viinin juonnin etiketti

kysymyksiä vain...

Olen vasta viime vuosina opinut juomaan viinejä, lähemmin punaviinejä ja joskus on oikein himokin niitä kohtaan. En kuitenkaan osaa sitä viinietikettiä enkä tiedä miksi tehdään mitäkin asioita. Voisiko joku siis valkaista asiaa?

-------------------------------------------

Näin olen itse kuullut/ajatellut asian olevan:

Punaviini säilytetään ennen juomista jääkaapissa, jotta se viilenee, mutta otetaan ulos jääkaapista paria tuntia ennen tarjoilua. Viini on myös hyvä aukaista noin varttituntia ennen nauttimista, jotta se saa hieman happea.

Lasiin ei koskaan saisi kaataa liikaa juomaa, vähän alle puolen välin on hyvä mitta.

Viinistä tarkastellaan aina väriä (joka tulisi mahdollisuuksien mukaan tehdä valkeaa taustaa vasten). Sen lisäksi haju ja totta kai maku ovat tärkeitä.

Ennen maistelua viiniä haistetaan. Mietitään mitä haistetaan. Sitten haistellaan uudestaan. Tämän jälkeen vasta maistellaan hieman. Sitten mietitään miltä maistuu. Maistetaan uudestaan.

Viinilasia pidetään aina jalasta kiinni, ei lasista ettei juoma lämpenisi.

-------------------------------------------

En kuitenkaan ymmärrä täysin, miksi viiniä pyöritellään lasissa. Ilmeisesti siitä jotenkin näkee kuinka paljon alkoholia kyseisessä viinissä on. Pyörittely myös ilmeisesti vapauttaa viinin haju- ja makuaromeja.

Mistä tulee ne ihme nimitykset, kuten pippurinen, pehmeä yms....

4

5335

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Carte Noire

      olutta juodessa käy kätevimmin juomalla olut pullon suusta. Etiketistä on silloin perin vaikea olla pitämättä kiinni.

      Mikseipä samaa voisi soveltaa viineihinkin?

      >Voisiko joku siis valkaista asiaa?

      Asiaa ei kannata pahemmin valkaista. Eikä nenää.

      >Lasiin ei koskaan saisi kaataa liikaa juomaa,
      >vähän alle puolen välin on hyvä mitta.

      Mitä luulet - mitä varten lasissa on reunat?

      >Sen lisäksi haju ja totta kai maku ovat tärkeitä.

      Palauta haiseva viini takaisin sinne mistä sen ostitkin. Kunnossa oleva viini tuoksuu, ei haise!

      >Mistä tulee ne ihme nimitykset,
      >kuten pippurinen, pehmeä yms....

      Mielikuvitusta! Mielikuvituksen käyttövoimaksi voit juoda lisää viiniä.

    • Bachus

      Ei punaviiniä kuulu viilentää, vaan se juodaan huoneenläpöisenä. Miksi se pitäisi ensin viilentää ja sitten kuitenkin ottaa lämpimään pari tuntia ennen juomista? Ei Ei!
      Eri juttu jos punaviiniä täytyy varastoida viikkotolkulla vaikka kesähelteillä. Silloin tietysti jokin viileämpi paikka on hyvä, mutta vain siis varastointimielessä.

      • amarone 2

        Viinin säilytys; valolta suojattuna, ei tärinää, eli jääkaapisa, jos ei ole viinikaappia, vain viilennys.
        Punaviini tarjotaan huoneenlämpöisenä, tämä etiketti aika vanha, ja silloin Ranskassa huoneen lämpö n. 17 astetta. Punaviini mielummin aluksi viileää, lämpiää kyllä lasissa nopeasti.
        Lasista pidetään jalasta kiinni, näyttää kauniilta ja lasi ei suttaannu. Viiniä voidaan tällä tavalla myös katsella paremmin. Lasia pyörittämällä niin, että viini nousee lasin reunoja ylöspäin, voidaan arvioida viiniä. kun pyöritys lopetetaan viini laskeutuu takaisin pohjalle ja jättää reunoihin ns kyyneleet. Näistä voidaan arvioida ikää ja runsautta. Myös aromit tulevat paremmin esiin ja viini saa ilmaa.
        Nuoret viinit yleensä kannattaa avata n. 1h ennen tarjoamista, jopa dekantoida, eli kaataa karahviin. Oikein vanhat hienot viinit taas voivat kehittyä pullonavaamisen jälkeen minuuteissa, eli ne pitää nauttia heti.
        käytös etiketistä, ravintolassa viinin tilaaja maistaa viinin, ellei hän anna tehtävää jollekulle muulle. Maistaa kannattaa aina, sillä jopa 15% viineistä on viallisia. Jos viini tuoksuu ja maistuu kellarille tai homeelle, pyydä tarjoilijaa selvittämään asia. Viinin tarjoaja/isäntä kaataa lisää viiniä aina ensin muille ja sitten vasta itsellen.
        Aina kannattaa kysyä ja käyttää esim tarjoilijan ammattitaitoa viini ja ruoka asioissa.


    • jappe1976

      VIiniä pyöritellään lasissa, jotta sitä leviäisi myös lasin reunoille, jolloin haihduntapinta-ala moninkertaistuu ja viinistä saa tuoksun paljon paremmin - myös viinilasin muodolla on tässä suuri merkitys.

      Viinilasin reunoille jäävän nesteen valumisesta voi päätellä lähinnä viinin uutospitoisuutta - ei alkoholin määrää. Tätä viinin ns. laskeutusmisominaisuutta tosin parannetaan keinotekoisesti lisäämällä viiniä paksuntavia aineosia, joskus jopa fibrinogeeniä, eli veriplasman osaa, yleensä naudan verestä. Tämän vuoksi jotkut täysveget karttavat punaviinejä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kaksi tyttöä putosi

      Minkä takia ne tytöt katolle oli kiivenny?
      Helsinki
      121
      4079
    2. Nyt tajusin mitä haet takaa

      En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä
      Ikävä
      41
      3213
    3. Mitä haluaisit tänään sanoa kaivatullesi?

      Onko sydämelläsi jotain?
      Ikävä
      237
      2912
    4. Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?

      En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?
      Suomussalmi
      43
      2442
    5. Kiitos kun sanoit ikävästi minulle, herkälle

      Sait kesälomani pilattua😔
      Ikävä
      36
      1714
    6. Naiselle mieheltä

      Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?
      Ikävä
      24
      1506
    7. Salilla oli toissapäivänä söpö tumma

      Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen
      Ikävä
      41
      1496
    8. Kaipaan niin....

      Aaawww mikä kaipuun tunne iski ja lujaa🥺😭❤️
      Ikävä
      14
      1381
    9. Eiii...

      Etkä! 😘
      Ikävä
      18
      1355
    10. Mikset vain

      Unohtaisi?
      Ikävä
      22
      1281
    Aihe