Olen vasta viime vuosina opinut juomaan viinejä, lähemmin punaviinejä ja joskus on oikein himokin niitä kohtaan. En kuitenkaan osaa sitä viinietikettiä enkä tiedä miksi tehdään mitäkin asioita. Voisiko joku siis valkaista asiaa?
-------------------------------------------
Näin olen itse kuullut/ajatellut asian olevan:
Punaviini säilytetään ennen juomista jääkaapissa, jotta se viilenee, mutta otetaan ulos jääkaapista paria tuntia ennen tarjoilua. Viini on myös hyvä aukaista noin varttituntia ennen nauttimista, jotta se saa hieman happea.
Lasiin ei koskaan saisi kaataa liikaa juomaa, vähän alle puolen välin on hyvä mitta.
Viinistä tarkastellaan aina väriä (joka tulisi mahdollisuuksien mukaan tehdä valkeaa taustaa vasten). Sen lisäksi haju ja totta kai maku ovat tärkeitä.
Ennen maistelua viiniä haistetaan. Mietitään mitä haistetaan. Sitten haistellaan uudestaan. Tämän jälkeen vasta maistellaan hieman. Sitten mietitään miltä maistuu. Maistetaan uudestaan.
Viinilasia pidetään aina jalasta kiinni, ei lasista ettei juoma lämpenisi.
-------------------------------------------
En kuitenkaan ymmärrä täysin, miksi viiniä pyöritellään lasissa. Ilmeisesti siitä jotenkin näkee kuinka paljon alkoholia kyseisessä viinissä on. Pyörittely myös ilmeisesti vapauttaa viinin haju- ja makuaromeja.
Mistä tulee ne ihme nimitykset, kuten pippurinen, pehmeä yms....
viinin juonnin etiketti
4
5407
Vastaukset
- Carte Noire
olutta juodessa käy kätevimmin juomalla olut pullon suusta. Etiketistä on silloin perin vaikea olla pitämättä kiinni.
Mikseipä samaa voisi soveltaa viineihinkin?
>Voisiko joku siis valkaista asiaa?
Asiaa ei kannata pahemmin valkaista. Eikä nenää.
>Lasiin ei koskaan saisi kaataa liikaa juomaa,
>vähän alle puolen välin on hyvä mitta.
Mitä luulet - mitä varten lasissa on reunat?
>Sen lisäksi haju ja totta kai maku ovat tärkeitä.
Palauta haiseva viini takaisin sinne mistä sen ostitkin. Kunnossa oleva viini tuoksuu, ei haise!
>Mistä tulee ne ihme nimitykset,
>kuten pippurinen, pehmeä yms....
Mielikuvitusta! Mielikuvituksen käyttövoimaksi voit juoda lisää viiniä. - Bachus
Ei punaviiniä kuulu viilentää, vaan se juodaan huoneenläpöisenä. Miksi se pitäisi ensin viilentää ja sitten kuitenkin ottaa lämpimään pari tuntia ennen juomista? Ei Ei!
Eri juttu jos punaviiniä täytyy varastoida viikkotolkulla vaikka kesähelteillä. Silloin tietysti jokin viileämpi paikka on hyvä, mutta vain siis varastointimielessä.- amarone 2
Viinin säilytys; valolta suojattuna, ei tärinää, eli jääkaapisa, jos ei ole viinikaappia, vain viilennys.
Punaviini tarjotaan huoneenlämpöisenä, tämä etiketti aika vanha, ja silloin Ranskassa huoneen lämpö n. 17 astetta. Punaviini mielummin aluksi viileää, lämpiää kyllä lasissa nopeasti.
Lasista pidetään jalasta kiinni, näyttää kauniilta ja lasi ei suttaannu. Viiniä voidaan tällä tavalla myös katsella paremmin. Lasia pyörittämällä niin, että viini nousee lasin reunoja ylöspäin, voidaan arvioida viiniä. kun pyöritys lopetetaan viini laskeutuu takaisin pohjalle ja jättää reunoihin ns kyyneleet. Näistä voidaan arvioida ikää ja runsautta. Myös aromit tulevat paremmin esiin ja viini saa ilmaa.
Nuoret viinit yleensä kannattaa avata n. 1h ennen tarjoamista, jopa dekantoida, eli kaataa karahviin. Oikein vanhat hienot viinit taas voivat kehittyä pullonavaamisen jälkeen minuuteissa, eli ne pitää nauttia heti.
käytös etiketistä, ravintolassa viinin tilaaja maistaa viinin, ellei hän anna tehtävää jollekulle muulle. Maistaa kannattaa aina, sillä jopa 15% viineistä on viallisia. Jos viini tuoksuu ja maistuu kellarille tai homeelle, pyydä tarjoilijaa selvittämään asia. Viinin tarjoaja/isäntä kaataa lisää viiniä aina ensin muille ja sitten vasta itsellen.
Aina kannattaa kysyä ja käyttää esim tarjoilijan ammattitaitoa viini ja ruoka asioissa.
- jappe1976
VIiniä pyöritellään lasissa, jotta sitä leviäisi myös lasin reunoille, jolloin haihduntapinta-ala moninkertaistuu ja viinistä saa tuoksun paljon paremmin - myös viinilasin muodolla on tässä suuri merkitys.
Viinilasin reunoille jäävän nesteen valumisesta voi päätellä lähinnä viinin uutospitoisuutta - ei alkoholin määrää. Tätä viinin ns. laskeutusmisominaisuutta tosin parannetaan keinotekoisesti lisäämällä viiniä paksuntavia aineosia, joskus jopa fibrinogeeniä, eli veriplasman osaa, yleensä naudan verestä. Tämän vuoksi jotkut täysveget karttavat punaviinejä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Persut = far-right Finns Party?
Eikös tuo tarkoita, että persut ovat äärioikeistoa? "In 2023, Petteri Orpo, of the National Coalition Party, unseated M317044Sanna Marin pitäisi palauttaa pääministeriksi
Oikeisto "voitti" vaalit valehtelemalla äänistäjille päin naamaa, joten heidät tulisi tuomita menettämään vaalitulos ja1143835Ei me olla sielunkumppaneita
jos sellaisia edes on. En tiedä miksi niin kovasti pidin sinusta, varmaan olisi paljonkin hyviä syitä, mutta ehkä olit v463776KÄVELYTREFFIT ?
Mikä on tuo konsepti. Ei kävely ole mitkään treffit. Se on hengailua, ilman mitään panostamista toiseen, go with the flo2501981Porno-ope?
Kaikenlaisia sitä nykyään Suomessakin on. Tai onhan niitä voinut olla aiemminkin, mutta ehkä paperilehtin aikakaudella e521872Hevosmies kylän kunnioitettu herra
Hei, eikö olis aika pistää "nuoriso" kuriin? Tiedämme miten teidän "yhteisö" toimii sekä kylän vanhin herra, olet poruka331860Opettaja teki pornoa sivubisneksenä
Jännittävää nähdä, koetaanko tämä ihan normaaliksi ja toivottavaksi kombinaatioksi kasvatusalalla. Voi mennä hyvin kiinn391409- 781273
Opettaja OnlyFansissa - Onko ihan OK?
Onko mielestäsi ihan OK, että peruskoulun luokanopettaja on virka-aikansa ulkopuolella aktiivinen aikuisviihteen tuottaj291211Tsekkoslovakialaiset Skoodat ei kelvanneet hesalaisille
Mutta jotain "polskifiiaatteja" Itä-Blokista kuitenkin hommaavat. No kommunistiakvaarioitahan nuo ovat muutenkin. https61176