TTL tutkimuksissa olleet, sairaalaan siirretyt

123

Kysyisin niiltä, joilla TTL on keskeyttänyt omat tutkimukset ja on siirtänyt potilaan tutkimukset sairaalan - kertoen, että saat E lausunnon jo näistä tutkimuksista, ja E lausuntoon kirjoitetaan sisäilmasta ja homevauriotiloissa työskentelystä lauseke...

Jatko-ohjeina on, että työterveyslääkärin on tehtävä uusi lähete TTL tutkimuksiin, näiden tutkimusten päätyttyä.

On tilanne jatkotutkimusten jälkeen toivoton, eli lähetettä ei saa, tai TTL ei enää suostu työperäisyyttä tutkimaan, tai maksajaa ei uudelle lähetteelle löydy?

Omalla kohdallani ongelmana on, että nyt tutkitaan elimistön puolustusjärjestelmän pettämistä ja sitä ei TTL tutki. Vähän tuohon emman tapauksen suuntaisesti.

Työpaikallani on paljon reumaattisesti oireilevia ja sairastuneitakin on jo myös. Itsekin oireilen myös siihen suuntaan, ja näin ollen pelkän astman toteaminen ei enää riitä. Näissä työperäisyys tutkimuksissa keskitytään näemmä löytämään vain "helpompia" sairauksia. Ei mitä kaikkea sisäilma, home yms. ongelmat todella elimistöön aiheuttavat - tai ainakaan näitä tutkimuksia ei TTL pysty suorittamaan.

Mutta mikä on todellinen tilanne kun tutkimukset siirtyvät pois TTL tontilta sairaalaan. Jääkö työperäisyys toteamatta, vaikka paljon näyttöä työpaikan sisäilmaongelmista olisikin? Samoin näyttöä siitä, että vastaavasti reumatyyppisesti sairaistuneita samalla työpaikalla on jo oireilevia myös.

Luin, että 30 vuotta on tutkittu sisäilmaongelmien (home yms.) ja reumasairausten jne. yhteyttä. Onko tietoa missä mennään nyt?

Hyväksytäänkö työperäisesti sairastuneeksi myös nämä reumasairaat? Sekä ne joilla mahdollisesti on vasta elimistön puolustusjärjestelmä tuhoutunut, osittan, ehkä pysyvästi, ehkä palautuvasti?? Heillähän on suuri riski sairastua syöpiin yms. liitännäissairauksiin, kun elimistö ei enää pysty sairauksia vastaan puolustautumaan.

Onko kukaan käynyt tätä tietä uusiin työperäisyystutkimuksiin, vai onko tosiassa tie nyt pystyssä?

Ja työpaikka pääsee jälleen kerran kuin koira veräjästä? Mitään ei sisäilmalle tarvitse tehdä, taas on yksi "mielenterveys" ongelmainen talossa tyylin viestitään asiaa sisäisesti.

47

9944

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 123

      Ja vielä kysymys nko oikein, että tässä vaiheessa kirjoitetaan jo E lausunto? Vaikka tutkimukset käytännössä siirretään TTL tontilta pois sen takia, etteivät osaa ja pysty tutkimaan mitä kaikkea sisäilmaongelma potilaalle aiheuttaa?

      Pitäisikö tässä vaiheessa vain jäädyttää työperäisyystutkimus TTL tontilla ja lisätiedon karttuessa samalla lähetteellä tutkimukset loppuun Työterveyslaitoksella?

      Uuden lähetteen ja tutkimusten käynnistäminen? miten varmaa sen itse asiassa on?

    • entä muut?

      Ei allergikkojakaan määritellä mielenterveyspotilaiksi. Jokainen on erilainen, ja herkkyystaso sen mukainen.

    • jotain tietoa sinulle 123

      Atalektaasi
      Atalektaasilla tarkoitetaan keuhkon tai sen osan ilmattomuutta ja siitä johtuvaa keuhkon kokoonpainumista.

      Sen aiheuttaa joko keuhkoputken tai keuhkovaltimon tukos. Keuhkoputken voi tukkia esim SITKEÄ LIMA, hengitysteihin joutunut vierasesine tai kasvain.

      Keuhkon pienen osan kokoonpainuminen ei aina aiheuta lainkaan oireita, tai oireet voivat olla hyvin vähäisiä. Laajan alueen kokoonpainuminen aiheuttaa sitä vastoin huomattavaa hengenahdistusta ja tuskaisuutta.
      Muut oreet riippuvat tilaan johtaneesta perussairaudesta.

      Tutkimus ja hoito:
      Keuhkon kokoonpainuminen voidaan todeta keuhkoröntgenkuvasta. Muiden tutkimusten avulla pyritään selvittämään mahdollinen taustalla oleva sairaus. Hoito riippuu atalektaasin syistä.
      Keuhkoputkeen jäänyt lima pyritään poistamaan asentotyhjennyksen avulla ja mahdollinen vierasesine keuhkoputken tähystyksen yhteydessä.


      kirja
      Kodin terveyskirjasto: HENGITYS, WEILIN GÖÖS 1993


      (mitä tapahtuu kun keuhko painuu kasaan?
      -- Kun keuhkoon tai keuhkolohkoon johtava keuhkoputki tukkeutuu, tukos toimii kuin venttiili, joka päästää ilman ulos, mutta ei päästä ilmaa sisään. Ilmaton keuhkon osa muuttuu jäykäksi ja puristuu kokoon).

      • 123

        Ehkä tämäkin selviää noissa jatkotutkimuksissa - toivottavasti on tuota limaa, joka on nyt huomattavasti vähäisempää kuin mitä se oli entisessä työhuoneessa ja muissa oireita aiheuttavissa tiloissa.

        Nyt vain piti myös jättää Singulair pois, keuhkolääkäri kertoi ettei kirjoita lisäreseptiä ja voin jättää ko. lääkkeen pois. Nyt vain painon tunne ja jonkinlainen selän puolella oleva kipu on palannut. Olo on aika ikävä - en tiedä johtuuko siitä, että jätin jo pe,la ottamatta Singulair tapletin - mutta mikään muu ei ole muuttunut. Ja olo on surkea. Mutta en nyt sitten ota lääkettä kun niin keuhkolääkärin kanssa sovin. Toivottavasti pääsen nopeasti noihin tutkimuksiin...


    • 123:LLE

      SYSTEEMISET AUTOIMMUUNITAUDIT: VASTA-AINETUTKIMUSTEN KÄYTTÖ


      Reumaattisissa systeemisissä autoimmuunitaudeissa esiintyy usein tumavasta-aineita. Näistä useilla on yhteyksiä spesifisesti johonkin systeemiseen autoimmuunitautiin tai tietynlaiseen taudinkuvaan. Vasta-aineilla on käyttöä taudin varhaisvaiheessa tarkentavassa diagnostiikassa, ennusteen arvioinnissa ja myöhemmin seurannan aikana esim. taudin aktiviteetin arvioinnissa.



      Mitä vasta-aineita kannattaisi tutkia ja milloin?



      Pysähdy miettimään, mikä on työdiagnoosi. Esim. SLE (systeeminen lupus erythematosus), Sjögrenin syndrooma, skleroderma, polymyosiitti?



      Muista myös:

      Matalia tumavasta-ainetiittereitä todetaan normaaliväestössäkin. Tumavasta-aineita todetaan myös toisinaan nivelreumaan ja esim. maksan autoimmuunisairauksiin liittyen, samoin joskus infektioiden ja maligniteettien yhteydessä.





      1 Epäily autoimmuunitaudista, mutta niukasti viitteitä spesifiseen taudinkuvaan:



      Seulontatutkimus: tumavasta-aineet: S-ANA-Ab (2819).





      2 Kliininen kuva viittaa SLE:n suuntaan, ja/tai positiiviset tumavasta-aineet tiedossa:



      S-ENA-vasta-aineet - U1RNP, Sm, SS-A, SS-B, Scl-70, Jo-1, PCNA (jos määritetty aiemmin, ei yleensä tarpeen toistaa ellei taudinkuva muutu).

      Näistä S-ENA-Ab1 (10467) herkempi ja spesifisempi kuin S-ENA-Ab2 (3022).



      S-DNA-vasta-aineet

      Näistä S-DNAn-Ab - natiivi-DNA:ta vastaan (1261) - voi kohota aktiivisessa SLE:ssa, yhteys munuaiskomplikaatioihin.

      S-DNAd-Ab - denaturoitu (1259) - epäspesifisempi.





      3 SLE-potilas, taudin aktiviteetin seuranta:



      Jos tumavasta-aineet olleet aiemmin selvästi koholla, kontrolli harvoin antaa lisäinformaatiota. Peruslaboratoriokokeet ja kliininen kuva tärkeimmät mittarit.



      Jos epäily taudin aktivaatiosta: S-DNAn-Ab (1261), mahdollisesti myös komplementtitasojen (S-C3 2106, S-C4 2107) muutos ja aktivaatiotuotteet P-C-Aktt (10470).





      4 Epäily Sjögrenin syndroomasta:



      Tumavasta-aineet, S-ANA-Ab (2819)

      Jos tumavasta-aineet positiiviset tai vahva epäily: S-ENA-Ab1 (10467):

      SS-A- ja/tai SS-B-vasta-aineet positiiviset 40 - 60 %:lla Sjögren-potilaista.



      3 - 4 SLE-potilas, Sjögren-potilas, alkuraskaus tai raskautta suunnitellaan:



      S-ENA-Ab1, S-DNAnAb, SFosL-Ab (10467, 1261, 10513).

      S-ENA-vasta-aineista SS-A- ja SS-B-vasta-aineilla on yhteys kongenitaaliseen av-blokkiin ja neonataalilupukseen, natiivi-DNA-vasta-aineilla taudin aktiivisuuteen, fosfolipidivasta-aineilla tromboosi- ja keskenmenoriskiin.





      5 Skleroderma? (Vahva Raynaud, sormien ihon fibroosi, keuhkofibroosi):



      Tumavasta-aineet, S-ANA-Ab (2819)

      Jos tumavasta-aineet positiiviset: S-ENA-Ab1 (10467): sentromeerivasta-aineet (3652): erityisesti anti-Scl-70- ja sentromeerivasta-aineilla on merkitystä taudin kulun ja ennusteen arvioinnissa..





      6 Polymyosiitti, dermatomyosiitti:



      Kliininen kuva, P-CK, EMG ja lihasbiopsia diagnoosin kulmakivet!



      Tumavasta-aineet, S-ANA-Ab (2819)

      S-ENA-Ab1 (10467): viitteitä ennusteesta vasta-ainelöydösten perusteella, esim. Jo-1 vasta-aineet.





      7 Systeeminen autoimmuunitauti ja tromboositaipumus ja/tai keskenmenotaipumus:



      Suositeltavin tutkimus on fosfolipidivasta-aineet, laaja (3607) - joka sisältää fosfolipidivasta-aineet ja ns. lupusantikoagulantin (LAK) - tai ainakin fosfolipidi-vasta-aineet: S-FosL-Ab (10513). Jos todetaan kahdesti kolmen kuukauden välein mitattuna positiiviset fosfolipidivasta-aineet, kyseessä on ns. antifosfolipidisyndrooma, joko primaarinen tai sekundaarinen, tavallisimmin SLE:n yhteydessä. Näillä potilailla esiintyy mm. verisuonitukoksia, keskenmenoja ja trombosytopeniaa



      EL Marja Hietarinta, TYKS sisätaudit

    • sairaudesta jotain

      SYSTEEMINEN LUPUS ERYTHEMATOSUS (SLE) Mikä se on?

      Systeeminen lupus erythematosus (SLE),
      kutsutaan myös nimillä punahukka ja perhosreuma, on krooninen autoimmuunitauti, joka voi oireilla eri puolilla elimistöä, varsinkin iholla, nivelissä, veressä ja munuaisissa.

      SLE on krooninen eli se voi kestää pitkän aikaa. Autoimmuuni tarkoittaa sitä, että elimistön puolustusjärjestelmä ei toimi normaalisti vaan hyökkää elimistön omia kudoksia vastaan sen sijaan, että suojelisi niitä bakteereilta ja viruksilta.
      Taudin nimi, systeeminen lupus erythematosus, on peräisin 1900-luvun alkupuolelta. Systeeminen tarkoittaa koko elimistöön liittyvää. Sana ’lupus’ on latinaa ja tarkoittaa ’susi’; se viittaa taudille tyypilliseen perhosihottumaan kasvoilla, joka lääkäreiden mielestä muistutti suden kuonon valkoisia alueita.
      Erythematosus on puolestaan kreikkaa ja viittaa ihottuman punaisuuteen.

      Kuinka tavallinen tauti se on?

      SLE on harvinainen tauti, johon vuosittain sairastuu vain noin viisi lasta miljoonasta. SLE alkaa harvoin oireilla alle viisivuotiaalla ja on ylipäätään harvinainen ennen murrosikää.

      Sairastuvuus on suurinta hedelmällisessä iässä olevilla (15–45-vuotiailla) naisilla, ja tässäikäryhmässä naisten sairastuvuus miehiin verrattuna on 9:1. Alle murrosikäisten lasten joukossa poikien sairastuvuus on jonkin verran tätä suurempi, mutta tauti on silti yleisempi tytöillä.
      SLE-tautia esiintyy kaikkialla maailmassa. Se näyttäisi kuitenkin olevan yleisempi afroamerikkalaista, latinalaisamerikkalaista, aasialaista ja alkuperäisamerikkalaista syntyperää olevilla lapsilla.

      Mikä sen aiheuttaa?

      Täsmällistä syytä SLE-taudin synnylle ei tiedetä. Se kuitenkin tiedetään, että SLE on autoimmuunitauti, jossa elimistön puolustus- eli immuunijärjestelmä ei pysty erottamaan ulkopuolista tunkeilijaa omista kudoksistaan ja soluistaan. Immuunijärjestelmä toimii virheellisesti ja tuottaa autovasta-aineita, jotka pitävät elimistön omia soluja vieraina ja tuhoavat ne. Seurauksena on autoimmuunireaktio, joka aiheuttaa SLE-taudissa eri elimiin (niveliin, munuaisiin, ihoon jne.)kohdistuvan tulehduksen. Tulehdus ilmenee kuumotuksena, punoituksena, turvotuksena ja joskusaristuksena. Jos tulehdusoireet kestävät pitkään, kuten SLE-taudissa usein käy, kudokset voivat vaurioitua ja niiden normaali toiminta heikentyä. Siksi SLE-taudin hoidossa pyritään lievittämään tulehdusta. Epänormaalin immuunireaktion uskotaan johtuvan useista perinnöllisistä riskitekijöistäyhdistettyinä sattumanvaraisiin ympäristötekijöihin.
      *****!!!! ??homeet??
      Tiedossa on myös se, että sairastumisen voivat laukaista monet eri tekijät, kuten murrosiän hormonaalinen epätasapaino ja sellaiset ympäristötekijät kuin altistuminen auringonvalolle, jotkut virusinfektiot ja eräät lääkkeet.

      Onko tauti perinnöllinen?
      Voiko sairastumisen estää?

      SLE ei ole perinnöllinen tauti, koska se ei periydy suoraan vanhemmilta lapsille. Lapset kuitenkin perivät vanhemmiltaan joitain toistaiseksi tuntemattomia perintötekijöitä, jotka saattavat altistaa SLE-taudille. He eivät välttämättä sairastu, mutta alttius sairastua on suurempi. Vaikka SLE-tautia sairastavan lapsen suvussa voikin esiintyä autoimmuunitauteja, on hyvin harvinaista, että samassa perheessä olisi kaksi SLE-tautia sairastavaa lasta.

      Miksi lapseni sairastui? Voiko sairastumisen estää?

      SLE-taudin syytä ei tunneta, mutta taustalla on todennäköisesti perinnöllisen alttiuden ja

      tiettyjen ympäristötekijöiden yhdistelmä,

      (Mun kommentti voiko olla HOMEET??)

      jotka sitten laukaisevat taudin kehityksen. Perinnöllisten ja ympäristötekijöiden rooleja taudin synnyssä ei vielä ole pystytty määrittelemään. SLE-tautiin sairastumista ei voi estää, mutta sairastuneen lapsen kannattaa välttää

      --tilanteita, jotka voivat laukaista taudin puhkeamisen tai oireiden uusiutumisen
      (esim. auringon ottaminen ilman suojavoiteita, jotkut virustulehdukset, stressi, hormonit ja eräät lääkkeet).

      (mun kommentti: Entä HOMEET?)

      Tarttuuko SLE?

      SLE ei ole tarttuva tauti, eli se ei voi siirtyä ihmiseltä toiselle.

      Miten SLE oireilee?

      Tauti alkaa yleensä hitaasti niin, että uusia oireita ilmaantuu vähitellen useiden viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien aikana. Lapsilla SLE-taudin yleisimpiä ensioireita ovat väsymys jahuonovointisuus. Monilla SLE-tautiin sairastuneilla lapsilla on jaksottaista tai jatkuvaa kuumetta, laihtumista ja ruokahaluttomuutta. Ajan myötä monille lapsille ilmaantuu erityisoireita, jotka aiheutuvat taudin leviämisestä yhteen tai useampaan elimeen. Iho- ja limakalvo-oireet ovat hyvin yleisiä, ja niihin voi liittyä monenlaista ihottumaa, valoherkkyyttä (mikäli ihottuman syynä on altistus auringonvalolle) ja haavaumia nenän ja suun limakalvoilla. Taudille tyypillistä perhosihottumaa nenän ja poskien alueella esiintyy 30–50 prosentilla sairastuneista lapsista.

      Hiuksia saattaa lähteä tavallista enemmän (alopecia) tai kädet voivat kylmyyden vaikutuksesta muuttua punoittaviksi, valkoisiksi ja sinertäviksi (Raynaud’n oireyhtymä). Muita oireita voivat olla nivelten turvotus ja jäykkyys, lihaskivut, anemia, mustelmien ilmaantuminen, päänsäryt, kouristukset ja rintakipu.

      Useimmilla SLE-tautiin sairastuneilla lapsillaon myös munuaistautia, joka on yksi tärkeimpiä tekijöitä taudin pitkäaikaisennusteessa. Munuaistaudin tavallisimpia oireita ovat korkea verenpaine, verta virtsassa sekä turvotus erityisesti jaloissa ja silmäluomissa.

      Oireileeko tauti samalla tavalla kaikilla?

      SLE-taudin oireet voivat vaihdella suurestikin potilaasta toiseen jopa niin, että jokaisen lapsen taudinkuva tai oireisto on erilainen kuin muilla. Kaikki edellä kuvatut oireet voivat ilmaantua joko taudin alkuvaiheessa tai missä vaiheessa tahansa.

      Onko SLE erilainen lapsilla ja aikuisilla?

      SLE on periaatteessa samanlainen lapsilla, nuorilla ja aikuisilla. Lapsilla tauti kuitenkin muuttuu nopeammin ja voi muutenkin olla vaikeampi kuin aikuisilla.

      Miten SLE todetaan?

      Diagnoosi tehdään potilaan oireiden (esim. kipu), löydösten (esim. kuume) ja tutkimusten perusteella sen jälkeen, kun muut sairaudet on suljettu pois.
      Jotta SLE olisi helpompi erottaa muista sairauksista, American Rheumatism Association on määrittänyt 11 kohdan luettelon SLE-taudin luokittelukriteereistä.
      Luokittelukriteerit ovat yleisimpiä oireita tai poikkeavuuksia, joita SLE-tautia sairastavilla potilailla on todettu.

      Jotta SLE voitaisiin diagnosoida, potilaalla on taudin jossakin vaiheessa esiinnyttävä vähintään neljä näistä 11 kriteeristä.

      Kokenut lääkäri voi kuitenkin todeta taudin, vaikkakriteereistä olisi esiintynyt alle neljä. Luokittelukriteerit ovat:

      1) Perhosihottuma, punainen ihottuma poskipäissä ja nenänselässä.

      2) Valoherkkyys on ihon epänormaalin herkkää reagointia auringonvaloon. Yleensä aurinkoihottumaa on vain auringonvalolle altistuneella iholla, ja vaatteiden suojaama iho pysyy terveenä.

      3) Diskoidi lupus, hilseileviä, koholla olevia, kolikon muotoisia ihottumaläiskiä kasvoilla, päänahassa, korvalehdissä, rinnassa ja olkavarsissa. Läiskistä saattaa niiden parannuttua jäädä arpi. Nämä ihottumaläiskät ovat yleisempiä mustaihoisilla lapsilla.

      4) Limakalvohaavaumia suussa ja nenässä. Haavaumat ovat yleensä kivuttomia, mutta nenän limakalvojen haavaumat saattavat aiheuttaa nenäverenvuotoa.

      5) Niveltulehdus, johon suurin osa SLE-lapsista sairastuu. Niveltulehdus aiheuttaa nivelkipua ja -turvotusta käsien, ranteiden, kyynärpäiden ja polvien nivelissä tai muissa raajojen nivelissä. Kipu saattaa vaeltaa nivelestä toiseen, ja sitä voi esiintyä symmetrisesti samoissa nivelissä molemmillapuolilla. SLE-taudin aiheuttama niveltulehdus ei yleensä aiheuta pysyviä muutoksia (virheasentoja).

      6) Keuhkopussitulehdus eli keuhkoja ympäröivän pussin tulehdus ja sydänpussitulehdus elisydäntä ympäröivän pussin tulehdus. Näiden herkkien kudosten tulehtuminen voi aiheuttaa nesteen kerääntymistä sydämeen tai keuhkoihin. Keuhkopussitulehdus aiheuttaa tietynlaista rintakipua, jokapahenee hengittäessä.

      7) Munuaistautia esiintyy lähes kaikilla SLE-tautiin sairastuneilla lapsilla, ja se vaihtelee erittäin lievästä hyvin vaikeaan. Aluksi munuaistauti on yleensä oireeton ja voidaan todeta ainoastaan virtsa- ja verikokein. Huomattavan munuaisvaurion saaneilla lapsilla voi esiintyä verta virtsassasekä turvotusta, erityisesti jaloissa.

      8) Keskushermostoperäisiä oireita ovat mm. päänsärky, kouristukset ja neuropsykiatriset oireet kuten keskittymis- ja muistihäiriöt, mielialan muutokset, masennus ja psykoosi (vakava mielenterveyshäiriö, jossa ajattelu ja käytös ovat häiriintyneet).

      9) Verisolumuutokset ovat seurausta siitä, kun autovasta-aineet hyökkäävät verisoluja vastaan. Punaisten verisolujen (jotka kuljettavat happea keuhkoista muualle elimistöön) hajoamisprosessia kutsutaan hemolyysiksi, joka saattaa aiheuttaa hemolyyttistä anemiaa. Verisolujen hajoaminen voi olla hidas ja vähäinen tapahtuma tai hyvin nopea ja johtaa hätätilanteeseen. Valkoisten verisolujen vähentymistä kutsutaan leukopeniaksi, eikä se yleensä ole vaaraksi SLE-taudissa. Verihiutaleiden niukkuutta puolestaan kutsutaan trombosytopeniaksi. Verihiutaleiden niukkuus voi johtaa siihen, että lapsi saa helposti mustelmia sekä verenvuotoja eri puolille elimistöä, esimerkiksi ruuansulatuskanavaan, virtsateihin, kohtuun tai aivoihin.

      10) Immunologiset verimuutokset eli SLE-tautiin viittaavien autovasta-aineiden löytyminen verestä: a) Anti-natiiviDNA-vasta-aineet ovat solun perimäainesta vastaan reagoivia autovasta-aineita. Niitä löytyy verestä erityisesti SLE-taudin yhteydessä. Tämä verikoe tehdään säännöllisin väliajoin, koska anti-natiiviDNA-vasta-aineiden määrä näyttää nousevan, kun SLE on aktiivinen, ja lääkäri voi sen avulla määritellä taudin vaiheen. b) Sm-vasta-aineet ovat saaneet nimensä ensimmäisen potilaan mukaan, jonka verestä niitä löytyi (hänen sukunimensä oli Smith). Sm-vasta-aineita esiintyy lähes ainoastaan SLE-taudin yhteydessä, mikä usein auttaa taudin toteamisessa. c) Fosfolipidivasta-aineiden positiivinen löydös (liite 1)

      11) Tumavasta-aineet ovat solujen tumia vastaan reagoivia autovasta-aineita. Niitä löytyy lähesjokaisen SLE-potilaan verestä. Positiivinen tumavasta-ainetestitulos ei kuitenkaan itsessään ole todiste SLE-taudista, koska tulos voi olla positiivinen monen muunkin taudin yhteydessä ja heikosti positiivinen jopa viidellä prosentilla terveistä lapsista. Mitä merkitystä laboratoriokokeilla on?Laboratoriokokeiden avulla SLE voidaan todeta ja päätellä, onko mikään sisäelimistä sairastunut. Säännöllisten veri- ja virtsakokeiden avulla taudin aktiivisuutta ja vakavuutta voidaan tarkkailla sekä määritellä, miten hyvin potilas sietää lääkitystä.

      SLE-potilaalle on tehtävä useita laboratoriokokeita:

      1) Peruslaboratoriokokeet, joilla selvitetään, onko potilaalla aktiivinen systeeminen sairaus useammassa elimessä: Lasko (senkka) ja CRP (C-reaktiivinen proteiini), joiden määrä on koholla tulehduksen aikana. CRP voi SLE-taudissa olla normaali, lasko taas koholla. Jos CRP on myös koholla, se voi olla merkki infektiosta. Täydellinen verenkuva voi paljastaa punasolujen, valkosolujen ja verihiutaleiden niukkuuden.

      4 Seerumin valkuaisaineiden elektroforeesi voi paljastaa koholla olevan gammaglobuliinin(lisääntynyt tulehdus) ja albumiinin vähyyden (munuaistauti). Laboratoriotutkimukset, joista käy ilmi munuaistauti (seerumin kreatiniini ja ureatyppi koholla, elektrolyyttitasapainon muutokset), maksan toiminnan häiriöt sekä lihasentsyymien kohoaminen, mikäli tauti on levinnyt lihaksiin.
      Virtsakokeet ovat hyvin tärkeät SLE-taudin toteamisvaiheessa ja seurannassa, jotta mahdollinen munuaistauti huomattaisiin. Virtsakokeissa kannattaa siis käydä säännöllisin väliajoin, vaikka tauti olisi oireeton. Virtsakokeissa esimerkiksi punasolujen tai valkuaisen esiintyminen virtsassa voi olla merkki munuaistulehduksesta.
      Joskus SLE-tautia sairastavaa lasta voidaan pyytää keräämään virtsa talteen vuorokauden ajan. Siten munuaistauti voidaan todeta jo varhaisessa vaiheessa.

      TUMAVASTA-AINEET::::
      2) Immunologiset testit: Tumavasta-aineet (ks. Miten SLE todetaan) Anti-natiiviDNA-vasta-aineet (ks. Miten SLE todetaan) Sm-vasta-aineet (ks. Miten SLE todetaan) Fosfolipidivasta-aineet (liite 1) Laboratoriokokeet, joilla mitataan komplementtien määrä veressä. Komplementti tarkoittaa ryhmää proteiineja, jotka tuhoavat bakteereja ja säätelevät tulehdus- ja immuunireaktioita. Tiettyjä komplementtiproteiineja (C3 ja C4) saattaa kulua immuunireaktioiden aikana, ja niiden alhainen määrä veressä on merkki aktiivisen taudin läsnäolosta, erityisesti munuaistaudista. Nykyään on käytössä monia muitakin kokeita, joiden avulla SLE-taudin vaikutuksia voi tutkia eripuolilla elimistöä.
      Munuaisesta otetaan usein kudosnäyte. Kudosnäytteestä saa arvokasta tietoa SLE-vaurioiden laadusta, vaikeusasteesta ja syntyajankohdasta, ja siitä on myös paljon hyötyä sopivaa hoitomuotoa valittaessa. Ihosta otetun kudosnäytteen avulla voi joskus diagnosoida vaskuliitin eli verisuonitulehduksen, diskoidin lupuksen tai muita ihottumia.

      Muita testejä ovat röntgentutkimukset (sydän ja keuhkot), EKG eli sydänsähkökäyrä ja kaikukardiografia eli sydämen kaikukuvaus, keuhkojen hengitystilavuuksien mittaukset, EEG eli aivosähkökäyrä, aivojenmagneettikuvaus tai muut kuvaukset sekä tarvittaessa erilaiset kudosnäytteet.

      Voiko SLE-taudista parantua?

      Tällä hetkellä SLE-taudille ei ole tiedossa parannuskeinoa, mutta suurinta osaa siihen sairastuneista lapsista voidaan hoitaa menestyksekkäästi.

      Hoidon tarkoituksena on ehkäistä komplikaatioita sekä lievittää taudin aiheuttamia oireita. Kun SLE-tauti todetaan, se on yleensä aktiivisimmillaan. Silloin voidaan tarvita vahvaa lääkitystä,jotta tauti saataisiin kuriin ja elinvaurioilta vältyttäisiin.

      Monilla lapsilla SLE saadaan talttumaan lääkehoidolla ja tauti lievenee niin, että lääkkeitä tarvitaan enää vain vähän tai ei ollenkaan.

      Millä lääkkeillä SLE-tautia hoidetaan?

      Valtaosa SLE-taudin oireista johtuu tulehduksesta, joten hoidon tarkoituksena on lievittää tulehdusta. SLE-tautia sairastavien lasten hoidossa käytetään hyvin yleisesti neljän eri ryhmänlääkkeitä. Tulehduskipulääkkeillä lievitetään niveltulehduksen aiheuttamaa kipua. Niitä määrätään yleensä vain lyhyeksi aikaa, ja annostusta on vähennettävä sitä mukaa kuin niveltulehdus helpottaa. Tähän ryhmään kuuluu paljon lääkkeitä, mm. aspiriini. Aspiriinia käytetään nykyään harvoin sen tulehdusta lievittävän vaikutuksen vuoksi, mutta lapsilla, joiden fosfolipidivasta-aineiden määrä on koholla, sitä käytetään veritukosten ehkäisyyn. Malarialääkkeet, esimerkiksi hydroksiklorokiini, ovat hyödyllisiä valoherkkyydestä johtuvien ihottumien kuten diskoidin tai puoliäkillisten SLE-ihottumien hoitoon. Voi mennä kuukausia ennen kuin lääkkeiden vaikutus alkaa näkyä. SLE-taudin ja malarian välillä ei tiedetä olevan yhteyttä.

      Glukokortikosteroideja kuten prednisonia tai prednisolonia käytetään tulehduksen lievittämiseen ja elimistön immuunijärjestelmän toiminnan hillitsemiseen. Ne ovatkin SLE-taudin pääasiallinen lääkehoito. Glukokortikosteroideja on yleensä käytettävä päivittäin useiden viikkojen tai kuukausien ajan, jotta tauti saataisiin hallintaan, ja useimmat lapset tarvitsevat näitä lääkkeitä vuosien ajan.

      Glukortikosteroidien aloitusannos ja ottamistiheys riippuvat taudin vaikeusasteesta jasiitä, mitkä elimet ovat sairastuneet.

      Glukokortikosteroideja joko suun kautta tai laskimonsisäisestikäytetään suurina annoksina lähinnä vaikean hemolyyttisen anemian, keskushermostotaudin ja vaikeiden munuaissairauksien hoitoon. Muutamassa päivässä lääkityksen aloittamisen jälkeen lapsen vointi yleensä paranee huomattavasti ja hän tuntee olonsa energisemmäksi.
      Kun taudin ensioireet on saatu hallintaan, lääkitystä vähennetään niin paljon kuin lapsen hyvinvoinnin jatkumisen kannalta on mahdollista. Annostusta on kuitenkin pienennettävä vähitellen ja lasta tutkittava säännöllisesti sen varmistamiseksi, että tauti sekä lääkärintutkimuksen ettälaboratoriotulosten perusteella pysyy hallinnassa.

      Murrosikäisenä lapsi ehkä haluaa lopettaa glukokortikosteroidien käytön tai muuttaa annostustaan, koska hän on kyllästynyt haittavaikutuksiin tai tuntee voivansa paremmin tai huonommin kuin ennen. Sen vuoksi on hyvin tärkeää, että lapset ja heidän vanhempansa ymmärtävätglukokortikosteroidien vaikutuksen ja sen, miksi lääkityksen lopettaminen tai annostuksen muuttaminen ilman lääkärinvalvontaa on vaarallista. Elimistö tuottaa luonnostaan joitakin glukokortikosteroideja kuten kortisolia.

      Kun lääkehoito aloitetaan, elimistö reagoi siihen lopettamalla oman kortisolituotantonsa ja kortisolia tuottavienlisämunuaisten toiminta hidastuu.
      Jos glukokortikosteroideja käytetään jonkin aikaa ja yhtäkkiä käyttö lopetetaan, elimistö ei välttämättä pysty heti aloittamaan omaa kortisolituotantoaan. Seurauksena voi olla hengenvaarallinen kortisolin puutos (lisämunuaisen vajaatoiminta).

      Lisäksi liian nopea annostuksen pienentäminen voi pahentaa SLE-tautia. Immunosuppressorit kuten atsatiopriini ja syklofosfamidi eivät vaikuta glukokortikosteroidien tapaan. Ne lievittävät tulehdusta ja vähentävät immuunivastetta eli elimistön puolustusreaktiota.

      Niitä voi käyttää silloin, kun SLE-tautia ei saa hallintaan pelkillä glukokortikosteroideilla, kun glukokortikosteroidit aiheuttavat liikaa vakavia haittavaikutuksia tai kun yhdistelmähoitoa pidetään mahdollisesti tehokkaampana kuin pelkkien glukokortikosteroidien käyttöä. Immunosuppressorit eivät kuitenkaan korvaa glukokortikosteroideja. Syklofosfamidia jaatsatiopriinia on tabletteina ja yleensä niitä ei käytetä yhtä aikaa. Syklofosfamidia annetaan myöslaskimotiputuksena lapsille, joilla on vakava munuaissairaus tai eräitä muita vakavia SLE-tautiin liittyviä ongelmia. Siinä tapauksessa lääkettä annetaan 10–15-kertaisina annoksina tablettihoitoon verrattuna.

      Laskimonsisäistä hoitoa voidaan antaa lääkärin vastaanotolla tai lyhyen sairaalakäynnin aikana. Biologiset lääkkeet ovat aineita, jotka estävät autovasta-aineiden tuotannon tai tietyn molekyylin vaikutuksen elimistössä. Niiden käyttö SLE-taudin hoidossa on vielä kokeiluvaiheessa, eli niitä annetaan vain tutkimustarkoituksessa koehenkilöille. Autoimmuunitauteja ja erityisesti SLE-tautia tutkitaan parhaillaan hyvin ahkerasti. Tavoitteena on määritellä tulehduksen ja autoimmuniteetin tarkat toimintamekanismit, jotta hoidot voitaisiin suunnata täsmällisemmin estämättä kuitenkaan kokonaan immuunijärjestelmän toimintaa.

      Parhaillaan on käynnissä useita SLE-tautiin liittyviä kliinisiä tutkimuksia. Niissä tutkitaan mm. uusia lääkehoitoja ja pyritään laajentamaan lapsuusiän SLE-taudin eri puolien ymmärrystä. Jatkuvan tutkimuksen ansiosta SLE-tautia sairastavien lasten tulevaisuus näyttää paljon nykyistävaloisammalta. Mitkä ovat lääkehoidon haittavaikutukset?SLE-taudin hoitoon käytettävät lääkkeet ovat erittäin tehokkaita, mutta ne voivat myös aiheuttaamonenlaisia haittavaikutuksia.

      (Tarkka kuvaus haittavaikutuksista on lääkehoitoa käsittelevässä osassa.)

      Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa vatsavaivoja (ne kannattaa ottaa ruokailun yhteydessä), lisätämustelmien syntyä ja, tosin harvoin, häiritä munuaisten tai maksan toimintaa. Malarialääkkeet voivat aiheuttaa muutoksia silmän verkkokalvolla, minkä vuoksi potilaiden on käytävä säännöllisesti silmälääkärin tarkastuksessa.


      Glukokortikosteroidit voivat aiheuttaa monenlaisia haittavaikutuksia, sekä lyhyt- että pitkäaikaisia.
      Haittavaikutusten riski kasvaa, jos glukokortikosteroideja tarvitaan isoina annoksina ja jos niitä käytetään pitemmän aikaa.

      Glukokortikosteroidien pääasiallisia haittavaikutuksia ovat: Ulkoiset muutokset, mm. lihominen, poskien pyöristyminen, karvoituksen lisääntyminen, punaisetarpijuovat iholla (stria), finnit, mustelmat.

      Painon saa pidettyä hallinnassa vähäkalorisen ruokavalion ja liikunnan avulla.

      Kohonnut tartuntariski, erityisesti tuberkuloosin ja vesirokon osalta. Glukokortikosteroideja saanut lapsi, joka on ollut tekemisissä vesirokkopotilaan kanssa, kannattaa käyttää hoitavan lääkärin vastaanotolla.
      Vesirokolta voi suojautua lihaspistoksena annettavalla vesirokkovasta-aineella (passiivinen immunisaatio).

      Vatsavaivat, kuten ruuansulatusvaivat ja närästys. Vatsavaivoja joudutaan joskus hoitamaan mahahaavalääkkeillä. Korkea verenpaine Lihasheikkous (lapsen voi olla vaikea kiivetä portaita tai nousta tuolista)

      Häiriöitä sokeriaineenvaihdunnassa, etenkin jos suvussa on diabetesta

      Mielialan muutokset kuten masentuneisuus ja ailahtelevaisuus

      Silmäongelmat, esimerkiksi mykiön samentuma (kaihi) ja glaukooma (silmänpainetauti)

      Luukato (osteoporoosi). Luukatoa voi ehkäistä harrastamalla liikuntaa sekä syömällä kalsiumpitoisia ruokia ja kalsium- ja D-vitamiinitabletteja.

      Niiden käyttö on hyvä aloittaa heti kun glukokortikosteroideja aletaan ottaa suurina annoksina. Kasvun pysähtyminen.

      On tärkeää huomata, että suurin osa glukokortikosteroidien haittavaikutuksista häviää itsestään, kun annosta pienennetään tai lääkehoito lopetetaan.

      Immunosuppressoreillakin saattaa olla vakavia haittavaikutuksia, ja niillä hoidettavien lasten on käytävä säännöllisesti lääkärissä.

      Immunosuppressorien haittavaikutuksista lisää ao. lääkkeestä kertovassa kohdassa. Kuinka kauan hoito kestää?Hoito kestää niin kauan kuin tautikin.

      Yleisesti ollaan sitä mieltä, että useimpien SLE-tautia sairastavien lasten on erittäin vaikea lopettaa glukokortikosteroidihoitoa kokonaan ensimmäisten sairausvuosien aikana. Hyvinkin matalat annokset pitkäaikaisesti käytettynä voivat vähentää taudin aktivoitumistaipumuksen minimiin ja siten pitää sen hallinnassa. Monien potilaiden kohdalla voi olla parempi jatkaa matala-annoksista glukokortikosteroidihoitoa kuin ottaa se riski, että oireet uusiutuvat.


      Entä vaihtoehtoiset / täydentävät hoitomuodot?

      SLE-tautiin ei ole mitään ihmeparannusta. Potilaille tarjotaan monenlaisia vaihtoehtoisia hoitomuotoja, ja maallikkojen antamien hoito-ohjeiden ja niiden mahdollisten seurauksien suhteen on oltava varuillaan. Jos haluat käyttää vaihtoehtoisia hoitomuotoja, keskustele asiasta ensinlastenreumalääkärin kanssa. Harva lääkäri vastustaa harmittoman hoidon kokeilemista, kunhan myös koululääketieteen ohjeita noudatetaan.

      Ongelmana onkin, että monissa vaihtoehtohoidoissa potilasta vaaditaan lopettamaan lääkkeiden käyttäminen, jotta ”elimistö puhdistuisi”. Kun glukokortikosteroidien kaltaisia lääkkeitä tarvitaan SLE-taudin hallintaan, on vaarallista lopettaa lääkkeiden ottaminen sairauden aikana. Mitä säännöllisiä tarkastuksia tarvitaan?Lääkärissä on tosiaan käytävä säännöllisesti, koska monet SLE-tautiin liittyvät sairaudet voi estää tai niitä voi hoitaa tehokkaammin, jos ne huomataan ajoissa. SLE-tautia sairastavalta lapselta onotettava säännöllisesti verenpaine, virtsakoe, täydellinen verenkuva, verensokeri, hyytymiskokeet, komplementtien määrä veressä ja anti-natiiviDNA-vasta-aineet. Säännöllisissä verikokeissa onkäytävä myös koko immunosuppressorihoidon ajan sen varmistamiseksi, että luuytimen tuottamien
      Verisolujen määrä ei käy liian alhaiseksi.

      Parasta olisi, jos SLE-tautia sairastavan lapsen hoidosta vastaisi yksi lääkäri, lastenreumalääkäri.

      Hän voi tarpeen mukaan konsultoida seuraavien alojen asiantuntijoita: ihon hoito (lasten ihotautilääkäri), veritaudit (lasten veritautien erikoislääkäri) tai munuaissairaudet (lasten munuaistautien erikoislääkäri). SLE-tautia sairastavan lapsen hoitotiimiin kuuluu myös sosiaalityöntekijä, psykologi, ravitsemusasiantuntija ja muita terveydenhuollon ammattilaisia. Kuinka kauan sairaus kestää? SLE-tauti kestää yleensä kauan ja oireet uusiutuvat ja häviävät välillä.

      Yksittäisen potilaan taudinkulkua on usein hyvin vaikea ennustaa. Oireet voivat uusiutua milloin tahansa, joko täysin itsestääntai tulehduksen tai jonkin muun tapahtuman seurauksena.

      Ne voivat myös hävitä täysin itsestään. Kun oireet uusiutuvat, ei mitenkään voida ennustaa, kauanko jakso kestää, kuten ei myöskään oireettomien vaiheiden kestoa voida ennustaa. Millainen on SLE-taudin ennuste?SLE-tauti on huomattavasti paremmin hallittavissa, kun glukokortikosteroideja ja immunosuppressoreja käytetään jo varhaisessa vaiheessa. Moni lapsuudessa SLE-tautiin sairastunut pärjää sairautensa kanssa varsin hyvin. Joillakin se kuitenkin on vaikea ja jopa hengenvaarallinen, ja voi pysyä aktiivisena koko nuoruusiän ajan aikuisuuteen saakka. Lapsuudessa alkaneen SLE-taudin ennuste riippuu siitä, miten vakavasti sisäelimet sairastuvat. Munuais- tai keskushermostotautiin sairastuneet lapset tarvitsevat tehokasta hoitoa. Lievä ihottumaja niveltulehdus ovat sitä vastoin helposti hallittavissa. Yksittäisen lapsen sairauden kulkua on kuitenkin lähes mahdoton ennustaa.


      Voiko SLE-taudista parantua kokonaan?

      Jos tauti todetaan varhain ja sitä hoidetaan asianmukaisesti alusta saakka, se yleensä lievenee ja tulee oireettomaksi. Kuten edellä jo mainittiin, SLE on kuitenkin arvaamaton krooninen sairaus, ja sitä sairastavat lapset ovat yleensä lääkärin hoidossa ja jatkuvassa lääkityksessä. Usein lapsen on vielä aikuisenakin käytävä SLE-taudin varalta erikoislääkärin vastaanotolla.

      Miten SLE-tauti vaikuttaa lapsen ja perheen arkeen?

      Kun SLE-tautia sairastavaa lasta hoidetaan asianmukaisesti, hän voi viettää melko normaalia elämää. Poikkeuksena on kuitenkin liiallisen auringolle altistumisen välttäminen, koska se voi pahentaa SLE-tautia. Lapsi ei voi mennä uimarannalle koko päiväksi tai istua auringossa uima-altaan äärellä. Kun lapsi on täyttänyt 10 vuotta, hänelle voi antaa jo enemmän vastuuta lääkkeiden ottamisesta jahoitoon liittyvistä asioista. Lapsen ja hänen vanhempiensa on hyvä tuntea SLE-taudin oireet, jotta he huomaisivat, jos ne uusiutuvat. Jotkut oireet kuten jatkuva väsymys ja tarmottomuus voivat jatkua kuukausien ajan sen jälkeen, kun taudin pahin vaihe on ohitettu, tai eivät tunnu koskaan häviävän. Lapsen yleiskuntoa heikentävät tekijät on tietysti otettava huomioon, mutta lasta tulee myösrohkaista osallistumaan mahdollisuuksiensa mukaan ikäistensä harrastuksiin ja vapaa-ajan viettoon.

      Entä koulunkäynti?

      SLE-tautia sairastavat lapset voivat ja heidän pitääkin käydä koulua normaalisti lukuun ottamatta taudin vaikeimpia jaksoja. Jos SLE-tautiin ei liity keskushermostosairautta, se ei yleensä vaikuta oppimis- ja ajattelukykyyn. Keskushermostosairaus voi aiheuttaa keskittymis- ja muistihäiriöitä,päänsärkyä ja mielialan muutoksia. Silloin lapsi saattaa tarvita erityisopetusta. Kaiken kaikkiaan lasta pitäisi rohkaista osallistumaan kaikkeen ikäistensä toimintaan siinä määrin kuin sairaus antaa myöten.

      Entä liikunta?

      Liikuntaa ei yleensä tarvitse eikä pidäkään rajoittaa. Kun tauti on oireeton, lasta tulee innostaa säännölliseen liikuntaan. Suositeltavia liikuntamuotoja ovat kävely, uinti, pyöräily ja muut aerobiseteli hapenottokykyä parantavat lajit. Ylirasitusta kannattaa kuitenkin välttää. Taudin aktiivisessavaiheessa liikuntaa on rajoitettava.

      Entä ruokavalio?

      SLE-tautia ei voi parantaa millään erikoisruokavaliolla. SLE-tautia sairastavien lasten kannattaa syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Jos lasta hoidetaan glukokortikosteroideilla, hänen kannattaa vähentää suolan käyttöä verenpaineen nousun välttämiseksi ja sokerin käyttöä diabeteksen jalihomisen ehkäisemiseksi. Lisäksi hän tarvitsee lisäravinteena kalsiumia ja D-vitamiinia luukadon ehkäisemiseen. Minkään muun vitamiinin ei ole tieteellisesti todistettu auttavan SLE-tautiin.

      Onko ilmastolla vaikutusta?

      Auringonvalo voi aiheuttaa SLE-potilaalle ihottumaa ja myös pahentaa tautia. Siksi lapsen on ainasuojattava ihonsa aurinkovoiteella, jossa on korkea suojakerroin, kun hän voi altistua auringonvalolle. Aurinkovoidetta on levitettävä iholle vähintään puoli tuntia ennen ulosmenoa, jotta se ehtii imeytyä ihoon. Aurinkoisena päivänä voidetta on lisättävä kolmen tunnin välein. Jotkut aurinkovoiteet ovat vedenkestäviä, mutta niitäkin kannattaa lisätä uimisen tai suihkussa käymisen jälkeen. Lapsen on myös pukeuduttava auringolta suojaaviin vaatteisiin kuten lierihattuun ja pitkähihaisiin paitoihin, kun hän altistuu auringolle, jopa pilvisinäkin päivinä, koska UV-säteet pääsevät iholle myös pilven läpi. Jotkut SLE-tautia sairastavat lapset oireilevat myös silloin, kun heovat altistuneet loistelampuista, halogeenilampuista tai tietokonemonitoreista säteilevälle UV-valolle. Tietokonemonitoreihin on saatavana UV-säteilysuojia. Voiko lapsen rokottaa?

      SLE-tauti lisää lapsen tartuntariskiä, joten rokotukset ovat hänen tapauksessaan erityisen tärkeitä. Normaalia rokotusohjelmaa kannattaa mahdollisuuksien mukaan noudattaa. Joitakin poikkeuksia kuitenkin on: – Lasta ei pidä rokottaa, kun tauti on vaikeassa, aktiivisessa vaiheessa. – Immunosuppressori- tai glukokortikosteroidihoidossa olevalle lapselle ei pidä antaa elävää virusrokotetta (esim. tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokotteet, suun kautta annettavapoliorokote ja vesirokkorokote). Suun kautta annettavaa poliorokotetta ei pidä antaa myöskään immunosuppressoreilla hoidettavan lapsen perheenjäsenille. – Pneumokokkirokotetta suositellaan annettavaksi SLE-tautia ja pernan vajaatoimintaa sairastavillelapsille. Entä sukupuolielämä, raskaus ja ehkäisy?Useimmilla SLE-tautia sairastavilla naisilla raskausaika sujuu normaalisti ja vauva syntyy terveenä. Ihanteellisin aika raskaudelle on silloin, kun tauti on pysynyt oireettomana ilman muuta lääkitystä kuin matala-annoksista glukokortikosteroidia (muut lääkkeet voivat olla haitaksi sikiölle). SLE-tautia sairastavilla naisilla voi olla vaikeuksia tulla raskaaksi, joko taudin aktiivisuuden tai lääkityksen vuoksi. SLE-tautiin liittyy myös korkeampi keskenmenoriski, ennenaikaisen synnytyksen riski sekä vauvan synnynnäisen taudin riski, jota kutsutaan neonataali lupukseksi (liite2). Raskauden ajan ongelmien suurin riski on naisilla, joiden fosfolipidivasta-aineet (liite 1) ovat koholla. Raskaus voi jo itsessään pahentaa SLE-taudin oireita, joten kaikkien SLE-tautia sairastavien odottavien äitien on käytävä säännöllisesti ongelmaraskauksiin perehtyneen ja reumalääkärinkanssa läheisessä yhteistyössä toimivan synnytyslääkärin vastaanotolla. SLE-potilaille turvallisin ehkäisy on kondomi ja spermisidi eli siittiöitä tuhoava voide. Estrogeenia sisältävät ehkäisypillerit saattavat lisätä taudin aktivoitumisriskiä.

      LIITE 1.

      Fosfolipidivasta-aineetFosfolipidivasta-aineet ovat vasta-aineita, jotka toimivat elimistön omia fosfolipidejä (fosfaattiryhmiä sisältäviä rasva-aineita) tai fosfolipideihin sitoutuvia proteiineja vastaan. Kaksitunnetuinta fosfolipidivasta-ainetta ovat kardiolipiinivasta-aine ja lupusantikoagulantti. Fosfolipidivasta-aineita voi olla jopa 50 prosentilla SLE-tautia sairastavista lapsista, mutta niitä esiintyy myös eräiden muiden autoimmuunitautien ja monien tulehdusten yhteydessä sekä pienellä osalla lapsia, jotka eivät sairasta mitään tiedossa olevaa sairautta. Fosfolipidivasta-aineet lisäävät verisuonten tukkeutumistaipumusta, ja ne on liitetty moniin sairauksiin, kuten valtimo- ja/tai laskimotukoksiin, verihiutaleniukkuuteen, migreeniin, epilepsiaan ja verkkomaiseen ihomuutokseen (paikallisen verenkierron hitaudesta johtuva raajojen ihon verkkomainen sinipunainen kuvioitus eli livedo reticularis). Verisuonitukos kehittyy usein aivoihin, mikä voi johtaa aivohalvaukseen. Tukoksia voi esiintyä myös alaraajojen suonissa ja munuaisissa. Fosfolipidivasta-aineoireyhtymäksi kutsutaan sairautta, jossa potilaalla on ollut verisuonitukos ja hänen veressään on fosfolipidivasta-aineita. Fosfolipidivasta-aineet voivat vaikuttaa odottavan äidin istukan toimintaan. Jos istukan suoniin kehittyy tukoksia, seurauksena voi olla keskenmeno, sikiön kasvun hidastuminen, raskaustoksemia(korkea verenpaine raskauden aikana) ja vauvan syntyminen kuolleena. Joillakin naisilla, joilla fosfolipidivasta-aineet ovat koholla, voi myös olla vaikeuksia tulla raskaaksi. Useimmilla lapsilla, joilla esiintyy fosfolipidivasta-aineita, ei ole koskaan ollut verisuonitukoksia. Parhaillaan tutkitaan, mikä olisi paras tapa ehkäistä niiden kehittyminen myös tulevaisuudessa. Toistaiseksi lapsille, joilla on fosfolipidivasta-aineita ja autoimmuunisairaus, annetaan usein aspiriinia matalina annoksina. Aspiriini vähentää verihiutaleiden takertuvuutta ja ehkäisee siten veren hyytymistä. Jos nuorella on fosfolipidivasta-aineita, paras ehkäisevä hoito on riskitekijöiden kuten tupakoinnin ja e-pillereiden välttäminen. Kun potilaalla on diagnosoitu fosfolipidivasta-aineoireyhtymä (lapsella verisuonitukoksen jälkeen),pääasiallisena hoitona on veren ohentaminen. Ohentamiseen käytetään yleensä varfariinia, joka onverenohennuslääke eli antikoagulantti. Varfariinia otetaan päivittäin, ja säännöllisillä verikokeilla voidaan varmistaa, että lääke ohentaa verta riittävästi. Lääkehoidon kesto riippuu paljolti oireyhtymän vaikeusasteesta sekä siitä, millä tavalla veri hyytyy. Toistuvia keskenmenoja saaneita naisia, joilla on fosfolipidivasta-aineita, voidaan myös hoitaa lääkkeillä, mutta heille varfariini ei sovi, koska se saattaa aiheuttaa sikiövaurioita, jos sitä käyttääraskauden aikana. Heidän tapauksessaan sopivia lääkkeitä ovat aspiriini ja hepariini. Hepariinia onannettava raskauden aikana päivittäin pistoksena ihon alle. Lääkityksen avulla ja synnytyslääkärin huolellisessa tarkkailussa noin 80 prosentilla SLE-tautia sairastavista naisista raskaus sujuu normaalisti.

      • 123

        Epänormaalin immuunireaktion uskotaan johtuvan useista perinnöllisistä riskitekijöistäyhdistettyinä sattumanvaraisiin ympäristötekijöihin.
        *****!!!! ??homeet??


        Niinpä - olo oli tosi surkea tuossa työhuoneessani jossa sairastuin - olen 100% varma, että sairastumiseni johtuu jostakin sisäilmaongelmasta joka työpaikallani on.

        Se onko minulla loppupeleissä SLE selviää varmasti sairaalan tutkimuksissa - epäilen vielä, että sairastumiseni ei ainakaan puhdas SLE ole, vaikka samoja oireita osin onkin.

        Elimistö on sekaisin - se on selvä, mutta mitä sen taustalta löytyy on mielenkiintoista nähdä ja kuulla.


      • ichigo-79

        Minulla on diagnosoitu punahukka, ja oli ällistyin tautini harvinaisuutta...5 lasta miljoonasta tämän saa...no elämäni on ollut niin epäonnista että aku ankkakin jää kakkoseksi...en sitten yhtään ihmetellyt tätäkään.

        mutta kiitokset näin upeasta tieto paketista!!
        olen jo haeskellut tietoa netistä mutten paljoa ole löytänyt, hienoa että joku vitsii nähdä vaivaa meidän "sairaitten" hyväksi ;)

        olin kyllä helpottunut siitä että taudillani on nyt nimi :)

        vaikkakin tiedossa onkin reumaa ym....vaivoja

        kiitos sinulle :)


    • näin kävi

      minullekin jo muutama vuosi sitten. Sairaala tutki sitten aikanaan TTL:n jälkeen ja siihen se jäikin. Eivät pystyneet auttamaan sielläkään, eivät voi mitään työpaikan homeongelmille. Miltään viralliselta taholta ei tullut apua. En ole saanut ammattitautia, vaikka useampikin diagnoosi periaatteessa on. Tunnen muitakin, joille kävi näin. Nyt sitten kukin pärjää miten pärjää. Kaikki me puutumme tilastoista, meitä on varmasti tuhansia jollei enemmänkin Suomessa. Olemme sairastuneet homeista, mutta virallisesti meitä ei ole.

      • 123

        jotta uskallettaisiin altistaa homeille ja/tai jättää tutkimukset työperäinen astma lausunnon varaan.

        Se mikä tässä ihmetyttää on, että tutkimukset ovat täysin kesken - ja silti kirjoitetaan E lausunto.

        Nyt pitäisi odottaa sairaalan tutkimuksia ja sen jälkeen TTL hoitaisi oman tonttinsa - ja tutkisi sen työperäisyyden.

        Vaikka ei nyt voi antaa vain työperäinen astma diagnoosia - pitäisi työperäisyys tutkia kuitenkin loppuun asti - ja ilman uutta lähetettä!

        Mikä firma saa jättää hommat kesken vain sen tähden, että näyttääkin liian pahalta...

        Nähtävästi kaikki tutkimukset käydään akselilla - ei työperäistä astmaa - työperäinen astma - liian sairas, lähetetään sairaalaan jatkotutkimuksiin.

        Olemme vieläkin huonommassa asemassa kuin aikaisemmin - E lausunto takaa meille sen, että tutkittu on, ei työperäistä sairautta! VAIKKA tutkimukset ovat kesken.


    • Ensin minua tutkittiin TTL:n polilla useita kertoja.(14.3.02alkaen) Viimesen kerran "unohdettiin" kutsua polille.Tästä keuhkolääkäri teki paperikonsultaatiovastauksen. Keuhkojen HRCT tehtiin Ortonilla.Myöhemmin kyselin Ortonilta lausuntoa HRCT-tutkimuksesta.Kerrottiin minun olleen "extra"potilas:Kuvantaminen tehtiin Ortonin laitteilla työterveyslaitoksen henkilökunnan toimesta. E-lausunnon sain postiennakolla (33eur).Lausunnossa todettiin: Altistustutkimukset ammattiastman vuoksi ovat perusteltuja ja tva on laitettu potilasosastolle jonoon.
      Osastotutkimuksia yritettiin useita kertoja,sairastuin joka kerta päästyäni osastolle.Jatkuva yskiminen TTL:llä johtui henkilökunnan mielestä tehokkaasta ilmastoinnista.E-lausunto 1.11.02;ammattiastmaa ei todeta.
      Tuolloin työskentelin uudessa puhtaassa evakkotilassa. Varsinaisessa työpaikassani tehtiin suurremontti ja remontin jälkeen palasin hoitamaan virkaani huhtikuussa 2003. Uusinta tutkimuksiin pääsin työterveyslääkärin lähetteellä. Koska minulla ei ollut esittää pätevää syytä olla sairauslomalla, työskentelin korjatussa virastossa syyskuun loppuun asti.Tosin en pystynyt ainuttakaan työpäivää työskentelemään kokonaan.Työterveyshuollossa todettiin thorax-kuvassa alveoliittimuutokset! Bal-tutkimuksissa todettiin alveoliitti ja aikaisemmin HRCT:ssä fibroosi.Tuon jälkeen en töihin ole päässyt. Altistumiseeni liittyi alunperin kuumeilu/kuumepiikit. Usita kertoja olen ollut TTL:n tutkimuksissa ammattitautidiagnoosin jälkeen.Viimeisen kerran keväällä 2005.Tutkimukset/seurannat lopetettiin pyynöstäni,koska TTL:n tutkimukset aiheuttivat minulle kuukauden kuumeilun ja mielettömät keuhkokivut.Uusien astmalääkkeiden kokeilun vuoksi luulin tukehtuvani valtaisaan liman eritykseen.Tuolloin tiedustelin TTL:tä mikä taho määrää tutkimuksiin,joissa sairastun kerta kerralta pahemmin.(Osastotutkimukset lopetettiin tammikuussa 2004,jouduttiin antamaan lisähappea ja lääkitys maskilla).2005 minut yritettiin siirtää Husin keuhkopolille;eivät huolineet joten jouduin Iho-ja allergiasairaalaan epätasapainoisen astman seurantaan;en allergisen alveoliitin vuoksi.
      Minkähän vuoksi TTL:n myöhäisemmistä lausunnoista jätettiin kuumeilut/kuumepiikit mainitsematta.Eikä lisahapen/lääkkeiden antamistakaan mainita??

      • Drifter

        TTL:llä on virkaa tuon kaltaisen "tutkimuksen" perusteella.
        On täysin rikollista jättää merkitsemättä kaikki oireet.
        Sehän vain kertoo sen, että koko alkuperäinen syy-yhtys halutaan salata.
        Toisin sanoen TTL toimii vain tiettyjen piirien pillien mukaan vuosittain 40 miljoonan euron edestä veronmaksajien laskuun ja herrat vain hymistelevät sekä selittelevät.
        Tästäkö heille maksetaan palkkaa????
        Jos tavallinen tallaaja menettelisi tuon kaltaisesti omassa työssään, niin johan olisi kalossin kuva takapuolessa.
        Eivät nämä yhteiskunnan "pylväät" tunnu tietävän omaa vastuutaan tämän maan rakentamisessa ja hyvinvoinnissa, anteeksi, hehän kyllä ottavat huomioon eräät tahot ja näiden hyvinvoinnin.

        Ei tämä maa pitkälle pötki tulevaisuudessa, jos päättäjät ja heidän edustajansa tekevät vain ja ainoastaan hektisiä ja tarkoitushakuisia päätöksiä, jotka kaiken lisäksi ovat vain tietyn tahon kumartamista.

        Vain rehellisyydellä ja oman ammattitaidon riippumattomalla taidolla tätä maata rakennetaan tuleville sukupolville elinkelpoiseksi.


      • Kokemusta on

        Minä oireilin TTL:lla koko ajan ja melkein joka paikassa. Sanoin, että täällähän yskittää samallalailla kuin työpaikallani ja täällä haisee home. Hoitaja meni ihan punaiseksi ja sanoi, ettei heillä ole hometta. Toinen hoitaja yski ja kerroin hänellekin, että taidat yskiä näistä homeista, joita täällä on. Hän sanoi, että kukapa sen tietää onko täällä hometta kun onhnan tämä vanha talo.

        En ole ensimmäinen enkä viimeinenkään homesairas, joka oireili TTL:lla heidän hometalostaan. Kuinkahan moni onkaan joutunut kotiin syömään kortisonikuurin ensin, että pystyy olemaan homeisella TTL:lla. Muka astma ei ole tasapainossa, kun lääkkeet lopetettiin. Sen vuoksi siellä yskitti kun siellä oli hometta.

        Nyt siellä on tehty remonttia ja viime syksynä talon ulkopuolikin korjattiin. Vieläkö siellä on hometta sisällä huoneissa? Silloin oli, kun olin siellä tutkimuksissa.


      • TTL tiloissa
        Kokemusta on kirjoitti:

        Minä oireilin TTL:lla koko ajan ja melkein joka paikassa. Sanoin, että täällähän yskittää samallalailla kuin työpaikallani ja täällä haisee home. Hoitaja meni ihan punaiseksi ja sanoi, ettei heillä ole hometta. Toinen hoitaja yski ja kerroin hänellekin, että taidat yskiä näistä homeista, joita täällä on. Hän sanoi, että kukapa sen tietää onko täällä hometta kun onhnan tämä vanha talo.

        En ole ensimmäinen enkä viimeinenkään homesairas, joka oireili TTL:lla heidän hometalostaan. Kuinkahan moni onkaan joutunut kotiin syömään kortisonikuurin ensin, että pystyy olemaan homeisella TTL:lla. Muka astma ei ole tasapainossa, kun lääkkeet lopetettiin. Sen vuoksi siellä yskitti kun siellä oli hometta.

        Nyt siellä on tehty remonttia ja viime syksynä talon ulkopuolikin korjattiin. Vieläkö siellä on hometta sisällä huoneissa? Silloin oli, kun olin siellä tutkimuksissa.

        Mä oon nyt ollut siellä tutkimuksissa muutaman kerran. En ole huomannut homeen hajua tai hometta.

        Yskimistä on tullut jonkinverran, mutta niin muuallakin, joten en voi sanoa, että nimenomaan siellä yskittäisi enemmän.

        Mutta muiden "tutkittavien" hajusteet teki reaktion.. Kiitos sulle AXE mies..Tulit viereeni istumaan.
        Ei ollut kivaa.. :(
        Yskin ja sain päänsäryn.
        Siksi lähdin heti pois. Ei johdu sun ulkonäöstä tms.

        Katselit siihen malliin, että mitäs mussa on vikaa. Sinun tuoksusi... tukahdutti.

        Kutsussahan TTL tutkimuksiin luki, tulettehan ilman voimakkaita hajusteita.. jne..

        Kaikki ei kai osaa lukea?


      • 123
        TTL tiloissa kirjoitti:

        Mä oon nyt ollut siellä tutkimuksissa muutaman kerran. En ole huomannut homeen hajua tai hometta.

        Yskimistä on tullut jonkinverran, mutta niin muuallakin, joten en voi sanoa, että nimenomaan siellä yskittäisi enemmän.

        Mutta muiden "tutkittavien" hajusteet teki reaktion.. Kiitos sulle AXE mies..Tulit viereeni istumaan.
        Ei ollut kivaa.. :(
        Yskin ja sain päänsäryn.
        Siksi lähdin heti pois. Ei johdu sun ulkonäöstä tms.

        Katselit siihen malliin, että mitäs mussa on vikaa. Sinun tuoksusi... tukahdutti.

        Kutsussahan TTL tutkimuksiin luki, tulettehan ilman voimakkaita hajusteita.. jne..

        Kaikki ei kai osaa lukea?

        mutta olin vain 2 krs, 6 krs ja ala-aulan tiloissa. En osastolla tai muissa tiloissa.

        Mutta jos jää 4 ratikassa pois Alkon kohdalla ja kävelee sen ohitse haisee home tosi voimakkaasti - se talo on varmasti jostakin kohdin homeessa. Haju tuli talosta päin - seuraavan kerran osasin jo varoa ja menin tien toiselle puolelle, enkä ohittanut Alko:n taloa enää.

        Yskin paljon noina tutkimuspäivinä - mutta silloin yskin myös muualla - jatkuvasti. Pulmicort 2x400 aamuin illoin alkoi myöhemmin auttamaan, Singulair myös.

        Nyt Singulair on keuhkolääkärin kehoituksesta jätetty pois ja olo on huonompi. Selän puolella kipua, hengittely on ikävämpää myös. Yskäkin on nyt taas ajoittaista. Mikään muu ei ole muuttunut, kuin tuo Singulairin pois jättäminen.

        Olo on paljonkin - huonompaan suuntaan.


      • on onnistunut
        TTL tiloissa kirjoitti:

        Mä oon nyt ollut siellä tutkimuksissa muutaman kerran. En ole huomannut homeen hajua tai hometta.

        Yskimistä on tullut jonkinverran, mutta niin muuallakin, joten en voi sanoa, että nimenomaan siellä yskittäisi enemmän.

        Mutta muiden "tutkittavien" hajusteet teki reaktion.. Kiitos sulle AXE mies..Tulit viereeni istumaan.
        Ei ollut kivaa.. :(
        Yskin ja sain päänsäryn.
        Siksi lähdin heti pois. Ei johdu sun ulkonäöstä tms.

        Katselit siihen malliin, että mitäs mussa on vikaa. Sinun tuoksusi... tukahdutti.

        Kutsussahan TTL tutkimuksiin luki, tulettehan ilman voimakkaita hajusteita.. jne..

        Kaikki ei kai osaa lukea?

        Jos ette enää yski siellä, on remontti onnistunut.

        Kävin HRCT:ssä toisessa sairaalassa. Siellä haisi home ja kerroin takaisin tullessa TTL:lla, että siellä oli hometta. Sairaanhoitaja kysyi: "Oliko sinne kirjoitettu jollekin lapulle että siellä on hometta?"
        Hahhaa: kyllä varmaan seinällä oli ISOILLA kultakirjaimilla että "varo täällä on hometta". Joopajoo! Joka paikassa missä kysyn, niin aina sama vastaus: "Ei meillä ole hometta".
        No kun hometta ei lain mukaan saa olla - muutenhan se on työsuojelurikos.


      • oireileva
        Kokemusta on kirjoitti:

        Minä oireilin TTL:lla koko ajan ja melkein joka paikassa. Sanoin, että täällähän yskittää samallalailla kuin työpaikallani ja täällä haisee home. Hoitaja meni ihan punaiseksi ja sanoi, ettei heillä ole hometta. Toinen hoitaja yski ja kerroin hänellekin, että taidat yskiä näistä homeista, joita täällä on. Hän sanoi, että kukapa sen tietää onko täällä hometta kun onhnan tämä vanha talo.

        En ole ensimmäinen enkä viimeinenkään homesairas, joka oireili TTL:lla heidän hometalostaan. Kuinkahan moni onkaan joutunut kotiin syömään kortisonikuurin ensin, että pystyy olemaan homeisella TTL:lla. Muka astma ei ole tasapainossa, kun lääkkeet lopetettiin. Sen vuoksi siellä yskitti kun siellä oli hometta.

        Nyt siellä on tehty remonttia ja viime syksynä talon ulkopuolikin korjattiin. Vieläkö siellä on hometta sisällä huoneissa? Silloin oli, kun olin siellä tutkimuksissa.

        Minäkin oireilin voimakkaasti TTL:n tiloissa. Keskustelin useampaan kertaankin asiasta sairaanhoitajien ja lääkäreiden kanssa. Vastauksena oli se tuttu lause... ei meillä ole hometta! Sain tutkimusten päätteeksi ammattitauti-diagnoosin. Myöhemmin olin kontrollijaksolla osastolla. Valittelin taas huonoa oloani ja äänen käheytymistä. Silloin eräs henkilökuntaan kuuluva myönsi tämän homeongelman! Toivottavasti minun ei tarvitse mennä uudestaan TTL:n tiloihin. Ääni häviää heti ulko-ovesta sisään mennessä...


      • matoista
        oireileva kirjoitti:

        Minäkin oireilin voimakkaasti TTL:n tiloissa. Keskustelin useampaan kertaankin asiasta sairaanhoitajien ja lääkäreiden kanssa. Vastauksena oli se tuttu lause... ei meillä ole hometta! Sain tutkimusten päätteeksi ammattitauti-diagnoosin. Myöhemmin olin kontrollijaksolla osastolla. Valittelin taas huonoa oloani ja äänen käheytymistä. Silloin eräs henkilökuntaan kuuluva myönsi tämän homeongelman! Toivottavasti minun ei tarvitse mennä uudestaan TTL:n tiloihin. Ääni häviää heti ulko-ovesta sisään mennessä...

        Kun menee marketteihin, sairaaloihin tms..

        Ovien edessä on isot matto aukeat.. Ne on kaiket päivät märät ja likaiset. Ja kauhea lemu. Esimerkiksi yksi iso keskussairaala.

        Kyllä niistä saa kunnon pöläytyksen päin naamaa, meni mihin vaan.

        DressManni: kin näyttää pitävän mattoansa sisältä kadulle asti.. Ovet aukee automaattisesti, vaikka kävelee kadulla siitä ohi.. Järki hoi!! Se on märkä, homepommi koko matto!!


      • ????
        oireileva kirjoitti:

        Minäkin oireilin voimakkaasti TTL:n tiloissa. Keskustelin useampaan kertaankin asiasta sairaanhoitajien ja lääkäreiden kanssa. Vastauksena oli se tuttu lause... ei meillä ole hometta! Sain tutkimusten päätteeksi ammattitauti-diagnoosin. Myöhemmin olin kontrollijaksolla osastolla. Valittelin taas huonoa oloani ja äänen käheytymistä. Silloin eräs henkilökuntaan kuuluva myönsi tämän homeongelman! Toivottavasti minun ei tarvitse mennä uudestaan TTL:n tiloihin. Ääni häviää heti ulko-ovesta sisään mennessä...

        Minä vuonna olit osastolla?

        Ja minä vuonna on remontteerattu?

        Koska mä saan oireita esim kirjastos, kelas, työkkäris ym.. HETI

        En saanut TTL tiloissa. Tosi on.


      • remontti tehtiin
        ???? kirjoitti:

        Minä vuonna olit osastolla?

        Ja minä vuonna on remontteerattu?

        Koska mä saan oireita esim kirjastos, kelas, työkkäris ym.. HETI

        En saanut TTL tiloissa. Tosi on.

        ja syksyllä 2003 kontollin aikana vielä oireilin. En voinut edes mennä suihkuun kun siellä haisi niin homeelle.


      • matoista kirjoitti:

        Kun menee marketteihin, sairaaloihin tms..

        Ovien edessä on isot matto aukeat.. Ne on kaiket päivät märät ja likaiset. Ja kauhea lemu. Esimerkiksi yksi iso keskussairaala.

        Kyllä niistä saa kunnon pöläytyksen päin naamaa, meni mihin vaan.

        DressManni: kin näyttää pitävän mattoansa sisältä kadulle asti.. Ovet aukee automaattisesti, vaikka kävelee kadulla siitä ohi.. Järki hoi!! Se on märkä, homepommi koko matto!!

        Julkisten tilojen matot on yleensä lindströminvaihtomattoja. Ne vaihdetaan firman toimesta jopa päivittäin tai niin usein kuin maton vuokraaja on vaihdon tilannut. Ne on käsitelty jollain aineella niin, ettei niissä kai pitäisi kasvaa hometta.

        Eri asia on, jos on joku tavallinen matto, joka on aina märkänä. Mutta luulen, että nämä vaihtomatot olisivat hyviä jopa homesairaan kotiin, olen itse käyttänyt niitä joskus hyvin tyytyväisenä. Rumia ovat tosin.


      • oireileva
        ???? kirjoitti:

        Minä vuonna olit osastolla?

        Ja minä vuonna on remontteerattu?

        Koska mä saan oireita esim kirjastos, kelas, työkkäris ym.. HETI

        En saanut TTL tiloissa. Tosi on.

        Olin osastolla kevällä 2003. Silloin puhuttiin jostain remontista mutta en tiedä milloin sitä olis tehty.
        Saan toki vieläkin oireita melkein missä vain. Huvittavinta/ikävintä tässä on, että ulkona lenkkeillessä voin kertoa missä talossa on kosteusvaurio-ongelma pelkästään ohi kulkemalla.


      • hilkkaliisa
        oireileva kirjoitti:

        Olin osastolla kevällä 2003. Silloin puhuttiin jostain remontista mutta en tiedä milloin sitä olis tehty.
        Saan toki vieläkin oireita melkein missä vain. Huvittavinta/ikävintä tässä on, että ulkona lenkkeillessä voin kertoa missä talossa on kosteusvaurio-ongelma pelkästään ohi kulkemalla.

        Minäkin tunnen hometalon hajun jo kaukaa, kun kävelen ohi. Voisi mennä soittamaan ovikelloa, että kuulkaa teillähän on hometalo. No en tietenkään mene. Oulussa entisen Lentävälautanen- talon ohi mennessäni haistoin, että talohan haisee homeelle. Siinä on nykyisin joku kiinteistöfirma. Oireileekohan henkilökunta siellä? Vastapäätä entistä Lentävälautanen-taloa on Torniparturi ja siellä ei haise home.


      • homekorva
        hilkkaliisa kirjoitti:

        Minäkin tunnen hometalon hajun jo kaukaa, kun kävelen ohi. Voisi mennä soittamaan ovikelloa, että kuulkaa teillähän on hometalo. No en tietenkään mene. Oulussa entisen Lentävälautanen- talon ohi mennessäni haistoin, että talohan haisee homeelle. Siinä on nykyisin joku kiinteistöfirma. Oireileekohan henkilökunta siellä? Vastapäätä entistä Lentävälautanen-taloa on Torniparturi ja siellä ei haise home.

        Home haisee myös ruokatarvikkeissa.

        Ostin "meillä tänään paistettuja piirakoita" Valintatalosta.. Kas kummaa 1 porkkanapiirakka oli täysin homeen hajuinen ja makuinen. Sylkäisin sen heti pois, mieheni nuuski sitä ja ilmoitti, ettei siinä mitään haise,
        sama esim pizzerian pizzat.. joissakin kohdissa on selvä homeinen haju ja maku.. Liekö jauhot homeessa. Siis ne jotka ovat työtasoilla päivät pitkät ja ne sit ovat näitten vastaleivottujen tuotteiden pohjassa kiinni?


        Kaupassa huomaan heti, jos homekämpän omistajia tulee viereen, taakse ym.
        Tulee välitön reaktio, hengenahdistus, ihan kuin läväytettäis päin naamaa kauhea pöläytys.

        Mieheni ei haista näitäkään.. On huomannut jo ilmeistäni, milloin joku tekee reaktion.

        Jättäydyn silloin pois niitten ihmisten läheltä. Hankala joskus kassa jonossa.

        Samoin nämä hajusteet. Joillain naisilla on nykyään joku uusi tuoksu.
        Ihankuin Raid.
        Sit heillä se on tosi sumupilvenä leijuvana. Siitä saa heti viiltävän pääkivun ja hengenahdistuksen.

        Onkohan tarkoitus tyrmätä miehet tuoksulla? hih, hih..


      • homekorva kirjoitti:

        Home haisee myös ruokatarvikkeissa.

        Ostin "meillä tänään paistettuja piirakoita" Valintatalosta.. Kas kummaa 1 porkkanapiirakka oli täysin homeen hajuinen ja makuinen. Sylkäisin sen heti pois, mieheni nuuski sitä ja ilmoitti, ettei siinä mitään haise,
        sama esim pizzerian pizzat.. joissakin kohdissa on selvä homeinen haju ja maku.. Liekö jauhot homeessa. Siis ne jotka ovat työtasoilla päivät pitkät ja ne sit ovat näitten vastaleivottujen tuotteiden pohjassa kiinni?


        Kaupassa huomaan heti, jos homekämpän omistajia tulee viereen, taakse ym.
        Tulee välitön reaktio, hengenahdistus, ihan kuin läväytettäis päin naamaa kauhea pöläytys.

        Mieheni ei haista näitäkään.. On huomannut jo ilmeistäni, milloin joku tekee reaktion.

        Jättäydyn silloin pois niitten ihmisten läheltä. Hankala joskus kassa jonossa.

        Samoin nämä hajusteet. Joillain naisilla on nykyään joku uusi tuoksu.
        Ihankuin Raid.
        Sit heillä se on tosi sumupilvenä leijuvana. Siitä saa heti viiltävän pääkivun ja hengenahdistuksen.

        Onkohan tarkoitus tyrmätä miehet tuoksulla? hih, hih..

        kyllä tehoaa - tyrmää miehet ja naisetkin.

        Lisäksi jatkuvassa käytössä estää syömisen - laihtuminen 100% varmaa.

        Saisikohan sille patentin?

        Kauneudenhoitoalalla on kaikenlaisia turvehoitoja, minä voisin perustaa tämän homehoitolan. Eihän muutkaan laihdutushoidot ole täysin kivuttomia tai turvallisia.


      • oireillut
        Kokemusta on kirjoitti:

        Minä oireilin TTL:lla koko ajan ja melkein joka paikassa. Sanoin, että täällähän yskittää samallalailla kuin työpaikallani ja täällä haisee home. Hoitaja meni ihan punaiseksi ja sanoi, ettei heillä ole hometta. Toinen hoitaja yski ja kerroin hänellekin, että taidat yskiä näistä homeista, joita täällä on. Hän sanoi, että kukapa sen tietää onko täällä hometta kun onhnan tämä vanha talo.

        En ole ensimmäinen enkä viimeinenkään homesairas, joka oireili TTL:lla heidän hometalostaan. Kuinkahan moni onkaan joutunut kotiin syömään kortisonikuurin ensin, että pystyy olemaan homeisella TTL:lla. Muka astma ei ole tasapainossa, kun lääkkeet lopetettiin. Sen vuoksi siellä yskitti kun siellä oli hometta.

        Nyt siellä on tehty remonttia ja viime syksynä talon ulkopuolikin korjattiin. Vieläkö siellä on hometta sisällä huoneissa? Silloin oli, kun olin siellä tutkimuksissa.

        Olin osastolla kahteenkin otteeseen helmi-maaliskuussa 2006 ja valitettavaa on todeta, mutta remonteista huolimatta siellä vielä voi saada oireita. Erityisen selvästi tämä tuli ilmi, kun menin sinne maanantaina ja olin ensimmäinen huoneeseen majoitettu. Ei muuta, kun ikkuna, vessan ja suihkun ovet auki ja itse pois huoneesta. Pahimman katkun sain näin tuuletettua. Sitten oli vain sinniteltävä, että saatiin tutkimukset tehtyä.
        Onhan se todella häpeällistä, että homesairaita altistetaan jo valmiiksi kosteusvaurioituneissa tiloissa, että niin spesifiä altistusta, että päätä huimaa.


      • 2002
        oireillut kirjoitti:

        Olin osastolla kahteenkin otteeseen helmi-maaliskuussa 2006 ja valitettavaa on todeta, mutta remonteista huolimatta siellä vielä voi saada oireita. Erityisen selvästi tämä tuli ilmi, kun menin sinne maanantaina ja olin ensimmäinen huoneeseen majoitettu. Ei muuta, kun ikkuna, vessan ja suihkun ovet auki ja itse pois huoneesta. Pahimman katkun sain näin tuuletettua. Sitten oli vain sinniteltävä, että saatiin tutkimukset tehtyä.
        Onhan se todella häpeällistä, että homesairaita altistetaan jo valmiiksi kosteusvaurioituneissa tiloissa, että niin spesifiä altistusta, että päätä huimaa.

        ja kun ihmettelin hoitajalla miksi yskin siellä vaikkei muuta kuin nk.normaali astma nnin vastaus oli että "voi olla että verhoja ei ole nyt vielä tuuletettu."


      • hilkkaliisa
        homekorva kirjoitti:

        Home haisee myös ruokatarvikkeissa.

        Ostin "meillä tänään paistettuja piirakoita" Valintatalosta.. Kas kummaa 1 porkkanapiirakka oli täysin homeen hajuinen ja makuinen. Sylkäisin sen heti pois, mieheni nuuski sitä ja ilmoitti, ettei siinä mitään haise,
        sama esim pizzerian pizzat.. joissakin kohdissa on selvä homeinen haju ja maku.. Liekö jauhot homeessa. Siis ne jotka ovat työtasoilla päivät pitkät ja ne sit ovat näitten vastaleivottujen tuotteiden pohjassa kiinni?


        Kaupassa huomaan heti, jos homekämpän omistajia tulee viereen, taakse ym.
        Tulee välitön reaktio, hengenahdistus, ihan kuin läväytettäis päin naamaa kauhea pöläytys.

        Mieheni ei haista näitäkään.. On huomannut jo ilmeistäni, milloin joku tekee reaktion.

        Jättäydyn silloin pois niitten ihmisten läheltä. Hankala joskus kassa jonossa.

        Samoin nämä hajusteet. Joillain naisilla on nykyään joku uusi tuoksu.
        Ihankuin Raid.
        Sit heillä se on tosi sumupilvenä leijuvana. Siitä saa heti viiltävän pääkivun ja hengenahdistuksen.

        Onkohan tarkoitus tyrmätä miehet tuoksulla? hih, hih..

        Joku hajuvesi tuo minullekin mieleen kärpäsmyrkky Raidin, jota mummoni käytti joskus kun olin lapsi. Olen ihmetellyt itsekin miten jonkun mielestä tuo "kärpäsmyrkkyhajuvesi" voi olla ihanaa. Saan siitä yleensä itsekin välittömän astmakohtauksen kaupoissa, bussissa, teatterissa ym.


      • homekorva
        hilkkaliisa kirjoitti:

        Joku hajuvesi tuo minullekin mieleen kärpäsmyrkky Raidin, jota mummoni käytti joskus kun olin lapsi. Olen ihmetellyt itsekin miten jonkun mielestä tuo "kärpäsmyrkkyhajuvesi" voi olla ihanaa. Saan siitä yleensä itsekin välittömän astmakohtauksen kaupoissa, bussissa, teatterissa ym.

        Jospa heitä kiusaa itikat??


      • hilkkaliisa
        homekorva kirjoitti:

        Jospa heitä kiusaa itikat??

        Hirveän hajuinen tuo "hajuvesi-Raid" on. Se on tullut markkinoille vasta nyt, tai sitten olen allergisoitunut sille ihan menneen talven aikana. Hei miksi he sitten käyttävät sitä talvellakin? Onko kotona kirppuja?


      • hilkkaliisa kirjoitti:

        Hirveän hajuinen tuo "hajuvesi-Raid" on. Se on tullut markkinoille vasta nyt, tai sitten olen allergisoitunut sille ihan menneen talven aikana. Hei miksi he sitten käyttävät sitä talvellakin? Onko kotona kirppuja?

        itsekin vahingossa hiuksiin, kesämökillä. Olin menossa juhannustansseihin ja laitoin tietysti hiuskiinnettä hiuksiini oikein runsaan pilven, pullo oli sopivasti mökin peilin alla.

        Vasta matkalla aloin ihmetellä kauheaa hajua ja sitten muistin, ettei minulla ole mökillä ollenkaan hiuskiinnettä...

        Se raidin haju on minusta useissa uusissa hajuvesissä, ikään kuin "pohjatuoksuna" vai pitäisikö sanoa "20 metriä pilvenä perässä-tuoksuna". Haju on aivan karmea, silmiä kirvelevä, oksettava. Kuinka käyttäjät eivät itse huomaa sitä, en voi ymmärtää?


      • Toinen homesairas
        homeahdistus kirjoitti:

        itsekin vahingossa hiuksiin, kesämökillä. Olin menossa juhannustansseihin ja laitoin tietysti hiuskiinnettä hiuksiini oikein runsaan pilven, pullo oli sopivasti mökin peilin alla.

        Vasta matkalla aloin ihmetellä kauheaa hajua ja sitten muistin, ettei minulla ole mökillä ollenkaan hiuskiinnettä...

        Se raidin haju on minusta useissa uusissa hajuvesissä, ikään kuin "pohjatuoksuna" vai pitäisikö sanoa "20 metriä pilvenä perässä-tuoksuna". Haju on aivan karmea, silmiä kirvelevä, oksettava. Kuinka käyttäjät eivät itse huomaa sitä, en voi ymmärtää?

        Se uusi Raidin hajuinen hajuvesi on todella kamalaa.

        Ilmeisesti sellaiset
        ihmiset, jotka eivät ole hajusteyliherkkiä tai homesairaita, pitävät tuota kammottavaa hajua ihanana. Nuorena ja ennen tätä sairautta käytin itsekin joitakin hajuvesiä. Jonkun aikaa hajuvettä käytettyäni, aloin itsekin yskiä sille.

        Nyt käyn vain suihkussa, pesen hiukseni tuoksuttomalla shampoolla ja itseni tuoksuttomalla pesuaineella ja käytän tuoksutonta deodoranttia ja tuoksuttomia ihovoiteita. Puhtaalle iholle laitan sitten puhtaat vaatteet, jotka olen pessyt tuoksuttomilla pesuaineilla.

        Ei itseä hairitse enkä häiritse toisia homesairaita ja tuoksuallergisia.


      • hajusteista
        Toinen homesairas kirjoitti:

        Se uusi Raidin hajuinen hajuvesi on todella kamalaa.

        Ilmeisesti sellaiset
        ihmiset, jotka eivät ole hajusteyliherkkiä tai homesairaita, pitävät tuota kammottavaa hajua ihanana. Nuorena ja ennen tätä sairautta käytin itsekin joitakin hajuvesiä. Jonkun aikaa hajuvettä käytettyäni, aloin itsekin yskiä sille.

        Nyt käyn vain suihkussa, pesen hiukseni tuoksuttomalla shampoolla ja itseni tuoksuttomalla pesuaineella ja käytän tuoksutonta deodoranttia ja tuoksuttomia ihovoiteita. Puhtaalle iholle laitan sitten puhtaat vaatteet, jotka olen pessyt tuoksuttomilla pesuaineilla.

        Ei itseä hairitse enkä häiritse toisia homesairaita ja tuoksuallergisia.

        Mieheni kertoi, että tavatessani minut ensi kertaa OLI HETI IHASTUNUT SIIHEN, ETTEI MINULLA OLLUT MITÄÄN HAJUVESIÄ YM.

        Koska hän tulee pahoinvoivaksi voimakkaista tuoksuista. Kestää normaalit perus tuoksut, esim mieto tuoksahdus saippuassa, antiperspirantti ym.

        Hänellä ei ole mitään "allergioita".


      • askartelua
        2002 kirjoitti:

        ja kun ihmettelin hoitajalla miksi yskin siellä vaikkei muuta kuin nk.normaali astma nnin vastaus oli että "voi olla että verhoja ei ole nyt vielä tuuletettu."

        Onpa aikamoista askartelua lääketiedettä edustavan TTL:n sairaanhoitajan taholta.

        TTL:nhän pitäsi alkaa median kautta tiedottaa, että kansalaisten tulee tuulettaa verhojakin tietyin väliajoin jottei niista aiheutuisi terveyshaittaa.
        Ja tuosta verhojen tuottamasta terveyshaitastä TTL:n tulee esittää runsaasti kansainvälisiä lääketieteellisiä tutkimustuloksia.


      • 123
        Drifter kirjoitti:

        TTL:llä on virkaa tuon kaltaisen "tutkimuksen" perusteella.
        On täysin rikollista jättää merkitsemättä kaikki oireet.
        Sehän vain kertoo sen, että koko alkuperäinen syy-yhtys halutaan salata.
        Toisin sanoen TTL toimii vain tiettyjen piirien pillien mukaan vuosittain 40 miljoonan euron edestä veronmaksajien laskuun ja herrat vain hymistelevät sekä selittelevät.
        Tästäkö heille maksetaan palkkaa????
        Jos tavallinen tallaaja menettelisi tuon kaltaisesti omassa työssään, niin johan olisi kalossin kuva takapuolessa.
        Eivät nämä yhteiskunnan "pylväät" tunnu tietävän omaa vastuutaan tämän maan rakentamisessa ja hyvinvoinnissa, anteeksi, hehän kyllä ottavat huomioon eräät tahot ja näiden hyvinvoinnin.

        Ei tämä maa pitkälle pötki tulevaisuudessa, jos päättäjät ja heidän edustajansa tekevät vain ja ainoastaan hektisiä ja tarkoitushakuisia päätöksiä, jotka kaiken lisäksi ovat vain tietyn tahon kumartamista.

        Vain rehellisyydellä ja oman ammattitaidon riippumattomalla taidolla tätä maata rakennetaan tuleville sukupolville elinkelpoiseksi.

        Dosentti, erikoistunut keuhkolääkäri - oli ensimmäinen joka PEF puhalluksen kuultuaan suoraan sanoi, että jopas on ääni - enemmän yskäisy, koitapas uudelleen - jo on ääni - keuhkoputkesi painuvat kasaan ja hankaavat toisiaan vasten, siltä tuo puhalluksesi kuulostaa. Ei ole normaalia - ei mikään persoonallinen puhallusääni - niin sen arvioi TTL:n histamiinialtistusta tekevä henkilö. Ihan normaali, mutta persoonallinen - täällä kuulee niin persoonallisia ääniä... - joo varmasti kuulee!

        Sain antibioottikuurin, kortisonikuurin, Duact kuurin ja YES sain myös Singulair tapletit taas takaisin käyttöön. (TTL:n keuhkolääkäri pyysi jättämään ne pois - ja viikonloppu oli varsin ikävä, selkeästi tarvitsen tuon pienen lituskaisen tapletin)

        Lääkäri kuunteli keuhkot joka puolelta tarkkaan ja totesi, "että mene sitten sinne sairaalaan" - ystävällisellä huolestuneella äänellä (odotan kutsua keuhko- ja reumapolille). Ja jos kestää pidempää päästä tutkimuksiin, ota yhteyttä työterveyslääkäriin.

        Keskustelimme myös sisäilmasta, homeista ja mitä ne aiheuttavat. Lääkäri kertoi, että nivelsäryt voivat olla homeista, välttämättä ei reumaa ole - kuuluu homeoireisiin myös, samoin muut oireeni.

        Keskustelimme Työterveyslaitoksen työperäisyystutkimuksesta myös - lääkäri totesi, että vaikka työperäisyyttä ei nyt voitaisikaan todeta - pitäisi asialle kyllä työpaikalla tehdä jotakin. Kerroin, että en ole ensimmäinen sairastunut ja että kahdella on jo ammattitauti.

        Lääkäri kyseli onko minulla flunssa, kun ääneni on tuollainen, kuorsaanko, nielenkö jatkuvasti limaa. Vastaus oli ei, kyllä ja kyllä. Ääni on muuttunut, eikä se enää kestä puhumista on oudon nuhaisen ja limaisen kuuloinen. Kuulosta kyseli myös - ja vastaus oli, että kuulen huonommin nyt. Lääkäri kertoi, että johtuu yleistä tukkoisuudesta. Kertoi, että ei tuo nenäleikkaus ole niin paha - ei sitä tarvitsisi pelätä - mutta pelkään silti. Nyt lääkkeitä, ja katsotaan nyt josko selviäisin ilman leikkausta.

        Jään odottamaan sairaalaan tutkimuksiin pääsyä - oli muuten tosi mukava keuhkolääkäri.


      • 123 kirjoitti:

        Dosentti, erikoistunut keuhkolääkäri - oli ensimmäinen joka PEF puhalluksen kuultuaan suoraan sanoi, että jopas on ääni - enemmän yskäisy, koitapas uudelleen - jo on ääni - keuhkoputkesi painuvat kasaan ja hankaavat toisiaan vasten, siltä tuo puhalluksesi kuulostaa. Ei ole normaalia - ei mikään persoonallinen puhallusääni - niin sen arvioi TTL:n histamiinialtistusta tekevä henkilö. Ihan normaali, mutta persoonallinen - täällä kuulee niin persoonallisia ääniä... - joo varmasti kuulee!

        Sain antibioottikuurin, kortisonikuurin, Duact kuurin ja YES sain myös Singulair tapletit taas takaisin käyttöön. (TTL:n keuhkolääkäri pyysi jättämään ne pois - ja viikonloppu oli varsin ikävä, selkeästi tarvitsen tuon pienen lituskaisen tapletin)

        Lääkäri kuunteli keuhkot joka puolelta tarkkaan ja totesi, "että mene sitten sinne sairaalaan" - ystävällisellä huolestuneella äänellä (odotan kutsua keuhko- ja reumapolille). Ja jos kestää pidempää päästä tutkimuksiin, ota yhteyttä työterveyslääkäriin.

        Keskustelimme myös sisäilmasta, homeista ja mitä ne aiheuttavat. Lääkäri kertoi, että nivelsäryt voivat olla homeista, välttämättä ei reumaa ole - kuuluu homeoireisiin myös, samoin muut oireeni.

        Keskustelimme Työterveyslaitoksen työperäisyystutkimuksesta myös - lääkäri totesi, että vaikka työperäisyyttä ei nyt voitaisikaan todeta - pitäisi asialle kyllä työpaikalla tehdä jotakin. Kerroin, että en ole ensimmäinen sairastunut ja että kahdella on jo ammattitauti.

        Lääkäri kyseli onko minulla flunssa, kun ääneni on tuollainen, kuorsaanko, nielenkö jatkuvasti limaa. Vastaus oli ei, kyllä ja kyllä. Ääni on muuttunut, eikä se enää kestä puhumista on oudon nuhaisen ja limaisen kuuloinen. Kuulosta kyseli myös - ja vastaus oli, että kuulen huonommin nyt. Lääkäri kertoi, että johtuu yleistä tukkoisuudesta. Kertoi, että ei tuo nenäleikkaus ole niin paha - ei sitä tarvitsisi pelätä - mutta pelkään silti. Nyt lääkkeitä, ja katsotaan nyt josko selviäisin ilman leikkausta.

        Jään odottamaan sairaalaan tutkimuksiin pääsyä - oli muuten tosi mukava keuhkolääkäri.

        olen noita kaikki käyttänyt ja hyvin ovat minua auttaneet. Sinun keuhkojesi tilanne on kuitenkin paljon vakavampi. Aiotaanko niitä vielä tutkia ja hoitaa enemmän?

        Oletko saanut mitään muuta diagnoosia keuhkoillesi (siis oikealta lääkäriltä, ei TTL:n astmakeskuksesta) atelektaasin lisäksi?

        Oliko keuhkolääkärisi sitä mieltä, että keuhkotilanne johtuu juuri työpaikkasi mikrobeista? Kyselen, kun pelkään että oma tilanteeni vielä joskus huonontuu, ihmettelen mitä tulee ODTS:n jälkeen.


      • kokettu
        123 kirjoitti:

        Dosentti, erikoistunut keuhkolääkäri - oli ensimmäinen joka PEF puhalluksen kuultuaan suoraan sanoi, että jopas on ääni - enemmän yskäisy, koitapas uudelleen - jo on ääni - keuhkoputkesi painuvat kasaan ja hankaavat toisiaan vasten, siltä tuo puhalluksesi kuulostaa. Ei ole normaalia - ei mikään persoonallinen puhallusääni - niin sen arvioi TTL:n histamiinialtistusta tekevä henkilö. Ihan normaali, mutta persoonallinen - täällä kuulee niin persoonallisia ääniä... - joo varmasti kuulee!

        Sain antibioottikuurin, kortisonikuurin, Duact kuurin ja YES sain myös Singulair tapletit taas takaisin käyttöön. (TTL:n keuhkolääkäri pyysi jättämään ne pois - ja viikonloppu oli varsin ikävä, selkeästi tarvitsen tuon pienen lituskaisen tapletin)

        Lääkäri kuunteli keuhkot joka puolelta tarkkaan ja totesi, "että mene sitten sinne sairaalaan" - ystävällisellä huolestuneella äänellä (odotan kutsua keuhko- ja reumapolille). Ja jos kestää pidempää päästä tutkimuksiin, ota yhteyttä työterveyslääkäriin.

        Keskustelimme myös sisäilmasta, homeista ja mitä ne aiheuttavat. Lääkäri kertoi, että nivelsäryt voivat olla homeista, välttämättä ei reumaa ole - kuuluu homeoireisiin myös, samoin muut oireeni.

        Keskustelimme Työterveyslaitoksen työperäisyystutkimuksesta myös - lääkäri totesi, että vaikka työperäisyyttä ei nyt voitaisikaan todeta - pitäisi asialle kyllä työpaikalla tehdä jotakin. Kerroin, että en ole ensimmäinen sairastunut ja että kahdella on jo ammattitauti.

        Lääkäri kyseli onko minulla flunssa, kun ääneni on tuollainen, kuorsaanko, nielenkö jatkuvasti limaa. Vastaus oli ei, kyllä ja kyllä. Ääni on muuttunut, eikä se enää kestä puhumista on oudon nuhaisen ja limaisen kuuloinen. Kuulosta kyseli myös - ja vastaus oli, että kuulen huonommin nyt. Lääkäri kertoi, että johtuu yleistä tukkoisuudesta. Kertoi, että ei tuo nenäleikkaus ole niin paha - ei sitä tarvitsisi pelätä - mutta pelkään silti. Nyt lääkkeitä, ja katsotaan nyt josko selviäisin ilman leikkausta.

        Jään odottamaan sairaalaan tutkimuksiin pääsyä - oli muuten tosi mukava keuhkolääkäri.

        Jos onteloiden limakalvot turpoavat ja aiheuttavat sinulle kipua ja limaneritystä ja siksi ajatellaan leikkausta,koska ontelot "ahtaat" eikä tuuletus toimi kunnolla.Sekö syy leikkaukseen??
        No sitten suurennetaan onteloiden ilma-aukkoja,jotta ilmastointi toimisi paremmin.MUTTA,varsinainen SYY,miksi ne turpoavat ja turpoavat edelleen,se syy jää olemaan.Leikkaus toimii toisilla ja toisilla ei.
        Parastahan olisi että turvotus saataisiin kuriin,silloin ei tarvitsisi käydä tuota leikkaustakaan läpi.Valitettavasti ei se kovin mukava ole.
        Leikkauksen idea on vähän kuin asperiini pääsärkyyn,oire häviää,mutta syy jää selvittämättä.


      • 123
        homeahdistus kirjoitti:

        olen noita kaikki käyttänyt ja hyvin ovat minua auttaneet. Sinun keuhkojesi tilanne on kuitenkin paljon vakavampi. Aiotaanko niitä vielä tutkia ja hoitaa enemmän?

        Oletko saanut mitään muuta diagnoosia keuhkoillesi (siis oikealta lääkäriltä, ei TTL:n astmakeskuksesta) atelektaasin lisäksi?

        Oliko keuhkolääkärisi sitä mieltä, että keuhkotilanne johtuu juuri työpaikkasi mikrobeista? Kyselen, kun pelkään että oma tilanteeni vielä joskus huonontuu, ihmettelen mitä tulee ODTS:n jälkeen.

        joihin minut lähetti TTL:n keuhkolääkäri Paula Kauppi. Oli mielestäni tosi hyvä lääkäri. Paikka vähän hankala (TTL), mutta kyllä hän sen työn kohdallani teki mitä pystyi ja yli tonttinsa - arvelen. Hienoa oli tuo jatkotutkimuksiin lähettäminen... Kauppi soitti minulle, vaikka minulla oli soittoaika hänelle muutaman päivän päästä... eli sitä arvostan, että välittää ja hoitaa asioita eteenpäin, vaikka hitto vie pelästyin kun puhelin soi, vastasin ja hän kertoi nimensä.

        No siis odottelen sairaalaan keuhko- ja reumapolille tutkimuksiin pääsyä.

        Ei noi keuhkolääkärit ihan noin tarkkaan arvioi - mutta kyllä tänään työterveyshuollon lääkärin kanssa keskustelu oli aika reilua ja suoraa. Myös se, että eipä tuo työperäisyys minua enää auta - mutta tärkeä se olisi minulle muiden puolesta, niiden jotka eivät vielä ole sairastuneet.

        Toisaalta kyllä keuhkolääkäri kyseli,
        - tupakoinko (en)
        - olenko allerginen... sille, sille... (eeen een)
        - atoopikko (en)
        - suvussa allergiaa (ei)
        - suvussa astmaa (ei)
        - taipumusta (ei)
        - olenko sairastanut ... sitä ja sitä (eeen een)
        - jne. jen.

        Eli olin TÄYSIN TERVE ennen sairastumista - ei yhtään ongelmaa, käsi murtunut joskus - ja silloinkin tein töitä käsi kipsissä koko ajan. Ei sairaslomia, ei poissaoloja - hyvä työntekijä! Juuri valmistunut 160 ov vuosi aikaisemmin työn ohella. Paras mahdollinen todistus. KAIKKI OK.

        Diagnoosia minulla ei ole - on vain tuo työperäinen astmaepäily - nyt taitaa olla astmaepäily... sitä lääkäri käytti tänään sairaslomapaperissa.

        Nyt terveys - sitä ei enää ole.

        Kerron sulle kun pääsen noihin tutkimuksiin - käsitin, että olet tulossa tapaamiseen myös. Voidaan jutella naamakkain - jos äänet riittää... ;-) taitaa monella olla äänen kanssa ongelmia.

        Toivotaan, että sun tilanne ei huononnu. Tarkkana sun täytyy olla - mutta tavataan...


      • 123
        kokettu kirjoitti:

        Jos onteloiden limakalvot turpoavat ja aiheuttavat sinulle kipua ja limaneritystä ja siksi ajatellaan leikkausta,koska ontelot "ahtaat" eikä tuuletus toimi kunnolla.Sekö syy leikkaukseen??
        No sitten suurennetaan onteloiden ilma-aukkoja,jotta ilmastointi toimisi paremmin.MUTTA,varsinainen SYY,miksi ne turpoavat ja turpoavat edelleen,se syy jää olemaan.Leikkaus toimii toisilla ja toisilla ei.
        Parastahan olisi että turvotus saataisiin kuriin,silloin ei tarvitsisi käydä tuota leikkaustakaan läpi.Valitettavasti ei se kovin mukava ole.
        Leikkauksen idea on vähän kuin asperiini pääsärkyyn,oire häviää,mutta syy jää selvittämättä.

        Jotenkin toi naaman alueen ronkkiminen on mulle ihan kauhistus, vaikka mitään menetettävää ei silläkään alueella ole :-)

        Ja olet oikeassa - lisäksi en pidä edes Asperiinista, enkä saa niitä syödä :-)

        Joten ehkä passaan tämän siksi kunnes ... se unohtuu ...

        Ja lisäksi jos kuorikot eivät ole turvoksissa pääsee ihan kaikki mun keuhkoihin - nyt kun on tukossa jää kait edes osa ulkopuolellekin...

        Tahtoo tietää aina syyn --- eli pelkään tätä hommaa liikaa, jotta minua saadaan ylipuhuttua tähän.

        Tämä on vähän sama kun viestini pomolle - ja vastaus "sulla taitaa olla tulossa kivuliaita tutkimuksia" - oli tosi empaattista ja mukavaa luettavaa. Mengeler empatia ei pure nyt.


      • homekorva
        kokettu kirjoitti:

        Jos onteloiden limakalvot turpoavat ja aiheuttavat sinulle kipua ja limaneritystä ja siksi ajatellaan leikkausta,koska ontelot "ahtaat" eikä tuuletus toimi kunnolla.Sekö syy leikkaukseen??
        No sitten suurennetaan onteloiden ilma-aukkoja,jotta ilmastointi toimisi paremmin.MUTTA,varsinainen SYY,miksi ne turpoavat ja turpoavat edelleen,se syy jää olemaan.Leikkaus toimii toisilla ja toisilla ei.
        Parastahan olisi että turvotus saataisiin kuriin,silloin ei tarvitsisi käydä tuota leikkaustakaan läpi.Valitettavasti ei se kovin mukava ole.
        Leikkauksen idea on vähän kuin asperiini pääsärkyyn,oire häviää,mutta syy jää selvittämättä.

        Mulle on tehty 3 nenäleikkausta. Ei niillä ole merkitsevää hyötyä siihen, että TURVOTUS LAKKAISI.

        Nenässä siis ei ole polyyppeja, ilma kulkee hienosti, mutta heti homepaikassa limakalvot turpoaa ja vuotaa verta. EI se leikkaus ole sitä vaivaa parantanut. Päin vastoin, sanoisin, että leikkauksen jälkeen nenäverenvuototaipumus tuli herkemmäksi.

        Mieti tarkkaan, ennen kuin otat turhan leikkauksen. Mulla tuli komplikaatioita. Iso verenvuoto, leikkaus keskeytettiin.
        No sit siihen tehtiin korjaus leikkaus..
        Sen jälkeen tikit irtosi 1 heti ja 2 kotona... Nenä meni vinoon., JA taas korjausleikkaus.

        Nyt tyydyn siihen mikä se on,, lääkäri totesi, että jos ei tässä vaiheessa operoida lisää.

        En aio suostua uusiin operaatioihin. Suihkeita ym. käytän. Nenän suolaliuos huuhtelu aamuin illoin. Humektan, Nozoil, Nisita, Lomudal ja välillä Nasonex.

        Kyllä NENÄ ON PARANTUNUT TODELLA PALJON ILMAN TYÖPAIKAN HOMEITA.

        Usko mua!!

        Tavataan sit.. sähköpostis tietoa..

        Kirjoitin tän palstalle neuvoksi saman asian kanssa pähkäileville.


      • hilkkaliisa
        homekorva kirjoitti:

        Mulle on tehty 3 nenäleikkausta. Ei niillä ole merkitsevää hyötyä siihen, että TURVOTUS LAKKAISI.

        Nenässä siis ei ole polyyppeja, ilma kulkee hienosti, mutta heti homepaikassa limakalvot turpoaa ja vuotaa verta. EI se leikkaus ole sitä vaivaa parantanut. Päin vastoin, sanoisin, että leikkauksen jälkeen nenäverenvuototaipumus tuli herkemmäksi.

        Mieti tarkkaan, ennen kuin otat turhan leikkauksen. Mulla tuli komplikaatioita. Iso verenvuoto, leikkaus keskeytettiin.
        No sit siihen tehtiin korjaus leikkaus..
        Sen jälkeen tikit irtosi 1 heti ja 2 kotona... Nenä meni vinoon., JA taas korjausleikkaus.

        Nyt tyydyn siihen mikä se on,, lääkäri totesi, että jos ei tässä vaiheessa operoida lisää.

        En aio suostua uusiin operaatioihin. Suihkeita ym. käytän. Nenän suolaliuos huuhtelu aamuin illoin. Humektan, Nozoil, Nisita, Lomudal ja välillä Nasonex.

        Kyllä NENÄ ON PARANTUNUT TODELLA PALJON ILMAN TYÖPAIKAN HOMEITA.

        Usko mua!!

        Tavataan sit.. sähköpostis tietoa..

        Kirjoitin tän palstalle neuvoksi saman asian kanssa pähkäileville.

        Minä en kestä Humidosea, koska siinä on joku säilöntäaine, joka kirvelee. En kestä myöskään muita kuin yksittäinpakattuja silmätippoja, joissa ei ole säilöntäaineita.

        Säilöntäaine allergioita ei ole myöskään minulta tutkittu.

        Kuten on todettu, olemme erilaisia ja eri homelajit ja eri aineet sopivat toisille ja aiheuttavat reagtioita toisille homesairaille.


      • hilkkaliisa
        hajusteista kirjoitti:

        Mieheni kertoi, että tavatessani minut ensi kertaa OLI HETI IHASTUNUT SIIHEN, ETTEI MINULLA OLLUT MITÄÄN HAJUVESIÄ YM.

        Koska hän tulee pahoinvoivaksi voimakkaista tuoksuista. Kestää normaalit perus tuoksut, esim mieto tuoksahdus saippuassa, antiperspirantti ym.

        Hänellä ei ole mitään "allergioita".

        Onneksi olkoon kun olet löytänyt ihanan miehen :)


      • homekorva
        hilkkaliisa kirjoitti:

        Minä en kestä Humidosea, koska siinä on joku säilöntäaine, joka kirvelee. En kestä myöskään muita kuin yksittäinpakattuja silmätippoja, joissa ei ole säilöntäaineita.

        Säilöntäaine allergioita ei ole myöskään minulta tutkittu.

        Kuten on todettu, olemme erilaisia ja eri homelajit ja eri aineet sopivat toisille ja aiheuttavat reagtioita toisille homesairaille.

        Mä vaihdan jatkuvasti näitä sumutteita, etten saa niihin allergiaa.

        Humidose käy..

        Noista silmätipoista..

        Artelac alkoi tammikuussa ärsyttää ja kirvellä. Nyt tauolla siis.

        Tilalla Lomudal tippa, tarvittaessa.


      • homekorva
        hilkkaliisa kirjoitti:

        Onneksi olkoon kun olet löytänyt ihanan miehen :)

        hankalaa tavata uusia ihmisiä nyt, kun on sairastunut.

        Herättäis varmaan kummastusta, etten kestä mitään hajuja ym.

        Tänään hain apteekista kalkkitabletteja.
        Siellä oli 2 myyjää,
        Kysyin siinä sitten neuvoja ja
        myyjällä oli niin valtava homeen haju, että jouduin "tekosyyllä" häipymään kassalta ja hakea itse tabletit hyllystä.
        Maksoin ne sit toiselle kassalle.

        Tosi kurjaa. (hänelle, ei näyttänyt terveeltä)


      • Homeesta Sairastunut
        Kokemusta on kirjoitti:

        Minä oireilin TTL:lla koko ajan ja melkein joka paikassa. Sanoin, että täällähän yskittää samallalailla kuin työpaikallani ja täällä haisee home. Hoitaja meni ihan punaiseksi ja sanoi, ettei heillä ole hometta. Toinen hoitaja yski ja kerroin hänellekin, että taidat yskiä näistä homeista, joita täällä on. Hän sanoi, että kukapa sen tietää onko täällä hometta kun onhnan tämä vanha talo.

        En ole ensimmäinen enkä viimeinenkään homesairas, joka oireili TTL:lla heidän hometalostaan. Kuinkahan moni onkaan joutunut kotiin syömään kortisonikuurin ensin, että pystyy olemaan homeisella TTL:lla. Muka astma ei ole tasapainossa, kun lääkkeet lopetettiin. Sen vuoksi siellä yskitti kun siellä oli hometta.

        Nyt siellä on tehty remonttia ja viime syksynä talon ulkopuolikin korjattiin. Vieläkö siellä on hometta sisällä huoneissa? Silloin oli, kun olin siellä tutkimuksissa.

        Minäkin sain pahat oireet Työterveyslaitoksen tiloissa - piti työkyvyn arvioinnissa tehdä monen tunnin psykologin testit. En pystynyt oireiden takia keskittymään - niin papereihin tuli maininta, että keskittyminen ja muisti ovat huonoja.

        Viime kesänä oli sielläkin remonttimiehiä paikalla monessa kohti - mutta eipä taida valmista tulla.


      • TTL:lla tutkittu
        Homeesta Sairastunut kirjoitti:

        Minäkin sain pahat oireet Työterveyslaitoksen tiloissa - piti työkyvyn arvioinnissa tehdä monen tunnin psykologin testit. En pystynyt oireiden takia keskittymään - niin papereihin tuli maininta, että keskittyminen ja muisti ovat huonoja.

        Viime kesänä oli sielläkin remonttimiehiä paikalla monessa kohti - mutta eipä taida valmista tulla.

        Hei, minä kirjoitin aikaisemmin noista TTL:en verhojen tuulettamisesta. Surullista kuulla että siellä on vieläkin sisäilmaongelmia. Ei kai sillä psykölogilla ollut jotain vanhoja papereita siellä huoneessaan? Itse saan altistusoireiteet papereista jotka siirretty jostain sisäilmaongelmaisesta paikasta.


    • !

      Mihin se sisäilmaongelma sieltä lähtisi,paikka täysin surkea astmaa tutkia,keskellä kaupunkia,liikenteen,katupölyt kokoajan,riesana.
      Siellä parhaat asiantuntijat sitten pähkäilee muiden työpisteissä olevia sisäilmaongelmia,kun omaa pesää ei saada puhtaksi edes.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      185
      11391
    2. Pieni häivähdys sinusta

      Olet niin totinen
      Ikävä
      57
      5412
    3. Taas ryssittiin oikein kunnolla

      r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html
      NATO
      46
      2677
    4. Missä olet ollut tänään kaivattuni?

      Ikävä sai yliotteen ❤️ En nähnyt sua tänään söpö mies
      Ikävä
      40
      2365
    5. Vanha Suola janottaa Iivarilla

      Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia
      Kemijärvi
      13
      1841
    6. Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin

      Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,
      Nurmes
      44
      1785
    7. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      27
      1443
    8. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      41
      1440
    9. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      6
      1366
    10. Känniläiset veneessä?

      Siinä taas päästiin näyttämään miten tyhmiä känniläiset on. Heh heh "Kaikki osalliset ovat täysi-ikäisiä ja alkoholin v
      Nurmes
      37
      1349
    Aihe