Miksi luonnontieteitä pääsee lukemaan niin helposti?

tyityytu

Pitkän matematiikan kohtuudella lukiossa(M yo-kirjoituksista) pääsevät lukemaan esimerkiksi matematiikkaa suoraan Helsingin yliopistoon. Sama koskee myös fysiikkaa ja kemiaa.

Miksi? Itse olen huomannut, että opinnot ovat näillä aloilla todella vaativia. Sisäänpääsyn vaikeus ei siis mitenkään korreloi opintojen haastavuuden kanssa. Niinpä opintojen keskeyttämisprosentti on todella suuri. Osa keskeytyksistä selittyy toki kaikenlaisilla turisteilla, jotka eivät päässet lääkikseen ja tulivat viettämään välivuotta esim. kemian laitokselle, mutta tämä ei selitä tosiaankaan kaikkea.

Onko syynä siis:
a)jos sisäänpääsyrajoja nostettaisiin, tulijoita olisi liian vähän. Toisaalta, tarvitaanko Suomessa sitten niin paljon fyysikkoja ja matemaatikkoja, vai onko alalla todellinen työvoiman puute?

b)jokin muu syy, mikä?

Niin, ja miksi sitten jotain taidehistoriaa on niin helvetin vaikea pääsät lukemaan? Mikä tekee siitä niin paljon halutumman alan kuin luonnontieteet?

4

1898

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siinä että

      matematiikka on vaativaa, ja siksi ei ole riittävästi hakijoita. Jokin taidehistoria taas on niin helppoa ja mitätöntä alaa, että siihen hakevat kaikenlaiset hörhöt kun luulevat osaavansakin jotain.

      • yliopistolainen

        Mulla sellainen käsitys, että abit/yo:t pyrkivät lukemaan sitä alaa joka

        1) jollakin tavalla tuntuu tutulta. Kaikki tietää, että lääkiksestä valmistuu lääkäriksi, oikiksesta juristiksi jne. Matematiikan ja muutaman muun oppiaineen ongelmana on se, ettei niistä oikeen saa käsitystä, mihin ammattiin (=mikä työnkuva, palkka) niistä ajautuu. Tilastotieteilijät esim. saa ihan kohtuullista palkkaa esim. vakuutusyhtiöissä, mutta rivi-lukiolainen kuka siitä mitään tietää?

        2) Toisilla oppiaineilla (=ammateilla) on vaan enemmän vetovoimaa. Se voi osittain johtua hyvästä palkkatasosta (juristit), ammatin saamasta arvostuksesta (lääkärit), jopa tv-ohjelmien luomasta mielikuvasta (CSI-> biokemia, kemia. Teho-osasto-> lääkis)

        3) Moni ei lukiota päättäessään oikeasti vielä tiedä, minne haluaa. Siksi valitaan ns. varma-opiskelupaikka (kauppakorkea, kasvatustieteellinen)

        Taidehistorian suosiota mielestäni kuvaa se, että se on eräs ainoita Yliopistossa mahdollisia taide-aineita. Lisäksi kannattaa muistaa, että ihmiset kerää ideoita kaiken maailman Antiikkia, antiikkia-tyyppisistä jutuista. Kaiken lisäksi taidehistoria on mielenkiinoista ja yllättävän laaja kokonaisuus joka pitää sisällään kuvataiteet, arkkitehtuurin, rakennushistoriaa ym.

        Olisi ihan kiinostavaa kuulla kommetteja joltakin, joka lukee esim. logopediaa, aasian ja afrikantutkimusta, arkeologiaa, maatalousteknologiaa, sosiaalipsykologiaa ym...


    • jupsjups

      Matematiikka on vaikeaa, ja useimpia pelkkä teorian opiskelu ei kiinnosta paskaakaan.

      Sitten kun on saanut opinnot päätökseen, niin huomaa ainakin 50% todennäköisyydellä olevansa lukion matematiikan opettaja huonolla palkalla. Monet muut päätyvät tutkijoiksi yliopistoon (huonolla palkalla myös).

      • tyityytu

        "Matematiikka on vaikeaa, ja useimpia pelkkä teorian opiskelu ei kiinnosta paskaakaan."

        Tuo teoria -ja työllistymisjuttu selittää varmasti osan asiasta. Toisaalta, sama juttu se on siinä taidehisoriassakin: päntätätään tuhansia sivuja kuivaa teoreettista tekstiä ja työllistytään hyvällä onnella johonkin museoon paskalla palkalla tai yliopistoon vielä paskemmalla palkalla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin kaivattusi

      Ja sinun juttusi kaatui?
      Ikävä
      123
      3867
    2. En löydä sinua

      En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k
      Ikävä
      23
      2932
    3. Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän

      Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi
      Maailman menoa
      112
      2471
    4. Opettelen sun jokaisen virheen

      ja rakastan sua.
      Ikävä
      46
      2031
    5. Hajoaako persut kuten 2017?

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011217813.html Tämä on totisinta totta. Persut on murroksessa. Osa jättää puolueen
      Maailman menoa
      245
      1650
    6. Kamala uutinen: Henkilö kuoli Tokmannin pihaan Kankaanpäässä- Jäi trukin alle

      IL 9.5.2025 Ihminen kuoli Kankaanpään Tokmannin edustalla perjantaina aamupäivästä. Poliisin mukaan henkilö oli jäänyt
      Kankaanpää
      44
      1585
    7. Mihin se sysipska hävisi?

      Katso Frida Kahlo elämäkerta ja opi.
      Ikävä
      32
      1547
    8. Ne oli ne hymyt

      Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä
      Ikävä
      20
      1376
    9. Mitä haluat oikeasti

      Mun ymmärtävän? Sitäkö ettet rakasta ja ole valmis mihinkään?
      Ikävä
      28
      1370
    10. Mitä uskot sinun

      Ja kaivattusi välillä tulevan tapahtumaan lähiaikoina
      Ikävä
      95
      1201
    Aihe