ARVONLISÄVERO

for dummies?

Selittäkääpä nyt joku asia jota en koskaan ole tajunnut.. ARVONLISÄVERO

Eli siis jos myyn vaikka jotain sanotaan 10 eurolla, ja hinnassa on 22% alvia.. ja vastapainoksi ostan jotain 5 eurolla ja hinnassa on 22% alvia.. mitä etua näistä on minulle yrittäjänä ja miksi näin toimitaan..

Toisena esimerkkinä otettakoon vaikka että vuokraan jotain 1000 eurolla kuussa ja siitä alvia on 22%.. pystynkö jotenkin hyödyntämään tätä veron osuutta jossain jos kiinteistöyhtiöllä ei ole muuta toimintaa kuin vaan tämä vuokraus..

ei näitä kehtaa muuallakaan kysellä.

8

519

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sAAmari

      on veroa, jonka valtio kerää sinun kauttasi. Sen maksaa aina viime kädessä kuluttaja, joten se ei ole yrittäjältä pois, vaikka se hänen kauttaan kulkeekin. Yrittäjä ei voi myöskään mitenkään hyötyä alvista.

      Esimerkkisi:

      Ostat tuotteen, jonka hinta on 4,10 e alv 22 % (90 c) = 5,00 euroa.

      Myyt sen eteenpäin hintaan 8,20 e 22 % (1,80 e) = 10 e.

      Teet kuukauden loputtua verottajalle ALV-ilmoituksen, jossa ilmoitat että sinulle on maksettu 1,80 euroa alvia, ja sinä olet maksanut 90 senttiä alvia. Saat vähentää tuon maksamasi alvin sinulle maksetusta, joten 1,80 e - 90 c = 90 c. Tilität siis verottajalle 90 senttiä alvia.

      Summa summarum: jos (ja ilmeisesti kun) olet arvonlisäveron alainen niin lisäät kaikkiin palveluihisi tai tuotteisiisi alv:n 22 %. Keräät siis sen summan valtiolle, sinulle siitä ei tule jäämään senttiäkään, joten älä laske sitä omaksi tuloksesi ollenkaan.

      Ennen kuin tilität keräämääsi alvia valtiolle, vähennät siitä kuitenkin jo kertaalleen maksetun alvin eli sen, mitä itse olet maksanut ostaessasi tai vuokratessasi tarvikkeita, kalustoa, palveluja... Jos ostat vaikka vain postimerkin niin senkin hintaan sisältyy alv, jonka määrä näkyy kuitista. Se siis vähennetään alv-maksuistasi.

      Jos jonakin kuukautena olet maksanut alvia enemmän kuin mitä sinulle itsellesi sitä kertyy, niin voit siirtää summan seuraavalle kuukaudelle.

      Toivottavasti apunasi on kirjanpitäjä, mikäli olet jo aloittanut tai aloittamassa yritystoimintaa, hän osaa selittää nämä asiat parhaiten.

    • Anonyymi

      mitenkä on jos käytän asentajaa joka on ostanut esim.porakaivopumpun josta hän on jo maksanut arvonlisäveron,,ja kun loppulasku tulee on kaikki jo arvonlisäverolliset tuotteet ja tunnit klimpattu yhteen ja niistä on otettu vielä kaikista arvonlisävero,,eikö siinä ole tupla maksut arvolisäveron puolesta

      • Anonyymi

        Siis yrittäjä ostaa pumpun jossa alv mukana.
        Sitten hän tekee sinulle urakan (asennus + pumppu)
        Loppulaskussa veloitetaan normaalisti täysi alv.
        Jos urakoitsija laskutta sinua verollisella pumpunhinnalla ja loppulaskussa myös lisätty vero niin urakoitsija on ottanut katetta tuon alvin verran.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis yrittäjä ostaa pumpun jossa alv mukana.
        Sitten hän tekee sinulle urakan (asennus pumppu)
        Loppulaskussa veloitetaan normaalisti täysi alv.
        Jos urakoitsija laskutta sinua verollisella pumpunhinnalla ja loppulaskussa myös lisätty vero niin urakoitsija on ottanut katetta tuon alvin verran.

        Edellyyttää että oumppu yulee yritykseesi ei yksityiasuntoosi jotta saat alv vähennyksen siirrttäväksi palkansaajien maksattavaksi


    • Anonyymi

      Jos yrittäjän pitää näitä kysellä, ei hänen parane olla yrittäjänä.

    • Anonyymi

      Arvonlisävero on sellainen asia, että sitä on mahdotonta selittää kellekään Vasemmistoliiton jäsenelle. Ne eivät selostusta ymmärrä, vaikka kuinka päin selittäisi.

      Vasemmistoliittolainen on koko selostuksen ajan täysin vakuuttunut, että tuo porvariselittäjä huijaa. Oikeasti ALV on niille yritystukea, jota Valtio maksaa yrityksille, monta miljardia euroa joka vuosi, kaikkien muiden yritystukien lisäksi.

    • Anonyymi

      Silti hävettää vieläkin. Väitimme muun muassa edellä kuvatussa selvityksessä erittäin hatarin perustein, että marginaaliveroprosentin laskeminen maksaisi itse itsensä takaisin. Väite tunnetaan muualtakin. Sen nimi on ”muruja rikkaiden pöydältä” -argumentti.

      Argumentin idea on, että kun rikkaiden annetaan rikastua lisää, heidän pöydiltään tippuu niin paljon muruja, että köyhätkin hyötyvät. Kyseessä on siis eräänlainen taloudellisen hyvän valumaefekti (englanniksi trickle down). Ajattelutapa tunnetaan yhtenä uusliberalismin ideologisena kulmakivenä. Sen avulla muun muassa Ronald Reagan ja Margaret Thatcher perustelivat rikkaita suosivia verouudistuksiaan.

      ”Muruja rikkaiden pöydältä” -argumentti on vieteriukko. Se ponnahtaa aina jostain keskusteluun, kun halutaan suosia hyväosaisia.

      Eri tutkimuksissa kyseinen argumentti on kerta toisensa jälkeen osoitettu pätemättömäksi. Rikkaita suosivat verouudistukset voivat päinvastoin hidastaa talouskasvua ja kurjistaa köyhien asemaa. Talouskasvu onkin hidastunut länsimaissa 1980-luvulta alkaen samalla, kun suurituloisten verotusta on alennettu. Samalla eriarvoisuus ja sen haitat ovat lisääntyneet.

      Muruja rikkaiden pöydältä -argumentti on kuitenkin kuin väsymätön vieteriukko. Se ponnahtaa aina jostain keskusteluun takaisin, kun halutaan suosia hyväosaisia. Argumentti naamioi eliitin etujen ajamisen yleisen hyvän edistämiseksi.

      Rikkaiden murut -argumenttia käytti näkyvästi esimerkiksi pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus 2014. Se alensi yhteisöveroa 4,5 prosenttiyksiköllä, ja väitti sen lisäävän talouskasvua ja maksavan itsensä takaisin 50-prosenttisesti. Todellisuudessa tällaisesta vaikutuksesta ei ole näyttöä.

      Etlan tutkijat vaativat yritysverotuksen rajua laskemista, suurituloisimpien pääomatuloverotuksen keventämistä ja ylimpien palkkatulojen verotuksen tuntuvaa laskelmista.

      Ja nyt, vuodenvaihteen jälkeen, vieteriukko ponnahti taas kerran esille. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisi Suomen pelastuspaketin eli suosituksia hallitukselle. Etlan tutkijat vaativat yritysverotuksen rajua laskemista, suurituloisimpien pääomatuloverotuksen keventämistä ja ylimpien palkkatulojen verotuksen tuntuvaa laskelmista. Tuloeliittien suosimista puolustellaan valikoivilla tutkimusviitteillä.

      Meillä toimii Suomen Akatemian alaisuudessa myös Verotutkimuksen huippuyksikkö. Sen tulokset eivät tue Etlan veroehdotuksia. Niin ikään hiljattain yhdeksän Helsingin Sanomien haastattelemaa taloustieteilijää suositti päinvastoin verotuksen kiristämistä julkisen talouden tasapainottamiseksi.

      Kolmessa vuosikymmennessä media on vihdoin alkanut tajuta, että Veronmaksajain keskusliitto on enemmän etujärjestö kuin riippumaton tutkimuslaitos. Mutta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos kertoo kotisivuillaan tekevänsä riippumatonta ja soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta.

      Minusta Etlan verosuositukset ovat valovuoden päässä riippumattomasta tutkimuksesta: kyse on eliitin etujen lobbaamisesta, joka verhotaan tutkimusasiantuntemuksen valepukuun.

    • Anonyymi

      Mihin noita yritystukia ja beeovähennyksiä tarvutaan
      esim palkansaajan pitää maksaa kaikki berott ja yrittäjein albit

      Eikös se ole huijausta

      Samoin kun esim että baikka boitollinen yritus saa 61miljoonaa yrityatuke ja 2 miljoonaa sähköveron palautusta joka vuosi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6560
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2634
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2210
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      74
      1886
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1661
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1457
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe