4-vuotias ja r sekä l-kirjain kateissa

äippä74

Meidän poika 4-vuotta ei sano vielä r-kirjainta, harjoittelee kovasti. Eniten minua ihmetyttääkin kun sanoo l-kirjaimen v:si eli kello on kevvo. Muuten poika erittäin touhukas ja kiva kaveri. Pitäisikö ottaa yhteyttä neuvolaan?

15

7267

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nina...L

      menee omalla painollaan ja voit rauhassa odotella.

      Ennen kouluikää kuitenkin asian pitäisi olla kunnossa, koska altistaa kiusaamiselle. Eli vuoden kuluttua kannattaisi reagoida ja vaatia puheterapiaa, jos ei ole siihen mennessä korjaantunut itsestään.

    • kielijänne

      Meneekö kieli ylähampaiden taakse? Tuleeko D?
      Kireä kielijänne voi aiheuttaa myös tuon L jutun. Kokeilehan itse mitkä kaikki kirjaimet ääntyy kieli ylähampaiden takana eli ainakin just noi L, R, D. Kielijumppaa voisi kokeilla.

    • vielä.

      Minä aikoinaan opin r-kirjaimen vasta ekaluokkalaisena. Eikä mitään harjoituksia sitä ennen. Se vain tulla tupsahti.

      Nyt omilla lapsillani r-kirjain sorahtaa. Ovat eskari- ja ekaluokkalaisia. Puheterapeutti kehotti tekemään tiettyjä harjoituksia. Esim. kieli ulos suusta mahdollisimman pitkälle ulos, kieli sikariksi ulos, kielen kärjellä kosketaan yläetuhampaita. Ja sitten ei harjoitella R-äännettä vaan harjoitellaan (5 min päivässä riittää) D-kirjainta. eli korvataan kaikki R-kirjaimet D-kirjaimella. Kirkko - kidkko, puro - pudo jne. jne. Kuulemma D-kirjainta sanoessa kieli melkein R-kirjaimen sanonta-asennossa, joten D:tä kannattaa harjoitella.

      Mutta kuten jo sanoin, ei mitään syytä huoleen. Vasta siinä 6-vuotistarkastuksessa neuvolassa asiaan tullaan kiinnittämään huomiota enemmän. Teillä 2 v vielä aikaa... Joten ottakaa rennosti..

      L-kirjaimesta en osaa mitään sanoa...

      • hätäile

        Pojallani (7v) on ollut sama ongelma. Puheterapiassa käytiin monta vuotta ja tuloksetta, kunnes ykspäivä poikani soitti koulusta ja sanoi oppineensa sanomaan R! Ja nyt hyvin sujuu puhe. Kyllä se sieltä tulee, kunhan aika on kypsä.


    • Kahden lapsen äiti

      Ei mitään hätää.Oma poikani (nyt 5 v.) ei vielä vuosi sitten osannut sanoa R,D,KS-tavuja,S, ja varmaan muitakin mitä en nyt täs muista.Käytiin neuvolas ja mietittiin kauheesti mistä johtuu ja laitettiin tutkimukseen jos toiseen.Niistä ei ollut mitään hyötyy vaan enemmän tappioo koska poika oppi välttämään sanoja joissa kyseiset kirjaimet esintyivät, esim sataa;tulee vettä kaatamal ym.Nyt itse oppinut kaikki nämä,D-kirjainta vielä haetaan ja R-kirjain sortaa mut muuten kaikki kohdallaan.Eli aikaa vaan pojalle,kyl ne siält sit tulla tupsahtaa ku aika on kypsä..

      • äippä74

        onneksi poika osaa itse nauraa r-vialleen. Isoveli käskee sanomaan R ja pikkuveli toistelee äl, äl, äl-äl-äl-äl sitten naureskelevat. Olenkin sanonut pojalle, että kyllä se vielä sieltä sorahtaa. Tuo l-kirjain askarrutta enemmän. Muistinkin että vanhempi poika sanoi aina k-kirjaimen t:nä eli kerho oli terho jne. Nyt puhuu (6v) tosi sujuvasti.


    • ----------

      Söikös pitkäänkin tuttia? Mietippä muuten hänen puhettaan, jääkö moni kielen ja suun etuosan äänne uupumaan?

      Jollet osaa hahmottaa etuosan äänteitä, testaa laittamalla oma sormi omaan suuhusi :), puhu sormi suussa ja vertaa puhetta lapsesi puheeseen.. kuulostaako samalta?

      Meillä nimittäin sama juttu, samoin t-kirjain tuottaa vaikeuksia sanojen keskellä. Tai no nyt se alkaa jo väistymään ja pojan puhe on kehittynyt huimasti, mutta vielä puoli vuotta sitten kun täytti 4, hänen puheensa oli melkoisen epäselvää juuri noiden äänteiden puuttumisen vuoksi.

      Käväistiin puheterapeutilla, mutta terapeutti sanoi, ettei mitään tarvetta aloittaa terapiaa, koska tuollainen vaiva korjaantuu helposti ajan myötä itsestään. Johtuu nimittäin siitä, että poika söi tuttia lähes 3-vuotiaaksi ja oppi puhumaan tutti suussa, nyt täytyy oppia pois vanhasta puhetavasta ja puhumaan ilman tuttia :) Koska tutti oli ennen suussa koko ajan, jäi puheeseen mukaan suun etuosan passiivisuus ja kielenkärjellä muodostettavat äänteet harjoittelematta, ne pitää oppia nyt vähän jälkijunassa.

      Puheterapeutti teki myös hyvin selväksi, etä lasten opitut puheviat korjaantuvat parhaiten, kun niihin ei kiinnitä liikaa huomiota, eikä anna negatiivista palautetta. Jos lapsi on itse innokas harjoittelemaan, niin sitä on syytä kannustaa ja joskus silloin tällöin voi häntä neuvoa ja opastaa, mutta ei liikaa. Tämä sen vuoksi, että jos lapsi on liian tietoinen puheviastaan, hän alkaa karttamaan puhumista ja siten myös oppiminen viivästyy harjoituksen puutteen vuoksi.

      Jollei pojallasi siis näytä olevan muuta hahmottamisongelmaa ja hän kuitenkin ymmärtää puheen hyvin ja sanavarastonsa on laaja, ei syytä huoleen. Voithan toki käväistä puheterapeutilla kuulemassa hänen mielipiteensä, jos haluat rauhoitusta mielellesi.

    • puheterapiajonoilla

      voi olla hankalaa saada pelkän r-kirjaimen ja ällän vaikeuksien vuoksi aikoja, ehkä harjoituksia voitte saada....näin ainakin meidän alueella, kun puhetarapeutteja on liika vähän lapsiin , jotka sitä kipeästi tarvitisisivat verrattuna. Surullista, ja hirveää säästöjen väärinkäyttöä ja lyhytnäköisyyttä päättäjiltä. Kyllähän hoidetut puheongelmat, vähentävät tuen ja tukitoimenpiteiden tarvittavuutta koulussa, ja puheterapiasta on kehittyvälle lapselle aivan ratkaisevaa hyötyä loppuelämää ajatellen...

    • mulle

      koska itsellä oli sama juttu. Sitten r-kirjain korjaantui pienellä treenauksella, l- ja s-kirjaimesta kärsin sitten pitkään ja olin koulukiusattu. Teknisesti poika ilmeisesti ei tajua miten kirjain (- met) äännetään, eli kieli hampaiden taakse. Koska itse luulin että esim. l-kirjain sanotaan koukkamalla leukaa silleen jännästi. Että tämmöstä. Puheterapia on kyllä ihan hyvä homma tämmöiseen. Kun ajoissa korjaa on ihan kiva.

    • voi kotona ja hoidossa

      lorutella ja harjoituksia tehdä...ota vain rohkeasti yhteyttä neuvolaan ja sitä kautta pyuheterapeutille kotiin ohjeet ...jotta lapesi oppisi nopeammin.(lapsi välttyy kiusaamiselta,lapset osaavat nykyään olla todella ilkeitä toisia kohtaan:()
      Näin me teemme erään 5-vuotiaan lapsukaisen vanhempien kohdalla =)
      T: perhepäivähoitaja savosta

    • mikkko1

      kertokaa nyt joku että miten voi oppia sanomaan l kirjaimen onko se vähän niinkuin r mutta siinä ei ärähdetä pistetäänkö kieli samaan kohti

    • mun lllllllllllll

      Meillä yhtenä harjoituksena l-harjoituksissa suun katon maalaaminen kielen kärjellä.

    • kirsi7689

      meillä lapsi ei osannut 4 vuotta täytettyyään sanoa k- kirjainta kunnolla.. kunnes oli pari kuukautta päälle 4, alkoi koo sana tulla kunnolla.. nyt ollaanki jo 4,5 vuotiaita ja R-kirjain on alkanut pärisemään olan takaa :) meille neuvolatäti sanoi että sitten kun lapsi menee kouluun,ja ei osaa ääntää kirjaimia, on hälyyttävää. joten ei syytä huoleen jos 3-4-5 vuotiaat eivät osaa sanoa kaikkia kirjaimia.

      ja toi koo kirjainkin, tuli aluksi sellaisten sanojen seassa jossa oli i- kirjain perässä. esim. KiSSA, KiRja, Kirsi, Kiva jne. :)

    • TätiMonika

      Huom, kun puhumme tuotamme ÄÄNTEITÄ, emme kirjaimia! Eli harjoittelemme esim. r- ja k-äänteitä, emme r ja k kirjaimia kun puhumme. Puheesta ei voi puuttua kirjaimia, vaan puheesta voi puuttua äänteitä.

    • ...........

      Itse olen hankalassa tilanteessa, kun mieheni tytön puheessa on ongelmia ja jotenkin tuntuu, etten "saisi" niihin puuttua. Tyttö menee syksyllä kouluun ja vieläkin y-, e- ja l- äänteet ovat kadoksissa. E:n korvaa pääosin a:lla, l:n n:llä ja y:n u:lla. Tai jos kirjaimet ovat lauseen alussa, ne jäävät kokonaan pois. R tulee, jos muistaa sanoa, mutta sekin saattaa unohtua, kun innostuu. S on tullut pienestä pitäen hyvin. Puheterapiassa hän on käynyt vuosia, mutta ei tällä hetkellä. Kotona eivät tee harjoituksia, joita terapiasta on saatu. Itse omasta mielestään tyttö puhuu hyvin, eikä tarvitse enää harjoitusta eli ei haluakaan harjoitella. Hirvittää, että koulussa aletaan kiusata, kun puhuu niin epäselvästi. Etenkin tuo e:n puuttuminen tekee puheesta jotenkin "honottavan". Myöskään ä ei tule selvästi, kuulostaa enemmän a:lta. Eli sanoissa on tosi pajon a -äänteitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      284
      2978
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1890
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1562
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1350
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1218
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      262
      1162
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1052
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1021
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      961
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      143
      821
    Aihe