Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Miten päästä alkuun altaan kanssa?

Tane

Olen ajateluut ensi kesänä perustaa pienen altaan rivitalopihaani, koska nurmikko on niin hankala hoitoinen (rannikolla usein jääpoltetta ja kuivaa aina vaan). Mikä olisi hyvä koko esim 1x2m (muovista, ei valmismuotoiltu) ja syvyys? Ympärille ajattelin liuskekiviä ja perennoja, ehdotuksia? Altaaseen tulisi suihkulähde, ei ehkä loriseva, vaan soliseva (mielummin "valuva" ääni, kuin sellainen josta tulee pisuhätä ;) ) mutta mitä kasveja altaaseen voisi laittaa? mihin juuret laitetaan, vai pitääkö kasvit laittaa koreihin tms, eikö silti multa tai muu vastaava sekoitu veteen? entä mitä kemikaaleja tarvitaan jos tarvitaan ja mitä muuta pitäisi ottaa huomioon? Allas on suurimman osaan päivästä auringossa. Riittääkö jos keväällä laittaa veden ja lisää haihtumisen mukaan vai? Kiitos vastauksista, koitan olla ennalta viisas teidän avullanne, ettei tulisi ikäviä kantapään kautta oppeja itselle (niitä on jo tarpeeksi tullut, varsinkin puutarhan puoolella...)

2

988

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pms68

      ensinnäkin www.ogashi.fi on osoite jossa itse vierailen allasasioissa useimmiten.

      Mitä isompi vesimäärä sitä helpommin se pysyy kunnossa. Pumpun suuttimella saa valittua itselleen sopivan äänen ja suihkun.

      Altaaseen laitetaan kasvit erityisissä koreissa ja jos kastelet sen ensin kunnolla upottamalla niin juuri mitään ei altaaseen irtoa. Tosin eihän kasvimateriaalia sisältävä allas ole koskaan aivan puhdas ja siisti.. Lumpeet vaativat syvyyttä joten tutustu siltäkin osin ajoissa tarjontaan.

      Kemikaaleja on joka lähtöön ja kasvit rajoittavat niiden käyttöä. On levänestoa ja poistoa sekä PH-aineita yms. Luonnollisimpia tapoja on allassubstraatti jonka riittävänä määränä pitäisi riittää yksin pumpun kanssa. Zeoliitti on toinen luonnollisempi, mutta savena hieman ongelmallinen ellei osteta patruuanna joita en tosin ole itse nähnyt missään enkä ole kylläkään etsinytkään..

      Vden osittaisella vaihdolla säännöllisesti oma osuus puhtaana pysymiseen vaikka kasvien kanssa vesi aina hieman nuhruista onkin..

      Aurinko on paha. Kannattaa yrittää kehitellä varjostusta altaalle tai hankkia todella tehokas suodatussysteemi jos aurinko paahtaa vettä lämpimäksi ja samalal leväiseksi.

      Jos pääasiana on että altaassa on kasveja niin pumpulla on ihan eri rooli koko jutussa ja se voi olla jopa tarpeeton. Suodattimen pesusta huolehdittava hyvin. Jos vesi taas ei kierrä niin siinä on pian hyttysyhdyskunta asumassa muiden kaverien kanssa..

      Allas vaatii työtä mutta se on myös mahdollista saada sopivilla hankinnoilla helppohoitoiseksi elementiksi ei siltikään koskaan huoltovapaaksi!

    • Tuo_mas0107

      Itse tein pari vuotta sitten altaan allasmuovista. Allas on L-mallinen ja siinä on vettä noin 2 kuutiota. Syvyyttä on syvimmässä kohdassa noin 70 senttiä, mutta kaivamisvaiheessa pitää kaivaa hieman syvemmälle, koska pohjalle täytyy allasmuovia käytettäessä laittaa pehmeä hiekkakerros, jotta muovilla on "pehmeät" olosuhteen veden painon alla.

      Vaikka allas onkin osittain kahden omenapuun varjostama, on sen puhtaanapito ollut aika hankalaa. Aurinko paistaa altaaseen ilmeisesti liian paljon ja vesi muuttuu aika pian leväiseksi. Altaassa on muutamia kasveja. Olenkin itse juuri taistelemassa leväongelmaa vastaan. Allas on jouduttu myös tyhjäntämään kokonaan ja pesemään levät pois. Isossa altaassa tuo operaatio on aika työläs. Toki on olemassa kemikaaleja, joilla puhtaanapitoa voi ylläpitää, sekä erilaisia suodattimella varustettuja pumppuja.

      Luulen, että liian pieni pumppu on osasyynä levän muodostumiselle, koska silloin vesi ei pysy riittävässä liikkeessä. Suosittelen hankkimaan reilun kokoisen pumpun, jotta vesimassan saa paremmin liikkeeseen. Tällöin sen puhtaanapito on varmasti helpompaa. Helposti hankkii liian pienen pumpun, mutta suuremmassa pumpussa voi yleensä aina laittaa osan vedestä virtaamaan suihkun ohi, jolloin se liikuttaa vettä myös pohjalta.

      Rakentamassani altaassa on lumpeita istutettuina mustiin muoviruukkuihin, joissa oleva hiekansekainen multa on pysynyt hyvin astioissaan. On toki sellaisia kasveja, jotka vaan kelluvat veden pinnalla eikä niitä tarvitse istuttaa mihinkään. Matalan veden kasvit voi istuttaa kaupoista saataviin istutuskoreihin. Jos tekee altaan allasmuovista, kannattaa muistaa tehdä altaan reunoilla matalat harjanteet, joihin kasvikorit voi asettaa.

      Kaikenkaikkiaan suihkulähde on todella piristävä lisä puutarhaan, ja sen hoitoon jaksaa varmasti panostaa, kunhan kokee altaan luoman rauhoittavan tunnelman. Ei muuta kuin rakentamaan vaan :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1995
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1753
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1624
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1410
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      60
      1317
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1273
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1272
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1201
    Aihe