Aukin rististä?

Korppi

Tää on ihan pikkuasia, mutta kysynpä silti: intissä ollessani en suorittanut Aukkia eli olin kotiutuessani rivimies. Vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kautta olen kuitenkin käynyt kursseja, joista on kertynyt kertausharjoitusvuorokausia korpinnatsojen verran. Jos saan alikessun natsat, voinko pitää AUK:n ristiä vaiko en?

33

16350

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Res.Ylil

   että et voi. Käsittääkseni Aukin ristin saa nimenomaan Aukin käymisestä. Ilman Aukkia et myöskään voi rauhan aikana yletä alikessun arvoa pidemmälle. Varmimman tiedon tosin taidat saada puolustusvoimien palvelupisteestä tai sotilasläänin esikunnasta. Eiköhän siellä joku tunne ohjesäännötkin. Missä sitä ristiä muuten pitäisit, kunniavartiossako?

   • hjuy654

    voit pitää. Liimaa se roju vaikka ohtaas kuka sitä kysele ootko käyny vaiko et jos sul on natsat kauluksessa tahi tissilöiden välis :D huutonetsitä voit ostaa lisää renikoita rintaas :D


   • Res.Ylil

    syö sinä sivari poronpaskaa. Tule tänne Lappiin leirille!


   • Paskahely

    Mitä tekee jollain itsariristillä?


   • Anonyymi
    Res.Ylil kirjoitti:

    syö sinä sivari poronpaskaa. Tule tänne Lappiin leirille!

    Sielläkö syödään sellaista.


  • ymmärrä

   missä sitä hikiristiä voisi käyttää.

   • torvensoittaja

    No jos menee presidentin linnaan itsenäisyyspäiväkutsuille niin voi laittaa vaikka pukeen kiinni heh heh


   • iu7865g

    mänet ihtenäisyys päivänä torillen renikat rinnas ja paretti päässä kekkuloimaan :D


   • Anonyymi
    torvensoittaja kirjoitti:

    No jos menee presidentin linnaan itsenäisyyspäiväkutsuille niin voi laittaa vaikka pukeen kiinni heh heh

    Olis se komea yhdessä pronssisen ammuntamitalin ja juoksumitalin kanssa yhtäaikaa. Siinä tuntisi itsensä sotaloordiksi ja naisilla menisi jalat alta.


  • Hikiristiä käytetään lomapuvussa ja nimen omaan AUK:n käymisen ansiomerkkinä. Eli jos ylennys tulee niin kannattaa toki ottaa yhteyttä MPL:n esikuntaan ja kysyä vielä asiaa.

  • Sotilas 1

   Et voi. Tai siis tietenkin voit, mutta oikeutta sen pitämiseen sinulla ei ole.
   Kuten tuossa joku sanoikin, niin AUK:n risti on kurssimerkki, jonka saa aliupseerikurssin suorittamisesta. Miehistöstä aliupseerin arvoon ylennetty ei ole kyseistä kurssia suorittanut. Ja missä sitä nyt reservissä ollessa edes voisi pitää?

  • Res alikKyrpä

   Et voi, olisit aikanasi vain käynyt sen aukin, oma vikasi

  • koulutustaso merkki

   etkö todella tiedä ? et saa. et ole suorittanut sotilasjohtajan koulutusta aliupseerikoulussa, jossa se myönnetään kurssin läpäisseille. et vaikka sotilasarvo olisi korppia korkeampikin.

   ilman tätä rintaasi laittaessasi sotilaana et toimi reserviläisenä oikein.

   jos asia kiinnostaa käy pv sivuilla reserviläiset / täydennyskoulutus. jospa se vielä olisi mahdollista.

   hyvää jatkoa.

  • Resalik..

   Auk-merkkiä voivat pitää vain auk:n suorittaneet. Se ei ole merkki sotilasarvosta, vaan koulun suorittamisesta varusmiesaikana.

   Ihan samalla tavalla miehistöstä ylennetty "alikersantti" ei ole sillä lailla oikea alikersantti, että häneltä puuttuu johtajakoulutus ja joskus myös kyvyt johtamiseen.

  • Feldvebel

   Ylenin ilman.Rauk-Auk.1984-1985.UUDRAKP-PST.Eskadroona ja kävin upinniemellä.Suojelukoulukurssin ja 5kertaa,kertaamassa ja postista tuli taas tornikirje,ylennetty.Ylikersantiksi ei ole ristiä ja lukee joukkueenjohtaja.

  • hikinenjohtaja

   Ilman auk ylennetty alikersantiksi on alikersantin arvoinen mutta ei aliupseeri, vain reservin aliupseerikoulu eli auk antaa tuon aliupseeri nimityksen oikeuden. Moni reserviläinen joka ei ole käynyt auk on käynyt vielä patevämpiä työnjohdollisia ym. esimies koulutuksia. Näillä valmiuksilla johdetaan nykyajan sotilaita paljon paremmin kun auk opeilla jos heidän sotilaalliset valmiutensa ja taitonsa ovat muuten johtajalle sopivia.

  • Resalik

   Et voi

  • 88+88

   Mitä väliä sillä on? Eihän sitä ristiä voi missään käyttää varusmiespalveluksen jälkeen. Ellei pistä vitriiniin tai seinälle koristeeksi.

   Aikaa sitten kuulin väitteen, että RUK:n vastaavaa ristiä voisi käyttää maanpuolustuksellisisssa jne. juhlatilaisuuksissa siinä missä virallisia kunniamerkkejä ja erilaisia maanpuolustuksen ansiomitaleita. Saattoi olla pötypuhetta. En muista nähneeni kenelläkään moista missään kemuissa. Ja AUK:n rististä ei tuommoista ole edes puhuttu.

   • wscfsac

    Minä kannan hikiristiä joka päivä siivojanhaalarieni oikean taskun päällä.


  • Psj

   ”Ihan samalla tavalla miehistöstä ylennetty "alikersantti" ei ole sillä lailla oikea alikersantti, että häneltä puuttuu johtajakoulutus ja joskus myös kyvyt johtamiseen.”
   ”Ilman auk ylennetty alikersantiksi on alikersantin arvoinen mutta ei aliupseeri, vain reservin aliupseerikoulu eli auk antaa tuon aliupseeri nimityksen oikeuden.”

   Mitä täällä puhutaan. AUKta käymätön alikersantti on aliupseeri siinä kuin AUKin käynytkin. Puuttuva AUK korvautuu muilla taidoilla ja hän voi olla yhtä hyvä johtaja, kuin AUKin käynytkin. Ainoa ero on siinä, että AUKin käymättömän sotilasura pysähtyy yleensä alikersantin arvoon. Poikkeuksena oli ennen YK:n rauhanturvatehtävissä ja nykyään kriisinhallintajoukoissa esimiehenä toimiminen, joka mahdollistaa miehistökoulutuksen saaneen henkilön ylentämisen reservissä kersantin arvoon asti.

   Siinä tässä ketjussa ollaan oikeassa, että AUKin risti on kurssiristi, jota saavat kantaa vain AUKin käyneet sotilasarvosta riippumatta.

   • Jpr 2/98 yli.kes

    "Täältä tulee A-U-K meitä kypsempää ei oo, meillä on parhaat ginekset, akoillakin kivekset, AUK:kin merkki rinnassa on kuin istuis linnassa...." ilman aukkia ei ole oikeutta kantaa ristiä, sori sillä üüper pillumangeetti sen on :)


  • Swedupelle

   Mulla oli Aukin risti sekä valioampumamerkki puvun rinnassa ku jäin eläkkeelle täss pari viikkoa sitten, että silleen.- Viel on tuo koto Suomi mieless :D

  • muistelmaa

   Se oli toista silloin harmaitten lomapukujen aikaan. Kun meni vaikka tanssipaikalle alikessun jämät kaulassa, aukin risti rinnassa ja rivi ampuma-, ja urheilumerkkejä taskun päällä. Tietty oli kravatti ja kauluspaita. Omia mustia nauhakenkiä sai käyttää lomapuvun kanssa. Nyt ei ole harmaita lomapukuja eivätkä nuoret käy tanssilavoilla.

  • Aapo2

   Tulipa törmättyä kaveriin, joka on ylennetty reservin ylikersantiksi ilman minkäänlaista aliupseerikurssia. Olen aikaisemmin joskus kuullut huhuja samanlaisista tapauksista, mutta en ole niihin oikein uskonut kun teoreettisesti korkein saavutettavissa oleva sotilasarvo pelkällä miehistökoulutuksella on kersantti.

   Henkilö itsekin tietää, että ei menty sääntöjen mukaan. Hän epäilee, että kyse on erehdyksestä tai sitten kukaan ei vaan välittänyt. Mutta yhtä kaikki, ylikersantin arvo on ja pysyy. Ilman oikeutta käyttää aukin ristiä.

   • Lisääfaktaatiskiin

    Mikä maa mikä armeija? Oliko kyseessä yk-joukkojen sotilasarvo? Edes sotaveteraaneja ei ole ylennetty ilman auk:n käymistä noin korkealle. Nyt vähän lisätietoja, ettei jää baarikeskustelun tasolle.


   • Aapo2

    Tuossa oli jo faktat. Voihan siihen lisätä, että asiasta oli puhetta päivällä, selvinpäin ja vielä maanpuolustukseen liittyvässä tilaisuudessa. Kyse oli oikeasta reservin sotilasarvosta eikä mistään tilapäisestä YK-palvelusarvosta, jolloin sotamieskin saattoi päästä sovittamaan vääpelin arvomerkkejä.

    Henkilöllä oli kymmeniä kertauspäiviä ja lisäksi oli toiminut esimiesasemassa YK-joukoissa, josta ihan sääntöjen mukaan sai kersanttiylennyksen. Sitten vuosien päästä tuli yllättäen kirje ylikessuksi ylentämisestä. Siinä koko juttu.


   • Anonyymi
    Lisääfaktaatiskiin kirjoitti:

    Mikä maa mikä armeija? Oliko kyseessä yk-joukkojen sotilasarvo? Edes sotaveteraaneja ei ole ylennetty ilman auk:n käymistä noin korkealle. Nyt vähän lisätietoja, ettei jää baarikeskustelun tasolle.

    Onpa vaan ylennetty.
    Ylikersantiksi asti (nuoremman aliupseerin ylin arvo) voi noheva kaveri reservissä ylentyä omilla ansioillaan ja näytöillään ilman aliupseerikoulutusta.
    Aliupseerikoulua hän ei ole käynyt joten ei voi kurssimerkkiäkään käyttää, mutta on aliupseeri siinä missä muutkin ja ilman johtamis- tai muita ammattitaitoja häntä ei olisi tuohon sotilasarvoon edes ylennetty.
    Vääpeli ja siitä ylöspäin ovat sitten vanhemman aliupseerin arvoja, eikä niihin voi ylentää ilman aliupseerikoulutusta, jonka voi nykyään suorittaa myös jälkikäteen reservissä.
    Siitä voi jatkaa myös reserviupseerikoulutukseen ja edetä aina majuriksi reservissä jos kyvyt, taidot, into, ikä ja sota-ajan sijoitus sen mahdollistaa.
    Kyvykkäälle on aina kaikki polut auki.


  • Hätäkorppi85

   Seuraavksi aitoa Suomen aliupseerikoulutuksen historiaa. Menin saapumiserässä II/85 palvelukseen kesäkuun alussa. Auk alkoi suunnilleen elo-syyskuun vaihteessa ja päättyi jouluksi. Sain korpraalin eli ns. "hätäkorpin" arvon noin viikon ennen kurssin päättymistä. Tämä merkitsi, että Auk:n jälkimmäisen osan kokeet ja arvioinnit olivat menneet niin hyvin, että kurssin päättyessä oli tulossa ylennys alikersantiksi. Osa oppilaista ja Ruk:hon lähtijät oli ylennetty korpeiksi jo kurssin puolivälissä. Aiemmissa saapumiserissä jos Auk ei sujunut kovin hyvin, siirtyi kurssin jälkeen komppaniaan kouluttajaksi korppina ja sai ylennyksen alikessuksi vasta ennen uusien alokkaitten saapumista. Mutta sitten meisän Auk:mme loppupäivinä tuli yllätyskäsky. Määrättiin, että vastedes kaikki Auk:n käyneet valmistuivat alikersanteiksi. Koulun toimistossa alkoi hässäkkä, kun paperiasiat kaatuivat päälle, osa todistuksia meni uusiksi jne. Ne loputkin noin 1/3 vahvuudesta ylennettiin pikavauhtia korpraaleiksi, koska kahta arvoastetta ei voinut nousta kerralla. Eli saapumiserästä II/85 lähtien kaikki Auk:sta valmistuneet olivat alikessuja. Tuota aiemmin saattoi komppanioissa olla samaan aikaan Auk-korppeja sekä joku vanhemman etän miehistökorppi, esim. toimistoluumu. Näiden eron tunnisti auk-rististä. Kerrottiin myös legendoja meitä edeltäneistä saapumiseristä, joissa erityisen nohevaksi käytännön kouluttajaksi osoittautunut ryhmänjohtaja oli saapunut korppina Auk:sta ja kotiutunut kersanttina.

   Auk:n santsareina meitä oppilaita oli kiusaamassa joukko edellisen kurssin häijyimpiä perkel##tä, mutta väitteistä huolimatta läheskään kaikkia noista ei ylennetty kessuiksi. Toisaalta ne pari jotka porukasta sitten saivat kessun jämät, myös ansaitsivat ne jämptillä toiminnalla. Ei niitä millään esimiesten nuoleskelulla saatu.

   • Aapo2

    Meillä oli naapurikomppaniassa aukin käynyt korppi, joka jäi tulematta lomilta ja oli omilla vapailla melkein viikon. Siitä hyvästä muun ohessa ilmoitettiin, että alikersanttiylennys tulee vasta kotiuttamispäivänä.

    Sen verran edellisestä lipsuttiin, että muuten hyvin menneen palveluksen jälkeen komppanian vääpeli iski arvomerkit kouraan ennen viimeistä viikonloppuvapaata. Saa kotiväki nähdä poikansa edes kerran alikersanttina. Näin 70-luvun loppupuolella.


  • yxtosijuttu

   Ykx kaveri ylennettii saunamajurix vaikkei se oo käyny aukkii.

  • Anonyymi

   Jos sitä nyt kukaan kehtaa pitää niin siitä vaan. Tosin saattaa porukka pikkusen sellaselle reppanalle naureskella :D

  • Anonyymi

   AUK:n risti on koulumerkki. Vähän kuin Oxfordin käynyt tohtori voi käyttää Oxfordin kravattia, mutta kaikki tohtorit eivät ole Oxfordin käyneitä. Paitsi että AUK:n ristin tienaamiseen on vaadittu enemmän. AUK ei ole pelkkä koulu, se on mielentila. Miten kaikki sotilasjutut tehdään särmemmin.

  • Anonyymi

   Kesämökin huussin seinään hyvä koriste.

  Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

   Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
   Maailman menoa
   272
   2693
  2. En sitten aio sinua odotella

   Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
   Ikävä
   72
   1452
  3. Muistatko kun kerroin...

   että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
   Ikävä
   40
   1433
  4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

   Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
   Kotimaiset julkkisjuorut
   30
   1208
  5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

   Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
   Ikävä
   7
   1154
  6. En vain ole riittävä

   Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
   Ikävä
   27
   1153
  7. Kuka sinä oikeen olet

   Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
   Ikävä
   45
   1151
  8. Kellä on rumin tukka?

   Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
   Haapavesi
   9
   1141
  9. Oon pahoillani että

   Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
   Ikävä
   43
   1089
  10. Kuinka paljon nalle harmittaa

   Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
   Ikävä
   10
   1080
  Aihe