Etäällä tasapainosta

Kaikki tunnetut eliöt ovat kaukana kemiallisesta tasapainosta lisääntymisolosuhteissaan. Ts. kun ne kuolevat, niiden yhdisteet reagoivat hissuksiin "itsekseenkin" kohti tasapainotilaa, missä yhdisteet ovat sangen erilaisia kuin elävässä eliössä. Karkeasti asian voisi kuvata sokerin (ja hapen) palamisena hiilidioksidiksi ja vedeksi. Kuoleman mahdollisuuskin ehkä poistuisi, jos eliöt olisivat jo elävinä kemiallisessa tasapainossa tai hyvin lähellä sitä.

Se, että ihmisen rakentamat lämpövoimakoneetkin ovat kaukana kemiallisesta tasapainosta, voi kuvastaa saman ilmiön eri puolta tai sitten ei. Tässä konetapauksessa voitaisiin jossitella, että jos maapallon ilmakehä olisi pelkistävä ja maapallon pääkerrostumat käänteisessä järjestyksessä, raudasta tehdyt koneet olisivat lähellä kemiallista tasapainoa. Samoin olisi nykyisessä tilanteessa kivestä (keraameista?) tehdyt koneet. Silikaateista koostuvien kivien mekaaniset ja työstettävyysominaisuudet vain ovat esteenä kaupalliselle mestestykselle. Keinotekoisissa keraameista on lupauksia olemassa. Tosin eksoottisimmat keraamit eivät täytä tuota tasapainon läheisyys vaatimusta.

Onko rakenneyhdisteiden etäisyys kemiallisesta tasapainosta välttämättömyys eliön toiminalle? Minusta ei ole. Vastaesimerkkeinä tässä on piilevät ja rukiin oljet, joissa pii(=silikaatti)pitoisus on korkea. Mikseipä siis vaikka puiden rungotkin voisi olla paljon silika(atti)pitoisempia kuin ne nyt ovat?

Silikaattipitoiset puut ja kasvien osat eivät helposti lahoaisi ja ne painuisivat herkästi järvien yms. vesistöjen pohjaan (kuin kivet). Yhtenä seurauksena voisi olla, että elämälle välttämättömiä alkuaineita hautautuisi nykyistä enemmän maaperään. Tätähän edistäisi sekin, että kyseisistä kasveista ei kasvissyöjät saisi läheskään samaa energiamäärää kuin nykyisistä kasveista (jos ruuansulatus ylipäätään pystyisi niihin).

Ravintoketjujen/kiertojen toiminnan kannalta on edullista, että eliöt ovat "energiapitoisia", ts. ne ovat kaukana kemiallisesta tasapainosta. Tämä voi olla jopa välttämätöntä, että biosfääri voisi ylläpitää nykyisen määräistä biomassaa.

Miksei lukuisat "itsekäät" geenit ole hyödyntäneet monisoluisissa kasveissa syönnin- ja lahonestokeinona alennettua energiapitoisuutta ja "kivimäistä" koostumusta? Tähän en osaa toistaiseksi vastata järkevästi. Olisiko se biosfääritason huonoa suunnittelua?

16

761

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • :pp.

      Juttusi kuulostaa taas siltä, että se on "kaukana mielen tasapinosta", eli on mieletön.

      >>Kaikki tunnetut eliöt ovat kaukana kemiallisesta tasapainosta lisääntymisolosuhteissaan. >Ts. kun ne kuolevat, niiden yhdisteet reagoivat hissuksiin "itsekseenkin" kohti tasapainotilaa, missä yhdisteet ovat sangen erilaisia kuin elävässä eliössä.>Karkeasti asian voisi kuvata sokerin (ja hapen) palamisena hiilidioksidiksi ja vedeksi. Kuoleman mahdollisuuskin ehkä poistuisi, jos eliöt olisivat jo elävinä kemiallisessa tasapainossa tai hyvin lähellä sitä.>Ravintoketjujen/kiertojen toiminnan kannalta on edullista, että eliöt ovat "energiapitoisia", ts. ne ovat kaukana kemiallisesta tasapainosta.

    • pähkinäinen

      kuin on oravalla sellainen. Pure sitä. Eihän kuolemaa tommottis ole. Elämää on ollut muodossa tai toisessa täälläkin aikasten pitkään. Mitä etsii han. Pelkäätkö mitätöntä kuolemaasi. Hmmm, voisit todellakin pelkistää tekstejäsi, ei pysty - Kiitos.

    • tuosta kirjoituksestasi aikanaan Pahkasiassa esitetty sarjakuva jossa pohditaan sitä että maapallon on pakko kellahtaa nurin, pois tasapainotilasta koska eteläosista rahdataan niin monta tonnia ölhyä pohjoiseen.

      Saattaapi tasapainotila horjahtaa.

      • Viittaako tuo siihen, että eliöt ovat välttämättä kaukana kemiallisesta tasapainosta vai päinvastaiseen? Vai olisiko noilla pallosilla mitään tekemistä asian kanssa?


      • geologinen
        tuttumies kirjoitti:

        Viittaako tuo siihen, että eliöt ovat välttämättä kaukana kemiallisesta tasapainosta vai päinvastaiseen? Vai olisiko noilla pallosilla mitään tekemistä asian kanssa?

        ilmiö. Jos planeetalla on kattavasti elämää,
        elämä muuttaa planeetan kemian pois staattisesta tasapainotilasta.

        Ilmakehässämme SATTUU olemaan reaktiivista kaasua, happea, joka omilleen jätettynä (jos kaikki elämä poistuisi) ennen pitkää poistuisi vapaasta olomuodostaan.

        Tästä seuraa, että jos vaikkapa spektroskopisesti havaitaan planeetta jonka kemia ei ole termodynaamisesti ottaen staattisessa tasapainossa, planeetalla on
        käynnissä joitain massiivisia kemiallisia reaktioita, oletettavasti ns. elämää.

        Eli onko elävä planeetta jotenkin pois tasapainosta. Onko siis kuollut kivi tasapainoisempi kuin bakteeri tai sinivalas, ja mitäs sanaleikkiä tämä taas on ?


    • juutas.

      Mahtoikohan tuo avauksesi syntyä pitkänkin pohdiskelun tuloksena?

      Voi Taivahan Takoja, mikä Ajatusten Tonava...

      Tämä on huippua:

      >>Kuoleman mahdollisuuskin ehkä poistuisi, jos eliöt olisivat jo elävinä kemiallisessa tasapainossa tai hyvin lähellä sitä.

    • Jos tähän mennessä tehdyistä vastauksista tekisi yhteen vedon, niin näyttäisi vallitseva käsitys olevan, että elämä edellyttää välttämättä kemiallista potentiaalia. Juu, samaa mieltä tästä.

      Mitä taas en ole osannut esittää vastaajille ymmärrettävällä tavalla on se, ettei sen koneiston tarvitse ehkä välttämättä olla kaukana kemiallisesta tasapainosta. Tästä yritin esittää kone-esimerkkejä, joissa toki polttoaine on etäällä tasapainosta, mutta se, että myös valurautainen höyrykone on kaukana tasapainosta, ei ehkä ole välttämättömyys. Silikaattimineraalit (= kivet) eivät juurikaan rapaudu kemiallisesti ilmakehässä, vedessä tai maaperässä. Eikä kivistä sitten saa kemiallista energiaakaan. Ydinenergia muodossa E = mcc sitten onkin jo eri juttu.

      Vielä yksi esimerkki: teräksinen lämpövoimakone voisi ruostua joissakin sadoissa vuosissa toimintakyvyttömäksi, "kuolla", vaikka siihen myöhemmin tuotaisiin polttoainetta. Mikäli ympäristön olisi suht,koht kemiallisesssa tasapainossa teräksen kanssa (hapeton ilmakehä, alkuainerautaa planeetan pintakerroksissa jne) samasta materiaalista rakennettu kone (johon pitäisi tankata myös hapetinta) säilyisi kemiallisen korroosion puolesta "ikuisesti".

      Siis polttoaineen pitää tottakait olla "energiapitoista" ts. kaukana kemiallisesta tasapainosta. Koneiston rakenteen ei välttämättä. Se, miksi rakenteetkin ovat, on tämän ketjun kysymys.

      • :pp.

        tee nyt yhteenveto ja käy siellä lääkekaapillasi, että pääset tasapainoon, olet nyt pahasti "pihalla" niin sanottuna, valitettavasti.
        Yrititkö taas jotain "pätemisavausta", vai mitä ihmettä tuo höpinä on "tasapainosta".


      • Kysehän vain on siitä, koska keltainen kymi valuu ylhäältä alas...


    • Koska tasapainotila on se todennäköisin tila, mikä kemiallisella systeemillä voi olla ja jota kohti se spontaaneissa muutoksissa valuu, eliöiden etäisyys kemiallisesta tasapainosta tekee niistä epätodennäköisiä ehdokkaita satunnaiselle synnylle tasapainossa olevista aineksista normaaleissa lisääntymisolosuhteissaan. (Muitakin esteitä ilmeisesti on, koska kaukana tasapainostakaan olevissa systeemeissä ei spontaanin synnyn ilmiötä havaita)

      Siis elämän syntyhypoteeseihin nykyään havaittavien eliöiden suuri epätasapaino elinolosuhteissaan vaikuttaa. Mikäli löydettäisiin jollekin kuviteltavissa olevalle (ei siis välttämättä vielä havaittavalle) eliölle olosuhteet, missä se olisi lähempänä kemiallista tasapainoa kuin kilpailevat ehdotukset, olisi tuo eliö-olosuhde -pari ainakin tutkimisen arvoinen. Jotain tämänsuuntaista on ilmeisesti ollutkin joissakin hypoteeseissa esillä, missä esim. solukalvo on korvattu kiviperäisellä muodostumalla. Toistaiseksi on jäänyt näyttämättä toteen, että kyseinen solukalvo olisi riittävä toiminnan kannalta. Tästä herää myös kysymys: jos tuollainen "sulfidimineraali" kalvo olisi riittävä, miksei niitä enää esiinny eliöllä? Sehän olisi ilmeisestikin aikamoinen kilpailuetu energia- tai hiiliköyhissä olosuhteissa.

      Koska suuri etäisyys kemiallisesta tasapainosta on epätodennäköistä, on esim. metaanin esiintymistä eräiden planeettojen (Mars?) tms. ilmakehissä pidetty mahdollisena merkkinä biologisesta toiminnasta. Metaaniahan esiintyy myös joillakin planeetoilla (Saturnus?) lähellä tasapainotilaansa, jolloin sitä ei pidetä merkkinä eliöiden esiintymisestä.

      Mielestäni melko olennainen eksobiologinen kysymys olisikin: onko eliöt aina etäällä kemiallisesta tasapainosta olevia metastabiileja systeemejä, vai voisiko tälle olla poikkeuksiakin?

      • http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id8617.shtml

        "Orgaanisia yhdisteitä ajalta ennen aurinkokuntaa

        03.12.2006, klo 23.00

        Kanadaan, Tagish-järven jäälle vuonna tammikuussa 2000 pudonnut meteoriitti sisältää hiiliyhdisteitä, jotka ovat vähintään oman aurinkokuntamme ikäisiä ja luultavasti vielä vanhempia.

        Tagish-järven meteoriitista saatiin talteen lähes 400 erillistä palasta, yhteensä 5 kiloa materiaalia. Se on ns. hiilikondriittimeteoriitti, mutta tyypiltään melko epätavallinen. Jo ensimmäiset analyysit viittasivat siihen, että kyseessä on erittäin primitiivisestä materiaalista muodostunut meteoriitti.

        ...

        Orgaanisia hiiliyhdisteitä siinä on 2,6%, mikä on suhteellisen paljon. Tämä hiilipitoinen aines on enimmäkseen pieninä, alle mikrometrin eli millimetrin tuhannesosan kokoisina nanoluokan pallosina, jotka ovat lisäksi onttoja.

        NASAn Johnson-avaruustutkimuskeskuksessa tutkittiin näitä pallosia erilaisin fysikaalisin menetelmin. Pallosten halkaisijat vaihtelevat huomattavasti, 140 ja 1700 nanometrin välillä, mutta seinämän paksuus on suhteellisen vakio: 100-200 nanometriä. Hiilipallosista mitattiin eri alkuaineiden isotooppien suhteita, jotka kertovat paljon näiden nanopallojen syntyoloista.

        ...

        Hiiliyhdisteiden syntypaikka on paljon kylmempi, lämpötila on ollut 10-20 Kelvin astetta eli noin -260 Celsius-astetta. Tällaisia alueita tunnetaan avaruudesta ja ne ovat ns. kylmiä molekyylipilviä. Isotooppisuhteita muuttaa siellä avaruuden kosminen säteily.

        Meteoriitti on todennäköisesti syntynyt aurinkokunnan ulkolaidoilla olevassa Kuiperin vyöhykkeessä tai koko aurinkokuntaa edeltäneessä protosolaarisessa kiekossa.
        ..."


      • :pp.

        Näyttää siltä, että aivoissasi ei ole tapahtunut "kemiallista tasapainottumista", vaan ne on jäännyt tasapainottomaan tilaan, josta on "syntynyt" mielen tasapainottomuus jota nyt purat kemiallisen prosessin tuloksena.

        Tasapainoon voisit päästä vaikka lisäämällä kemikaalejaa kuten esimerkiksi risperidonia 2–4 mg/vrk, olantsapiinia 10 mg/vrk.


      • kovasti huolissaan

        elämästä. Sitä on ilmennyt jo kauan, eikä se ole häviämässä taikka tuhoutumassa, kuten ei valokaan ole. Lisää tulee koko ajan, siis hyvin se on balansissa, todennäköisesti.

        Mitä tulee todennäköisyyksiin, aihetta sivutaan alempana "olemmeko todellisia" kohdassa.

        O


      • tarkemmin
        MrKAT kirjoitti:

        http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id8617.shtml

        "Orgaanisia yhdisteitä ajalta ennen aurinkokuntaa

        03.12.2006, klo 23.00

        Kanadaan, Tagish-järven jäälle vuonna tammikuussa 2000 pudonnut meteoriitti sisältää hiiliyhdisteitä, jotka ovat vähintään oman aurinkokuntamme ikäisiä ja luultavasti vielä vanhempia.

        Tagish-järven meteoriitista saatiin talteen lähes 400 erillistä palasta, yhteensä 5 kiloa materiaalia. Se on ns. hiilikondriittimeteoriitti, mutta tyypiltään melko epätavallinen. Jo ensimmäiset analyysit viittasivat siihen, että kyseessä on erittäin primitiivisestä materiaalista muodostunut meteoriitti.

        ...

        Orgaanisia hiiliyhdisteitä siinä on 2,6%, mikä on suhteellisen paljon. Tämä hiilipitoinen aines on enimmäkseen pieninä, alle mikrometrin eli millimetrin tuhannesosan kokoisina nanoluokan pallosina, jotka ovat lisäksi onttoja.

        NASAn Johnson-avaruustutkimuskeskuksessa tutkittiin näitä pallosia erilaisin fysikaalisin menetelmin. Pallosten halkaisijat vaihtelevat huomattavasti, 140 ja 1700 nanometrin välillä, mutta seinämän paksuus on suhteellisen vakio: 100-200 nanometriä. Hiilipallosista mitattiin eri alkuaineiden isotooppien suhteita, jotka kertovat paljon näiden nanopallojen syntyoloista.

        ...

        Hiiliyhdisteiden syntypaikka on paljon kylmempi, lämpötila on ollut 10-20 Kelvin astetta eli noin -260 Celsius-astetta. Tällaisia alueita tunnetaan avaruudesta ja ne ovat ns. kylmiä molekyylipilviä. Isotooppisuhteita muuttaa siellä avaruuden kosminen säteily.

        Meteoriitti on todennäköisesti syntynyt aurinkokunnan ulkolaidoilla olevassa Kuiperin vyöhykkeessä tai koko aurinkokuntaa edeltäneessä protosolaarisessa kiekossa.
        ..."

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=22000000021783461


    • löydettiin avaruudesta

      Eli etäisesti aiheen vierestä :

      Tähtitieteilijät ovat löytäneet ensimmäisen negatiivisesti varautuneen hiukkasen avaruudesta, jotka tunnistettiin radiosignaaleista, jotka olivat mysteeri tähän saakka. Kun tunnetaan 130 neutraalisti ja 14 positiivisesti varautunutta hiukkasta tähtienvälisestä avaruudesta, tämä on ensimmäinen havaittu negatiivisesti varautunut molekyyli, tai ioni.

      “Me olemme havainneet harvinaisia ja eksoottisia lajeja, kuten avaruuden valkoinen tiikeri,” sanoi tähtitieteilijä Michael McCarthy Harvard-Smithsonianin astrofysiikan keskuksesta.

      Oppimalla lisää tähtienvälisestä rikkaasta molekyyliliemestä, tähtitieteilijät toivovat selittävänsä, miten Maapallo muokkasi nämä perusainesosat elämälle tärkeiksi kemikaaleiksi. Tämä uusi löytö auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin tähtienvälistä kemiaa, ja niin ollen myös planeettojen syntymäpaikkoja.

      McCarthy työskenteli CfA kollegoidensa Carl Gottliebin, Harshal Guptan, ja Patrick Thaddeuksen kanssa tunnistaakseen molekyylisen ionin, CH6-, jossa on kuusi hiiliatomia suorassa linjassa, ja yksi vetyatomi toisessa päässä ja se sisältää ylimääräisen elektronin. Tälläisien molekyylien uskotaan olevan erittäin harvinaisia, koska ultraviolettivalo joka läpäisee avaruuden, hajoittaa tälläisestä molekyylistä helposti elektronit. CH6- molekyylin suuri koko, joka on laajempi kuin useimmat neutraalit ja positiiviset molekyylit, joita tunnetaan avaruudesta, vakavuus voi kasvattaa sen vakavuutta karussa kosmisessa ympäristössä.

      “CH6- löytyminen ratkaisee pitkäaikaisen arvoituksen astrokemiassa: negatiivisesti varautuneiden hiukkasten puuttumisen avaruudessa,” mainitsi Thaddeus.

      Ryhmä suoritti ensin laboratoriokokeita määrittääkseen tarkasti, että mitä radiotaajuuksia heidän täytyisi käyttää etsinnöissä. Sitten, he käyttivät National Science Foundationin Robert C. Bank Green Bank teleskooppia jahdatakseen CH6- molekyyliä taivaallisista kohteista. Erityisesti, he etsivät alueilta, joista oli aiemmin havaittu tunnistamattomia radiosignaaleja kyseisillä taajuuksilla.

      He löysivät CH6- molekyylejä kahdesta todella erilaisesta sijainnista. Ensimmäisessä kohteessa he löysivät molekyyliä punaisen jättiläisen (IRC 10216) ympärille kehkeytyneestä kaasusta, joka sijaitsee Leijonan tähdistön suunnalla, ja toinen kohde oli kylmä molekulaarinen pilvi nimeltä TCM-1 Härän tähdistön suunnalla. Ionin läsnäolo molemmilla alueilla viittaa siihen, että CH6- molekyylin muodostavia kemikaalisia prosesseja on kaikkialla. Se myös vihjaa, että myös muut molekulaariset ionit ovat läsnä ja ne tullaan löytämään lähitulevaisuudessa.

      “Tämä löytö on dramaattinen todiste siitä, että tietämys tähtienvälisestä kemiasta on vieläkin aika surkeaa. Se myös antaa ymmärtää, että monia molekulaarisia ioneja, ehkäpä paljon, voi löytyä nyt laboratoriossa ja avaruudesta,” sanoi McCarthy.

      Lähde: CfA

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      140
      2020
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      171
      1220
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1137
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      167
      994
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      92
      911
    6. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      60
      850
    7. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      849
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      42
      804
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      770
    10. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      117
      688
    Aihe