Allerginen alveoliitti

muutokset korjautuneet

http://www.uku.fi/klrad/opetuskuvasto/keuhko1/0925.htm

Ohessa on Kuopion yliopiston ja
KYS:n radiologian opetuskuvaston kuva allergisesta alveoliitista keuhkokuvassa sekä toinen keuhkokuva viiden viikon päästä, jossa muutokset ovat korjautuneet.

Kysymys kuuluukin, onko henkilöllä allerginen alveoliitti vaiko ei? Jos röntgenkuva ei enää viiden viikon päästä näyttänyt allergisen alveoliitin muutoksia, miten meidän tutkimusten laita on? Pitkien sairaslomien jälkeen otetut kuvat eivät näytä enää allergista alveoliittia. Siksikö niitä röntgenkuvia ei oteta heti, vaan tutkitaan mahdollisesti vain kroonista muotoa.

Siis mikä on allerginen alveoliitti? Paraneeko se viidessä viikossa? Eli jos sen on saanut, mutta se ei ole vielä kroonistunut riittäisi, että tiedät mitä sairastat ja varot allergisoitumista yhä uudelleen ja uudelleen. Ja kun varot, olet selvinnyt säikähdyksellä. Mutta jos et, saat tuon kroonisen muodon allergisesta alveoliitista joka tuhoaa keuhkosi.

Eli jokainen joka haluaa selvittää tilanteensa, otattakaa röntgenkuvat sairauden pahimmassa vaiheessa. Toiset kuvat sitten viikkojen jälkeen. Hoitakaa itseänne, jos lääkärit eivät sitä tee.

66

6245

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • johon olemme

      lääkäreidemme vuoksi pakotetut, täydentävät seerumista löytyvät korkeat IgG-vasta-ainepitoisuudet sekä selkeästi ympäristöön liittyvät oman sairauden tilan muutokset. Tässä olotilan muutosten määrityksessä voisi käyttää apuna seuraavaa, ODTS:n määrittelemiseksi luotua kuvausta:

      Homealtistuspotilaan toksiseen oireyhtymään kuuluu Husmanin mukaan voimakas väsymys,

      päänsärky, kuumeilu, lämmönnousu, muistihäiriöt ja keskittymisvaikeudet; lihasnykinä ja –heikkous, vapina; selittämättömät (polttavat) kivut hengitysteissä ja jäsenissä; kuiva yskä,

      hapennälkä rasituksessa, suorituskyvyn lasku; nivelkivut ja –turvotukset (paikkaa vaihtavia), lihaskivut; verenvuoto nenästä, ikenistä, veriyskä;

      ihon lehahtelu, kutina, polttelu, toksinen ekseema paljailla ihoalueilla ja vaatteiden kontaktipinnoilla; tihentynyt virtsaamisen tarve, verivirtsaisuus; vatsakivut, ripuli, laihtuminen; muutokset verenkuvassa ja maksan toimintakokeissa.

      Näillä potilailla tavalliset kipulääkkeet ja allergialääkkeet auttavat huonosti. Kortisoni sammuttaa oireita. Oireille on tunnusomaista työkykyä uhkaavat voimakkaat yleisoireet kuten kuumeilu, laihtuminen, niveloireisto, johon voi liittyä immunologisia poikkeavuuksia. Näillä potilailla on säännönmukaisesti vaihteleva määrä IgG-vasta-aineita kosteusvauriomikrobeille, jotka ovat usein toksiineja tuottavia. (Husman 1998, sisäilmastoseminaari.)
      (liittestä 1, HIlkkaliisan opinnäytetyöstä 2004).

      Lisäksi seuraavasta artikkelista huomaamme, että USA:ssa allergisen alveoliitin diagnosointi ei edellytä pysyviä ja peruuttamattomia keuhkomuutoksia, toisin kuin meillä. Kyse on tosiaan alveoliitista, eikä mistään toksisesta oireyhtymästä, jota ei ole edes kv-tautiluokituksessa.

      OSOITTEESTA: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=11692086&itool=pubmed_AbstractPlus

      OTSIKKO Hypersensitivity pneumonities: current concepts and future questions

      (Department of Internal Medicine, Division of Pulmonary and Critical Care Medicine, Mayo Clinic, Rochester, MN 55905, USA.)

      Hypersensitivity pneumonitis (extrinsic allergic alveolitis) caused by inhaled allergens can progress to disabling or even fatal end-stage lung disease.

      The only truly effective treatment is early recognition and control of exposure.

      Although patients produce antibody exuberantly, the immunopathogenesis involves cellular immunity--notably, CD8( ) cytotoxic lymphocytes, multinucleate giant cell granulomas, and ultimately interstitial fibrosis. Many causative agents have been recognized in occupational dusts or mists, but most current new cases arise from residential exposure to pet birds (pigeons and parakeets), contaminated humidifiers, and indoor molds.

      The symptoms and physical findings are nonspecific. Serum IgG containing high titers of specific antibody to the offending antigen is elevated. Pulmonary function tests show restrictive and diffusion defects with hypoxemia, especially after exercise.

      Occasionally, small airways disease causes obstruction.

      Radio-graphic changes vary according to the stage of the disease and are best evaluated by means of high-resolution computed tomography.

      In typical cases, the history of a known exposure and the presence of a characteristic interstitial lung disease with serologic confirmation of IgG antibody to the offending antigen suffice for diagnosis.

      In more obscure cases, observation of changes after a natural environmental exposure, bronchoalveolar lavage, and lung biopsy might be indicated. Among the many questions that remain are the following: What is the prevalence of hypersensitivity pneumonitis and how often is it the cause of chronic interstitial fibrosis? What is the long-term prognosis? Why do most individuals exposed to these antigens develop a vigorous antibody response whereas only a few develop the disease? How does exposure to endotoxin and cigarette smoking affect the disease? To answer these questions, standardized and validated clinical laboratory immunochemical tests are needed, in addition to a systematic approach to diagnosis, classification of disease severity, risk assessment, and management. This review is limited to the disease caused by airborne allergens and focuses on its immunopathogenesis, eliciting agents, clinical manifestations, diagnosis, management, and prognosis.

      PMID: 11692086 [PubMed - indexed for MEDLINE]
      Related Links
      •   Hypersensitivity pneumonitis. [Crit Rev Clin Lab Sci. 2002] PMID: 12484500
      •   Hypersensitivity pneumonitis : a broader perspective. [Treat Respir Med. 2006] PMID: 16696587
      •   Hypersensitivity pneumonitis. [Indian J Chest Dis Allied Sci. 2006] PMID: 16696526
      Hypersensitivity pneumonitis: a noninfectious granulomatosis. [Semin Respir Infect. 1995] PMID: 7


      Mikäli saatte sairasteluunne vastauksen, että oireenne eivät sovi alveoliitin oireistoon, niin vaatikaa siitä KIRJALLISESTI selvitys. Teillä on oikeus tietää, miten (esim. edellä kuvatut HUSMANIN määrittelemät) oireet eivät sovi alveoliitin kuvaukseen. Taistellaan.

      • Homeherkkä

        TYKS:in professori Erkki O.Terhon (ODTS kriteerien luoja) mukaan ODTS reaktio, eli toksinen flunssankaltainen reaktio, ohittuu 1-3 vuorokaudessa.

        KTL:n erikoistutkija Husman näyttää pitävän ODTS:sää jatkumona, johon tavalliset kipulääkkeet ja allergialääkkeet auttavat huonosti ja kortisonilla sammutetaan oireita.
        ODTS-kriteerien mukaan enää ei ole kysymys ODTS:stä mikäli joudutaan turvautumaan antihistamiini- ja/tai astmamalääkitykseen tai niitä käytetään jopa jatkumona ja jopa silloin tällöin kortisonitabuilla siivittäen.
        Lääkityksen huomioonottaen kysymys ei ole myöskään allergisesta alveoliitista.

        http://www.tiede.net/arkisto/print.php?id=397&vl=

        Mitä tulee tuohon Tiede-lehden julkaisuun, niin siinähän VIELÄ VUONNA 1999 KTL:n dosentti Aino Nevalainen toteaa homerakennuksissa oireilevien kohdalla, että OIREISSA EI OLE YLEENSÄ KYSYMYS ALLERGIASTA VAAN JOSTAIN TOISTAISEKSI AIKA HUONOSTI TUNNETUSTA ILMIÖSTÄ. KTL:n erikoistutkija lääketieteen tohtori oli toimiessaan KTL:llä insinöörikoulutuksen saaneen Nevalaisen alainen.

        KTL:n dosentti Aino Nevalainen näyttää TIETOISESTI ottavan käyttöön suppean allergian määritelmän (kuten kaikki nykylääkärimme), joka tarkoittaa sitä, että allergiaksi luetaan vain IgE-vasta-ainevälitteinen allergia (todettuna veri prick-testein).

        Nevalainen puhuu vain anafylaktisesta reatiotyypistä HYVIN TIETÄEN, että kolme muutakin reatiotyyppiä (vasta-aineina IgA, IgG, IgM ja vasta-aineeton) on olemassa ja että ne on selvitetty jo 1960-luvun alussa.

        Husmanin oirelista viittaa lääkityksen huomioonottaen pikemminkin tulevaan astmaan, ei alveoliittiin.
        Ja ODTS, joka ohittuu 1-3 vuorokaudessa, ei vaadi MITÄÄN LÄÄKITYSTÄ OHIMENNÄKSEEN kuten ei myöskään allerginen alveoliitti.

        Itse uskon Erkki O. Terhoon, koska tuollaisen 1-3 vuorokautta kestävän oireilun olen saanut homealtistuksen seurauksena reilut puolitoistasataa kertaa. Ja tuon reaktion saaminen onnistuu pelkästään homeatistuksella (siis ilman home- ja bakteeritoksiineja) milloin tahansa.
        Ja onnistuu myös allergisen keuhkoputkitulehduksenkin toteennäyttäminen altistuksesta viikon sisällä ja allergisen alveoliitinkin toteennäyttämin altistuksesta parin viikon sisällä.
        Eli se noista KTL:n virusflunssista. Lukuisissa KTL:n tutkimuksissahan on todettu, että homerakennuksissa oleilevat saavat vain toistuvia virusflunssia, ei siis ODTS-reaktioita.
        ODTS reaktio ei ole sama kuin allerginen alveoliitti.
        Eihän astmaattinen reaktiokaan ole vielä astmaa.


      • homeahdistus1
        Homeherkkä kirjoitti:

        TYKS:in professori Erkki O.Terhon (ODTS kriteerien luoja) mukaan ODTS reaktio, eli toksinen flunssankaltainen reaktio, ohittuu 1-3 vuorokaudessa.

        KTL:n erikoistutkija Husman näyttää pitävän ODTS:sää jatkumona, johon tavalliset kipulääkkeet ja allergialääkkeet auttavat huonosti ja kortisonilla sammutetaan oireita.
        ODTS-kriteerien mukaan enää ei ole kysymys ODTS:stä mikäli joudutaan turvautumaan antihistamiini- ja/tai astmamalääkitykseen tai niitä käytetään jopa jatkumona ja jopa silloin tällöin kortisonitabuilla siivittäen.
        Lääkityksen huomioonottaen kysymys ei ole myöskään allergisesta alveoliitista.

        http://www.tiede.net/arkisto/print.php?id=397&vl=

        Mitä tulee tuohon Tiede-lehden julkaisuun, niin siinähän VIELÄ VUONNA 1999 KTL:n dosentti Aino Nevalainen toteaa homerakennuksissa oireilevien kohdalla, että OIREISSA EI OLE YLEENSÄ KYSYMYS ALLERGIASTA VAAN JOSTAIN TOISTAISEKSI AIKA HUONOSTI TUNNETUSTA ILMIÖSTÄ. KTL:n erikoistutkija lääketieteen tohtori oli toimiessaan KTL:llä insinöörikoulutuksen saaneen Nevalaisen alainen.

        KTL:n dosentti Aino Nevalainen näyttää TIETOISESTI ottavan käyttöön suppean allergian määritelmän (kuten kaikki nykylääkärimme), joka tarkoittaa sitä, että allergiaksi luetaan vain IgE-vasta-ainevälitteinen allergia (todettuna veri prick-testein).

        Nevalainen puhuu vain anafylaktisesta reatiotyypistä HYVIN TIETÄEN, että kolme muutakin reatiotyyppiä (vasta-aineina IgA, IgG, IgM ja vasta-aineeton) on olemassa ja että ne on selvitetty jo 1960-luvun alussa.

        Husmanin oirelista viittaa lääkityksen huomioonottaen pikemminkin tulevaan astmaan, ei alveoliittiin.
        Ja ODTS, joka ohittuu 1-3 vuorokaudessa, ei vaadi MITÄÄN LÄÄKITYSTÄ OHIMENNÄKSEEN kuten ei myöskään allerginen alveoliitti.

        Itse uskon Erkki O. Terhoon, koska tuollaisen 1-3 vuorokautta kestävän oireilun olen saanut homealtistuksen seurauksena reilut puolitoistasataa kertaa. Ja tuon reaktion saaminen onnistuu pelkästään homeatistuksella (siis ilman home- ja bakteeritoksiineja) milloin tahansa.
        Ja onnistuu myös allergisen keuhkoputkitulehduksenkin toteennäyttäminen altistuksesta viikon sisällä ja allergisen alveoliitinkin toteennäyttämin altistuksesta parin viikon sisällä.
        Eli se noista KTL:n virusflunssista. Lukuisissa KTL:n tutkimuksissahan on todettu, että homerakennuksissa oleilevat saavat vain toistuvia virusflunssia, ei siis ODTS-reaktioita.
        ODTS reaktio ei ole sama kuin allerginen alveoliitti.
        Eihän astmaattinen reaktiokaan ole vielä astmaa.

        on kuulemma nykyään jäämässä pois käytöstä. Sen kriteerit ovat epäselvät.

        Minä sain ensin diagnoosikseni ODTS, sen jälkeen se vaihdettiin homeen aiheuttamiin ärsytysoireisiin. Tosin alveoliitista todettiin, että sitä ei ole nyt, mutta ei voida sulkea kokonaan poiskaan, ettei sitä olisi ollut tai vielä tulisi.

        Ristiriitaisesti "ärsytysoireita" hoidetaan jatkuvalla suuriannoksisella astmalääkityksellä ja pitkillä kortisonikuureilla. Olen kyllä kiitollinen lääkityksestä, sillä nuo kortisonikuurit ovat auttaneet siihen, mitä ei voida sulkea kokonaan poiskaan.


      • Isaskar
        Homeherkkä kirjoitti:

        TYKS:in professori Erkki O.Terhon (ODTS kriteerien luoja) mukaan ODTS reaktio, eli toksinen flunssankaltainen reaktio, ohittuu 1-3 vuorokaudessa.

        KTL:n erikoistutkija Husman näyttää pitävän ODTS:sää jatkumona, johon tavalliset kipulääkkeet ja allergialääkkeet auttavat huonosti ja kortisonilla sammutetaan oireita.
        ODTS-kriteerien mukaan enää ei ole kysymys ODTS:stä mikäli joudutaan turvautumaan antihistamiini- ja/tai astmamalääkitykseen tai niitä käytetään jopa jatkumona ja jopa silloin tällöin kortisonitabuilla siivittäen.
        Lääkityksen huomioonottaen kysymys ei ole myöskään allergisesta alveoliitista.

        http://www.tiede.net/arkisto/print.php?id=397&vl=

        Mitä tulee tuohon Tiede-lehden julkaisuun, niin siinähän VIELÄ VUONNA 1999 KTL:n dosentti Aino Nevalainen toteaa homerakennuksissa oireilevien kohdalla, että OIREISSA EI OLE YLEENSÄ KYSYMYS ALLERGIASTA VAAN JOSTAIN TOISTAISEKSI AIKA HUONOSTI TUNNETUSTA ILMIÖSTÄ. KTL:n erikoistutkija lääketieteen tohtori oli toimiessaan KTL:llä insinöörikoulutuksen saaneen Nevalaisen alainen.

        KTL:n dosentti Aino Nevalainen näyttää TIETOISESTI ottavan käyttöön suppean allergian määritelmän (kuten kaikki nykylääkärimme), joka tarkoittaa sitä, että allergiaksi luetaan vain IgE-vasta-ainevälitteinen allergia (todettuna veri prick-testein).

        Nevalainen puhuu vain anafylaktisesta reatiotyypistä HYVIN TIETÄEN, että kolme muutakin reatiotyyppiä (vasta-aineina IgA, IgG, IgM ja vasta-aineeton) on olemassa ja että ne on selvitetty jo 1960-luvun alussa.

        Husmanin oirelista viittaa lääkityksen huomioonottaen pikemminkin tulevaan astmaan, ei alveoliittiin.
        Ja ODTS, joka ohittuu 1-3 vuorokaudessa, ei vaadi MITÄÄN LÄÄKITYSTÄ OHIMENNÄKSEEN kuten ei myöskään allerginen alveoliitti.

        Itse uskon Erkki O. Terhoon, koska tuollaisen 1-3 vuorokautta kestävän oireilun olen saanut homealtistuksen seurauksena reilut puolitoistasataa kertaa. Ja tuon reaktion saaminen onnistuu pelkästään homeatistuksella (siis ilman home- ja bakteeritoksiineja) milloin tahansa.
        Ja onnistuu myös allergisen keuhkoputkitulehduksenkin toteennäyttäminen altistuksesta viikon sisällä ja allergisen alveoliitinkin toteennäyttämin altistuksesta parin viikon sisällä.
        Eli se noista KTL:n virusflunssista. Lukuisissa KTL:n tutkimuksissahan on todettu, että homerakennuksissa oleilevat saavat vain toistuvia virusflunssia, ei siis ODTS-reaktioita.
        ODTS reaktio ei ole sama kuin allerginen alveoliitti.
        Eihän astmaattinen reaktiokaan ole vielä astmaa.

        on ihan itse kehitellyt myös alveoliitin kansainväliset kriteerit!

        Hän on tarkoituksella unohtanut, että alveoliittiin saattaa kuulua pienten hengitysteiden obstruktio. Siihen kuuluu jopa KEUHKOPUTKEN ahtauma. Eikä tämä ole mitään astmaa, koska astmaan kuuluu aina IgE-vasta-aineet ahtauman aiheuttajalle ja eosinofiiliset valkosolut tulehduspaikalla tai veressä.

        Hän on tarkoiteksella pistänyt taudin kriteereihin myös allergisen alveoliitin seurauksia, kuten keuhkoröntgenissä näkyviä muutoksia ja diffuusiokapasitettin laskun.

        Eivät sairauden seuraukset kuulu missään nimessä taudin diagnostisiin kriteereihin!

        Elämme pahuuden maailmassa!


      • Isaskar kirjoitti:

        on ihan itse kehitellyt myös alveoliitin kansainväliset kriteerit!

        Hän on tarkoituksella unohtanut, että alveoliittiin saattaa kuulua pienten hengitysteiden obstruktio. Siihen kuuluu jopa KEUHKOPUTKEN ahtauma. Eikä tämä ole mitään astmaa, koska astmaan kuuluu aina IgE-vasta-aineet ahtauman aiheuttajalle ja eosinofiiliset valkosolut tulehduspaikalla tai veressä.

        Hän on tarkoiteksella pistänyt taudin kriteereihin myös allergisen alveoliitin seurauksia, kuten keuhkoröntgenissä näkyviä muutoksia ja diffuusiokapasitettin laskun.

        Eivät sairauden seuraukset kuulu missään nimessä taudin diagnostisiin kriteereihin!

        Elämme pahuuden maailmassa!

        nämä määritelmät tehnyt? Ovatko ne käytössä ympäri maailman? Suomalaista lääketiedevientiä? Apua!


      • Homeherkkä
        Isaskar kirjoitti:

        on ihan itse kehitellyt myös alveoliitin kansainväliset kriteerit!

        Hän on tarkoituksella unohtanut, että alveoliittiin saattaa kuulua pienten hengitysteiden obstruktio. Siihen kuuluu jopa KEUHKOPUTKEN ahtauma. Eikä tämä ole mitään astmaa, koska astmaan kuuluu aina IgE-vasta-aineet ahtauman aiheuttajalle ja eosinofiiliset valkosolut tulehduspaikalla tai veressä.

        Hän on tarkoiteksella pistänyt taudin kriteereihin myös allergisen alveoliitin seurauksia, kuten keuhkoröntgenissä näkyviä muutoksia ja diffuusiokapasitettin laskun.

        Eivät sairauden seuraukset kuulu missään nimessä taudin diagnostisiin kriteereihin!

        Elämme pahuuden maailmassa!

        professori Terho pysty itsekseen kehittelemään kansainvälisiä kriteerejä.

        Astman kansainvälisiä kriteerejä muutettiin vuonna 1995. Sen mukaan astma on KEUHKOPUTKIEN LIMAKALVOJEN TULEHDUKSELLINEN (INFLAMMATORINEN) SAIRAUS, jossa esiintyy monien tulehdussolujen, kuten eosinofiilisten valkosolujen, syöttösolujen ja T-LYMFOSYYTTIEN lisääntymistä.
        Alttiit henkilöt savat tulehduksen vaikutuksesta oireita, joihin tavallisesti kuuluu vaihteleva ja itsestään tai hoidon vaikutuksesta laukeava KEUHKOPUTKIEN AHTAUTUMINEN.

        Määritelmän mukaan vasta-ainetuotanto voi olla mikä hyvänsä.

        Astman oirekuvaan kuuluu: yskä, limaneritys, hengityksen vinkuminen, hengenahdistus ja toistuvat keuhkoputkitulehdukset.

        Keuhkoputket ovat keuhkoputket ja keuhorakkulatiehyeet (ductus ALVEOLARIS) ja keuhkorakkulat (sacculus ALVEOLARIS) ovat vallan toinen asia kuten jo latinankielinen nimikin sanoo.

        Tuolla aikaisemmin joku meistä linkitti Tukholman Karoliinisen instituutin alveoliittikriteerit.
        Mainitsemiasi asioita ei siitäkään löydy.

        Kansainvälinen kilpailu lääketieteellisen tiedon kerryttämisessä on kova ja tuskimpa lääketiedegurumme haluavat saattaa itseään häpeään alkamalla sävellellä jo olemassa olevan lääketieteellisen tiedon vastaisia sointuja.

        Professori Terhon ODTS-reaktio on ihan OK, kun sitä laajennettaisiin koskemaan kaikkia antigeenejä, eikä vain home- ja bakteeritoksiineja.

        Maanantaiaamuna huonetta siivotessani käsittelin puisen lasi-umpipuuovila varustetun kirjakaapin kiilloitusaineella joka sisälsi parafiinia, lakkabensiiniä, vernissaa, tolueenia ja väriaineita.
        Arvasin jo pikkuhiljaa hajun voimistumisesta, että ei tästä hyvä seuraa.
        Ja laukaisihan se päälle ODTS:n, eli tosihyvän flunssan äänenkäheytymisineen ja jopa päänsärkyineen.
        Näyttääpi olevan huomenna jo ohi.

        Niin, että vaikka homealtistus yleensä laukoo päälle ODTS:n sen teki nyt tuollainen yhdistelmä.
        Jotain herkistymistä on tapahtunut tuonkin harvoin käytettämäni aineen suhteen. Parin kuukauden päästä aion käsitellä toisen kirjakaapiston ja katsoa onko reatio sama.
        No joka tapauksessa kirjakaapista tuli kuin uusi ja ainahan kiiltävää on kiva katsella.
        Ja aina tapahtuu myös niin, että kiilto himmenee ajan myötä.


      • Isaskar
        Homeherkkä kirjoitti:

        professori Terho pysty itsekseen kehittelemään kansainvälisiä kriteerejä.

        Astman kansainvälisiä kriteerejä muutettiin vuonna 1995. Sen mukaan astma on KEUHKOPUTKIEN LIMAKALVOJEN TULEHDUKSELLINEN (INFLAMMATORINEN) SAIRAUS, jossa esiintyy monien tulehdussolujen, kuten eosinofiilisten valkosolujen, syöttösolujen ja T-LYMFOSYYTTIEN lisääntymistä.
        Alttiit henkilöt savat tulehduksen vaikutuksesta oireita, joihin tavallisesti kuuluu vaihteleva ja itsestään tai hoidon vaikutuksesta laukeava KEUHKOPUTKIEN AHTAUTUMINEN.

        Määritelmän mukaan vasta-ainetuotanto voi olla mikä hyvänsä.

        Astman oirekuvaan kuuluu: yskä, limaneritys, hengityksen vinkuminen, hengenahdistus ja toistuvat keuhkoputkitulehdukset.

        Keuhkoputket ovat keuhkoputket ja keuhorakkulatiehyeet (ductus ALVEOLARIS) ja keuhkorakkulat (sacculus ALVEOLARIS) ovat vallan toinen asia kuten jo latinankielinen nimikin sanoo.

        Tuolla aikaisemmin joku meistä linkitti Tukholman Karoliinisen instituutin alveoliittikriteerit.
        Mainitsemiasi asioita ei siitäkään löydy.

        Kansainvälinen kilpailu lääketieteellisen tiedon kerryttämisessä on kova ja tuskimpa lääketiedegurumme haluavat saattaa itseään häpeään alkamalla sävellellä jo olemassa olevan lääketieteellisen tiedon vastaisia sointuja.

        Professori Terhon ODTS-reaktio on ihan OK, kun sitä laajennettaisiin koskemaan kaikkia antigeenejä, eikä vain home- ja bakteeritoksiineja.

        Maanantaiaamuna huonetta siivotessani käsittelin puisen lasi-umpipuuovila varustetun kirjakaapin kiilloitusaineella joka sisälsi parafiinia, lakkabensiiniä, vernissaa, tolueenia ja väriaineita.
        Arvasin jo pikkuhiljaa hajun voimistumisesta, että ei tästä hyvä seuraa.
        Ja laukaisihan se päälle ODTS:n, eli tosihyvän flunssan äänenkäheytymisineen ja jopa päänsärkyineen.
        Näyttääpi olevan huomenna jo ohi.

        Niin, että vaikka homealtistus yleensä laukoo päälle ODTS:n sen teki nyt tuollainen yhdistelmä.
        Jotain herkistymistä on tapahtunut tuonkin harvoin käytettämäni aineen suhteen. Parin kuukauden päästä aion käsitellä toisen kirjakaapiston ja katsoa onko reatio sama.
        No joka tapauksessa kirjakaapista tuli kuin uusi ja ainahan kiiltävää on kiva katsella.
        Ja aina tapahtuu myös niin, että kiilto himmenee ajan myötä.

        kehittänyt!

        Syynkin me tiedämme. Yhteiskunnan omistamat rakennukset ovat pääasiassa pilalla.

        Tämä nimimerkki "homeherkkä" esiintyy usein muka homesaidaiden auttajana, mutta ehkä kaikkein eniten hän johtaa todellisuudessa harhaan näillä ihmellisillä astman määritelmillä.

        Allergia-kirja vuodelta 1985 toteaa sivulla 84 kappaleessa "Allerginen alveoliitti" mm. seuraavaa:
        "Joskus todetaan myös obstruktiivista ventilaatiohäiriötä erityisesti pienissä hengitysteissä ja keuhkoputkien supistumisalttiutta"

        Em. tiedon antajana toimii muuan Tari Haahtela. Tuskin hän nyt siinä valehtelee päin naamaa. Tämän jälkeen tällaista astman-kaltaista tilaa, joka liittyy alveoliittiin, ei sitten ole enää koskaan kirjoitettu suomalaisiin oppikirjoihin. Syyn me tiedämmekin,että miksi?

        Allergisesta astmasta tämä sama kirja toteaa sivulla 75 seuraavaa:
        Spesifistä IgE:tä löytyy. Lievää tai kohtalaista esinofiliaa eritteissä tai seerumissa.

        Ne ovat vielä yhä tänä päivänäkin ammatti-astman kriteerit, vaikka "homeherkkä" kirjoittelisi ihan mitä tahansa. "Homeherkän" pitäisi vähän tarkemmin eritellä, mitä hän tarkoittaa T-LYMFOSYYTTIEN lisääntymistä.

        Allergiat menevät aina kahta vaihtoehtoista reittiä pitkin:
        Th1-lymfosyyttireittiä tai Th2-lymfosyyttireittiä pitkin. Kyseessä on siis aluksi LYMFOSYYTIT, vaikka olisi kyseessä astma (Th2) tai allerginen alveoliitti (Th1).

        Keuhkoputken LIMAKALVOLLE tuleva hiukkanen aikaansaa aina IgE-välitteisen allergian. Syvemmällä keuhkoissa tapahtuva reaktio on aina IgG-välitteinen tai ns. viivästyneellä soluvälitteisellä mekanismilla toimiva allergia. Allerginen alveoliitti toimii juuri näillä molemmilla viimeksi mainituilla mekanismeilla. ASTMA ei koskaan.

        On tärkeätä siis tietää, että allergiseen alveoliittiin kuuluu myös ahtauma. Juuri tästä johtuu alveoliitti-potilaan hengästyminen jo pienessäkin rasituksessa. Tätä ahtaumaa lääkärit käyttävät häikäilemättömästi hyväksi, sanoen potilaalleen, että kyseessä on astma.

        Ahtauma eli obstruktio voi liittyä sekä astmaan että allergiseen alveoliittiin. Tämän lisäksi ahtauma voi liittyä myös krooniseen bronkiittiin (keuhkoputkitulehdukseen) sekä emfyseemaan.

        Lopuksi vielä: Terho on ihan yksin kehitellyt nämä alveoliitin kansainväliset kriteerit. Toivon pientä pidättyvyyttä "homeherkän" esiintymiselle. Pitää selvittää asiat etukäteen juurta jaksaen, ennen kuin kirjoittaa ns. "varmaa tietoa" homesairaille.


      • Sivusta seuraillut
        Isaskar kirjoitti:

        kehittänyt!

        Syynkin me tiedämme. Yhteiskunnan omistamat rakennukset ovat pääasiassa pilalla.

        Tämä nimimerkki "homeherkkä" esiintyy usein muka homesaidaiden auttajana, mutta ehkä kaikkein eniten hän johtaa todellisuudessa harhaan näillä ihmellisillä astman määritelmillä.

        Allergia-kirja vuodelta 1985 toteaa sivulla 84 kappaleessa "Allerginen alveoliitti" mm. seuraavaa:
        "Joskus todetaan myös obstruktiivista ventilaatiohäiriötä erityisesti pienissä hengitysteissä ja keuhkoputkien supistumisalttiutta"

        Em. tiedon antajana toimii muuan Tari Haahtela. Tuskin hän nyt siinä valehtelee päin naamaa. Tämän jälkeen tällaista astman-kaltaista tilaa, joka liittyy alveoliittiin, ei sitten ole enää koskaan kirjoitettu suomalaisiin oppikirjoihin. Syyn me tiedämmekin,että miksi?

        Allergisesta astmasta tämä sama kirja toteaa sivulla 75 seuraavaa:
        Spesifistä IgE:tä löytyy. Lievää tai kohtalaista esinofiliaa eritteissä tai seerumissa.

        Ne ovat vielä yhä tänä päivänäkin ammatti-astman kriteerit, vaikka "homeherkkä" kirjoittelisi ihan mitä tahansa. "Homeherkän" pitäisi vähän tarkemmin eritellä, mitä hän tarkoittaa T-LYMFOSYYTTIEN lisääntymistä.

        Allergiat menevät aina kahta vaihtoehtoista reittiä pitkin:
        Th1-lymfosyyttireittiä tai Th2-lymfosyyttireittiä pitkin. Kyseessä on siis aluksi LYMFOSYYTIT, vaikka olisi kyseessä astma (Th2) tai allerginen alveoliitti (Th1).

        Keuhkoputken LIMAKALVOLLE tuleva hiukkanen aikaansaa aina IgE-välitteisen allergian. Syvemmällä keuhkoissa tapahtuva reaktio on aina IgG-välitteinen tai ns. viivästyneellä soluvälitteisellä mekanismilla toimiva allergia. Allerginen alveoliitti toimii juuri näillä molemmilla viimeksi mainituilla mekanismeilla. ASTMA ei koskaan.

        On tärkeätä siis tietää, että allergiseen alveoliittiin kuuluu myös ahtauma. Juuri tästä johtuu alveoliitti-potilaan hengästyminen jo pienessäkin rasituksessa. Tätä ahtaumaa lääkärit käyttävät häikäilemättömästi hyväksi, sanoen potilaalleen, että kyseessä on astma.

        Ahtauma eli obstruktio voi liittyä sekä astmaan että allergiseen alveoliittiin. Tämän lisäksi ahtauma voi liittyä myös krooniseen bronkiittiin (keuhkoputkitulehdukseen) sekä emfyseemaan.

        Lopuksi vielä: Terho on ihan yksin kehitellyt nämä alveoliitin kansainväliset kriteerit. Toivon pientä pidättyvyyttä "homeherkän" esiintymiselle. Pitää selvittää asiat etukäteen juurta jaksaen, ennen kuin kirjoittaa ns. "varmaa tietoa" homesairaille.

        Isaskar Keturi, vai pitäisikö olla PN, tuo Homeherkän kirjoitus oli Keuhkosairaudet-kirjasta eikä mitään hänen omaa kerrontaa, kuten yrität selittää.
        Onko sinun neuvoista mitään apua homesairaille, eihän ne mene läpi vakuutuspuolella ja eikä niitä neuvojasi löydy mistään lääketieteen oppikirjoista.
        Ensin sinun pitää mitätöidä Keuhkosairaudet-kirjan kirjoitus (tarkistin ao. kohdan), vasta sitten voit syyttää kirjoituksesi mukaisesti Homeherkkää. Mutta ensin tietenkin sinun on todistettava tieteellisesti ja hyväsytysti oma väittämäsi.
        On aivan turha lähteä esittämään muita kriteereitä homesairaille, koska kaikki tämän päivän tutkimukset perustuvat kirjoitettuun sanaan.


      • niinpä niin
        Sivusta seuraillut kirjoitti:

        Isaskar Keturi, vai pitäisikö olla PN, tuo Homeherkän kirjoitus oli Keuhkosairaudet-kirjasta eikä mitään hänen omaa kerrontaa, kuten yrität selittää.
        Onko sinun neuvoista mitään apua homesairaille, eihän ne mene läpi vakuutuspuolella ja eikä niitä neuvojasi löydy mistään lääketieteen oppikirjoista.
        Ensin sinun pitää mitätöidä Keuhkosairaudet-kirjan kirjoitus (tarkistin ao. kohdan), vasta sitten voit syyttää kirjoituksesi mukaisesti Homeherkkää. Mutta ensin tietenkin sinun on todistettava tieteellisesti ja hyväsytysti oma väittämäsi.
        On aivan turha lähteä esittämään muita kriteereitä homesairaille, koska kaikki tämän päivän tutkimukset perustuvat kirjoitettuun sanaan.

        Ja miksei PN sitten tee väitöskirjaa? Pelkääkö väitellä oikeiden asiantuntioiden kanssa? Hyvähän se täällä on mekastaa.


      • Homeherkkä
        Isaskar kirjoitti:

        kehittänyt!

        Syynkin me tiedämme. Yhteiskunnan omistamat rakennukset ovat pääasiassa pilalla.

        Tämä nimimerkki "homeherkkä" esiintyy usein muka homesaidaiden auttajana, mutta ehkä kaikkein eniten hän johtaa todellisuudessa harhaan näillä ihmellisillä astman määritelmillä.

        Allergia-kirja vuodelta 1985 toteaa sivulla 84 kappaleessa "Allerginen alveoliitti" mm. seuraavaa:
        "Joskus todetaan myös obstruktiivista ventilaatiohäiriötä erityisesti pienissä hengitysteissä ja keuhkoputkien supistumisalttiutta"

        Em. tiedon antajana toimii muuan Tari Haahtela. Tuskin hän nyt siinä valehtelee päin naamaa. Tämän jälkeen tällaista astman-kaltaista tilaa, joka liittyy alveoliittiin, ei sitten ole enää koskaan kirjoitettu suomalaisiin oppikirjoihin. Syyn me tiedämmekin,että miksi?

        Allergisesta astmasta tämä sama kirja toteaa sivulla 75 seuraavaa:
        Spesifistä IgE:tä löytyy. Lievää tai kohtalaista esinofiliaa eritteissä tai seerumissa.

        Ne ovat vielä yhä tänä päivänäkin ammatti-astman kriteerit, vaikka "homeherkkä" kirjoittelisi ihan mitä tahansa. "Homeherkän" pitäisi vähän tarkemmin eritellä, mitä hän tarkoittaa T-LYMFOSYYTTIEN lisääntymistä.

        Allergiat menevät aina kahta vaihtoehtoista reittiä pitkin:
        Th1-lymfosyyttireittiä tai Th2-lymfosyyttireittiä pitkin. Kyseessä on siis aluksi LYMFOSYYTIT, vaikka olisi kyseessä astma (Th2) tai allerginen alveoliitti (Th1).

        Keuhkoputken LIMAKALVOLLE tuleva hiukkanen aikaansaa aina IgE-välitteisen allergian. Syvemmällä keuhkoissa tapahtuva reaktio on aina IgG-välitteinen tai ns. viivästyneellä soluvälitteisellä mekanismilla toimiva allergia. Allerginen alveoliitti toimii juuri näillä molemmilla viimeksi mainituilla mekanismeilla. ASTMA ei koskaan.

        On tärkeätä siis tietää, että allergiseen alveoliittiin kuuluu myös ahtauma. Juuri tästä johtuu alveoliitti-potilaan hengästyminen jo pienessäkin rasituksessa. Tätä ahtaumaa lääkärit käyttävät häikäilemättömästi hyväksi, sanoen potilaalleen, että kyseessä on astma.

        Ahtauma eli obstruktio voi liittyä sekä astmaan että allergiseen alveoliittiin. Tämän lisäksi ahtauma voi liittyä myös krooniseen bronkiittiin (keuhkoputkitulehdukseen) sekä emfyseemaan.

        Lopuksi vielä: Terho on ihan yksin kehitellyt nämä alveoliitin kansainväliset kriteerit. Toivon pientä pidättyvyyttä "homeherkän" esiintymiselle. Pitää selvittää asiat etukäteen juurta jaksaen, ennen kuin kirjoittaa ns. "varmaa tietoa" homesairaille.

        Tuo "ihmeellinen" astma-määritelmä löytyy Keuhkosairaudet kirjasta (p. 2000) Astma-otiskon alta sivulta 256. Kirjoittajina: Lauri A. Laitinen, Brita Stenius-Aarniala ja TARI HAAHTELA.
        Astman oireet löytyvät sivulta 264.

        Jospa kyselisit noilta asiantuntijoilta, mitä HE tarkoittavat T-lymfosyyttien lisääntymisellä.

        En myöskään ymmärä mitä sinä käsität sanalla homesairaan auttaja.
        Seurailen pararast`aikaa muutaman kosteusvauriomikrobien pakkohengittämisen alaiseksi työpaikoillaan joutuneen henkilön juoksentelua niin työterveyslääkärin, yksisityislääkärin ja keskussairaalan keuhkopolin lääkäreiden vastaanotolla.
        Pystyn olemaan heille vain rinnallakulkija.
        Ainut neuvoni on ollut heille, että pyytäkää kaikki itseänne koskevat epikriisit ja tutkimustulokset välittömästi itsellenne ja pitäkää päiväkirjaa lääkärissäkäynneistä, tutkimuksista ja oireilustanne.

        Lääkärit määräävät sen mitä tutkitaan ja kuinka tutkitaan. Ja pelkkä tutkiminen saattaa kestää vuosikausia ennenkuin TTL:lle saa edes lähetteen.
        Kun oma seuranta on kunnossa ja tieto pikkuhiljaa hanskassa, niin jossain vaiheessa voi siirtyä kirjallisiin, suullisiin kyselyihin, jotka pohjautuvat kansien välissä olevaan lääketieteelliseen tietoon, ei siis omaan mututietoon.
        Ja mikäli työkyky vihdoin viimein pettää, niin auttamiseni jatkuu ammattitautilain mukaisen korvaushakemuksen täyttämisellä. Ja siihen tarvitaan paljon muutakin kuin työnatajan täyttämä parisivuinen hakemus. Ja ainahan siitä seuraa taistelu myös valitusviranomaisten kanssa jossa valitusprosesseissa olen myös läsnä.
        Ja kun hakee korvausta ammattitautilan mukaan pitää huomioida myös sen rinnalla kulkeva työkyvyttömyyseläkelakikin ja jopa oikeaan aikaan.

        Tarkoitatko sinä auttamisella vain CD4 /CD8 suhteen määrittelyä ja sillä siisti?


      • valehtelijoille
        Sivusta seuraillut kirjoitti:

        Isaskar Keturi, vai pitäisikö olla PN, tuo Homeherkän kirjoitus oli Keuhkosairaudet-kirjasta eikä mitään hänen omaa kerrontaa, kuten yrität selittää.
        Onko sinun neuvoista mitään apua homesairaille, eihän ne mene läpi vakuutuspuolella ja eikä niitä neuvojasi löydy mistään lääketieteen oppikirjoista.
        Ensin sinun pitää mitätöidä Keuhkosairaudet-kirjan kirjoitus (tarkistin ao. kohdan), vasta sitten voit syyttää kirjoituksesi mukaisesti Homeherkkää. Mutta ensin tietenkin sinun on todistettava tieteellisesti ja hyväsytysti oma väittämäsi.
        On aivan turha lähteä esittämään muita kriteereitä homesairaille, koska kaikki tämän päivän tutkimukset perustuvat kirjoitettuun sanaan.

        sanotaan. Monet osaavat valehdella vuosien kokemuksella. Ovat kirjoittaneet valheet kirjoiksisikin ja siten valheet ovat muuttuneet totuudeksi.

        En tiedä on tässä asiassa näin, mutta kirjoitettuun tekstiin ei yksin pitäisi luottaa. Moni tutkimus muuttaa muotoaan. Homeista sairastuneita ei ole riittävästi tutkittu, seurantoja tehty, jotta voitasisiin väittää asian olevan ehdottomasti siten kun KIRJASSA sanotaan.

        Ja miksi kaikki on aina aivan päivän selvää kun halutaan kommentoida jonkin päin vastaista kirjoitusta, ja kohta sanotaan, ettei homeita ole riittävästi tutkittu.

        Ei ole olemassa ihan normaalia homeastmaa, SE on päivänselvä asia. Tilanne on sama kuin WTC:n palomiesten ja muiden pelastajien kohdalla, aika näyttää, ja on jo näyttänytkin. Silloin voisi olla näiden virallisten tutkijoiden hyvä olla maltillisella kannalla, avoimesti miettiä jo nyt tilannetta. Ei tämä ongelma mihinkään katoa. Ja ongelmat ovat edessäpäin.

        Maltillisia kommentteja ns. asiantuntijoillekin, jotka rusikoivat täällä maallikkoja. Huomista ei voi peruuttaa.


      • sairastellut
        homeahdistus1 kirjoitti:

        on kuulemma nykyään jäämässä pois käytöstä. Sen kriteerit ovat epäselvät.

        Minä sain ensin diagnoosikseni ODTS, sen jälkeen se vaihdettiin homeen aiheuttamiin ärsytysoireisiin. Tosin alveoliitista todettiin, että sitä ei ole nyt, mutta ei voida sulkea kokonaan poiskaan, ettei sitä olisi ollut tai vielä tulisi.

        Ristiriitaisesti "ärsytysoireita" hoidetaan jatkuvalla suuriannoksisella astmalääkityksellä ja pitkillä kortisonikuureilla. Olen kyllä kiitollinen lääkityksestä, sillä nuo kortisonikuurit ovat auttaneet siihen, mitä ei voida sulkea kokonaan poiskaan.

        En muista, että kukaan muu tällä palstalla kirjoittavista olisi koskaan kertonut saaneensa homeesta tulehtuneita limakalvoja. Sellaiset ovat minulla. Astma on täysin poissuljettu mahdollisuus, eikä alveoliittiakaan ole.

        Keuhkoputkieni limakalvot ovat tulehtuneet samoin silmien sidekalvot (jättiturvonneet alaluomet.) Varmaan sitä tulehdusta on muuallakin kehossa, limakalvoilla.


      • homeisiin
        sairastellut kirjoitti:

        En muista, että kukaan muu tällä palstalla kirjoittavista olisi koskaan kertonut saaneensa homeesta tulehtuneita limakalvoja. Sellaiset ovat minulla. Astma on täysin poissuljettu mahdollisuus, eikä alveoliittiakaan ole.

        Keuhkoputkieni limakalvot ovat tulehtuneet samoin silmien sidekalvot (jättiturvonneet alaluomet.) Varmaan sitä tulehdusta on muuallakin kehossa, limakalvoilla.

        joten tuo tulehdus ei liene kun alkusoittoa johonkin, valitettavasti. Olen kyllä kuullut tulehtuneista limakalvoista ennenkin. Kaikki lääkkeet rikkoivat ainakin parin henkilön limakalvot, kuulin heidän keskustelunsa sivusta. Heillä oli aivan vastaavat ongelmat molemmilla, lääkkeet eivät oikein käyneet ja limakalvot rikki.

        En tiedä oliko heillä astmaa, vaiko mitä. Mutta oireilivat tosi voimakkaasti limakalvoilla. Astmatutkimuksia heille kyllä tehtiin.


      • sairastellut
        homeisiin kirjoitti:

        joten tuo tulehdus ei liene kun alkusoittoa johonkin, valitettavasti. Olen kyllä kuullut tulehtuneista limakalvoista ennenkin. Kaikki lääkkeet rikkoivat ainakin parin henkilön limakalvot, kuulin heidän keskustelunsa sivusta. Heillä oli aivan vastaavat ongelmat molemmilla, lääkkeet eivät oikein käyneet ja limakalvot rikki.

        En tiedä oliko heillä astmaa, vaiko mitä. Mutta oireilivat tosi voimakkaasti limakalvoilla. Astmatutkimuksia heille kyllä tehtiin.

        Luonnollisesti reagoimme kaikki eri tavoin.

        Mutta ei tämä kylläkään - onneksi - miltään alkusoitolta vaikuta, päinvastoin; olen sairastellut todella, todella monta vuotta, ja kuntoni on kohonnut vuosien varrella todella paljon. Limakalvoni eivät ole rikki, ja lääkkeet sopivat kyllä.


      • Sivusta seuraillut
        valehtelijoille kirjoitti:

        sanotaan. Monet osaavat valehdella vuosien kokemuksella. Ovat kirjoittaneet valheet kirjoiksisikin ja siten valheet ovat muuttuneet totuudeksi.

        En tiedä on tässä asiassa näin, mutta kirjoitettuun tekstiin ei yksin pitäisi luottaa. Moni tutkimus muuttaa muotoaan. Homeista sairastuneita ei ole riittävästi tutkittu, seurantoja tehty, jotta voitasisiin väittää asian olevan ehdottomasti siten kun KIRJASSA sanotaan.

        Ja miksi kaikki on aina aivan päivän selvää kun halutaan kommentoida jonkin päin vastaista kirjoitusta, ja kohta sanotaan, ettei homeita ole riittävästi tutkittu.

        Ei ole olemassa ihan normaalia homeastmaa, SE on päivänselvä asia. Tilanne on sama kuin WTC:n palomiesten ja muiden pelastajien kohdalla, aika näyttää, ja on jo näyttänytkin. Silloin voisi olla näiden virallisten tutkijoiden hyvä olla maltillisella kannalla, avoimesti miettiä jo nyt tilannetta. Ei tämä ongelma mihinkään katoa. Ja ongelmat ovat edessäpäin.

        Maltillisia kommentteja ns. asiantuntijoillekin, jotka rusikoivat täällä maallikkoja. Huomista ei voi peruuttaa.

        Ketkä ovat valehtelijoita.
        Mikä astma on NORMAALIA.

        Tilanne on vaan niin, että homepotilaita ei ole tutkittu niinkuin pitäisi.
        Heitä ei ole monasti edes otettu tosissaan.

        Juuri maltillisuutta tarvitaan esitettäessä uusia ajatuksia.


      • homekorva
        sairastellut kirjoitti:

        En muista, että kukaan muu tällä palstalla kirjoittavista olisi koskaan kertonut saaneensa homeesta tulehtuneita limakalvoja. Sellaiset ovat minulla. Astma on täysin poissuljettu mahdollisuus, eikä alveoliittiakaan ole.

        Keuhkoputkieni limakalvot ovat tulehtuneet samoin silmien sidekalvot (jättiturvonneet alaluomet.) Varmaan sitä tulehdusta on muuallakin kehossa, limakalvoilla.

        Silmät tulehtuneet, turvonneet,ym.. ja limakalvo nenän sisältä. (ootko huomannut onko sulla vielä nenäkarvat, mulla ne katosi mystisesti..)nenästä verenvuotoa yms..

        Oli ensin.. Altistuksen jatkuttua.. -> Hengitystieoireilut ja astma


      • sairastellut
        homekorva kirjoitti:

        Silmät tulehtuneet, turvonneet,ym.. ja limakalvo nenän sisältä. (ootko huomannut onko sulla vielä nenäkarvat, mulla ne katosi mystisesti..)nenästä verenvuotoa yms..

        Oli ensin.. Altistuksen jatkuttua.. -> Hengitystieoireilut ja astma

        Hih, on nenäkarvoja. :) Sain altistusta ties miten monta vuotta, en tiedä, kauanko kyseinen kämppä oli homeessa. Viimeiset neljä vuotta sairastelin. Neljä vuotta on kulunut siitä, kun muutimme sieltä pois.

        Kauanko sinun sairastelusi on kestänyt?

        Minulla on vointi lähtenyt parin viime vuoden sisällä nousuun. Käytän flixotide discussia ja olen voinut jopa vähentää annostani. Käytin sitä pari vuotta 1000 mg vuorokaudessa, nyt enää 500 mg.

        Keuhkoissani olevasta tulehduksesta ei ole sanottu muuta kuin että se on siellä, verikokeen, typpioksidipuhalluksen, röntgenkuvan ja keuhkotähystyksen perusteella. Astmaa ei ole, vaikka sellaista diagnoosia on yritetty saada aikaan.

        Silmäni ovat olleet turvoksissa kuutisen vuotta.


      • homekorva
        sairastellut kirjoitti:

        Hih, on nenäkarvoja. :) Sain altistusta ties miten monta vuotta, en tiedä, kauanko kyseinen kämppä oli homeessa. Viimeiset neljä vuotta sairastelin. Neljä vuotta on kulunut siitä, kun muutimme sieltä pois.

        Kauanko sinun sairastelusi on kestänyt?

        Minulla on vointi lähtenyt parin viime vuoden sisällä nousuun. Käytän flixotide discussia ja olen voinut jopa vähentää annostani. Käytin sitä pari vuotta 1000 mg vuorokaudessa, nyt enää 500 mg.

        Keuhkoissani olevasta tulehduksesta ei ole sanottu muuta kuin että se on siellä, verikokeen, typpioksidipuhalluksen, röntgenkuvan ja keuhkotähystyksen perusteella. Astmaa ei ole, vaikka sellaista diagnoosia on yritetty saada aikaan.

        Silmäni ovat olleet turvoksissa kuutisen vuotta.

        Mun sairastelu on kestänyt monta vuotta, ainaski 5 on niistä ollut koko ajan pahempaan suuntaan. Sit täydellinen romahdus.
        Pitkä sairasloma ja siit kuntoutuminen pikkuhiljaa.

        Beclomettiä 1600 mg päiväs.. ja nyt enää 800 mg lisäksi prednisolon, kuureina. Lääkkeitä vaihdetaan nyt.

        Lomudal silmiin nenään.. nenään lisäksi Nasacort ja Nasonex..
        Särkylääkkeitä ym..
        Nyt lääkkeitä vähemmän.

        Lomudalit pääasiassa.

        Mulle on diagnosoitu hyper reaktiivinen astma. Ja Keuhkois on tulehduksia. Vihreää ysköstä yms.

        Mulle voi meilaa jos haluat.

        [email protected]


      • mitä Isaskar
        Homeherkkä kirjoitti:

        Tuo "ihmeellinen" astma-määritelmä löytyy Keuhkosairaudet kirjasta (p. 2000) Astma-otiskon alta sivulta 256. Kirjoittajina: Lauri A. Laitinen, Brita Stenius-Aarniala ja TARI HAAHTELA.
        Astman oireet löytyvät sivulta 264.

        Jospa kyselisit noilta asiantuntijoilta, mitä HE tarkoittavat T-lymfosyyttien lisääntymisellä.

        En myöskään ymmärä mitä sinä käsität sanalla homesairaan auttaja.
        Seurailen pararast`aikaa muutaman kosteusvauriomikrobien pakkohengittämisen alaiseksi työpaikoillaan joutuneen henkilön juoksentelua niin työterveyslääkärin, yksisityislääkärin ja keskussairaalan keuhkopolin lääkäreiden vastaanotolla.
        Pystyn olemaan heille vain rinnallakulkija.
        Ainut neuvoni on ollut heille, että pyytäkää kaikki itseänne koskevat epikriisit ja tutkimustulokset välittömästi itsellenne ja pitäkää päiväkirjaa lääkärissäkäynneistä, tutkimuksista ja oireilustanne.

        Lääkärit määräävät sen mitä tutkitaan ja kuinka tutkitaan. Ja pelkkä tutkiminen saattaa kestää vuosikausia ennenkuin TTL:lle saa edes lähetteen.
        Kun oma seuranta on kunnossa ja tieto pikkuhiljaa hanskassa, niin jossain vaiheessa voi siirtyä kirjallisiin, suullisiin kyselyihin, jotka pohjautuvat kansien välissä olevaan lääketieteelliseen tietoon, ei siis omaan mututietoon.
        Ja mikäli työkyky vihdoin viimein pettää, niin auttamiseni jatkuu ammattitautilain mukaisen korvaushakemuksen täyttämisellä. Ja siihen tarvitaan paljon muutakin kuin työnatajan täyttämä parisivuinen hakemus. Ja ainahan siitä seuraa taistelu myös valitusviranomaisten kanssa jossa valitusprosesseissa olen myös läsnä.
        Ja kun hakee korvausta ammattitautilan mukaan pitää huomioida myös sen rinnalla kulkeva työkyvyttömyyseläkelakikin ja jopa oikeaan aikaan.

        Tarkoitatko sinä auttamisella vain CD4 /CD8 suhteen määrittelyä ja sillä siisti?

        kirjoittaa?

        Tämä on aivan turha palsta, kun jo pottuillaan Isaskarillekin. Ei ihme ettei nisuiisua enää näy.

        Opettele ulkoa, mitä TARI HAAHTELA on kirjoittanut jo vuoden 1985 ALLERGIA-kirjassa allergisesta alveoliitista. Se on kirjoitettu silloin, kun lääkäreiden ei tarvinnut valehdella vielä näissä homeasioissa.

        Nyt ne valehtelee niin paljon, että niiden korvien lepatus hoitaa ilmanvaihdon heidän vastaanottotiloissaan. Kyllä saavat homeitiötkin kyytiä!


      • hmm..
        mitä Isaskar kirjoitti:

        kirjoittaa?

        Tämä on aivan turha palsta, kun jo pottuillaan Isaskarillekin. Ei ihme ettei nisuiisua enää näy.

        Opettele ulkoa, mitä TARI HAAHTELA on kirjoittanut jo vuoden 1985 ALLERGIA-kirjassa allergisesta alveoliitista. Se on kirjoitettu silloin, kun lääkäreiden ei tarvinnut valehdella vielä näissä homeasioissa.

        Nyt ne valehtelee niin paljon, että niiden korvien lepatus hoitaa ilmanvaihdon heidän vastaanottotiloissaan. Kyllä saavat homeitiötkin kyytiä!

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Sivupersoona


      • väärä sivusto
        hmm.. kirjoitti:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Sivupersoona

        Ihan kiva juttu, mutta ei kuulu tälle sivustolle. Nämä nisuiisun vastustajat ovat kovin kärkkäitä henkilöitä ja jaksavat hutkia ilmaan ihan turhaan.

        Nisuiisun tieto ei häviä palstalta. Voi olla että vie vuosia ennenkuin pää on vetävän kädessä. Mutta tämä ongelma ei häviä sillä, että yritetään lakaista totuus maton alle.

        En allekirjoita kaikkea mitä nisuiisu kirjoitti, mutta totuuden siemenkö niissä nisuiisun kirjoituksissa näitä vastustajia häiritsee. Harvoin yhden kirjoittajan päälle hyökätään jatkuvasti yhä uudelleen ja uudelleen.

        Olisiko aika katsoa peiliin? Josko siellä olisi olkapäällä jotakin ylimääräistä...


      • Drifter#
        väärä sivusto kirjoitti:

        Ihan kiva juttu, mutta ei kuulu tälle sivustolle. Nämä nisuiisun vastustajat ovat kovin kärkkäitä henkilöitä ja jaksavat hutkia ilmaan ihan turhaan.

        Nisuiisun tieto ei häviä palstalta. Voi olla että vie vuosia ennenkuin pää on vetävän kädessä. Mutta tämä ongelma ei häviä sillä, että yritetään lakaista totuus maton alle.

        En allekirjoita kaikkea mitä nisuiisu kirjoitti, mutta totuuden siemenkö niissä nisuiisun kirjoituksissa näitä vastustajia häiritsee. Harvoin yhden kirjoittajan päälle hyökätään jatkuvasti yhä uudelleen ja uudelleen.

        Olisiko aika katsoa peiliin? Josko siellä olisi olkapäällä jotakin ylimääräistä...

        Mielestäni ei ole kysymyksessä mikään ajojahti.
        Kysymys, jos olen oikein ymmärtänyt, on kosteusvaurioiden aiheuttamien sairauksien kirjosta eikä ainoastaan alveoliitista.
        Toinen oireilee tai sairastuu tähän ja toinen tuohon, mutta lähtökohta eli asian perusta on mätä rakentaminen ja rakennusten huolto sekä järjetön hosuminen rakennusurakoissa.
        Sitten se tuottaa ennen pitkää kaikenlaisia ongelmia.
        Turha on palstalaisten ruveta jääräpäisesti tuijottamaan vain yhteen asiaan ja ruveta riitelemään keskenään.
        Jos joku on sitä mieltä, että kosteusvauriot tuottavat vain yhtä sairautta, olkoon se hänen henkilökohtainen käsityksensä ja eihän kaikkien tarvitse olla samaa mieltä ja eikä se muuta todellisuutta miksikään.
        "Vihollinen" on muualla ja se pe... voi hyvin ja korskuttaa.
        Suunnatkaa voimavaranne tuohon välinpitämättömyyden ja epämääräisyyden "tuotantolaitokseen".


      • Heh, heh
        hmm.. kirjoitti:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Sivupersoona

        Ei ne malta pysyä siellä omalla areenallaan kahdestaan, vaikka niin lupasivat. Aika lapsellista ja läpinäkyväähän tämä on, mutta mitäpä muuta olikaan odotettavissa...


      • idiootti
        Heh, heh kirjoitti:

        Ei ne malta pysyä siellä omalla areenallaan kahdestaan, vaikka niin lupasivat. Aika lapsellista ja läpinäkyväähän tämä on, mutta mitäpä muuta olikaan odotettavissa...

        joka kirjoittelee turhuuksia ajattelematta.

        Sinä olet turha jäsen, ei nisuiisu.

        Poistu ihan minne vain, ylimielisyyttäsi ei täällä tarvita. heh hehe heh hehe hehehehehehe


      • uppoava laiva
        Drifter# kirjoitti:

        Mielestäni ei ole kysymyksessä mikään ajojahti.
        Kysymys, jos olen oikein ymmärtänyt, on kosteusvaurioiden aiheuttamien sairauksien kirjosta eikä ainoastaan alveoliitista.
        Toinen oireilee tai sairastuu tähän ja toinen tuohon, mutta lähtökohta eli asian perusta on mätä rakentaminen ja rakennusten huolto sekä järjetön hosuminen rakennusurakoissa.
        Sitten se tuottaa ennen pitkää kaikenlaisia ongelmia.
        Turha on palstalaisten ruveta jääräpäisesti tuijottamaan vain yhteen asiaan ja ruveta riitelemään keskenään.
        Jos joku on sitä mieltä, että kosteusvauriot tuottavat vain yhtä sairautta, olkoon se hänen henkilökohtainen käsityksensä ja eihän kaikkien tarvitse olla samaa mieltä ja eikä se muuta todellisuutta miksikään.
        "Vihollinen" on muualla ja se pe... voi hyvin ja korskuttaa.
        Suunnatkaa voimavaranne tuohon välinpitämättömyyden ja epämääräisyyden "tuotantolaitokseen".

        hiiret, rotat, ihmiset...

        Voi, kun nyt tajuaisimme puhaltaa yhteen hiileen. Keskinäinen kinastelu sairauksista tulee lopettaa, eihän se johda mihinkään.

        Vain voimien yhdistäminen homesairauksien synnyttäjää vastaan voi merkitä jotain ja auttaa meitä ja tulevia uhreja.

        Tätä taistelua ei voiteta kinastelemalla keskenään. Demokratia on kompromisseja.


      • hometaivasta
        Drifter# kirjoitti:

        Mielestäni ei ole kysymyksessä mikään ajojahti.
        Kysymys, jos olen oikein ymmärtänyt, on kosteusvaurioiden aiheuttamien sairauksien kirjosta eikä ainoastaan alveoliitista.
        Toinen oireilee tai sairastuu tähän ja toinen tuohon, mutta lähtökohta eli asian perusta on mätä rakentaminen ja rakennusten huolto sekä järjetön hosuminen rakennusurakoissa.
        Sitten se tuottaa ennen pitkää kaikenlaisia ongelmia.
        Turha on palstalaisten ruveta jääräpäisesti tuijottamaan vain yhteen asiaan ja ruveta riitelemään keskenään.
        Jos joku on sitä mieltä, että kosteusvauriot tuottavat vain yhtä sairautta, olkoon se hänen henkilökohtainen käsityksensä ja eihän kaikkien tarvitse olla samaa mieltä ja eikä se muuta todellisuutta miksikään.
        "Vihollinen" on muualla ja se pe... voi hyvin ja korskuttaa.
        Suunnatkaa voimavaranne tuohon välinpitämättömyyden ja epämääräisyyden "tuotantolaitokseen".

        kommentit tulevat aina sen jälkeen, kun joku uskaltaa puolustaa nisuiisua. MIKSI?

        Miksi noita tyhjiä suunsoittajia jotka laittavat vain joitakin ikäviä kommentteja tänne sivustolle pitäisi ymmärtää? He ovat turhia, eivät anna mitään, jos nyt ottavatkaan. Tapula rasa!

        OK. Nisuiisu puhui kovin paljon ja kovasti alveoliitin puolesta. Itsekin uskon, että se on hyvin mahdollinen. Aluksi se meillä sairastuneilla paranee, mutta jos altistus jatkuu ei tilamme jää normaaliksi astmaksi. Keuhkot ovat ihan oikeasti vaarassa, sitä lienee kenenkään turha kiistää.

        Asian puolesta puhuu kuumeilut, keuhkomuutokset, hapenpuute, yms. yms. yleisoireet jotka eivät tyypilliseen astmaan sovi. Homeastmaan sopivat, joten homeastmaan sopii myös tuo keuhkojen tuhoutuminen, eikö vain. Turha siitäkin on nisuiisua syyttää, eikö vain.

        Ja taas ollaan niin ystäviä niin ystäviä, että. Mutta sovitaan, että alveoliittia ei tule kenellekään, eikä mitään muutakaan vakavaa sairautta, astmaa vain. Sehän on niin helppo ja kiva sairaus, että sen suomme ihan kaikille tasapuolisesti. Olkaa hyvät, sekä puolesta että vastaan olevat.

        aamen


      • Drifter#
        hometaivasta kirjoitti:

        kommentit tulevat aina sen jälkeen, kun joku uskaltaa puolustaa nisuiisua. MIKSI?

        Miksi noita tyhjiä suunsoittajia jotka laittavat vain joitakin ikäviä kommentteja tänne sivustolle pitäisi ymmärtää? He ovat turhia, eivät anna mitään, jos nyt ottavatkaan. Tapula rasa!

        OK. Nisuiisu puhui kovin paljon ja kovasti alveoliitin puolesta. Itsekin uskon, että se on hyvin mahdollinen. Aluksi se meillä sairastuneilla paranee, mutta jos altistus jatkuu ei tilamme jää normaaliksi astmaksi. Keuhkot ovat ihan oikeasti vaarassa, sitä lienee kenenkään turha kiistää.

        Asian puolesta puhuu kuumeilut, keuhkomuutokset, hapenpuute, yms. yms. yleisoireet jotka eivät tyypilliseen astmaan sovi. Homeastmaan sopivat, joten homeastmaan sopii myös tuo keuhkojen tuhoutuminen, eikö vain. Turha siitäkin on nisuiisua syyttää, eikö vain.

        Ja taas ollaan niin ystäviä niin ystäviä, että. Mutta sovitaan, että alveoliittia ei tule kenellekään, eikä mitään muutakaan vakavaa sairautta, astmaa vain. Sehän on niin helppo ja kiva sairaus, että sen suomme ihan kaikille tasapuolisesti. Olkaa hyvät, sekä puolesta että vastaan olevat.

        aamen

        ole kyse mistään sellaisesta asennoitumisesta, että kenellekään ei tule alveoliittia.
        Toivottavasti sitä ei tulisi kenellekään!!!!!
        On se niin hankala, suorastaan pas.. tauti.
        Jos jollakulla on sellainen ei sitä voi millään tavalla väheksyä!

        En kyllä ymmärtänyt tuota viimeistä kommenttia, onhan tällä palstalla monia joilla on alveoliitti ja on myös sellaisia, joilla on astma.
        Ei mielestäni pitäisi herjata ketään sairastunutta, olkoon hänellä mikä tahansa sairaus.
        Näiden harjauksia tulee ihan tarpeeksi terveidenkin taholta ja varsinkin sellaisten yhteiskunnan tahoilta, joiden velvollisuus olisi nimenomaan tukea sairastunutta.

        On muutenkin aivan tarpeeksi hajoittavia tekijöitä - ei siihen enää tarvita lisää sellaisia.


      • hilkkaliisa
        sairastellut kirjoitti:

        En muista, että kukaan muu tällä palstalla kirjoittavista olisi koskaan kertonut saaneensa homeesta tulehtuneita limakalvoja. Sellaiset ovat minulla. Astma on täysin poissuljettu mahdollisuus, eikä alveoliittiakaan ole.

        Keuhkoputkieni limakalvot ovat tulehtuneet samoin silmien sidekalvot (jättiturvonneet alaluomet.) Varmaan sitä tulehdusta on muuallakin kehossa, limakalvoilla.

        minulla ainakin nenässä ja keuhkoissa. Et ole ehkä huomannut aikasempia kirjoituksiani.

        Minäkään en aina jaksa ja ehdi lukea kaikkia kirjoituksia, joten minua ei kyllä haittaa jos luen jonkun kokemukset parikin kertaa. Ainahan tänne tulee uusia kirjoittajia ja lukijoita, jotka eivät lue kaikkia vanhoja kirjoituksia.

        Oikein huonona aikana (joskus 2001 tai 2002) kerran yskin ihan kirkasta verta ja tietenkin säikähdin hirveästi. Olin silloin kortisonikuurilla tulehtuneiden keuhkojeni vuoksi. Minulla oli kontrolliaika keuhkolääkärille ja hän sanoi limakalvojeni olevan niin ärtyneet, että veri tuli yskiessä niistä.

        Kesäkuussa 2004 olin neljä viikkoa silloin uudessa päiväkodissa työharjoittelussa (sosionomikoulutus, erikoistuminen nuoriso- ja lapsityöhön) ja ryhmässä oli kolme hometalon hajuista lasta. Ilmeisesti vanhasta homeisesta päiväkodista oli myös tuotu PUHDISTETTUJA ja desifioituja tekstiilejä, leluja, kirjoja, huonekaluja ja mattoja uuteen päiväkotiin. Tunsin kuitenkin noiden hometalolasten hajun ja oireilin ihan hirveästi heistä. Päätä ja silmiä särki ja nenää kirveli ja nenä oli ihan tukossa. Lopulta nenä oli niin kipeä, että menin lääkäriin. Korvalääkäri totesi nenäni limakalvojen olevan ihan rikki.

        Syksyllä 2004 tein loput viisi viikkoa tuossa samassa päiväkodissa harjoitteluni loppuun. Ryhmässä oli enää yksi hometalon hajuinen lapsi. Olin taas viikon sairauslomalla ennenkuin pystyin tekemään loput neljä päivää pakollisesta harjoittelustani. Yskin, meni ääni ihan käheäksi, silmiä ja nenää kirveli ja nenä oli tukossa sekä nousi se ihan pieni lämpö (37,2 - 37.4), jota ei nykyisin enää ole vaan normaalilämpöni on 36.2.
        Sinnittelin kouluni loppuun ja olen siitä ylpeä. Kukaan ei voi tulla sanomaan minulle päin naamaa että lusmuilen ja en ota vastaan ammatillista kuntoutusta (niinkuin joillekin on sanottu ja lopetettu korvausten maksaminen).

        En tiennyt kouluun mennessäni kuinka herkkä olen oireilemaan. Halusin toki takaisin työelämään. Ei minusta enää ole työhön ja kesällä 2004 sain työkyvyttömyyseläkkeen. Odottelen ammattitautini vuoksi tapaturmaeläkettä. Olen odottanut huhtikuusta 2003.


      • hilkkaliisa
        Isaskar kirjoitti:

        kehittänyt!

        Syynkin me tiedämme. Yhteiskunnan omistamat rakennukset ovat pääasiassa pilalla.

        Tämä nimimerkki "homeherkkä" esiintyy usein muka homesaidaiden auttajana, mutta ehkä kaikkein eniten hän johtaa todellisuudessa harhaan näillä ihmellisillä astman määritelmillä.

        Allergia-kirja vuodelta 1985 toteaa sivulla 84 kappaleessa "Allerginen alveoliitti" mm. seuraavaa:
        "Joskus todetaan myös obstruktiivista ventilaatiohäiriötä erityisesti pienissä hengitysteissä ja keuhkoputkien supistumisalttiutta"

        Em. tiedon antajana toimii muuan Tari Haahtela. Tuskin hän nyt siinä valehtelee päin naamaa. Tämän jälkeen tällaista astman-kaltaista tilaa, joka liittyy alveoliittiin, ei sitten ole enää koskaan kirjoitettu suomalaisiin oppikirjoihin. Syyn me tiedämmekin,että miksi?

        Allergisesta astmasta tämä sama kirja toteaa sivulla 75 seuraavaa:
        Spesifistä IgE:tä löytyy. Lievää tai kohtalaista esinofiliaa eritteissä tai seerumissa.

        Ne ovat vielä yhä tänä päivänäkin ammatti-astman kriteerit, vaikka "homeherkkä" kirjoittelisi ihan mitä tahansa. "Homeherkän" pitäisi vähän tarkemmin eritellä, mitä hän tarkoittaa T-LYMFOSYYTTIEN lisääntymistä.

        Allergiat menevät aina kahta vaihtoehtoista reittiä pitkin:
        Th1-lymfosyyttireittiä tai Th2-lymfosyyttireittiä pitkin. Kyseessä on siis aluksi LYMFOSYYTIT, vaikka olisi kyseessä astma (Th2) tai allerginen alveoliitti (Th1).

        Keuhkoputken LIMAKALVOLLE tuleva hiukkanen aikaansaa aina IgE-välitteisen allergian. Syvemmällä keuhkoissa tapahtuva reaktio on aina IgG-välitteinen tai ns. viivästyneellä soluvälitteisellä mekanismilla toimiva allergia. Allerginen alveoliitti toimii juuri näillä molemmilla viimeksi mainituilla mekanismeilla. ASTMA ei koskaan.

        On tärkeätä siis tietää, että allergiseen alveoliittiin kuuluu myös ahtauma. Juuri tästä johtuu alveoliitti-potilaan hengästyminen jo pienessäkin rasituksessa. Tätä ahtaumaa lääkärit käyttävät häikäilemättömästi hyväksi, sanoen potilaalleen, että kyseessä on astma.

        Ahtauma eli obstruktio voi liittyä sekä astmaan että allergiseen alveoliittiin. Tämän lisäksi ahtauma voi liittyä myös krooniseen bronkiittiin (keuhkoputkitulehdukseen) sekä emfyseemaan.

        Lopuksi vielä: Terho on ihan yksin kehitellyt nämä alveoliitin kansainväliset kriteerit. Toivon pientä pidättyvyyttä "homeherkän" esiintymiselle. Pitää selvittää asiat etukäteen juurta jaksaen, ennen kuin kirjoittaa ns. "varmaa tietoa" homesairaille.

        Ihan samanlaista tekstiä kuin Pekalla tai kuten hän kerran väitti, että "yksi hänen kaverinsa täällä kirjoittelee".

        Minuakin tuo Pekka ja Pekan kaveri ovat käskeneet poistumaan tältä palstalta. Nyt käsketään Homeherkkää poistumaan. Älä Homeherkkä kuitenkaan mene pois täältä. Lopulta Pekka ja Pekan kaveri sanoivat itse poistuvansa täältä ja antoivat linkinkin minne käskivät heidän kanssaan samaa mieltä olevien tulla mukana: http://www.oikeusturva.info Keskustelupalsta. [email protected]
        Kalevi Hautakangas puh. 0400-632700 (ilmoituksen lopussa netissä oli väärä puhelinnumero)


        Minulla ei tule hengenahdistusta enää rasituksessa. Homeen haju kuitenkin laukaisee rajun, välittömän astmakohtuksen vaikka bussissa, niinkuin eilen illalla klo 18.40 numero 11 bussissa Oulussa. Tämän inhottavan ja rajun astmakohtauksen laukaisee myös Anaisanais hajuvesi ja jotkut muut tuoksut ja grillin sytytysnesteen haju sekä tupakansavu.

        Minulla oli alveoliittiin viittaavia sairastumisjaksoja 1999 - 2004 ja silloin ei ollut kyseessä "pelkkä astma". Alveoliittia epäilivät lääkäritkin mutta sitä ei "saatu kiinni" kun tutkimuksia ei ajoitettu oikeaan hetkeen.

        Nyt on kuitenkin tuo herkästi reagoiva astma ja allerginen nuha ja allerginen silmätulehdus, jotka tulevat "päälle" heti kun joudun hometaloon tai hometalon hajuisen ihmisen lähelle (bussissa, kaupassa, torilla ym).

        Ruuben, Simeon, Leevi, Juuda, Daan, Naftali, Gaad, Asser, Isaskar, Sebulon, Joosef ja Benjamin nimillä vielä voit tänne ilmeisesti tulla. Tai tuon Isaskar nimenhän jo käytit. 11 on jäljellä tai sitten käytä reksiteröityä nimeäsi.

        Anna hei ihmisten kirjoitella rauhassa. Ei näillä kirjoituksilla kenenkään kuuden vuoden työtä tehdä tyhjäksi. Jos tieto on oikeaa niin totuus ei pala tulessakaan! Ei keskustelupalstan mielipiteillä voida kumota tieteellistä totuutta. Niinhän täällä on kirjoitettu aikaisemminkin.

        Rauhaa ja siunausta elämääsi !

        Terveisin Hilkka


      • hilkkaliisa
        valehtelijoille kirjoitti:

        sanotaan. Monet osaavat valehdella vuosien kokemuksella. Ovat kirjoittaneet valheet kirjoiksisikin ja siten valheet ovat muuttuneet totuudeksi.

        En tiedä on tässä asiassa näin, mutta kirjoitettuun tekstiin ei yksin pitäisi luottaa. Moni tutkimus muuttaa muotoaan. Homeista sairastuneita ei ole riittävästi tutkittu, seurantoja tehty, jotta voitasisiin väittää asian olevan ehdottomasti siten kun KIRJASSA sanotaan.

        Ja miksi kaikki on aina aivan päivän selvää kun halutaan kommentoida jonkin päin vastaista kirjoitusta, ja kohta sanotaan, ettei homeita ole riittävästi tutkittu.

        Ei ole olemassa ihan normaalia homeastmaa, SE on päivänselvä asia. Tilanne on sama kuin WTC:n palomiesten ja muiden pelastajien kohdalla, aika näyttää, ja on jo näyttänytkin. Silloin voisi olla näiden virallisten tutkijoiden hyvä olla maltillisella kannalla, avoimesti miettiä jo nyt tilannetta. Ei tämä ongelma mihinkään katoa. Ja ongelmat ovat edessäpäin.

        Maltillisia kommentteja ns. asiantuntijoillekin, jotka rusikoivat täällä maallikkoja. Huomista ei voi peruuttaa.

        http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/abstract/325/7361/411?view=abstractfp=411&vol=325&lookupType=volpage Homeastma on vaikea astma (todettu kansainvälisessä tutkimuksessa BMJ 2002;Volume 325 24 August:411 Sensitisation to airborne moulds and severity of asthma: cross sectional study from European community respiratory health survey.)
        http://bmj.bmjjournals.com/cgi/eletters/325/7361/411#25053 (tietoa edellisestä)

        Tämä meidän astmamme on vaikeahoitoinen HOMEASTMA.

        Ei nyt kaikki tutkijat maailmassa voi olla väärässä.

        Oman kokemuksen mukaan tämä astma on vaikehoitoinen ja minulla ainakin herkästi oireileva runsaasta lääkityksestä huolimatta.

        En anna ASMAsairauden hallita itseäni vaan liikun kaikesta huolimatta ihmisten "seassa". Jos olen vain kotona pysyn vähäoireisena, mutta rakastan ihmisiä ja haluan olla tekemisissä muiden kanssa.

        Astmalääkkeet auttavat kohtauksiin ja ne ovat aina mukana.

        Minä en voi valehdella oireitani ja bussikuskikin ihmetteli eilen mitä oikein yskin ja mitä ihmettä tein sillä "pömpelillä" bussissa. Bussi oli tyhjä kun tuo kuski alkoi juttelemaan kanssani. Kerroin ottavani astmalääkettä, kun yskin ja että mielestäni bussissa haisi home. Bussikuski sanoi itsekin yskivansä työvuoroissa ollessaan ja ihmetteli miksi hän yskii. Hänellä oli käytössään erilaiset astmalääkkeet ja hän ei ollut nähnyt samanlaisia lääkkeitä ja lääkkeiden ottotapaa mikä minulla on - vanha hyvä Rondo, jota ei enää saa apteekeista. Taisi olla homeinen bussi, minun oireiluni perusteella - ja oireilihan kuski itsekin.


      • hilkkaliisa
        hometaivasta kirjoitti:

        kommentit tulevat aina sen jälkeen, kun joku uskaltaa puolustaa nisuiisua. MIKSI?

        Miksi noita tyhjiä suunsoittajia jotka laittavat vain joitakin ikäviä kommentteja tänne sivustolle pitäisi ymmärtää? He ovat turhia, eivät anna mitään, jos nyt ottavatkaan. Tapula rasa!

        OK. Nisuiisu puhui kovin paljon ja kovasti alveoliitin puolesta. Itsekin uskon, että se on hyvin mahdollinen. Aluksi se meillä sairastuneilla paranee, mutta jos altistus jatkuu ei tilamme jää normaaliksi astmaksi. Keuhkot ovat ihan oikeasti vaarassa, sitä lienee kenenkään turha kiistää.

        Asian puolesta puhuu kuumeilut, keuhkomuutokset, hapenpuute, yms. yms. yleisoireet jotka eivät tyypilliseen astmaan sovi. Homeastmaan sopivat, joten homeastmaan sopii myös tuo keuhkojen tuhoutuminen, eikö vain. Turha siitäkin on nisuiisua syyttää, eikö vain.

        Ja taas ollaan niin ystäviä niin ystäviä, että. Mutta sovitaan, että alveoliittia ei tule kenellekään, eikä mitään muutakaan vakavaa sairautta, astmaa vain. Sehän on niin helppo ja kiva sairaus, että sen suomme ihan kaikille tasapuolisesti. Olkaa hyvät, sekä puolesta että vastaan olevat.

        aamen

        Ei mitään aamenia.

        Parempi on sanoa että joillekin tulee astma ja joillekin alveoliitti. Joillekin tulee molemmat.

        Kaikilla ei ole astmaa.
        Kaikille ei auta astmalääkkeet.
        Joillekin auttaa astmalääkkeet.
        Kaikilla ei ole alveoliittia.

        Minulla on ehkä molemmat.

        Ehkä !!!!!!!!!1

        Jatketaan keskustelua ja annetaan tilaa toisillemme eikä käsketä häipymään heti palstalta jos sairastaa eri sairautta kuin joku toinen tai on eri mieltä asiasta.

        Ei tässä kilpailla kenellä on paras ja pahin sairaus. Ei sellaista ole. On erilaisia oireita ja sairauksia.

        Jatketaan toinen toisemme TUKEMISTA.
        Jatketaan TIEDON antamista.

        Tämä on hyvä:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=97&conference=4500000000000608&posting=22000000018045978 Kriittisen keskustelun perusperiaatteista. Liisa/

        .


      • sairastellut
        hilkkaliisa kirjoitti:

        minulla ainakin nenässä ja keuhkoissa. Et ole ehkä huomannut aikasempia kirjoituksiani.

        Minäkään en aina jaksa ja ehdi lukea kaikkia kirjoituksia, joten minua ei kyllä haittaa jos luen jonkun kokemukset parikin kertaa. Ainahan tänne tulee uusia kirjoittajia ja lukijoita, jotka eivät lue kaikkia vanhoja kirjoituksia.

        Oikein huonona aikana (joskus 2001 tai 2002) kerran yskin ihan kirkasta verta ja tietenkin säikähdin hirveästi. Olin silloin kortisonikuurilla tulehtuneiden keuhkojeni vuoksi. Minulla oli kontrolliaika keuhkolääkärille ja hän sanoi limakalvojeni olevan niin ärtyneet, että veri tuli yskiessä niistä.

        Kesäkuussa 2004 olin neljä viikkoa silloin uudessa päiväkodissa työharjoittelussa (sosionomikoulutus, erikoistuminen nuoriso- ja lapsityöhön) ja ryhmässä oli kolme hometalon hajuista lasta. Ilmeisesti vanhasta homeisesta päiväkodista oli myös tuotu PUHDISTETTUJA ja desifioituja tekstiilejä, leluja, kirjoja, huonekaluja ja mattoja uuteen päiväkotiin. Tunsin kuitenkin noiden hometalolasten hajun ja oireilin ihan hirveästi heistä. Päätä ja silmiä särki ja nenää kirveli ja nenä oli ihan tukossa. Lopulta nenä oli niin kipeä, että menin lääkäriin. Korvalääkäri totesi nenäni limakalvojen olevan ihan rikki.

        Syksyllä 2004 tein loput viisi viikkoa tuossa samassa päiväkodissa harjoitteluni loppuun. Ryhmässä oli enää yksi hometalon hajuinen lapsi. Olin taas viikon sairauslomalla ennenkuin pystyin tekemään loput neljä päivää pakollisesta harjoittelustani. Yskin, meni ääni ihan käheäksi, silmiä ja nenää kirveli ja nenä oli tukossa sekä nousi se ihan pieni lämpö (37,2 - 37.4), jota ei nykyisin enää ole vaan normaalilämpöni on 36.2.
        Sinnittelin kouluni loppuun ja olen siitä ylpeä. Kukaan ei voi tulla sanomaan minulle päin naamaa että lusmuilen ja en ota vastaan ammatillista kuntoutusta (niinkuin joillekin on sanottu ja lopetettu korvausten maksaminen).

        En tiennyt kouluun mennessäni kuinka herkkä olen oireilemaan. Halusin toki takaisin työelämään. Ei minusta enää ole työhön ja kesällä 2004 sain työkyvyttömyyseläkkeen. Odottelen ammattitautini vuoksi tapaturmaeläkettä. Olen odottanut huhtikuusta 2003.

        Kirjoitin huolimattomasti. Tietenkin esimerkiksi astmassakin on tulehdus. Tarkoitin sitä, että monella on diagnoosina astma tai jokin muu tunnistettu sairaus. Minun ongelmaani ei ole diagnoosia, on vain se tulehdus limakalvoissa.


      • Homeherkkä
        hilkkaliisa kirjoitti:

        Ihan samanlaista tekstiä kuin Pekalla tai kuten hän kerran väitti, että "yksi hänen kaverinsa täällä kirjoittelee".

        Minuakin tuo Pekka ja Pekan kaveri ovat käskeneet poistumaan tältä palstalta. Nyt käsketään Homeherkkää poistumaan. Älä Homeherkkä kuitenkaan mene pois täältä. Lopulta Pekka ja Pekan kaveri sanoivat itse poistuvansa täältä ja antoivat linkinkin minne käskivät heidän kanssaan samaa mieltä olevien tulla mukana: http://www.oikeusturva.info Keskustelupalsta. [email protected]
        Kalevi Hautakangas puh. 0400-632700 (ilmoituksen lopussa netissä oli väärä puhelinnumero)


        Minulla ei tule hengenahdistusta enää rasituksessa. Homeen haju kuitenkin laukaisee rajun, välittömän astmakohtuksen vaikka bussissa, niinkuin eilen illalla klo 18.40 numero 11 bussissa Oulussa. Tämän inhottavan ja rajun astmakohtauksen laukaisee myös Anaisanais hajuvesi ja jotkut muut tuoksut ja grillin sytytysnesteen haju sekä tupakansavu.

        Minulla oli alveoliittiin viittaavia sairastumisjaksoja 1999 - 2004 ja silloin ei ollut kyseessä "pelkkä astma". Alveoliittia epäilivät lääkäritkin mutta sitä ei "saatu kiinni" kun tutkimuksia ei ajoitettu oikeaan hetkeen.

        Nyt on kuitenkin tuo herkästi reagoiva astma ja allerginen nuha ja allerginen silmätulehdus, jotka tulevat "päälle" heti kun joudun hometaloon tai hometalon hajuisen ihmisen lähelle (bussissa, kaupassa, torilla ym).

        Ruuben, Simeon, Leevi, Juuda, Daan, Naftali, Gaad, Asser, Isaskar, Sebulon, Joosef ja Benjamin nimillä vielä voit tänne ilmeisesti tulla. Tai tuon Isaskar nimenhän jo käytit. 11 on jäljellä tai sitten käytä reksiteröityä nimeäsi.

        Anna hei ihmisten kirjoitella rauhassa. Ei näillä kirjoituksilla kenenkään kuuden vuoden työtä tehdä tyhjäksi. Jos tieto on oikeaa niin totuus ei pala tulessakaan! Ei keskustelupalstan mielipiteillä voida kumota tieteellistä totuutta. Niinhän täällä on kirjoitettu aikaisemminkin.

        Rauhaa ja siunausta elämääsi !

        Terveisin Hilkka

        Kyllä minäkin olen astmaatikko nykyastmakriteereiden mukaan.
        Kävi ilmi kirjahyllyn kiillotusaineen käytöstä, joka aiheutti ODTS-reation, joka kesti pari vuorokautta.
        Tänä aamuna oli vuorossa parkettivahan vetäminen lattialle puolisoni tekemänä. Ja mikä voimistuva haju ja kipunointi nenän limakalvoilla leviten pikkuhiljaa myös kurkkuun.
        Ilmalämpöpunpun päällepanemisen seurauksena hajuhaitat lievenivät vaan kipunointi niin nenässä kuin kurkussanikin jatkuu.

        Saas nähdä iskeekö "antigeeniflunssa ODTS" taas jossain vaiheessa päälle.

        Näyttääpi siltä, että nämä markkinatalouden kehittämät "kiillotusaineet" eivät sovi minulle homeallergikkona enää.
        Ja kun ei sovi tietyt hajusteetkaan, niin olen tunnustava antigeeniastmaatikko vaan en TTL:n toteama sisäsyntyinen, tuleva astmaatikko.

        En ihmettele yhtään tuon vanhan bussin aiheuttamaa astmakohtaustasi.
        Kun tulin TTL:ltä VR:n vanhalla pikajunalla, alkoi hajuaistini tuottaa pikkuhiljaa yhä voimistuvaa homeenhajua. Automme haisi homeelta.
        Kotimme haisi homeelta vuorokauden ajan.
        Eli hajuaistini meni pois raiteiltaan homejunan takia.
        Ja sama juttu vanhoissa linja-autoissa.
        Hengenahdistusta tilanteisiin ei ole VIELÄ liittynyt.

        Astma- ja allergialiiton tutkimus kohdistuen liikennevälineisiin totesi 1990-luvulla, että ihmiset vievät niihin mukanaan koiran- ja kissankarvoja, jotka karvat aiheuttavat oireita allergikoille.
        Ja samaa mieltä oli TTL:n professori Reijula todetessaan Hesarissa vuonna 2003, että ihmiset vievät vaatteissaan työpaikoilleen koiran- ja kissankarvoja ja sen takia työpaikoilla oireillaan.

        Kun sanoit, että anna ihmisten kirjoitella rauhassa, niin totean, että niinhän heidän tuleekin tehdä. Purkaa tuntojaan ja esittää kritiikkiään meidän homekonkareittenkin tuottamaa tietoa kohtaan.
        Lääketieteellinen tietokin on olemassa. Homeallergikkona toivon, että lääketieteen edustajat alkaisivat noudattaa tuota tietoa käytännössä. Ja jos eivät noudata sen kritisoimiseen tarvitsemme käyttöömme tuota tietoa auttaaksemme kosteusvauriomikrobien pakkohengittämisen takia sairastuneitä heille kuuluvaan oikeusturvaan.
        Sairastumisia estävään toimintaan pystymme mikäli neuvonnan kohde pystyy olemassaolevista olosuhteistaan käsin kosteusvauriomikrobialtistamasta itseään. Ilman euroja siihen ei pysty kukaan.

        Tiedän sinut läsnäolevaksi kosteusvauriomikrobialtistuksen kohteeksi joutuneille kaikella sillä tiedolla ja ymmärryksellä mitä sinulla on.
        Lämmin kiitos siitä sinulle ja kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi.


      • Homeherkkä
        mitä Isaskar kirjoitti:

        kirjoittaa?

        Tämä on aivan turha palsta, kun jo pottuillaan Isaskarillekin. Ei ihme ettei nisuiisua enää näy.

        Opettele ulkoa, mitä TARI HAAHTELA on kirjoittanut jo vuoden 1985 ALLERGIA-kirjassa allergisesta alveoliitista. Se on kirjoitettu silloin, kun lääkäreiden ei tarvinnut valehdella vielä näissä homeasioissa.

        Nyt ne valehtelee niin paljon, että niiden korvien lepatus hoitaa ilmanvaihdon heidän vastaanottotiloissaan. Kyllä saavat homeitiötkin kyytiä!

        tuota mainitsemaanne kirjaa Allergia p 1985.
        Sen sivulta 130-lukien käsitellään allergista alveoliittia.
        Sivulla 133 sanotaan, että oireet muistuttavat HENGITYSTIEINFEKTION oireita. Ne lievenevät muutamassa vuorokaudessa. Jos altistukset toistuvat, kohtaukset uusiutuvat ja muuttuvat rajummiksi.
        Mainitut oireet kuvaavat lähinnä AKUUTTIA taudinkohtausta. TOISTUVAT AKUUTIT KOHTAUKSET JOHTAVAT TAUDIN KROONISTUMISEEN, eli nykykielellä sanottuna keuhkoahtaumatautiin.
        Tuo tulehdusreakatio tapahtuu ALVEOLEISSA (keuhkorakkuloissa) ei KEUHKOPUTKISSA, joka sekin ALLERGINEN tulehdus kroonistuessaan päätyy kauhkoahtaumatautiin.


      • homeahdistus1
        Homeherkkä kirjoitti:

        tuota mainitsemaanne kirjaa Allergia p 1985.
        Sen sivulta 130-lukien käsitellään allergista alveoliittia.
        Sivulla 133 sanotaan, että oireet muistuttavat HENGITYSTIEINFEKTION oireita. Ne lievenevät muutamassa vuorokaudessa. Jos altistukset toistuvat, kohtaukset uusiutuvat ja muuttuvat rajummiksi.
        Mainitut oireet kuvaavat lähinnä AKUUTTIA taudinkohtausta. TOISTUVAT AKUUTIT KOHTAUKSET JOHTAVAT TAUDIN KROONISTUMISEEN, eli nykykielellä sanottuna keuhkoahtaumatautiin.
        Tuo tulehdusreakatio tapahtuu ALVEOLEISSA (keuhkorakkuloissa) ei KEUHKOPUTKISSA, joka sekin ALLERGINEN tulehdus kroonistuessaan päätyy kauhkoahtaumatautiin.

        oireeni eivät oikein muistuttaneet hengitystieinfektiota. Oireina olivat kuume, vilunväristykset ja tärinä, sekä hapenpuute. Alkoivat reilun neljän tunnin kuluttua homepöllytyksestä. Hapenpuutteeseen ei juuri liittynyt yskää tai limaa, happi vain loppui kun yritti vaikka kävellä johonkin ja puhuessa hengästyi. Kuume laski aina nopeasti, mutta hapenpuute jatkui vähintään viikon.

        Limaisuus ja yskä ovat alkaneet enemmän vaivaamaan vasta myöhemmin, kun nuo kuume/tärinä/hapenpuute-episodit ovat jo loppuneet. Vielä muutama kuukausi sitten sain homeisista tiloista aina suoraan tuon akuuttia alveoliittia muistuttavan tilan. Se oli pelottavaa ja tunsin itseni todella sairaaksi.

        Flunssassa on mielestäni ihan erilaiset oireet. Hengitystieinfektio, jota oireeni muistuttivat, olisi lähinnä keuhkokuume, sekin ilman yskää. Keuhkokuume on minulle tuttu, sillä sairastin niitä useita hometyöpaikallani.

        Mutta alveoliittidiagnoosiahan minulla ei ole, tosin tutkimuksetkin aloitettiin vasta 4 kk hometalosta muuton jälkeen.


      • siten että
        Homeherkkä kirjoitti:

        tuota mainitsemaanne kirjaa Allergia p 1985.
        Sen sivulta 130-lukien käsitellään allergista alveoliittia.
        Sivulla 133 sanotaan, että oireet muistuttavat HENGITYSTIEINFEKTION oireita. Ne lievenevät muutamassa vuorokaudessa. Jos altistukset toistuvat, kohtaukset uusiutuvat ja muuttuvat rajummiksi.
        Mainitut oireet kuvaavat lähinnä AKUUTTIA taudinkohtausta. TOISTUVAT AKUUTIT KOHTAUKSET JOHTAVAT TAUDIN KROONISTUMISEEN, eli nykykielellä sanottuna keuhkoahtaumatautiin.
        Tuo tulehdusreakatio tapahtuu ALVEOLEISSA (keuhkorakkuloissa) ei KEUHKOPUTKISSA, joka sekin ALLERGINEN tulehdus kroonistuessaan päätyy kauhkoahtaumatautiin.

        kaikki tiet vievät COPD:iin?

        Joku sais kommentoida tätä. Tätä uutta COPD-juttua.


      • limaisuus
        homeahdistus1 kirjoitti:

        oireeni eivät oikein muistuttaneet hengitystieinfektiota. Oireina olivat kuume, vilunväristykset ja tärinä, sekä hapenpuute. Alkoivat reilun neljän tunnin kuluttua homepöllytyksestä. Hapenpuutteeseen ei juuri liittynyt yskää tai limaa, happi vain loppui kun yritti vaikka kävellä johonkin ja puhuessa hengästyi. Kuume laski aina nopeasti, mutta hapenpuute jatkui vähintään viikon.

        Limaisuus ja yskä ovat alkaneet enemmän vaivaamaan vasta myöhemmin, kun nuo kuume/tärinä/hapenpuute-episodit ovat jo loppuneet. Vielä muutama kuukausi sitten sain homeisista tiloista aina suoraan tuon akuuttia alveoliittia muistuttavan tilan. Se oli pelottavaa ja tunsin itseni todella sairaaksi.

        Flunssassa on mielestäni ihan erilaiset oireet. Hengitystieinfektio, jota oireeni muistuttivat, olisi lähinnä keuhkokuume, sekin ilman yskää. Keuhkokuume on minulle tuttu, sillä sairastin niitä useita hometyöpaikallani.

        Mutta alveoliittidiagnoosiahan minulla ei ole, tosin tutkimuksetkin aloitettiin vasta 4 kk hometalosta muuton jälkeen.

        tulee vasta hieman myöhemmin, kuitenkin jo silloin kun pahimmasta hapen puutteen ensitunteesta on kulunut tuo 3 vrk.

        Enkä minäkään hengitystieinfektiosta osallani puhuisi. Joitain allergista keuhkoputkentulehdusta muistuttavia tiloja olen läpi käynyt, mutta ne olivat aivan muuta kuin tämä alveoliittireaktio. Ei kai aleta nyt sotkemaan tarkoituksella?


      • että astma
        Homeherkkä kirjoitti:

        Kyllä minäkin olen astmaatikko nykyastmakriteereiden mukaan.
        Kävi ilmi kirjahyllyn kiillotusaineen käytöstä, joka aiheutti ODTS-reation, joka kesti pari vuorokautta.
        Tänä aamuna oli vuorossa parkettivahan vetäminen lattialle puolisoni tekemänä. Ja mikä voimistuva haju ja kipunointi nenän limakalvoilla leviten pikkuhiljaa myös kurkkuun.
        Ilmalämpöpunpun päällepanemisen seurauksena hajuhaitat lievenivät vaan kipunointi niin nenässä kuin kurkussanikin jatkuu.

        Saas nähdä iskeekö "antigeeniflunssa ODTS" taas jossain vaiheessa päälle.

        Näyttääpi siltä, että nämä markkinatalouden kehittämät "kiillotusaineet" eivät sovi minulle homeallergikkona enää.
        Ja kun ei sovi tietyt hajusteetkaan, niin olen tunnustava antigeeniastmaatikko vaan en TTL:n toteama sisäsyntyinen, tuleva astmaatikko.

        En ihmettele yhtään tuon vanhan bussin aiheuttamaa astmakohtaustasi.
        Kun tulin TTL:ltä VR:n vanhalla pikajunalla, alkoi hajuaistini tuottaa pikkuhiljaa yhä voimistuvaa homeenhajua. Automme haisi homeelta.
        Kotimme haisi homeelta vuorokauden ajan.
        Eli hajuaistini meni pois raiteiltaan homejunan takia.
        Ja sama juttu vanhoissa linja-autoissa.
        Hengenahdistusta tilanteisiin ei ole VIELÄ liittynyt.

        Astma- ja allergialiiton tutkimus kohdistuen liikennevälineisiin totesi 1990-luvulla, että ihmiset vievät niihin mukanaan koiran- ja kissankarvoja, jotka karvat aiheuttavat oireita allergikoille.
        Ja samaa mieltä oli TTL:n professori Reijula todetessaan Hesarissa vuonna 2003, että ihmiset vievät vaatteissaan työpaikoilleen koiran- ja kissankarvoja ja sen takia työpaikoilla oireillaan.

        Kun sanoit, että anna ihmisten kirjoitella rauhassa, niin totean, että niinhän heidän tuleekin tehdä. Purkaa tuntojaan ja esittää kritiikkiään meidän homekonkareittenkin tuottamaa tietoa kohtaan.
        Lääketieteellinen tietokin on olemassa. Homeallergikkona toivon, että lääketieteen edustajat alkaisivat noudattaa tuota tietoa käytännössä. Ja jos eivät noudata sen kritisoimiseen tarvitsemme käyttöömme tuota tietoa auttaaksemme kosteusvauriomikrobien pakkohengittämisen takia sairastuneitä heille kuuluvaan oikeusturvaan.
        Sairastumisia estävään toimintaan pystymme mikäli neuvonnan kohde pystyy olemassaolevista olosuhteistaan käsin kosteusvauriomikrobialtistamasta itseään. Ilman euroja siihen ei pysty kukaan.

        Tiedän sinut läsnäolevaksi kosteusvauriomikrobialtistuksen kohteeksi joutuneille kaikella sillä tiedolla ja ymmärryksellä mitä sinulla on.
        Lämmin kiitos siitä sinulle ja kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi.

        nyt on ainakin ja nyt tutkitaan alveoliittiia. No sit ei ollutkaan tarpeen tutkia. Sain sieltä tuliaisiksi poskiontelot tosi kipeiksi. Viikko mennyt ja nyt hain antibiootteja. Monilla oli siellä päänsärkyä. Enpä tiedä tuliko tuo vaiva siitä puudutusaineesta, olen herkistynyt kaikille hajuille ja monet junavaunut, asemat ja ratikkapysäkitkin haisevat. Tuskaa.. päänsärkyä pahoinvointia huimausta ...


      • nääs
        että astma kirjoitti:

        nyt on ainakin ja nyt tutkitaan alveoliittiia. No sit ei ollutkaan tarpeen tutkia. Sain sieltä tuliaisiksi poskiontelot tosi kipeiksi. Viikko mennyt ja nyt hain antibiootteja. Monilla oli siellä päänsärkyä. Enpä tiedä tuliko tuo vaiva siitä puudutusaineesta, olen herkistynyt kaikille hajuille ja monet junavaunut, asemat ja ratikkapysäkitkin haisevat. Tuskaa.. päänsärkyä pahoinvointia huimausta ...

        korjauksia tapahtuu, josko minun kannaltani liian myöhään, mut parempi myöhään ku ei silloinkaan..
        no jaksettava olis.. enenevää väsymystä taas..
        jospa ei muita sairastuis..


      • hilkkaliisa
        Homeherkkä kirjoitti:

        Kyllä minäkin olen astmaatikko nykyastmakriteereiden mukaan.
        Kävi ilmi kirjahyllyn kiillotusaineen käytöstä, joka aiheutti ODTS-reation, joka kesti pari vuorokautta.
        Tänä aamuna oli vuorossa parkettivahan vetäminen lattialle puolisoni tekemänä. Ja mikä voimistuva haju ja kipunointi nenän limakalvoilla leviten pikkuhiljaa myös kurkkuun.
        Ilmalämpöpunpun päällepanemisen seurauksena hajuhaitat lievenivät vaan kipunointi niin nenässä kuin kurkussanikin jatkuu.

        Saas nähdä iskeekö "antigeeniflunssa ODTS" taas jossain vaiheessa päälle.

        Näyttääpi siltä, että nämä markkinatalouden kehittämät "kiillotusaineet" eivät sovi minulle homeallergikkona enää.
        Ja kun ei sovi tietyt hajusteetkaan, niin olen tunnustava antigeeniastmaatikko vaan en TTL:n toteama sisäsyntyinen, tuleva astmaatikko.

        En ihmettele yhtään tuon vanhan bussin aiheuttamaa astmakohtaustasi.
        Kun tulin TTL:ltä VR:n vanhalla pikajunalla, alkoi hajuaistini tuottaa pikkuhiljaa yhä voimistuvaa homeenhajua. Automme haisi homeelta.
        Kotimme haisi homeelta vuorokauden ajan.
        Eli hajuaistini meni pois raiteiltaan homejunan takia.
        Ja sama juttu vanhoissa linja-autoissa.
        Hengenahdistusta tilanteisiin ei ole VIELÄ liittynyt.

        Astma- ja allergialiiton tutkimus kohdistuen liikennevälineisiin totesi 1990-luvulla, että ihmiset vievät niihin mukanaan koiran- ja kissankarvoja, jotka karvat aiheuttavat oireita allergikoille.
        Ja samaa mieltä oli TTL:n professori Reijula todetessaan Hesarissa vuonna 2003, että ihmiset vievät vaatteissaan työpaikoilleen koiran- ja kissankarvoja ja sen takia työpaikoilla oireillaan.

        Kun sanoit, että anna ihmisten kirjoitella rauhassa, niin totean, että niinhän heidän tuleekin tehdä. Purkaa tuntojaan ja esittää kritiikkiään meidän homekonkareittenkin tuottamaa tietoa kohtaan.
        Lääketieteellinen tietokin on olemassa. Homeallergikkona toivon, että lääketieteen edustajat alkaisivat noudattaa tuota tietoa käytännössä. Ja jos eivät noudata sen kritisoimiseen tarvitsemme käyttöömme tuota tietoa auttaaksemme kosteusvauriomikrobien pakkohengittämisen takia sairastuneitä heille kuuluvaan oikeusturvaan.
        Sairastumisia estävään toimintaan pystymme mikäli neuvonnan kohde pystyy olemassaolevista olosuhteistaan käsin kosteusvauriomikrobialtistamasta itseään. Ilman euroja siihen ei pysty kukaan.

        Tiedän sinut läsnäolevaksi kosteusvauriomikrobialtistuksen kohteeksi joutuneille kaikella sillä tiedolla ja ymmärryksellä mitä sinulla on.
        Lämmin kiitos siitä sinulle ja kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi.

        Olen ollut poissa muutaman päivän täältä. Ikävää, että sinäkin olet herkistynyt muillekin aineille kuin vain homeille. Niin siinä näköjään käy muillekin kuin vain minulle. Kuten olen kertonut ja muistat, niin minäkin oireilen hometaloille ja hometalojan hejuisille ihmisille ja nykyisin "vähän kaikelle" muullekin.

        Oulussa oli todella hieno tapahtuma viikonloppuna. Tapahtuman järjestivät seitsemän eri seurakuntaa: ev.lut.srk:n eri "osastot" kuten Kansanlähetys ja Kellonkartanon ystävät, Helluntai srk, Vapaakirkko, Pelastusarmeija, Ortodoksit, Katolinen kirkko ja Jumalan Lasten seurakunta. Tilaisuus alkoi lauantaina klo 11 ja loppui klo 23. Eri seurakunnat järjestivät koko ajan ohjelmaa Oulun keskeisimmällä paikalla Rotuaarilla. Seurakuntien vapaaehtoiset olivat "näkyvillä" keltaisine paitoineen ja olivat valmiita keskustelemaan ihmisten kanssa. Oulussa ei ole ennen järjestetty noin mittavaa ekumeenista tapahtumaa.
        Olin melkein joka ilta viime viikolla infotilaisuuksissa ja lauantaiaamuna ensin infossa ja sitten kolme tuntia Rotuaarilla ohjelmaa seuraamassa ja vielä illalla klo 19 - 21.30 ensiavussa terveydenhoitajan roolissa. Onneksi koko päivänä ei tapahtunut mitään onnettomuuksia.
        Oulussa pyöri viime sunnuntaista eiliseen iltaan 24 tuntia/vrk rukousrengas, jossa oli kerrallaan noin kaksi tuntia eri seurakuntien ihmisiä rukoilemassa. Siellä en voinut olla, koska kävin ennakkoon katsomassa kellaritilat ja niissä oli hometta. Sen huomasin kun menein muutaman askelman kellariin portaita alaspäin ja aloin yskimään. No moneen muuhun tapahtumaan pystyin osallistumaan. Sunnuntai-iltana oli vielä palautekeskustelu ja kiitos-ilta, jossa keskusteltiin mitä lauantaipäivän tapahtuma toi tullessaan. Sunnuntaina olin vielä päivällä yhden ystäväperheen pikku-tyttö-vauvan ristiäisissä. Perheen ensimmäinen tyttö on puolitoista vuotias ja olen hänen kummitätinsä.

        Ihanaa, että tästä sairaudestani huolimatta voin olla osallisena monissa tapahtumissa. Ihanaa, että sain taas monia uusia ystäviä monista eri "merkkisistä" seurakunnista. Minulla on aina ollut sellainen yhteiskristillinen näky - kaikki yhdessä! Viihdyn parhaiten sellaisissa tilaisuuksissa, joissa on eri seurakuntien ihmisiä yhdessä.

        Hyvää syksyä sinullekin ja koko perheellesi !

        Miten nyt voit? Menikö se kohtaus ohi vai tulehtuivatko keuhkosi?


    • Homeherkkä

      Kun jokainen keuhkolääkäri tietää mitkä ovat allergisen alveoliitin kansainväliset kriteerit, niin mikäli HRCT otetaan väärään aikaan, jää yksi pääkriteereistä täyttymättä.
      Itseltäni otettiin ensimmäinen HRCT 10 kuukautta työpaikka-altistuksen päättymisestä ja TTL otatti siitä 8 kuukauden jälkeen (yht. siis 18 kk altistuksesta) toisen HRCT:n.
      TTL lähetti minut Ortoniin HRCT:tä varten ENNEN KEUHKOALTISTUSTA ja ihmettelin kuvauksen päätyttyä, kun rtglääkäri tuli istumaan viereeni ja sanoi, että kuvaus pitäisi ottaa siinä vaiheessa keuhkot ovat tulehtuneet. Täysin uunona en käsittänyt mitä hän edes tarkoitti.

      Aloin käsittää liki vuotta myöhemmin kun eräs silloin minulle tuntematon homeallergikko soitti
      minulle kertoen juurta jaksain allergisesta alveoliitista.
      Muistan sen syvän raivon jonka valtaan jouduin todetessani tulleeni huijatuksi niin keskussairaalan kuin TTL:nkin taholta ja alun perin myös työterveyslääkärini taholta.
      Astmaa vain vängättiin vaikka oirekuvallani ei ollut astman kanssa mitään tekemistä eikä ole vieläkään.

      Kun mainitsit, että pitkän sairasloman jälkeen otetut kuvat eivät näytä enää allergista alveoliittia, niin se on vallan totta.
      Väärään aikaan otettuna se onkin keuhkolääkärin harjoittamaa verovarojen tuhlausta.
      Kun TTL:n keuhkoaltistus tulehdutti keuhkoni jälleen, niin eivätpä vaivautuneet yhteydenotoistani huolimatta järjestämään minulle siinä vaiheessa HRCT:tä, vaikka allergisen alveoliitin kansainvälisistä kriteereistä kohdaltani ei puuttunut kuin oikeaan aikaan otettu keuhkokuvaus.
      Ja siksi olen ollut niin keskussairaalan kuin TTL:nkin kimpussa vaatien altistusta ja oikeaan aikaan otettua kaukokuvausta.
      Kumpikin sysää vastuun toiselle.
      Keskussairaalan keuhkolääkäri kertoili minulle vaatiessani allergisen alveoliitin toteamista, että eihän sitä HRCT:tä akuuttiin tilanteeseen saada kun SIIHEN ON NIIN PITKÄT JONOT.
      Kerroin, että jo oikeaan aikaan otettu thorax:kin riittää muut oikeaan aikaan suoritetut tutkimukset, vaan ei suostunut siihenkään.
      Kuulin vast`ìkään, että tuo lääkäri oli kuollut keuhkosyöpään. Minulle saarnasi tupakanpoltosta, eli itse ei polttanut. No sairaalahan on homesairaalaksi todettu ihan TTL:n Reijulan tutkimuksissa. Olin todennut sen homesairaalaksi kantapääni kautta jo paljon ennen Reijulaa.
      Ja kuolihan tupakkaa polttamaton työtoverinikin keuhkosyöpään.

      Alveoliittipotilaan toipumisnopeus on selvitetty keuhkosairaudet kirjassa seuraavasti:
      - Oireet: viikkoja
      - Thoraxlöydös: viikkoja tai kuukausia
      - Valtimoveron happiosapaine: noin kuukausi
      - FVC (nopea vitaalikapasiteetti): jopa vuosi
      - Keuhkojen diffuusiokapasiteetti: 2-10 vuotta

      Kun alveoliittireaktiosta ei toivu viidessä viikossa ei voida puhua pelkästä säikähdyksestä.
      Alveoliittireaktio saattaa tuhota pysyvästi keuhkorakkuloita, jolloin todetaan emfyseema.
      Kroonisissa tapauksissa nähdään myös fibroosia keuhkojen ylälohkoissa.

      En ole kuullut sellaisesta kroonisen alveoliitin muodosta, joka etenee immunologisista syistä itsekseen keuhkoja tuhoten.

    • outo tapaus

      kyseessä on AKUUTTI allerginen alveoliitti, jota on vaikea saada edes kiinni (täytyisi älytä heti oireiden ilmaannuttua, jos niitä on, mennä tutkimuksiin), ja jonka aiheuttamat muutokset mahdollisesti voivat parantua jonkin ajan kuluessa, jos altistus loppuu. Näinhän itsekin uumoilit ja muistelen lukeneeni täältä nisuiisun kirjoittamana samaa.
      Kroonistuessaan elimistö ei enää pysty vastaamaan haasteisiin, joita altistuminen aiheuttaa, ja silloin alkaa syntyä pysyviä ja näkyviä muutoksi mm. keuhkoihin.
      Itselleni on tainnut käydä suurinpiirtein näin, paitsi että jälkeenpäin ajateltuna en ole riittävän ajoissa sittenkään mennyt ensi kertaa lääkäriin (muutokset olivat jo pysyviä), eivätkä lääkärit missään vaiheessa antaneet vihjettäkään, että kyseessä voisi olla altistuksesta johtuva ongelma (ei tietenkään). Minut kyllä määrättiin säännöllisin väliajoin tapahtuvaan seurantaan, joiden papereiden perusteella nyt väittäisin, että jotain meni pieleen ja pahasti. Äitiysloman aikana olen ilmeisesti -ainakin lääkärin sanelun mukaan- alkanut paranemaan. Mutta töihin palattuani homma leimahti käsiin. Keuhkojen lisäksi silmiin tuli vakava tulehdus, ja aloin mm. haistaa homeen ja jopa pahoinvoida sen lähellä. Silloin aloin itse tajuta (tai lopultakin uskoa), mistä todennäköisesti on kysymys. Erilaisia oireita oli ja on edelleen paljon, ja onneksi tältä palstalta olen saanut tietoa muidenkin vastaavista oireista.

      OYS:n allergista alveoliittia koskevilla sivuilla mainitaan sen voivan joskus aiheuttaa ongelmia myös ulkopuolisissa elimissä. Millaisia, sitä ei tietenkään kerrottu.
      Minulta ei ole löytynyt sitä tai niitä sairauksia, joita on etsitty, mutta tätä vaihtoehtoa ei suostuta edes ottamaan huomioon huolimatta siitä että minulla on faktaa altistumisestani ja sairastumiseni ajankohdasta suhteessa altistumiaikaan. Seinä on vastassa niin kauan, kunnes löydän, ja raskin maksaa suuria summia allergiseen alveoliittiin perhtyneelle yksityislääkärille, joka edes suostuisi lukemaan paperini läpi, joista tähän mennessä käy ilmi jo varsin paljon asiaa, mm. tod.näk. altistuskokeet poissulkeva BAL.
      Olen vuosien saatossa (sairastuin jo 90 -luvun puolivälin paikkeilla) käynyt julkisen terveydenhuollon saamattomuuden takia monia kymmeniä kertoja yksityisellä todetakseni vain heidän myötäilevän julkista terveydenhuoltoa.
      Jokaisen sairastuneen kuuluisi saada asiallinen verovaroin kustannettu julkinen terveydenhuolto
      reilun pelinhengen mukaisesti.

      Toivon, että jokainen ymmärtäisi ajoissa hakeutua tutkimuksiin mahdollisten oireiden ilmaannuttua ja että jokainen, joka epäilee altistumista uskaltaisi rohkeasti tuoda tämän esiin.
      Ehkäpä sitten aikaa myöten ...

      • edes oikeaan aikaan

        lääkäriin meneminen ja esim. huuhtelun vaatiminen ei tuota tulosta, ainakaan kohdallani. Sanotaan vain, että ei sinne huuhteluun niin vain pääse ja sitten pitää jäädä sairaslomalle odottamaan, että tilanne rauhoittuu. Tietääkö kukaan, miten tätä asiaa hoidetaan Ruotsissa?


    • HRCT

      on tarkempi. Mutta näyttääkö sekään niitä muutoksia, joita kenties syntyy muutaman vuorokauden kuluessa?

      Itse olen jo niin sairas muutaman vuorokauden kuluttua, että en voi kuvitellakaan olevani homeissa pidempään. Tällä logiikalla tautiani ei saada näillä Suomessa käytössä olevilla kriteereillä kiinni. Ja eipä noilla keuhkolääkäreillä näytä olevan siihen haluakaan (onneksi joku tästä haluttomuudesta poikkeava tohtori löytyy).

    • nisuiisu jippii

      Kiitos nisuiisu työstäsi. Olet tällä palstalla auttanut minua ja montaa muutakin "pelkkää oireilijaa", jota ei oteta todesta saati pääse mihinkään tutkimuksiin. Levittämäsi tiedon johdosta tiedämme edes itse, mikä meitä vaivaa. Ja pystymme suhtautumaan itseemme täysjärkisinä -
      huolimatta terv.huoltoviranomaisten jatkuvista mielenterveysepäilyistä.

      On se niin kumma, että sen mielenterveysdiagnoosin saat kyselemättä ja tutkimatta, mutta oikeaa sairautta ei kukaan halua etsiä saati löytää.

      • no name

        kiitän nisuiisua.
        Itse olen tullut samansuuntaisiin ajatuksiin löytäessäni tiedonjyväsiä. Johtuneeko oireistosta ja kaikista minulle tehdyistä labra ym. kokeista, jotka sopivat allergiseen alveoliittiin, jota kohdallani ei ole kylläkään (vielä) tunnustettu.
        Jokainen etsii sitä tietoa, jota kohdallaan tarvii. Mutta faktat ovat faktoja.


    • homekorva

      alkaa olla niin naurettavaa touhua. aikuiset ihmiset jankkaa siitä kuka sano mitä ja kuka on oikeessa.

      ei enää kiitos.

      näyttää olevan helppo kylvää riitaa teidän porukassa, sekös "erästä" naurattaa

      ai niin huomasin erään seikan JOS se nyt jotain kiinnostaa....

      Nisuiisu alias Pekka EI näytä olevan oikeusturvan perikato sivuilla, joten kuka täällä sellaista huhua levittää ON VÄÄRÄSSÄ.

      Kannattaa tarkastaa asiat ennenkuin niitä väittää todeksi.

      Mä en usko kenenkään tekemiin diagnooseihin, turha jauhaa pas.aa.

      Joten. Turha kirjoitella että olisin "jonkun" kaveri tai puolustaja. En ole kenenkään opetuslapsi, enkä kannattaja. Ihmettelen vaan ihme vainousta eräitä henkilöitä kohtaan.

      JÄLJET johtaa sylttytehtaalle.

      ONKO teitä noin helppo manipuloida.

      Astma palsta on muuten eri paikassa...

      suomi. keskustelu. terveys. astma.

      ei täällä

      Kas kun nämä haukkujat ovat koko ajan nimettöminä. Raukat piileksii ja haukkuu muita.

    • ajatteluttaa

      >>Siksikö niitä röntgenkuvia ei oteta heti, vaan tutkitaan mahdollisesti vain kroonista muotoa.

      • astmaankaan

        minulla ei kaikki kriteerit täyty läheskään, silti sain kyllä heti astmadiagnoosin. Alveoliittiin täsmäisi moni asia sairastumiseni alkuajoista lähtien

        - keuhkomuutokset
        - keuhkoista kuuluvat äänet
        - kuumeilu, alilämpö


        mm. mutta, missään vaiheessa minulla ei suoraan ole sanottu edes epäiltävän alveoliittia. Tutkimuksista sitten olen lukenut lääkärin kysymyksiä tutkiville tahoille, joissa selvitetään olisiko kyseessä esim. alveoliitti.

        Eli kyllä sitä tutkittu ja haettu on, mutta siitä ei minulle ole puhuttu. Ei ehkä siksi, että alveoliitti on tosi vakava sairaus, eikä lääkärit lähde sairastuneille arpomaan tyyliin "mikähän sulla nyt olisi, no ehkä toi alveoliitti". Eli lääkärit tutkii ja tutkimus perustuu faktaan. Omalla kohdallani alveoliittia ei tutkimuksissa ole tullut selkeästi esille. Uskoisin, että se ei kohdallani kuitenkaan ole pois suljettukaan. Näyttäisivät lääkärit olevan hyvin varovaisia jatkuvasti. Tutkimuksia onko mm. diffuusikapasiteettini laskenut tehdään jne.

        Itse toivoisin rehellistä tietoa missä mennään, oireiluni kuumeiluineen viittaa muuhukin kuin astmaan. Siksi toivoisin, että asiasta keskusteltaisiin avoimesti kanssani. Tietäisin mikä edessä on, jos jatkan elämääni samalla tavalla kuin olen sitä elänyt aikaisemminkin. On hirveän vaikea luopua paljosta, ilman selkeää tietoa mistä syystä lääkäri isoja asioita esittää. Ja siksi en niihin voi suostua, vain siksi että sairastuin työpaikallani astmaan. Niinhän siellä sairastui moni muukin ja sairastuu jatkossakin. Miksi minä en enää saisi mennä työpaikalleni, kun siellä ovat kaikki muutkin sairastuneet?

        Ehkä siksi, että minä olen sairastunut alveoliitin 1. vaiheeseen. Vaarassa on kroonistuminen, jos sairastelu jatkuu. Mutta jos tätä ei minulle kerrota, en voi muuttaa elämääni ajatellen että sen muuttaa tuiki tavallinen astma, johon työpaikallani aikuisena on sairastunut iso joukko työkavereitakin. Me kaikki emme oireile samalla tavoin, mutta kaikilla meillä on astma.


      • sairastellut
        astmaankaan kirjoitti:

        minulla ei kaikki kriteerit täyty läheskään, silti sain kyllä heti astmadiagnoosin. Alveoliittiin täsmäisi moni asia sairastumiseni alkuajoista lähtien

        - keuhkomuutokset
        - keuhkoista kuuluvat äänet
        - kuumeilu, alilämpö


        mm. mutta, missään vaiheessa minulla ei suoraan ole sanottu edes epäiltävän alveoliittia. Tutkimuksista sitten olen lukenut lääkärin kysymyksiä tutkiville tahoille, joissa selvitetään olisiko kyseessä esim. alveoliitti.

        Eli kyllä sitä tutkittu ja haettu on, mutta siitä ei minulle ole puhuttu. Ei ehkä siksi, että alveoliitti on tosi vakava sairaus, eikä lääkärit lähde sairastuneille arpomaan tyyliin "mikähän sulla nyt olisi, no ehkä toi alveoliitti". Eli lääkärit tutkii ja tutkimus perustuu faktaan. Omalla kohdallani alveoliittia ei tutkimuksissa ole tullut selkeästi esille. Uskoisin, että se ei kohdallani kuitenkaan ole pois suljettukaan. Näyttäisivät lääkärit olevan hyvin varovaisia jatkuvasti. Tutkimuksia onko mm. diffuusikapasiteettini laskenut tehdään jne.

        Itse toivoisin rehellistä tietoa missä mennään, oireiluni kuumeiluineen viittaa muuhukin kuin astmaan. Siksi toivoisin, että asiasta keskusteltaisiin avoimesti kanssani. Tietäisin mikä edessä on, jos jatkan elämääni samalla tavalla kuin olen sitä elänyt aikaisemminkin. On hirveän vaikea luopua paljosta, ilman selkeää tietoa mistä syystä lääkäri isoja asioita esittää. Ja siksi en niihin voi suostua, vain siksi että sairastuin työpaikallani astmaan. Niinhän siellä sairastui moni muukin ja sairastuu jatkossakin. Miksi minä en enää saisi mennä työpaikalleni, kun siellä ovat kaikki muutkin sairastuneet?

        Ehkä siksi, että minä olen sairastunut alveoliitin 1. vaiheeseen. Vaarassa on kroonistuminen, jos sairastelu jatkuu. Mutta jos tätä ei minulle kerrota, en voi muuttaa elämääni ajatellen että sen muuttaa tuiki tavallinen astma, johon työpaikallani aikuisena on sairastunut iso joukko työkavereitakin. Me kaikki emme oireile samalla tavoin, mutta kaikilla meillä on astma.

        Mutta entäs jos sinulla ei tosiaan olekaan alveoliittia? Minunkin keuhkoni ovat tulehtuneet, astma on täysin poissuljettu, mutta ei ole alveoliittiakaan.

        Olin aikoinaan todella heikossa kunnossa (keuhkoista tuli vinkuääniä jos esimerkiksi nauroin oikein kunnolla - mikähän minua on niihin aikoihin ylipäänsä voinut huvittaa) ja lämpöä oli jok´ikinen päivä. Kasvot valuivat hikeä, ja öisin nukuin froteepyyhkeen päällä. Milloin oli hirveä vilu, milloin kauhea hiki. Heikotti niin, etten jaksanut kävellä pitkiä matkoja - ennen sairastumistani kävin säännöllisesti lenkillä.

        Kehkoputkeni ovat paksuuntuneet ja niistä löytyi keuhkotähystyksessä tulehdussoluja.

        Tilani on vuosien varrella kohentunut hurjasti. Ei se aina huonompaan suuntaan mene.

        Minut lähetettiin aikoinaan iho- ja allergiasairaalasta infektiopoliklinikalle, koska keuhkolääkärin mielestä tulehdusta oli muuallakin kuin keuhkoissa. Sieltä siirrettiin takaisin keuhkolääkäreille, koska mitään uutta ei löytynyt.


      • mutta ongelmia on
        sairastellut kirjoitti:

        Mutta entäs jos sinulla ei tosiaan olekaan alveoliittia? Minunkin keuhkoni ovat tulehtuneet, astma on täysin poissuljettu, mutta ei ole alveoliittiakaan.

        Olin aikoinaan todella heikossa kunnossa (keuhkoista tuli vinkuääniä jos esimerkiksi nauroin oikein kunnolla - mikähän minua on niihin aikoihin ylipäänsä voinut huvittaa) ja lämpöä oli jok´ikinen päivä. Kasvot valuivat hikeä, ja öisin nukuin froteepyyhkeen päällä. Milloin oli hirveä vilu, milloin kauhea hiki. Heikotti niin, etten jaksanut kävellä pitkiä matkoja - ennen sairastumistani kävin säännöllisesti lenkillä.

        Kehkoputkeni ovat paksuuntuneet ja niistä löytyi keuhkotähystyksessä tulehdussoluja.

        Tilani on vuosien varrella kohentunut hurjasti. Ei se aina huonompaan suuntaan mene.

        Minut lähetettiin aikoinaan iho- ja allergiasairaalasta infektiopoliklinikalle, koska keuhkolääkärin mielestä tulehdusta oli muuallakin kuin keuhkoissa. Sieltä siirrettiin takaisin keuhkolääkäreille, koska mitään uutta ei löytynyt.

        pysyä terveenä. Nyt en ole ollut päivääkään terveenä pariin viikkoon. Olo on kuumeinen, mutta lämpöä on vain n. 37.1, tai se on alilämmön puolella. Ehkä tavallinen flunssa, joka nyt ei vain ohitu. Onneksi olen sairaslomalla muutenkin, joten en enää tarvitse tästä syystä mennä lääkäriin vaan voin vain ottaa iisimmin. Keuhkokuumeeseen sain kyllä tk-lääkäriltä antibiootit, mutta en niitä ole vielä aloittanut. Lääkäri pyysi odottamaan ja ottamaan lääkekuurin, jos on pakko. Ehkä lähden kävelylle apteekin kautta ja otan antibioottikuurin nyt pois alta kuleksimasta. ;-)

        Toisaalta olen hoitolomalla, joten tässä pitäisi kohta olla paremmassakin kunnossa jotta jaksaa taas käydä tutkimuksia lävitse. Nyt ei vain näytä tilanne jatkotutkimustenkaan puolesta kovin hyvältä. Pef on mitä sattuu...

        Ei meistä kukaan tuota alveoliittia itselleen halua, ei mistään syystä. Sehän on lähinnä kuolemantuomio, hidas sellainen.

        Itseään haluaisi vain oppia kuuntelemaan, mikä on hyväksi mikä pahaksi. Terveenä tiedät, että kuntoilemalla saat kuntosi kohdalleen, nyt ei niin ole. Kuntoilu on varsin hankalaa, kun et tiedä teetkö rehkimällä itsellesi hallaa vaiko hyötyä. Pikkuinen kävely silloin tällöin ei kuntoiluna kiehdo ja kuntosalilla miettii onko tämäkään nyt oikein.

        Kun olo on jatkuvasti lievästi sairas pitäisi levätä, mutta milloin hitossa sitä sitten aloittaisi sen kuntoilun. Olotila kun ei siihen anna mitään mahdollisuutta. Olo on se mikä se on ja tuntuu vain pysyvän siinä puolisairaan rajamailla. Ja siitä sitten välillä tuskanhikisenä huomaa olevansa vähän sairaampikin, vaikka ei sitä itselleen millään haluaisi myöntääkään.

        Astmaksi tämän on aika monimuotoinen sairastelu, vaikka selkeästi on astmaakin. Jos itse saan valita, otan astman ja olen siihen tyytyväinen. Kunhan olotila vain vastaisi tuota astmaa...


      • sairastellut
        mutta ongelmia on kirjoitti:

        pysyä terveenä. Nyt en ole ollut päivääkään terveenä pariin viikkoon. Olo on kuumeinen, mutta lämpöä on vain n. 37.1, tai se on alilämmön puolella. Ehkä tavallinen flunssa, joka nyt ei vain ohitu. Onneksi olen sairaslomalla muutenkin, joten en enää tarvitse tästä syystä mennä lääkäriin vaan voin vain ottaa iisimmin. Keuhkokuumeeseen sain kyllä tk-lääkäriltä antibiootit, mutta en niitä ole vielä aloittanut. Lääkäri pyysi odottamaan ja ottamaan lääkekuurin, jos on pakko. Ehkä lähden kävelylle apteekin kautta ja otan antibioottikuurin nyt pois alta kuleksimasta. ;-)

        Toisaalta olen hoitolomalla, joten tässä pitäisi kohta olla paremmassakin kunnossa jotta jaksaa taas käydä tutkimuksia lävitse. Nyt ei vain näytä tilanne jatkotutkimustenkaan puolesta kovin hyvältä. Pef on mitä sattuu...

        Ei meistä kukaan tuota alveoliittia itselleen halua, ei mistään syystä. Sehän on lähinnä kuolemantuomio, hidas sellainen.

        Itseään haluaisi vain oppia kuuntelemaan, mikä on hyväksi mikä pahaksi. Terveenä tiedät, että kuntoilemalla saat kuntosi kohdalleen, nyt ei niin ole. Kuntoilu on varsin hankalaa, kun et tiedä teetkö rehkimällä itsellesi hallaa vaiko hyötyä. Pikkuinen kävely silloin tällöin ei kuntoiluna kiehdo ja kuntosalilla miettii onko tämäkään nyt oikein.

        Kun olo on jatkuvasti lievästi sairas pitäisi levätä, mutta milloin hitossa sitä sitten aloittaisi sen kuntoilun. Olotila kun ei siihen anna mitään mahdollisuutta. Olo on se mikä se on ja tuntuu vain pysyvän siinä puolisairaan rajamailla. Ja siitä sitten välillä tuskanhikisenä huomaa olevansa vähän sairaampikin, vaikka ei sitä itselleen millään haluaisi myöntääkään.

        Astmaksi tämän on aika monimuotoinen sairastelu, vaikka selkeästi on astmaakin. Jos itse saan valita, otan astman ja olen siihen tyytyväinen. Kunhan olotila vain vastaisi tuota astmaa...

        Eihän kukaan alveoliittia itselleen haluaisi, tai mitään muutakaan. En minä sitä sinustakaan kuvitellut, yritin vain rohkaista kertomalla, että parempaankin suuntaan voi mennä.

        En tiedä, kauanko olet sairastellut, itse olen jo todella, todella monta vuotta. Ihan samoja kuntoiluajatuksia pyöritin mielessäni aikoinaan. En minä vieläkään lenkkeile kuin periodeittain, mutta hyvä niinkin. Nytkin pyörii flunssa jo kolmatta viikkoa, oireet vain vaihtuvat. Mutta silti on vointi jotain toista kuin ennen.

        Minulle sanoivat lääkärit aikoinaan, että minun pitäisi kuntoilla, jotta kunto kohoaisi. Että eihän se mitään kestä, kun varot. Näin totesi eräs hussin lääkäri. Vastasin hänelle, ettei kuumeisena kuntoilu ole mielestäni lainkaan terveellistä. Kyllähän minä joskus kuvittelin pystyväni lenkille, mutta siitä vasta sairaaksi tulinkin.

        Sepä se, sairaana ei voi kuntoilla ja kohottaa vointiaan. Muistan, miten hermostuin kerran, kun postiluukusta tipahti kaupungin kuntoiluesite. Siinä sitä sitten kehotettiin lenkille ja ties minne. Revin esitteen ja heitin roskiin - ikään kuin he kuitenkaan minulle olisivat ilkkuneet.


      • sairastellut...
        sairastellut kirjoitti:

        Eihän kukaan alveoliittia itselleen haluaisi, tai mitään muutakaan. En minä sitä sinustakaan kuvitellut, yritin vain rohkaista kertomalla, että parempaankin suuntaan voi mennä.

        En tiedä, kauanko olet sairastellut, itse olen jo todella, todella monta vuotta. Ihan samoja kuntoiluajatuksia pyöritin mielessäni aikoinaan. En minä vieläkään lenkkeile kuin periodeittain, mutta hyvä niinkin. Nytkin pyörii flunssa jo kolmatta viikkoa, oireet vain vaihtuvat. Mutta silti on vointi jotain toista kuin ennen.

        Minulle sanoivat lääkärit aikoinaan, että minun pitäisi kuntoilla, jotta kunto kohoaisi. Että eihän se mitään kestä, kun varot. Näin totesi eräs hussin lääkäri. Vastasin hänelle, ettei kuumeisena kuntoilu ole mielestäni lainkaan terveellistä. Kyllähän minä joskus kuvittelin pystyväni lenkille, mutta siitä vasta sairaaksi tulinkin.

        Sepä se, sairaana ei voi kuntoilla ja kohottaa vointiaan. Muistan, miten hermostuin kerran, kun postiluukusta tipahti kaupungin kuntoiluesite. Siinä sitä sitten kehotettiin lenkille ja ties minne. Revin esitteen ja heitin roskiin - ikään kuin he kuitenkaan minulle olisivat ilkkuneet.

        ja aina sitä luulee, että huomenna on terve. Että yön nukkuisi hyvin, mutta aamulla on taas viisaampi ja odottaa sitä seuraavaa huomista.

        No minulla kyllä on ollut tosi hyväkin vaihe, en sairastellut välillä ollenkaan. En tosin tiedä johtuiko se mistä, mutta kuumeilu oli poissa. Sain sen noissa tutkimuksissa takaisin, enkä taaskaan tiedä miksi.

        Kuntoilun aloitin ja jatkan sitä vaikka hampaat irvessä. Tänään en mene, koska on lämpöä yli 37. Huomenna menen, jos hyvin käy. Maksan joka kuukausi 35 euroa turhasta, jos en voi salille mennä. Ja pari kertaa jo kävin ja se oli ihanaa pitkästä aikaa. Oli kuin olisi kotiin tullut. Pidän yksin puurtamisesta ja siitä, että päätän tehdä vielä yhden. Siitä tunteesta kun lihaksia särkee ja jalat pettävät alta väsymyksestä.

        Kunhan tuosta hiton kuumeilusta vaan pääsen eroon. Jos ei muutoin otan kuumelääkettä tarpeeksi ja menen kuumeesta huolimatta salille. Hermot menee muuten. Kaikki muut oireet kestän, mutta kuumeilu vie pohjan kaikelta. Ja jos se on nyt sitten aina, niin siihen on vain otettava lääkettä ja elettävä lämpöilystä huolimatta. Tiedän, ettei kuumeisena saa kuntoilla, mutta eipä tuo ota jos ei annakaan, jos tilanne on tämä iänkaiken. Ja tuskin voin olla sairaslomallakaan, vaikka kuumeilisin näin. Ja jos se ei oikeuttaisi sairaslomaan, voi kuntoillakin!

        Huomenna menen, ehkä haen tänään nuo antibiootit. Nekin varmasti korjaavat olon kuntoon. Ja ehkä menen vähän vain puuhastelemaan salille, vaikka olenkin kipeä... noiden lääkkeiden jälkeen. Ihan sama mitä tekee... uskoisin.


      • homeahdistus1
        sairastellut... kirjoitti:

        ja aina sitä luulee, että huomenna on terve. Että yön nukkuisi hyvin, mutta aamulla on taas viisaampi ja odottaa sitä seuraavaa huomista.

        No minulla kyllä on ollut tosi hyväkin vaihe, en sairastellut välillä ollenkaan. En tosin tiedä johtuiko se mistä, mutta kuumeilu oli poissa. Sain sen noissa tutkimuksissa takaisin, enkä taaskaan tiedä miksi.

        Kuntoilun aloitin ja jatkan sitä vaikka hampaat irvessä. Tänään en mene, koska on lämpöä yli 37. Huomenna menen, jos hyvin käy. Maksan joka kuukausi 35 euroa turhasta, jos en voi salille mennä. Ja pari kertaa jo kävin ja se oli ihanaa pitkästä aikaa. Oli kuin olisi kotiin tullut. Pidän yksin puurtamisesta ja siitä, että päätän tehdä vielä yhden. Siitä tunteesta kun lihaksia särkee ja jalat pettävät alta väsymyksestä.

        Kunhan tuosta hiton kuumeilusta vaan pääsen eroon. Jos ei muutoin otan kuumelääkettä tarpeeksi ja menen kuumeesta huolimatta salille. Hermot menee muuten. Kaikki muut oireet kestän, mutta kuumeilu vie pohjan kaikelta. Ja jos se on nyt sitten aina, niin siihen on vain otettava lääkettä ja elettävä lämpöilystä huolimatta. Tiedän, ettei kuumeisena saa kuntoilla, mutta eipä tuo ota jos ei annakaan, jos tilanne on tämä iänkaiken. Ja tuskin voin olla sairaslomallakaan, vaikka kuumeilisin näin. Ja jos se ei oikeuttaisi sairaslomaan, voi kuntoillakin!

        Huomenna menen, ehkä haen tänään nuo antibiootit. Nekin varmasti korjaavat olon kuntoon. Ja ehkä menen vähän vain puuhastelemaan salille, vaikka olenkin kipeä... noiden lääkkeiden jälkeen. Ihan sama mitä tekee... uskoisin.

        yrittää pitää yllä tuossa tilassa, mutta jos happi ei riitä niin mitään hengästymistä aiheuttavaa en kyllä itse edes yrittäisi.

        Olin melkein vuodepotilas itse viime talvena 3 kk, mutta niin vain sieltä toivuin pystyyn. Kun keuhkot alkoi toimia niin olokin muuttui ihan erilaiseksi.

        Nyt kun oireita taas on, niin kävelen ehkä 15 minuutin lenkkejä kerrallaan. Saan ulkohomeista sen verran yskää, ettei muu onnistukaan. Työkykyinen olen kuitenkin, pää pelaa enkä kovin väsynytkään. Minulla on nyt vallitsevana nämä astma/allergia-tyyppiset oireet ja ne eivät vaikuta yleiskuntoon niin radikaalisti kuin tuo alveoliitti. Silloin oli kyllä semmoinen olo että olisi voinut kuopan kaivaa ja asettua siihen odottelemaan.

        Joo, semmoinen olo kyllä tulee, että ihan sama... teet niin tai näin, niin kipeä olet aina. Terveyttä semmoisena kuin se joskus oli, itsestäänselvyys, kun ei tarvinnut keskittyä hengittämiseen, sitä ei kai enää ole eikä tule?


      • homekorva
        homeahdistus1 kirjoitti:

        yrittää pitää yllä tuossa tilassa, mutta jos happi ei riitä niin mitään hengästymistä aiheuttavaa en kyllä itse edes yrittäisi.

        Olin melkein vuodepotilas itse viime talvena 3 kk, mutta niin vain sieltä toivuin pystyyn. Kun keuhkot alkoi toimia niin olokin muuttui ihan erilaiseksi.

        Nyt kun oireita taas on, niin kävelen ehkä 15 minuutin lenkkejä kerrallaan. Saan ulkohomeista sen verran yskää, ettei muu onnistukaan. Työkykyinen olen kuitenkin, pää pelaa enkä kovin väsynytkään. Minulla on nyt vallitsevana nämä astma/allergia-tyyppiset oireet ja ne eivät vaikuta yleiskuntoon niin radikaalisti kuin tuo alveoliitti. Silloin oli kyllä semmoinen olo että olisi voinut kuopan kaivaa ja asettua siihen odottelemaan.

        Joo, semmoinen olo kyllä tulee, että ihan sama... teet niin tai näin, niin kipeä olet aina. Terveyttä semmoisena kuin se joskus oli, itsestäänselvyys, kun ei tarvinnut keskittyä hengittämiseen, sitä ei kai enää ole eikä tule?

        Mä harjoittelen käsipainoilla.

        Lisänä venyttelyt ja joogaa (aloittelijoille)

        Voin kävellä vaikka tunnin hengästymättä.

        Pikaspurtit tekee tilapäisen hengenahdistuksen. Mutta mulla on pienet tiehyet 55% (eli tukos)

        Osta joku kuntolaite kotiin?


      • sairastellut
        sairastellut... kirjoitti:

        ja aina sitä luulee, että huomenna on terve. Että yön nukkuisi hyvin, mutta aamulla on taas viisaampi ja odottaa sitä seuraavaa huomista.

        No minulla kyllä on ollut tosi hyväkin vaihe, en sairastellut välillä ollenkaan. En tosin tiedä johtuiko se mistä, mutta kuumeilu oli poissa. Sain sen noissa tutkimuksissa takaisin, enkä taaskaan tiedä miksi.

        Kuntoilun aloitin ja jatkan sitä vaikka hampaat irvessä. Tänään en mene, koska on lämpöä yli 37. Huomenna menen, jos hyvin käy. Maksan joka kuukausi 35 euroa turhasta, jos en voi salille mennä. Ja pari kertaa jo kävin ja se oli ihanaa pitkästä aikaa. Oli kuin olisi kotiin tullut. Pidän yksin puurtamisesta ja siitä, että päätän tehdä vielä yhden. Siitä tunteesta kun lihaksia särkee ja jalat pettävät alta väsymyksestä.

        Kunhan tuosta hiton kuumeilusta vaan pääsen eroon. Jos ei muutoin otan kuumelääkettä tarpeeksi ja menen kuumeesta huolimatta salille. Hermot menee muuten. Kaikki muut oireet kestän, mutta kuumeilu vie pohjan kaikelta. Ja jos se on nyt sitten aina, niin siihen on vain otettava lääkettä ja elettävä lämpöilystä huolimatta. Tiedän, ettei kuumeisena saa kuntoilla, mutta eipä tuo ota jos ei annakaan, jos tilanne on tämä iänkaiken. Ja tuskin voin olla sairaslomallakaan, vaikka kuumeilisin näin. Ja jos se ei oikeuttaisi sairaslomaan, voi kuntoillakin!

        Huomenna menen, ehkä haen tänään nuo antibiootit. Nekin varmasti korjaavat olon kuntoon. Ja ehkä menen vähän vain puuhastelemaan salille, vaikka olenkin kipeä... noiden lääkkeiden jälkeen. Ihan sama mitä tekee... uskoisin.

        Muistan, miten pettynyt olin aikoinaan aina kesäloman jälkeen, kun piti mennä töihin takaisin sairaana. Kuvittelin aina, että kunhan saan levätä, tulen terveeksi - enkä sitten tullutkaan.

        Minulla on tapana sanoa (siis enhän minäkään vielä terve ole) että muun kestän, mutta en kuumetta. Sitä minulla oli vuosi tolkulla jok´ikinen päivä.

        Tiedän, miten ärsyttävässä tilanteessa olet. Haaveilin itse vuosia lenkille pääsemisestä. Katselin ikkunasta, miten toiset juoksentelivat, ja olin suoraan sanoen kateellinen.

        Ei tuo tilanne ikuinen ole, vaikka se nyt siltä tuntuukin. Ei kannata rehkiä liikaa.


      • muuten aika ok
        sairastellut kirjoitti:

        Muistan, miten pettynyt olin aikoinaan aina kesäloman jälkeen, kun piti mennä töihin takaisin sairaana. Kuvittelin aina, että kunhan saan levätä, tulen terveeksi - enkä sitten tullutkaan.

        Minulla on tapana sanoa (siis enhän minäkään vielä terve ole) että muun kestän, mutta en kuumetta. Sitä minulla oli vuosi tolkulla jok´ikinen päivä.

        Tiedän, miten ärsyttävässä tilanteessa olet. Haaveilin itse vuosia lenkille pääsemisestä. Katselin ikkunasta, miten toiset juoksentelivat, ja olin suoraan sanoen kateellinen.

        Ei tuo tilanne ikuinen ole, vaikka se nyt siltä tuntuukin. Ei kannata rehkiä liikaa.

        joten taidan tänään kuitenkin mennä salille. Siellä on mukava katsella ihmisiä ja tavata uusia tuttuja. Salin ohjaaja tietää tilanteeni, joten hän on tehnyt ohjelman joka auttaa keuhkojani ja erityisesti avaa noita tukkoisia lihaksia. Vedän nimittäin rintakehää sisään kun hengittäminen on hankalaa. Siinä sitten saan olkapään, selän niskan kipeäksi. Siitä voi tulla myös tuo ajoittainen päänsärky.

        Kun rintakehä painuu sisään ja hengitän lyhyesti, huomaan jännittäväni mielettömästi yläkroppaani. Siinä tilanteessa kun yrittää selvitä tuosta hegityksestä sitä ei huomaa, nyt kun kävin saliohjaajan kanssa liikkeitä lävitse sen tajusi tosi hyvin.

        Rehkimään minusta ei vielä ole, saliohjaajakin pitää silmällä ja huolehtii ettei sitä haukata liika isoa palaa kerralla. Eipä tässä tuota huomista tule, joten otetaan käyttöön tämä päivä.


    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5269
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1552
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      190
      1430
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe