Joka omenassa mato

???

Mistä johtuu että lähes jokaisessa omenassa on mato? Vaikuttaako kuiva kesä siihen? Viime vuonna ei ollut juuri missään omenassa matoa. Harmittaa kun suuri sato menee pilalle. Omenia on valtavasti.

9

6946

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puhurix

      Tuli vain mieleen, että liittyykö se siihen tuomenkehrääjäkoin massaesiintymiseen, kun jostain olen mielestäni semmosta vuosikausia sitten kuullut? Saattaa olla ihan tyhmä ajatus. Voi kun joku tietäis.

    • omppupuussa.

      Minä puolestani muistelisin, että tuholainen olisi omenakuoriainen tai -kääriäinen, kun putoavissa omenoissa on vain yksi reikä.

      Todella harmittaa, jos tuo omppujen putoileminen vain jatkuu.

      • Omenakääriäinen

        Hei, hei, hei! Ne omput ei todellakaan ole pilalla siksi, että niissä on omppukääriäisen kolo.

        Tietenkään niitä ei kannata säilöä kokonaisena kellariin. Mutta pakastettavaksi soseeksi, ohkoina pakastettavksi, marjahilloiksi, mehuiksi ym. säilöntään nämä omput käyvät mainiosti.

        Itse keräilen tässä vaiheessa pudokkaita aina muutaman päivän ulkona olevaan jättikoriin (tietysti vain kypsimmät ja ei ihan tohjona olevia). Sitten otan isoon vatiin vettä ja isoimpaan (10 litran) kattilaan samoin. Nostan pudokkaat vatiin huuhtoutumaan pölyistä. Otan sieltä yhden kerrallaan ja hyvin "karkealla kädellä" ja nopsasti leikkelen niistä veitsellä hyvät osat kattilaan (palat eivät tummu vedessä). Itse en kuori omenoita, koska soseissa ja lohkoissa se omenan punainen väri on todella kaunis (vaaleanpunainen sose) ja omenan terveellisimmät osat ovat juuri kuoressa/kuoren alla.

        Kun kattila on täpötäysi, kaadan veden sieltä vähiin (saa jäädä noin 1,5dl), sekoittelen omenanlohkoihin noin 1,5-2dl sokeria ja keittelen kattilaa hiljaisella tulella (välillä sekoittaen) kunnes omenat alkavat pehmetä sauvalla murskattavaksi (omenat eivät siis ole tässä vaiheessa vielä ruskeita, paitsi ehkä osa). Sitten soseutan koko hommelin (saa jäädä sattumia), annan vähän jäähtyä ja laitan rasioissa pakkaseen. Soseen voi myös maustaa haluamallaan tavalla. Itse laitan kasvimaalta tuoretta minttua sosoeutusvaiheessa (soseutan siis myös sen mintun). Nam!

        Tällä tavalla omenasouvi menee kuin huomaamatta pitkin syksyä ja pakastin täyttyy herkuista.


      • omppupuussa
        Omenakääriäinen kirjoitti:

        Hei, hei, hei! Ne omput ei todellakaan ole pilalla siksi, että niissä on omppukääriäisen kolo.

        Tietenkään niitä ei kannata säilöä kokonaisena kellariin. Mutta pakastettavaksi soseeksi, ohkoina pakastettavksi, marjahilloiksi, mehuiksi ym. säilöntään nämä omput käyvät mainiosti.

        Itse keräilen tässä vaiheessa pudokkaita aina muutaman päivän ulkona olevaan jättikoriin (tietysti vain kypsimmät ja ei ihan tohjona olevia). Sitten otan isoon vatiin vettä ja isoimpaan (10 litran) kattilaan samoin. Nostan pudokkaat vatiin huuhtoutumaan pölyistä. Otan sieltä yhden kerrallaan ja hyvin "karkealla kädellä" ja nopsasti leikkelen niistä veitsellä hyvät osat kattilaan (palat eivät tummu vedessä). Itse en kuori omenoita, koska soseissa ja lohkoissa se omenan punainen väri on todella kaunis (vaaleanpunainen sose) ja omenan terveellisimmät osat ovat juuri kuoressa/kuoren alla.

        Kun kattila on täpötäysi, kaadan veden sieltä vähiin (saa jäädä noin 1,5dl), sekoittelen omenanlohkoihin noin 1,5-2dl sokeria ja keittelen kattilaa hiljaisella tulella (välillä sekoittaen) kunnes omenat alkavat pehmetä sauvalla murskattavaksi (omenat eivät siis ole tässä vaiheessa vielä ruskeita, paitsi ehkä osa). Sitten soseutan koko hommelin (saa jäädä sattumia), annan vähän jäähtyä ja laitan rasioissa pakkaseen. Soseen voi myös maustaa haluamallaan tavalla. Itse laitan kasvimaalta tuoretta minttua sosoeutusvaiheessa (soseutan siis myös sen mintun). Nam!

        Tällä tavalla omenasouvi menee kuin huomaamatta pitkin syksyä ja pakastin täyttyy herkuista.

        Hienoa lukea, että omenat ovat vielä käytettävissä.
        Minulla kuitenkin sattuu olemaan ns. talviomenalajiketta (Åkerö), joka kypsyy varsin myöhään ja on kypsyttyään tiilenpunainen.

        Omenat ovat nyt puussa täysikasvuisia (olen kastellut kovasti tänä kesänä), mutta pinta on vasta aavistuksen verran punertava.

        Uskaltaisikohan niitä jo käyttää vai tietääkö kukaan, onko raaka omena jotenkin haitallinen?
        Viinin valmistukseen ne varmasti sopisivat raakoinakin, mutta mehukkuus vielä puuttuu.

        Onneksi valtaosa omenoista on vielä puussa.


      • raakana?
        omppupuussa kirjoitti:

        Hienoa lukea, että omenat ovat vielä käytettävissä.
        Minulla kuitenkin sattuu olemaan ns. talviomenalajiketta (Åkerö), joka kypsyy varsin myöhään ja on kypsyttyään tiilenpunainen.

        Omenat ovat nyt puussa täysikasvuisia (olen kastellut kovasti tänä kesänä), mutta pinta on vasta aavistuksen verran punertava.

        Uskaltaisikohan niitä jo käyttää vai tietääkö kukaan, onko raaka omena jotenkin haitallinen?
        Viinin valmistukseen ne varmasti sopisivat raakoinakin, mutta mehukkuus vielä puuttuu.

        Onneksi valtaosa omenoista on vielä puussa.

        Vai ovatko ne nyt siis putoilleet puusta ylenmäärin? Itse en ole käyttänyt kyllä raakoja talviomppujen pudokkaita, kun on noita kesäomppujakin. Viiniä niistä varmaan voisi kokeilla.

        Ainakin itse saan mahanpuruja, jos syön raakoja omenoita sellaisenaan. Mutta kypsennettynä ja soseutettuna moista ongelmaa tuskin on. Kokeile sitä soseutusta, en ole kuullut/lukenut mistään, että raaoissakaan omenoissa olisi sen kummoisempia haitta-aineita. Kyllähän sellaisesta varoitettaisiin.


    • Abuela

      näyttää olevan omenakääriäisellä juhlavuosi. Mutta ei se haittaa omenien hyötykäyttöä paljoakaan. Minä leikkaan huonot kohdat pois ja paloittelen loput piirakan päällisiksi, omenariisipuuroon, soseeksi, mehuksi etc.
      Omenia näyttää tulevan kohtalaisesti ja ainahan niistä osa menee hukkaan milloin mistäkin syystä. Meillä muumiotauti verottaa satoa enemmän kuin madot.

      • ensi vuonna

        Olisiko nuo madot voinut torjua kevätruiskutteella?


    • Anonyymi

      Ihme ettei kukaan tiedä millä torjua omena matoa? Joskus ostin malationia litran purkin ja sillä ruiskutin kun omenat oli noi 2-3cm halkaisijaltaan ei ollut yhtään matoja? Nykyään se on kielletty, mutta jollainhan ne ruiskuttaa kun siistejä omenoita myydään kaupoista?

    • Anonyymi

      Millä torjutaan omena mato nykyään?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9970
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      409
      4353
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      90
      2996
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2855
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      230
      2658
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2654
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      153
      1845
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      71
      1700
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1620
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1423
    Aihe