Lohikäärme, Aslan ja C.S.Lewis

Mytologiastrologi

Lukiessani läpi C.S.Lewisin Narnia sarjan kolmatta kirjaa "Kaspianin matka maailman ääriin" törmäsin siinä kiinnostavaan teemaan: Eustacen muuttumiseen lohikäärmeeksi.

Aiheen liittymistä astrologiaan käsittelen alustukseni jälkeen.

Kirjassa Eustace lähtee kulkemaan tuntemattomalla saarella ja löytää lammikon, jolle vanha lohikäärme tulee lähellä olevasta luolastaan juomaan. Lohikäärme kuolee hänen katsellessaan vanhuuteensa. Sade yllättää Eustacen ja tämä vetäytyy lohikäärmeen luolaan. Luola on täynnä aarteita ja ennen nukahtamistaan Eustace laittaa kultaisen rannerenkaan käteensä.

Kun poika herää, hän huomaa muuttuneensa lohikäärmeeksi. Aluksi hän on innoissaan. Hänen ei enää tarvitse pelätä mitään. Sitten hän kuitenkin tajuaa, että häntä pidetään nyt hirviönä eikä häntä ymmärrettäisi. Hän saa lopulle seurueelle ilmaistuksi identiteettinsä, mutta elämä ei kiristävän rannerenkaan takia ole mitään herkkua.

Eräänä yönä leijona Aslan tulee hänen luokseen. Aslan johdattaa Eustacen lähteelle ja sanoo, että lohikäärmelumouksen poistamiseksi hänen tulee kylpeä lähteessä. Ensin hänen kuitenkin on riisuunnuttava. Eustace luo moneen kertaan lohikäärmenahkansa. Aslan kuitenkin lopulta sanoo, että aikoo itse tehdä lopun "riisumisen". Lopulta Eustace palautuu omaksi itsekseen.

Astrologisesti teema on kiinnostava. Lohikäärme sinänsähän on Plutoon liitettävä arkkityyppi. Pluto liittyy myös voimakkaisiin muutoksiin. Eustace muuttaa muotonsa lohikäärmeeksi -samalla hänen käytöksensäkin muuttuu- mutta on edelleen kiinni egossaan, jota symboloi kiristävä kultainen rannerengas.

Leijona Aslan taas kuvaa Aurinkoa ja tietoisuuden voimaa. Tietoisuus käynnistää vanhojen asenteiden karsiutumisen (nahanluonti) ja johtaa puhdistumiseen. Siis puhdistuminen on Eustacen kylpeminen lähteessä, jonka vesi tietenkin symboloi veden elementin puhdistavaa vaikutusta.

7

367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mytologiastrologi

      Tietääkö joku yksityiskohtia Lewisin kartasta? Tai missä hän on syntynyt ja milloin. Olisi tosi upeaa... :)

      • Triton

        Tyyppi näyttäisi olevan syntynyt 29.11.1898 Belfast (Irlanti) nimellä Clive Staples "Jack" Lewis.


      • Astrolooki
        Triton kirjoitti:

        Tyyppi näyttäisi olevan syntynyt 29.11.1898 Belfast (Irlanti) nimellä Clive Staples "Jack" Lewis.

        Aurinkomerkkijousimies siis. Sopii hyvin kuvaan, kun ottaa huomioon tuon mitä mainittiin että hän oli Jeesukseen uskova. Jousimiehillä on usein taipumuksia uskonnollisuuteen ja heistä tulee hyviä pappeja.

        Lewis on kirjoittanut jonkun kirjan rukoilemisestakin. Katselin kerran kirjastossa päätteeltä hänen tuotantoaan.


      • Adi
        Astrolooki kirjoitti:

        Aurinkomerkkijousimies siis. Sopii hyvin kuvaan, kun ottaa huomioon tuon mitä mainittiin että hän oli Jeesukseen uskova. Jousimiehillä on usein taipumuksia uskonnollisuuteen ja heistä tulee hyviä pappeja.

        Lewis on kirjoittanut jonkun kirjan rukoilemisestakin. Katselin kerran kirjastossa päätteeltä hänen tuotantoaan.

        Vilkaisin Lewisin syntymäkarttaa Tritonin antaman syntymäajan mukaan. Kiinnostavaa, että se näytti "kiikkulaudalta" kun siinä oli paljon planeettoja jousimiehessä ja kaksosissa.

        Tuohon "lohikäärme/Aslan" teemaan liittyen on niinikään kiinnostavaa, että Lewisin kartalla Jupiter -Auringon syrjäyttäjä- on skorpionissa neliössä Marsiin leijonassa. Mars miehen kartalla kuvaa ominaisuuksia, joita miehen on tuotava esiin tunteakseen olevansa vahva ja olevansa mies. Lewis ilmensi tätä tarvetta tuon Aslanin välityksellä.

        Narnian ensimmäisessä kirjassa Aslan -Lewisin Mars leijonassa- taistelee -neliö- pahaa noitaa -Jupiter skorpionissa- vastaan. Aslan yrittää estää -neliö- velhon hegemonian. Ihan hienoa, että leffassa pahaa noitaa esitti Tilda Swinton -aurinkomerkkiskorpioni.


    • kuullut

      C.S. Lewis oli Kristitty Jeesukseen uskova mies. Käsittäisin, että alkuperäinen symboli olisi pahan ja hyvän taistelusta.Pahuuden voittamisesta. Aslan kuvaisi Jeesusta, joka puhdistaa ihmisen synneistä, pesee puhtaaksi.Luo uuden taivaan ja maan. Siis Raamatun pohjalta. Tiedä tästä mytologiasta?

      • Adi

        "Aslan kuvaisi Jeesusta,"

        Siinä ekassa narnialeffassa Aslan näyttää tekevän samanlaisen ylösnousemuksen kuin Jeesus. Paha noita tuhoaa hänet, mutta hän syntyy uudelleen.

        Mielenkiintoinen näkökulma. Jeesus ja Aslan tuossa mielessä vaikuttavat tosin enemmän neptuniaanisilta hahmoilta kuin plutonisilta. Eustacen muodonmuutoksen liittäisin itsekin Plutoon. Plutohan hallitsee -tavallisia- käärmeitä.


    • yeah1234

      Lewis oli aikoinaan ateisti ja kääntyi kristinuskoon ja kirjoitti nämä narniat. Aslan kuvaa Juudaan leijonaa eli Jeesusta.

      "C. S. Lewis kertoo Narnia-kirjoissa Aslan-nimisestä leijonasta. Aslan kuvaa Jeesusta Kristusta, josta Raamatussa käytetään myös nimeä Juudan heimon leijona (Ilm. 5:5)."

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      136
      3792
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      116
      1480
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1350
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1289
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1184
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1101
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1068
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      59
      1051
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1046
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      56
      977
    Aihe