Viini vuodelta 2005

aadaliina

Keräillään vauvalle "muistoarkkua", johon tulee syntymävuodenvuoden 2005 mukaisesti kuumimmat listahitit, uutisleikkeitä, yms ja ajateltiin ostaa myös vuoden 2005 viini arkkuun odottamaan pojan 18-vee synttäreitä.

Olisiko ehdotuksia? Tärkein kriteeri siis, että viinin on oltava vuodelta 2005. Ehkä mieluummin punaviini, hinta korkeintaan 30e.

3

498

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kukkaroa!

      Kun viiniä on määrä säilyttää noinkin pitkään, tulevat melkeinpä automaattisesti mieleen Bordeaux'n punaviinien aateliset. Useimmat niistä sekä a) kestävät kypsyttämistä että b) vaativat sitä.

      Taitaa vain olla niin, ettei tuollaisten viinien vuosikerta 2005 ole vielä ehtinyt Alkon hyllyille. Liekö nettikaupoissakaan? On odoteltava jokunen vuosi tai lähdettävä ostoksille ulkomaille.

      Taitaa myös olla niin, että budjettia on venytettävä ylöspäin. Viisikymppiä käy äkkiä vähäksi.

      Hyvällä onnella ja ennen kaikkea asiantuntemuksella saattaa löytää muualtakin kotoisin olevan, vieläpä kohtuuhintaisen viinin, joka ei pane pahakseen noinkin pitkäaikaista säilytystä. Minulta sitä asiantuntemusta ei ikävä kyllä löydy.

      Keskimääräinen tänään ostettu kympin tai parin punaviini vuosikertaa 2005 on 2023 jo auttamatta elinkaarensa ehtoopuolella. Ei ole lahjan saajan eikä antajan kannalta kiva asia, jos rakkaudella ostettu ja huolella vaalittu lahjaviini onkin avattaessa etikkaa!

      Asianmukaisen, viileän kellarin tuollainen yli 15 vuoden säilytys myös ehdottomasti vaatii.

    • Viinit on jees

      Tuohon hintaan taitaa olla vaikea löytää viiniä joka olisi juotavissa vielä 18 vuoden kuluttua. Toisessa vastauksessa mainittiin Bordeauxin huippuviinien ostamista. Ongelma tässä on vain se, että vuosi 2005 oli monien viiniasiantuntijoiden mielestä paras vuosikymmeniin, joka nosti erityisesti Bordeauxin aateliskalenteriin kuuluvien viinien hinnat pilviin. Toki alueelta löytyy myös muita edullisempia tuottajia, jotka valmistavat hyvin kypsyviä viinejä. Italiassa vastaavasti 2005 oli huono vuosi, joten sieltä tuskin löytyy kovin montaa viiniä, jotka säilyisivät tuon ajan (ehkä muutama huippu amarone, mutta niiden hinnat ylittävät 50 euroa).

      Mielestäni parhaat vaihtoehdot olisivat jokin Espanjalainen Gran Reserva (nämä tosin tulevat myyntiin vasta joskus 2009-2010 johtuen niihin kuuluvista kypsytysvaatimuksista) tai portviini. Mutta tuo 30e saattaa olla tässäkin hieman hankala paikka.

      Viimeinen ja myös tärkein seikka, joka tulee ottaa huomioon on säilytysolosuhteet. Viinin tulisi olla TASALÄMPÖISESSÄ, tärinättömässä paikassa. Mikäli säilytystilan lämpötila on yli 18 on aivan varmaa, että viinisi ei säily tuota 18 vuotta. Vastaavasti myös liian kylmä paikka (jääkaappi) tuhoaa viinin. Ihanteellinen säilytyslämpötila on 11-14 asteen välillä.

      • Viinit on jees

        Tässä on sinulle vielä linkki sivulle josta löydät mm. karkean taulukon siitä miten viinit säilyvät. http://www.viinilehti.fi/kotona/varastointi/ Lisäksi sivuilta löytyy vuosikertataulukko. Hyvä vuosikerta (4 tai 5) auttaa viinin säilymistä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2773
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2350
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2130
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1894
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1747
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1746
    7. 121
      1712
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1706
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe