Vuokranantajan vastuu?

homekämppä

Vuokra-asunnostamme löytyi hometta. Lapsilla takana pitkä infektiokierre. Mikä on vuokranantajan korvausvastuu: vuokrahyvitys, uuden asunnon pikainen järjestäminen, muuttokustannukset jne.? Mitä tutkimuksia lääkäriltä voi vaatia että selviää johtuuko sairastelu homeesta? Keneen pitäisi ottaa yhteyttä, terveystarkastajaan vai ? Kiitos jo etukäteen! Olen tästä kaikesta neuvoton...

19

11416

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • homekorva

      Ystäväni (perhe) voittivat X kaupungin. He sairastuivat asuttuaan kaupungin omistamassa homerivitalossa vuokralla.

      He saivat n. vuoden vuokrat takasin.


      Lapsien sairastelukierrettä ja kärsimystä ei mikään mammona voi korvata.

    • homehamsu

      Aloitetaan pelottelulla. Lähtökohtaisesti: vuokralaisen todelliset oikeudet ovat huonot. Näin ei välttämättä ole, jos tulkitaan asumisesta annettuja ohjeita ja määräyksiä - kyse on käytännöistä, joiden pohjalta voi odottaa homeasian esille nostamisestasi, että tulet saamaan osaksesi lähinnä huonoa kohtelua, luulosairaaksi leimaamista, vähintäänkin epäilystä. Oletko valmis ryhtymään leikkiin?

      Tyypillisesti vuokralaisille annetaan kaksi neuvoa. Ensinnäkin muuttakaa pois. Ja jos homeongelma & sairastumiset ovat vakavia, neuvo kuuluu: muuttakaa kiireesti/heti pois. Ja toiseksi älkää viekö asiaa oikeuteen. Häviätte. Tällaista pessimismiä ruokitaan varsin arvovaltaisiltakin tahoilta.

      Oletteko vuokralla yksityisellä, pienellä vuokranantajalla tai kenties kunnalla tai jollakin muulla suurella vuokranantajalla?

      Kirjoitat "vuokra-asunnostamme löytyi hometta." Homeen läsnäolosta kertovat 1) asukkaiden oireet 2) homeen haju asunnossa 3) näkyvät kosteusvauriojäljet tai homekasvustot. Täsmentäisitkö, mistä on kyse homelöydöksessänne. Miten olet varmentanut, että kyse on homeesta? Lastesi infektiokierre voi johtua kosteusvauriohomeista. Onko sinulla tai perheelläsi muita oireita? Esim. limakalvojen ärsytysoireita, päänsärkyä, väsymystä, ihottumia tai selittämätöntä kutinaa tms. Jos kertoisit tarkemmin oireistasi ja siitä, miten kauan olette asuneet asunnossa ja minkälaisesta homehavainnosta on kyse, kokonaisuus olisi helpompi hahmottaa.

      Yhteydenotto kunnan terveystarkastajaan kuuluu ensimmäisiin askeliin ongelmaa purettaessa. Kerro hänelle kaikki, aivan kaikki, liittyen oireisiinne ja homehavaintoihinne. Joissakin kunnissa on asiallinen työnsä osaava terveystarkastaja. Varoituksen sana lienee kuitenkin paikallaan: joidenkin kuntien terveystarkastajat ovat suoranaisia rikollisia. Mutta olipa kuntasi terveystarkastaja sitten millainen tahansa, hänen lakisääteinen velvollisuutensa on toimia. Hän tullee tekemään asuntotarkastuksen, kenties ottaa ilmanäytteen; parhaassa tapauksesssa hän selvittä asian kokonaisuudessaan materiaalinäytteineen ja korjauskehotus/asumiskuntoisuuslausuntoineen. Ota yhteyttä siis terveystarkastajaan, ainakaan se ei maksa sinulle mitään.

      Jos kosteusvauriohomeongelma asunnostasi löytyy ja se myös sellaiseksi tunnustetaan (vuokranantaja), niin se on korjattava. Pieni vaurio korjataan helposti niin, että asutte siinä (ja sairastutte kenties lisää puutteelisten suojausten vuoksi). Suuremman vaurion ollessa kyseessä suuri vuokranantaja tarjonnee teille korvaavaa asuntoa remonttitöiden ajaksi tai uudeksi asunnoksenne (ja melko suurella todennäköisyydellä myös se on homeessa). Reilu vuokranantaja tarjoutuu tai suostuu pyydettäessä korvaamaan muuttokustannuksenne. Ja tämäkin vain siis hyvässä tapauksessa. Vuokrahyvitykseenkin saattaa syntyä myös vuokranantajan näkökulmasta jonkinlainen oikeus, mutta se vaatii jo tiukempaa reklamointia. Periaatteessa sinulla on toki oikeus mainitsemiisi asioihin; noita oikeuksia vain rikotaan mennen tullen - ja niin tapahtuu niin kauan kuin vuokranantajat, taloyhtiöt ja isännöitsijät eivät joudu rikkomuksistaan asianmukaiseen vastuuseen. Sen vuoksi oikeuksiensa puolesta pitäisi taistella.

      Kaikki muut korvaukset ovat kiven alla. Tai: käräjöinnin takana. Mutta jos kaava on suurinpiirtein sellainen, mitä tähän mennessä on pohdittu, käräjöintiin ei todellakaan kannata ryhtyä. Korvauksia on jokseenkin turha odottaa. Mutta saatatte joutua maksamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, omienne lisäksi.

      Asia on mielenkiintoisempi, jos keissinne on ns. törkeä... että homeongelman korjaamattomuus ja sitä myötä sairastumisenne johtuu vuokranantajan, taloyhtiön ja/tai isännöitsijän piittaamattomuudesta, laiminlyönneistä, ellei peräti lakien ja määräysten rikkomisista. Edelleen jos homeongelma on laaja ja kyse on terveydelle erittäin vaarallisista homekasvustoista ja jos sairastumisenne on vakava, saattaa se merkitä samalla myös sitä, että irtaimistonne on pilalla, teistä on tullut ns. homesairaita (mikä on erittäin vakava terveyshaitta, se rajoittaa mm. työkykyä siinä mielessä, että myös työympäristön tulee olla puhdas; eli sairastumsenne/oireilunne eivät liity enää pelkästään asuntoonne, vaan reagoitte kaikkialla, missä on hieman vähäisempikin kosteusvauriohomeongelma; esimerkiksi allerginen alveoliitti on yksi tyypillinen vakavan homealtistuksen seuraus, ja silloin puhutaan jo vaarallisesta sairaudesta).

      Yksityisellä lääkäriltä voit pyytää käsittääkseni milteipä mitä tutkimuksia tahansa. Se tarkoittaa vain sitä, että rahaa menee ja paljon. Sen sijaan terveyskeskuslääkäriäsi sinun on todennäköisesti vaikea saada ottamaan koko homekysymystä vakavasti. Ainakin aluksi (ja tässä terveystarkastajan lausunto merkitsee paljon), ja tietenkin se riippuu lääkäristä, hyviäkin tk-lääkäreitä saattaa olla olemassa. Sinänsä terveyskeskuslääkäriltä et voi vaatia yhtään mitään. Keskimäärin he ovat allergisia sanalle home.

      Sen lääketieteellinen osoittaminen, että lastesi infektiokierre johtuu homeesta, on hyvin hyvin vaikeaa. Ainakin mitä tulee terveyskeskuslääkärin tekemiin tutkimuksiin. (Tarkempaa osviittaa tässä kysymyksessä osaavat minua paremmin antaa muutamat muut palstalaiset.) Jos lastesi infektiokierre loppuu siihen, että muutatte pois, puhtaaseen asuntoon, merkitsee se käytännössä sitä - olettaen että home-epäilys on saatu tutkimuksin varmistetuksi - että sairastumisen syy on ollut home.

      Jos sinulla itselläsi on ärsytysoireita, niin silloin sinun on helppo käyttää itseäsi koekaniinina seuraavasti: oletetaan, että saat oireita kotonasi; lähde ulos pariksi tunniksi tai vaikka sukulaisiin viikonlopuksi; oireittesi pitäisi helpottaa ja pitemmän poissaolon jälkeen poistua kokonaan; kun tulet takaisin kotiin, oireesi palaavat varsin nopeasti. Jos näin tapahtuu ja jos oireittesi kirjo on vieläpä laaja, on todennäköistä, että oireesi johtuvat homeista. Jos asunnosta tämän jälkeen löydetään merkittäviä homekasvustoja, asia alkaa varmistua.

      Mutta edelleen kysymys on siitä, miten törkeä tapauksesi on. Oletko ottanut yhteyttä vuokranantajaan? Isännöitsijään? Ovatko he kiistäneet ongelman olemassaolon? Onko ongelma ollut heillä aiemmin tiedossa tai olisiko heidän muuten pitänyt tietää siitä (isännöitsijätahon tulee!!! tietää, että pitempiaikaiset kosteusvauriot johtavat terveydelle haitallisen/vaarallisen homekasvuston syntyyn varmasti.) Nyt lähestytään sitä pistettä, jossa voidaan varsinaisesti alkaa puhua korvausvelvollisuuden syntymisestä. Korvausvelvollisuuden syntyminen periaatteessa on kuitenkin eri asia kuin että sinulle korvauksia vapaaehtoisesti maksettaisiin. Mitä suuremmat laiminlyönnit taustalla ja mitä suurempi vahinko (lopuksi elämää menetetty terveys, irtaimiston menetys, muita?), sitä suuremmista korvauksista voidaan alkaa puhua. Mutta niistä puhutaan oikeudessa ja se on raskas tie.

      Tähän mennessä vuokralaisten on käynyt oikeudessa huonosti, tai korvaukset ovat parhaimmillaankin jääneet kosmeettisiksi; mutta me elämme muutosten aikaa. Tulossa on varmasti oikeudenkäyntejä, joissa syylliset saavat mittavan maksulapun kouraansa, ja kenties tuomioitakin. Se on oikeastaan ainoa tapa muuttaa homeilla sairastuttamisen käytäntöä - jolla on karmaisevaa kansantaloudellistakin merkitystä - tässä maassa. Se vain, että mikään rahasumma ei korvaa menetettyä terveyttä.

    • tutkiminen?

      Miten tapahtuu käytännössä?
      Onko vuokranantajan asia hankkia tutkija vai voiko itse hankkia?
      Jos vuokranantaja sanoo, että ei saa tutkia, mitä sitten, voiko vuokranantaja kieltää tutkimisen?
      Entä jos tutkiminen vaatii rakenteiden aukomista tms. voiko vuokranantaja kieltää tällaisen tutkimisen?
      Voiko itse hankkia tutkijan sieltä mistä haluaa vai pitääkö hankkia terveystarkastaja kunnalta? Jos kunnalta ei saa apua/oikeaa suhtautumista asiaan, saako sitten hankkia tutkimaan kenet haluaa?

      • homehamsu

        Kysymys näissä hometutkimuksissa on rahasta. Vuokralaisen on suositeltavaa kääntyä aluksi terveystarkastajan puoleen, koska lasku menee tällöin taloyhtiön maksettavaksi (tai vuokranantajan; ei missään tapauksessa kuitenkaan vuokralaisen).

        En tiedä, voiko mikään laki estää myös oman tutkijan hankkimista. Ällistyttävää se olisi, varsinkin jos kunnan terveystarkastajan suhtautuminen on peemäinen. Lähinnä se on - kuten sanoin - taloudellinen kysymys. Viime kädessä vuokranantaja tai taloyhtiö on maksajana kaikissa hometutkimuksissa, jos merkittäviä homemääriä löydetään. Mutta saattaa käydä niin, että rahansa saa takaisin siinäkin tapauksessa vasta oikeuden määräyksellä.

        Akkreditoidun firman, joka tekee riittävän homekartoituksen materiaalinäytteineen, käyttäminen on kallista. Puhutaan vähintään tuhannesta eurosta ylöspäin alkavista summista. Harva vuokralainen haluaa pistää rahojaan likoon moisia summia - ellei tosiasioiden paljastamiseen ole painavia syitä. Ja niitäkin on olemassa.

        Halvempaa on käyttää aluksi homekoiraa, joka varmistaa, että asunnossa on hometta. Koulutettu homekoira on 100% luotettava, se tunnistaa aktiiviset, so. toksiiniset homekasvustot. Homekoiran tekemä homekartoitus on myös oikeudellisesti pätevä. Homekoiran ongelma on se, ettei se pysty aina sanomaan pesäkkeiden tarkkoja esiintymäpaikkoja eikä homeiden määriä. Toisin sanoen koulutetun homekoiran merkkauksen perusteella hometta löytyy kyllä, mutta onko sitä juuri siinä paikassa, josta päädytään ottamaan materiaalinäyte, terveydelle haitallisiksi katsovien raja-arvojen ylittäviä määriä, sitä koira ei osaa sanoa - se kun ilmaisee usein laajoja alueita. Homekoiran pohjalta tehtyä kartoitusta täytyy osata tulkita. Ainahan se ei niin vaikeaa ole - jos on kosteusvauriojälkiä, on tod.näk. myös hometta. Koiran kustannukset ovat muutamia satoja euroja. Homekoirateam on monien käyttämä, asiantunteva ja luotettava yritys.

        Näytteitä voi ottaa myös itse, myös materiaalinäytteitä. Jos siihen ryhtyy, kannattanee asioida Oulun Sisäilmatutkimuksen kanssa, sillä sinne voi lähettää näytteet postitse ja siellä voidaan niin halutessa tehdä näytteiden homemääritykset DNA:n perusteella. Sen varmempaa keinoa ei ole. Hinnaksi tulee tällöin noin 100 per näyte. Ohjeet löytyvät www-sivuilta.

        Vuokranantaja voi toki älistä tutkimuksista ja varsinkin materiaalinäytteiden ottamisesta mitä haluaa. Ja tottakai äliseekin, sillä joko hän tai taloyhtiö on (todennäköisesti) joutumassa maksumieheksi. Mitenkään pahasti rakenteita tuskin edes tarvitsee repiä näytteet saadakseen; ja jos hometta löytyy, niin aukirevityillä rakenteilla ei ole väliä: homeiset rakenteet on poistettava joka tapauksessa. Niitä ei asunnossa saa olla.

        Homekysymyksissä vuokranantajasi on vastapuolesi. Toisin sanoen sinun kannattaa itse vaikuttaa siihen, kuka tutkii ja miten. Terveystarkastajan tulisi olla puolueeton, tai pikemminkin asukkaan puolella. Tosiasiallinen käytäntö on valitettavasti liian usein aivan päinvastainen. Jos annat vuokranantajasi hankkia hometutkijat paikalle, hän hankkii sellaisen firman, jolla ei ole aikomustakaan löytää yhtään mitään. Puhtailla näytteillä tehdään bisnestä. Yksi keino pistää hankala terveystarkastaja tekemään työnsä on se, että hankit paikalle homekoiran, joka osoittaa, että hometta on. Jos terveystarkastaja ei suostu tämänkään jälkeen yhteistyöhön, teet rikosilmoituksen hänestä. Kun asia viedään tarpeeksi pitkälle, hankalastakin terveystarkastajasta tulee kilttiä poikaa/tyttöä.


      • Metsäläinen2
        homehamsu kirjoitti:

        Kysymys näissä hometutkimuksissa on rahasta. Vuokralaisen on suositeltavaa kääntyä aluksi terveystarkastajan puoleen, koska lasku menee tällöin taloyhtiön maksettavaksi (tai vuokranantajan; ei missään tapauksessa kuitenkaan vuokralaisen).

        En tiedä, voiko mikään laki estää myös oman tutkijan hankkimista. Ällistyttävää se olisi, varsinkin jos kunnan terveystarkastajan suhtautuminen on peemäinen. Lähinnä se on - kuten sanoin - taloudellinen kysymys. Viime kädessä vuokranantaja tai taloyhtiö on maksajana kaikissa hometutkimuksissa, jos merkittäviä homemääriä löydetään. Mutta saattaa käydä niin, että rahansa saa takaisin siinäkin tapauksessa vasta oikeuden määräyksellä.

        Akkreditoidun firman, joka tekee riittävän homekartoituksen materiaalinäytteineen, käyttäminen on kallista. Puhutaan vähintään tuhannesta eurosta ylöspäin alkavista summista. Harva vuokralainen haluaa pistää rahojaan likoon moisia summia - ellei tosiasioiden paljastamiseen ole painavia syitä. Ja niitäkin on olemassa.

        Halvempaa on käyttää aluksi homekoiraa, joka varmistaa, että asunnossa on hometta. Koulutettu homekoira on 100% luotettava, se tunnistaa aktiiviset, so. toksiiniset homekasvustot. Homekoiran tekemä homekartoitus on myös oikeudellisesti pätevä. Homekoiran ongelma on se, ettei se pysty aina sanomaan pesäkkeiden tarkkoja esiintymäpaikkoja eikä homeiden määriä. Toisin sanoen koulutetun homekoiran merkkauksen perusteella hometta löytyy kyllä, mutta onko sitä juuri siinä paikassa, josta päädytään ottamaan materiaalinäyte, terveydelle haitallisiksi katsovien raja-arvojen ylittäviä määriä, sitä koira ei osaa sanoa - se kun ilmaisee usein laajoja alueita. Homekoiran pohjalta tehtyä kartoitusta täytyy osata tulkita. Ainahan se ei niin vaikeaa ole - jos on kosteusvauriojälkiä, on tod.näk. myös hometta. Koiran kustannukset ovat muutamia satoja euroja. Homekoirateam on monien käyttämä, asiantunteva ja luotettava yritys.

        Näytteitä voi ottaa myös itse, myös materiaalinäytteitä. Jos siihen ryhtyy, kannattanee asioida Oulun Sisäilmatutkimuksen kanssa, sillä sinne voi lähettää näytteet postitse ja siellä voidaan niin halutessa tehdä näytteiden homemääritykset DNA:n perusteella. Sen varmempaa keinoa ei ole. Hinnaksi tulee tällöin noin 100 per näyte. Ohjeet löytyvät www-sivuilta.

        Vuokranantaja voi toki älistä tutkimuksista ja varsinkin materiaalinäytteiden ottamisesta mitä haluaa. Ja tottakai äliseekin, sillä joko hän tai taloyhtiö on (todennäköisesti) joutumassa maksumieheksi. Mitenkään pahasti rakenteita tuskin edes tarvitsee repiä näytteet saadakseen; ja jos hometta löytyy, niin aukirevityillä rakenteilla ei ole väliä: homeiset rakenteet on poistettava joka tapauksessa. Niitä ei asunnossa saa olla.

        Homekysymyksissä vuokranantajasi on vastapuolesi. Toisin sanoen sinun kannattaa itse vaikuttaa siihen, kuka tutkii ja miten. Terveystarkastajan tulisi olla puolueeton, tai pikemminkin asukkaan puolella. Tosiasiallinen käytäntö on valitettavasti liian usein aivan päinvastainen. Jos annat vuokranantajasi hankkia hometutkijat paikalle, hän hankkii sellaisen firman, jolla ei ole aikomustakaan löytää yhtään mitään. Puhtailla näytteillä tehdään bisnestä. Yksi keino pistää hankala terveystarkastaja tekemään työnsä on se, että hankit paikalle homekoiran, joka osoittaa, että hometta on. Jos terveystarkastaja ei suostu tämänkään jälkeen yhteistyöhön, teet rikosilmoituksen hänestä. Kun asia viedään tarpeeksi pitkälle, hankalastakin terveystarkastajasta tulee kilttiä poikaa/tyttöä.

        näillä homemarkkinoilla. Esim. eihän sitä hometta löydy ja löydetä, jos ei ole tarkoituskaan (enää) löytää. Noista materiaalinäytteistä (esim. remontin jälkeen) ei suostuta edes puhumaan, koska asunnon pitäisi jo vihdoinkin olla asumiskunnossa (vaikka yli puolet vauriorakenteista on hienoilla paneeleilla peitelty). Kaiken valtakunnan tunnin laskeumanäytettä ja Andersenin keräimellä otettua 10 min. näytettä käytetään ja SILTI ollaan varmoja: "täällä on varmasti olleet sittenkin ikkunat auki" eli voi voi, kun ne mömmöt ja terveysoireilu (hyvin vakava!) eivät ota poistuakseen niin millään.

        Oikeuskäsittelyn vuoksi erittäin vakavasti asunnostaan oireilevan on lääkärin mukaan (tk-lääkäri) yritettävä asunnollaan oleskelua remontin jälkeen, jotta saadaan potilaspapereihin faktaa oireista ja löydöksistä. Hurjaa peliä, kun oireet ovat niin pahat, jotta vasta toinen nitro auttaa ja asunnosta poistuminen alle kolmensadan peffeillä. Evakkoajat omasta huushollista voivat olla mielettömän pitkiä. Voiko esim. vanha ihminen silloin enää muuta toivoa kuin "luonnollista kuolemaa" tai itsemurhaa?


      • Liisa/
        homehamsu kirjoitti:

        Kysymys näissä hometutkimuksissa on rahasta. Vuokralaisen on suositeltavaa kääntyä aluksi terveystarkastajan puoleen, koska lasku menee tällöin taloyhtiön maksettavaksi (tai vuokranantajan; ei missään tapauksessa kuitenkaan vuokralaisen).

        En tiedä, voiko mikään laki estää myös oman tutkijan hankkimista. Ällistyttävää se olisi, varsinkin jos kunnan terveystarkastajan suhtautuminen on peemäinen. Lähinnä se on - kuten sanoin - taloudellinen kysymys. Viime kädessä vuokranantaja tai taloyhtiö on maksajana kaikissa hometutkimuksissa, jos merkittäviä homemääriä löydetään. Mutta saattaa käydä niin, että rahansa saa takaisin siinäkin tapauksessa vasta oikeuden määräyksellä.

        Akkreditoidun firman, joka tekee riittävän homekartoituksen materiaalinäytteineen, käyttäminen on kallista. Puhutaan vähintään tuhannesta eurosta ylöspäin alkavista summista. Harva vuokralainen haluaa pistää rahojaan likoon moisia summia - ellei tosiasioiden paljastamiseen ole painavia syitä. Ja niitäkin on olemassa.

        Halvempaa on käyttää aluksi homekoiraa, joka varmistaa, että asunnossa on hometta. Koulutettu homekoira on 100% luotettava, se tunnistaa aktiiviset, so. toksiiniset homekasvustot. Homekoiran tekemä homekartoitus on myös oikeudellisesti pätevä. Homekoiran ongelma on se, ettei se pysty aina sanomaan pesäkkeiden tarkkoja esiintymäpaikkoja eikä homeiden määriä. Toisin sanoen koulutetun homekoiran merkkauksen perusteella hometta löytyy kyllä, mutta onko sitä juuri siinä paikassa, josta päädytään ottamaan materiaalinäyte, terveydelle haitallisiksi katsovien raja-arvojen ylittäviä määriä, sitä koira ei osaa sanoa - se kun ilmaisee usein laajoja alueita. Homekoiran pohjalta tehtyä kartoitusta täytyy osata tulkita. Ainahan se ei niin vaikeaa ole - jos on kosteusvauriojälkiä, on tod.näk. myös hometta. Koiran kustannukset ovat muutamia satoja euroja. Homekoirateam on monien käyttämä, asiantunteva ja luotettava yritys.

        Näytteitä voi ottaa myös itse, myös materiaalinäytteitä. Jos siihen ryhtyy, kannattanee asioida Oulun Sisäilmatutkimuksen kanssa, sillä sinne voi lähettää näytteet postitse ja siellä voidaan niin halutessa tehdä näytteiden homemääritykset DNA:n perusteella. Sen varmempaa keinoa ei ole. Hinnaksi tulee tällöin noin 100 per näyte. Ohjeet löytyvät www-sivuilta.

        Vuokranantaja voi toki älistä tutkimuksista ja varsinkin materiaalinäytteiden ottamisesta mitä haluaa. Ja tottakai äliseekin, sillä joko hän tai taloyhtiö on (todennäköisesti) joutumassa maksumieheksi. Mitenkään pahasti rakenteita tuskin edes tarvitsee repiä näytteet saadakseen; ja jos hometta löytyy, niin aukirevityillä rakenteilla ei ole väliä: homeiset rakenteet on poistettava joka tapauksessa. Niitä ei asunnossa saa olla.

        Homekysymyksissä vuokranantajasi on vastapuolesi. Toisin sanoen sinun kannattaa itse vaikuttaa siihen, kuka tutkii ja miten. Terveystarkastajan tulisi olla puolueeton, tai pikemminkin asukkaan puolella. Tosiasiallinen käytäntö on valitettavasti liian usein aivan päinvastainen. Jos annat vuokranantajasi hankkia hometutkijat paikalle, hän hankkii sellaisen firman, jolla ei ole aikomustakaan löytää yhtään mitään. Puhtailla näytteillä tehdään bisnestä. Yksi keino pistää hankala terveystarkastaja tekemään työnsä on se, että hankit paikalle homekoiran, joka osoittaa, että hometta on. Jos terveystarkastaja ei suostu tämänkään jälkeen yhteistyöhön, teet rikosilmoituksen hänestä. Kun asia viedään tarpeeksi pitkälle, hankalastakin terveystarkastajasta tulee kilttiä poikaa/tyttöä.

        Homekoirien kartoitus ei ole oikeudessa pitävä todiste. Jos se jossain on mennyt läpi, niin silloin kysymyksessä on ollut tilanne, jossa vastapuolen asianajaja ei ole ollut tähän alaan erikoistunut. Käräjätuomareillahan ei itsellään ole pääsääntöisesti minkäänlaista alan asiantuntemusta.

        Samoin itse otetuilla näytteillä ei ole näyttö- tai todistearvoa. Aina voidaan väittää, että näyte on väärin otettu tai että se ei edes ole siitä kohdasta kuin väitetään.

        DNA-määrityksiin perustuvia analyyseja ei niitäkään ole vielä standardisoitu. Niistä saadaan esille joitain lukuja, jotka eivät ole käyttökelpoisia, koska toistaiseksi ei vielä ole olemassa standardeja mihin niitä lukuja verrattaisiin.

        Jos on siis odotettavissa, että asiaa joudutaan puimaan oikeudessa tms., niin silloin kannattaa käyttää virallisia menetelmiä ja hyväksyttyjä näytteenottajia ja laboratorioita. Jos terveystarkastaja ei itse ota näytteitä, häneltä voi kysyä yhteystietoja terveydensuojelulain 49 §:n perusteella hyväksytyille asiantuntijoille.


      • Liisa/
        Metsäläinen2 kirjoitti:

        näillä homemarkkinoilla. Esim. eihän sitä hometta löydy ja löydetä, jos ei ole tarkoituskaan (enää) löytää. Noista materiaalinäytteistä (esim. remontin jälkeen) ei suostuta edes puhumaan, koska asunnon pitäisi jo vihdoinkin olla asumiskunnossa (vaikka yli puolet vauriorakenteista on hienoilla paneeleilla peitelty). Kaiken valtakunnan tunnin laskeumanäytettä ja Andersenin keräimellä otettua 10 min. näytettä käytetään ja SILTI ollaan varmoja: "täällä on varmasti olleet sittenkin ikkunat auki" eli voi voi, kun ne mömmöt ja terveysoireilu (hyvin vakava!) eivät ota poistuakseen niin millään.

        Oikeuskäsittelyn vuoksi erittäin vakavasti asunnostaan oireilevan on lääkärin mukaan (tk-lääkäri) yritettävä asunnollaan oleskelua remontin jälkeen, jotta saadaan potilaspapereihin faktaa oireista ja löydöksistä. Hurjaa peliä, kun oireet ovat niin pahat, jotta vasta toinen nitro auttaa ja asunnosta poistuminen alle kolmensadan peffeillä. Evakkoajat omasta huushollista voivat olla mielettömän pitkiä. Voiko esim. vanha ihminen silloin enää muuta toivoa kuin "luonnollista kuolemaa" tai itsemurhaa?

        Aika hurjalta kuulostaa. Onko ystäväsi jo lähtenyt lomille? Yritin soitella hänelle perjantaina, mutten saanut vastausta.


      • lisää
        Liisa/ kirjoitti:

        Homekoirien kartoitus ei ole oikeudessa pitävä todiste. Jos se jossain on mennyt läpi, niin silloin kysymyksessä on ollut tilanne, jossa vastapuolen asianajaja ei ole ollut tähän alaan erikoistunut. Käräjätuomareillahan ei itsellään ole pääsääntöisesti minkäänlaista alan asiantuntemusta.

        Samoin itse otetuilla näytteillä ei ole näyttö- tai todistearvoa. Aina voidaan väittää, että näyte on väärin otettu tai että se ei edes ole siitä kohdasta kuin väitetään.

        DNA-määrityksiin perustuvia analyyseja ei niitäkään ole vielä standardisoitu. Niistä saadaan esille joitain lukuja, jotka eivät ole käyttökelpoisia, koska toistaiseksi ei vielä ole olemassa standardeja mihin niitä lukuja verrattaisiin.

        Jos on siis odotettavissa, että asiaa joudutaan puimaan oikeudessa tms., niin silloin kannattaa käyttää virallisia menetelmiä ja hyväksyttyjä näytteenottajia ja laboratorioita. Jos terveystarkastaja ei itse ota näytteitä, häneltä voi kysyä yhteystietoja terveydensuojelulain 49 §:n perusteella hyväksytyille asiantuntijoille.

        Homekoirien käynti ei silti ole turhaa silloinkun selvää näkyvää homekasvustoa ole.Homekoirien perusteella voidaan kuitenkin kartoittaa selvemmin mistä näytteitä kannattaa ottaa.Siihenhän ihmisen hajuaisti ei riitä.
        Ainakin oman hometalon kohdalla Homekoira Teamin käynti ei ollut turha ja homeanalyysitkin sen osoittivat.Meillä kun ei ole riittävästi niin eteviä rakennusalan asiantuntijoita joka kylässä,että heidän kokemuksensa perusteella näytteiden ottopaikat menisivät nappiin.
        Ja käräjillekin lausunto oli tarpeellinen ja huomioitiin.
        Kuten poliisien huumekoiratkin löytävät huumeet ja labra tutkii lajit ja pitoisuudet,samoin toimii homekoirien tehtävä.


      • Metsäläinen2
        Liisa/ kirjoitti:

        Aika hurjalta kuulostaa. Onko ystäväsi jo lähtenyt lomille? Yritin soitella hänelle perjantaina, mutten saanut vastausta.

        Ystäväni on paikalla (siis Suomessa) aivan joulukuun alussa. Asunnollaan hän ei voi oleskella hetkeäkään. Asunnolta tuoduista aikakauslehdistä oireilee muutkin kuin vain hän (ne, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin oireilleet). Bakteerimäärät olivat suuria huoneessa, mihin mm. jätettiin märkä seinä.. Naapuriasunnosta on myös otettu näytteitä (noita "pilipalinäytteitä"); asuntoa yritetään myydä. "Homma" viedään loppuunsaakka!


    • yliherkkä

      Muuttakaa asunnosta mahdollisimman pian pois. Olen itse asunut homekämpässä ja saanut hajuste- ja kemikaaliyliherkkyyden riesakseni. Voin sanoa, että elämä on vaikeaa, kun en kestä hajuja, on mahdotonta harrastaa mitään ja työpaikan saanti tuntuu toivottomalta.

      Mikäli haluat lisää tietoa hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydestä, tietoa löytyy linkeistä
      http://www.hajusteyliherkkyys.com/tietoa.htm
      http://www.palkkatyolainen.fi/pt2004/pt0410/p041215-l2.html

      Laitan tähän myös linkin,
      http://www.adressit.com/sosiaaliturvahajusteyliherkille
      missä voi käydä allekirjoittamassa peruspalvelu-, sosiaali- ja terveys- sekä työministerille toimitettavan vetoomuksen sosiaaliturvan saamiseksi hajuste- ja kemikaaliyliherkille. Mikäli sinulta löytyy empatiaa hajuste- ja kemikaaliyliherkkyyttä sairastavia kohtaan, käythän allekirjoittamassa vetoomuksen. Kerrothan myös asiasta eteenpäin, sillä kaikkien empaattisten ihmisten osallistuminen on tarpeen, jotta asioille tehtäisiin jotain.

    • oscar2

      mitä jos vuokranantaja on tietoinen että talossa on ollut hometta eikä ole siitä kertonut eikä kerro ja jää kiinni että on tehnyt itse salaa homeremontin taloon? onko silloin korvausvastuussa? jos löytyy todisteita.

    • meilläpäinnäin

      Minä sairastuin sarkoidoottiseen sydänlihastulehdukseen asuessani vuokralla.Muistan että jo vuosia sitten puhuttiin että rivitalossamme on sädesientä.En vain ymmärtänyt sen vakavuutta.Menetin työkykyni,minulla on elinikäinen defilaattorilla varustettu tahdistin,joka on pelastanut henkeni jo useita kertoja.Kun selvisi että keuhkolääkärini epäily on totta,asun sisäilmalta sairaassa asunnossa,muutin välittömästi pois.Kävin puhumassa useta kertoja omistaja tahon kanssa,joka oli tietoinen ongelmasta,ja vähätteli vain sitä.Piti hävittää kaikki omaisuus,ja oireiluni helpottikin pois muuton myötä.En saanut korvauksia,enkä voinut vuokralaisena tilata terveystarkastajaa,koska se on vuokranantajan tehtävä.Ei ole sellaisia verikokeita joilla pystyisi vielä toteen näyttämään altistumista.Kävin yksityisellä allergologilla,ja hän tämän kertoi.Sydänsarkoidoosi on valtavasti yleistynyt nyt kun sisäilmaongelmista on alettu puhua.Sen aiheuttaja kun on tuntematon tekijä,virus tai bakteeri,sädesienihän on bakteeri.Vuokranantaja oli muka ottanut näytteitä ja lähettänyt ne työtehoseuraan tutkittavaksi ja tulos oli ollut täysin puhdas!Silti myös muut talon asukkaat sairastelevat kovasti ja vakavasti!Mutta kun on halpa vuokra,niin vuokralaisia rittää...

    • kjhkgjgjgjhgjg

      Muuta heti pois. Tämä kuulostaa aika rajulta mutta on totta: käytännössä kaikki kiinteistöt Suomessa ovat homeessa, kyse onkin lähinnä siitä, että kuinka paljon. Sinulla (tai lapsillasi) ei siis ole käynyt huono tuuri asunnon kanssa vaan geenien suhteen. Toiset sairastuvat, enemmistö ei.

      Jos rupeat haastamaan vuokranantajaasi oikeuteen, häviät äärimmäisellä todennäköisyydellä. Hometta on melkein mahdoton todistaa niin, että se menee läpi oikeudessa. Muuta äkkiä pois, hävitä irtaimisto ja vaatteet yms. ja keskitä tarmosi homeettoman kämpän löytämiseen.

      Oikeudenkäynnistä säästyneet rahat voit käyttää uusien tavaroiden hankkimiseen. Osta aluksi vain välttämätön ja vähitellen lisää jos käy hyvä tuuri ja huomaat asuvasi treveessä kämpässä.

    • Maksumies_

      Hieno juttu kun lukee näitä kosteusvaurio juttuja. Itse valitin kylppärin kosteudesta sekä makuuhuoneen seinän kosteudesta. Terveystarkastaja kävi kuvaamassa ja mittaamassa kosteudet (joistain kohdilta vähän kohollaan, makuhuoneen lattia ikkunan kohdalta kohollaan). Raportissa käskettiin olla tuulettamatta niin paljon, tuuletusikkuna oli koko ajan raollaan päivisin kun tupakoin siitä ulos. Taloyhtiön raportissa painovoimainen ilmastointi ei muka toiminut kun ikkuna oli päivät auki ja muka kosteutta syntyi sen takia kylppäriin kun lautasventtili ei vetänyt muka ikkunan takia. Asiaa tutkittiin ja hutkittiin moneen otteeseen voi hitto mitä touhua. Vaadin korjauksia joita sitten tehtiin, joitain silikonisaumajuttuja. Kylppärissä oli kuulemma porausmittauksissa seinät kuvat ja lattia. Minulle esitettiin laskua ja sanottiin että ikkuna ei saa olla auki koko päivän. Kerroin että en maksa mitään ja jatkoin ikkunan aukipitämistä eihän nyt ikkunasta sada kaatamalla sisään ja talvisin tulee vain raitista ilmaa. Vein moninaisen asian oikeuteen ja samalla muutin pois. Käräjäoikeus laittoi minut maksamaan tuottamuksellisesta ikkunan aukipitämisestä joitain korjauksia/kuivauksia ja toisen ja omat oikeudenkäyntikulut. Että silleen. Seuraavan kerran kun moista syntyy niin muutan vain pois aikaa menee ja rahaa tonni kaupalla.

      • Mjau

        Oli varmasti muillekin parempi, että muutit pois. Pääsivät tupakoivasta naapurista.
        Ihan älytöntä poltella jossain ikkunan raossa! Miten voi joku olla noin hömelö, ettei ymmärrä mennä ulos, jos ihan pakko on savutella...


    • Anonyymi

      Ikävä kyllä pieni ihminen on heikoilla isojen vuokranantajien kanssa! Kokemusta liikaakin.

      • Anonyymi

        Suurin osa vuokranantajista on tavallisia yksityisiä ihmisiä, eikä toiminta ole kovinkaan kannattavaa. Suuret yritykset jotka rakennuttaa kokonaisia kerrostaloja halvalla ja saa vielä veronmaksajien kustannuksella erilaisia tukia, on aivan eri asia.

        Aloitus on vanha, mutta ei tuossa vuokranantajalla ole muuta vastuuta kuin korjata asunto, joka taas voi olla lähinnä taloyhtiön vastuu ja jos home johtuu asukkaan huolimattomuudesta tai siitä että tämä ei ole ilmoittanut kosteusongelmaa, voi vastuu olla vuokralaisenkin.


    • Anonyymi

      Terveystarkastaja ei suostu tutkituttamaan vanhaa rivitaloasuntoa josta saan kovia allergiaoireita, jotka ovat alkaneet sinne muuton jälkeen ja helpottavat muualla olemisen aikana. Rivitalon omistaa pienen kunnan omistama vuokrayhtiö. Kaikenlaista liirunlaarumia on selittänyt kuukausi tolkulla ja määrännyt vain ilmanvaihtokanavien puhdistuksen. Josta ei ole ollut tälläiseen oireiluun apua.

      Viereisessä asunnossa on todettu ja korjailtu jotain hometta yli kymmenen vuotta sitten, kuulin asian muualta ja se menee terveystarkastajalle kuurolle korville. Täytyy olla päivän selvä asia että täällä on hometta tälläisen oireilun jälkeen. Kyseessä 80 luvun lopun rivitalo, jossa on tämä kuuluisa koneellinen ilmanpoisto.

      Terveystarkastaja selvästi suojelee pientä kunnan omistamaa yritystä(korruptio). Koska tämä talo on purkukuntoinen, sanoi minulle myös vitsillä? kunnan vuokrafirman tj. Jonka asenne muuttui vihamieliseksi terveystarkastus hakemuksen jälkeen ja syytteleväksi, että jos asunnossa olisi jotain vikaa, niin se olisi meidän asukkaiden vika, vaikka ollaan tässä homerivitalossa oltu vasta muutamia kuukausia.

      Mitenkä hoitaa asiaa eteenpäin, kennelle voi valittaa terveystarkastajasta?

    • Anonyymi

      Hei asunrivitalossa ilmoitin isännöitsijälle että asunnossa on hometta ja hän oli tietoinen siitä miksi minun vaan pitää asua täällä ja vielä vuokra pyydetään home asunnosta ,minusta on väärin edes laittaa vuokralle

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3839
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2298
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2121
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2015
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      93
      1694
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      301
      1228
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe