Sokkelin sepelitäytön tarkoitus?

Omakotitalo pari vuotta

Perustavaa laatua oleva kysymys, miksi sokkelin ulkoreunat pitää täyttää sepelillä? Jotain tekemistä pintaveden tai kosteuden kanssa?

16

11441

  Vastaukset

  • mullassa ja hiekassa seisoo.

   • veden pois.


  • mutta:

   Seinän perusmaa / hiekan pinta kallistetaan seinästä poispäin ja seinän viereen laitetaan muovi. Tämän päälle sitten aines ( sepeli, koristekiviä tms.), jossa muovin ja ravinteettoman pinnan ansiosta ei heinä kasva.
   Heinä ei ole hyväksi seinän alaosalle ja sokkelille, ne pysyvät kosteina, jos heti seinän vieressä on kasvustoa. Toiseksi ruohon leikkaaminen aivan seinän vierestä on leikkurilla monesti hankalaa.

   • Taidat puhua aivan eri asiasta. Luepas aloitus uudelleen. Tuskin heiniä kasvaa sokkelin sisäpuolella.


   • muovia? kirjoitti:

    Taidat puhua aivan eri asiasta. Luepas aloitus uudelleen. Tuskin heiniä kasvaa sokkelin sisäpuolella.

    Aloituksen tekstiä:
    "miksi sokkelin ulkoreunat pitää täyttää sepelillä?"

    Aloituksessa ei ole mainintaa sokkelin sisäpuolesta, vaan ulkoreunoista.

    Onko ulkoreuna aloituksen tehneen mielestä sokkelin ulkopuolen ulkoreuna vai sisäpuolen ulkoreuna, jää se lukijan arvioitavaksi.


  • Kallistuksilla ohjataan pintavedet pois sokkelin luota. Ohjeiden mukaan sokkelin vieressä, pintamateriaalin alla pitäisi olla tiivis vettäläpäisemätön kerros, joka estää vajovesien joutumisen suoraan vierustäyttöön ja mm. routaeristeen päälle. Joku laittaa muovia, joku savea, useimmat eivät kai mitään. Sokkelin viereen maanpinnalle laitetaan sepelivyöhyke mm. sen takia, että sadevesiroiskeet eivät likaisi sokkelia. Jos vierustäyttö on esim. multaa tai hiekkaa, niin sen luultavasti havaitsee muutaman vuoden kuluttua myös sokkelista. Huomioon otettavaa on, että tämän sepelikerroksen ei ole syytä olla yhteydessä sokkelia vasten mahdollisesti olevaa salaojituskerrokseen ja sitä kautta salaojaputkien ympärystäyttöön.

  • ammattiauttajia olla jo sen verran että jatkan samalla linjalla:

   Sen takia sepeli että sen myynnillä ja kuljettamisella elää jokunen yrittäjä.

   • hirmuinen homma varsinkin, jos se pitää räjäytellä irti kiintokallioista, jolloin siinä tarvitaan helkkarin arvokkaat tulityökortit ja kaikkiaan vuosikymmenten pituiset maa- ja vesioikeuksien käynnit louhintalupiin ja varsinkin semmoisen sepeliaseman omakotitaloalueen keskelle sallivan poikkeusluvan sijoitusluvan saamiseen.


  • sepelöidä, monet vain valitsee sen ratkaisun kun se on helppohoitoisin. Nurmikko kun ei oikein räystään alla menesty. Nurmikkoa kokeilleet laittavat sokkelin vierustaan esim kukkapenkkejä, laatoittavat tai laittavat em sepelin. (Sepelikin "ruohoittuu" ajan kanssa).
   Hauskinta on kuulla vastavalmistuneiden (teoreettisten) kommentteja jottei kesällä saisi perustuksien vierustaa kastella.

   Vastaus kysymykseesi: Ei mitään tekemistä.

  • Mikäli tarkoitat täyttöä salaojan pohjasta routaeritykseen saakka, on sepelin [seulottu esim. 8-16mm] tarkoituksena kapilaari-ilmiön katkaisu. Perusvesi ei nouse sokkelipalkkia vasten, vaan valuu salaojaan. Sepeli ja salaojaputken perustus erotetaan suodatinkankaalla, jottei sepeli sekoituisi perustukseen, oli tuo perustus sitten savea tai jotain muuta materiaalia. Näin suodatus säilyttää tarkoituksensa pitkänkin ajan.

   Routaeriste asennetaan rakennuksesta poispäin kaatavaksi, ja sen päälle vesieristeeksi rakennusmuovi, jonka perustus [routaeriste/ maaperä(sepeli, sora)] niinikään asennetaan/muokataan rakennuksesta poispäin kaatavaksi, ja mikäli mahdollista niin koko leveydeltään (3m).

  • Kukkapenkki on todettu huonoksi ideaksi, mutta eikö tiivis ja trimmattu nurmikko olisi sepeliäkin parempi? Sepelistä vesi menee läpi alaspäin heittämällä, nurmikosta se valuu osittain kaadon suuntaan. Nurmikko toki kastuu, mutta sateen jälkeen nurmikon juuristo itse imee kosteutta pois ja itse nurmi haiduttaa.

  • Onnistunutta palstan aktivointia

  • Rossilattiassa kivijalka pysyy kuivana, ei vaadi sepeliä kivijalan viereen, voi vaikka perustaa matalan kukkapenkin, katsoo vaan että kukkaset eivät kasva kiinni puuverhoukseen

  • Aivan väärin neuvottu, Pitää laittaa salaojaputki sokkelin viereen ja kallistus kivijalkaan päin niin varmasti pysyy kuivana,

   Sitäpaitsi sokkelin vierusta pysyy sulana pitkään ja vesi pääsee hulahtamaan salaojaan jouhevasti.

  • Kai sokkelin reunat voi kuopallekin jättää, mutta ajan kanssa täyttyvät lehdistä ja muusta roskasta.

  • Miksi on luettavissa ympäristöministeriön rakennustapaohjeesta C 2 kosteus.
   Ylimmäiseksi 200 mm vesitiivis pinta ulospäin kallistettuna 3 metrin matkalla. Sitten pystysalaojituskerros 200 mm sepeliä, maan ja seinän välissä, estetään vedenpainetta ja sokkelin kastumista. Nykyisin käytetään hommassa paljolti Fuktisol eristettä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vuosi Tinderissä oli järkytys

   Ei mikään ihme. Tinder on ihan syvältä. https://yle.fi/uutiset/3-11212319
   Sinkut
   137
   7012
  2. Tietäisittepä

   Mitä meidänkin työpaikalla varatut touhaavat työpäivän aikana... Kesken työpäivän ottavat vapaata pari tuntia että puolisot luulevat olevan töissä ja
   Uskottomuus
   39
   1293
  3. Haavisto aikoo jatkaa

   ulkoministerinä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-haavisto-kommentoi-esitutkintapyyntoa-aikoo-jatkaa-ulkomin
   Maailman menoa
   111
   1217
  4. Maisa perhelomalla Levillä

   Mikko ilmestyi myös Leville odottamatta. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ystavanpaivana-avioitunut-maisa-torppa-koki-romanttisen-yllatyksen-per
   Kotimaiset julkkisjuorut
   72
   1199