien kanssa! Senpä takia olen ryhtynyt ns. "rennoksi" puutarhuriksi: kärhöt kasvaa, jos on kasvaakseen, ei kannata ottaa liikaa ressiä moisesta. Nostan kyllä hattua opaskirjojen mukaan puutarhaa hoitaville, itsellä ei vaan tahdo kärsivällisyys riittää. Sitä paitsi ehdin aina unohtaa kaikki hyvät ohjeet ennen seuraavaa kevättä...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde272870Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän332525- 1482274
Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.542239Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti241860Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3901696Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään1041642- 3091548
- 1351459
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm131446