tyrnipensaista????

tyrnityttö

ites on, vieläkö voi tyrniä istuttaa??? Mitä huomioitava pensaan istutuksessa, muutakun se että on tyttö ja poikapensaita?
Kiitos ja kumarrus!!!!!

5

1326

  Vastaukset

  • Kyllä ehtii vielä istuttaa! Mutta älä pidä mitään kiirettä, vaan odota että nämä helteet helpottaa. Syyskuun alku on vielä hyvää istutus aikaa.

   Jos olet tyrneihin perehtynyt, niin varmaankin olet huomannut että eri lähteissä määrät siitä kuinka monta tyttöä ja kuinka monta poikaa, vaihtelee. Tiedä häntä sitten mikä on oikein ;)Meillä on yksi poika ja kolme tyttöä.

   Mutta sitä muuta huomioitavaa. Poika istutetaan keskellä ja tytöt ympärille. Näin pölytys on varmempaa. Ja tyrnistähän tulee kookas pensas, eli siis isutus väli ainakin 2m, jos vaan tilaa niin ehkä vähän enemmänkin.
   Tyrnillä pitää olla vettä läpisevä maa. Meidän tyrnit kasvavat vanhassa peltomullassa, johonka vain sekoitettiin runsaasti hiekkaa.

   Sitten kannattaa ostaa kotimaisia taimia, ovat talvenkestävämpiä. Kotimaisia ovat esim. Tytti, Terhi ja Tarmo-lajikkeet.

   Toivottavasti näillä pääsee alkuun :) Ja ethän unohda kastelua, joka on tärkeää juurtumisen kannalta!! Jos vettä ei tule taivaalta riittävästi niin kastelua olisi hyvä jatkaa istuttamisen jälkeenkin vielä muutaman viikon ajan. Syksyllä kasvit olisi hyvä istuttaa kumpareeseen, jolloin vesi ei jää talveksi seisomaan kasvin tyvelle!

  • Yleensä kasveja voi istuttaa hyvin kasvukauden ulkopuolella. Tämä loppu kesä taitaa olla huonoin vaihtoehto istutukselle. Jos pensas lähtee reiluun kasvuun, niin se ei ehdi valmistautuun talvea varten. Parempi istuttaa sitten kun varsinainen kasvuaika on lopuillaan.

   Nyt en tiedä tyrnin osalta, mutta veikkaan että sitäkin kannattaa istuttaessa leikata -- riippuu versojen ja juurien koosta. Jos ostaa astiataimen, niin tuolla ei kai ole niin väliä. Maasta kaivetulla taimella tuolla on enemmän väliä. Kun juuret on typistynny, niin varsista vastaavasti.

   Tyrni viihtyy savimaassa, kun vesi ei seiso sen juurilla. Omille tyrneille lisäsin paljon hiekkaa, ettei ole pelkkää savimultaa. Savisessa maassa istutuskuopasta ei saa tulla kaivoa -- paikkaan johon vesi jää paremmin kuin ympäristöön.

   Olettaisin, että tyrni kestää istutuksen vähän alkuperäistä syvempään (leviää juuriversoista). Ainakin omien pensaiden juurille lisäsin istutuksen jälkeen vähän lisää hiekkaa.

  • miten tunnistaa tyrnitaimesta onko se tyttö vai poika???

   • "miten tunnistaa tyrnitaimesta onko se tyttö vai poika??? "

    Ei mitenkään, mutta kaupassa emi- ja hedetaimia myydään eri lajikenimillä, esim. Terhi ja Tarmo. Jos jo olet hankkinut taimia, etkä tiedä, mitä ne ovat, pitää vain toivoa parasta. Tyrnin kohdalla on lisäongelmana vielä se, että saattaa kulu 4 - 5 vuotta, ennen kuin ensimmäinen marjasato kypsyy.


  SEISKA.FI

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ohisalo: paperittomille työlupa jonon ohi

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1883695a-f66c-488e-a622-ac181f96a0ff Miten on mahdollista, kaikki uutisointi mikä liittyy Ohisaloon on negatiiv
   Maailman menoa
   331
   6556
  2. Hallitus halveksii Suomen nuoria

   Suomessa on kymmeniä tuhansia suomalaissyntyisiä nuoria, joilla ei ole koulutusta. Nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta nämä nuoret saataisiin
   Maailman menoa
   187
   3234
  3. Ei näin Lidl! Ei! Ei! Ei!

   Voi ei. Älkää lähtekö tähän leikkiin! Ei mitään sovelluskorttipeliä! // Lidl aikoo tuoda asiakkailleen etukortin – bonuksista ei vielä tietoa // http
   Maailman menoa
   99
   1554
  4. Voi myötähäpeän määrää

   Joku tämän kylän Tollo mukana nelosen roskasarjassa
   Suomussalmi
   16
   803