Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mistä syntyy oikeisto - vasemmisto?

t.i.ruskeepaa

Minua kiinnostaa tämä teoreettinen kysymys. USAssakin tämä jako näkyy Suomea selvemmin, ja heillä on yleisessä kielessä termit "liberaali" ja "konservatiivi" tai "demokraatti" ja "republikaani".

Mitä merkitsee olla vasemmistolainen tai oikeistolainen, ihmiselle itselleen ja ihmiselle yhteisön jäsenenä?

Mitkä tekijät johtavat siihen, että ihminen määrittelee itsensä eriävästi toisiin nähden?

Mitkä tekijät luovat vasemmistolaisen tai oikeistolaisen maailmankatsomuksen?

Mitkä tekijät määrittelevät vasemmistolaisuuden tai oikeistolaisuuden?

Onko kyseessä se mikä tuntuu hyvältä ja mikä liittää ihmisen parhaiten omaan viiteryhmäänsä?

Vai onko kyseessä subjektiivinen kuvaus siitä millainen itse on, ilman että se sitoisi mihinkään muottiin?

Pystyn vastaamaan näihin kysymyksiin perustellusti seuraavassa määrin. Toivon että lisäätte tähän sen minkä minä jätin sanomatta:

Poliittinen vasemmisto yrittää lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa turvallisuuden ja vapauden kustannuksella. Poliittinen oikeisto yrittää lisätä turvallisuutta ja vapautta tasa-arvon kustannuksella.

Jaon taustalla on freudilainen psykoanalyysi itsenäistymättömästä "minästä", joka ei pysty tekemään omia valintojaan identiteetistään ja toiminnastaan, ja jää riippuvaiseksi "minää" neuvovasta "yliminästä", jonka "minä" luo varhaislapsuudessa "läheisten" palautteen testaamiseksi, jotta "minä" voisi stressittömästi päättää mikä hänelle itselleen on hyväksi.

Poliittinen oikeistolaisuus pyrkii lisäämään turvallisuutta estämällä itselle haitallisia toisia. Oikeistolaisuus pyrkii lisäämään vapautta parantaakseen omia mahdollisuuksia tavoitella onnellisuutta.

Poliittinen vasemmisto edustaa Freudin itsenäistynyttä, vahvaa yksilöä, jonka psyyke muodostuu itsenäisestä "minästä". "Minä" on oppinut ymmärtämään "läheisten" reaktioita, tunteita ja toimintaa. Se on saavuttanut pysyvästi hallinnan identiteetistä ja pitää "yliminää" vanhana esimerkkinä siitä, miten toisia voi oppia ymmärtämään. Ihminen hallitsee elämäänsä itsenäisillä päätöksillä ja näkee toiset ihmiset kaikkine kauneuksineen ja rumuuksineen ulkopuolelta, ja pystyy toimimaan huolimatta heistä.

Poliittinen vasemmisto pyrkii lisäämään tasa-arvoa poistaakseen yhteiskunnan esteet itsenäisen yksilön toiminnalta.

Vasemmistolle ja oikeistolle on siis yhteistä onnellisuuden tavoittelu, mutta sen uskotaan tulevan eri asioista. Nämä kaksi leiriä eivät kuitenkaan voi onnistua, ennen kuin ne toimivat yhdessä.

Oikeisto epäonnistuu siksi, koska sillä on perustava ongelma yksilöllisyyden kieltämisessä. He eivät ymmärrä sitä, että ihmisen pitäisi tulla toimeen ennemmin itsensä kuin muiden kanssa, siis huolimatta siitä että onko ympärillä muita vai ei. Niinpä he turvallisuutta lisätessään toimivat reaktiivisesti toisten luomia uhkia kohtaan, näkemättä niiden alkuperää uhanluojien elämässä. Esimerkiksi rikolliset saattavat pitää itse toisia uhkana itselleen ja yrittää selviytyä varastamalla sen minkä pystyy. Näin oikeisto epäonnistuu näkemästä vikoja itsessään. Vapautta lisätessään oikeisto taas lisää näennäistä kykyä itsetoteutukseen, joka ei synny sisäisestä vahvuudesta vaan ulkoisesta yltäkylläisyydestä. Koska oikeistolainen ei hallitse elämäänsä, hän turvautuu hierarkioihin, joissa hänen ei tarvitse päättää omasta puolestaan, ja keskittyy vain toisten palautteen kuuntelemiseen. Oikeistolainen ei pysty saavuttamaan vapautta vapaudella, koska hän ei ole sisäisesti (psykoanalyyttisesti) vapaa tekemään elämänvalintoja.

Vasemmisto ei voi onnistua, koska kun se pyrkii lisäämään tasa-arvoa, ja vaikka se tekeekin sen ihan oikeista syistä, se kieltää vallitsevat olosuhteet, joissa kaikilla ei ole kykyä itsensä toteuttamiseen, vaikka yhteiskunta olisi täydellisen vapauden ja tasa-arvon utopia. Vasemmisto törmää aina oikeistolaiseen protektionismiin ja survivalismiin, joka pyrkii suojaamaan oikeistolaisen turvatonta identiteettiä ja joka tulkitsee kaikki säännöt väkivaltana omia valinnanpyrkimyksiä kohtaan.

No miten ne voisivat toimia yhdessä?

Yhteiskunnallisen keskustelun pitää olla riittävän vapaata siihen, että kaikki mielipiteet selvitetään ja punnitaan ja että kaikki osanottajat oppivat toistensa ajattelutavat ja esittävät oman käsityksensä pohjalta luomansa menettelytavat, jotka kiertävät konfliktit muiden mielessä. Synteesinä seuraa yhteisymmärrys ja yksimielisyys, jossa jokainen yksilö sopii keskenään kaikille sopivista menettelytavoista. Niinpä yhteiskunnan kehityksen kannalta on välttämätöntä, että suora demokratia laajenee ohitse kaikkien uskontojen ja hierarkioiden.

4

358

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Espenn

      Hyviä pointteja. Joka tapauksessa, mielestäni Suomesta nyt on vähän hankala erottaa vakavasti otettavien puolueiden päämääriä. Kaikki roikkuvat mukavasti keskellä, vain peruspulliaisten "jostain-päähänsä-saamat" asenteet eri puolueisiin vaikuttavat äänestystuloksiin. Eroa saataisiin varmasti aikaan jos myös "melkein nukkuvat" eli enemmistö suomalaisista saataisiin oikeasi kiinnostumaan politiikasta ja luomaan itselleen oikean kuvan omista toivomuksistaan muuttaa yhteiskuntaa. Perusesimerkki: "En äänestä kokoomusta, koska he ovat porvareita. Mitkä olivat kokoomuksen teemat viime vaaleissa? Jaa-a, mutta ne on porvareita."

    • asdf

      Suhtautuminen työhön ja tulonjakoon:

      vas: raha vapauttaa - jaetaan sitä
      oik: työ vapauttaa - tehdään rahaa

    • Minä****

      Oikeistossa pidetään ihmisiä samantasoisina. Kaikki pystyvät kaikkeen mihin kaikki muutkin.

      Miksi näin on? Koska isotuloiset hyvinkoulutetut oikeistolaiset ovat tekemisissä vain toistensa kanssa, joten heillä on vääristynyt ihmiskuva.

      Oikeiston ja vasemmiston perustava ero on ihmiskuva ja siitä seuraava suhtautuminen muihin ihmisiin.

      Oikeistossa uskotaan vahvemman oikeuteen: mahdollisuuksien tasa-arvo. Solidaarisuus ja tasa-arvo ei käy: mahdollisuuksien tasa-arvo - heikommille pieni viipale ja vahvemmille suuri viipale, mitä vikaa siinä on?

      Markkinamekanismiin (=vahvemman oikeus, itse asiassa psykopaattinen suhtautuminen muihin ihmisiin) uskominen kaiken parantavana voimana.

      Muitten ihmisten hyväksikäyttämisen hyväksyminen markkinamekanismin toimesta (=luonnolliset mekanismit)

      Rikkaat ovat muka tehneet ahkerasti töitä ja ansainneet miljoonansa - todellisuudessa rikas on vahvempi (=älykkäämpi ja terveempi), päässyt asemaan jossa häntä elättävät sadat tai tuhannet heikommat.

    • Anonyymi

      1790-luvun ranskassa vasemmisto istui vasemmalla ja oikeisto oikealla

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2228
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      49
      1926
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      74
      1625
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1588
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1492
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1393
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1352
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1311
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1304
    Aihe