Saakutin normaalijakautuneisuus

tyttö joka ei tajua mistään...

Testaan muuttujien normaalisuutta Kolmogorovin-Smirnovin testillä valitakseni varianssianalyysin tai kruskall-wallisin testin. Testi näyttää sig -arvoilla alle (0.05) eli jakauma poikkeaa normaalista.

Tutkin myös histogrammia, kuvaaja näyttää normaalijakautuneelta. Olen nyt ihan sekaisin, että kumpaa uskon? :) Miten saan selville, onko muuttuja normaalisti jakautunut? Kertokaa fiksummat. :)

Kiitos vastauksista.

4

1842

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • usko pois

      Jos testin mukaan ei ole normaalijakauma, mutta histogrammin mukaan on, usko histogrammia. Riittää, että jakauma "riittävän normaali", mitä se ilmeisesti juuri kuvaajan perusteella on. Näistä asioista tosin kannattaa keskustella oman laitoksesi experttien kanssa. Kysyminen ei ole kielletty.

    • wannabe tilastonikkari

      K-S testiä käytetään verrattaessa kahden riippumattoman muuttujan jakaumaa toisiinsa. Tällainen riippumaton muuttuja voi olla vaikkapa vastaajien sukupuoli. Aineistolta voitaisiin kysyä K-S -testin avulla esim. että, eroavatko asennemittarilla kerätyt miesten ja naisten vastausten jakaumat toisistaan. Mutta tämänhän jo varmasti tiesitkin. Siis asiaan.

      Jakauman kuvaajan tarkastelu voi olla hyödyllistä, etsittäessä syitä mahdollisille eroille. Yleensä hajontakuvio on tässä tilanteessa parempi kuin histogrammi. Yhtä kaikki, jos olet tehnyt testin oikein ja aineistosi täyttää K-W:n käyttämiselle asetetut ehdot, tehdään tulkinta p:n (sig.) perusteella, ei katsomalla. Jos normaalijakauman eron näkisi aina silmämääräisesti, riittäisi pelkkä ristiintaulukointi (eikä mitään testiä tarvittaisi)

    • wannabe tilastonikkari

      Äh, siis, muuttujien on oltava toisistaan riippumattomia ja otosten on oltava satunnaisia. Mittauksen pitää olla järjestysasteikollinen ja taustamuuttujan ns. jatkuva.

    • j.a.p.

      Pienillä aineistoilla, joissa mittaustarkkuus on karkea, K-S-normaalisuustesti tai vastaavat testit johtavat miltei aina nollahypoteesin hylkäämiseen. Siksi niihin ei kannata niin tiukasti tuijottaa. Graafiset kuviot (histogrammin lisäksi esim. normaalitodennäköisyyskuviot) kertovat kyllä kokeneelle silmälle tuon "riittävän normaalisuuden". Yksi toinen juttu: puhuit viestissäsi siitä, että tarkoitus on jatkossa tehdä varianssianalyyseja. Muistithan, että tällöin riippuvan muuttujan normaalisuustarkastelut on tehtävä erikseen kaikissa niissä ryhmissä, joita varianssianalyysissa suunnittelet vertaavasi, eli yksi normaalisuustarkastelu ei riitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tunniste

      Jonka vain sinä ja kaivattusi tietää. ⬇️
      Ikävä
      113
      5263
    2. Ketä julkkista

      kaivattunne muistuttaa?
      Ikävä
      67
      5064
    3. Miten, milloin

      Se onnistuisi sun luona
      Ikävä
      91
      4124
    4. Miten mä olisin

      Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.
      Ikävä
      75
      3610
    5. Anteeksi kun käyttäydyn

      niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv
      Ikävä
      60
      3218
    6. Haluan huomiota sulta

      nainen…tiedoksi. 😥❤️ -M-
      Ikävä
      43
      2801
    7. Kerro kolme huonoa ja

      kolme hyvää asiaa kaivatustasi? Än yy tee nyt
      Ikävä
      15
      2297
    8. Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen

      Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️
      Ikävä
      52
      1924
    9. Rakastatko mua

      Vielä?
      Ikävä
      40
      1800
    10. Onko kaivattusi

      kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.
      Ikävä
      37
      1638
    Aihe