RUK:n käymisestä

RUK 1999

Kummasti tuntuu herättävän edelleen herravihaa ja kateutta tuon kyseisen koulun käyminen. Omasta mielestäni tuo oli varusmiespalveluksen parasta aikaa, oli mukavat kurssikaverit ja hyvä henki. En sinänsä arvostanut johtajakoulutusta erityisen pitkälle, omalta osaltani urheiluseuratoiminnassa ja partiossa joutui paljon vastuullisempiin hommiin jo ennen varusmiesaikaa. Toki jos ei ole missään yhteisötoiminnassa, olipa sitten firma tai järjestö, ole ennen inttiä ollut niin RUK on kokemuksena hyvä.

Nykyään olen työpaikassa jossa on monenlaisia työntekijöitä. Miehiä, naisia, ulkomaalaisia. Reservin upseereita, aliupseereita, miehistön jäseniä, sivareita. Merkittävää yhtäläisyyttä työtehtävistä suoriutumisessa ja siinä miten on varusmiespalveluksen suorittanut ei ole. Rekryprosessi pitää siitä huolen. No, okei, eräs ruk:n käyneistä on todella hyvä organisoija, eräs sivari taas tosi luova tyyppi.

Ihmettely RUK:n suhteen alkoi oikeastaan vasta jälkeenpäin. En ole koskaan ko. koulun käymisellä mitenkään kehuskellut tms., mutta olen kyllä huomannut tietyn keskustelukaavan. Joskus vaikkapa kapakassa tulee varusmiespalvelupaikat puheeksi. Juttelun lomassa kertoo vaikkapa Haminassa olleen surkea tilanne naisten riittävyyden suhteen iltalomilla. Aivan samaan tapaan kuin vaikkapa kaveri mainitsi aiemmin Kajaanin halvat kapakat aikoinaan. Haminan maininnasta tulee vastaukseksi monesti keskustelukumppanilta yrmähdys. Jonkin ajan kuluttua tulee selitys jonka mukaan keskustelukumppani ei halunnut RUK:hon vaikka kuinka pakotettiin. Herravihaa ja kateutta siis.

Vanhat örmyt äijät puolestaan ovat toinen kummallinen ryhmä. Jos varusmiespalvelus tulee puheeksi, kysyvät monesti "Olethan varmasti RUK:n käynyt?" ja vastauksen jälkeen alkaa tulemaan innostunutta muistelua ja sellaista juttua että koulun käymisellä olisi jotain parempaa kastia. No, 50-60 luvun asenteet ovat olleet erilaisia.

Mutta eipä tässä ihmeempiä, terveiset vaan Haminaankin jos joku siellä olevista lukee palstaa. Luottakaa itseenne mutta älkää uskoko valloittavanne maailmaa, ainakaan vielä.

7

1955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • syistä

      Ruk:n maineen pilaavat juuri ne "itsestään ääntä pitävät". Käänteistä herravihaa, osa niistä jotka rukin käyvät olisivat juuri ne pahimmat kyseisen laitoksen arvostelijat, elleivät olisi sinne itse päässeet.
      Suurin ongelma koulun maineen suhteen ovat väärät syyt, joista sinne hakeudutaan. Myöhäisessä teini-iässä olevat oppilaat luulevat edelleen johtajuuden merkitsevän valtaa ja asemaa, eivätkä vielä tajua johtajuuden tarkoittavan itse asiassa vastuuta.
      Joku on siihen vastuuseen valmis, suurin osa ei ole. Toivottavasti näiden henkilöiden "johtajuutta" ei koskaan oikeasti tarvita. Tositilanteessa nähtäisiin luultavasti ilmiö, jossa suurimmalta osalta reservissä mahtailijoilta jäisi niin sanotusti munat pukuhuoneen puolelle. Itse olin mielestäni valmis, koska olen pienestä asti kuullut konekiväärijoukkueen johtajana palvelleen isoisän kertomuksia vuoden -44 torjuntataisteluista. Kun kuulee asiat itse kokeneen joukkueenjohtajan kertovan kokemuksistaan, ymmärtää, miten tärkeä asema reservin johtajilla on kriisiaikana. Samoin ymmärtää sen, miten käy, jos nuo reservin johtajat ovat hakeutuneet tehtäväänsä väärillä peruseilla eivätkä täysin ymmärrä, millaiseen vastuuseen ovat itsensä laittaneet. Yksittäiselle sotilaalle jokaisessa taistelussa on viime kädessä kyse oman ja taistelijaparin hengen säilymisestä, avainasemaan määrätyn reservin johtajan näkökulmasta taistelun kulussa saattaa olla kyse koko sodan lopputuloksesta.
      Miettikäähän upseerioppilaat sitä kun seuraavan kerran tepastelette kotikaupungin kaduilla sotilaspuvussa koko loman ajan, niin että kaikki varmasti näkevät sen yksinäisen, taistelijapariaan etsivän salmiakin. Käymänne koulun tarkoitus ei ole ihan siinä.

    • palsta...

      ... tuohan oli asiallista, todenmukaista ja aikuista tekstiä. Se ei oikein istu muiden palstan kirjoitusten joukkoon.

    • Anonyymi

      Minkä sotilasarvon RUK:sta saa jos sen käy Utin jääkärirykmentin laskuvarjojääkärinä?

    • Anonyymi

      Vänrikki

      • Anonyymi

        Olin v 1966-67 Korialla konttaamassa Napanojan savisia penkkoja ja ajamassa syöksyveneellä Kymijoen likaisia, Kusankosken sellujätteiden paskaamia vesiä. Pari Raukkiin lähtenyttä kaveriani palasi maitojunalla, ja ollessani komppaniassani ryhmyrinä, he joutuivat paljutetuiksi ylimielisen käytöksen vuoksi. Heistä tuli märän opetuksen jälkeen hyviä ryhmyreitä, vaikka olivatkin osoittautuneet sopimattomiksi upseerikoulutukseen.
        Tapasin yllättäen toisen heistä 50 vuoden jälkeen sairaalareissullani, jossa hän muisti minut nimeni perusteella. Hän oli suorittanut työelämänsä samalla tavalla kuin minä, ollut suuren firman palveluksessa ja eläköitynyt, sairaalassa hän oli sydänsairauden vuoksi. Koulutuksensa vuoksi hän oli ollut johtotehtävissä, kun taas minä duunarina. Eli kesken jäänyt upseerikoulutus ei vaikuttanut hyvälle etenemiselle sivilissä, kun siviilikoulus oli OK.


      • Anonyymi

        Rukista valmistuu kokelaita. Upseerikokelaita. Ei vänrikkejä sentään vielä, pitää käydä varusmiespalvelu loppuun.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Rukista valmistuu kokelaita. Upseerikokelaita. Ei vänrikkejä sentään vielä, pitää käydä varusmiespalvelu loppuun.

        Oli vastaus tuohon "Vänrikki" kommenttiin.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14846
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    10. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3039
    Aihe