Paljon tiedottomuutta

Tiikerinpentunen

Hei vaan tasapuolisesti kaikille!

Olen lukenut näitä lestadiolaisuus -palstoja jo jonkin aikaa. Toisinaan ahkerammin, toisinaan laiskemmin. Olen kuitenkin huomannut kuinka paljon ristiriitaista tietoa täällä liikkuu. Harva näyttää tietävän, että uuslestadiolaisuutta edes onkaan. Hauskin väite mielestäni oli, että uuslestadiolaisuus olisi vain muutamien ihmisten netissä keksimä suuntaus :) Ehei.

En tiedä olenko oikea ihminen kirjoittamaan tänne, mutta kirjoitan kuitenkin. En voi sanoa olevani erityisesti lestadiolainen, niin uusi kuin vanhakaan, koska eiväthän he mitään nimiluetteloa jäsenistään pidä. Ainakaan minä en ole koskaan kuullut.

Olen kuitenkin käynyt uusheräyksen järjestämissä seuroissa ja tilaisuuksissa ja mielestäni niissä kerrotaan asiat niin kuin ne itsekin ymmärrän - mitään ylimääräistä lisäämättä.

Puhun tässä tekstissäni siis uuslestadiolaisuudesta, jota ainakin täällä päin myös kutsutaan esikoislestadiolaisuudeksi sekä uusheräykseksi.

Kuulun evankelisluterilaiseen kirkkoon, ja uuslestadilaisuus toimii myös evankelisluterilaisen kirkon "alaisena", niin kuin muutkin lestadiolaisuussuuntaukset.

Tärkein ja ainoa auktoriteetti on Raamattu. Vain pysymällä Raamatun sanassa voi olla jotain todellista. Uuslestadiolaisuudessa ei pyritä lisäämään mitään omia tapoja tai "sääntöjä", vaan yritetään pysyä Raamatun sanomassa. Tilaisuuksissa onkin korostettu, että usko tulee kuulemisesta ja lukemisesta. Tunnen muutaman vanhoillislestadiolaisen, jotka eivät ole koskaan itse lukeneet Raamattua vaan uskovat sokeasti sen mitä heidän seuroissaan sanotaan. Itse pidän erittäin tärkeänä myös omakohtaista Raamatun tutkimista ja lukemista. Asia pyritään sanomaan niiden oikeilla nimillä ja suoraan siten, miten Raamatussa sanotaan. Joskus kirkossa ollessani kaipaan tätä suoruutta. Asiat pitäisi puhua niin, että kaikki ymmärtäisivät. Toisinaan papit kiertävät asian ja kertovat lähinnä historiaa, vaikka tärkein asia olisikin kertoa, että Jeesus kuoli meidän kaikkien syntien tähden, niin sinun kuin minunkin puolesta, jotta jokainen, joka häneen uskoo ei joutuisi kadotukseen vaan saisi iankaikkisen elämän.

Ensimmäisen kerran mennessäni eikoislestadiolaisten seuroihin yllätyin valtavasti kun jo ovelle minua tultiin kättelemään ja toivottamaan tervetulleeksi. Mikä lämpö ja rauhallisuus valtasi koko tilan. Jumala oli varmasti läsnä tuossa tilaisuudessa.

Uskon voimme saavuttaa vain uskomalla, armosta ja Pyhän hengen kautta. Omilla teoilla ei voi taivaspaikkaa ansaita. Uskon siihen kolmiyhteiseen Jumalaan, josta Raamatussa kerrotaan.

Eikä ole meidän hommamme alkaa sanoa kuka pääsee taivaaseen ja kuka ei. Ei ole meidän tehtävämme arvostella toisten uskoa ja sanoa toisia harhaoppisiksi. Tätä seikkaa olen hieman kritisoinut vanhoillislestadiolaisuudessa, enkä voi hyväksyä sitä. Sillä Raamatussahan sanotaan, että se joka itsensä ylentää, se alennetaan ja toisin päin. Ja minä haluan uskoa Raamatun sanaan, en mihinkään muuhun.

Uskon, että niin vanhoillis- kuin uuslestadiolaisuudessa sekä monessa muussa eri suuntauksessa, on varmasti vielä armolliseen, elävään Jumalaan uskovia ihmisiä. Kyllä Jumala näkee sydämiin ja sen kuka uskoo. Ei se ole meidän tehtävämme. Meidän tehtävämme on kertoa Jeesuksesta niille, jotka eivät häntä vielä tunne. On ilo saada kertoa totuutta ihmisille.

Olitpa sitten mihin suuntaukseen kuuluva tahansa niin jos sinulla on Jeesus sydämessäsi, niin ei sinulla ole pelättävää.

Halusin kertoa oman kokemukseni lestadiolaisuudesta, jotta edes joku saisi hieman tietoisuutta lisää. Tärkeintä tässä maailmassa ja ajassa on uskoa Jumalaan ja auttaa lähimmäistään niin kuin itseään.

Oikein mukavaa talven alkua ja joulun odotusta kaikille! Siunausta ja älä koskaan epäröi turvautumasta Jumalaan.

4

620

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Iitamuori

      Viestisi oli asiaa. En ollut aiemmin kuullutkaan että esikoislestadiolaisuutta sanotaan myös uuslestadiolaisuudeksi. :)

    • esikoislestadiolainen

      Uuslestadiolaisuus ei ole todellakaan sama kuin esikoislestadiolaisuus. Uuslestadiolaisuus tarkoittaa eriseuralaista. Esikoislestadiolaisuus ja vanhoillislestadiolaisuus ovat syntyneet samaan aikaan, mutta uuslestadiolaisuus vasta paljon myöhemmin. Uuslestadiolainen kyllä saattaa olla vanha esikoislestadiolainen tai vanhoillinen, mutta poikennut uskosta.

      • esikoislestadiolainen

        Olen iloinen mielipiteistäsi. Vaikka menitkin vähän sekaisin käsitteissä. :) Niin täällä näyttää monet muutkin tekevän.


      • Tiikerinpentunen

        Kiitos kun valaisit asiaa, mutta täytyy minun edelleenkin sanoa, että ainakin täälläpäin niitä kutsutaan toistensa synonyymeiksi.

        Uusheräys, esikoislestadiolaisuus ja uusleastadiolaisuus merkitsevät täällä päin samaa asiaa.

        En ole muuta väittänytkään.

        Onpa nimike sitten mikä hyvänsä, niin pääasia on kuitenkin minulle ainakin tärkein :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4859
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1732
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1478
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1337
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1228
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      895
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      61
      879
    Aihe