Millaisia oireita aspergerlapsilla?

Tuttiputti

Siinähän se kysymys jo tulikin. Siis millaisia "oireita", ominaisuuksia diagnosoiduilla asperger-lapsilla on/oli leikki-iässä (2-4v.)? Minkä ikäiselle diagnoosi voidaan tehdä?

5

4347

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muutamia

      Yleensä sen ikäisestä ei paljoakaan huomaa, koska lasten kehitys on hyvin yksilöllistä.

      Mutta kerron vain oman poikani tavoista.
      Hän oppi kyllä alle vuoden ikäisenä käveleen, mutta oli sellainen rauhallinen töpöttelijä. Motorisesti muita kömpelömpi. Ei juossut eikä kiipeillyt samaan tapaan kuin muut ikäisensä.
      Puhe viivästyi ja oli hyvin epäselvää mökellystä. Aloitti puheterapian jo 3-4 vuotiaana.
      Mutta oppi lukemaan jo 3,5 vuotiaana.
      Ei kiinnostunut leikkimään ikäistensä kanssa, vaan jaksoi istua seuraamassa tosi pitkiä aikoja isoveljiensä nintendon peluuta. Luki kaikki peliohjeet läpi ja hallitsikin jo pelaamisen 3-vuotiaana. Kirjoitti sitten joulupukille kirjeen ja toivoi playkkaria. Viihtyi tuntikausia lukemisen tai pelaamisen parissa. Tosin pelaamista rajoitettiin.
      Niinkuin mainitsinkin jo. Ei ollut kiinnostunut ikäisistään leikkikavereista eikä leikeistä. Mutta se varmaankin johtui myös siitä ettei hän osannut niitä leikkejä.
      Aisti herkkyys näkyi jo silloin. Äkilliset kosketukset ja toisen lapsen töytäisyt sattuivat ja itku tuli herkästi. Ei sietänyt meluisia ja hälyisiä tilanteita. Pisti kädet korville ja oli tosi kärsivän näköinen.

      Pojasta sai silloin vain sellaisen käsityksen että onpas ujo, kiltti ja rauhallinen lapsi.
      Erityistaidot kuten lukemaan ja laskemaan oppiminen, samoin kuin kellon tunteminen ja pelitaidot selitettiin sillä että hän on perheen nuorimmainen ja isoveljet jo koulu-ikäisiä ja että kun vietti niin paljon aikaa isompien kanssa, niin kiinnostuksen kohteetkin on samat :)

      No vasta koulu-iässä kiinnitettiin enemmän huomiota kun alkoi ilmetä niitä sosiaalisen puolen ongelmia. Koululääkäri kirjoitti lähetteen tutkimuksiin ja poika diagnosoitiin 12-vuotiaana.
      Ensin olin vähän järkyttynyt mutta sitten helpottunut. Nyt ymmärrän poikani vaikeuksia ja pystyn häntä auttamaan ja neuvomaan.

    • Asperger- pojan äiti

      aikaisintaan viisivuotiaana. Oireet alkavat tulla esiin yleensä aikaisintaan 3-4-vuotiaana, kun taas varhaislapsuuden autismissa oireet tulevat esiin jo noin vuoden ikäisenä. Aspergerin oireyhtymä on autismin lievin muoto.

      Tavallisesti aspergerin-syndroomaa sairastavan lapsen kehityksessä huomataan kolme vuotiaana lievä motorinen viivästymä. Minun lapseni jäi neuvolan seulaan kiinni, kun hän ei osannut piirtää ympyrää. Tämä oli minusta hämmästyttävää, koska hän oli oppinut kävelemään tavallista aikaisemmin ja myös puhumaan tavallista varhemmin. Asperger henkilöt ovat aina normaalilahjaisia, yleensä tavallista älykkäämpiä.

      Asperger-lapsi ei ala normaalisti leikkimään toisten lasten kanssa. Jos lapsi on päiväkodissa, poikkeavuus havaintaan yleensä siellä. Leikki ylipäätänsä on heikkoa. Lapsi saattaa tyytyä katselemaan, kun muut lapset leikkivät. Usein asperger-lapsi keräilee jotain, vaikka kiviä, käpyjä tai pullon korkkeja ja järjestelee niitä riveihin.

      Joillakin as-lapsilla ei ole ollenkaan mielikuvitusta, toisilla taas on hurja fantasia. Monien maailmanhistorian nerojen kuten Leonardo da Vincin ja Albert Einsteinin on arveltu sairastaneen aspergerin oireyhtymää.

      Asperger -lapselle on vaikea opettaa mitään, mutta itsekseen he oppivat vaikka mitä. Poikani muisti jo kolmivuotiaana muumielokuvien repliikit ulkoa, kun oli nähnyt elokuvan yhden kerran. Asperger-lapset oppivat yleensä lukemaan jo paljon ennen kouluikää, ja tietävät kaiken mahdollisen itseään kiinnostavista aiheista, mutta siitä huolimatta heidät ainakin suurissa kaupungeissa sijoitetaan koulussa erityisluokille. He ovat sen verran poikkeavia.

      Aspergerin syndroomaan kuuluu tyypillisiä autistisia oireita, kuten huono kontaktikyky. Esim katsekontakti saattaa puuttua. Keskustelu on usein hyvää päivää -kirvesvartta -tasoa. As-lapsi luennoi kyllästymiseen asti omaisilleen tai tovereilleen itseään kiinnostavista aiheista. Ääni saattaa olla poikeava, yksitoikkoinen, kimeä tai liian voimakas. Lapsi kärsii siitä jos toiset huutavat tai metelöivät, mutta ei itse huomaa puhuvansa liian kovaa.

      Lapsi saattaa vajota omaan maailmaansa, puhella itsekseen ja huitoa ilmaa. Hänellä esiintyy myös ns kaikupuhetta eli hän toistelee kuulemiaan sanoja ja lauseita, joita hänen superhyvä muistinsa tallentaa.

      As-lapsilla saattaa esiintyä myös kummallisia pelkoja. Oma poikani 10v esim pelkää vessanpöntön vetämistä. Pienenä alle kouluikäisenä hänellä oli voimakas putoamispelko. Kummalliset pelot johtuvat usein aistiyliherkkyydestä. Asperger-lapsilla on usein liian hyvä kuulo-, maku- ja hajuaisti. He viihtyvät itsekseen ja karttavat suuria väentungoksia. Aistiyliherkkyys ilmenee usein myös nirsoiluna.

      • Tuttiputti

        Kiitos vastauksista!
        Sen lisäksi, että epäilen aspergerin oireyhtymää eräällä tuttavallani, on se myös muuten kiinnostava aihe. Olen koulutukseni puolesta joskus tavannut asperger-lapsia, mutta he ovat olleet jo vähän isompia. Nyt alkoi kiinnostaa tämä varhaislapsuuden osuus.

        Voikohan noita ominaisuuksia tulla esiin vielä myöhemminkin, vasta 4-5-vuotiaana?


    • näin meillä

      meillä poika 2-4v oli tosi villi,kova kiipeilemään,eteni juosten käveli harvemmin.
      Leikit ei onnistunut samanikäisen lapsen kanssa omat
      leikitkin oli tavaroiden siirtelyä paikasta A paikaan B.
      Kova poika puhumaan,koko aika piti jonkun olla pojan kanssa ei viihtynyt yksin,nukkua halusi kuitenkin
      itsekseen.

      • kirja

        Liisa Laukkarinen:yhden asian mies


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe