Aukin rististä?

Korppi

Tää on ihan pikkuasia, mutta kysynpä silti: intissä ollessani en suorittanut Aukkia eli olin kotiutuessani rivimies. Vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kautta olen kuitenkin käynyt kursseja, joista on kertynyt kertausharjoitusvuorokausia korpinnatsojen verran. Jos saan alikessun natsat, voinko pitää AUK:n ristiä vaiko en?

33

16308

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Res.Ylil

      että et voi. Käsittääkseni Aukin ristin saa nimenomaan Aukin käymisestä. Ilman Aukkia et myöskään voi rauhan aikana yletä alikessun arvoa pidemmälle. Varmimman tiedon tosin taidat saada puolustusvoimien palvelupisteestä tai sotilasläänin esikunnasta. Eiköhän siellä joku tunne ohjesäännötkin. Missä sitä ristiä muuten pitäisit, kunniavartiossako?

      • hjuy654

        voit pitää. Liimaa se roju vaikka ohtaas kuka sitä kysele ootko käyny vaiko et jos sul on natsat kauluksessa tahi tissilöiden välis :D huutonetsitä voit ostaa lisää renikoita rintaas :D


      • Res.Ylil

        syö sinä sivari poronpaskaa. Tule tänne Lappiin leirille!


      • Paskahely

        Mitä tekee jollain itsariristillä?


      • Anonyymi
        Res.Ylil kirjoitti:

        syö sinä sivari poronpaskaa. Tule tänne Lappiin leirille!

        Sielläkö syödään sellaista.


    • ymmärrä

      missä sitä hikiristiä voisi käyttää.

      • torvensoittaja

        No jos menee presidentin linnaan itsenäisyyspäiväkutsuille niin voi laittaa vaikka pukeen kiinni heh heh


      • iu7865g

        mänet ihtenäisyys päivänä torillen renikat rinnas ja paretti päässä kekkuloimaan :D


      • Anonyymi
        torvensoittaja kirjoitti:

        No jos menee presidentin linnaan itsenäisyyspäiväkutsuille niin voi laittaa vaikka pukeen kiinni heh heh

        Olis se komea yhdessä pronssisen ammuntamitalin ja juoksumitalin kanssa yhtäaikaa. Siinä tuntisi itsensä sotaloordiksi ja naisilla menisi jalat alta.


    • Hikiristiä käytetään lomapuvussa ja nimen omaan AUK:n käymisen ansiomerkkinä. Eli jos ylennys tulee niin kannattaa toki ottaa yhteyttä MPL:n esikuntaan ja kysyä vielä asiaa.

    • Sotilas 1

      Et voi. Tai siis tietenkin voit, mutta oikeutta sen pitämiseen sinulla ei ole.
      Kuten tuossa joku sanoikin, niin AUK:n risti on kurssimerkki, jonka saa aliupseerikurssin suorittamisesta. Miehistöstä aliupseerin arvoon ylennetty ei ole kyseistä kurssia suorittanut. Ja missä sitä nyt reservissä ollessa edes voisi pitää?

    • Res alikKyrpä

      Et voi, olisit aikanasi vain käynyt sen aukin, oma vikasi

    • koulutustaso merkki

      etkö todella tiedä ? et saa. et ole suorittanut sotilasjohtajan koulutusta aliupseerikoulussa, jossa se myönnetään kurssin läpäisseille. et vaikka sotilasarvo olisi korppia korkeampikin.

      ilman tätä rintaasi laittaessasi sotilaana et toimi reserviläisenä oikein.

      jos asia kiinnostaa käy pv sivuilla reserviläiset / täydennyskoulutus. jospa se vielä olisi mahdollista.

      hyvää jatkoa.

    • Resalik..

      Auk-merkkiä voivat pitää vain auk:n suorittaneet. Se ei ole merkki sotilasarvosta, vaan koulun suorittamisesta varusmiesaikana.

      Ihan samalla tavalla miehistöstä ylennetty "alikersantti" ei ole sillä lailla oikea alikersantti, että häneltä puuttuu johtajakoulutus ja joskus myös kyvyt johtamiseen.

    • Feldvebel

      Ylenin ilman.Rauk-Auk.1984-1985.UUDRAKP-PST.Eskadroona ja kävin upinniemellä.Suojelukoulukurssin ja 5kertaa,kertaamassa ja postista tuli taas tornikirje,ylennetty.Ylikersantiksi ei ole ristiä ja lukee joukkueenjohtaja.

    • hikinenjohtaja

      Ilman auk ylennetty alikersantiksi on alikersantin arvoinen mutta ei aliupseeri, vain reservin aliupseerikoulu eli auk antaa tuon aliupseeri nimityksen oikeuden. Moni reserviläinen joka ei ole käynyt auk on käynyt vielä patevämpiä työnjohdollisia ym. esimies koulutuksia. Näillä valmiuksilla johdetaan nykyajan sotilaita paljon paremmin kun auk opeilla jos heidän sotilaalliset valmiutensa ja taitonsa ovat muuten johtajalle sopivia.

    • Resalik

      Et voi

    • 88+88

      Mitä väliä sillä on? Eihän sitä ristiä voi missään käyttää varusmiespalveluksen jälkeen. Ellei pistä vitriiniin tai seinälle koristeeksi.

      Aikaa sitten kuulin väitteen, että RUK:n vastaavaa ristiä voisi käyttää maanpuolustuksellisisssa jne. juhlatilaisuuksissa siinä missä virallisia kunniamerkkejä ja erilaisia maanpuolustuksen ansiomitaleita. Saattoi olla pötypuhetta. En muista nähneeni kenelläkään moista missään kemuissa. Ja AUK:n rististä ei tuommoista ole edes puhuttu.

      • wscfsac

        Minä kannan hikiristiä joka päivä siivojanhaalarieni oikean taskun päällä.


    • Psj

      ”Ihan samalla tavalla miehistöstä ylennetty "alikersantti" ei ole sillä lailla oikea alikersantti, että häneltä puuttuu johtajakoulutus ja joskus myös kyvyt johtamiseen.”
      ”Ilman auk ylennetty alikersantiksi on alikersantin arvoinen mutta ei aliupseeri, vain reservin aliupseerikoulu eli auk antaa tuon aliupseeri nimityksen oikeuden.”

      Mitä täällä puhutaan. AUKta käymätön alikersantti on aliupseeri siinä kuin AUKin käynytkin. Puuttuva AUK korvautuu muilla taidoilla ja hän voi olla yhtä hyvä johtaja, kuin AUKin käynytkin. Ainoa ero on siinä, että AUKin käymättömän sotilasura pysähtyy yleensä alikersantin arvoon. Poikkeuksena oli ennen YK:n rauhanturvatehtävissä ja nykyään kriisinhallintajoukoissa esimiehenä toimiminen, joka mahdollistaa miehistökoulutuksen saaneen henkilön ylentämisen reservissä kersantin arvoon asti.

      Siinä tässä ketjussa ollaan oikeassa, että AUKin risti on kurssiristi, jota saavat kantaa vain AUKin käyneet sotilasarvosta riippumatta.

      • Jpr 2/98 yli.kes

        "Täältä tulee A-U-K meitä kypsempää ei oo, meillä on parhaat ginekset, akoillakin kivekset, AUK:kin merkki rinnassa on kuin istuis linnassa...." ilman aukkia ei ole oikeutta kantaa ristiä, sori sillä üüper pillumangeetti sen on :)


    • Swedupelle

      Mulla oli Aukin risti sekä valioampumamerkki puvun rinnassa ku jäin eläkkeelle täss pari viikkoa sitten, että silleen.- Viel on tuo koto Suomi mieless :D

    • muistelmaa

      Se oli toista silloin harmaitten lomapukujen aikaan. Kun meni vaikka tanssipaikalle alikessun jämät kaulassa, aukin risti rinnassa ja rivi ampuma-, ja urheilumerkkejä taskun päällä. Tietty oli kravatti ja kauluspaita. Omia mustia nauhakenkiä sai käyttää lomapuvun kanssa. Nyt ei ole harmaita lomapukuja eivätkä nuoret käy tanssilavoilla.

    • Aapo2

      Tulipa törmättyä kaveriin, joka on ylennetty reservin ylikersantiksi ilman minkäänlaista aliupseerikurssia. Olen aikaisemmin joskus kuullut huhuja samanlaisista tapauksista, mutta en ole niihin oikein uskonut kun teoreettisesti korkein saavutettavissa oleva sotilasarvo pelkällä miehistökoulutuksella on kersantti.

      Henkilö itsekin tietää, että ei menty sääntöjen mukaan. Hän epäilee, että kyse on erehdyksestä tai sitten kukaan ei vaan välittänyt. Mutta yhtä kaikki, ylikersantin arvo on ja pysyy. Ilman oikeutta käyttää aukin ristiä.

      • Lisääfaktaatiskiin

        Mikä maa mikä armeija? Oliko kyseessä yk-joukkojen sotilasarvo? Edes sotaveteraaneja ei ole ylennetty ilman auk:n käymistä noin korkealle. Nyt vähän lisätietoja, ettei jää baarikeskustelun tasolle.


      • Aapo2

        Tuossa oli jo faktat. Voihan siihen lisätä, että asiasta oli puhetta päivällä, selvinpäin ja vielä maanpuolustukseen liittyvässä tilaisuudessa. Kyse oli oikeasta reservin sotilasarvosta eikä mistään tilapäisestä YK-palvelusarvosta, jolloin sotamieskin saattoi päästä sovittamaan vääpelin arvomerkkejä.

        Henkilöllä oli kymmeniä kertauspäiviä ja lisäksi oli toiminut esimiesasemassa YK-joukoissa, josta ihan sääntöjen mukaan sai kersanttiylennyksen. Sitten vuosien päästä tuli yllättäen kirje ylikessuksi ylentämisestä. Siinä koko juttu.


      • Anonyymi
        Lisääfaktaatiskiin kirjoitti:

        Mikä maa mikä armeija? Oliko kyseessä yk-joukkojen sotilasarvo? Edes sotaveteraaneja ei ole ylennetty ilman auk:n käymistä noin korkealle. Nyt vähän lisätietoja, ettei jää baarikeskustelun tasolle.

        Onpa vaan ylennetty.
        Ylikersantiksi asti (nuoremman aliupseerin ylin arvo) voi noheva kaveri reservissä ylentyä omilla ansioillaan ja näytöillään ilman aliupseerikoulutusta.
        Aliupseerikoulua hän ei ole käynyt joten ei voi kurssimerkkiäkään käyttää, mutta on aliupseeri siinä missä muutkin ja ilman johtamis- tai muita ammattitaitoja häntä ei olisi tuohon sotilasarvoon edes ylennetty.
        Vääpeli ja siitä ylöspäin ovat sitten vanhemman aliupseerin arvoja, eikä niihin voi ylentää ilman aliupseerikoulutusta, jonka voi nykyään suorittaa myös jälkikäteen reservissä.
        Siitä voi jatkaa myös reserviupseerikoulutukseen ja edetä aina majuriksi reservissä jos kyvyt, taidot, into, ikä ja sota-ajan sijoitus sen mahdollistaa.
        Kyvykkäälle on aina kaikki polut auki.


    • Hätäkorppi85

      Seuraavksi aitoa Suomen aliupseerikoulutuksen historiaa. Menin saapumiserässä II/85 palvelukseen kesäkuun alussa. Auk alkoi suunnilleen elo-syyskuun vaihteessa ja päättyi jouluksi. Sain korpraalin eli ns. "hätäkorpin" arvon noin viikon ennen kurssin päättymistä. Tämä merkitsi, että Auk:n jälkimmäisen osan kokeet ja arvioinnit olivat menneet niin hyvin, että kurssin päättyessä oli tulossa ylennys alikersantiksi. Osa oppilaista ja Ruk:hon lähtijät oli ylennetty korpeiksi jo kurssin puolivälissä. Aiemmissa saapumiserissä jos Auk ei sujunut kovin hyvin, siirtyi kurssin jälkeen komppaniaan kouluttajaksi korppina ja sai ylennyksen alikessuksi vasta ennen uusien alokkaitten saapumista. Mutta sitten meisän Auk:mme loppupäivinä tuli yllätyskäsky. Määrättiin, että vastedes kaikki Auk:n käyneet valmistuivat alikersanteiksi. Koulun toimistossa alkoi hässäkkä, kun paperiasiat kaatuivat päälle, osa todistuksia meni uusiksi jne. Ne loputkin noin 1/3 vahvuudesta ylennettiin pikavauhtia korpraaleiksi, koska kahta arvoastetta ei voinut nousta kerralla. Eli saapumiserästä II/85 lähtien kaikki Auk:sta valmistuneet olivat alikessuja. Tuota aiemmin saattoi komppanioissa olla samaan aikaan Auk-korppeja sekä joku vanhemman etän miehistökorppi, esim. toimistoluumu. Näiden eron tunnisti auk-rististä. Kerrottiin myös legendoja meitä edeltäneistä saapumiseristä, joissa erityisen nohevaksi käytännön kouluttajaksi osoittautunut ryhmänjohtaja oli saapunut korppina Auk:sta ja kotiutunut kersanttina.

      Auk:n santsareina meitä oppilaita oli kiusaamassa joukko edellisen kurssin häijyimpiä perkel##tä, mutta väitteistä huolimatta läheskään kaikkia noista ei ylennetty kessuiksi. Toisaalta ne pari jotka porukasta sitten saivat kessun jämät, myös ansaitsivat ne jämptillä toiminnalla. Ei niitä millään esimiesten nuoleskelulla saatu.

      • Aapo2

        Meillä oli naapurikomppaniassa aukin käynyt korppi, joka jäi tulematta lomilta ja oli omilla vapailla melkein viikon. Siitä hyvästä muun ohessa ilmoitettiin, että alikersanttiylennys tulee vasta kotiuttamispäivänä.

        Sen verran edellisestä lipsuttiin, että muuten hyvin menneen palveluksen jälkeen komppanian vääpeli iski arvomerkit kouraan ennen viimeistä viikonloppuvapaata. Saa kotiväki nähdä poikansa edes kerran alikersanttina. Näin 70-luvun loppupuolella.


    • yxtosijuttu

      Ykx kaveri ylennettii saunamajurix vaikkei se oo käyny aukkii.

    • Anonyymi

      Jos sitä nyt kukaan kehtaa pitää niin siitä vaan. Tosin saattaa porukka pikkusen sellaselle reppanalle naureskella :D

    • Anonyymi

      AUK:n risti on koulumerkki. Vähän kuin Oxfordin käynyt tohtori voi käyttää Oxfordin kravattia, mutta kaikki tohtorit eivät ole Oxfordin käyneitä. Paitsi että AUK:n ristin tienaamiseen on vaadittu enemmän. AUK ei ole pelkkä koulu, se on mielentila. Miten kaikki sotilasjutut tehdään särmemmin.

    • Anonyymi

      Kesämökin huussin seinään hyvä koriste.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6679
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4320
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2740
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2070
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1613
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1427
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1104
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1061
    Aihe