Montako kertojaa kirjassa voi olla?

Riittääkö yksi?

Heippa!

Osaisitteko vinkata, kuinka monen "kertojan" suulla tarinaa voi kirjassa kirjoittaa? Jos katsoo joitain jännäreitä (Remes jne), voidaan juonta kuljettaa useammankin hahmon kertomana.

Mutta entä ihan perinteisessä ihmissuhderomaanissa? Haluaisin kirjoittaa sitä yhden henkilön näkökulmasta käsin, mutta onko kirjan mielenkiintoiseksi saaminen tällöin mielestänne vaikeampaa?

Kiitos =)

4

1782

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • monikkok

      Käytän kaikkitietävää aika paljon, liikutan kaikkitietävää yhden henkilön päällä, jos tulee tilanne että tarvitsen näkökulman jossa tuo päähenkilö ei ole läsnä, voi kaikkitietävän helposti siirtää hetkeksi toisen henkilön ylle katsomaan maailmaa.

      Luultavasti tämä tapa on lukijaystävällisin, liki kaikki bestsellerit on tällä kaavalla kirjoitettu, ilman jekkuja tai ylimääräisiä jippoja.

      Yhden kertojan käyttäminen rajaa aika paljon kirjoittamista, voit näyttää vain tapahtumat jotka tuo henkilö näkee, tai kokee...

      Mutta ohjeeksi sanoisin, että kirjoita ensin tarinasi, ihan minkä muotoisena tahansa, ja vasta tuon jälkeen kokeillen ja tuumien katsot mikä tapa kertoa tarina on luontevin :)

    • huugo

      sille, kuinka monen kertojan suulla tarinaa kuvataan, ei ole olemassa mitään rajoja. kerro vaikka kymmenestä eri näkökulmasta jos saat sen hallittua ja se sopii tekstiisi. kokonaan yhden henkilön näkökulmasta kerrottu tarina voi kuitenkin olla omien kokemusteni mukaan raskasta luettavaa, ei tietenkään aina. jos henkilö ja tämän ajatusmaailma ovat mielenkiintoisia, ei silloin mielestäni ole mitään ongelmaa, että kuvaisit tarinasi hänen näkökulmastaan.

    • Anssi

      Olen samaa mieltä edellisen kanssa, että kertojien määrää ei ole rajattu. Esimerkiksi Ruttolinnassa on useampi kertoja, jotka vuorottelevat, ja lisää uusia kertojia tulee kun edetään tarinassa eteenpäin.

      Jos henkilö on sen verran tärkeä tarinan kannalta, on se hyvä silloin laittaa kertojaksi. Kannattaa miettiä, onko juuri sillä henkilöllä jotakin tarinan kannalta tärkeää sanottavaa. Silloin, jos on vaikka pelkkä ohikulkija, ei siitä henkilöstä kannata kertojaa tehdä, koska sillä ei ole mitään sanottavaa tarinan kannalta. Silloin se tuntuu irralliselta.

      Mutta kyllä yksikin riittää ihan hyvin. Ja kertojien lukumäärän olisi hyvä olla sellainen, että lukija pystyy hahmottamaan tilanteen. Jos niitä on liikaa, joutuu lukija mahdollisesti peruuttamaan ja tarkistamaan, että mikä tämä henkilö nyt olikaan, joten liikaakaan niitä ei saisi olla.

      Myös kaikkitietävän-kertojan voi vaihtaa minä-kertojaksi, ja taas toisin päin. Näin on ainakin Tess Gerritsenin Katoaminen -kirjassa. Tess Gerritsen myös välillä kirjoittaa henkilöiden ajatuksia kursiivilla.

      Kaikki riippuu tosin tarinasta ja siitä, mitä itse haluaa kertoa. Kun tietää mitä ja miten haluaa lukijan kokevan tapahtumat, on kertojien lukumäärän ja kertojan muodon (kaikkitietävä- vai minä -kertoja) valinnan aika.

    • chocol@te

      kuten edellisetkin ovat jo sanoneet, kertojia voi olla yksi tai kymmenen... Valinta on sinun.

      Itse tykkään kirjoittaa useamman henkilön näkökulmasta. Niin, että on kaikkitietävä kertoja, mutta melkeinpä koko ajan kerronta fokalisoituu jonkun henkilön kautta. Ohikulkijat eivät pääse kertojiksi, vaan mulla on yleensä muutama ns. päähenkilö, jotka vuorottelee. Toki olen välillä kirjoittanut muullakin tavalla. Mutta nyt kun asiaa tarkemmin miettii, niin tämä on ollut se pääasiallinen tyyli jo jostain 11-vuotiaasta lähtien, jolloin yritin ensimmäistä "romaania" raapustaa. :P

      Jonkin verran omat mieltymykset taitaa vaikuttaa lukemiseenkin. Luen tässä David Copperfieldia, ja alan olla TODELLA täynnä tämän yhden ainoan henkilön elämää ja ajatusmaailmaa... Hohhoijaa. Vaikka kirjassa onkin tosi paljon mielenkiintoisia sivuhenkilöitä ja tuo elämänkerrallinen tyyli kai on vaan ainoa oikea siihen.

      Mutta olen myös pitänyt monista kirjoista, joissa on vain yksi kertoja ja vaikka minäkertoja... Ja kirjan mielenkiintoiseksi saaminen on aina joka tapauksessa vaikeaa, siitä ei pääse mihinkään..:D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      87
      3247
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      62
      2967
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      433
      2480
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      80
      2293
    5. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      74
      2209
    6. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      96
      2046
    7. Toiselle puolikkaalleni

      Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j
      Ikävä
      36
      1843
    8. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1636
    9. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      20
      1613
    10. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1460
    Aihe