SOKERI

Puzzler

Palstavalinta voi tuntua väärältä, mutta kun poijaltani on tutkittu ja poissuljettu yleisimmät tarkkaavaisuushäiriöt yms, vaikka ongelmia on kovasti. Nyt on sitten alettu miettimään ruokavaliota ja etsimään syytä somaattiselta puolelta.

Nyt olen pitänyt häntä täysin sokerittomalla ruokavaliolla ja muutos on dramaattinen, hän on kuin eri poika, rauhallinen ja iloinen - entisen riehujan sijaan. Homma on nimittäin niin, että poikani menee sekaisin sokerista. Se ei olekkaan mitään pientä levottomuutta ja ns. sokerihumalaa, vaan hän menee kirjaimellisesti sekaisin. Hän tulee maaniseksi, aggressiiviseksi, pitää ihmeellistä ääntä, saattaa nauraa hysteerisesti, hikoilee kuin pieni possu, eikä häneen saa mitään kontaktia tuon "kohtauksen" aikana. Ainoastaan hänestä voi pitää kiinni, ettei hajota paikkoja tai satuta itseään ja muita. Aikaisemmin kun päivittäiseen ruokavalioon sisältyi sokeria (tarkoitan siis piilosokeria, en mitään päivittäisiä herkkuja), hän oli koko ajan levoton, yli-impulsiivinen, huono keskittymään, hermostui todella vähästä jne. Rauhallisimmillaan hän on nälkäisenä, mikä on aika nurinkurista, kun ajattelee millaisia lapset yleensä ovat :)

Kukaan ei osannut tunnistaa, mistä nuo kohtaukset johtuivat, kaikki vaan ovat ajatelleet niiden johtuvan jostain muusta.. adhd tms.. Diagnoosia ei ole vielä osattu tehdä, mutta asiaa tutkitaan..


Onkohan kenelläkään vastaavia kokemuksia? Täydellisestä sokerin sietämättömyydestä ilman diabetestä tai noin äärimmäisistä reaktioista verensokerin vaihteluun?

4

1686

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äityskä

      Todellakin kuin olisin lukenut tekstiä omasta lapsestani.Itsekin olen epäillyt, että sokeri ja mehuissa oleva makeutusaine saa jotain järkkyä sekamelskaa aikaan lapsen aivoissa.Karkkipäivä meillä perjantaisin ja siitä alkaakin todella levoton viikonloppu...En oikein tiedä mitä voisi antaa makean tilalle,hedelmistäkin tuntuu saavan virtaa kuin aropupu.Olisin myös kiinnostunut kuulemaan minkälainen sokeriton ruokavalio olisi hyvä ja terveellinen.Minkälainen on ollut pojallasi?

      • Puzzler

        Ihan vaan kaikki näkyvä ja tiedossa oleva sokeri pois. Samoin vaaleat leivät ja kaikki nopeasti imeytyvät hiilihydraatit. Makeina menee xylitol-pastillit ja purkka, maitojäätelö, rasvattomat jogurtit ym. Aamu- ja iltapalaksi terveellinen puuro, murot on kiellettyjen listalla myös, koska niissä on paljon sokeria, vaikkei olisikaan mitään makeita muroja. Perunaakin olemme vähentäneet ja usein lisukkeeksi vain keko kasviksia. ( Minun onneni, että poika rakastaa kaikenlaisia vihanneksia ja kasviksia ) Hedelmiä emme syö oikeastaan ollenkaan, emmekä leivonnaisia ym.

        Periaatteessa siis normaali terveellinen ruokavalio ja kaikkea valkoista, paitsi maitotaloustuotteita, vältetään. Täysjyvävilja ja varsinkin kaura, tasapainottaa verensokerin vaihtelua, siksi siis aamu- ja iltapuuro kannattaa pitää ruokalistalla päivittäin.

        Toistaiseksi ainakaan poika ei ole kapinoinut uutta ruokavaliotaan vastaan, kun tietää itsekin syyn muutokseen. Hän ahdistuu noista hallitsemattomista purkauksista ja ymmärtää, että uudella ruokavaliolla yritetään pitää hänen olonsa hyvänä.

        Annan myös pari kertaa viikossa monivitamiinia ja lapsille tarkoitettuja omega3-kalaöljykapseleita, en kuitenkaan molempia samana päivänä, enkä edes joka päivä, ettei tule mitään liikaa.

        Ruokavaliomme on siis melkolailla vilja- ja kasvispainotteinen, maitoa ja juustoja menee paljon, enkä oikeastaan kiinnitä paljoa huomiota rasvan määrään, mutta sitä tuskin on ainakaan liikaa. Lihan ja proteiinien määrää meidän pitäisi lisätä, mutta poika ei kovin tykkää lihasta, joten useimmiten se on sitten kalaa tai kanaa.

        Makeutusaineista canderel sopii myös lapsille, eikä sen käyttömääristä taida olla rajoituksia. Meillä poika on kova juomaan kaakaota, joten siirryimme canderel-kaakaoon ja hyvälle maistuu :)


    • -----

      Tunnen yhden aikuisen ihmisen, jolla on tuollainen "oireyhtymä". Ainakin ns. tavallinen sokeri aiheuttaa keskittymisvaikeuksia ja muuta levottomuutta. Hänelle on tehty jotain testejä, joissa se on todettu. Muistaakseni verensokeriarvoja seuraamalla.

      • ei karkkipäivää

        Vallan tuttua on tuo sokerin sekaannuttava vaikutus. Välillä, kun lapsi on ollut synttärikutsuilla, joilla tarjotaan mielin määrin karkkia, keksejä, limukkaa, on yhtä kiukuttelua ilta ja seuraava päiväkin. Karkkipäivä ajatuksenakin tuntuu ihan omituiselta, eikä toimisi meillä laisinkaan. Ihmetyttää vaan koulujen ja päiväkotien tarjoamat karkit; kun harjoittelijat tai luokka-avustajat lähtevät, he usein tarjoavat lapsille lähtiäisiksi karkit. En hyväksyisi tätä, koska se sekoittaa lapsen rauhallisen päivän, mutten aina jaksaisi olla ainoa tiukkapipokaan. Asiaa on myös hankala selvittää vanhemmille sukulaisille, joille sokerin syönti on ihan eri kurssissa kuin nykyajan lapsille. Ei itselläni ainakaan olisi jäänyt karkkeja kaappeihin lojumaan aikoinaan, mutta nykyään sitä on tarjolla niin paljon, ettei lapset edes jaksa syödä kaikkea.

        Meillä kyllä syödään myös sokeria, mutta yritän pitää tarjonnan tasaisena ja niukkana. Usein meillä lapsi popsii makeannälkäänsä jäisiä mustikoita tai kuivattuja hedelmiä, viinirypäleitä tms. Myös kuoritut porkkanat ja omenat pilkottuina maistuvat nykyajan lapsille jopa paremmin kuin karkki.

        Olen sitä mieltä minäkin, että sokeri on suuri syyllinen moniin käytösongelmiin ja asiasta pitäisi puhua lastentarhanopettajien ja opettajien koulutuksessa sekä muutenkin nostaa asiaa esille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 129
      3521
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      94
      3219
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2388
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1841
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1698
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1569
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1534
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1476
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1451
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      84
      1390
    Aihe