kengitys?

Larpa

Minulla on hevonen jota on erittäin vaikea kengittää.. Ei anna pidellä jalkojansa juuri ollenkaan.. Onko teillä kokemusta kellään tällaisista asioista? Jos on, niin voisitteko neuvoa että mitä olette käyttäneet apuna tällaisissa tapauksissa? (muu kuin huulipuristimet) Kiitos jo etukäteen neuvoista..

7

3883

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jepati

      kaverin heppaa tulee eläinlekuri huumaamaan aina, muuten ei onnistu.kallista puuhaa mutta pakko tehdä.

    • danelimo

      Kuinka vanha se on? Onko sillä huonoja kokemuksia kengityksestä/kengittäjästä? Antaako kaviot puhdistaa hyvin? Onko lihaskunto hyvä? Onko takapolvet kunnossa?

      On niin monia mahdollisia syitä jalkojen nykimiseen ja kengitysarkuuteen.

      Yhdelle tutulle hepolle auttoi kun vaihdettiin naiskengittäjä (ei sietänyt miehiä) joka jaksoi olla rauhallinen ja edetä hitaasti.

      Yhdellä toisella nuorella hepolla (potki jalkoihin koskettaessa) treenattiin alusta saakka uudestaan jalkoihin koskeminen, jalan nostaminen jne. Ja siihen asti että totutus puri, piti eläinlääkärin rauhoittaa se kengityksen ajaksi.

      Muutamilla hepoilla on auttanut se, että saavat syödä heinää kengityksen ajan.

      Kerro heposta enempi niin osaan ehkä auttaa enempi!=)

      • Larpa

        Eli hevonen on kymmenen vuotias.. Osaa kyllä nostella jalat, mutta ei tykkää että niistä otetaan kiinni. Ilmeisesti joskus vanhoilla omistajilla on sattunut jotain kengitettäessä.. Jaloissa nimittäin itsessään ei pitäisi olla vikaa.. Käytetty hevosella myös varmasti huulipuristimiakin joskus koska ei pidä että suuhunkaan kosketaan. Hevonen ei itselläni ole ollut kauaa joten taustoja en aivan tarkalleen tiedä. Mutta olisi mukava tietää että onko tällaisia tapauksia ollut muilla ja mikä on auttanut? Seuraavaan kengitykseen olen ajatellut kokeilla suun kautta annettavaa rauhoittavaa lääkitytstä..
        Niin ja kiitos edellisestä vastauksesta ja kiitos jo etukäteen jos osaatte kertoa mielipiteitä ja kokemuksia enemmänkin..


    • Agrologi

      Mistä syystä hevonen vastustelee kengitystä?

      Jos syynä on hevosen arkuus/kengityspelko, konstit on aika vähissä. Lähinnä tuo kengitys rauhallisesti välillä jalkaa maahan laskien ja hevosen totuttaminen kengitykseen nostelemalla jalkoja ja koputtelemalla niitä puupalikalla voi auttaa. Järeämpänä keinona sitten rauhoittaminen lääkkeillä.

      Jos hevosesi on taas oppinut pelleilemään kengityksessä ja vastustelee silkasta kiusaamisen halusta, on keinoja käytettävissä enemmän.

      Kun seppä kengittää hevosen takajalkaa, kietaise hevosen häntä kengitettävän jalan ympärille. Pidä suht tiukalla. Silooin hevosen häntään sattuu kun se riuhtoo jalkaa, mutta kun jalka on paikallaan kipua ei tunnu. vanha sananlasku: "ei hevonen häntäänsä potki"

      Kun hevonen alkaa pomppia/nyhtää jalkaa, käännä jalka samaan asentoon, kuin taivutuskoetta tehtäessä, kun hevonen rauhoittuu löysää jalka tavalliseen kengitysasentoon. Taivutusasennossa jänteet ja nivelet joutuu ääriasentoihin, joka ei tunnu hevosesta erityisen mukavalta, tästä asennosta hevosen on myös hankalampi riuhtoa jalka irti kuin kengitysasennosta. Yleensä hevonen huomaa parin kerran jälkeen, että rimpuilu aiheuttaa vaan entistä tukalamman asennon, ja rauhoittuu kengitettäväksi.

      Vielä yksi vinkki joka ei ratkaise ongelmaa, hevosen ja kengittäjän valtataistelussa, mutta josta on usein apua. Syötä hevoselle kengityksen aikana herkkupaloja (kuivaa leipää, porkkanaa, heppanameja) hiljakseen (anna hevosen höplätä nyrkkiä johon herkku on piiotettu ja avaa sitten käsi, kaivete lisää herkkua rapisevasta pussista jolloin hevonen voi vesi kielellä kuunnella rapinaa... voit myös syöttää hevoselle heiniä kädestä muutama korsi kerrallaan. Syöttäessä hevosen huomio kiinnittyy syömiseen ja se malttaa paremmin seistä kengittäessä

      Ongelman syystä riippumatta kannatta ainakin nuoret ja vanhat hevoset kengittää vaiheittain. Eli ensin kengät pois kaikista jaloista, sitten vuollaan kaikki jalat, sitten laitetaan kengät kaikkiin jalkoihin, sen sijaan että seppä tekisi yhden jalan keraallaan alusta loppuun. Näin jalkojen kuormitus on tasaisempaa ja hevonen malttaa paremmin.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Uskomatonta!


    • Anonyymi

      Likit, meijän hepat RAKASTAA sitä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2703
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2290
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2040
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      14
      1775
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1701
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1676
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1676
    8. 92
      1602
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1467
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1284
    Aihe