oma jaksminen ottaa

oskarin ämyri

lujille tämän meidän 10v adhd pojan kanssa.
Isä on aivan mitta täysi pojan tempauksia, on todella lopen kyllästynyt.Sieltä minun on turha tukea odottaa.Rajojen asettaminen ja niistä kiinnipitäminen jää minun kontollleni, kuten lääkäri, terapia ym. käynnit. Teen osa-aikaista yövuoroa pojan tähden. Palkkakin on siten noin puolet pienempi. Korotettua hoitoukea saamme, omaishoidontukea emme saa koska poika ei kuulemma poikkea tarpeeksi ikäisestään .Vuorotteluvapaakin on pidetty. Häntä ei voi jättää kotiin yksin hetkesikään koska on mm. äärettömän impulsiivinen. Viime talvena ( ulkon pakkasta -20 astetta)minun ollessa suihkussa poika livahti kaverillen noin kilometrin päähän, eikä hänellä ollut lainkaan sukkia jalassa eikä käsineitä kädssä.Ruokailut on vahdittava, piilottelee ruokia mm. patterin väliin. Todellakin aina on oltava aikuisen läsnä. Poika pitää edelleenkin nukuttaa, ei muuten malta asetua sänkyynsä. Siinä menee aikaa puolesta tunnista puoleentoista.
Tästä sepustukseta tulee todennäköisesti todella sekava, mutta koettakaa kestää.

Lääkitys aloitettiin muutama kuukausi diagnoosin saamisen jälkeen, alussa näytti menevän tosi hyvin kunnens tuli lääkkeestä sivuvaikutuksia.On käyty ratsastustrapiassa,TOTAKU-ryhmässä, mutta vielä on lastenpsykiatriset ja psykologiset jatkotutkimukset kesken.Tutkimusten piti valmistua jo tammikuussa mutta psykologi on edelleen sairaslomalla. Joten terapioista ei vielä ole tietoa, puhetta on kyllä ollut toiminta ja psykoterapiasta.
On kokeiltu Ritalinia, Dexedrinea, Stratteraa ja nyt sitten on Concerta 36mg Risperdal 0.75mg käytössä eikä todellakaan mene hyvin. Elämä on yhtä vuoristorataa. Kun Risperdal aloitettiin aggressiiviseen käyttäytymiseen niin alussa kaikki menikin paljon paremmin.Mutta nyt on sitten noin kolmisen viikkoa ollut yhtä hullunmyllyä ja en tiedä kuinka tästä selvitään.
Poika on hyvin yliaktiivinen, välillä kiihtynyt, levoton, muistamaton, todella impulsiivinen, häiriöherkkä jne.
Hän on todella nopea, ettei ehdi aina edes reagoida, enkä aina edes jaksa välittää. Kuulostaaa pahalle äidin suusta sanottuna, mutta näin se vaan on.Katolla on ollut roskapusseja (syytti variksia), polkupyröraa putsatessaan suikutti olohuoneen ikkunaan ketjuöljyä ns.vahingossa, joka päivä saa johonkin varautua. Koulun kanssa yhteityö takkuilee, on takkuillut aina. Se siintä tuskin mihinkään muuttuu. Tällä hetkellä suurin ongelma on pojan raivarit ja impulsiivisuus.Raivareita on aivan turhanpäiväisitä syistä. Ne tulevat kuin salama kirkkaalta taivaalta. Silloin kiukkuaa, huutaa todella rumasti, juoksee, tönii, potkii, lyö, sylkee, yritää raapia, viskoo kaikki tavarat pitkin poikin mitkä on siinä lähetttyvillä(mm.kännykät, tuolit)jne. Hän ei todellakaan pysty lainkaan hallitsemaan itseään, on pakko pitää kiinne ettei satu mitään pahempaa itselleen tai muille.Se jää minun tehtäväkseni, mies ei pysty siihen.
Suuttuessaan on mm.potkaissut ulko-oven lasin rikki, hakannut ikkunoita, heittänyt hiekkaa ja kiviä auton päälle, talon katolle, toisia kohti, heittää ihan millä vaan mikä sattuu käteen osumaan. Jos koira on siinä lähettyvillä sitäkin yrittää potkaista, vaikka muulloin koira on todella rakas ja tärkeä.
Raivareita voi olle useasti päivän mittaan.
Eileen sai hirvittävän raivarin ja vinttasi puutarhapöydän tavaroineen nurin, jonka jälkeen ehti potkaista oman polkupyörän nurin ennenkuin sain pojan kiinne. Toissapäivänä rakensi majaa ja jokin siinä ei hänen mielstään onnistunut siinä sitten lensivät työkalut minne sattui (piti väistellä) ja majantekotarpeet, kiviä heitti ikkunaan, sylki isänsä päälle jne. ennenkuin sain pojan kiinne, juoksee niin vikkelästi karkuun. Pettymyksen sietokyky on todella todella alhainen.
Nyt on sellainen tilanne , että niin kaun menee hyvin kun on koko ajan jompikumpi vanhemmista vierellä (vierihoitaja) ja on ohjatua tekemistä taukoamatta ja mistä ei tule pettymyksiä. Mutta se on ihan mahdotonta toteuttaa.
Välillä tuntuu,että kaiki tavarat menevät rikki tai katoavat mm. vaatteet(kaikki nauhat ja nyörit ottaa vaatteista pois, puree hihoja tai leikkelee saksilla), polkupyörät, kännykät,cd levyt hajoavat jne.
Läksyja ei pysty tekemään itsenäisesti, kokoajan omn oltava vanhemman vieressä. Hän tuskastuu jahermostuu todella helposti ja silloin kynät ja viivoittimet menevät poikki, kynät murenevat ja kirjat lentävät jne. Se vaatii mahdottoman pitkää pinnaa ja valtavaa kekseliäisyyttä motivoida poika läksyjen tekoon.
Oskaria hoitva lääkäri on tämän viikon kesälomalla, ei tässä auta kun koettaa jaksaa ensi viikkoon.
Se tässä tuntuukin nyt hoopolta kun poika on pohjimmiltaan todella mm. todella herkkä, kiltti ja aivan ihana poika mutta se niin usein jää sen kaiken muun alle.
Tässä nyt vasta pintaa raapaisin mutta onko kenelläkään muulla vastaavanlaista lapsen kanssa?
Nyt ottaisin kiitollisena kaikenlaisia neuvoja vastaan.

6

678

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • autistin äiti

      Teillä todella tuntuu olevan vilskettä!! En osaa muuta sanoa kuin voimia!
      Meillä poika vasta kohta 4v ja nyt alkanut tekemään kovasti ilkeyksiä ja on koko ajan vahdittava. Muutaman viikon sisällä on mm. nakellut puolet ison kukkapurkin mullasta olohuoneen lattialle, kaatanut ja levittänyt kolmen pienen kukkapurkin KOSTEAN mullan olohuoneen vaalealle kangas sohvalle (nyt kaikki kukat poistettu), Puottanut kahvinkeittimen pannun lattialle joka meni pirstaleiksi, kaatanut monta litraa mehua pöydälle, levittänyt puolipussia jauhoja lattialle, sotkenut tummalla huulipunalla kangas-sohvan käsinojan (kuka tietää mistä punan löysi..), rikkonut muutaman juomalasin, kaatanut useamman ruoka-annoksensa päälle maidot kun ei tahtonut syödä ruokaa, nakellut hammastikkuja parisänkyyn.. tuossa muutama mitkä mieleen tuli. Poika on aika vahvasti autistinen, käytöksestä en nyt muuten jaksa alkaa kirjoittamaan. Erityislapsen vanhemmilla on tosi rankkaa, kaikki eivät sitä ymmärrä kun eivät ole näkemässä ja kokemassa sitä joka päiväistä arkea. Olisiko teillä mahdollisuutta hakea tukiperhettä? (perhe johon lapsi voi mennä esim. kerran kuussa viikonloppu hoitoon jotta vanhemmat saavat levähtää ja antaa aikaa muille lapsille) Meille lääkäri siitä puhui ja varmaan syksyllä laitetaan hakemus.
      Voimia teille kovasti ja yritä saada miehesi ymmärtämään että tarvitset myös hänen apuaan, palat loppuun muuten ihan varmasti!!

      • omaa kokemusta on

        Mistähän senkin tukiperheen löytää joka noin vaikean lapsen haluaa/jaksaa ottaa luokseen?Mulla kaksi poikaa,toinen vilkas mutta kiltti ja toisella masennusoireinen käytöshäiriö(käyttäytyy kuten omaasi kuvailit mutta hieman lievemmin)...saatiin tukiperhe jossa pojat kävivät noin 3 kertaa, sen jälkeen loppui käynnit vain meille ilmoittamalla etteivät enää ota poikia.Olivat kuulemma jutelleet jonkun tukiperheiden tukihenkilön kanssa ja päätyneet tähän ratkaisuun minun kanssani asiasta puhumatta.Otti hieman päähän kun etenkin tämä masennusoireinen poikani tykkäsi siellä käydä ja taas joutui poika pettymään aikuiseen ihmiseen.
        Eli siis jutun opetus on että harkitkaa tarkkaan ja tutustukaa perheeseen ennen kuin lapsi siellä alkaa käydä.Myös tutullani on ollut vastaavanlaisia kokemuksia näiden "tukiperheiden" kanssa.Tukiperheestä voi joskus olla enemmän haittaa kuin hyötyä.Tosin en ala yleistämään, mutta kyllä erityislapsen vanhemmilla ON rankkaa.Voimia teille kaikille!!


    • 10 vuotiaan adhd pojan äiti

      Raivokohtauksiin meillä käytetään monia keinoja raivon laadusta riippuen. Esim:

      1) jos tuntuu, että pojalla on virtaa louskuttaa leukoja ja loukata toisia, niin silloin on energiaa ottaa pieni spurtti pururadalla. Sinne siis vien ukon ja reipasta kävelyä niin kauan ku suu jaksaa louskuttaa. Joskus ollaan selvitty jopa yhdellä kierroksella ( 2 km ), toisinaan taas huitaistaan toinen perään.Kotimatkalla onkin hiljainen mies mukana ja itkun tuherrus kuuluu takapenkiltä. Jos kuitenkin käy niin, että möly jatkuu kotona, niin varoitus uudesta reissusta riittää nykyään. ennen ei kyllä riittänyt. Ja reissu toistettiin. Kotimatkalla sitten sovittiin jo mitä tapahtuu kun mennään kotia. Eli ilman suukkoa ja halia nukkumaan. Suihkun kautta tosin ja anteeksi pyynnöt päälle. Minä en pyydä anteeksi. Selitän kyllä tarkoin,miksi minun ei tarvitse niin tehdä.

      2) HOLDING!!! Jos sana ja varoitukset ei tehoa ( 3 kpl ), poika jatkaa uhittelua ja on selkeästi satuttamassa joko itseään ja toista niin silloin "lattiaan". Vatsalleen, kädet tiukasti selän taakse ja polvien päälle istumaan painoksi, niin ettei poika pääse potkimaan eikä satuttamaan itseään tai minua. Mahallaan pidän pojan siksi, ettei pystyisi sylkemään silmilleni. Siinä lattiassa ja otteessa alistettuna kaiken kiroilun ja uhittelun, vikinän ja valituksen keskellä selitän miksi ollaan tässä tilanteessa ja kenen edoilla nyt edetään. Kyllä siinä katoaa nopeasti "iso mies" ja tilalle tulee se pieni arka ja suloinen poika, jolla nyt sattuu olemaan adhd. Pidän lattiassa vaikka tunnin jos vaan suu jaksaa käydä ja mies rimpuilee. Siinä virtaa hiki myös minusta taiteillessa niin etten satuta poikaa omalla istuma - asennollani. Yleisin "irtipääsyvirsi" on se, että sattuu sinne ja sattuu tänne, on jano, on hiki, joku painaa jossain tai ei kulje happi.Ja poika senkun venkuloi ja kiemurtelee. Meillä saa valittaa ja vinkua, mutta irti ei pääse ennen kuin ollaan rauhoituttu ja kuunneltu mitä aikuisella on ollut sanottavana. Poika kyllä tietää, että irti pääse olemalla hiljaa hetken ( n. 1min ), eli inahtamatta, kiemurtelematta. Jokaisesta sanasta / liikkeestä alkaa aika alusta. ! minuutti hiljaa aloillaan.
      Oma rauhallisuus on tärkein. Koko ajajn täytyy muistaa kertoa miksi toimin niin kuin toimin. Ja myös se, etten ole vihainen pojalle, vaan surullinen niistä asioista mitä on tehnyt. Tilanne laukeaa pojan itkuun ja rauhoittumiseen. Siitä sitten ylös, suihkuun ja pieni yksinäinen tuokio jonka jälkeen menen kysymään onko kaikki hyvin ja asia käydään läpi. Niin ja pyydetään anteeksi, minä myös selittäen käytökseni tarkoituksen. Tarkoitus ei ole satuttaa lasta, vaan suojella häntä tekemästä vahinkoa itselleen tai toisille. Lapselle on myös tässä tilanteessa tärkeää kuulla, että rakastan hähtä ihan yhtä paljon kuin muitakin sisaruksista ja että hän on ihan äärettömän tärkeä ja kallisavoinen.

      3)Kiukun ohittaminen huumorilla. Sillä selvitään monesti nykyään ja saadaan tavallaan ärsyyntymisen aihe unohtumaan siirtämällä pojan huomio omasta pahasta olosta pois.

      Jos joku luulee, että nautin "julmuudestani" niin on väärässä ja pahasti.
      Ei tosiaan ole helppoa olla "pahoinpitelijä - äiti" niin kuin poikani asian ilmaisee, mutta ohjeita holdingiin saatiin lasten pyk.sairaalasta osastohoitojakson jälkeen ja varmasti on laillinen asia ja saa käyttää uhmakkaaseen lapseen jos muu ei auta. Joskus on poika pyöräytetty mattoonkin jos ei ole muuten voimat riittäny.
      Kaikessa tässä on tärkeintä se, että "rangaistukset" suoritetaan paikkaan ja aikaan katsomatta. Olkoonkin kyseessä ne vaarin 80 vuotis juhlat tai naapurin Hilkan häät. Kyllä siellä jossain on sen verran mettää, jossa voi lasta juoksettaa. Meillä jopa sopparilla poika pisteli reippaasti kesken ruokailun parin kilsan lenkin, kun alko louskutus käymään eikä sana mennyt lähellekkään korvienväliä. On sitä juostu ukkosellakin ja pakkasessa umpihankea.

      Olen yksinhuoltaja, erosimme lasten isän kanssa n 6 vuotta sitten. Perheeseeni kuulu 2 pojan isompaa sisarusta. Heillä ei ole ADHDta kummallakaan.
      Voit vaan kuvitella millainen rytinä ja pauke meillä on kun eletään vaihetta jolloin mikään ei ole hyvin pojan elämässä. Nykyään rytisee jo harvemmin, mutta silti.Johan tässä 5 vuotta menikin oppeja harjoitellessa ja omaa julmuutta itkiessä. Ei ole ketään kenen kanssa jakaa voimavaroja tai vuorotella jos on väsy. Täytyy vaan jaksaa pitää rajoista ja johdonmukaisuudesta kiinni ja aina se ei ole edes helppoa. Tulee sanottua asioita ja annettua kaiken maailman kieltoja joita sitten illalla itken ja pyydän anteeksi.
      Miten nämä muut lapset jaksavat tätä meidän normaali arkea? Kukahan heitä tukisi ymmärtämään veljensä sairautta ja oireilua kun minä en siihen kykene. Kuka "terapiois" heitä kun ei ole sitä diagnoosia millä sen terapian saisi. kukahan minusta jakaisi heille osasen silloin kun he minua tarvitevat? Minua on vain yksi, en voi jakautua tai asettaa heitä veljensä raivon kohteeksi antamalla pojan tehdä niin kuin tekee.Rajat on asetettava. Mitenhän saisi kelloon vaikka 3 tuntia lisää? Sisarustunnit, joilloin vain nämä kaksi olisivat yksin minun huomioni kohteena.

      Onneksi kesä tulee ja poika sisaruksineen lähtee kesäperheeseen viikoksi. Saan NUKKUA TAI OLLA VAAN TEKEMÄTTÄ EDES RUOKAA ITSELLENI

      En valita.... ehkä. Koville tämä ottaa, mutta jalat on maassa ja oma pää suht järissä. Niin ja huumoria ja rakkautta ei kotoa puutu. Ei kyllä puutu meteliäkään.


      Voitteko kuvitella. Mielestäni maailman kaunein ääni on kolme kuorsaava lasta jotka nallukat kainaloissaa valmistautuvat seuraavan päivän taistoihin. On minulla vaan ihanat lapset ja minäkin olen itseasiassa aika sissi naiseksi :)

    • Jaana.K

      Voimia sinulle!

      Ihmettelen kovasti, eikö poika ole saanut muita diagnooseja kuin tarkkaavaisuushäiriön? Tarkkaavaisuushäiriötä ei KELA yksin oikein ota todesta, vaikka se on voi äärimmillään olla juuri kuvailemaasi pyöritystä. Suosittelisin yhteyden ottamista lääkäriin ja keskustelemista hänen kanssaan diagnoosiasiassa ja lääkityksessä.

      Lääkityksen hakeminen ei ole helppoa, mutta minusta on kyllä todella tärkeää, että pyrkisitte sellaisen saamaan. Helppoa ei ole lääkekokeilujen kanssa. Takapakkien kokeminen ei todellakaan ole helppoa. Mutta sitten kun lääkitys toimii, voi vanhempi olla ehkä pikkiriikkisen luottavaisemmmin mielin.

      Kysy lääkäriltä, että miten paljon eri lääkkeissä on varaa nostaa annoksia. Tuli vain mieleen, että poikasi äärimmäisen hyperaktiivinen käyttäytyminen voisi johtua äärimmäisen hitaasta aivotoiminansta. Jos korkeammat annokset toimisivatkin paremmin. Aikuisia suuremmat annokset lapsilla eivät ole ollenkaan outoja.

      Lääkärin kanssa pitää ottaa puheeksi myös oma jaksamisesi. Tarkkaavaisuushäiriön ympärillä on monesti paljon "siloittelua", ongelmia ei osata kuvata tarpeeksi realistisesti, ei uskalletakaan. Tämä ei auta avun tarpeessa olevia vanhempia. Vaikka avun hakeminen lapsellekin on tärkeää, vanhempienkin tulee kuuunnella omaa sisintään.

      Olen kiinnostunut pojan isästä. Kirjoitit, että hän kyllästyi ja sinulle jäi rajoista kiinni pitäminen.

      Joku saattaisi lukea tämän tuntien syvää ymmärrystä isää kohtaan. Omalla tavallani niin ajattelen minäkin, mutta silti annan hieman toisen näkökulman:

      Isä heitti hanskat tiskiin, koska hänellä on kana kynittävänä itsellään. Hän näkee pojassa heijastumia omasta minästään ja se tekee kipeää. Tunteiden kanssa on vaikeaa työskennellä, kun niistä on niin vaikea puhua ylipäänsä. Äkkipikaisuudella saa anteeksi; mä oon sellanen kuumakalle.

      Pojan isän on mahdotonta ymmärtää, miksi poika käyttäytyy, kuten käyttäytyy. "Onhan sillä nyt diagnoosi ja lääkitystäkin on kokeiltu, mutta silti se on niin päätöntä. Miksi se ei vois lopettaa jo? Mulla on takki niin täynnä, että kun vain kuulenkin jotakin pojan taholta, mulla kiehahtaa päässä."

      Olenko yhtään oikeilla jäljillä?

      Ystävällisin terveisin
      Jaana.K.

      • isä yli laidan

        Totta puhut Jaana. Tukea ei isä saa edes sossuilt. Ei perhe parane hajoittamalla. Kyllä jaksamista auttaa, kun on yhtenäinen perhe. Lisää ongelmia tulee. Isät ne usein päätyy mieron tielle ja sillä matkalla voi vielä monta ongelmaa aiheuttaa perheelleen. Mutaa hankalaa on jos ylös täytyy nostaa sekä isä että poika.


      • oskarin ämyri

        Oskarilla on vain tarkkaavaisuushäiriö diagnoosi, mutta se saattanee vielä muuttua, koska psykologin lastenpsykiatriset ja psykologiset lisätestit ovat vielä kesken.
        Oskarilla on tällä hetkellä lääkitys, mutta se ei ole kohdallaan. Viime kerralla lääkäri oli sitä mieltä, ettei annostusta pitäsi nostaa. Sen pitäisi riittää pojan kokoon nähden, mutta minusta se ei riitä. Poika on 146 cm pitkä ja painaa 30kg.
        Tällähetkellä isän kanssa sujuu yhteistyö paremmin. Silloin kun me molemmat olemme väsyneitä, niin silloin kaikki tuntuu kaatuvan päälle.MIehen kanssa yleensä keskutelemme asioista mutta silloin kun kotona on pojan kanssa äärimmäisen rankkaa , silloin ei jaksa edes keskutella sivístyneesti.OLen ollut muutaman kerran sairauslomalla, kun olen ollut niin loppu. Kotona on vielä murkkutyttö ja murkun ongelmat, se tuo ihan kivan lisän tähän arkeen.
        Perjantaina tuli päätös KELA:sta ja myönsivät jatkoa korotetulle hoitotuelle.
        Meidän omaishoidontukiasia meni kuntaan uudelleen käsiteltäväksi, ei auta kuin toivoa parasta ja pelätä pahinta.
        Pojan raivareita ei voi sivuuttaa huumorilla, ne ovat sen verran rajuja, kiukunpuuskille sitä kokeiltu ja joskus auttaa ja toisinaan ei.Sekin on katsottava tilanteen mukaan, joskus se vaan pahentaa asiaa ja siitä voi kehittyä raivari.
        Holding on meillä ollut käytössä pari vuotta, se on ainoa mikä auttaa raivari tilanteissa.
        Olen aikeissa soittaa ensi viikolla poikaa hoitavalle lastenpsykiatrille lääkityksestä, kouluasioista jne. Koska näin ei kuitenkaan enää voi jatkua.
        Vaikka on parempia päiviä niin niistäkään ei oikein uskalla iloita kun koko ajan pelkää, että matto vedetään alta.
        Siltikin poika on pohjimmiltaan todella kilti, kultainen, hellyydenkipeä, ystävällinen, lämminsydäminen jne. mutta se jää valitettavsti niin usein kaiken muun alle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1897
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1306
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1242
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1206
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1182
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1171
    10. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      44
      1166
    Aihe