Home tyhjentää kokonaisen rivitaloyhtiön Tampereella

Pintamateriaalit uusiksi !?

Homevaurio: Kosteutta on löytynyt kahdeksan vuotta vanhan talon lattiarakenteista ja seinistä, asukkaille tiedotetaan mittaustuloksista tänään

Tampereen Lentävänniemessä tyhjennetään homekorjausten tieltä asumisoikeusyhtiö, jossa on kuusi kiinteistöä ja 39 asuntoa. Airokadulla sijaitsevan vuonna 1998 rakennetun taloyhtiön kaikki asukkaat joutuvat muuttamaan pois kodeistaan korjausten ajaksi.
Asunnoissa tehdyissä kosteusmittauksissa on todettu, että turvallista asumista ei voida enää taata. Kiinteistöpäällikkö Mikko Laurilan mukaan korjaukset kestävät 2–3 kuukautta, minkä ajan asukkaat joutuvat olemaan evakossa.

Kosteusmittausten tulokset saatiin jo vuoden alussa, mutta kiinteistöt omistava Pirkanmaan YH-Rakennuttajat tiedottaa kosteusmittausten tuloksista ja korjaussuunnitelmasta asukkaille vasta tänään järjestettävässä kokouksessa.


Asukkaille tarjotaan
vuokra-asuntoja

Isännöitsijä Matti Kallion mukaan tietoa on annettu asukkaille, jotka ovat sitä kysyneet. Viime aikoina hän on ollut asiasta yhteydessä asukkaisiin lähes päivittäin. Tiedottamista ovat hänen mukaansa viivästyttäneet kesken olleet korjaussuunnitelmat ja näytteenotot.

Asukkaille tarjotaan mahdollisuutta muuttaa tilapäisesti YH-Rakennuttajien omistamiin vuokra-asuntoihin, jotka sijaitsevat eri puolilla kaupunkia. Lentävänniemen alueella ei vapaita vuokra-asuntoja ole enää tarjolla.

– Muuttaminen on monille ongelmallista, koska suurin osa talouksista on lapsiperheitä. Lasten päivähoidot ja koulut ovat juuri alkaneet, joten asuinpaikan vaihtaminen tulee huonoon aikaan, Kallio myöntää.


Aiheuttaja maaperässä
tai lattiarakenteissa

Ensimmäiset homehavainnot tehtiin parissa asunnossa viime vuoden elokuussa. Asunnot korjattiin ja samalla tehtiin kosteusmittaukset marraskuussa 2005. Ainakin Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT) ja kaupungin terveystarkastaja ovat tehneet asunnoissa mittauksia.

Kymmenkunta perhettä muutti pois taloyhtiöstä jo viime vuonna. Sen jälkeen asuntoihin ei ole otettu uusia asukkaita. Silti kosteusvaurion aiheuttajaa selvitellään edelleen.

– Kosteutta on lattiarakenteessa ja seinien alaosassa, joten mihinkään putkirakenteisiin liittyviin ongelmiin emme ole saaneet viitteitä. Todennäköisesti ongelman aiheuttaja on maaperässä tai lattiarakenteissa, Laurila sanoo.

VTT:n asiakaspäällikkö Jyri Nieminen arvioi, että lattiarakenteissa ja seinien alaosissa oleva kosteus voi olla peräisin joko putkivuodosta tai siitä, että sadevesi tai maaperän kosteus pääsee jostain syystä rakenteisiin. Talojen pohjatöistä, perustuksista ja kantavien rakenteiden materiaaleista tarvitaan tietoa, että syytä voidaan arvioida tarkemmin. Lentävänniemen sijainti Näsijärven tuntumassa, missä pohjavesi on ehkä tavallista lähempänä maanpintaa, voi myös vaikuttaa asiaan.

Päätös kaikkien asuntojen perusteellisesta korjaamisesta tehtiin neljän asunnon homenäytteiden ja useimpien asuntojen kosteusarvojen nousun perusteella.


Tiedon puute
ärsyttää asukkaita


Lentävänniemen Tuulostupa-taloyhtiön asukkailla on jo pitkään ollut yhteinen puheenaihe. Home ajaa kaikki evakkoon lähiaikoina.

Osalla on jo uusi pysyvä tai väliaikainen asunto tiedossa, osa kuulee tarjolla olevista vaihtoehdoista vasta tänään. Kymmenisen perhettä on muuttanut pysyvästi pois jo aikaisemmin.

Taloyhtiön asukkaat ovat pettyneitä, että tietoa kosteusmittausten tuloksista ei ole kerrottu heille yhtään aikaisemmin.

Viime viikolla asukkaille jaettiin tiedote, jossa kerrottiin tulevasta remontista ja siitä, ettei turvallista asumista voida enää taata.

Kahden lapsensa kanssa asuva Merja Maja kertoo saaneensa soittelun jälkeen asuntonsa kosteusarvot tietoonsa. Tulokset kertovat, että kosteutta on kaikissa asuntojen välisissä seinissä. Lapset puolestaan valittavat päänsärkyä mutta harmittelevat muuttoa, koska samalla alueella asuu paljon kavereita.

– Tänne palaaminen on ristiriitainen asia. Toisaalta täällä on hyvä asua, koska palvelut, koulut ja uimaranta ovat lähellä. Toisaalta paluu epäilyttää, koska sitä ennen pitäisi saada täysi varmuus asunnon puhtaudesta.

Yli 20 vuotta Lentävänniemessä asunut Leo Sillanpää sen sijaan sanoo muuttavansa takaisin heti, kun asunto on remontoitu.

Käytännössä remontit tarkoittavat kaikkien pintamateriaalien uusimista.

– Kaikki lattiat, seinät ja pinnat joudutaan uusimaan. Saunat pintaremontoidaan ja kylpyhuoneet laatoitetaan. Lattiat täytyy hioa ja pinnoittaa uudestaan, isännöitsijä Matti Kallio sanoo.

Hänen mukaansa kaikki taloyhtiön asunnot on korjattu noin vuoden kuluttua. Asuntoja on tarkoitus korjata viidestä seitsemään kerralla, ja työ kestää 2–3 kuukautta. Tämän jälkeen asuntoihin pitäisi olla mahdollista muuttaa heti takaisin.

– Lopputarkastukset ja mittaukset täytyy tietysti tehdä remontin jälkeen, mutta ne eivät vie kauan.

Asukkaiden kesken huhutaan erilaisia arvioita remonttien kestosta. Asukkaat epäilevät, ettei korjauksista selvitä parissa kuukaudessa.


Jenni Mäenpää

Lähde:
http://www.aamulehti.fi/a/2006/08/17/3915087.shtml

15

8666

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tzai

      Niin ei ole mikään ihme,jos home jyllää.
      Airokadun asunnot rakennettiin metsäyhtiön
      lietelammikon päälle,mikä vain täytettiin maalla.
      Olisiko syynä ollut kohtalaisen halpa tontti.

    • Metsäläinen2

      "Se on noin 25 000 euroa asunnolta. Summa on ihan järjettömän suuri, sanoo kiinteistöpäällikkö Mikko Laurila." (STT, hämäläisessä sanomalehdessä 18.8.)

      - Järjettömän suuria ovat ihmistenkin (elävien ja tuntevien olentojen) kärsimykset. Kannattaisi olla huolellisempi rakentamisessa; tämäkö on se oppiväylä - vasta isojenko laskujen maksaminen opettaa..

    • Aamulehdestä osa I

      Talon asukas itse on paras homeongelman haistaja

      Kosteusvauriot: Ministeriö ei puuttuisi valvontaan vaan jättää vastuun asukkaalle

      Juha Karilainen


      Ympäristöministeriön asunto- ja rakentamisosaston päällikkö, ylijohtaja Jouni J. Särkijärvi ei usko, että on mitään järkevää tapaa jakaa uudelleen vastuuta home- ja kosteusvaurioiden valvonnassa.

      - Nykyinen tapa on paras: asukas herättää kunnan terveystarkastajan, joka katsoo, onko asukas yliherkkä vai onko asunnossa jotain vikaa.

      Homeongelmien aikainen tunnistaminen olisi ennen kaikkea kiinteistön omistajan etu.

      - Vaikka omistaja olisi varma siitä, että esimerkiksi urakoitsija on syyllinen, ei ole koskaan varmuutta, etteikö urakoitsija tee konkurssia ennen kuin omistaja saa rahat pois. Jos urakoitsija hutiloi, se tekee sen usein monella työmaalla.

      Kaupunkien rakennusvalvonnasta ei ole apua homeasioissa. Se on huono taho havaitsemaan sellaisia virheitä, jotka voivat aiheuttaa tulevaisuudessa kosteusvaurioita.

      - Rakennushankkeeseen ryhtyvän pitää valvoa, että kaikki menee säädösten mukaan. Rakennusvalvonnan tehtäväksi jää valvoa yleistä etua, ei suinkaan rakennuksen tulevien käyttäjien etua.

      - Rakennusvalvojat tekevät korkeintaan puoli tusinaa katselmusta rakennuksiin. He piipahtavat paikan päällä ja katsovat lähinnä, onko talo oikealla paikalla.

      Kosteusvaurioita ei tilastoida valtakunnallisesti. Jouni J. Särkijärven mukaan rakentamisen taso on hieman kohentunut viime vuosista. Holtittomuutta esiintyy edelleen.

      - Ongelma on huono työmoraali. Kaikki työmaalla olevat tietävät tekevänsä väärin, mutta pääsevät niin helpommalla ja halvemmalla.

      - Vahingossa rakennusvirheitä on vaikea tehdä.

      Kosteus nousee maaperästä

      Asiantuntijan mukaan vakavat homeongelmat voivat lisääntyä sitä mukaa, kun käyttöön otetaan rakentamiselle riskialttiita alueita. Tällaisia alueita ovat muun muassa vesijättömaa sekä soiden ja järvien pohjat.

      Kun talo rakennetaan liian hienolle hiekkamaalle, niin kosteus nousee maaperästä kapillaari-ilmiönä talon rakenteisiin, sanoo Hyvinkäällä 15 vuotta terveystarkastajana 1980- ja 1990-luvuilla toiminut tamperelainen Elisa Aattela. Hänen mukaansa Lentävänniemen tapauksessa kyse voi olla juuri tästä.

      - Pintaremontilla ei ongelmasta selviä. Ongelma voidaan poistaa vain talon alla olevaa maaperää poistamalla ja muuttamalla, Aattela sanoo.

      Professori Pauli Kolisoja

      Tampereen teknillisen yliopis-

      ton Maa- ja pohjarakenteiden laitokselta vahvistaa Aattelan huolen.

      - Huonosti rakentaminen on aina riskialtista, mutta tietyillä alueilla riskit ovat isompia.

      - Asiaa on tutkittu viime aikoina ja nykyään osataan rakentaa oikein myös hiekalle. Eri asia on, tehdäänkö näin aina, Kolisoja sanoo.

      • Aamulehdestä osa II

        Moni jäi ilman vastausta



        Piia Pöyhönen


        Kustantaako YH-Rakennuttajat viisihenkisen perheen hotelliyöpymisen sillä aikaa, kun asuntoa puhdistetaan homeitiöistä? Jos lapset joutuvat matkustamaan kouluun toiselta puolelta Tamperetta, korvataanko matkat?

        Miten estetään, etteivät homeitiöt kulkeudu vaatteiden mukana esimerkiksi kesämökeille?

        Tällaisia kysymyksiä pyöri Lentävänniemen hometalojen asukkaiden mielessä, kun YH-rakennuttajat järjesti heille tiedotustilaisuuden torstaina taloyhtiön kerhotilassa.

        - Eihän tämä nyt mikään syöpä ole, toppuutteli YH-Rakennuttajien kiinteistöpäällikkö Mikko Laurila.

        Laurilan mukaan kosteusvaurion syy on lattiarakenteissa, jotka YH-Rakennuttajat aikoo uusia. Asuntoihin tehdään tuulettuva lattiarakenne, jolloin kosteus ei pääse tiivistymään lattiamaton alle. Muovimatot vaihdetaan laminaattiin ja pesuhuoneet laatoitetaan.

        - Seuraava vaihtoehto olisi purkaa talot, eikä hyvää taloyhtiöitä viitsisi vielä hajottaa.

        Asukkaat olivat huolissaan hometalossa asumisen terveyshaitoista. Moni terveyteen liittyvä kysymys jäi ilman vastausta, sillä paikalla ei ollut terveysasioista vastaavaa asiantuntijaa.

        Asukkaille järjestetään todennäköisesti tiedotustilaisuus, jossa terveysviranomainen on läsnä.


      • Aamulehdestä osa III

        Omistaja ja urakoitsija riitelevät homeen syistä



        Jenni Mäenpää

        Juha Karilainen


        Tampereen Lentävänniemen hometalojen omistaja YH-Rakennuttajat ja kiinteistöjen urakoinnista vastannut ylöjärveläinen Arkta Oy ovat eri mieltä ongelman aiheuttajasta.

        Pirkanmaan YH-Rakennuttajien kiinteistöpäällikkö Mikko Laurila kertoo, että heillä on omistajina vastuu asiakkailleen asumiseen liittyvissä asioissa.

        YH-Rakennuttajat teki kokonaisvastuurakentamista koskevan sopimuksen Arktan kanssa. Käytännössä Arkta vastasi kaikista rakentamiseen liittyvistä asioista, kuten maaperätutkimuksista, pohjatöistä, perustuksista, materiaalien valinnasta, suunnittelusta ja rakentamisesta.

        Laurilan mukaan YH-Rakennuttajat on Arktan kanssa eri mieltä siitä, johtuvatko kosteusvauriot puutteellisesta tai väärin valitusta rakennustavasta.

        Arktan toimitusjohtaja Jukka Pääkkönen ei halua kommentoida asiaa puhelimessa. Lähettämänsä tiedotteen mukaan yritys on saanut tiedon homeongelmasta ja siihen liittyvistä selvitystöistä. Arkta haluaa selvittää yhteistyössä ongelman aiheuttajat ja vastuut.

        Laurilan mukaan asioita on viivästyttänyt Arktan kanssa vuodenvaihteesta asti käyty kiivas keskustelu.

        YH-Rakennuttajien kanta on, että ongelma saattaa liittyä rakennustavan valintaan. Taloissa on maavarainen betonilattia.

        Tontti sijaitsee vanhalla tehdasalueella, jolla on aikaisemmin ollut lietealtaita. Laurilan tietojen mukaan maamassa ajettiin asiallisesti pois ja täytettiin kivilouheella. Hän ei pidä pohjavettä mahdollisena kosteuden aiheuttajana, koska talot sijaitsevat kymmenen metriä Näsijärven pinnan yläpuolella.

        Tapahtumaketju alkoi elokuussa 2005, jolloin taloyhtiön kahdessa asunnossa havaittiin putkivuoto. Tuolloin kaikki asunnot tutkittiin ja huomattiin, että kosteusarvot olivat kohonneet useassa asunnossa.

        Laurilan mukaan tuloksista ei tiedotettu asukkaille, koska kosteusarvot eivät vielä johtaneet suoranaisiin toimenpiteisiin. Omistajan asia herätti.

        - Tarjosimme urakoitsijalle mahdollisuutta todeta tilanne ja korjata mahdolliset puutteet.

        Joulukuussa 2005 Arkta kävi ottamassa homenäytteitä tyhjillään olevista asunnoista. Urakoitsija sai Laurilan mukaan näytteiden tulokset tammi-helmikuussa, mutta ne jäivät pyynnöstä huolimatta vain urakoitsijan tietoon.

        Kaupungin ympäristöinsinööri Riitta Järvinen kävi maaliskuussa omistajan pyynnöstä ottamassa näytteitä kahdesta tyhjillään olevasta asunnosta.

        Kaupunki tutkii vain, jos asukkaat ottavat yhteyttä ja näyttää siltä, että kosteudesta syntyy terveyshaittoja.

        Järvisen mukaan viranomaiset voisivat periaatteessa antaa korjauskehotuksia jo pelkkien kosteusmittausten perusteella.

        Laurilan mukaan heidän tilaamiensa tutkimusten tulokset valmistuivat puolitoista viikkoa sitten. Tuloksista tiedotettiin asukkaille torstaina.


    • Ihmettelijä...

      Vanha asia mutta mitenkä aikoinaan asia ratkaistiin?
      Onkohan kenelläkään omakohtaisia kokemuksia tai vieläkin toimivaan kirjoitukseen linkkiä?

    • Mettelijä

      Viranomaiset ja viranomaiset. Niistä ei ole toittensä tekijöiksi. Ovat pelkkiä leimanlätkijäitä.

      Ympäristöministeriön viranomaisten olisi kuulunut valvoa ettei kosteusvauriorakennuksia olisi tehty.
      Vieläkään eivät laita tikkua ristiin töidensä tekemiseksi.

      Mitenkähän pian tämä teksti poistetaan?

    • haska huomi, ja hask

      "- Nykyinen tapa on paras: asukas herättää kunnan terveystarkastajan, joka katsoo, onko asukas yliherkkä vai onko asunnossa jotain vikaa."

      mitäs sitten kun asukas on homeisissa sunnoissa herkistynyt ja on homeille yliherkkä, mitä tekee terveystarkastaja? kehottaako systemaattisesti assukasta muuttamaan ja uusi asukas samaan homeläävään? vai määrääkö terveystarkastaja talon omistajan korjaamaan asunnon? Luulisin että tuo eka vaihtoehto on käytössä terveystarkastajilla, edelleen. Mitä kuuluu näille herkistyneille jotka kuntien terveystarkastajat ovat ajaneet asunnoistaan? ja onko terveystarkastajilla nyt hyvä mieli kun on pykälät noudatettu? HV

    • faefwegrg

      Voiko tuollaiseen korjattuun ja putsattuun asuntoon muuttaa täysin hyvillä mielin?

    • Onnea matkaan
    • kysynvaan1

      Vanha ketju joten en tiedä, seuraako tätä kukaan, mutta kysympä kumminkin:

      Hakiko kukaan korvauksia Airokadun talojen homehtumisesta, esim. vastikkeen palautuksia, korvauksia homeen saastuttamasta irtaimistosta, sairastumisista ym.?

      Jos haki niin saiko korvauksia ja millaisia?

      Olen entisten naapureiden kanssa samankaltaisessa tilanteessa.

    • homepoisto

      Meilläkin oli Pirttikatu 7 Tampereella hometta, mutta eihän kukaan sitä ottanut todesta. Parempi oli muuttaa pois. Kauhee pesu-urakka kaikissa vaatteissa jne. ja osan tavaroista joutui heittämään menemään.

    • homekoira

      Samoja kokemuksia. Pirttikatu 7:ssä tosiaan oli hometta. Ketään asunnonomistajaa asia ei kumma kyllä kiinnostanut!

    • Anonyymi

      Onko totta, että kyseinen taloyhtiö (Airokatu 2) on jälleen tyhjennetty homeen takia? Taloyhtiö on aidattu ja asunnot tyhjennetty. Aika rajua, että 20 vuodessa tilanne jälleen sama.

    • Anonyymi

      Korjattu on ja paljon rahaa palanut. Tuskin tulee hyvää vieläkään...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4993
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4533
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2911
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1937
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1719
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1706
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe