leikkausproplematiikkaa....

sekatööri

Hei. Ostin ryhmäruusun , valkoisen Icebergin, josta pitäisi kasvaa n. metrinen pensas.

Tässäpä ongelma kun en ruusuista mitään ymmärrä , eli miten sitä leikataan?

Jos pitää syksyllä leikata maapinnan tasolta n. 30centtiseksi ja keväällä kymmenensenttiseksi nysäksi....niin miten ihmeessä tuo koskaan ehtii kasvaa tuollaiseksi metrinkorkuiseksi pensaaksi ?

Jostain luin tuollaisia leikkausohjeitaohjeita ryhmäruusuille. Onko tällaiselle pensasmaiselle ryhmäruusulle erilaiset leikkausohjeet ? En löydä mistään. Apua !

Istutin tuon jo onnistuneesti maahan tänään, tosin unohdin kalkita maaperää, onko se vakava virhe, auttaako jos heittää kalkkia hieman sen ympärille ?

Kiitos vastauksistanne !   

5

2217

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ruusuhullu

      Ruusun leikkaaminen syksyllä helpottaa talvisuojausta, mutta ei ole välttämätöntä. Itse en leikkaa koskaan syksyllä, koska ovat alttiimpia taudeille ym. tuholaisille silloin. Tässäkin asiassa on kaksi koulukuntaa, toiset ovat ehdottomasti sitä mieltä, että leikataan syksyllä ja toiset keväällä. Kevät leikkauksella tarkoitetaan sitä, että kuolleet ja paleltuneet oksat leikataan pois tai jos on vanha pensas sitä uudistetaan alas leikkaamalla, jos on "nuori" vasta istutettu ruusu, sitä ei välttämättä tarvitse leikata ollenkaan. Ja järki käteen tässäkin hommassa :D, maalaisjärjelläkin pärjää pitkälle.

      Lannoittamisesta, istutusvaiheessa voi sinne kuopan pohjalle (ei juurien kanssa kosketuksiin) laittaa jotain ruusunlannoite raetta tai jotain vastaavaa hitaasti liukenevaa raetta tai n. viikon päästä istutuksesta voi jollain miedolla lannoitevedellä kastella, raettakin voi laittaa siihen ruusun ympärille. Kalkkia ei ruusut tarvitse, mutta nurmikko voi sitä tarvita :). Ruusujani en ole ikinä kalkinnut, vain keväisin lannoittanut, syksyllä typpipitoista lantaa ei saa enään antaa, jotta ruusut malttavat siirtyä talvilepoon.

      Hauskoja hetkiä uuden harrastuksen parissa :).

    • pms68

      ryhmäruusuilla tarkoitetaan yleensä ruusuja joita istutetaan ryhmässä eli niitä pieniä usean kappaleen paketissa myytäviä jotka eivät juurikaan peitä istutusalaansa vaan kuukkivat komeasti.

      Pensaasta tulee pensas kun sitä ei leikkaa. Jos leikkaat et todellakaan saa siitä koskaan noin isoa. Vanhat ränkyt oksat pensaasta kannattaa poistaa ja tietysti paleltuneet osat oksaa.

    • lajike

      kuuluu kuitenkin ihan selkeästi ryhmäruusuihin eli leikattava on (toisin kuin varsinaiset pensasruusut eli hansat, juhannusruusut, neilikkaruusut sun muut). Syksyllä voi vähän lyhennellä jotta talvisuojaus olisi helpompi suorittaa, varsinainen leikkaus kannattaa jättää kevääseen ja silloin kasvusta riippuen jätetään vahvoja oksia muutamia, n 15 - 25 senttiseksi.

      Pensasruusu on tässä yhteydessä siis hieman harhaanjohtava nimi, tarkoittaa lähinnä että ryhmään kuuluvat lajikkeet ovat voimakaskasvuisempia kun muut tertturuusut ja peittävämpiä mitä esim suurikukkaiset ryhmäruusut. Tertturuusulle suositeltu istutustiheys on lähempänä kymmentä per neliö, näille ja maankateryhmän ruusuille riittää viisi-kuusi kappaletta neliölle jotta maa peittyy nätisti. On siis "kukkapenkkitavaraa", ei viihdy yksin nurmikon keskellä napottamassa eikä varsinkaan ole pihan kaunistus niin.

      Jaloruusuja kannattaa leikata rajulla kädellä, jos jättää kaikki pikkurisut "pensaaseen" niin kukinta heikkenee - vahvoista oksista uusi kasvu lähtee voimalla ja kyllä ehtii siihen metrin korkeuteen helposti jos vain paikka ja hoito on kohdallaan.

      Muistithan istuttaa riittävän syvälle ? jalostuskohta tulee olla vähintään 15 cm mullan alla, tyven voi ensin jättää kuopalle jotta versot pääsevät hyvin pinnalle. Ruusu viihtyy lannoitetussa ja kalkitussa mullassa, lisää ihmeessä kalkkia juurelle jos käytit jotain muuta kuin pussimultaa. Kastelulannoite on hyvä ja vettä tarvii, ei kuitenkaan päivittäin. Ja tosiaan ei syksyllä typpipitoisia lannotteita, syyslannos parantaa talvenkestävyyttä.

      • sekatööri

        Kiitos vastauksistanne . Nyt olen hieman viisaampi tämän asian suhteen.

        Istutin sen syvälle . Yksin se napottaa sireenien seurassa. Ajattelin, että yksikin riittää siihen paikkaan, jos se todella kasvaa reilun metrin korkuiseksi ja hieman alle metrin levyiseksi.

        Siis tämä noinkin runsas kasvu olisi todella mahdollista, vaikka sen leikkaisikin keväällä "alas" , vai jätänkö joitakin oksia pitemmäksi ?


      • kyllä,
        sekatööri kirjoitti:

        Kiitos vastauksistanne . Nyt olen hieman viisaampi tämän asian suhteen.

        Istutin sen syvälle . Yksin se napottaa sireenien seurassa. Ajattelin, että yksikin riittää siihen paikkaan, jos se todella kasvaa reilun metrin korkuiseksi ja hieman alle metrin levyiseksi.

        Siis tämä noinkin runsas kasvu olisi todella mahdollista, vaikka sen leikkaisikin keväällä "alas" , vai jätänkö joitakin oksia pitemmäksi ?

        kyllä se sen metrin kasvaa :) Kaikki em ohjeiden mukaan alas vaan keväällä (silloin kun koivut on hiirenkorvalla,ei tapit kuiva kevättuulessa ja saa varmasti maasta vettä). Meillä töissä kasvavat siinä parin litran ruukussakin liki metrisiksi ja ehtivät kukkaan heinäkuulla, tottahan se maassa paremmin kasvaa.

        Katso ettei syreeni kuppaa siltä kaikkea vettä ja ravinteita, älä päästä nurmikkoa tyvelle samasta syystä ja muista kastella lannoitevedellä säistä riippuen n kerran viikossa. Aikanaan leikkaa ylikukkineet kukat pois ensimmäisen viisilehdykkäisen päältä niin uusii kukintaa nopeammin.

        Tänä kesänä on odotettavissa yksi tai kaksi piippanaa, lähtee voimakkaammin ja rehevämpänä vuosi vuodelta. Ei kyllä ikinä tule lähellekkaan metriä leveyttä ! Viisi neliöllä peittää neliön alan eli viidestä tulee metri kanttiinsa - voit laittaa pari kaveria sille jos tahdot sen näyttävän "pensaalle". Istutusväli jotain 30 senttiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      83
      4507
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      121
      3886
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2451
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      193
      1454
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1276
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1233
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1168
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1157
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1133
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1035
    Aihe