Sokkelin sepelitäytön tarkoitus?

Omakotitalo pari vuotta

Perustavaa laatua oleva kysymys, miksi sokkelin ulkoreunat pitää täyttää sepelillä? Jotain tekemistä pintaveden tai kosteuden kanssa?

18

24566

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vesi seiso

      mullassa ja hiekassa seisoo.

      • vie

        veden pois.


    • pidä täyttää

      mutta:

      Seinän perusmaa / hiekan pinta kallistetaan seinästä poispäin ja seinän viereen laitetaan muovi. Tämän päälle sitten aines ( sepeli, koristekiviä tms.), jossa muovin ja ravinteettoman pinnan ansiosta ei heinä kasva.
      Heinä ei ole hyväksi seinän alaosalle ja sokkelille, ne pysyvät kosteina, jos heti seinän vieressä on kasvustoa. Toiseksi ruohon leikkaaminen aivan seinän vierestä on leikkurilla monesti hankalaa.

      • muovia?

        Taidat puhua aivan eri asiasta. Luepas aloitus uudelleen. Tuskin heiniä kasvaa sokkelin sisäpuolella.


      • Joppe Hohdin
        muovia? kirjoitti:

        Taidat puhua aivan eri asiasta. Luepas aloitus uudelleen. Tuskin heiniä kasvaa sokkelin sisäpuolella.

        Aloituksen tekstiä:
        "miksi sokkelin ulkoreunat pitää täyttää sepelillä?"

        Aloituksessa ei ole mainintaa sokkelin sisäpuolesta, vaan ulkoreunoista.

        Onko ulkoreuna aloituksen tehneen mielestä sokkelin ulkopuolen ulkoreuna vai sisäpuolen ulkoreuna, jää se lukijan arvioitavaksi.


    • Moppi70

      Kallistuksilla ohjataan pintavedet pois sokkelin luota. Ohjeiden mukaan sokkelin vieressä, pintamateriaalin alla pitäisi olla tiivis vettäläpäisemätön kerros, joka estää vajovesien joutumisen suoraan vierustäyttöön ja mm. routaeristeen päälle. Joku laittaa muovia, joku savea, useimmat eivät kai mitään. Sokkelin viereen maanpinnalle laitetaan sepelivyöhyke mm. sen takia, että sadevesiroiskeet eivät likaisi sokkelia. Jos vierustäyttö on esim. multaa tai hiekkaa, niin sen luultavasti havaitsee muutaman vuoden kuluttua myös sokkelista. Huomioon otettavaa on, että tämän sepelikerroksen ei ole syytä olla yhteydessä sokkelia vasten mahdollisesti olevaa salaojituskerrokseen ja sitä kautta salaojaputkien ympärystäyttöön.

    • Näin on..

      ammattiauttajia olla jo sen verran että jatkan samalla linjalla:

      Sen takia sepeli että sen myynnillä ja kuljettamisella elää jokunen yrittäjä.

      • Hermodynaamikko

        hirmuinen homma varsinkin, jos se pitää räjäytellä irti kiintokallioista, jolloin siinä tarvitaan helkkarin arvokkaat tulityökortit ja kaikkiaan vuosikymmenten pituiset maa- ja vesioikeuksien käynnit louhintalupiin ja varsinkin semmoisen sepeliaseman omakotitaloalueen keskelle sallivan poikkeusluvan sijoitusluvan saamiseen.


    • tarvitse

      sepelöidä, monet vain valitsee sen ratkaisun kun se on helppohoitoisin. Nurmikko kun ei oikein räystään alla menesty. Nurmikkoa kokeilleet laittavat sokkelin vierustaan esim kukkapenkkejä, laatoittavat tai laittavat em sepelin. (Sepelikin "ruohoittuu" ajan kanssa).
      Hauskinta on kuulla vastavalmistuneiden (teoreettisten) kommentteja jottei kesällä saisi perustuksien vierustaa kastella.

      Vastaus kysymykseesi: Ei mitään tekemistä.

    • Karhunpalvelus

      Mikäli tarkoitat täyttöä salaojan pohjasta routaeritykseen saakka, on sepelin [seulottu esim. 8-16mm] tarkoituksena kapilaari-ilmiön katkaisu. Perusvesi ei nouse sokkelipalkkia vasten, vaan valuu salaojaan. Sepeli ja salaojaputken perustus erotetaan suodatinkankaalla, jottei sepeli sekoituisi perustukseen, oli tuo perustus sitten savea tai jotain muuta materiaalia. Näin suodatus säilyttää tarkoituksensa pitkänkin ajan.

      Routaeriste asennetaan rakennuksesta poispäin kaatavaksi, ja sen päälle vesieristeeksi rakennusmuovi, jonka perustus [routaeriste/ maaperä(sepeli, sora)] niinikään asennetaan/muokataan rakennuksesta poispäin kaatavaksi, ja mikäli mahdollista niin koko leveydeltään (3m).

    • Anonyymi

      Kukkapenkki on todettu huonoksi ideaksi, mutta eikö tiivis ja trimmattu nurmikko olisi sepeliäkin parempi? Sepelistä vesi menee läpi alaspäin heittämällä, nurmikosta se valuu osittain kaadon suuntaan. Nurmikko toki kastuu, mutta sateen jälkeen nurmikon juuristo itse imee kosteutta pois ja itse nurmi haiduttaa.

    • Anonyymi

      Onnistunutta palstan aktivointia

    • Anonyymi

      Rossilattiassa kivijalka pysyy kuivana, ei vaadi sepeliä kivijalan viereen, voi vaikka perustaa matalan kukkapenkin, katsoo vaan että kukkaset eivät kasva kiinni puuverhoukseen

    • Anonyymi

      Aivan väärin neuvottu, Pitää laittaa salaojaputki sokkelin viereen ja kallistus kivijalkaan päin niin varmasti pysyy kuivana,

      Sitäpaitsi sokkelin vierusta pysyy sulana pitkään ja vesi pääsee hulahtamaan salaojaan jouhevasti.

      • Anonyymi

        Videolla oli että kivijalasta metrin etäisyydellä otetaan pintamaa pois ja hiekka tärytettän tilalle. Hiekan päälle levitetään bitumikangas ja sn päälle styroksit, raot styroksissa ja sokkelin vieressä vaahdolla umpeen sitten teräsverkko , joka on irti styroksin pinnasta, nyt valetaan sementti , kallistaen talosta pois päin .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Videolla oli että kivijalasta metrin etäisyydellä otetaan pintamaa pois ja hiekka tärytettän tilalle. Hiekan päälle levitetään bitumikangas ja sn päälle styroksit, raot styroksissa ja sokkelin vieressä vaahdolla umpeen sitten teräsverkko , joka on irti styroksin pinnasta, nyt valetaan sementti , kallistaen talosta pois päin .

        Vai vielä betoniakin?


    • Anonyymi

      Kai sokkelin reunat voi kuopallekin jättää, mutta ajan kanssa täyttyvät lehdistä ja muusta roskasta.

    • Anonyymi

      Miksi on luettavissa ympäristöministeriön rakennustapaohjeesta C 2 kosteus.
      Ylimmäiseksi 200 mm vesitiivis pinta ulospäin kallistettuna 3 metrin matkalla. Sitten pystysalaojituskerros 200 mm sepeliä, maan ja seinän välissä, estetään vedenpainetta ja sokkelin kastumista. Nykyisin käytetään hommassa paljolti Fuktisol eristettä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      85
      1080
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      579
      961
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      907
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe