Kotiolut ja käyminen

Vilho

Lauantai iltana tein satsin kotiolutta valmistumaan, aineina tumma Geordie uute/valmispakkaus.

Heitin normaalisti uutteen ja sulatetun sokerin pyttyyn, ja kokeilunhaluisena valmistin 9l "kotikalja" liemen sokereineen ja hiivoineen, jonka kumosin Geordien päälle. Sitten loppu tarvittava vesimäärä ja Geordien mukana tullut hiiva päälle. Lisäksi omin lupineni lisäsin puoli pussia turbohiivaa.

Tarkoituksena oli saada tummaa, mehevää ja täyteläistä juomaa joka menee päähän kuin metrin halko ja on laadukasta ilman kaupan lisäaineita.

Ongelma on käyminen: käyminen ja armoton pulputus vesilukossa alkoi vartin päästä kannen sulkemisesta, kesti yön yli ja oli vuorokauden kuluttua hiipunut pulpautukseen noin puolessa minuutissa. Nyt 4vrk kuluttua ei pulputa enää lainkaan. Onko kaikki ok, vai käyminen kuollut ennenaikaisesti? Jälkikäyminen tapahtuu ohjeen mukaan pullossa ja vie aiankin 5vrk. Kiitos.

12

14109

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nimetön.

      Käytit turbohiivaa.

      Ensinnäkin turbohiivan ongelmana on sen nopeus.

      Se tuottaa nopeasti alkoholia, mutta on helvetin pahan makuista.

      Kaapissani olevassa turbohiivapussissa annetaan tiedoksi, että 25 litran erässä, johon on sekoitettu 5 kg sokeria käymisaika on vain 30 tuntia! Siinä ajassa turbohiiva tekee selvää jälkeä tuosta 5 kg sokerista tuottaen 13% alkoholia. Sokeria voidaan käyttää enemmänkin, mutta käyminen hidastuu tuon 13% saavutettua siten, että 6 sokeri kilon käymiseen menee 2 päivää ja 7 kilon jo 5 päivää (suurin prosentti 17%, joka lienee yläraja jossa hiivasolut eivät enää elä).

      Kävi siis kuten pitikin, koska käytit turbohiivaa. Ensimmäisen 1,5 vuorokauden aikana turbohiiva teki selvää jälkeä suurimmasta osasta sokeria, jonka jälkeen käyminen hidastui reilusti tai pysähtyi kokonaan ravinnon puutteeseen.

      • Vilho

        Vai niin, kiitoksia. Auttaako nyt asiaa jos raotan kantta ja lisään sokeria? Ilmeisesti Geordien oma hiiva ei käy lainkaa, vai käykö, kun nyt kuplia tulee sittenkin noin kerran puolessa tunnissa, kun tarkistin asiaa.

        Onko paha maku väistämätöntä? Onko vahinko jokatapauksessa tapahtunut, että voisi samantien pullottaa ja rukoilla ihmettä.


      • Jerkku
        Vilho kirjoitti:

        Vai niin, kiitoksia. Auttaako nyt asiaa jos raotan kantta ja lisään sokeria? Ilmeisesti Geordien oma hiiva ei käy lainkaa, vai käykö, kun nyt kuplia tulee sittenkin noin kerran puolessa tunnissa, kun tarkistin asiaa.

        Onko paha maku väistämätöntä? Onko vahinko jokatapauksessa tapahtunut, että voisi samantien pullottaa ja rukoilla ihmettä.

        Kyllä taisi mennä maku piloille, pahoin pelkään. Turbosta tulee kuuluisa kiljumainen maku.


      • hihoum
        Vilho kirjoitti:

        Vai niin, kiitoksia. Auttaako nyt asiaa jos raotan kantta ja lisään sokeria? Ilmeisesti Geordien oma hiiva ei käy lainkaa, vai käykö, kun nyt kuplia tulee sittenkin noin kerran puolessa tunnissa, kun tarkistin asiaa.

        Onko paha maku väistämätöntä? Onko vahinko jokatapauksessa tapahtunut, että voisi samantien pullottaa ja rukoilla ihmettä.

        Ikävä kyllä en usko että tuosta kovin juotavaa tuli? Taitaa olla jo tässä vaiheessa selvillä että miten kävi, mielelläni toki kuulisin :) Oluen käyminen on jo pakkauksen omallakin hiivalla sen verran nopea juttu, että turbohiivaa on ihan turhaa käyttää. Ja tiedoksi kaikille juomia valmistaville, hiivan määrällä ei ole merkitystä käymisen nopeuteen!
        Hiiva alkaa lisääntyä kun saa ravinnokseen sokeria ja lisääntyessään tuottaa alkoholia ja hiilidioksidia. Ei kulu kovinkaan pitkään kun pönttöön laitetun hiivan määrä on moninkertaistunut, ja viimeistään pullottaessa voi huomata hiivaa kertyneen pohjalle vaikka millä mitalla.


      • suomipoju24
        hihoum kirjoitti:

        Ikävä kyllä en usko että tuosta kovin juotavaa tuli? Taitaa olla jo tässä vaiheessa selvillä että miten kävi, mielelläni toki kuulisin :) Oluen käyminen on jo pakkauksen omallakin hiivalla sen verran nopea juttu, että turbohiivaa on ihan turhaa käyttää. Ja tiedoksi kaikille juomia valmistaville, hiivan määrällä ei ole merkitystä käymisen nopeuteen!
        Hiiva alkaa lisääntyä kun saa ravinnokseen sokeria ja lisääntyessään tuottaa alkoholia ja hiilidioksidia. Ei kulu kovinkaan pitkään kun pönttöön laitetun hiivan määrä on moninkertaistunut, ja viimeistään pullottaessa voi huomata hiivaa kertyneen pohjalle vaikka millä mitalla.

        Hiivan määrällä on paljon merkitystä käymisen nopeuteen varsinkin alussa. Silti uutteen mukana tuleva hiivapussi riittää kyllä eikä käymisen nopeus ole välttämättä hyväksi juoman laadulle. Suurin ongelma liian hiivan kanssa on, ettei olut malta pysyä käymisastiassa ollenkaan vaan tulee vesilukon kautta pihalle.


      • puistokemisti2
        Vilho kirjoitti:

        Vai niin, kiitoksia. Auttaako nyt asiaa jos raotan kantta ja lisään sokeria? Ilmeisesti Geordien oma hiiva ei käy lainkaa, vai käykö, kun nyt kuplia tulee sittenkin noin kerran puolessa tunnissa, kun tarkistin asiaa.

        Onko paha maku väistämätöntä? Onko vahinko jokatapauksessa tapahtunut, että voisi samantien pullottaa ja rukoilla ihmettä.

        Jos kerran vesilukko pulpahtaa about puolen tunnin välein niin syynä voi olla vaikka alkoholin kaasuuntuminen, en laskisi tuota enää käymiseksi.


      • joku vaan
        Vilho kirjoitti:

        Vai niin, kiitoksia. Auttaako nyt asiaa jos raotan kantta ja lisään sokeria? Ilmeisesti Geordien oma hiiva ei käy lainkaa, vai käykö, kun nyt kuplia tulee sittenkin noin kerran puolessa tunnissa, kun tarkistin asiaa.

        Onko paha maku väistämätöntä? Onko vahinko jokatapauksessa tapahtunut, että voisi samantien pullottaa ja rukoilla ihmettä.

        Eipä kannata itse tehdä ns.viinejä niistä kun ei tule kuin pahaa kiljua


    • metrinhalko

      käykö normaali tuorehiiva mitenkään kiljun tai kaljan käyttämiseen, vai täytyykö olla aina sitä kuiva hiivaa tai turbohiivaa?

      meni aiheen vierestä, mutta mulle se on ihan sama

      • Kotva

        Toimiihan se. Tuli itsekin alussa käytettyä tuorehiivaa, mutta käyminen vain saattaa kestää viikkokausia ja alkoholiprosentti jää alhaisemmaksi.


      • hullu-viinintekijä

        Minä tein pitkästä aikaa "kiljua" reilusta 3 kilosta viinirypäleitä, kuusi tuorehiivaa, 6kg sokeria noin 27 litraan nestettä. Yllätys oli aikamoinen kun käyminen alkoi rajuna jo vajaa 30min. kuluttua ja vesilukko pulputti "kuin viimeistä päivää". Kilju kävi vain noin 6vrk:tta ja alkoholipitoisuus oli peräti 15%, siis ehdoton maksimi mitä ikinä voi pelkällä "pullahiivalla" saada. Lapposin sitten aineen toiseen saaviin laitoin
        pikakirkasteaineen sekaan joka pysäyttää- ja kirkastuttaa viinin. Annoin olla kansi ja vesilukko päällä vielä toiset 6vrk. Kilju oli kirkasta ja hiivat olivat valuneet pohjalle sitten varovasti lapposin juoman kanistereihin ja vein parvekkeelle viileään. Juoma maistui yllättävän hyvältä lähes viiniltä ja kävi päähän "kuin metrin halko".


      • Anonyymi
        hullu-viinintekijä kirjoitti:

        Minä tein pitkästä aikaa "kiljua" reilusta 3 kilosta viinirypäleitä, kuusi tuorehiivaa, 6kg sokeria noin 27 litraan nestettä. Yllätys oli aikamoinen kun käyminen alkoi rajuna jo vajaa 30min. kuluttua ja vesilukko pulputti "kuin viimeistä päivää". Kilju kävi vain noin 6vrk:tta ja alkoholipitoisuus oli peräti 15%, siis ehdoton maksimi mitä ikinä voi pelkällä "pullahiivalla" saada. Lapposin sitten aineen toiseen saaviin laitoin
        pikakirkasteaineen sekaan joka pysäyttää- ja kirkastuttaa viinin. Annoin olla kansi ja vesilukko päällä vielä toiset 6vrk. Kilju oli kirkasta ja hiivat olivat valuneet pohjalle sitten varovasti lapposin juoman kanistereihin ja vein parvekkeelle viileään. Juoma maistui yllättävän hyvältä lähes viiniltä ja kävi päähän "kuin metrin halko".

        1pkt tuorehiivaa vastaa 2pss kuivahiivaa. Nyt siis kirjoitan ns. pullahiivoista. Tuorehiivan etuna on lämpötilan huolettomuus, kunhan pysyy 15-40 asteessa.

        Tuorehiiva myös käy hieman nopeammin ja on lisäksi halvempaa. Ainoa huono puoli on säilyvyys. Tosin pakastimessa säilyy max. vuoden. Sulattaessa muutama% hiivasoluista hajoaa ja tuorehiivasta tulee vellimäistä.

        Max. alkoholiprosentti on kummassakin leivontahiivassa n.13% joka saavutetaan 1-2 viikossa. Hyvä määrä 25L nestettä on 2-3 pkt tuorehiivaa tai 1pkt (4x11g) kuivahiivaa. Kuivahiiva tarvitsee herätyslämmöksi 42 C.

        Viini-, olut- ja turbohiivat ovat sitten oikein tarkoitettu käymiseen, mutta ovat kalliimpia, eivätkä käy sen nopeammin. Paitsi turbohiivat, mutta maku onkin sitten aivan toinen.

        Itse teen marjasadoista ihan pullahiivalla ja annan käydä loppuun. Sen jälkeen lappoaminen toiseen astiaan, hiilidioksidin poisto ja antaa viikon seistä. Kirkasta on, eikä tarvitse lisätä flokkulanttia (bentoniitti), jota kirkasteeksi kutsutaan. Valmistusaika 2-3vko.

        Toimii ihan hyvin pelkällä sokerillakin tehtynä. 5Kg/25L


    • Viini ja olut hiiva

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin lupaa nopeutettua rajoitusten purkua

      Kohta saa taas mennä ja elää, lupaa pääministeri Marin Tvitterissä. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d817e44a-154e-4139-a6a2-4dc4cdc272c8
      Maailman menoa
      257
      4304
    2. Andy muutti kommuuniin

      nuorten kanssa Helsingissä. Ennakoluuloton veto. Mäkin voisin asua kommuunissa vanhoilla päivilläni. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Useasti-haadetty-
      Kotimaiset julkkisjuorut
      90
      4168
    3. Hannu lupailee kertovansa faktaa!

      Hannu oli ilmeisesti tyytymätön eksänsä Martinan antamaan haastatteluun Me Naisissa ja avautui puoliltaöin stoorissaan. Kuvassa Rambo pentu ja tekstiä
      Kotimaiset julkkisjuorut
      278
      4056
    4. Mitä Sofialle tapahtui Hangossa?

      Miten täällä ei kukaan ole kiinnittänyt Sofian tilanteeseen huomiota?? Sairasti koronaa Hangossa ja viimeiset stoorit sieltä, mainitsi, että jaska aam
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      3280
    5. Sanna Ukkola: " Päivi Räsänen tuomiolla, Isis-naiset vapaina. Mitä ihmettä?"

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1c17b3d7-cced-47fe-8c55-858ccb9e24dc Suomi on järjetön maa.
      Maailman menoa
      497
      2595
    6. Me Naiset: Martina Aitolehti on ekaa kertaa aikuisiällä sinkku - Suhde Pikkarambo Pikkaraiseen ohi

      Yrittäjä ja somepersoona Martina Aitolehti on elämässään uuden edessä, kun parisuhde on päättynyt. Sinkkuus: uhka vai mahdollisuus… https://www.suomi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      79
      2477
    7. Metsävaanija Adrian Rothermel

      Iltalehdessä hymisteltiin tätä Suomeen tuotettua pedofiilia. Oli saanut alennusta tuomioon ilmoittautumalla itse, kyseessä kuitenkin itsekkäät syyt,ei
      Laki ja rikos
      18
      2240
    8. Martinasta hieno haastattelu Me Naiset -lehdessä

      Hieno haastattelu kauniista Martinasta. Jos hän olisi sotkeentunut huumeisiin tai rahanpesuun ja ollut vankilassa niin tuskinpa tekisivät haastattelua
      Kotimaiset julkkisjuorut
      328
      1614
    9. Mitä nainen olet viimeksi saanut?

      Ikäväsi kohteelta?
      Ikävä
      108
      1492
    10. Jannika B paljasti koomisen väärinkäsityksen vauvan kanssa: "Sain erikoisia katseita kaupassa..."

      Sattuu, kun tapahtuu - erityisesti lasten kanssa... Jannika B elää lapsiperhearkea Toni Wirtasen kanssa, jossa ei sattumuksia puutu: https://www.suomi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      3
      1463
    Aihe