siilit

eräs

Olisitteko ystävällisiä ja korjaisitte tän tekstin kaikki asia- ja kirjotusvirheet. Afrikkalainen kääpiösiili, Valkovatsasiili, Kääpiösiili.
(Atelerix albiventris)
Suomalainen siili ja afrikkalainen kääpiösiili
Suomessa elää luonnossa eurooppalainen siililaji (Erinaceus europaeus). Luonnon siilit ovat rauhoitettuja eläimiä, ja niitä ei saa ottaa kotiin lemmikeiksi. Luonnossa siili syö hyönteisiä, matoja, toukkia, koppakuoriaisia, etanoita yms.
Afrikkalainen kääpiösiili peräisin Afrikasta. USA:ssa afrikkalaisia kääpiösiilejä on pidetty lemmikkeinä kymmenkunta vuotta. Suomeen siilejä on tullut suuremmassa määrin vasta vuoden 2001 kesällä pääosin USA:sta lemmikkisiilien kasvattajilta..
Siili on aikuisena 15-20cm pitkä ja painaa n. 300-550 g.
Siili elää noin 4-6vuotiaaksi.
Häkki
Siili voi asua terraariossa, akvaariossa, muoviseinäisessä kaninhäkissä tai tavallisessa häkissä, mutta paras asunto on terraario.
Siilin häkin minimimitat ovat 30cm X 50cm X 25cm (syvyys x leveys x korkeus), mielellään se saisi olla 40cm X 70cm ja 1m-2m2. Mitä suurempaan häkkiin investoi, sitä mukavampi siilin on siellä olla.
Siilin häkki sijoitetaan vedottomaan, lämpimään, mutta suoralta auringon valolta suojattuun paikkaan. Sopiva huoneilmankosteus on n. 50%, jolloin siilin iho ei hilseile. Sopiva huoneenlämpötila on n. 22-26C° vuoden ympäri. Lämpötila ei saa laskea, sillä silloin siili saattaa yrittää horrostaa. Siili ei selviä horroksesta luonnon siilien tavoin, sillä se ei ole kerännyt riittävästi vararavintoa horrosta varten
Siilin häkinpohjalle voi laittaa n. 5 cm:n kerros sanomalehtiä tai kutterinpurua, mutta EI seetri purua tai lastuja. Häkin purut voi vaihtaa n. 2 viikon välein.
Siili on hyvä kiipeämään joten häkin päällä kannattaa olla verkkokatto.
Siili tarvitsee häkissään erilaisia virikkeitä. Siilin häkkiin kannattaa laittaa juoksupyörä varsinkin jos siili joutuu viettämään paljon aikaa häkissään. Juoksupyörän olisi hyvä olla vähintään 30cm halkaisijaltaan, mutta mielellään yli 40cm, ja sen pitäisi olla umpimallinen, eli sen juoksuosa on tasainen, eikä siinä ole puolapuita. Siilit pitävät hiekassa kieriskelystä, joten häkissä voi olla laatikko hiekalle jossa se voi kieriskellä. Siilit piileskelevät mielellään, joten häkissä voi olla myös esim. muoviputkista tehtyjä tunneleita yms.… Muita piilopaikkoja on ontto puunrunko tai kankaanpalanen. Siilille voi rakentaa itse kiipeilypaikan tai käyttää vahvarunkoista puuta. Siili pitää myös esim. heinillä täytetystä laatikosta, jonne se voi esim. rakentaa pesän. Siilille voi ostaa myös pieniä leluja, esim. kissan pieniä pehmeitä palloja. Häkissään siili tarvitsee pesäkopin, johon se voi mennä nukkumaan päivisin.
Ravinto
Siili syö kissan- ja koirankuivaruokaa, siileille valmistettua erikoisruokaa esim. accufeed ja selectdiet, fretin valmisruokaa ja jamssia. Kissankuivaruoka on parasta, sillä se on sopivan kovaa, jottei siilin hampaat kasva liikaa. Silloin tällöin voi lisukkeena antaa hedelmiä, keitettyjä marjoja ja vihanneksia sekä erilaisia sirkkoja, kärpäsiä, kastematoja, perhosia, perhosen toukkia, jauhomatoja ja ”jättijauhomatoja”. Herkkuna voi tarjota koiran- tai kissanpurkkiruokaa ja vähälaktoosista raejuustoa. Siilille annetaan vettä, muttei missään tapauksessa maitoa, sillä siilit ovat laktoosi-intolerantteja. Vesi on vaihdettava päivittäin. Vettä ja ruokaa on oltava koko ajan saatavilla. Täysikasvuinen siili syö n. pari ruokalusikallista päivässä, ensin illalla ja seuraavan kerran aamuyöllä ja aamulla. Siili oppii juomaan jyrsijöiden juomapullosta, ja siilillä täytyy olla 2 keraamista ruokakuppia. Siili lihoo helposti joten sen ruokinnassa on oltava tarkkana. Anna siilille mahdollisimman monipuolista ruokaa. Välillä siili on ahmatti ja toisinaan nirso herkuttelija.
Hoito
Siilin häkkiin kannattaa laittaa hiekkalaatikko. Hiekkalaatikon siivous kuuluu siilin päivittäiseen hoitoon. Siili oppii tekemään tarpeensa hiekkalaatikkoon. Sieltä kannatta poistaa ulosteet ja pissakohdat ja lisätä uutta hiekkaa. Jos siili ei kuitenkaan osaa käyttää hiekkalaatikkoa vaan tekee tarpeensa purulle ne pitää poistaa heti. Siilin hiekkalaatikossa ei saa käyttää paakkuuntuvaa kissanhiekkaa, sillä se tarttuu siilin mahaan. Hyvää hiekkaa tavallisen kissanhiekan sijaan on puupohjainen kissanhiekka esim. Keron Pellex.
Siilin täytyy saada säännöllisesti liikuntaa juoksentelemalla häkin ulkopuolella. Jos häkki on TODELLA ISO ja siellä on paljon virikkeitä, siiliä ei tarvitse juoksuttaa kovinkaan usein. Koska siili on yöeläin ja se nukkuu päivällä, eikä sitä silloin kannata häiritä ,se kannattaa päästää iltaisin vapaaksi. Jos siili on kauan vapaana, kannattaa myös ruoka- ja juomakupit nostaa lattialle, että siili saa syödä/juoda. Yöllä siili on rauhallisempi, kun se on saanut juosta vapaana. Mutta siilin ollessa vapaana täytyy olla tarkkana, koska siili on nopea juoksemaan ja se on utelias, joten se voi jäädä esim. kirjahyllyn väliin.
Likaisen siilin voi suihkuttaa esim. käsienpesualtaassa lämpimällä vedellä ja sen jälkeen sen voi kuivata pyyhkeellä. Pestessä täytyy muistaa varoa siilin herkkiä korvia
Siilin kynsiä ei tarvitse leikata, takajalkojen pitkät kynnet ovat rapsutusta varten.

Muuta hyödyllistä
Siili oppii käsikesyksi kun sitä käsitellään päivittäin. Siili on sosiaalinen ja utelias ja se nauttii päivittäisestä rapsuttelusta, hellimisestä ja sylissä olemisesta, vaikka touhuaakin mielellään yksin. Jos siiliä ei pidellä päivisin, se noudattaa omaa päivärytmiään. Siilin ollessa rauhallinen, sen piikit tuntuvat melkein pehmeiltä ja sitä voi silittää ”myötäpiikkiin” tai jopa pehmeän karvan peittämältä vatsapuolelta. Mutta siilin pelästyessä esim. äkillistä liikettä, se saattaa nostaa piikkinsä pystyyn salamannopeasti.
Siilien sukupuolilla ei ole suurta luonne eroa.

Siili eikä sen häkki haise, mutta sen uloste haisee hieman tuoreena. Kuivuttuaan sekään ei haise.
Siilit eivät yleensä syö huonekaluja tai sähköjohtoja.
Siili erittää aika ajoin vaahtoa jonka se levittää piikkeihin, ilmiö on normaalia käyttäytymistä.
Siilit pitävät uusien paikkojen tutkimisesta ja öisistä juoksuretkistä.
Siilin luovutusikä on 6 viikkoa.
Siilin voi tarvittaessa satunnaisesti jättää yöksi yksin kotiin kunhan muistaa jättää riittävästi ruokaa ja juomaa saataville.
Siilit ovat reviirieläimiä, jotka viihtyvät yksin. Ainakaan kahta eri pesueista peräisin olevaa poikasiiliä saa sijoittaa samaan häkkiin, eikä mielellään muitakaan.
Siili on työssäkäyville ja kouluikäisille lapsille melko helppohoitoinen lemmikki.
Siilejä on myös eläinallergisilla omistajilla, sillä siilit aiheuttavat harvoin allergiaa tai astmaatikolle hengitysvaikeuksia, mutta silti täytyy muistaa että allergiat ovat yksilöllisiä
Lähteet: Suomi24>keskustelu>lemmikit>muut lemmikit
http://members.surfeu.fi/pirjo.simola/
http://sivut.koti.soon.fi/teroarvola/

7

1576

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rulla

      minimi on toi 70x40..

    • Tiina

      Mitä tarkoitusta varten olet tämän tekstin koonnut?

      • eräs

        Haluaisin siilin, ja en tiiä niistä paljon mitää, joten aattelin tehä tollasen tekstin, ni sitä kirjottaes mä oppisin samal lisää siileist. Ja koska en tiiä niist melkeen mitää ni aattelin laittaa sen tänne et mua viisaammat ihmiset sais tarkastaa sen ja kertoo kaikki virheet. Ja korjaan noi virheet mulla ittellä olevaa tekstii. Ja kiitti korjauksista!


    • Tiina

      Tekstissä on pari selvää virhettä. Siili ei ole jyrsijä, joten sen hampaat eivät kasva enää aikuisena. Kuivamuona kyllä pitää muuten hampaat kunnossa. Siilin kynsihuolto sen sijaan on tärkeää, jos siili ei pääse kuluttamaan kynsiään, voi etukäpälien kynnet kaartua ja haitata siilin kulkua ja jopa "porautua" käpälään. Siilin iho hilsehtii myös, jos se saa vääränlaista ravintoa ja liian vähän vitamiineja.

      • Marianne

        Mietin myös sitä, voiko saman pesueen siilejä muka pitää yhdessä? Oma siilini matkusti veljensä kanssa (siilini on tyttö) ja ne oli erotettu vasta eläinkaupassa, mutta ne olivat tapelleet ja tehneet haavoja toisilleen...

        Onko tämäkin sitten yksilöllistä?? Itse en pitäisi siilejä samassa häkissä vaikka olisivatkin sisaruksia.. paitsi pentuina tietenkin...


    • Siilifiili

      "Siili voi asua terraariossa, akvaariossa, muoviseinäisessä kaninhäkissä tai tavallisessa häkissä, mutta paras asunto on terraario"

      Tässä kohden on myönnettävä, että siili ei missään nimessä ole häkki-eläin, eli ahdistuu valtavasti esimerkiksi tavallisessa terraariossa tai kalterihäkissä. Kaikkein parhainta olisi, jos siilille saisi esimerkiksi oman huoneen, jossa kuljeskella. Monet käyttävät myös "siilikaappia" eli siis tavallisesta kaapista sovellettua siiliasumusta, jossa on useita kerroksia ja täten myös enemmän neliöitä. Yleisesti olisi hyvä olla pari neliötä/siili juoksentelutilaa.

      "Siili syö kissan- ja koirankuivaruokaa, siileille valmistettua erikoisruokaa esim. accufeed ja selectdiet, fretin valmisruokaa ja jamssia."

      Siilit ovat ennenkaikkea hyönteissyöjiä, eivät liha-kasvis-hyönteissyöjiä. Pääpaino on siis oltava hyönteisillä, kuten jauhomadoilla, sirkoilla, toukilla ja muilla hyönteisillä, joita myydään eläinkaupoissa. Kerran viikossa saa antaa esim. porkkanaa tai täysin maidotonta raejuustoa. Kissan-, koiran- tai fretin ruoka EI sovellu siilin jokapäiväiseksi ravinnoksi, mutta kissan kuivamuonaa voidaan käyttää hampaiden kunnossapitoon. Sen on oltava kuitenkin vähärasvaista.

      "Siili oppii juomaan jyrsijöiden juomapullosta--"

      Siili voi tähän oppia, mutta toisaalta en suosittelisi hankkimaan jysijöiden juomapulloa, sillä siili ei ole jyrsijä, ja täten sen hampaat/suu eivät sovellu juomapullon käyttöön. Paras olisi siis keraaminen kulho.

      "Siili oppii tekemään tarpeensa hiekkalaatikkoon."

      Tähän on loppujen lopuksi aika pieni todennäköisyys, ellei jaksa kukkua hereillä ja kouluttaa siiliään hiekkalaatikolle.

      "Siilin kynsiä ei tarvitse leikata, takajalkojen pitkät kynnet ovat rapsutusta varten."

      Pitkät kynnet kannattaa leikata siinä missä minkä tahansa muunkin eläimen kynnet. Toisaalta liian lyhyiksi kynsiä ei kannata nyhtää, sillä niitä tarvitaan mm. kiipeilemiseen ja juuri rapsutukseen.
      Muutoin en löytänyt tekstistä kummoisempia asiavirheitä.

    • Anonyymi

      Joo olisi kiva saada vähän lisätietoa koska aion ehkä hankkia siilin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe