keliakia ja lihavuus

pullero

Yleensä kai keliakia aiheuttaa pikaista laihtumista. Mutta onko mahdollista että myös painavalla ihmisellä voi olla keliakia?

7

1991

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ..tiku..

      Kyllä voi olla. Paino ei merkitse mitään. 80-luvulla ja 90-luvun alussa vallitsi vielä sellainen käsitys, että keliaakikon on oltava laiha ja aneeminen eikä tutkimuksiinkaan ryhdytty, jos potilas oli pulskan puoleinen. Minutkin on aikoinaan oikeastaan naurettu vastaanotolta ulos, koska hemoglobiini oli niin hyvä ja muutenkin olin suht hyvinvoivan oloinen.

      Nykyinen käytäntö on se, että potilaan painolla ei ole mitään merkitystä. Keliaakikko voi olla kuka tahansa. Voi olla pulska.

      Sitten kun sairaus on edennyt tosi pitkälle, suolinukka on hävinnyt kokonaan, niin silloinhan potilas laihtuu voimakkaasti, koska mikään ruoka ei imeydy, mutta sellaiseen tilaan pääseminen kestänee pitkään.

      • jo vauvana

        Miksi sitten suolinukka voi olla jo vuoden ikäisellä lapsella tuhoutunut? Sanoit että siihen tilaan pääseminen kestää pitkään. Luulisi tosiaan että sen kehittyminen vie aikaa, mutta näköjään keliakia oireet voivat olla todella rajut jo vauvalla.


      • ..tiku..
        jo vauvana kirjoitti:

        Miksi sitten suolinukka voi olla jo vuoden ikäisellä lapsella tuhoutunut? Sanoit että siihen tilaan pääseminen kestää pitkään. Luulisi tosiaan että sen kehittyminen vie aikaa, mutta näköjään keliakia oireet voivat olla todella rajut jo vauvalla.

        pitkään asiantuntijaluentoja keliakiasta on lopputulos se, että keliakian oireet ovat hyvin monimuotoiset. Myös keliakian puhkeaminen tuntuu sattumankaupalta, mutta ehkä parinkymmenen vuoden päästä tämäkin asia selviää.

        Tämän hetkiset tiedetyt keliakiaoireet tulevat varmasti muuttumaan laajemmaksi oiresektoriksi, kunhan esim. ympäri Eurooppaa tehtävät tutkimukset tuottavat tuloksia ja uusia vasta-ainemäärityskeinoja saadaan kehiteltyä.

        Asiantuntijalta olen esim. kuullut, että keliakia olisi diagnosoitu jo 50-luvulla, mutta mielestäni Suomessa vielä 80-luvun puolivälissä keliakiaa epäiltiin viimeisten mahdollisten sairauksien joukossa, jos sittenkään. Mitä todennäköisimmin potilas kuoli eikä todellista diagnoosia saatu koskaan. Esim. vatsaoireittensa kanssa koko ikänsä taistelleelle sukulaiselleni sanottin tähystyksessä 80-luvulla, että "suoli on ihan nukaton, mutta tämmöisiä ne vanhojen ihmisten suolet tuppaavat olemaan" eikä mitään hoitotoimenpiteitä tai keliakiadiagnoosia tullut, vaan vaivat jatkuivat kuolemaan saakka.

        Jos vauvalla jo on keliakia, niin geneettisen perimän on oltava erittäin vahva. Olen keskustellut keliakiaa sairastavien lasten äitien kanssa ja he ovat kertoneet hyvin voimakkaista ja rajuista oireista. Se tässä lähinnä tulee mieleen, että kun vauva on pieni ja ravintomäärä kilomäärään suhteutettuna on suuri, niin aiheuttaako tämä tilanne ne voimakkaat keliakiaoireet, jos suolisto on jo syntymän hetkellä heikossa kunnossa?

        Lopuksi voi varmaan ihan rauhallisesti todeta, että keliakiasta tiedetään vielä hyvin vähän. Sen tosiasian kanssa on vain elettävä.


    • pullero

      kiitos vastauksista, kävin lääkärissä ja kokeet on nyt otettu, parin viikon päästä kuulen mitä niistä selviää vaiko mitään

      • pullero

        keliakia vasta-aineet on koholla, siispä gastroskopiaan... ja kun pitää ruveta miettimään mitä voikaan enää syödä niin voi olla että seuraavan viestin kirjoittaa ruipelo


      • Suttero
        pullero kirjoitti:

        keliakia vasta-aineet on koholla, siispä gastroskopiaan... ja kun pitää ruveta miettimään mitä voikaan enää syödä niin voi olla että seuraavan viestin kirjoittaa ruipelo

        Hei,Otettiinko sinulla verikokeissa samalla rauta-arvot?Minulla otettiin ja ne olivat matalat, mutta anemiaa ei kulma ole.Lääkäri sanoi, että tuo rauta-arvojen laskeminen voisi, ehkä johtua siitä, että minulle on puhjennut keliakia.Minulta ollaan otettu muutama vuosi sitten verikokeet ja katsottu niistä, että olisiko keliakia tai muuta, mutta verikokeissa ei ainakaan minulla löydy mitään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe