kirkastaminen

Sunnuntaikuski

Mitä unohdin, vai unohdinko? Kaksi identtistä settiä käymässä vierekkäin.Mutta toinen on kuin maitokahvia (lähes)ja toinen niin kirkasta kuin luumusta nyt tulee.Unohdinko kirkasteen vaiko gelatiinin?Kas tässäpä pulma.Mitäs nyt?kertokaas kun sen tiedätte. Voiko kirkastamisen tehdä uusiksi?(kun kahta settiä tekee yhtäaikaa voi toisesta unohtua jokin oleellinen asia).
(Kevään ensimmäiset Raparperit ja Mansikat yhteen ja hyvää tuli n.16%)

14

11941

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Vai onko bentoniitti jäänyt laittamatta? Kirkasteaineita voi laittaa uudelleenkin. Jotkut käyttävän kananmunan valkuaista...

      • Sunnuntaikuski

        Katos perhana.Kyllä kirkastui.

        Laitoin uudet aineet.(Pentoniitti,Suprekirkaste ja Gelatiinin)Sinne vaan meni suteen tai saveen.

        Unohdin hänet reiluksi viikoksi ja katos vaan hän oli tullut kirkkaaksi,jopa kirkkaampaa kuin lajitoverinsa.Näkyi helposti pohjaan asti,jossa oli tuhti sakka.Näköjään voi laittaa uudet aineet.

        Nyt sitten pikku makeutukset ja pullotukset. Eikun pullot hyllyyn kavereiden viereen odottelemaan.


      • juomanlaskija

        Minulla on sama ongelma kuin alkuperäisellä kysyjällä.
        Kaksi satsia tein peräkkäin omista omenoista ja molemmat jäivät sameiksi. Harmittaa!

        Olen käyttänyt molempiin satseihin Prismasta ostamani Suomen Panimo Oy:n käymisainepakkaukset ja ne eivät sisältäneet bentoniittia vaan pektolaasia.

        Onko se bentoniitti sitä saven tyyppistä kemikaalia? Se näistä molemmista viinisatseista on puuttunut.

        Sen ymmärrän, että kirkasteita voisi laittaa uudestaan, mutta bentoniitinkin voisi?

        Ennätin pullottaa jo sen ensimmäisen satsin sameahkona ja kyllä se maistuu hyvälle, eikä tule kapulaa.
        Tämä toinen on vielä pullottamatta,


      • Sunnuntaikuski
        juomanlaskija kirjoitti:

        Minulla on sama ongelma kuin alkuperäisellä kysyjällä.
        Kaksi satsia tein peräkkäin omista omenoista ja molemmat jäivät sameiksi. Harmittaa!

        Olen käyttänyt molempiin satseihin Prismasta ostamani Suomen Panimo Oy:n käymisainepakkaukset ja ne eivät sisältäneet bentoniittia vaan pektolaasia.

        Onko se bentoniitti sitä saven tyyppistä kemikaalia? Se näistä molemmista viinisatseista on puuttunut.

        Sen ymmärrän, että kirkasteita voisi laittaa uudestaan, mutta bentoniitinkin voisi?

        Ennätin pullottaa jo sen ensimmäisen satsin sameahkona ja kyllä se maistuu hyvälle, eikä tule kapulaa.
        Tämä toinen on vielä pullottamatta,

        Laita vaan kaikki kolme ainetta rohkeasti sekaan.

        ostin sellaisen pakkauksen "omille marjoille"S-marketista.jotakin alle 3€.

        Kannattaa vaikka meneehän se yksi pakkaus siinä,mutta mieluummin kirkasta viiniä kuin sakeaa.
        Viikon kun annat olla aineiden laiton jälkeen niin siinä kirkas juoma.

        Ehkä joku "friikki" voi olla eri mieltä mutta,makuasia sano muija kun kissalla pöytää pyyhki.


      • saat kirkasta omenaviiniä
        Sunnuntaikuski kirjoitti:

        Laita vaan kaikki kolme ainetta rohkeasti sekaan.

        ostin sellaisen pakkauksen "omille marjoille"S-marketista.jotakin alle 3€.

        Kannattaa vaikka meneehän se yksi pakkaus siinä,mutta mieluummin kirkasta viiniä kuin sakeaa.
        Viikon kun annat olla aineiden laiton jälkeen niin siinä kirkas juoma.

        Ehkä joku "friikki" voi olla eri mieltä mutta,makuasia sano muija kun kissalla pöytää pyyhki.

        Käymisen lopusta alkaen laitettua erilaisia selvikkeitä astiaan. Sakkaa jää pohjaan ja lappoa kumiletkulla imaisemalla ja vie letku puhtaaseen käymisastiaan tai saaviin, älä ota vahingossa sakkaa mukaan, se vaatii tarkkailua. Sitten anna 1-2 pv olla suljetussa astiassa( paitsi jos on hiivalemua, jätä astia auki kunnes haju hälvenee ja sulje kannella ja seuraavana päivänä lappoa vielä toiseen puhtaaseen astiaan.Yleensä ennen pullotusta kaikki lapotukset yhteensä 3-4 kertaa.Tietysti viinin määrä vähenee joka lapotuksen jälkeen jos on pohjalla selvästi sakkaa, eikä lapo sakkaa mukaan.


      • juomanlaskija
        Sunnuntaikuski kirjoitti:

        Laita vaan kaikki kolme ainetta rohkeasti sekaan.

        ostin sellaisen pakkauksen "omille marjoille"S-marketista.jotakin alle 3€.

        Kannattaa vaikka meneehän se yksi pakkaus siinä,mutta mieluummin kirkasta viiniä kuin sakeaa.
        Viikon kun annat olla aineiden laiton jälkeen niin siinä kirkas juoma.

        Ehkä joku "friikki" voi olla eri mieltä mutta,makuasia sano muija kun kissalla pöytää pyyhki.

        Poikkesin tänään Iloviiniin (viinialan erikoisliike) ostamaan nuo aineet.

        Asiantunteva myyjä opasti seuraavasti.
        Jos on aikaa, kannattaa ensin lisätä se bentoniitti ja antaa seistä muutaman päivän.
        Sitten lappous ja kirkastevaihe (ne 2 pussia).
        Mutta voi tosiaan lisätä kaikki kerrallakin.
        Minulle ainakin oli uutta se, että vain ensimmäisen kirkastepussin jälkeen vatkataan voimakkaasti. Jälkimmäinen kirkastepussi vain kevyesti sekoitetaan joukkoon.

        Tein saman operaation myös sille ensimmäiselle samealle satsille, jonka ennätin jo pullottaa. Täytyy kyllä myöntää, että oli tosi turhauttavaa availla pullojen korkkeja ja kaataa viinit takaisin saaviin...
        Vaikka kuinka on maultaan hieno, sameaa viiniä ei edes itse kehtaa juoda ainakaan selvin päin.

        Iloviinin myyjä kertoi, että sama ongelma omenaviinin lisäksi on myös raparperista valmistetussa viinissä. Se jää myös helposti ilman bentoniittia sameaksi.

        Se S-ryhmän käymisainepakkaus, jossa on keltainen ohje, ei sisällä tuota bentoniittia. Se kannattaa pitää mielessä, kun keväällä versoavat raparperit.


      • on hyvä!
        juomanlaskija kirjoitti:

        Poikkesin tänään Iloviiniin (viinialan erikoisliike) ostamaan nuo aineet.

        Asiantunteva myyjä opasti seuraavasti.
        Jos on aikaa, kannattaa ensin lisätä se bentoniitti ja antaa seistä muutaman päivän.
        Sitten lappous ja kirkastevaihe (ne 2 pussia).
        Mutta voi tosiaan lisätä kaikki kerrallakin.
        Minulle ainakin oli uutta se, että vain ensimmäisen kirkastepussin jälkeen vatkataan voimakkaasti. Jälkimmäinen kirkastepussi vain kevyesti sekoitetaan joukkoon.

        Tein saman operaation myös sille ensimmäiselle samealle satsille, jonka ennätin jo pullottaa. Täytyy kyllä myöntää, että oli tosi turhauttavaa availla pullojen korkkeja ja kaataa viinit takaisin saaviin...
        Vaikka kuinka on maultaan hieno, sameaa viiniä ei edes itse kehtaa juoda ainakaan selvin päin.

        Iloviinin myyjä kertoi, että sama ongelma omenaviinin lisäksi on myös raparperista valmistetussa viinissä. Se jää myös helposti ilman bentoniittia sameaksi.

        Se S-ryhmän käymisainepakkaus, jossa on keltainen ohje, ei sisällä tuota bentoniittia. Se kannattaa pitää mielessä, kun keväällä versoavat raparperit.

        Sain omenaviiniä aivan kirkkaaksi. Useimmissa pakkauksissa on 6-7 eri pientä pussia, vaivalloista ja aikaavievää hommaa. Usein lämpömittarilla piti mitata...
        Uudessa Prestopakkauksessa on vain neljä pussia, vain yksi tai kaksi kertaa lämpömittarilla mittailua.
        Luulen, että viinin sekoittaminen huolellisesti reiällisellä melalla kirkasteen/selvikkeen laiton jälkeen puhtaassa käymisastiassa tai saavissa ja seuraavan päivän tai pari päivää lappoa vielä toiseen puhtaaseen astiaan, niin että varmasti sakka ei tule mukaan. Nimeenomaan sakkaa ei oteta mukaan astian pohjasta vaan jätä noin 1-2cm pohjaan joka kerta lappoamisen jälkeen.
        Jos vaan haluat ottaa enemmän viiniä, ei kannata kilpailla sainko kaikki 23 litraa kirkasta viiniä pulloihin. Sain aina 23 litrasta raaka-aineseoksesta 19 litraa viiniä pulloitettua.


      • Anonyymi

        bentoniitilla viini kirkastuu parhaiten. sitä on vaan oltava tarpeeksi ja on toimittava kuten ohjeessa sanotaan. tarvittava määrä on 1-2 g/litra ts 20litraan 20 - 40g. ensin bentoniitti turvotetaan n 2dl vesimäärässä ainakin 6 tuntia, kaadetaan ylimääräinen vesi pois ja sekoitetaan turvonnut löysä massa pieneen viinimäärään esim puoli litraa ja kaadetaan se takaisin käymisastiaan ja sekoitetaan hyvin. ennen näitä toimenpiteitä käyminen on oltava pysäytetty ja viini lapottu niin että käymisaikaiset sakat eivät enää ole mukana astiassa . erään kotiviini kauppiaan sivuilla on muuten painovirhe kun suosittelevat bentoniitin määräksi 1/2 g /litra. se on liian vähän


      • Anonyymi

        Bentoniitti on hienompi nimi luonnon savelle.


    • aloittelevaviinimaisteri

      Niin, minulla oli vaikeuksi pektiinin kanssa omppuviiniä tehdessäni. Ratkaisu löytyi lisäämällä pektolaasia n 2x enemmän kuin ohjeissa sanotaan . n 16ml per 10 litraa vierrettä pektolaasia 20 asteen lämpötilassa ja Klarvit kirkasteen kanssa kirkastui täysin noin vuorokaudessa.
      Sama konsti auttaa myös muiden pektiiniä sisältävien aineiden kanssa

    • kotiviiniharrastelija

      Näyttäis kyllä olevan satseissa eroa että kuinka kirkastuu. Osa kirkastuu päivässä parissa ja joskus kestää yli viikkokin. Liekö kirkasteet epätasalaatuisia vai muista muuttujistako on kyse?

      • Anonyymi

        Alkutila vaikuttaa kirkastumiseen enemmän....jos on sakkainen alku, jossa vielä elävää hiivaa. Niin ei välttämättä kirkastuu ollenkaan..

        Siis pysäytä käyminen.


    • aloittelevaviinimaisteri

      Tämä kirkastaminen tuntuu olevan oma taiteenlajinsa. Taas on asian kanssa vaikeuksia.
      Tapanani on ottaa 1/2 l lasitölkkiin koesatsi jota säädän pektolaasin ja Klarvit kirkasteiden kanssa.
      Koesatsiin lisäsin pektolaasia, ei parantunut. Lisäsin kirkasteita ja kun lähti kirkastumaan laitoin kylmään ja kirkastui täysin. Tuo pektiini määrä on ongelma,joka ei poistu kylmässä eikä kirkasteilla.
      Mainittakoon, että pektolaasi ei toimi kylmässä. Tuommoinen 20c on ihan hyvälämpö entsyymin toiminnalle. Ja vasta kirkastumisen jälkeen kylmään jolloin kirkastuu lopullisesti kristallin kirkkaaksi :)
      Hyvänä puolena tässä on että aikaa on käytettävissä, en hyväksy hivenenkään sameaa viiniä.
      Sen verran olen ylpeä omasta viinistäni. En muuten itse juo viiniäni lähes ollenkaan.
      Maistan toki valmistaviiniä ja joskus vertailen eri satseja keskenään. On muuten huikeita eroja maistettavissa ja tasapainoilua onkin hapokkuuden , marjaisuuden ja yleisen maun tiimoilta.
      Pyrin tekemään aina n 13% ja kuivaa valkkaria öxlen mennessä -5 tietämiin.

    • aloittelevaviinimaisteri

      Niin, ongelmia oli. Tuli opittua, että pektolaasi vaikuttaa aika hitaasti. Vasta kun satsi on lämmennyt , alkaa pektolaasi hajoittamaan pektiiniä. Ja kirkastuminen alkaa pinnasta jolloin sakka hitaasti alkaa lasketumaan pohjaa kohden. Hiivasakka on jo kertaalleen tyhjennetty ekan lappoamisen yhteydessä. Kun sakka on laskeutunut siirrän satsin kylmään ja sakka saa laskeutua toisen kerran. Välissä sekoittelen hiilihappoja pois ja vasta kun viini on täysin kirkasta on pullotuksen aika. Nyt satsi on kylmässä ja uskoisin että parin päivän päästä pullotettavissa.
      Pulloihin ei sakkaa tule ollekaan muutaman kuukauden aikana. Vuosien säilyttämisestä ei ole kokemusta . Oma kiertoni on noin 2-3kk eli parin kuukauden tarve on aina varastossa , kun aloitan uuden satsin. Suosittelen kovasti kotiviinin valmistamista jos sitää pitää. Valmissatsit ovat ihan hyviä, mutta jos haluaa hieman hedelmäisempää makua. On parempi tehdä omia satseja, jolloin saa makua enemmän. Pakollisia varusteita on ominaispainomittari ja hyvä lämpömittari. Hiivana suosin Lalvin ec-1118 shamppanja hiivaa. Hiivan laatu vaikuttaa suoraan viininlaatuun/ makuun.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      109
      5804
    2. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      145
      3803
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      50
      3275
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      463
      2670
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      268
      1700
    6. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      87
      1386
    7. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1363
    8. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      15
      1336
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      77
      1258
    10. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      154
      1245
    Aihe