6-vuotias lapsi leikkaa kaikenlaisia...

Huolestunut äiti

Lapsi leikkasi kaikki barbien vaatteita, verhonauhat jne. Löysin siivottaessani hänen huoneessaan palaisia kankaita.
Kysyin lapselta mitä näille on tapahtunut ja lapsi vastasi, että kaikki lelut ovat tyhmiä ja tylsiä.
Oletan, että lapsi odottaa uusia leluja mutta emme voi "lahjota" näillä mitään kuin syntymäpäivän merkeissä sekä joululahjoja annetaan.
Voi olla, että lapsi on nähnyt miten paljon leluja kavereilla on. Kerroin, että on erilaisia perheitä jotka ostavat paljon leluja ja jotkut eivät. Olisiko se syy kateudesta joka valtasi halu tuhoamaan omia lelujansa saadaakseen jokin huomioita mutta mitä...
Vai olisiko lapsella jokin psyykkinen ongelma minkä sai rikkomaan kaikki kankaita vai sitten ikävaiheeseen liittyvä rajan etsiminen?

Alan jo hieman huolestua tästä kun ei tunnu normaalilta mutten tiedä millaisia 6 vuotiaita ovat tässä ikäisinä.
Ajatukseni pyörii tässä koko ajan lisäksi lapsi "varastaa" pieniä tavaroita vaikka väitti löytävänsä pihalta jota en usko asiaa todeksi.
Olemme puhuneet varastamisesta, että on ehdottomasti palautettava omistajalle ja pyytää anteeksi.

Neuvoja tai samankaltaisia tilanteissa olevia.

14

2843

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja siinä oli

      että pieni lapsi osoittaa häiriökäyttäytymisellä kysymystä: Rakastatko vielä minua?

      Eli onko teillä esim. työkiireiden takia liian vähän aikaa lapselle tai onko sisaruksia, joiden kokee saavan enemmän huomiota? Korostettiin sitä, että lasta täytyisi katsoa silmiin mahdollisimman paljon, tarvii kosketusta (etenkin pojat 7-8 -vuotiaaksi asti paljon haleja ja suukkoja, sen jälkeen painia ja tönäisyjä kylkeen; tytöille varsinkin varhaisnuoruudessa tärkeää eli 10-14 -vuotiaana. Ja tyttö varsinkin tarvii aikaa ISÄLTÄ. Mutta tärkeää, että molemmat vanhemmat osoittavat aikaa ja kiintymystä lapselle, esim. 1/2 h kerran viikossa tai vaikka lyhyempikin aika tarpeen sattuessa.

      Jos toinen vanhemmista on vaikka ollut työmatkalla, lapsi voi kokea sen, että häntä on laiminlyönty. Ei välttämättä itsekään tiedosta, mistä paha olo johtuu.

      Lapsella tulee olla kuri ja häntä voi olla tarpeen rangasta, mutta trauma voi olla pysyvä silloin, jos lasta rangaistaan, kun hän ensisijaisesti tarvitsisi hellyyttä.

      6-vuotias ei myöskään ymmärrä varastamista, joten hänelle voi kyllä painottaa totuuden tärkeyttä, voi vaatia palauttamaan tavarat, mutta jos rankaisee, rangaistus tulee esittää niin, että äiti on iloinen, kun kerroit totuuden, mutta koska menit ottamaan toisen tavaran, minun täytyy panna sinut arestiin...

      Tärkeää siis, että lapsi ymmärtää MISTÄ häntä rangaistaan. Pieni kun ei osaa vielä ajatella loogisesti ja voi helposti yhdistää rangaistuksen totuuden kertomiseen ja alkaa vastaisuudessa keksimään hätävalheita päästäkseen pälkähästä. Jos lapsi jo katuu tekoa ja omatunto soimaa, lapsi jo itse rankaisee itseään ja rangaistuksen määräminen voi silloin nostattaa vihan ja lapsi menettää kosketuksen omaantuntoon, joka on asiantuntijoiden mukaan "parempi" kasvattaja.

      • Oraakkeli...

        Miten keksii hätävaleita jos ei tiedä syytä?
        meidän poika tiesi 5-vanhana etttei saa varastaa ja vanhemmat lapset laittoivat leluja meidän pojan taskuun. Asia selvisi kun useilta lapsilta asiaa kysyttiin. Mekin luultiin aluksi että meidän poikammme olisi ottanut toisten leluja luvatta. Muistan omalta kohdaltani leluihin kyllästymisen. Olin tuolloin 7-vuotias ja hienoin joululahjani oli keltainen Ford GT-40 leikkiauto. Joulunjälkeen tammikuun alkupäivillä en vaan välittänytkään siitä leluautosta enää ja annoin sen itseäni vanhemmalle kaverille joka asui samalla kadulla. Tuli vaan mieleeni ajatus että kyseessä on vaan leikkiauto, eikä sellaisella ole mitään virkaa. Kyllä minä vielä seuraavana kesänä leikin vähän, vaikka se tuntuikin ihan typerältä tehdä jotakin niin hyödytöntä kuin leikkiminen.


    • Kiellä

      Kyllä lasta pitää kieltää, kun hän tuollaista tekee!
      Miksi hänellä on sakset?
      Tiukasti vain sanot, että mitään tavaroita ei tarkoituksella rikota.
      Tavarat maksavat. Niihin menee paljon rahaa.
      Niistä täytyy huolehtia.
      Tottahan tämä on!
      Omat ja toisen tavarat pitää oppia tunnistamaan.
      Ei saa antaa tuoda kotiin sellaisia esineitä ja leluja, joiden alkuperää et tiedä.

      Anteeksi pyytäminen on kamalaa, joten lapsi tietenkin kieltää viimeiseen saakka. Tästä seuraa vain se, että lapsi oppii kirkkain silmin valehtelemaan ja vannomaan, että ei ole salaa ottanut, vaan toinen antoi.

      Viisainta vähissä äänin palauttaa tavarat oikeille omistajille, esim. ulkosalla, kun yhdessä tapaatte: "Tämä taitaa olla sinun autosi/lapiosi. Huomasin, että se oli kulkeutunut meille".

      Mutta rikkominen ja toisten tavaroiden haaliminen on juuri sitä, mihin vanhempien pitää puuttua. Sehän on lapsen kokeilua, miten käy kun näin tekee.
      Oppia ikävä kaikki.

      • Entinen hymypoika

        Meidän 6-vuotiaalla pojalla on menossa kait jokin ohimenevä (kestänyt jo muutaman viikon) itsenäistymiskausi. Uhmaa ihan hirveästi kaikkea mahdollista vastaan. Kaikkea mitä isä tai äiti pyytää, pitää vastustaa viimeiseen asti.
        Tavaratkin lentelee aivan erilailla kuin ennen.
        Tavaroiden heittelyn olen yksinkertaisesti kieltänyt. Jos rikkoo tavaroitaan, uusien pyytäminen on aivan turhaa tai ainakin niiden saaminen siirtyy johonkin hamaan tulevaisuuteen.

        Erään kerran suuttui minulle niin, että meinasi käydä käsiksi parkkipaikalla(kun suunnitelmat yllättäen muuttuivat ajankäytön suhteen, yritin selittää asian silloin perinjuurin hänelle). Silloin sai karenssia viikon, ei päässyt kavereiden luokse eikä katsonut lastenohjelmia. Tuon viikon aikana joutui moneen kertaan miettimään sitä, että kannattiko jonkun pikkuasian takia ruveta hankalaksi. Sitäpaitsi viikko sujui ihan mukavasti, kun ei ollut lastenohjelmia aikaa kuluttamassa.

        En tiedä, kyllähän noita kausia lapsilla on tämän tästä ja vähän väliä, niinkuin aikuisillakin, milloin mistäkin puhaltaa. Useimmiten niille löytyy jokin selitys, kun kuulostelee herkällä korvalla.


      • rahastukseen

        omilla tavaroilla. Mun naapurin penska myi vanhoja lyijykyniään ja tarrojaan tyttärelleni. Ekan kerran annoin olla, mutta toisen kerran, kun tyttöni toi kotiin nintendo pelin ja kertoi mistä oli sen "ostanut velaksi" otin jalat alle ja menin naapuriin selvittämään asiaa. Vastaus oli, että eihän meidän "pikku-Pentti" tahallaan ja naurut päälle... Tuohan on jo VARASTAMISTA! Tyttäreni oppi ainakin, ettei mitään osteta ilman äidin lupaa. Naapurin poika jatkaa todennäköisesti bisnestään ja vanhemmat silittävät päätä.


    • sakset pöytään

      ja annat lapsellesi kaikenlaista leikattavaa luvalla. Mainoksia tulee niin paljon että siinä riittää leikattavaa. Varmaan kaapista löytyy vanhoja rättejä ym tavaraa johon sakset puree.
      Sitten lapsi luvalla saa leikata vaikka keittiön pöydän äärellä ja kun ei jaksa enään niin nostat kaikki johonkin laatikkoon seuraavaan kertaan. Sakset piiloon ja sanot lapsellesi että kun haluaa seuraavan kerran leikellä tulee vain pyytämään.
      Varmasti menee ohi jossain vaiheessa kun asiasta ei tule porua ja sitä saa tehdä luvalla aina kun haluaa. Lelujen leikkelylle teet ehdottoman kiellon ja sakset saa aina vain luvalla. Kokeile.

      • tempun tehnyt

        äiti.Itse tein tuota samaa melkein samanikäisenä.Leikkelin pöytäliinat ja kaikki äidin hameet.Se vaan oli kivaa.Ei siinä mitään sen kummenpaa ollut.Kysyttäessä vastasin että oli tylsää.Ei mitään tylsää ollut,vain hauskaa leikata kaikkea.EI sitä ymmärtänyt tuon ikäisenä että niin ei saisi tehdä,oikean ja väärän ymmärrys ei liittynyt asiaan.Miksi mä en muka vois leikata verhoja??=)
        Ei se nyt välttämättä mikään vaihe ole ja suotta panikoit jonkun tuolla edellä mainitseman rakastamisen epäilyä.Selität vain ettei näin saa tehdä kun sitten menee kaikki pilalle.Ja tietysti vahdit saksien käyttöä.
        Lapset on lapsia ja kaikki pitää kokeilla.Anna lapselle tosiaan erilaisia materiaaleja joilla voi testailla millaista jälkeä tulee kun sitä leikkelee,tiedä mikä suunnittelija siitä vielä tulee.=)
        Tämmösen neuvon sain vastaavaan kysymykseen varhaiskasvattajille tarkoitetussa koulutuksessa.


      • Saman kokenut
        tempun tehnyt kirjoitti:

        äiti.Itse tein tuota samaa melkein samanikäisenä.Leikkelin pöytäliinat ja kaikki äidin hameet.Se vaan oli kivaa.Ei siinä mitään sen kummenpaa ollut.Kysyttäessä vastasin että oli tylsää.Ei mitään tylsää ollut,vain hauskaa leikata kaikkea.EI sitä ymmärtänyt tuon ikäisenä että niin ei saisi tehdä,oikean ja väärän ymmärrys ei liittynyt asiaan.Miksi mä en muka vois leikata verhoja??=)
        Ei se nyt välttämättä mikään vaihe ole ja suotta panikoit jonkun tuolla edellä mainitseman rakastamisen epäilyä.Selität vain ettei näin saa tehdä kun sitten menee kaikki pilalle.Ja tietysti vahdit saksien käyttöä.
        Lapset on lapsia ja kaikki pitää kokeilla.Anna lapselle tosiaan erilaisia materiaaleja joilla voi testailla millaista jälkeä tulee kun sitä leikkelee,tiedä mikä suunnittelija siitä vielä tulee.=)
        Tämmösen neuvon sain vastaavaan kysymykseen varhaiskasvattajille tarkoitetussa koulutuksessa.

        Varmaan harvassa on ne lapset, jotka eivät koskaan mitään luvatonta ole saksilla leikannut (tai tule leikkaamaan). Se on kivaa, ja lapsi ei vielä ymmärrä, että sit pitää ostaa uusia ja ne maksaa ja rahaa ei ole tai ei haluta laittaa sellaiseen. Kyse ei siis ole siitä, että haluaisi uusia tavaroita tai ei saa huomiota tai jokin muu syvällinen ongelma. Leikkaaminen vain on kivaa. Sakset piiloon ja vain luvan kanssa vahdittuna saa leikata.


      • leikellä pienenä
        Saman kokenut kirjoitti:

        Varmaan harvassa on ne lapset, jotka eivät koskaan mitään luvatonta ole saksilla leikannut (tai tule leikkaamaan). Se on kivaa, ja lapsi ei vielä ymmärrä, että sit pitää ostaa uusia ja ne maksaa ja rahaa ei ole tai ei haluta laittaa sellaiseen. Kyse ei siis ole siitä, että haluaisi uusia tavaroita tai ei saa huomiota tai jokin muu syvällinen ongelma. Leikkaaminen vain on kivaa. Sakset piiloon ja vain luvan kanssa vahdittuna saa leikata.

        koska vielä yläasteella pyysi minua leikkaamaan kun ei osannut leikata viivaa pitkin kuviota irti paperista. Että parempi vaan antaa opetella kädentaitoja pienestä pitäen. Valvonnan alla tietysti.


    • tolkutonta!

      Epänormaalia on, että lapsi rikkoo lelujaan, jos siitä on erikseen jo puhuttu ja kielletty tekemästä. Entisen heilani lapsi yllätettiin kerran paiskomasta cd-levyjään ja lapsi selitti, ettei tarvitse enää näitä ja päätti rikkoa ne. Järjetöntä! Rahalle ja tavaroille ei osata antaa enää mitään arvoa, kun uusia ostetaan ja annetaan aina lisää. Mihin unohtui kierrätys ja sen opettaminen lapsille? Mitä isot edellä sitä pienet perässä!

    • asiallinen_tuntija

      Ole tiukkana. Ilmoita että kun vanhatkin lelut hajotetaan niin uusia ei sitten ainakaan osteta. Pitäisi loppua leikkelyn sillä aika nopeasti...

    • Anonyymi

      Lapsi leikka kakk

    • Anonyymi

      Minnun lappsi hankkaa kakka sennäänn mamma mia

    • Anonyymi

      MINNÄ OLLE MIINA JA MANU MINÄ VALASTI ÄITON PUHELIN KAKKA ÄITI TTULEERRR!!;;;;;!!!!!!!!!!!!!💩

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      205
      8317
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4708
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2270
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2158
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1955
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1845
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1756
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1756
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1653
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1458
    Aihe