nelivarvaskilpikonnaa

ostamassa

Harkitsemme nelivarvaskilpikonnan ostamista joululahjaksi 11-vuotiaalle.Mutta miten näitä nelivarvaskilpikonnia on yleensä saatavilla? Onko niitä yleensä myynnissä eläinkaupoissa vai joutuuko pitkälle varauslistalle tms.?? Entäpä kun joulun aika on juuri sitä lepoaikaa kilpikonnalla? Miten nopeasti kilpikonna kasvaa eli miten pitkä on esim. vuoden ikäinen,tai 2-3-vuotias? Asumme maalla,joten voimme järjestää aitaukset ym. kesäksi pihalle.Poika saattaisikin tykätä ehkä varsinkin kesän tullen isokokoisemmasta vahdittavasta..Poika on hyvin rauhallinen lintujen bongailijaluonne,joten kilpikonna olisi varmasti hänelle ihan omiaan seurattavaksi ja hoidettavaksi,tietysti meidän aikuisten päävastuu kantaen konnasta.

7

2041

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • konna2

      Varmaan tiedättekin ,ettei kilpikonna ole mikään lahjaksi annettava esine. Ensin tiedot konnan hoidosta ja elintavoista tarkkaan selville .Sitten vasta ostopuuhiin ,jos kiinnostusta vielä riittää. Tältäkin palstalta löytää varmasti riittävästi tietoa ja linkkejä.
      Sitten asiaan... Kyllä niitä eläinkaupoista löytyy ,kannattaa soitella ja kysellä. Talvi ei tosiaankaan ole ideaali ostoaika konnalle. Suosittelisin jättämään kevääseen. Konnan kuljettaminen talvella on jo melkoisen hankalaa.
      Kokoasiaan en tarkkaan osaa sanoa ,mutta 1-vuotias on siinä 5cm:n tietämissä ,2-3 vuotiaat parisenttiä enemmän. Täysikasvuinen siitä tulee joskus yli 10-vuotiaana.

    • Koska haluatte nimenmaan nelivarpaan, suosittelen kääntymään kotimaisten kasvattajien puoleen. Heiltä saa hyvät hoito-ohjeet ja on tieto, mistä saa apua, jos myöhemmin tulee ongelmia konnan kanssa, lisäksi eläinkaupan konnat ovat usein stressaantuneita pitkästä matkasta, ja ovat herkempiä erilaisille sairauksille.
      Jos haluatte isomman konnan, kannattaa sekin ostaa "käytettynä" kotimaiselta harrastajalta, koska eläinkaupat harvemmin myyvät isompia konnia.

      Ongelmana voi olla se, miten konnia on saatavilla. Kannattaa seurata osoitteita www.herppi.net, sen keskustelufoorumilla on myyntiosio. Myös www.konnamaa.com :ssa on hyvä osto&myynti palsta.

      Kilpikonnan kasvu on suoraan verrannollinen sen ruokavalioon. Usein vankeudessa kasvaneet konnat ovat huomattavasti isompia, kuin vastaavan ikäiset luonnossa elävät, johtuen siitä, että vankeudessa ne saavat enemmän ravintoa kuin luonnossa. Lisäksi konna kasvaa nopeammin, jos sen ruokavaliossa on paljon proteiinia. (Tällainen nopeasti kasvaminen ei ole suositeltavaa, koska ei voida tietää, millaiset vaikutukset sillä on kilpikonnan sisäelimiin.) Eri kasvattajilla saman ikäiset konnat voivat olla hyvinkin eri kokoisia, koska niillä on ollut erilainen ruokavalio.

      Konnan voi hankkia myös talvella, mutta suositeltavin aika olisi kuitenkin kevät. Jos hankitte konnan talvella, ei sitä kannata laittaa ainakaan suoraan horrokseen, ehkä jonkin laisen pienimuotoisen puolittaisen talvilevon voisi järjestää. Kun uusi omistaja ei vielä tunne konnaa, voi olla hankala tietää, onko sillä kaikki kunnossa horroksen aikana. On hyvä tutustua ainakin vuosi konnaan kaikessa rauhassa ennen hibernaatiota.

      Ennenkuin päädytte ostamaan konnan, kannattaa tutustua huolella osoitteisiin www.herppi.net (sen keskusteluissa on paljon kokeneita harrastajia ja hakutoiminto on näppärä, jos kaipaa tietoa jostain tietystä asiasta), www.maakilpikonna.com (sivusto alkaa jo kaivata päivitystä, mutta perus tiedot ovat hyvin paikkaansa pitäviä), lisäksi kannattaa hankkia Jarmo Perälän Maakilpikonnat- teos, joka on ainoa suomenkielinen, edes jotenkuten ajan tasalla oleva kirja (voi tilata os. www.herpetomania.fi) . Ne kirjat, jotka kirjastosta löytää, voi unohtaa, niiden hoito-ohjeilla konna ei elä kauaa tai ainakaan kovin terveenä.

      • Kannattaa kysellä hiukan pojan mielipidettä asiasta, ennen kuin päätätte mitään konnan hankinnasta. Lisäksi vastuu konnasta kuuluu todellakin vanhemmille (kuten itsekin jo totesit), ei lapselle. Kannattaa myös varautua siihen, että konna ei enää parin vuoden päästä kiinnosta poikaa. Voi olla, että konna jää teille, kun poika muuttaa tulevaisuudessa pois kotoa.


    • .....

      On kai tämä 11-vuotias (tai te vanhemmat)halukkaita huolehtimaan tästä konnasta mahdollisesti vielä vuosikymmeniä? Yleensä konnia ei lasten lemmikeiksi suositella, mutta luulisi vanhempien avustuksella onnistuvan. Jos siis vanhemmat huolehtivat ensinnäkin kaikista vaadittavista välineistä ja myös siitä että ruokaa on aina saatavilla (oikeanlaista, ei pelkkää salaattia ja tomaattia todellakaan) ja ovat valmiita kesällä yhdessä lapsen kanssa esim. keräämään talvea varten kuivatettavia kasveja ym. ja myös hankkimaan jatkuvasti yhdessä lapsen kanssa uutta tietoa hoidosta ja sen sellaisesta. En tarkoittanut olla mitenkään negatiivinen tässä asiassa, kannattaa vaan miettiä näitä. Itsellä on ollut konna reilun 1,5 vuotta ja tuntuu että jo siinä ajassa on saanut koko ajan kaivaa uutta tietoa ja muuttaa konnan hoitoa.

      Suosittelisin hommaaman konnan vasta keväällä/kesällä, koska talvella ei välttämättä tiedä viettääkö konna lepoa vai onko se sairas. keväällä konnan pitäisi olla aktiivinen, kuumimmaksi ajaksihan nelivarpaat taas saattavat mennä lepoon. Eläinkaupoissa olen itse nähnyt aika paljon konnia, mutta kannattaa myös vakavasti harkita konnan ostoa joko suomalaiselta kasvattajalta tai jo aikuista konnaa. Se voisi olla ehkä helpompi kuin poikanen, ne ovat kuitenkin aika herkkiä sairastumaan. Lisäksi niiden ruokinta on aika tarkkaa etteivät ne kasva liian nopeasti. Itsellä on se 1,5v poikanen ja se on nyt n. 7cm pitkä. Siitäkin syystä (jos poika haluaisi isomman vahdittavan) vanhempi konna voisi olla parempi. Kannattaa kuitenkin ylipäätään harkita jättääkö konnaa 11v vahdittavaksi, keskittymisen ei tarvitse herpaantua kuin hetkeksi ja konna voi olla siinä ajassa jo kadonnut. Tämäkin riippuu tietenkin lapsesta, mutta kun niitä tuntuu katoavan myös vastuuntuntoisilta aikuisiltakin. En tiedä, oletko jo näihin sivuihin tutustunut, mutta jos et niin kannattaa käydä selailemassa ja lukemassa keskusteluja: www.herppi.net ja www.konnamaa.com

    • Tööttinen

      Minusta ei ole järkevää ostaa kilpikonnaa, varsinkaan lahjaksi, tuon ikäiselle, ellei lapsi itse nimenomaan toivo kilpikonnaa. Kilpikonna kuitenkaan ei ole käsiteltävä eläin, se ei viihdy sylissä, eikä juurikaan pidä rapsuttelusta (meidän on kyllä poikkeus tässä tapauksessa). Ellei vaikka allergia estä (tai muu vastaava), kannattaisi ostaa varmaan marsu tai kani. Sitä voi paijata ja käsitellä, eikä kiinnostus lopahda niin nopeasti.. :P

    • konnis

      Meidän poika oli 8 vee, kun osti ensimmäisen kilpikonnansa. Olin tosin itse vähintääkin yhtä innoissani asiasta. Olemme yhdissätuumin, koko perhe hoidelleet konnaa ja makailimme lattialla ihmettelemässä tytön puuhailua ja syömistä.

      Vajaa vuosi siitä meille tuli toinen konna ja puolen vuoden päästä siitä kolmas. Nyt jokaisella lapsella on "oma" konna, mutta kyllä minä tietenkin aikuisena niitä eniten hoidan, siis kylvetän ja tarkistan, että konnat saavat riittävän monipuolista ravintoa. Kakkoja ja pissoja lattioilta pesevät lähes kaikki. Nuorimmaisemme (4) käy aina aamuisin herättyään sytyttämässä lamput.

      Talvella nelivarpaat ovat kovia nukkumaan... joten voivat olla ehkä hieman tylsiä siinä suhteessa. Meillä oikeastaan enää yksi konna tulee lampun alle säännöllisesti, muut kaksi kaivautuvat syvemmälle ja jatkavat unia.

    • Anonyymi

      Ei kannata ostaa eläinkaupasta siellä ne pelkää ja siitä jää sille eläimelle trauma. Ne pelkää koska kaikki katsovat niitä, ostakaa kasvattajalta hyvältä sellaiselta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4689
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2279
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1804
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1526
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1024
    Aihe