Toimittajaksi

tietoa kaipaava

Heips!
Missä voi opiskella toimittajaksi ja kauanko koulutus kestää?

8

1150

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mediamokke

      Ihan missä vaan. Ylioppilastutkinto riittää viihdelehden toimittajalle, jos olet hyvä tekemään juttuja ja kirjoittamaan.
      Rakennusinsinöörin koulutus sopii rakennusalan lehteen ja esim. upseerikoulu puolustusalan lehteen.
      Jos opiskelet yliopistossa 5-10 vuotta tiedotusoppia voi olla ettet saa työtä edes Yli-Ämmälän viikkolehdestä. Siivoojaksi ei huolita, kun olet liikaa opiskellut.
      Jos haluat oman menestyvän lehden ja päätoimittajaksi, suosittelen rakennusalaa. Rakenna kerrostaloja ja perusta lehti. Vuonna 2016 voit olla kymmenien tai satojen miljoonien eurojen liikevaihdon lehden päätoimittaja samaan aikaan kun nyt yliopistoon lähtevät lähettävät sinulle silloin sitten toinen toistaan säälittävämpia hakukirjeitään.
      Vai sinä taidat olla niitä koulutususkovaisia?

      • Journalisti joskus

        Minulle taas on sanottu, ja olen lukenut lehdistäkin, että jos lähtee Tampereelle tai Jyväskylään lukemaan tiedotusoppia tai journalistiikkaa, niin pääsee hyvin töihin. Itse asiassa ongelmana on ollut, että opiskelijat "revitään" töihin eli että esimerkiksi harjoittelupaikka pyytää jäämään pidemmäksi aikaa ja sitten tutkintoa ei maltetakaan tehdä loppuun asti.

        Sen sijaan, jos opiskelee jotain muuta, esimerkiksi suomen kieltä, joka on toimittajalle hyödyllistä, on kesätyötä tai muuta vaikea saada. Tästä hankaluudesta on kokemusta itsellänikin. Voisiko joku valaista, miten on?


      • vähän
        Journalisti joskus kirjoitti:

        Minulle taas on sanottu, ja olen lukenut lehdistäkin, että jos lähtee Tampereelle tai Jyväskylään lukemaan tiedotusoppia tai journalistiikkaa, niin pääsee hyvin töihin. Itse asiassa ongelmana on ollut, että opiskelijat "revitään" töihin eli että esimerkiksi harjoittelupaikka pyytää jäämään pidemmäksi aikaa ja sitten tutkintoa ei maltetakaan tehdä loppuun asti.

        Sen sijaan, jos opiskelee jotain muuta, esimerkiksi suomen kieltä, joka on toimittajalle hyödyllistä, on kesätyötä tai muuta vaikea saada. Tästä hankaluudesta on kokemusta itsellänikin. Voisiko joku valaista, miten on?

        Minä taas olen kuullut, että harjoittelijaksi pääsee hyvin, sillä paikkakuntien lehdet pitävät alan harjoittelijoista, koska he ovat hyvin halpoja.
        Se, että loputon harjoittelijoiden kierrätys joskus loppuisi ja sinut palkattaisiin kunnolla on epätodennnäköistä, sillä uusia, halpoja harjoittelijoita tulee koko ajan lisää.
        Viisainta on opiskella Helsingissä tulevaisuuden kannalta.


      • nap

        Eikö Urjalan Uutiset jatkanutkaan sun kesätyösopimusta odotetusti?


        ...vai mistäköhän moinen katkeruus kumpuaa.


    • ylioppilas

      pääsin ihan vaan ylioppilaana!

      • lehden

        päätoimittajaksi..?


    • ammattilainen

      Varsinaisia akateemisia toimittajatutkintoon tähtääviä korkeakoululinjoja on tietääkseni Suomessa kaksi: journalistiikan linja Jyväskylän yliopistossa ja tiedotusopin linja Tampereella. Tähän en laske niitä lukemattomia kansanopistoja, joiden yhden lukuvuoden toimittajalinjalle voi kuka vain kävellä sisään, jos on varaa parin tonnin lukukausimaksuun. En laske siihen myöskään ammattikorkeakoulujen vaihtelevantasoisia medianomilinjoja, joissa on mahdollista opiskella myös joitain journalismin perusteita.

      Et kysellyt toimittajiksi opiskelleiden työmahdollisuuksista, mutta kommentoin niitäkin, koska osa viestiisi vastanneista teki samaa. Minä uskon, että niillä, jotka ovat valmistuneet toimittajiksi yliopistosta, on erittäin hyvät työmahdollisuudet. Suomessa julkaistaan tuhansia lehtiä, ja akateemisia korkeakoulupaikkoja tuleville toimittajille on auki vain joitain kymmeniä vuodessa. Luulisi, että ammattitaitoisilla, alan toimintaperiaatteet perinpohjin tuntevat toimittajat olisivat kilpailukykyisiä itseoppineiden kanssa. Ja vaikka yliopistot ovat aika teoriapainotteisia, niin eikös toimittajakoulutuksessa ole paljon myös käytännön treeniä, omia julkaisuja, jonkinlainen työharjoittelujakso tms?

      Hakijoita on näille linjoille varmasti yli 10 jokaista sisäänpäässyttä kohti. Tämä varmaankin takaa sen, että jokaisella paikan saaneella on jonkinlaiset perusedellytykset alalle. Kirjoitustaito, uutisvainu, luetun ymmärtäminen yms. varmaan suurinpiirtein kohdallaan.

      En tiedä, mitä koulutus kestää. Varmaan riippuu vähän siitäkin, paljonko sivuaineita olet valinnut. Niitä kuulemma kannattaa valita sen mukaan, millaisiin aihepiireihin toimittajana haluaisit erikoistua. Taloustoimittajaksi tähtäävä voi lukea sivuaineena kansantaloutta jne.

      Varsinkin jos haluat edetä urallasi esimiestehtäviin, on akateeminen koulutus lähes välttämätöntä. Harvassa ovat ne poikkeustapaukset, jotka johtavat isoja ja merkittäviä julkaisuja pelkältä ylioppilaspohjalta.

      Itse en ole opiskellut toimittajan työtä päivääkään. Valmistun pian medianomiksi, eli uusmedia on jotenkuten tuttua, mutta perinteinen journalismi kiinnostaa enemmän. Toimittajan työtä olen opetellut ensin työharjoittelijana parissa aika isossa sanomalehdessä, sitten freelancerina ja kesätoimittajana. Uskon oman kilpailuvalttini olevan siinä, että käytännön kokemusta on kertynyt varsin monesta lehdestä ja olen ollut lehtialalla vuosia tiiviisti mukana ilman pitkiä taukoja kirjoittamisesta. Mutta monelle yliopistosta valmistuneelle toimittajalle jään kyllä kakkoseksi.

      • ...

        "En laske siihen myöskään ammattikorkeakoulujen vaihtelevantasoisia medianomilinjoja, joissa on mahdollista opiskella myös joitain journalismin perusteita."

        Helsingin Heliassa on ainakin neljän vuoden, nimenomaan toimittajan tutkintoon valmistava koulutusohjelma. Niitä tuskin vain perusteiksi voi laskea, sillä siellä ei muuta tehdäkään kuin opiskellaan käytännöntasolla toimittajaksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 24h Kirppis

      Olen muuttamassa paikkakunnalle ja mietin olisiko tälläiselle liikkeelle tarvetta alueella?
      Jämsä
      13
      3708
    2. Kerotakaa joensuun kontiolahden paiholan laitoksesta jotain

      Mun kaveri joutuu paiholan laitokseen nyt lähi aikoina niin voisko ihmiset kertoa minkälaista siellä on tarinoita jne ja
      Joensuu
      27
      2920
    3. Suomessa eletään liian pitkään

      "Ihmisten on kuoltava" Asiantuntija varoittaa: Suomi ei ole valmis siihen, että niin moni elää pitkään: ”Kaiken täytyy
      Maailman menoa
      270
      2721
    4. Deodoranttiteollisuus

      Annan ilmaisen vinkin. Kyseinen teollisuus voisi alkaa valmistaa kuolleen ruumiin hajua. Olisi varma hittituote, ainakin
      Jämsä
      5
      1915
    5. 219
      1428
    6. Näyttääkö kaivattusi

      Miten hyvältä ❤️
      Ikävä
      75
      1241
    7. Martinan mies on Suomessa.

      Siellä se on Martinan instassa ja täällä on jo ero tullut. Voi että kun huvittaa...
      Kotimaiset julkkisjuorut
      158
      1057
    8. Voitaisko olla kavereita?

      Haluaisin aloittaa puhtaalta pöydältä sinun kanssasi, tabula rasa. Minä lopetan sinun perääsi haikailun, ja sitten sinäk
      Tunteet
      2
      997
    9. Maistaisitko sinä näitä valmisruokia?

      Terhi Kinnari ja Kinnarin tila voitti Suomalainen menestysresepti -kisan. Makuja Kinnarin tilan kaurapohjaisissa aterioi
      Einekset
      31
      974
    10. Tuo yksi tampio vielä ilmeisesti kuvittelee

      Että joku itkee peräänsä täällä vinkuen jotain utopistista kadonnutta rakkauttaan kaksoisliekit silmissä leiskuen. Pyhä
      Ikävä
      93
      938
    Aihe