Lahjaksi HYVÄ viski?

Pinjuska

Ystäväni on viskien tuntija, ja haluaisin ostaa jouluksi pullon hyvää tavaraa.. Itseltään en tietysti voi kysyä, olisiko jollain ehdotuksia? Kuulemma Laphroaig voisi olla, se oli ainakin valittu vuoden 2005 parhaaksi skottilaiseksi.. (Viinikaupan sivuilla luki jotain tällästä) Siitä tuntuu olevan useampaa ikääkin.. Mutta lähinnä kokemuksia, onko ne "hyvät" viskit mistään kotosin jos ruvetaan maistelemaan? Kiituus =)

13

35995

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • !!!

      Kyllä Laphroaig on sinänsä hyvä valinta. Melko tavanomainen/yleinen mallasviski, joten jos harvinaisuuksia haluaa, täytyy katsoa Alkon listaa lisää.
      Kyllä kaikki nuo kalliihkot mallasviskit sinänsä ovat hyviä, mutta kun niiden maut vaihtelevat joskus suurestikin toisistaan, on pitkälti juojan omasta makumieltymyksestä kiinni, mistä pitää.

    • Viskeeraaja

      Skottiviskit jakautuvat karkeasti sekoiteviskeihin (blended) ja mallasviskeihin (single malt). Sekoiteviskit sisältävät mallasviskiä noin 30 % ± jotakin.

      Sekoiteviskien hintaskaala Alkossa on noin 13-36 € ja mallasviskien 21-56 € (0,7 litran pullolta).

      Arvostettu sekoiteviski voi siis olla kalliimpaa kuin vähemmän arvostettu mallasviski. Kuitenkin: jos lahjan saaja todella on viskien tuntija, uskallan arvata hänen arvostavan enemmän mallasviskiä.

      Persoonallisimmat mallasviskit tulevat Skotlannin saarilta: Ardbeg, Bowmore, Bunnahabhain, Caol Ila, Lagavulin ja Laphroaig (Islay); Talisker (Spey) sekä Highland Park ja Scapa (Orkney). Niissä on vahva savun ja turpeen maku ja niistä sanotaan löytyvän myös merilevän, suolan ja fenolin vivahteita.

      Tuo tarkoittaa samalla sitä, että "saariviskit" jakavat mielipiteitä. Jotkut epäilemättä kallistuvat mieluummin Skotlannin "mannermaisempiin" mallasviskeihin, joista toki löytyy monenlaisia vivahteita niistäkin. Monet vannovat esim. Balvenien ja Macallanin nimeen. Monet noiden merkkien lajit on varastoitu tynnyreissä, joissa on säilytetty aiemmin sherryä, portviiniä tai vastaavaa, ja tuo antaa niihin omaa aromiaan.

      Maailman eniten myyty mallasviski on Glenfiddich. Perussellainen on helposti juotavaa, mutta ei nostat isompia tunteita. Merkin kalliimmissa lajeissa on ihan mielenkiintoisen makuisiakin tapauksia.

      Oma ykkössuosikkini mahtuu edelläolevalle "saariviskilistalle". Se on Lagavulin. Mutta en toki nyrpistä nenääni muillekaan! Eikä Lagavulin-pullo eksy Alkosta useinkaan kaappiini hintansakaan puolesta: 16-vuotiaasta pyydetään 55 €. Kukkaroni viihtyy paremmin pari kymppiä halvemmassa hintaluokassa: Caol Ila, Talisker, Bowmore... Puhumattakaan siitä, että vieläkin useammin ostoskoriini eksyy alle kahdenkympin blended...

      • Viskeeraaja

        >Talisker (Spey)

        No ei, vaan Talisker (Skye) - tietenkin!

        Skye on saari Skotlannin länsipuolella, eteläisemmän Islayn ja pohjoisemman Orkneyn välissä.

        Spey on joki "manner-Skotlannissa" eikä suinkaan mikään savuviskien saari. Sen varrella on toki lukuisa joukko varsin nimekkäitä viskitislaamoja. Eiköhän se maailman myydyin mallasviski Glenfiddich mahda tulla sieltä päin sekin?

        Kun tuo nimi Spey kummitteli takaraivossa juuri sillä hetkellä kun edellistä puheenvuoroani kirjoitin, niin selkäytimen kautta se pääsi näppikselle saakka Skyen asemesta.


      • maistelija

        Olen allekirjoittaneen kanssa samaa mieltä, että persoonallisimmat ja rikkaimmat maut tulevat kyseisiltä saarilta, vaikka makuasioistahan ei sinänsä voi kiistellä.

        Itse pidän hinta-laatu suhteeltaan parhaina mallasviskeinä (eron huomaa ellei ole tosi hyväö blended) kyllä Lagavulinin perus 16 y.o:ta, vaikka maksaakin yli 60 euroa/plo. Maku on kuitenkin täysin erilainen (malko savuinen, kiuhan rturpeinen) kuin perus blended-viskeissä ja jos vain on joskus varaa, niin suosittelen edullisempia blended-viskin maistelijoita joskus uhraamaan ja kokeilemaan.

        Toinen hyvä on Caol Ila, jota itselläni on tällä hetkellä 15 y.o. Disteiller´s Edition, joka on vielä hiukan jalompi versi.


    • Viinit on jees

      Itse suosittelen, että yrität hieman selvittää minkä tyyppisistä viskeistä tämä ystäväsi tykkää. Edellisessä viestissä oli tätä hyvin selvitetty. Useimmat alkon myyjät ovat varsin asiantuntevia ja heidän puoleensa kannattaa kääntyä (suomalaiset kysyvät apua aivan liian harvoin). He voivat sitten suositella sinulle varmasti jotain mitä ystäväsi arvostaa. Täytyy muistaa, että alkon valikoima ei rajoitu ainoastaan myymälässä esillä oleviin tuotteisiin vaan heillä on olemassa tilausvalikoima, jossa on tuotteita joita alko saa rajallisesti ja näin ollen he eivät voi laittaa niitä myymälän hyllyille. Uskoisinkin, että tilausvalikoimasta löytyy hieman valtavirrasta poikkeavia viskejä, joita ystäväsi arvostaa.

      • Pinjuska

        kaikille vastanneille, kipitän alkoon ja kyselen sieltä lisää. Muistaakseni ystäväiseni on joskus sanonut pitävänsä enemmän näistä single malt-versioista, ei niinkään sekoiteviskeistä. Kiitoksia vielä kerran. =)


      • Kiinnostuksesta
        Pinjuska kirjoitti:

        kaikille vastanneille, kipitän alkoon ja kyselen sieltä lisää. Muistaakseni ystäväiseni on joskus sanonut pitävänsä enemmän näistä single malt-versioista, ei niinkään sekoiteviskeistä. Kiitoksia vielä kerran. =)

        Haluatko kertoa mitä tuli ostettua ?


    • Hmm hmm

      En voi suositella että "asiantuntijalle" ostaa lahjan johon "asiantuntijan" asiantuntemus liittyy, en etenkään kun se liittyy viskiin joka on aivan mahdottoman moniulotteinen asia.

      Jos "asiantuntijalle" ostaa lahjan johon hänen asiantuntemus liittyy niin on tiedettävä tarkkaan hänen tarpeensa ja mieltymyksensä. Alko ei asiassa osaa auttaa.

      No ei se nyt niin vakavaa ole vaikka valinta menisikin jonkin verran pieleen, mutta sokkona viskin ostaminen viskin ystävälle on helposti hukkaan heitettyä rahaa ja vaivaa.

      • Asiantuntijan asiantuntijalle

        Hei haloo!!!!!!!!!!!!!!!

        Jos joku kaveri sattuu pitämään jostain tietystä viskistä, niin kai hän silti voi joskus jotain toistakin viskiä juoda..!!??


      • viskinystävä

        Tämä on osittain totta, ellei viskin ystävä ole kaikkiruokainen kuten sllekirjoittanut :).

        Tästäkin on monia koulukuntia, itse pidän rikkaampana maistella mahdollisimman monia erilaisia viskejä ympäri maailmaa, myös huonoja. Silloin osaa arvostaa enemmän niitä parempia ja ei tee niin kipeää uhrata joskus aika ajoin (erittäin harvoin) siihen pulloon sitä 100 euroa.


    • Herra 57 v

      Minun mielestäni paras ja maistuvin viski on Crown Royal viski,jota valitettavasti ei saa
      Suomesta ostaa.
      Viski on todella herukkamaista ja maistuj myös Rouville, joten sitä pitäis saada myös Suomesta
      Tietenkään tämän laatuinen viski ei ole halpaa, mutta tulee halvemmaksi kun ei tarvi
      kalliita ravintola iltoja. ( taxi, portsari,ravintolaruuat, ymm..)
      T: Herra 57 v

      • PaariMesu

        Crown Royal on Kanadalaista viskiä. Ja makupaletiltaan täysin omanlaistaan. Asia on hyvä mainita. Itse en voi sietää niiden tuoksua, mutta se tietenkin on makuasia. Lahjaksi en uskaltaisi ostaa vaan pitäytyisin klassisissa Skottilaisissa


    • Anonyymi

      jaahas taas näistä kommenteista! Itse itsensä auktorisoineita viskitietäjiä. Kaikki on mielipiteitä eivät faktoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      261
      2433
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      85
      1931
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1586
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      149
      1399
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      65
      1244
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1175
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1064
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1000
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe